Ny vecka

Söndagskväll med lite planering inför den arbetsvecka som nu tar sin början.

Efter att ha besökt Luxembourg och Europaparlamentet i Strasbourg i förra veckan åker Fredrik Reinfeldt på tisdag till London för att träffa såväl premiärminister Gordon Brown som konservative partiledaren David Cameron.

Ett viktigt besök. Och i det ingår också ett anförande på anrika London School of Economics.

Själv tar jag på tisdagen här i Stockholm emot först Afghanistans utrikesminister Rangin Dadfar Spanta och därefter Luxembourgs utrikesminister Jean Asselborn.

Men sedan bär det för min del av till Bulgarien, Moldavien och Rumänien under resten av veckan. Viktiga besök vart och ett på sitt sätt.

I Sofia träffas på onsdag och torsdag regionens utrikesministrar för att mer formellt ersätta den s k Stabilitetspakt för samarbete som tillkom direkt efter Kosovo-kriget 1999 med ett Regional Cooperation Council med basering i Sarajevo.

Och det mötet kommer att bli en dans på diplomatins äggskal mot bakgrund av de hårda motsättningarna kring erkännande av Kosovo.

Med undantag av Albanien har ännu inget av regionens länder officiellt erkänt Kosovo, även om Slovenien, Kroatien och Bulgarien förklarat att det senare kommer att ske. Rumänien och Moldavien har tydligt förklarat att man inte vill erkänna Kosovo, medan Bosnien är i en situation då detta inte kommer att vara möjligt.

Men oavsett allt detta är de alla starkt beroende av att det regionala samarbetet faktiskt fungerar.

17 Responses to Ny vecka

 1. mariaaakesson skriver:

  God kväll!

  Imponerande aktivitet minst sagt (med tanke på familj) av dig. Undrar om du även har tid att läsa (alla, ibland hundratals)inlägg från allmänheten, och hur du värderar dessa?

  Hoppas ju att du kommer att svara och jag är fortfarande intresserade av att veta VARFÖR Sverige kommer att erkänna Kosovo? Kan man lita på att alla politiker i utrikesnämnden (eller utskottet) är väl pålästa? Sverige är väl det land där politikerföraktet mot politiker och politiska institutioner växer som mest, inte sant?

  Som sagt var jag, med familj, på g att flytta till Belgrad, men efter att ha funderat hela helgen, så tror jag att jag avvaktar utvecklingen… Känns som en krutdurk minst sagt. Framtidprognos?

  Ha det så bra i veckan och lycka till med alla dina uppdrag.

  /Maria

 2. svenike skriver:

  Carl Bildt, apropå statsministern så var det intressant, men ack så beklämmande, att läsa Rolf Gustavssons kolumn i dagens SvD om framträdandet i EU-parlamentet. Drivs regeringskansliet så amatörmässigt? Det är ju skam och nesa för Sverige. Jag trodde att regeringen hade kapabelt folk, åtminstone i nivå med dem som omgav Göran Persson?

 3. simcards skriver:

  Carl Bildt du glömde Makedonien också :)

  Josef, Carl Bildt har redan sagt varför, anledningen är att Kosova är ett unikt fall vilket hela EU har enats om.

 4. Torsten skriver:

  svenike,

  Menar Du när GP besökte EU i Bryssel, men vägrade prata med Margot Wallström?

 5. bestofmankind skriver:

  Till dig Torsten, läs och bedöm själv:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_905687.svd

  Amatörmässigt minst sagt!

  Har inte Regeringen någon talskrivare eller advisers?

 6. soli01 skriver:

  Ingen panik efter att ha läst artikeln, MEN det fattas tydligen Reklam och denna får givetvis åtgärdas. Ja, dessa tidningar dom är viktiga eller…

 7. bestofmankind skriver:

  soli01,

  ….nej…inte när man står i högern som du :-)

 8. simcards skriver:

  Maria menar jag.

 9. mariaaakesson skriver:

  Hej Simcards,

  Får erkänna att jag bara läst här ett par dagar, så den debatten har jag tyvärr missat (har inte tid att läsa igenom allt tyvärr). Kan du berätt mer konkret var jag ska leta?

  Även om Kosovo är ett ”unikt land”, så tycker jag inte att detta är nog för ett erkännande, men det finns säkert fler argument. Dessa är jag intresserad av att förstå.

  Har skrivit innan att jag inte hoppas att det är en ”favorit i repris” (Israels tillkomst -48), Är mest förargad över att det händer just nu, när jag och min familj ev. skulle flyttat ner i maj. Känns ju inte direkt tryggt att styra kosan dit nu.

  Känns som att denna självständighetsförklaring skulle kunna ha föregåtts på ett mkt smidigare sätt.

  Trevlig kväll,

  Maria

 10. soli01 skriver:

  bestofmankind – menar du att det är bättre att vara ”vänstervriden” :-)

 11. moniqas skriver:

  Kära nån..du reser runt i världen hit och dit som en skottspole…. när landar du i dig själv nån gång?? Take a deep breath and let the Art of Living enjoin you. Ha en fin dag =)

 12. stefanand skriver:

  Tips för dig som är stressad och flänger över hela världen. Gör din vardag lite enklare:
  http://www.mobila-posten.se

 13. Kachina skriver:

  Typiskt skumdum, det går att klicka på alla länkar utom en,…….priset.

 14. bestofmankind skriver:

  soli01,

  Det är bättre….. där folket mår bra…..där Regeringen lyssnar och hör och jobbar i symbios med folket…….där det finns ett ”hjärta” av guld och inte av stål.

  Säg mig soli01 finns det?

 15. liburn skriver:

  MARIAAKESSON

  Anledningen till att det var tvunget att ske nu är av flera skäl, men först och främst ekonomin. Den är så det skriker om det! Dörrarna måste öppnas för Kosova. De måste börja kunna låna pengar för att sakteligen kunna gå framåt. Det är argumenten, mycket enkelt!

  Gällande din flytt så tror jag inte att det är något problem för dig. Ja, om inte du skall ner och demonstrera och bränna ambasader förstås. Belgrad är en stor stad och jag tror att det som visas i medierna är bara en mycket liten del av vad Belgrad står för! Tror att du kan flytta ner utan några större problem, oavsett vad du skall göra där nere!

 16. soli01 skriver:

  bestofmankind – ”svårt fall doktorn grät”. :-) Varken vänster – eller högervridning är det bästa, men jag föredrar nog det sistnämnda i alla fall.
  Vi bor på den bästa platsen här -Sverige – och vi får hoppas att det även framgent förblir så.

 17. smalanningen skriver:

  soli01: ”Varken vänster- eller högervridning är det bästa…”

  Så sant. Man behöver inte ”välja”, är så trött på alla ideologiskt insnöade personer som ska tala om för andra hurdana personer de är beroende på deras politiska val. Typ så här: Är du vänster har du ingen hjärna, och är du höger har du inget hjärta.

  Propagandabullshit.

  Jag gillar istället personer som Lennart Wärmby, f.d. rikdagsledamot för V. Han har i ett minst sagt negativt sällskap varit stor förespråkare för EU och EMU, och stått stadigt för den åsikten i ett minst sagt kärvt klimat. Det är sådana personer som utvecklar politiken, de som törs ifrågasätta, orkar tänka istället för att bara välja den ”inslagna vägen” och åka räkmacka genom den politiska karriären.

%d bloggare gillar detta: