Afghanistan i fokus

I dag blir det så dubbelbesök av utrikesministrar i Stockholm med såväl Spanta från Afghanistan som Asselborn från Luxembourg.

Jean Asselborn och jag träffas av lätt insedda skäl relativt ofta. Han tillhör nu veteranerna i kretsen av EU:s utrikesministrar – även om jag tror att det är Danmarks Per Stig Möller som är den verklige innehavaren av titeln.

Men vi tyckte bägge att det fanns skäl för en lite mer inträngande diskussion kring en del av de frågor som vi brukar ägna våra diskussioner i EU-kretsen åt. Så jag ser fram mot en både trevlig och nyttig middag i kväll.

Jean har beställt fisk – och fisk skall det bli.

Besöket från Aghanistan i dag och i morgon har självfallet en annan karaktär.

Utrikesminister Spanta kommer sent på eftermiddagen och åker direkt från Arlanda för att ha överläggningar med mig om situationen i landet och vårt långsiktiga samarbete.

Men han är kvar i Stockholm till torsdag morgon och hinner träffa bl a Fredrik Reinfelt och Gunilla Carlsson.

Samt alldeles självklart Svenska Afghanistankommittén – som svarar för betydande biståndsverksamhet – och ledamöter i riksdagens utrikesutskott. Och han håller dessutom ett föredrag ute på Stockholms Universitet i morgon.

I Stockholm träffas dessutom i morgon statssekreterarna i utrikes- och försvarsdepartementen i Oslo, Helsingfors, Köpenhamn och Stockholm för att diskutera ökad samordning av politik och insatser i just Afghanistan.

De har därefter gemensam middag med utrikesminister Spanta på onsdag kväll.

Vårt åtagande och engagemang i Afghanistan är långsiktigt. Det är en illusion att tro att det går att bygga en ny stat på bara något år, och det i ett av världens fattigaste länder efter decennier av förödande krig och konflikter.

Till det skall så läggas den opiumproduktion som nu motsvarar mer än hälften av den afghanska ekonomin och som alldeles självklart har en korrumperande inverkan som försvårar varje annan konstruktiv insats i landet.

De säkerhetsinsatser vi gör i Afghanistan genom ISAF – där ju Sverige bidrar med ca 370 soldater – är mycket viktiga.

Men än viktigare är de ekonomiska och politiska insatserna, och att vi får till stånd en bättre samordning av de samlade internationella insatserna i landet. Kring detta pågår ju nu en rätt omfattande internationell debatt.

Och det är främst här jag tror att vi måste vara beredda att stärka våra insatser under kommande år.

48 Responses to Afghanistan i fokus

 1. fairymary skriver:

  Vore det bättre att utöka i Afghanistan än att göra en ”utflykt” till Tschad? Jag hörde en överste säga i radio häromdagen att så som planen ser ut nu för Tschad så hinner man inte hjälpa en enda flykting innan det är dags att vända hem igen.

 2. Mr Manolo skriver:

  Måste vara den roligaste delen i att vara politiker när man kan applicera demokratin yttersta ambition; att som folkvald ha en direkt dialog med befolkningen – väljarna. Eller…?

 3. Kachina skriver:

  Sverige behövs både i Afghanistan och Tchad.

  Det är olikt Sverige att göra något halvgjort. Jag tror inte det blir bara en ”utflykt” till Tchad. Förvirringen vi ser och hör i media skapas troligvis av ”ministrar i puberteten” som tror att världen är ett legobygge, Borg och Tolgfors.

  Det är dags att äldre politiker tar tag och vrider om örat på var och en av av alla ungtuppar som lever i den nyliberala hybrisen och tror att världens utveckling följer deras teorier.

  Den dag Sverige fegar ut från ett sånt viktigt uppdrag, är Sverige inte längre svenskt.

 4. ollemunter skriver:

  ”Ät fisk bli frisk”

  Fast inte Torsk då förstås.

 5. knightone skriver:

  Måste flika in en ett kanske något syniskt skämt.

  Det första landet som erkände Kosovos självständighet var Afghanistan.

  Eller på fackspråk:

  Världens största opiumproducent erkände världens största opiumdistributör.

  ;)

 6. Kachina skriver:

  Ja, man kan ju fundera hur de är funtade, ”torskarna” som tror de kan göra någon nytta i Afghanistan och Tchad.

  Men det är så Olle, att vissa människor saknar förmågan att se folkmord på nyheterna och sedan byta kanal till Melodifestivalen och glömma det de sett. Bilden av folkmordet ligger kvar på näthinnan oavsett hur charmigt Carola sjunger. Till slut måste de göra något åt det, även om de torskar.

 7. Kachina skriver:

  knightone

  Den var träffande. Mitt i prick, som Josef säger.

 8. stig2entreprenoren skriver:

  Sverige fixar Afghanistan, Tchad och Cuba. Det vore nåt att komma till stan med.
  Vi ska ge oss på de svåra sakerna, det är det som utvecklar våra förmågor.
  Räkmackor och playan kan vi lämna åt andra.
  Afghanistan: 1) Stoppa opiumproduktionen 2) Underlätta skolgång för flickor 3) Dra igång ett entreprenörsprogram.
  Tchad: 1) Gör vad som behövs för att stabilisera läget. 2) Underlätta en politisk lösning mha FN 3) Dra igång något produktivt. Det måste finnas massor att göra i ett så stort och relativt glesbefolkat land. Kreativiteten sätts på prov.
  Cuba: 1) EU kan erbjuda en dialog för samarbete och ett stort infrastrukturprogram. Om Cuba kom med i EU på sikt så skulle det bli en häftig kick för Cuba, EU, Spanien och USA.
  Vi kommer att lära oss massor av både Afghanistan, Tchad och Cuba.
  Våra nordiska vänner kanske också vill hänga på?
  Det vore väl nåt att bita i?

 9. Kachina skriver:

  Stig

  Jag är med på allt utom Kuba. DET om något, är USA:s uppgift. Om de bara använde sina hönshjärnor till annat än att samla frön, skulle de nog ta ett snack med Raul. Jag tror att det finns goda förutsättningar om de börjar med att lyfta handelsembargot.

 10. soli01 skriver:

  stig2entreprenoren – mycket du tar upp här är bra och bör översättas i handling. Kuba däremot blir svårare att få gehör för. Jag tänker då på detta med EU-medlemskap :-)
  Räkmackorna behöver vi väl inte avvara – de höjer tankeverksamheten ytterligare :-)

 11. oscar3 skriver:

  Carl Bildt,

  370 svenska soldater risikerer sina liv i Afghanistan och sina ägna familjers framtid. Även om jag förstår vad du menar, så tycker jag att det voro bättre INTE att värdera viktigheten av deras ”säkerhetsinsatser” vid att skriva:

  ”Men än viktigare är de ekonomiska och politiska insatserna”.

 12. knightone skriver:

  Hamas barnprogram uppmanar till mord på danska tecknaren…

  http://mediacenter.corriere.it/MediaCenter/action/player?uuid=d99c70c4-e44b-11dc-9486-0003ba99c667

  Dessa är alltså samma grupp som Mona Sahlin vill samtala med. De uppmanar till mord i deras motsvarihet till bolibompa…

  Fatta vad vi har att göra med. Suck…

 13. bestofmankind skriver:

  stig2entreprenoren 9:33,

  Det är bra att ha för höga ambitioner och visioner.

  Tänkandet är fritt….handlingen däremot är än så länge på fantasi nivån.

  Obs! Glöm inte Myanmar!

 14. knightone skriver:

 15. bestofmankind skriver:

  Boring weather, little music might enlightened… maybe:

  I dont understand the lyrics, bu I love Julio Iglesias music!

  Rocinantee, do you have new ones?

 16. lillies skriver:

  Hmm..inte så förtjust i Julio iglesias musik (för smörigt, likaså som hans son). Har dock inte något emot spanjorer som så de jag har pluggat med här i Sverige som utomlands har varit trevliga. Dock är inte klimatet, eller sandstränder något för mig (som är uppvuxen inte långt från polcirkeln). Varför inte något apropos de s.k. Liechtenstein uppgifterna (även om jag har för mig just denna grupp är från Schweiz)? Rätt snygg video är det i alla fall:

 17. rocinantee skriver:

  Bestofmankind, Lillies,

  I must admit that Julio Inglesias is far down my list of favourite singers.
  For starters, his teeth look like those of a donkey. His music, as Lillies says, is ”smörig”. I like the old ABBA much better. Do Afghans like Chopin and Mozart as in China?

  Lillies, I will tell my friends that you have ”dock inte något emot spanjorer”. After all the abuse hurled around on this blog in the past, that sounds like particularly sweet music.

  Muchas gracias!

 18. lillies skriver:

  Pardon, have I hurled around abuse? Occasionally I have a bit of a short fuse (and sometimes I can make rather satirical or ironic remarks that may not always be so obvious that they are just that) but that is not dependant on other people’s origin really.

  I have nothing against any specific group of people depending on their etnicity or religion while of course occasionally you come across people that quite lives up to the worst stereotypes of any nationality/religion, including swedes.

 19. tsolin1 skriver:

  knightone 09.25

  Träffsäker kommentar! Skrattade gott åt det.

  On a more serious note (för att visa at även jag kan skriva på engelska :-) – onekligen en tragisk slutsats om det skall till talibaner för att hålla Afghanistan narkotikafritt….

 20. rocinantee skriver:

  Lillies,

  … No, not you of course! You may have missed this one:
  https://carlbildt.wordpress.com/2008/02/24/nygammal-castro/#comment-33816

 21. rocinantee skriver:

  Lillies,

  I forgot to point out that the tactic of somebody ‘flattering’ others on even minor points – in a vain bid to regain some of the totally lost credibility – is very much in evidence on this page.

 22. lillies skriver:

  rociantee,

  really? Admittely, and chuckling while doing that, I suppose I’m a rather typical swede on that but I often find such irritating (depending on the situation, person and etc) and tend to ignore it (whioch others may find irritating or odd).

 23. lillies skriver:

  And for the topic of this piece :)

 24. pettson skriver:

  Socialdemokrati ät det vidrigaste som finns! Lögner, lögner och lögner. Fy f-n!
  Ha en bra vecka vänner!

 25. oscar3 skriver:

  Jag är förvånat att inga – inklusive Carl Bildt’s blog editor – har reagerat på mitt inlägg kl. 11:05 a.m. beträffande hans värdering av 370 svenska soldaters ”säkersinsats”.

  Min känsla av ansvar för sin besättning har kanske blivit gammelmodig.

 26. Kachina skriver:

  Oskar III

  Vi tog det för vad det sannolikt var. Ordutfyllnad utan djupare tanke på formuleringen.

 27. Kachina skriver:

  pettson

  Så, du har börjat värva röster åt sossarna?

  Få se,…..hur många sökande var det på Odenbergs jobb?

  Få se,…..hur många anbud var det på det där gymnasiet som gick till en moderat valarbetare?

  Få se,….hur var det med akutsjukhusen?

  Få se,….hur många anbud var det på affärscentran i Sthlm?

 28. lindalovelace skriver:

  5:14

  I en stor oroshärd måste man lyfta blicken från det nationella till det internationella perspektivet.
  Dvs. precis som Carl Bildt formulerar sig!

 29. bestofmankind skriver:

  oscar3,

  Jag är också lika förvånad som du, men det är nog bara politiska (?) beslut inget personligt sådan som allt annat.

  Apropå Jean….our own Jean de Beaumont…I wonder how long vacation shall he take? Two days is like two years already. :-)

 30. bestofmankind skriver:

  wrong….its already three years.. :-)

 31. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Pettson,

  Din uttryckta mening ovan: ”Socialdemokrati ät det vidrigaste som finns! Lögner, lögner och lögner. Fy f-n !” – slut citat.

  I och för sig är Ditt förhållningssätt ovan att gradera partipolitik i svart och vitt helt OK för mig – enär det till 100 % är Ditt eget bord = inte alls mitt bord – och INGEN enda annans bord heller för den delen.

  Dock – personligen föredrar jag att ha en mera ”gråaktigt” förhållningssätt till partipolitik som sådan – för det gör mig LYCKLIGARE !

  Ha det… :-) /önskar dialog- och folkstyres-vännen Josef

 32. oscar3 skriver:

  Katrina (5:17 p.m.)

  ”Ordutfyllnad utan djupare tanke på formuleringen.” –
  Just det! Men andra läser det kanske på ett annat sätt.
  Ok – ‘forget it’ :-).

  Bestofmankind (6:05 p.m.),

  Ingen aning. Men det är sannt, JdB har varit uvanligt tyst under weekenden.
  Han håller kanske på att lära sig att spela bridge. En gentleman’s spel!

 33. […] Afghanistan i fokus « Alla Dessa Dagar […]

 34. mrmhalland skriver:

  oscar3 :
  >Han håller kanske på att lära sig att spela bridge. En gentleman’s spel!

  tja….om man inte öppnar i 4 NT :-)
  Då försvinner det gentlemannamässiga och tjuvjägaren tar vid :-)

 35. […] och tyder knappast på att NATO håller på att vinna Afghanistan kriget. Eller att engagemanget enbart handlar om återuppbyggande som det fortfarande heter från officiellt svenskt håll.  The trigger for this […]

 36. oscar3 skriver:

  Mrmhalland,

  Kul att se dig igen!
  Här är 4NT öppningen, som jag spelade med Svante på Storlien. Den gik som tåget. Såg du inte mitt inlägg här om dagen? Har du försökt dig på den? Den är lagom lätt, om man har points: http://homepage.mac.com/bridgeguys//ACOL/Acol4NT.html

  Tuvär hann Hillary2 inte att komma på besög , och jag har faktiskt inte sett henne på flera dager här på bloggen. Vet du vart hon håller hus?

  P.S. Spelar man bridge i Afghanistan? Man får ju inte glömma dagens ämne ;-) .

 37. oscar3 skriver:

  Mrmhalland,

  Varför väntar min kommentar kl. 8:36 p.m. till dig om 4NT ”på moderering”?

  Ni har väl inte förbjuden bridge i Afghanistan? Der var bara én länk.

 38. oscar3 skriver:

  Mrmhalland,

  … en gång till: Kul att se dig igen!

  Här är 4NT öppningen, som jag spelade med Svante på Storlien. Den gik som tåget. Såg du inte mitt inlägg här om dagen? Har du försökt dig på den? Den är lagom lätt, om man har points: http://homepage.mac.com/bridgeguys//ACOL/Acol4NT.html

  Tuvär hann Hillary2 inte att komma på besög , och jag har faktiskt inte sett henne på flera dager här på bloggen. Vet du vart hon håller hus?

  P.S. Spelar man bridge i Afghanistan? Man får ju inte glömma dagens ämne ;-) .

 39. oscar3 skriver:

  … samma sak kl 8:44 p.m. (med én länk).

  Du har kanske lagt dig alla fall. Vi får se imorgon, om Administratoren har vaknat.

 40. mrmhalland skriver:

  Oscar,

  Jag vet inte, men jag skulle aldrig gå och lägga mig innan jag får läsa den kommentaren :-)

 41. Kachina skriver:

  Nej, inte heller jag kan lägga mig innan jag läst den kommentaren :-)

  Ring 112, det måste väl finnas en administratör som har jour.

 42. hillary2 skriver:

  oscar3 11:15

  du slog huvudet på spiken när du noterade Bildts formulering
  för moderater är ekonomi och politik viktigare än människor
  det är ju det vi ser med Alliansens stolletok
  visserligen kan man säga att svenskarna inte alls är lika utsatta som danskarna som befinner sig på betydligt farligare plats i Afghanistan men
  moderater tänker på ekonomi och politik som om det hade något egenvärde
  ekonomi och politik är till för människor!

 43. soli01 skriver:

  hillary2 – spikens huvud ska man slå på :-)

 44. lindalovelace skriver:

  Betr. väntan på moderering mm

  Moderering – karantän – tillrättavisning – ultimatum – avstängning etc
  är åtgärder som kan vidtagas på en blogg.

  Detta är något som t. ex. kachina är väl medveten om sedan tidigare, då han blev ombedd att sluta upp med sina nazijämförelser – en åtgärd som flertalet av oss andra uppskattar mycket.

  Ett par, på senare tid, välkända nicks har varit borta från bloggen i några dagar nu – vi
  för väl avvakta och se om/när de kommer tillbaka.

 45. Kachina skriver:

  ”……en åtgärd som flertalet av oss andra uppskattar mycket.”

  Det förstår jag, men nu är det inte längre nödvändigt att ta upp. Flertalet läsare har börjat tänka själva och erinrar sig vad som stod i historieböckerna om tiden före 1933.

 46. nilsolof skriver:

  Hej Carl.

  Stratfor säger att vi inte kan vinna mot talibanerna i Afghanistan. Bla för att NATO-styrkorna i Afghanistan är alldeles otillräckliga. Men däremot kan USA hålla huvudstaden och andra centra, och hålla Al Quaida i schack, men som sagt Stratfor tror inte vi kan vinna landsbygden eller vinna mot talibanerna. Stratfor säger att USA inte bryr sig om talibanerna, men vill kunna hålla nere Al Quaida. Så jag tror du har rätt om det långsiktiga i Afghanistan-engagemanget.

  Roligt om du ville kommentera hur vi någonsin ska kunna krossa talibanerna.

 47. rocinantee skriver:

  TILL ALLA / ANOTHER ‘SICK’ EXAMPLE

  Here is yet another example of how the ‘sick mind’ – in this case under the pseudomym lindalovelace – attempts to SLUR and PROVOKE another blogger (Kachina, whom I personally happen to find to be a most serious kommentator).

  lindalovelace says above (Feb. 26, 9:58 p.m.): ”Betr. väntan på moderering mm … Detta är något som t. ex. kachina är väl medveten om sedan tidigare, då han blev ombedd att sluta upp med sina nazijämförelser …”. – Here is sicko’s tactic:

  lindalovelace starts by taking the accidental ”moderation” of Oscar3’s earlier good-natured 4NT comment (8:41 pm) completely out of context. Then, equally out of context, lindalovelace associates Katrina with the word ‘NAZI’! – Under the laws and ethical principles of many countries, such association could be considered to be a serious offence. Perversely, lindalovelace seems to recognize his/her offense by the reminder ”karantän – tillrättavisning – ultimatum – avstängning”.

  Again, I urges bloggers not to engages in any bona-fide discussion with
  maverick > lindalovelace > djingiskahn > piggsvinet > tsolin1. Ref. also:
  https://carlbildt.wordpress.com/2008/02/27/balkansk-diplomati/#comment-33891

%d bloggare gillar detta: