Huliganer i Belgrad

Den massiva och fredliga demonstrationen i Belgrad i går kom – tyvärr inte alldeles oväntat – att följas av huliganupptåg riktade mot bl a olika ambassader. Värst drabbade blev de amerikanska och kroatiska ambassaderna.

På kvällen talade jag bl a med utrikesminister Jeremic efter det att han och president Tadic återvänt till Belgrad efter sitt besök i Rumänien. Deras fördömande av det inträffade var starkt och entydigt.

Också den oberoende radio- och TV-stationen B92 hotades under ett skede av kvällen av huliganerna, men skyddades då av att den serbiska försvarsministern med sin skyddsstyrka personligen kom till platsen och stannade där under det akuta skedet.

Än mer oroande än vad som hände i Belgrad i går kväll är rapporterna om nya bombhot mot den internationella närvaron i norra Kosovo. Det är här den verkliga utmaningen under de kommande månaderna – kanske åren – ligger.

318 Responses to Huliganer i Belgrad

 1. Josef Boberg skriver:

  Tja – så länge som det finns dom som fortfarande TROR att mentalt och/eller fysiskt VÅLD innebär lösning på något enda av världens problem – så får Wi nog kallt räkna med sådant här huligan-beteenden både här och där i världen framöver, troligast…

  I det häret här perspektivet
  http://video.google.com/videoplay?docid=5547481422995115331&pr=goog-sl har världens små såväl som inte minst de stora huligan-LEDARNA nog ALDRIG sett sitt eget krigiska beteende i, troligast…

 2. mariaaakesson skriver:

  Hej igen Carl,

  Skrev ett alldeles för långt inlägg igår, men är fortfarande nyfiken på vad du tror kommer att hända framöver på Balkan?

  Undrar också om du är du realist eller idealist? (kan ju även vara bra att ha med sig dessa teorier när man träffar amerikanare i Oxford och diskuterar am. utrikespolitik). Måste förresten USA spela en så aktiv roll i utrikespolitiken?

  Boktips: 1) ”Public Opinion and American Foreign Policy” (Ole R. Holsti)
  2) Ideas and Foreign Policy (J. Goldstein & Robert O. Keohane)
  3) (men kanske inte att inhandla i Oxford): ”Utrikespolitiken som slagfält – De svenska partierna och utrikesfrågorna” (U. Bjereld/M. Demker).

  Det var ett tag sedan jag läste dem, men tidvis intressant läsning, speciellt med vilken roll den allmänna opinionen spelar (följ Belgrad).

  Ha det gott!

  /Maria

 3. evropian skriver:

  Hur länge till ska man stå ut med ett MEGAnationalistiskt Serbien. Hur länge till ska de tillåtas vara Balkans börda? När kommer EU och Sverige klart markera att nog är nog? Hur ska man få bot med den största destabiliserande faktorn på balkan?

  Kustonica’s tal igår kan liknas med den som Milosevic höll i Kosovo Polje 1989, gånger 10. Han borde ensam ställa till svars för allt som hände igår kväll. EU, USA och FN måste klart markera att samma barbariska och medeltida serbiska beteende som ledde till upplösningen av Jugoslavien inte är kompatibel med 2000-talet. NOG ÄR NOG Carl Bildt!!!!!

 4. simcards skriver:

  Dessa var absolut inga HULIGANER.

  En huligan är upprörd över en fotbollsmatch tex, och inte över ambassader.

  Det här är en politsk fråga.

 5. amandalovkvist skriver:

  Och nu har diplomaterna på serbiska ambassaden i Moskva blivit upprörda och kräven en förklaring på varför nyheterna på ryska statliga kanslen hävdar att Zoran Dindic ”sålde den serbiska motståndsrörelsens hjältar till Haag och fick den kula han förtjänade.”

  http://lindrighuliganism.wordpress.com/2008/02/22/och-nu-ar-vi-ovanner-med-serbien-oxa-konstaterar-ryska-bloggaren-oleg/

 6. simcards skriver:

  ”You have to hope that Belgrade understands that they made themselves unbearable the way they dominated Kosovo. The Serbs got themselves thrown out. That’s somewhat their own fault. Someone should explain that to them.” – Former French prime minister Michel Rocard”

  Bra citat

 7. joby5 skriver:

  Hadde världen väntat sig att man kan skära bort en bit av en demokratis landyta utan att få någon reaktion ?
  Hadde turkiet, (vars krigföring med PKK kostat ca 40 000 liv), accepterat att Kurderna förklara sig självständiga och att USA och copycat Europa gjorde det samma och dessurom kringgick FN ?

  Detta är inte ens realistiskt i tanken !

  Dessutam har faktiskt Albaner har faktiskt även dom begått folkmord på Serber, (mellan 1700-1900 talet deporterades mellan 2-400 000 serber av Albaner och turkar samt division SS skaderbeg under Andra värdskriget då ca 10 000 serber mördades och 100 000 deporterades)Om detta talas alldrig utan endast selecterad historia där Serber är banditer.

  Faktum är att detta skulle ha förhandlats mellan serber och albaner och då menar jag på riktigt inte som nu att förhandlingarna dödades genom att USA redan lovat självständighet och albaner bara behövde ”vänta ut” förhandlingarna. ”Serbien vill inte compromissa” heter det i media men vad menar man med det ? Det stod mellan självständig het eller att vara en del av serbien en naturlig komrpromiss hadde varit en generös Autonomi vilket även var Serbiens föslag dessutom en mycket generös Autonomi. Detta förkastades naturligtvis av Albaner som redan blivit låvad en olaglig självständighet utanför FN resulution 1244. Var det värkligen Serbien som inte ville kompromissa ?
  Jag tror att det bästa hadde varit att man fick förhandla detta tills man kommit fram till en lösning vilket jag tror att man hadde gjort, visst det hadde tagit tid men är superviktigt för stabiliteten på Balkan. Nu valde man denna väg och hatet kommer att fortsätta på Balkan.
  Efter allt krig som har varit på balkan har man inte lärt sig något.
  Vi har FN just FÖR att inte detta med ensidiga självständighetsförklaringar skall kunna drivas igenom hur som helst det skulle kunna sluta med 20-30 nya stater på Balkan och ytterligare separering mellan folkgrupper istället för försoning.

 8. Pravoslavac skriver:

  Lustigt att USA anklagar Serbien just för att ”inte respektera internationell lag”, eftersom polisen anlände för sent till ambassaden. Internationell lag säger att ambassader ska skyddas, det är sant. Men det rör sig om 30 minuter och polisen var fullt upptagen med den stora demonstrationen när detta hände.

  Själva bryter USA mot internationell lag utan att blinka och förväntar sig att ingen ska reagera. Den här gången har de fel. Serbien har reagerat och kommer fortsätta reagera.

  Jämför nu de serbiska brotten, en 30-minuters försening på grund av en demonstration, med USA:s brott. De försvagar FN genom att våldföra sig på internationell lag, helt i eget syfte. De avtvingar med våld en suverän stat 15% av sitt territorium för att upprätta en amerikansk koloni. Där har man dessutom byggt en jättelik militärbas (Bondsteel) för att provocera Ryssland.

 9. baskim skriver:

  Joby

  Kom inte här och snacka historia!!!

  Kosovas land yta sträckte sig ända bort till nis, Men ni tvångs förflyttade alla kosova albaner därifrån till Turkiet, Det finns 2 miljoner albaner i turkiet pga av det idag !”!!!!!!!!!!!!!

  PRAVO

  Det är en minoritet i världen som ser det som att man har brytit internationel LAG

  ÖVER 100 länder förväntas erkänna kosovas självständighet, Medans HELA VÄrldens LÄNDER SER DET SOM ETT STORT BROTT ATT ATACKERA AMBASSADERNA

 10. Kachina skriver:

  baskim

  Hur är det med byarna i Makedonien, där ni nu kräver att nationsgränsen dras om för att albanier lagt beslag på byarna?

  Hur är det med de tre kommunerna i norr som till största delen befolkas av serber, är det inte rimligt att ni drar om Kosovos gräns så att de tillfaller Serbien? Eller, ändrar ni åsikt i olika väderstreck?

  FAIR DEAL? Vet albaner vad det innebär?

 11. baskim skriver:

  Kachina

  Gränsen med makedonien ska vara som den alltid har varit, Den kommer inte att ändras,

  Tvisten här uppstod när Slobodan Milosevic drog lite egna gränser och det har inte kunnat lösas pga osäkerhet från makedonsk sida och man har ej haft en förhandlings partner tills nu.
  Nu så har man fått en plan som finns i Ahtisaari förslaget och som bådde Kosova och Makedonien accepterar och det är att inga av Kosovas gränser ändras!!

 12. baskim skriver:

  Pravo

  hehehe titta här

  http://uk.youtube.com/watch?v=5VWZoKWBYXE

  Ser ut som att belgrad serberna ger bort Kosova för skor!!

 13. Kachina skriver:

  baskim

  Och,…gränsen Kosovo/Serbien? Tänker ni tvinga in serberna i tre kommuner under albanskt styre? Det är några kvadratmeter mark och det har stor betydelse om Kosovos gräns går söder eller norr om de här kommunerna. Där, precis där, väljer ni krig eller fred.

 14. baskim skriver:

  Kachina

  Vi väljer fred!! Inte ens en gång har Kosovas polis använt våld trots att man har blivit atackerade vi flera tillfällen så har man inte brukat våld tillbaka utan bara ståt och tagit emot!!

  Och den delen av Kosova kommer ha autonomi inom Kosova precis som ahtisaari planen säger!

 15. baskim skriver:

  Så det blir inte albansk styre utan de själva styr sig själv och poliserna där kommer vara från deras egna ranker inte kosova albaner och de kommer ha VETO i parlamentet när det gäller lagar och sådant som inskränker på deras rättigheter

 16. Pravoslavac skriver:

  Serber tillåts inte resa i sitt eget land. Inte ens till de serbdominerade områdena i norra Kosovo!

  http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=02&dd=22&nav_id=47904

  Detta är ett solklart brott mot resolution 1244!

 17. Kachina skriver:

  baskim

  Bra villkor.

  Ni fick själva samma autonomi, men avböjde. Det vore bra om de här kommunerna kan acceptera det, men jag fundera bara på varför ni inte gjorde likadant, varför ni inte blev européer och ignorerade serbien?

  Finns det möjligtvis någon tanke på det Stor-Albanska Riket?

 18. spanaren skriver:

  Rysslands representant i NATOs högkvarter i Bryssel
  hotar idag för första gången med att Ryssland kan komma
  att tillgripa brutalt militärt våld om KFOR överskrider sina
  av FN givna order i Kosovo.

  Samtidigt meddelas att ryske utrikesministern Lavrov idag
  överlagt med sin serbiske kollega per telefon och väntas
  till Belgrad inom kort för direkta förhandlingar.

  Amerikanska ambassaden i Belgrad har idag beslutat ej
  nödvändig personal skall evakueras.

  Serbiens premiärminister Kostunica vägrar att göra avbön
  för USA – tvärtom enligt B:92 uttalar han förståelse för
  ungdomarna som demonstrerade igår.

  I Mistrovica har idag serbiska demonstranter försökt gå
  till motangrepp vid bron över Ibar men stoppats (tillfälligt?)
  liksom tillresta serber vid länsgränsen i norr.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7258801.stm

 19. baskim skriver:

  Kachina

  Nej det finns ingen sådan vilja alls!
  Till och med det förbjuder ahtisaari planen den mannen måste ha tänkt på allt :)

  och den har kosova accepterat.

  Vi KOMMER bli ett EU land i framtiden även utan serbien och det hade aldrig gått att ignorera serbien i för vi vet vad de är kapabla till det, som vi ser NU, Kolla vad Kostunica o CO gör förespråkar våld och vägrar be ens om ursäkt

 20. spanaren skriver:

  Baskim,

  Vänligen sluta med att hänvisa till Västs
  beställningsjobb – Ahtisaariplanen.
  Den har förkastats av FN och har ingen
  relevans utanför USA/EU/NATO.

 21. baskim skriver:

  Spanaren

  Ahtisaari planen har förkastats av Ryssland och inte av FN,

  Ahtisaari planen hade stöd av alla länder utom ryssland I FNs säkerhetsråd.

  China var varken för eller emot de skulle bara lägga ner sin röst.

  Och ahtisaari planen har börjat implementeras i Kosova och den ger EU och nato länder de garantier som de behöver bla att Kosova respekterar männskliga rättigheter för att de ska kunna erkänna dess självständighet!!!

  Så ahtisaari planen lever och gör det friskt!!!

  ´HEHEHEHE

  ENTLIGEN HAR DU VISAT VART DU STÅR rätt upp och ner,

  Efter som ryssland är enda land som ej godkänt ahtisaari planen så står du och säger att den är död. Det lever nog en ryss i dig va :)

 22. djingiskahn skriver:

  baskim

  Kort sagt har du helt rätt!
  Nu avslöjar han sig själv på ett förnedrande sätt, denne krigshetsare på bloggen.

 23. spanaren skriver:

  Baskim,

  I FNs generalförsamling stödjer en majoritet av
  länderna Rysslands uppfattning om UNSC 1244.

  I Säkerhetsrådets omröstning vann den ryska
  linjen med 10 röster mot 5.

  Som neutral och alliansfri svensk kan jag vägra
  ställa upp bakom USA/EU/NATO:s brott mot UNSC 1244
  utan att för den skull vara ”ryssvän”.

  Det har ju dessutom inte varit någon direkt rusning ens inom
  EU att ”erkänna” Kosovo. Idag meddelas från Prag att
  Tjeckien är tveksamt med tanke på att Serbien (Jugoslavien)
  stödde landet i dess svåra stunder 1938 och 1968.
  Jämförelser görs med lösrivandet av Sudetlandet från Tjeckoslovakien
  1938 med dagens styckning av Serbien mot landets vilja.

  Vad gäller ”ryssen” tror jag inte Rogozins varning idag i Bryssel
  är tomma hot. Skall bli intressant att se vad Lavrov har att säga
  när han kommer till Belgrad och vad Putin säger i Bukarest om en dryg månad.

 24. Kachina skriver:

  baskim

  Jag läser och läser, men hittar ingenstans nämnt autonomi för de tre kommunerna i norr. Hanterar man det rätt,kan det vara en lösning. Hanterar man demsom det står i planen, att de skall ingåi ett multi-etniskt Kosovo, har man inte åstadkommit något annat än att stänga in DAMP i samma rum som ADHD.

  Lösningen ligger i de där tre kommunerna. Det är nog viktigare att klargöra deras framtid än att snabbt erkänna Kosovo. Viktigare att starta de förhandlingarna innan ryssar och serber spikar en handlingsplan.

 25. djingiskahn skriver:

  Spanaren

  Hoppet är det sista som överger en sann krigshetsare.

  PS Många serber skäms idag DS

 26. baskim skriver:

  Spanaren

  När det gäller Prag så är de helt för självständighet, De vill bara vänta ut stormen för att det inte ska ta så hårt på serbien läst och läser alla artiklar om Kosova för till fället förutom de ryska och de serbiska med undantag för B92, Och de visar samma linje att de ska vänta MEN DE SKA ERKÄNNA…. och rusning visste alla att det inte skulle bli men innan mitten på mars så kommer hela EU med undantag för Cypern,Rumänien,Spanien, Kanske slovakinen har erkännt Kosovas självständighet!!! det är ett kännt faktum.

  Man är i en Union och de stora och en hel del av de mindre har redan erkänt kosovas självständighet!!

  http://www.kosovothanksyou.com/

 27. baskim skriver:

  kachina

  Läs bla artikel DECENTRALIZATION

  Municipal Finances

  All municipalities will be responsible for their own budgets and are entitled to financial resources of their own.
  A fair and transparent block grant system will be established, ensuring greater municipal autonomy in the allocation and expenditure of central funds.

 28. Kachina skriver:

  djingiskahn

  Varför denna ständiga underskattningen av ryssland. Hur många har, historiskt, gått på samma nit? Det är bara att räkna. Hur många gånger har Ryssland visat sig kunna bygga upp sin industri till mycket hög produktion inom några få år, nu senast efter Jeltsin.

  Väst och Kosovo måste igång och förhandla med serberna. Det går inte att lämna tre serbiska kommuner åt sitt öde inne i Kosovo. Löser man detta, kan man även lösa eventuella framtida konflikter med Ryssland.

 29. Kachina skriver:

  baskim

  Jag behöver inte läsa mer än du skrev för att se att det är värdelöst. Det finns något som heter fördelningspolitik och infrastruktur.Även här i Sverige gruffar vi om hur pengarna fördelas mellan kommunerna.

  Nej du, släpp de här kommunerna till serbien. Det är er enda chans till fred.

 30. baskim skriver:

  kachina

  hehehe Du är envis.

  Det bor 50 000 serber på norra kosova resten bor i de södra delarna och de är 70 000 till antalet så ska 50 000 delas men lämna 70 000 efter sig och för det andra jag trodde att serbien ”krigar för hela kosova och för sina Kyrkor i söder”

 31. djingiskahn skriver:

  Kachina

  Du kan inte mena att du på allvar tror att Ryssland skulle våga utmana USA och EU.
  Rent ”militärtekniskt” är de helt underlägsna USA, glöm inte att USA:s fiasko i Irak började när ”kriget” var vunnet, dvs när dom skulle ”övervaka” i st. för att ”slåss”.

  Tror du Putin är så korkad att han skulle riskera sitt eftermäle som president genom att ”hjälpa/stjälpa” Serbien – han har inget att vinna men allt att förlora.
  Klart/slut/ som den krigshetsande Spanaren plägar säga.

 32. Kachina skriver:

  baskim

  Så är det, och det är de geografiska gränserna som orsakar det. Det gäller att ge och ta och de 70 000 får finna sig att leva under albanskt styre. Men i norr får ni ge efter.

  Så enkelt är det, det kan vara gränsen mellan krig och fred.

 33. baskim skriver:

  kachina

  det som gör att jag VET att ryssland inte startar ett nytt världskrig är för att vid de förra världskrigen har det varit ett land mott de, SVERIGE, FRANKRIKE, TYSKLAND
  och i senaste kriget så var det tack vare väst som ryssland inte förlorade, För hade Hitler valt att koncentrera sina styrkor mott väst först tills man besegrat de så hade man kunnat använda hela sin styrka mott ryssen, Man hade ju bara halva för andra halvan var på den västra fronten.

  Så likadant som ryssen ska tacka Väst så ska väst tacka ryssen eller snarare Hitler för att han trodde sig vara oövervinnelig och kunna kriga på 2 fronter samtidigt.
  Och för det tredje så har man vid alla 3 gånger som ryssland blivit anfallet blivit räddade av Vintern och det lär det inte göra nu för vi har HELSYNTETISK olja nu och glykol

 34. djingiskahn skriver:

  Baskim

  Kachina är inte känd som någon vän av faktaunderlag :-)

 35. baskim skriver:

  Och detta vet ryssen allt för väl och nu så får man kriga mott HELA EU inte bara Tyskland och USA så det är en altför stor Kött bit att svälja man kvävs ju

 36. spanaren skriver:

  djingiskahn/baskim

  Köp en historiebok om andra världskriget….

  Vad gäller Ryssland stannade klockan hos er vid pass 1998.

  USA/NATO har i sina angreppskrig mot bla Serbien kunnat
  förlita sig på luftherravälde. Det är kanske slut på de tiderna…

  http://en.wikipedia.org/wiki/S-400_Triumf

  Ni kallar undertecknad krigshetsare för att jag liksom Kachina
  ger er en glimt av den verklighet som kan drabba oss alla imorgon
  om utvecklingen går åt samma håll som idag.

  SLUT/KLART/SLUT

 37. baskim skriver:

  Spanaren

  Jag har läst en hel del om andra världkriget och VET att alla vi hade pratat TYSKA idag om hitler hade krigat på en front åt gången för tyskland var det mest avancerade landet i världen vid den tidpunkten och effektivaste armen, Men man försökte bita för STOR KÖTT BIT och kriga både mott USA,Storbrittanien och Ryssland samtidigt.

  och nu så påstår du att Ryssland ska kriga mott alla dessa länder samtidigt och dessutom vara underlägsna tekniskt och ÄNDÅ VINNA sov gott och fortsätt du drömma

 38. baskim skriver:

  förresten läste du om USAs nerskjutning av en ”spionsatelitt” Läste do om satelitens fart när den blev träffad?

 39. Kachina skriver:

  baskim/djingiskahn

  KIIR-pakten, noll koll?

  USA är lika uppblåst som NHL var.

  Fatta detta. Ryssland har teknik, samma teknik som USA, den kommer bara inte ut på marknaden utan stannar inom militären. Varför tror du att svensk underrätelsetjänst var så intresserad av att betala dyrt, köpa och smuggla rysk militärutrustning på Estonia?

 40. Kachina skriver:

  baskim

  Kina har gjort detsamma, utan att blåsa upp det i media. De ingår i KIIR-pakten.

 41. Kachina skriver:

  baskim

  ”och nu så påstår du att Ryssland ska kriga mott alla dessa länder samtidigt och dessutom vara underlägsna tekniskt”

  Ryska T34 var överlägsna Tigern. ”Stalinorgeln” var tyskarnas skräck.

  USA hur tagit åt sig en stor bit i IRAK och de får gapa avsevärt mer om de får KIIR-pakten mot sig.

 42. baskim skriver:

  kachina

  KIIR pakten finns inte!!

  det är bara du som påstår detta,

  Visste du att Ryssland ser Kina som ett hot och bägge dessa länderna behöver USA som balans vikt för varandra!!

  Och T34 var ej överlägsna Tigern det som gjorde att de kunde vinna var deras antal, pga att Tysken hade resten av sina Tanks i VÄSTRA FRONTEN. En Tiger tank kunde träffas 10 gånger av en T34 utan att förstöras , men tack vare sin stora antal kunde de slå ner TIGERN.
  som sagt hade det inte varit för hitlers 2 front krig så hade ryssarna talat tyska idag och vi med!!!

 43. spanaren skriver:

  Baskim,

  Läs och lär något nytt. Detta är vad Kachina menar med
  KIIR-pakten. Dina kunskaper om dagens säkerhetspolitiska
  läge i Asien är lika felaktiga som de du framför om WW2.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation

 44. Kachina skriver:

  baskim

  Ni Kosovo-albaner påminner om kaxiga småpojkar som förlitar sig på en stor stark storebror i skinande rustning. Högmod går före fall. USA har inga styrkor att sätta in vid en eventuell konflikt i Kosovo och NATO.s styrkor är för svaga. Så ett gott råd,….när ryssen talar, lyssna. Sätt er sedan ner vi bordet och samtalat.

  Ni har gapat över tre kommuner för mycket i norra Kosovo. Det är den handelsvara ni har att köpslå med och Storebror är upptagen på annat håll.

 45. baskim skriver:

  kachina

  det har vi gjort alltså samtalat sedan krigets slut och även innan kriget men det har inte lett någon vart!!

  God kväll till alla// Har fått halsflus ska gå och lägga mig :(

 46. Kachina skriver:

  Du har också fått en del att tänka på. Gör det.

 47. Pravoslavac skriver:

  Ikväll har en stor demonstration mot självständigheten startat i Montenegros huvudstad Podgorica. Demonstranterna bär Grekiska, Spanska, Serbiska och Ryska flaggor. Torget är fullt med folk och kravallpollis har spärrat av parlamentsbyggnaden.

 48. Pravoslavac skriver:

  Demonstrationerna i Podgorica verkar av allt att döma ha gått lugnt till. Bra.

  Strax efter att Rysslands FN-ambassadör höll tal idag avrådde UD från resor till norra Kosovo. En artikel om ambassadörens tal finns på B92:

  http://xs4.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=02&dd=22&nav_id=47907

  Jag kan inte tolka vad detta betyder riktigt. ”Stabilitet på Balkan” kanske. Det verkar ju vara veckans mantra.

 49. drenicak skriver:

  Kachina:

  Gapar du ännu om norra Kosova?
  Varför skötter inte du ditt liv och hittar någon att umgås med?
  Har du ingen som bryr sig om dig?

  Till Bashkim, evropian …
  Var vänlig o strunta i henne totalt. Hon lever genom er!
  Vi kosovarer ska inte jämföra vem som är starkast eller svagast. Vi har alltid varit på de godas sida och för demokrati och tolerans. De som hetsar till krig får leta krig nånannastans och inte i Kosova. det spelar inte någon som helst roll vad serbien, ryssland eller nån annan sk.. land gör Demokratin och toleransen i Kosova går ej att stoppa!

  Serbien har startat sitt sista krig 1998 och förlorat sen som många andra 1999 när Belgrad bombades. Det var lätt att kriga på andras länder, men när de fick på ”käften” i belgrad så gav de upp.
  Tackar en Kosovar!

 50. drenicak skriver:

  Senaste nytt!!!!

  Titta på denna klipp som finns på aftonbaldet, haha vad roligt, haha
  ”himla folket” in action;)

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article1902697.ab

  Tackar en Kosovar!

 51. Kachina skriver:

  drenicak

  Det är inte bara jag som gapar om norra Kosovo. Läs vad han sade ryske FN-ambassadören i länken ovan,från pravo.

  Sedan är det bara att titta på kartan och befolkningstätheten, använda sunt bondförnuft och inse att ni bitit i för stor tugga. Det vore mer klädsamt med lite lägre tonläge och förhandla med ömsesidig respekt.

  Det är inte säkert att Storebror har resurser att skydda er. Jag gillar varken serber, albaner, ryssar eller amerikaner, men just nu leder ni albaner ”rövhåls-racet”. Tagga ner, jag tror inte Storebror är så kaxig när Björnen börjar morra.

  Ni kommer aldrig att klara det där om ni inte släpper de tre kommunerna i norr.

 52. drenicak skriver:

  Skaffa dig ett liv kachina! Bry dig inte vad våran Storebror gör eller inte gör!

  Min fru psykolog råder dig det:)

  Tackar en Kosovar!

 53. Pravoslavac skriver:

  Här är ett klipp med General MacKenzie, tidigare överbefälhavare för UNPROFOR i Bosnien. Han ger en mycket sansad bild av situationen: http://www.youtube.com/watch?v=TnlAbfpycws

 54. drenicak skriver:

  Nyheter från Kosova:

  Komunikationsministern i Staten Kosova har beslutat att tilldela 1 miljard euro till vägbygge. Albanien snart avslutar sin stora motorväg mot Kosova. Nu ska vägen forsätta från grnsen till Prishtina och mot serbien. Det är planerat med att en motorväg till ska byggas från Mitrovica till Shkup i Makedonien.
  Länge leve Hashim Thaci och alla demokratiska ledare i världen.
  Tackar en Kosovar!

 55. spanaren skriver:

  drenicak,

  Ingår de här också i er kosovoalbanska uppsättning av
  historiska hjältar från WW2 när ni er vana trogen ställde
  er på ockupationsmaktens sida – då Italien/Tyskland
  idag USA/EU/NATO och i förra seklets början Ottomanerna?

  Är den politik som gällde 1944 inte den ni mellan ”skål och
  vägg” förordar än idag – inkl. etnisk rensning av ickealbaner?

  Betänk att ”ryssen” liksom 1944 kan dyka upp och jaga både
  er och ockupationsmakten ut ur Balkan….

  http://en.wikipedia.org/wiki/21st_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Skanderbeg_(1st_Albanian)

 56. Kachina skriver:

  drenicak

  ”Nationalism är en sjukdom” (Albert Einstein)

  Be din fru bota dig.

 57. drenicak skriver:

  spanaren :

  Titta på Youtube, det är dina systrar… som ”kosovo för skor” haha
  Istället för att önska dig krig så jobba lite och skicka till dina systrar så att de slutar stjäla sitt land ju…

  Vi vet med vilka vi var och vad vi har gjort. Åk till Israel och fråga om nån israelit dödades hos albaner under WWII
  W.Klark, M.Olbright,Holbruk, Amanpour alla de vet på vilken sida albanerna var och är
  Fred ska råda i världen oavset om serbien ville eller inte vill.
  Tackar en Kosovar!

 58. drenicak skriver:

  Rasism är sjukdom

  Hon får många som dig dagligen på sitt arbete… hon är ganska nyfiken på dig…Jobbar du? eller hatar du alla och får inget?

  Tackar en Kosovar!

 59. spanaren skriver:

  drenicak,

  Jag har ett klipp från Youtube – håll tillgodo….
  Är det lögner som visas?

 60. drenicak skriver:

  spanaren:

  jag behöver inte motbevisa dig med nåt… Jag säger bara åk till Israel och prata med de så berättar de vad vi gjorde för de under WWII.
  Klark har betalat tjänsten till oss under 1999, synd att Clinton fegade ur för att då skulle ni se….

  Fred, tolerans och frihet för alla i Republiken Kosova:)
  Tackar en Kosovar!

 61. Kachina skriver:

  ”hon är ganska nyfiken på dig”

  Jag kan tänka mig det, jag är lite ovanlig, så att säga. Jag är pensionerad.

  Jag är inte rasist. Jag ogillar CIA och KGB samt det sätt ni Kosovo-albaner uppträder just nu. Det stinker ”Skanderberg” om er. Ni är kaxiga så länge som motståndaren är försvarlös.

  Vi i väst-europa vill leva i fred med Ryssland. Ytterst är detta vad saken gäller. Bush och Kosovo spelar poker med oss som insats och vi, här på gräsrotsnivå, gillar det inte alls.

 62. drenicak skriver:

  Hon får pensionerade med som hon tar hand om. De kommer och pratar om sitt liv. De har ingen och prata med. Deras barn har övergett de. Jag tycker att det är verkligen synd.
  Hon har ett råd till dig: Börja motionera, ta långa promenader, ha en kompis som du kan ta promenaderna med. Glöm inte tabletterna och sluta sura och hata andra. Du ska se att folk är vänliga och vill hjälpa.

  Skanderbeg var vår stora hjälte som krigade mot ottomanska riket. Han försvarade europa i 30 år.

  Nu ska jag njuta lite med min fru och fira genom att om ca 9 månader föröka oss:)
  Tackar en Kosovar!

 63. baskim skriver:

  kachina

  Det är inte Bush och Kosova utan Ryssland och serbien som spelar poker med Europa.

  För både du och jag vet vem EU vänder sig till om Ryssen börjar morra åt EU och det lär de göra om USA drar sig tillbaka!!!!

 64. Kachina skriver:

  ”För både du och jag vet vem EU vänder sig till om Ryssen börjar morra åt EU och det lär de göra om USA drar sig tillbaka!!!!”

  Javisst, men vi är fortfarande spelbrickorna som offras i ert egensinne och USA:s expansion.

  Ryssland är inget hot, om vi inte hotar dem.

 65. baskim skriver:

  kachina sen när då, Är inte ryssland ett hot är det inte pga ryssen som finland inte är en del av Sverige längre?

 66. Kachina skriver:

  ”….är det inte pga ryssen som finland inte är en del av Sverige längre?”

  Nej, det är på grund av Gustav IV Adolf och till viss del Karl XII.

 67. simcards skriver:

  Bring: Serbien har ingen absolut suveränitet
  Bring: Friendly Relations-deklarationen stödjer Kosovos självständighet / 2008-02-22
  Debatt: Visst är det så att principen om folkens självbestämmanderätt i regel innebär en rätt till självstyre eller autonomi inom en stat. Men poängen är ju att om en minoritet som kosovoalbanerna diskriminerats av centralmakten och förvägrats rätten till autonomi aktualiseras rätten till full självständighet. Ingen suveränitet inte är absolut om man gravt åsidosätter en minoritets rättigheter. Det skriver Ove Bring i replik till Dulić.

  Tomislav Dulić kritiserar mitt inlägg genom att slå in ett antal öppna dörrar (Europaportalen 080220).

Visst är det så att FN-resolutioner ­ i princip gäller tills de formellt upphävts, men de kan också, helt eller delvis, bli överspelade av tidens gång.  Folkens självbestämmanderätt
  Resolutionen 1244 är överspelad i vissa delar men inte i andra. Det är därför det är viktigt att undersöka om andra regler i folkrätten har något att säga i saken.

Visst är det så att principen om folkens självbestämmanderätt i regel innebär en rätt till självstyre eller autonomi inom en stat, men poängen är ju att om en minoritet diskriminerats av centralmakten och förvägrats rätten till autonomi aktualiseras rätten till full självständighet.


  
Moderstatens suveränitet får då vika. Denna tolkning framgår av FN-deklarationen 1970 om staters vänskapliga förbindelser (den såkallade Friendly Relations-deklarationen).  Förtryckt folkgrupp
  President Milosevic upphävde 1989 Kosovos autonomi och inledde en maktspråkets och förtryckets politik mot minoriteten i Kosovo.

Förtroendet folkgrupperna emellan har gått förlorat och omvärlden har rätt att erkänna Kosovos självständighet.  För att man ska kunna erkänna en politisk enhet som en stat krävs tre saker: ett fixerat territorium, en befolkning på detta territorium samt en regering som effektivt förmår utöva makt på territoriet.

I fallet Kosovo kan det tredje kriteriet upplevas som problematiskt, men det spelar mindre roll eftersom Kosovo kan erkännas som ett rättssubjekt av annat slag än en stat.

  För de stater som vill ge Kosovo en plats i det internationella samfundet är huvudsaken att självständigheten erkänns i en eller annan form.  Felaktiga påstående
  Varför upprepar Dulić det felaktiga påståendet att erkännanden av Kosovo strider mot FN-stadgan och Helsingfors-deklarationen, när principen om folkens självbestämmanderätt bekräftas av dessa dokument och när Friendly Relations-deklarationen bekräftar att en moderstats suveränitet inte är absolut om man gravt åsidosätter en minoritets rättigheter?  Ove Bring
  professor i internationell rätt, Försvarshögskolan

  ___________________________

  Bashkim, Drenicak, Evropian och Mig själv :), ett stort beröm till er som ens står ut med alla dessa proserber. Jag har aldrig varit med om något dummare folk, Deras utrikesminister blev mördad av en serb, 1a världskriget startades av en serb, men ändå stödjer dom dessa människor.

  Mycket stolta över er, hur ni lyckas debattera mot ett av världens dummaste folk.

 68. Kachina skriver:

  simcards

  ”Deras utrikesminister blev mördad av en serb,”

  Betyder det att vi skall hata alla serber? Snacka om primitivt tänkande, men….

 69. agitpr0p skriver:

  Om simcards med flera albaner anser att svenskar är världens dummaste folk så kanske Sverige inte är rätta platsen att bo på. Man kanske borde överväga att flytta tillbaka till Kosovo, nu när ni har fått som ni vill, istället för att förolämpa och smutskasta både serber och svenskar!

  .:agitpr0p:.

 70. Kachina skriver:

  ”För att man ska kunna erkänna en politisk enhet som en stat krävs tre saker: ett fixerat territorium, en befolkning på detta territorium samt en regering som effektivt förmår utöva makt på territoriet.

I fallet Kosovo kan det tredje kriteriet upplevas som problematiskt, men det spelar mindre roll eftersom Kosovo kan erkännas som ett rättssubjekt av annat slag än en stat.”

  Att Kosovo kan erkännas som ett rättssubjekt av annat slag än en stat, påpekade jag flera gånger före er självständighetsförklaring. Detta hade underlättat en anslutning av både Serbien och Kosovo till EU, samtidigt. Som läget är nu torde Serbien knappast ansluta sig till EU utan istället vända sig till unionen i öster. Ert egensinne har alltså sabbat till det rejält för Europa.

  Det tredje kriteriet uppfylls inte alls i tre kommuner i norra Kosovo. För att lindra skadorna bör ni så snabbt som möjligt förklara att ni avstår från suveränitet över de kommunerna.

 71. drenicak skriver:

  agitprop:

  Cetnike, ta det lugnt bli inte arg att du har förlorat. Ta det lugnt bevara dina nerver. Du ska behöva dina nerver senare i livet.

  Kosovarer tycker inte att svenskarna är så eller si, vi tycker att bara såna som skriver emot Kosovas självständighet är dumma. Istället för att tycka som demokratiska EU länder, ni skriver här om ryssland serbien och andra odemokratiska länder. Ni pratar om Kosovas Storebror USA, men ni har tydligen glömt det hjälp som USA gav er under kalla kriget. Läs lite om Kenedy eran….
  Kosova har inte bara en Storebror, Kosova har England, Tyskland, Frankrike, Australien, Kanada, Danmark, Norge, Finland, Turkiet, Italien, och Sverige efter den 4 mars ,alla sina grannar (förutom serbien) ….+ många andra länder
  Alla kosovarer som har skrivit här har propagerat fred, tolerans och förståelse…
  Kosovarer har redan börjat uppfylla de krav från Mahti Ahtisaaris plan… Vi börjar bygga vårt land. Överallt i världen så samlas Kosovarer för att hjälpa så att vi får en ny Schweiz i Balkan…
  Jag personligen med min fru får i månaden i lön ca 50 000 och skickar till utvecklng av landet minst 10 000 i månaden. Jag har byggt ett stort hus i Prishtina som jag besöker varje år. Jag bidrar med mina 2 högskoleexamen + min fru med sin i kulturela sammanhang både i Sverige och Kosova. Min syster återvände förra året till Kosova och jobbar med EU relationer och hjälper landet i dess väg mot EU. Vi har redan eu valuta, nu är det bara administrativa delen som behövs.
  Innan hade jag ett hemland, nu har jag 2. Sverige+ Kosova.

  Mina tankar efter självständigheten är med albaner i Presheva, Medvegjë och Bujanoc.
  Tackar en Kosovar!

 72. Pravoslavac skriver:

  Nyheter för dagen.

  Demonstrationer mot Kosovos självständighetsförklaring kommer hållas i en mängd städer i helgen, bland annat London, Wien, Haag, Warszawa, Kracow, Katowice, Washington, Phoenix, Cleveland, Chicago, Toronto, Vancouver osv. Tyvärr rapporteras ingenting från demonstrationer så länge de är fredliga. I USA har t.ex. ingenting rapporterats om Kosovo förrän deras ambassad attackerades.

  USA:s konsulat i Banja Luka (Bosnien) stänger tills vidare efter att det attackerades under en demonstration.

  Putin (från B92): ”The independence of Kosovo is a terrible precedent. In effect, it breaks up the entire system of international relations, a system that has taken not even decades but centuries to evolve. And undoubtedly, it may entail a whole chain of unpredictable consequences. Supporters of Kosovo independence cannot foresee the results of what they are doing. Ultimately, it is a double-edged sword, and the other edge will bash them on the head some time.”

  För första gången har till och med Hugo Chavez sagt något vettigt: http://mathaba.net/news/?x=582821

 73. drenicak skriver:

  dagens nyheter i serbien, B92:

  Komentari Hronološki Preporučeni

  Priznajte ga vise i ostavite nas na miru, dosta s vasim izjavama o Djindjicu itd dovoljno je da pogledamo stanje u rusiji kakvo je, ionako je jucerasnji skup pokazao sta narodu treba. Nove patike , trenerke, odeca, obuca, hrana…
  Kao sto rece Kondoliza Rajs jutros alo ovo nije 1389 godina sad je 2008!!
  (studennt, 23. februar 2008 09:33)
  PreporučiPredloži za brisanjeŠta je ovoBroj preporuka 10
  Översättning:
  ”Erkänn, och lämna oss i fred, fått nog med era deklarationer om Djincic osv. Det räcker att titta på situationen i ryssland hur det är. Gårdagen har berättat vad är det som folket behöver. Nya gympaskor, gympakläder, kläder, skor, mat…
  Det som Kondoliza Rajs sa imorse, det här är inte 1389 utan 2008!!”

  Det är vad serberna behöver och tänker. Det här är livet för serberna. Att ha mat, arbete och demokrati i landet för första gången någonsin.

  Tackar en Kosovar!

 74. Kachina skriver:

  ”vi tycker att bara såna som skriver emot Kosovas självständighet är dumma.”

  Självständighetsförklaringen var inte speciellt intelligent utförd, verken i tid eller verkan.

  ”Jag bidrar med mina 2 högskoleexamen”

  Det bevisar bara att det inte behövs intelligens för att ta högskoleexamen, det räcker med att vara en duktig papegoja och kunna upprepa det som står i läxböckerna.

  Vi har inte glömt Amerikas hjälp under WW2 och Marshallhjälpen som fick oss på fötter igen. Vi har inte glömt Kennedy, Kuba-krisen (där USA skyddade sitt territorium) och dess exakta likhet med den nuvarande Kosovokrisen.

  Jag hoppas att du inte glömmer vad Sverige gjort för dig. Troligtvis gett dig utbildning, ett jobb som gjort en svensk arbetslös och en hög lön som gett dig möjlighet att bygga ett hus i Pristina. Ditt tack för hjälpen är lite märkligt, genom att du lägger oss i potten i spelet om Kosovo.

  Har inte Ryssland, liksom USA, rätten att skydda sitt närområde? USA provocerar dem genom er (Bond Steal) och avsikten att placera robotsystem i Polen.

  Planerar du din framtida lycka på vår bekostnad, både ekonomiskt och säkerhetsmässigt?

 75. simcards skriver:

  Här är en vettig artikel på svenska för er serber och proserber.

  http://www.corren.se/archive/2008/2/23/jloi4297xo2pg9w.xml

 76. Kachina skriver:

  Jag är varken proserb eller proalban. Jag är emot nationalism som gör folk till idioter.

 77. baskim skriver:

  Simcards

  Supert tack för länken!!

  kachina o Co

  Ser ni att albaner och serber kan leva sida vid sida utan att försöka ta kål på varandra!!!!!!

 78. Kachina skriver:

  suck

  baskim, hur naiv är du? Det finns samma exempel i Palestina och,…..vad kan inte avundsjukan ställa till med. Stämningsläget kan ändras på en minut. Tänk om serbens son gifter sig med albanens dotter. Det går bra för serben, men inte för albanen som låter sig styras av religionen.

  Nej, det gör mig bara mer övertygad. Ni albaner är inte mogna i sinnet att bli självständiga. Ni måste ha förmyndare, som har stenhård kontroll.

 79. baskim skriver:

  Kachina

  Det har vi en förmyndare alltså det är EU och det är övervakad självständighet,

  De har sten koll.

 80. baskim skriver:

  Kachina

  Jag är inte naiv, jag blir glad när jag ser att de kommer överens, Och kan bo som grannar utan att vara på varandra hela tiden, Det är stora framsteg de har gjort och det lär bli bättre!!

 81. cnesko skriver:

  baskim

  Tack baskim!
  Jag inser nu att du egentligen omedvetet stödjer Serbien i dess strävan att Kosmet skall förbli en del av Serbien för ”albaner och serber kan leva sida vid sida utan att försöka ta kål på varandra”
  Det är prcis vad serber har sagt hela tiden. Vad roligt att en alban tycker så.

 82. Kachina skriver:

  ”Det har vi en förmyndare alltså det är EU och det är övervakad självständighet,”

  Så, vad var då självständigheten till för, annat än att ge legitimitet till Camp Bond Steel?

  EU:s 2 500 tjänstemän hade kommit dit oavsett om ni varit självständig stat eller autonom stat.

  Vad har ni vunnit, annat än att sätta in NI/VI i ett stormaktsspel?

 83. simcards skriver:

  Inga problem Bashkim

  Kachina, detta måste ändå säga dig nått. Förresten är du kvinna eller man?

  Aldrig provokationer

  Två unga serber släntrar förbi, nej, nej, de har INTE tid att tala med journalister. Drar huvorna över ansiktet när kameran kommer fram.

  Tvärs över grusvägen bor serben Slobodan Spasic, 64, omgiven av två albanska grannar.

  – Vi har bott tillsammans i mer än 50 år här och det har aldrig varit några provokationer, säger han.

 84. Kachina skriver:

  sincard

  Kachina är till alla delar ett maskulint väsen, även han som hamrar på tangenterna.

  Hur gammal är du, simcards. Erfarenheten säger oss att avundsjukan kan ändra en situation eller långvarig relation på sekunder, även om det inte finns stimulerande orsaker som nationalism och religion.

  Samma erfarenheter säger oss vad som händer om serbens son vill gifta sig med albanens dotter. Här, i vår kultur, ”ramlar” dottern från en balkong. Därnere, där ingen vittnar, är det nog enklare att sätta en kula i pannan på serbens son, varpå serben hämnas,….och sedan är det igång.

  Medvetandemässigt, vad gäller kontrollen av instinkter och solarplexus-känslor, ligger både Serbien och Kosovo på samma nivå som vissa byar i Amazonas djungel.

 85. simcards skriver:

  Sök på ”våldtog dotter” på Google, och berätta sen vad för människor som gjort det.

  Är det kosovarer, svenskar, serber?

 86. simcards skriver:

  För er som känner till b92 så finns en omröstning på sidan.

  Kosovo Albanians’ unilateral declaration of independence, rejected by Serbia, will:

  Stabilize the region – 1889 röster

  Destabilize the region – 1597 röster

  Dvs serberna tror mer på stabilitet än instabilitet :)

 87. Kachina skriver:

  simcard

  Sjuka människor finns överallt, från Sverige genom Balkan till Amazonas djungler.

  Jag tala om det kollektiva medvetandet i vissa områden. Det beteende du ger exempel på finns inte i det allmänna medvetandet någonstans. Det är följden av ett sjukt sinne.

  Det kollektiva medvetandet på Balkan och i Mellanöstern, styrs i huvudsak av ryggmärgsreaktioner, instinkter och känslor som flammar upp från solarplexus.

  Religionen är en starkt bidragande orsak till detta. Islam, liksom tidigare kristendomen, används för att få makt över andra människor, både för ledarna att få makt över folket och att enskilda individer får makt över andra individer. Koranens Dom ligger alltid över den enskilde, från regeringmakten till grannen. Koranen säger si och Koranen säger så. Din granne använder de för att sätta dig i skuld, känslomässigt.

  Islam, liksom ortodoxa kyrkan, är förstelnade religioner som står kvar i samma tid som när den bildades. Det enda som växt är vantolkningen av skrifterna. Ni reagerar varken rationellt eller förnuftigt på yttre stimuli, vare sig den är positiv eller negativ.

  Det är inte det sätt den här civilisationen skall leva på.

 88. Kachina skriver:

  Simcards.

  Tror du att omröstningarna i Expressen och Aftonbladet är representativa för den stor massan?

 89. simcards skriver:

  Jag gav dig resultaten från B92, en serbisk sida, detta handlar om serber och kosovarer, det är en tvist mellan dom, det är ju det du tjatar om hela tiden?

  Ge mig resultaten från Aftonbladet och Expressen då.

 90. Kachina skriver:

  simcards

  Man kan inte dra några slutsatser utifrån tidningars nätomröstningar. Gruppen som röstar är inte representativ för samhället i stort. Det spelar ingen roll om de kommer från B92, Expressen eller Aftonbladet. Som mätare av opinion är de värdelösa.

 91. spanaren skriver:

  Kachina,

  B:92 är en av Väst delvis finansierad radiostation i Serbien
  som stödjer ett serbiskt ytterlighetsparti med ca 5% stöd
  i allmänna val. Partiet är det enda som förordar att Serbien
  skall erkänna Kosovos självständighet. Hur representativ
  tror du denna radiostation är för folkmeningen i dagens
  Serbien.

  Liknande svenska media är ”Ny Dag” före 1990 och
  ”Dagsposten” före 1951. Hur representativa var de
  för dåtidens svenska befolkning?

  Pravoslavac rätta mig där jag har fel….

 92. Pravoslavac skriver:

  spanaren: Det stämmer. B92 stödjer partiet Liberaldemokraterna, LDP, som har runt 5% stöd. På deras sida går det att kommentera varje nyhet. På den engelskspråkiga delen är över hälften av kommentarerna albanska och det är välkänt att B92 censurerar kommentarerna. När jag själv försökte skriva en kommentar en gång klipptes halva kommentaren bort, den halvan med poängen. Efter det har jag inte brytt mig om att kommentera där. En av finansiärerna är George Soros som är ökänd för att blanda sig i politiken i länder i östeuropa. Soros har tjänat ihop sin förmögenhet på det sättet, genom valutaspekulationer och genom att samtidigt manipulera valutakurserna, till exempel via B92. En gång gjorde sig Soros en hacka genom att manipulera Sveriges valutakurs (under bankkrisen i början av 90-talet).

  Att över huvud taget diskutera en omröstning med 1000 ja/nej röster är meningslöst. För det första är det för få röster. För det andra är det fler albaner som röstat än serber och för det tredje är det inte ens säkert att B92 visar det riktiga resultatet. En sådan nätomröstning betyder till och med mindre än en omröstning på aftonbladets webbsida.

 93. drenicak skriver:

  Kachina:
  Jag märker att du har glömt dina tabletter idag med…:)
  Jag har inte tagit nåns arbete, jag är bara bättre, smartare än alla andra sökande. Glömde säga innan att jag har hus här med, som jag köpte för 2 800 000 sek+kör en BMW som kostar 400 000 sek. allt detta har jag uppnåt på mina 8 år i landet. Det kommer så mycket mer i framtiden. Jag ska jobba, berika staden som jag bor i. Detta visar bara att du är en simpel rasist och inget annat. Du har varken utbildning eller intelligens för att då skulle du inse att rasism leder ingenstans. Jag har inte fått mina utbildningar utav nån utan jag har skaffat de själv. Jag har fått min utbildning på amerikanska skolor(läs mina tidigare inlägg). Jag jobbar på ett amerikanskt företag och betalar svensk skatt så att du kan få din löjliga pension.
  Kachina är ett serbiskt ord.
  Du varken representerar svenskar eller sverige, du är serb som inte vågar vissa sitt namn som andra gör det, dvs fegis, du är bara en personn utan liv.
  Du pratar om mentalitet, men din mentalitet är bara att beklaga. Rasism!!! Det är bara dumma människor som är rasister….

  Ni andra kunde se vad protesterna i serbien var för… för att stjälsa skor och kläder-. De har stulit i Slovenien, Kroacien, Bosnien, Kosova och nu har de inte nåt annat land så ha de börjat med sitt land…

  Tackar en Kosovar!

 94. Kachina skriver:

  Kachina är inte ett serbiskt ord och vad är det du uppvisar mot serber, annat än rasism?

 95. drenicak skriver:

  det är ett serbiskt ord…det är buske med taggar….och du är serb!
  Jag uppvisar tolerans, frihet, förståelse…. Läs mina tidigare inlägg.:)
  serberna och alla andra behöver mat , arbete och ledare som Zoran Djincic. Med dina inlägg som du har skrivit här så stödjer du rasister, anarkister, odemokratiska ledare osv.

  Det roliga är att det spelar ingen roll vad du skriver eller gör eller för den delen andra, Kosova är självständig, demokratisk och är på sin väg mot EU.

  tackar en Kosovar!

 96. smalanningen skriver:

  ”Några tegar bort bakar serbiskan Jovanka Xhokic bröd i en uteugn från en svunnen tid. Hennes vuxne son Djokic Novica kommer runt hörnet, spänner ögonen i oss, höjer rösten, ilska växer plötsligt upp ur den trampade jorden. Vi stelnar till, avvaktar.

  – Här springer utlänningar och fotograferar, men vad hjälper det oss, när ingen gör något. Jag vill ha jobb!

  Hans bild av serber och bidrag skiljer sig från den albanske bonden Sinans.

  – Jag skulle få bidrag, skulle starta min egen rörelse och sälja jordbruksprodukter, allt var klart, men sen var det korruptionen, en annan som kände nån fick det istället.

  Djokic börjar tina upp, berättar om jobb i Serbien eller Tyskland, blir det inte bättre snart tar han mamma med sig och drar dit.

  Nu tutar hans kompisar i en röd bil utanför kyrkan, han hoppar in och försvinner. På bilen vajar albanska flaggan.

  – Såg du, säger vår chaufför Rabit Osmani, – Han är serb, kompisarna albaner.”

  Några stycken från ovan länkad artikel; lite tagna ur sitt sammanhang men visar ändå precis vad det hela handlar om egentligen.

  Inte Serbien v/s Kosova.
  Inte serb eller alban.
  Inte religion.
  Inte Ryssland eller USA.

  Stabilitet på Balkan nås inte ytterst via diplomati utifrån, den nås innerst genom att folket får det bättre. Jag läser de senaste dagarnas kommentarer och blir lätt mörkrädd. Här sitter tillochmed en del svenskar som aldrig varit på Balkan och ska rita gränser… Jösses.

  Det handlar inte om gränser eller länder. Lyckas Kosovo och Serbien att skapa en ekonomisk stabilitet och trygghet åt sina invånare kommer de till sist inte bry sig om vilken flagga de ska hissa på deras flaggdagar.

 97. drenicak skriver:

  Tackar dig smalaningen!
  Det är det som jag menar hela tiden… Om människor har bra ekonomi så spelar ingeting roll. Saker och ting går mot det bättre….

  Har kontakt med mina serbiska vänner dagligen via nätet och med mina romska via telefon. Livet går vidare för alla.

  För mig spelar religion noll roll. Min mamma är katolik, pappa var muslim.
  Trots att min far (läkare) blev massakrerat under kriget så har jag kontakt med moderata serber. Rasister, faschister och mördare måste sitta i fängelse…

  Tackar en Kosovar!

 98. smalanningen skriver:

  drenicak: Tack för backfeed. Jag har efter tvekan bestämt mig för att erkänna Kosovo personligen, främst av anledningen att västmakterna mer eller mindre skapat underlag för självständigheten när man skrev ihop en massa fördrag för att få ett snabbt slut på Balkankriget. Serbien hamnade med ”svarte petter” som man säger i Sverige; som krigets egentliga förlorare så förlorade man mer än vad man tänkt sig göra egentligen.

  Att stoppa kriget var det absolut viktigaste. Dagens konflikter är fortfarande allvarliga, men allt är bättre än fullskaligt krig. Jag önskar allt gott åt Balkan, har varit där en del gånger och varje gång fascinerats över det vackra landskapet och de gästvänliga människor som bor där.

 99. Pravoslavac skriver:

  smålänningen: Så det du säger är att om vi startar ett fullskaligt krig (vilket vi har rätt till samma sekund 1244 bryts) så ändras villkoren till det bättre för Serbien?

  Som en del kanske noterat så har den döde personen på amerikas ambassad indentifierats som en 21-årig Kosovoserb som fördrivits från sitt hem i Kosovo och fram till sin död levde som flykting i Serbien. Nu är hans lidande över. Men han har varit död länge, ända sedan USA bestämde sig för att stödja terroristorganisationen UCK, föranledd av Hashim Thaci.

  Demonstrationerna idag har varit fredliga överallt, utom i Mitrovica där kosovoserber försökte ta sig över floden Ibar men stoppades av KFOR. Frågan är om KFOR har rätt att stoppa serber från att röra sig inom Kosovo. Möjligen har de det. Men KFOR har definitvt inte rätt att stoppa serber från Serbien från att åka till Nordkosovo.

  Ett par tusen studenter stoppades igår vid gränsen mellan Serbien och Nordkosovo. KFOR skickade nya vågor av förstärkningar hela tiden medan de amerikanska attackhelikoptrarna gjorde aggressiva utfall mot gymnasieeleverna för att försöka skrämma bort dem. Eleverna skrämdes ej utan stod kvar vid gränsen i flera timmar och sjöng. De sjöng sånger om Kosovo, men sången dränktes i vrålet från helikoptrarna. Det viktiga med den här händelsen var att KFOR översteg sitt mandat och bröt mot resolution 1244 genom att inte låta studenterna passera. Det var den här typen av händelser som Rysslands ambassadör för FN syftade på när han sa att Ryssland kan tvingas att använda militära medel för att garantera att resolution 1244 respekteras.

 100. Pravoslavac skriver:

  Här står det lite om dagens demonstrationer.

  http://www.iht.com/articles/ap/2008/02/23/news/Serbia-Kosovo.php

  Som jag skrev tidigare så nämns demonstrationerna endast om det blir incidenter, vilket är synd.

 101. smalanningen skriver:

  Pravoslavac: Då läste du ju inlägget som fan läste bibeln.

  Jag menade att jag godtar att Kosovo skapats av en anledning: I samma veva som Serbien skrev under resolution 1244 så fick man – även om det inte var meningen – staten Kosovo som ett brev på posten. När man ”förvaltat” ett område som KFOR de facto gjort så skapades ”underlaget” för en ny stat automatiskt.

  Serbien HAR gjort stora uppoffringar de senaste åren, och jag har faktiskt förståelse för era upprörda känslor. Kosovo är skapat på minst sagt tveksamma grunder, men vi ska också komma ihpg en sak – det fanns en herre som hette Milosevic som kom att betyda lika mycket ont för sitt land som vilka andra förlorande krigsherrar som helst. Hade Serbien agerat annorlunda redan innan kriget startade hade Balkans gränser sett annorlunda ut mot vad de gör idag. Det tror säkert du också.

  Summa summarum: Serbien är fortfarande förlorare, tack vare Milosevic en gång. Förhoppningsvis kan landet komma över detta med tiden och fokusera på viktigare saker: Trygghet och stabilitet för sitt folk samt närmandet till Europa.

 102. Kachina skriver:

  drenicak 3:50

  Världen kryllar av korkade miljonärer. Den bild du ger oss av dig själv, i svaret 3:50, är bilden av en osäker pojke med mindervärdighetskomplex, som bygger sin identitet på en BMW, en villa i Sverige, en villa i Prestina och två Littorin-hattar från USA.

  Du försöker med dessa statusprylar lägga tyngd bakom dina argument, men det hjälper inte för det som saknas är förnuft. DET kan man inte köpa för pengar.

  När du beskriver din framgångssaga på åtta år med tentaklar i Kosovo, Sverige och USA, ställer man sig osökt frågan om du gör kriminell karriär. Jag menar, Kosovo genomsyras ju av kriminalitet, USA är stor importör av kriminella artiklar och det är nästan bara i kriminella kretsar man kan göra så snabb karriär.

  Nejdu, det hjälper inte hur många statusprylar du har för att signalera att du är något, tomheten i förståndet kan inte fyllas med prylar.

 103. Kachina skriver:

  smålänningen

  ”Här sitter svenskar som aldrig varit på Balkan och ritar gränser,…jösses.”

  Visserligen har jag varit både i Israel, Palestina och Jordanien, men man behöver inte ha varit där för att se det vansinniga i att stödja ett Palestina som utropar sig självständigt enligt de gränser som gällde före 1948.

  Det blir inte fred på de prmisserna. Det blir det inte heller på Balkan med premisserna att dessa tre gränskommuner skall tillhöra Kosovo.

  Du Linda som hyllade detta ,…jösses. TÄNK FÖR H-E!!!! Vill du ha fred eller krig?

 104. Pravoslavac skriver:

  smålänningen: Du har rätt till stora delar om Milosevic. Men problemet är att han är död, han störtades av samma huliganer som attackerade ambassaden, de bokstavligen tvingade honom att lämna parlamentet. Efteråt gjorde Serbien allt som EU bad om. Man lämnade in efterlysta krigsförbrytare och inrättade ett demokratiskt system. Serbien närmade sig EU och distansierade sig från Ryssland. Men allt detta har förstörts nu i och med att EU bestämde sig för att erkänna Kosovo.

  Nyheter för kvällen (från AFP) är att EU har lämnat Mitrovica och avbrutit förberedelserna för EULEX där. Första steget mot självständighet för Nordkosovo?

  Idag har också EU sagt åt Republika Srpska att det är lönlöst att kämpa för självständighet (samtidigt som man erkänner ett självständigt Kosovo).

  I sin kolumn på antiwar.com introducerade Nebojsa Malic ett komiskt begrepp. Han kallar EU-entusiasterna i Serbien för ”Eurofiler”: http://antiwar.com/malic/?articleid=12401 :-)

 105. baskim skriver:

  Kachina

  Det kommer att bli fred där!!!!!

  Det är Belgrad som har styrt dessa demonstrationer tills nu i mitrovica.
  Har du någon gång tänkt på varför det inge var något våld i norra mitrovica ända sedan 2004.

  För serberna där visste att Kosova skulle bli självständiga och det såg man på reportagen i våras.

  Men tack vare Belgrads styrning och att de skickar folk med bussar till Kosova så har de börjat Hålla på som de gör.

  PRAVO

  Du verkar vara en sjuk människa, som fördömer att KFOR stoppade serbiska demonstranter att gå över bron, Hade de inte gjort det så hade de atackerat kosova albanska civila och då hade vi haft flera tusentals döda kosova albaner!!!!!!!

  MEN DU FÖRDÖMMER ATT DE BLEV STOPPADE!!!! DU ÄR JU FÖR FAN SJUK!!!!

  OCH HAR DU TÄNKT PÅ VAD KOSOVA ALBANERNAS HÄMND HADE VARIT MOTT DE 70 000 tusen serber som finns i södra och VAD HADE DERAS HÄMND VARIT MOTT DE 50 000 serber i norr. TOTALT 120 000 SERBER- 2 Miljoner albaner räkna din matte!!!!!!!!!!

  Men du är ju för fan sjuk i huvudet, tänk efter nästa gång du ska ytra dig, Kommer här och förespråkar MASSMORD

 106. baskim skriver:

  PRAVO

  EUs mission i kosovo är civil och de har lämnat, KFOR finns där och KPS och bevakar gränsen.

  SÅ serberna där kan ju hurra och förklara sig självständiga men de behöver snart ändå Kosovas pass för att komma ut och in i landet, och behöver ändå, ha ett internationelt frimärke om de ska skicka brev till belgrad, Och med tiden kommer de att fatta att det är nog bättre att vända sig mott Pristina än belgrad som bara ger TOMMA LÖFTEN!!!!!!

 107. Pravoslavac skriver:

  baskim: Ok, dig kan jag svara. Du är den enda vettiga albanen här.

  Det var helt fredliga demonstranter. Studenter. Det var inga huliganer, krigsveteraner eller andra som ville ha bråk. De här studenterna var helt fredliga och de hindrades från att åka till Mitrovica för att genomföra en fredlig demonstration.

  Om det hade varit bråkstakar, då hade KFOR haft rätt att stoppa dem. Men det här var definitvt inga bråkstakar.

 108. baskim skriver:

  Pravo

  Jag såg demonstrationen LIVE på tv och de var inte särskild fredliga kastade stenar och fyrverkerier mott Polisen och Polisen bara tog emot, till och med i sverige så slår polisen tillbaka men det vågar inte de i kosova pga att det skulle förvrängas av Belgrad.

  Och när det gäller de i gränsen så såg jag det på reuters, Och de släppte igenom alla som bor i Kosova men inte de som inte bodde där pga att man inte ville ha en förflyttning av våldsamheterna från Belgrad till Mitrovica.
  Och det är helt rätt agerat av KPS och KFOR, Det är deras jobb att se till så att alla i Kosova känner sig säkra!

 109. baskim skriver:

  Kachina,Pravo

  Läs och begrunda, Vem det är som styr!!!

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7260283.stm

 110. baskim skriver:

  Det Belgrad vill få är en mott reaktion från kosova albanerna och kunna säga att se på de de är våldsamma, Men de har inte fått det och tror inte att de kommer få det heller, Våra ledare pratar dagligen till folket och säger att de bästa de kan göra är att vara hemma och fortsätta med sina vardagliga saker, som jobb osv,

  Belgrad vill få en massa blod spillan i Kosova men det lär de inte få!!!!

 111. Pravoslavac skriver:

  baskim: Jag pratar inte om demonstranterna i Mitrovica som försökte gå över bron. Det var studenterna som stoppades vid gränsen jag menade. I Mitrovica är jag medveten om att det blev incidenter igår. Dagens demonstration var förresten betydligt lugnare.

  Det stora problemet här är att studenterna hindrades från att passera gränsen mellan Serbien och Kosovo. Studenterna var inga bråkstakar. De borde ha fått passera gränsen, speciellt när de bara skulle till den serbiska sidan, inte till den albanska.

  Sen skrev du om problemet med de serbiska enklaverna i södra Kosovo. Jag är medveten om att det är ett problem, men det problemet går inte att lösa. Norra Kosovo kommer att separera. Sen blir det KFOR:s uppgift att skydda serberna i de södra enklaverna.

 112. baskim skriver:

  Pravo

  Det kommer inte bli en delning.

  1. Kfor och KPS kommer skydda gränsen!
  2.Kosova albanerna kommer inte ta till våld!
  3 Så längen gränserna är skyddade så lär den delen vara en del av Kosova!
  4, Taktiken är SKYDDA,BEVAKA OCH INGRIPP INTE. Detta gör att de kommer demonstrera ett tag sen ger de upp och sakta men säkert börjar man samarbeta igen!

  Och det behövs inte skyddas i söder eftersom det inte alls har varit något etnsik våld där.

  Och det scenariot jag tog upp innan om södra det skulle endast ske om det dycker upp tusen tals döda kosova albaner på mitrovica, Men Kfor och KPS ser till så att de inte kommer över till södra sidan!!

 113. liburn skriver:

  PRAVOSLAVAC

  Pravo, finns det någon som man borde tacka för att han var mänsklighetens enda antiserb så var det Slobo. Han visste hur man förstör serbernas rykte på ett mycket effektivt sätt. Att delvis tacka är han, som då på 80-talet lovade serberna i Kosovo att han kommer att ta hand om de. Det gjorde han inte! För någon dag sen var det någon annan som lovade något – håller med Bashkim – Tomma löften!

  KACHINA

  Vad betydde ”Kachina” nu igen, en buske med…

  Krig blir det bara om Serbien vill – och det vet vi att de vill. Serberna lever ut av krig, det har de gjort sedan de överhuvudtaget av Ryssland landfördrevs för att utbredda det ryska kungariket! Därav Jugoslaver!

 114. liburn skriver:

  PRAVOSLAVAC

  Du vet att de som vill komma in till Kosova måste ha visum numera, man måste också växla till Euro för att kunna handla. Det var därför de inte kom in!

 115. spanaren skriver:

  Baskim/Pravoslavac

  Låt oss lyfta blicken och se om det inte kan finnas ett
  större schackspel där vi alla i Europa är bönder.

  Interfax skriver att rysk militär befarar ett avgörande
  förintelseanfall och ockupation av Ryssland 2012-2015
  av USA/NATO. Mycket av vad som skrivs är väl av samma
  karaktär som våra ”budgetubåtar” men tydligen finns tanken
  i ”Stavkan” i Moskva.

  För Rysslands del skulle ett krig nu när USA/NATO är uppbundet
  i Västasien vara en strategiskt avgörande fördel och en insats
  på Serbiens sida vara en perfekt ”´causus belli”.

  För USA/NATO skulle en konsolidering av makten över Balkan
  och en eventuell ytterligare frambasering till Georgien och Ukraina
  vara ett steg i planerna för världskriget 2012 samtidigt som
  engagemanget i Västasien slutförts/uppgivits.

  Vad har VI europeer att vinna på ett 3:e världskrig mellan USA/NATO
  och Ryssland/CSO? Vad är självständigheten värd om Pristina är en
  radioaktiv grushög? Vad har Serbien för glädje av Kosovo om Belgrad
  ser ut som Berlin våren 1945?

  Vem i Europa vann något på förra europeiska inbördeskriget 1939-1945?

  http://www.interfax.ru/e/B/politics/28.html?id_issue=11975866

 116. liburn skriver:

  SPANARAEN

  Det är ju bara ryssarna som kan konspirera på detta sätt! Se där, alltid är det ryssar o serber som pratar om krig! Alltid! Vänd bladet och skriv ett nytt kapitel i historien där det inte handlar om krig utan där det handlar om ekonomi, utveckling och demokrati!

 117. Pravoslavac skriver:

  baskim: Det ligger inte i någons intresse att döda någon. Men jag tror du har fel när du säger att serberna kommer acceptera att Kosovo är förlorat. Det kommer aldrig att accepteras. Däremot kanske det kommer gå att acceptera en delning. Efter tillräckligt mycket förankring kommer Belgrad förstå att de inte kan vinna tillbaka hela Kosovo just nu. Då kommer de nöja sig med endast den norra delen. Sen kan det bli lugn och ro. Jag känner på mig att det kommer sluta så.

  Kachina: Angående artikeln i BBC. Den som skrivit artikeln är helt ute och cyklar. Den biten med norra delen av Kosovo kanske stämmer, men det där med kriminalitet är helt fel. Kriminaliteten styrs från Pristina. Artikeln i BBC får det att låta som att den skulle komma från de serbiska delarna av Kosovo vilket är helt fel. Hashim Thaci är själv djupt involverade med den albanska maffian. Att skylla allt dåligt som händer i Kosovo på serberna, det är ungefär som att skylla allt dåligt som hände i Tyskland på 30-talet på judarna.

 118. baskim skriver:

  Spanaren

  Läste du noga, kina skulle tydligen vara på USAs sida och till och med han skrev att Ryssland har ingen chans nu heller men att det är bara atombomberna som skrämmer USA, Så hur klokt är det att anfalla??

 119. baskim skriver:

  Läs din länk noga själv

 120. baskim skriver:

  Pravo

  hahah så fort en ikke serbisk sida säger något så ska du försöka säga att det är skit snack,

  Tror du verkligen att Väst världen hade stött Hashim Thaci om han varit maffia ledare, Det är bara ni serber som säger det!!

 121. liburn skriver:

  PRAVOSLAVAC

  Det är ju en önskan det där med delningen, det skrev jag innan också. Då blir det krig mellan NATO och Serbien…Vem vinner? Det vet vi sedan sist! Tror du verkligen med all den klokhet du visar ha att det kommer att tillåtas en delning om EU och USA investerat miljarder för att få igång gruvorna och sedan helt plötsligt låta det gå förlorat? Tänk om tänk rätt!

  Det är redan en delning, precis som i Kroatien och Bosnien och samma sak i Kosova. Det blir en delning, men det blir inte i den formen att de kommer att tillhöra Serbien någon sin mer. För blir det den formen av delningen kommer Presheva kräva sin delning. Du förstår inte vilken situation Milosevic har satt er i! Även om du menar att de kommer att direkt rapportera till Belgrad så kommer även Presheva kräva att de skall rapportera direkt till Prishtina, Tirana eller Skopje.

 122. liburn skriver:

  Kriminalitet hit och kriminalitet dit. Vad är Putin, Djindjic, Milosevics son, Nikolic, Tadic, Draskovic, Sheshelj, Arkan, IC och VIC m.fl. Hela högen är kriminella! Sen får vi inte glömma Mihajlo Mihajlovic!

 123. spanaren skriver:

  liburn/Baskim

  Kina kan förklara sig neutralt och avvakta styckningen av det
  ryska ”liket” eller göra som Mao planerade låta USA och Sovjetryssland
  förgöra varandra och sedan bli ensam herre på täppan?

  USA är ingalunda någon stormakt som handlar av godhet och
  omtanke om mänskligheten. Notera att Sibirien skall tillfalla
  USA – varför? EU får de radioaktiva ruinhögarna i europeiska
  Ryssland.

  Ert privata inbördeskrig i Serbien överlåter jag till er själva
  – men ställ inte till det så resten av Europa drabbas.
  Varför är vi europeer så blinda att vi spelar stormakterna rakt
  i händerna?

 124. Pravoslavac skriver:

  spanaren: Du resonerar alldeles för logiskt. Låt mig ta 1389 som exempel för hur det fungerar. År 1389 utspelades ett gigantiskt slag där hela den serbiska armén förintades (Gazimestan, Kosovo). Men även turkarna skadades svårt. I Serbien jämförs serbernas uppoffring på slagfältet 1389 med Jesus uppoffring på korset i Golgata. Kosovo är Serbiens Golgata. Slaget har hyllats i över 600 år. Att ge upp Kosovo nu, det finns inte på kartan. Det är bättre att kämpa tappert och förlora än att inte kämpa alls. Så resonerar serberna.

  Ryssarna däremot resonerar mer pragmatiskt, så din analys om Ryssland och att det vore en lämplig tidpunkt att flytta fram sina positioner nu, den kan mycket väl stämma. NATO är ju upptagna med sina påhittade konflikter i Afghanistan och Irak i deras påhittade ”krig mot terrorismen”.

 125. liburn skriver:

  SPANARNEN

  Kinserna har varit mycket visa och mycket strategiska! Jag önskar de tar över världen med bebisar! Din ide är superbra! En värld, en nation! Då hade vi sluppit skiten!

 126. baskim skriver:

  Spanaren

  Du sa innan att Ryssland ska atackera nu, MEn enligt artikeln så är USA/Nato överlägsna redan och skulle vinna även om ryssland tar till alla vapen de har och trupper, Det ända som hindrar dem nu är Atombomberna,

  Så slut sats Ryssland anfaller inte för de vet attde förlorar och använder de atombomber sågår hela världen förlorat!!

  Och enligt artikeln så är det inte Kosova det handlar om utan att USA/EU vill ha rysslands energi så där lär vi komma ändå even utan kosova inblandat så vad är dit problem med kosova DÅ????

 127. baskim skriver:

  Pravo

  LÄSTE DU ARTIKELN

  ÄVEN OM RYSSLAND ANFALLER NU NU NU SÅ LÄR DE FÖRLORA………

 128. baskim skriver:

  PRAVO

  USA har endast 10000 soldater i afghanistan och 70 000 i IRAK

  Väldigt upptagna ser jag

 129. Kachina skriver:

  baskim, liburn

  Menar ni, att om Palestinierna gör som ni, utropar staten Palestinas självständighet över området som det såg ut före 1948, kommer ni att stödja det förslaget och tro att israelerna kommer att finna sig i att bli palestinska medborgare?

 130. liburn skriver:

  PRAVOSLAVAC

  Hur många krig bekämpade inte ortodoxe Skanderbeg mot Otomanerna? Försök inte ta åt er äran nu. Vi vet vems tillhörigheter spreds över världen för att skrämma bort det onda! Men du kan ju försöka ta åt dig äran!

  Att ge upp Kosova, fan ni har ju inte velat ha det kvar! Det visade sig även i det senaste valet. Vi fick ju inte rösträtt! Hade ni velat ha oss kvar hade ni åtminstone på ett diplomatiskt sätt gjort det! Kämpa tappert, hade ni velat kämpa tappert hade ni gjort det på ett mänskligt sätt inte mer eller mindre rånat Kosova på alla naturtillgångar för att bygga Belgrad. Hade ni arbetat på ett smart sätt hade ni lyckats idag. Ni fick chansen men vill som vanligt bara utnyttja resurserna, mörda befolkningen, fördiva folk och sedan lämna området! Det är ni nu beredda helt plötsligt att göra, nöja er med norra mitrovica! Patetiskt!

 131. Kachina skriver:

  baskim

  Det finns något som heter taktiska kärnvapen. Ryssland/USA kan använda Europa som slagfält utan att ta till det ”grova artilleriet”och förinta världen.

 132. baskim skriver:

  kachina

  Israel/palestina frågan går inte att jämföra med kosova helt skilld historia och helt och hållet skillda förutsättningar.

  Vi har inga självmord bombningar i Kosova!!!

 133. liburn skriver:

  KACHINA

  Precis som albanerna i Presheva räknar sig som Serbiska medborgare. Som Ungrarna i vojvodina räknar sig som Serbiska medborgare. Precis som bulgarerna räknar sig som Serbiska medborgare. Var är ditt argument?

 134. baskim skriver:

  Så jag skulle inte stödja det förslaget!

 135. Pravoslavac skriver:

  baskim: Lugna ned dig. Jag tror inte det blir krig. Hela resonemanget är hypotetiskt. Att USA skulle attackera Ryssland är helt osannolikt. Hela det amerikanska imperiet är på fallrepet och Ryssland är på väg upp. Ryssland och Kina förutspår jag bli de två nya supermakterna. Som av en händelse stödjer bägge dessa nationer Serbien.

 136. spanaren skriver:

  Baskim,

  Idag är Ryssland överlägset både vad gäller konventionella
  vapen och kärnvapen. Risken finns 2012-2015 när underförstått
  USA/NATO avvecklat sina nuvarande krigsäventyr i Västasien.
  Idag är dessutom Ryssland och Kina allierade i CSO-pakten.
  Pakter kan som bekant ändras….

  Liksom skotten i Sarajevo och ”polska korridoren” måste det
  för den stormakt som fortsätter politiken med andra medel finnas
  en ”causus belli” att visa upp för omvärlden. Kosovo och de
  amerikanska baserna i Polen har Putin dragit en röd linje kring

  I alla ryska krigsspel ”Zapad (krigsfall väst)” eskaleras
  krigshandlingarna till insats av strategiska kärnvapen. Den pågående
  utplaceringen av ABM-missiler i Polen ingår troligen i förberedelserna
  för att förstöra Rysslands andraslagskapacitet.

  Måste vi europeer ännu en gång gå som får till slakten…..?

  Jag kan en del om Balkans historia även om albanske hjälten
  Skanderbeg (general Alexander) på 1400-talet.

 137. Kachina skriver:

  ”Var är ditt argument?”

  Att det kommer att bli problem för israelerna att finna sig i att leva under palestinskt styre, precis som att det finns ett problem för serberna nordväst om Mitrovica att vilja leva under albanskt styre.

  baskim

  Konflikten mellan Abrahams söner är äldre än er konflikt, annars har den samma grogrund.

 138. liburn skriver:

  PRAVOSLAVAC

  Kriget är precis, bara en hypotes! Jag kommer ihåg en dag runt juni 1999 när ryssarna hade nått Prishtina International Airport och sade sig inte slita sig från platsen, då skulle det blir krig. Efter en kort stund så löste det sig efter att det där lånet på några miljoner dollars o det vart värsta språnget till norra mitrovica.

  Imperiet amerika kommer inte att falla, de behöver bara höja räntan på alla lån till Ryssland med en promille så faller den ryska ekonomin. Jag gillar det som Putin sa härom veckan: ”Oavset hur mycket vi anstränger oss, så lyssnar ingen på oss. Vi måste jobba håradre på den banan!” Så bra så bra!

 139. baskim skriver:

  Pravo

  Kina har tagit en neutral position när det gäller Kosova!!

  och de har inte sagt att de inte ska erkänna kosova, De har sagt att de är bekymmrade och nämnde inte ens En erkänning eller inte!!!!

  Och att Ryssland och Kina skulle ta bort USAs supermakt status hmm låter inte så troligt,

  Pravo så väl som Kina som Ryssland behöver USA som en balans våg för varandra,

  har läst intressanta artiklar som talar om att Ryssland är mer rädd för Kina än för USA
  och för deras folkmängd. Så ryssen har inget intresse av att ha bort USA och vara ensamma med KINA och deras över 1 miljard hmm och detsamma gäller Kina de litar inte heller på ryssen om ryssen klarar av USA så kanske de får för sig att attackera KINA ju….

 140. liburn skriver:

  KACHINA

  Läste du och förstod vad jag menade? Vad händer då i så fall om Ungrar, Rumäner, Bulgarer, Albaner inte vill leva under serbiskt styre?

 141. spanaren skriver:

  Samtliga,

  Låt oss inte hetsa upp oss….
  Såg liknande artiklar i svenska tidningar när ubåtsjakten
  pågick som värst – Ryssen kommer imorgon om försvaret
  inte får mer pengar.

  Låt oss hoppas på en fredlig lösning även på de lokala
  problemen mellan serber och albaner.

  Är nuvarande gränser huggna i sten tills det snöar i helvetet?
  Är det totalt omöjligt att komma till en kompromiss?

 142. baskim skriver:

  Kachina

  Det ända som kan relateras till Kosova är tiden, Inget annat, Och så vitt jag vet så är Palestinier och Israeler nästan överens om en plan, men det kommer alltid finnas de som inte accepterar som hamas tex, Ska omvärlden lysnna på hamas NEJ NEJ NEJ.

  och där har vi deras lösning. OCH HÄR HAR VI en av de UNIKA som väst har på talat om kosova att det är ett unik fall, alla konflikter är unika och ska lösas på ett unikt sett, så ingen kan använda Kosova som exempel eller israel…

 143. liburn skriver:

  SPANAREN

  DU ÄR SKÖN, JAG GILLAR DIG!

  Det är just därför som Kosova har fått tillåtelse att utropa sin självständighet. Eftersom efter alla diplomatisk energi så ville inte Ryssland och Serbien tillåta sig en kompromiss. Utropandet om självständighet var inte ensidigt, det var beställt av USA och EU! Kompromissen är redan här! Vi firar efter många års sorg! De sörjer något som de kommer att glömma om någon månad!

 144. tsolin1 skriver:

  Mycket av Kosovofrågan har emotionella och egentligen irrationella grunder. Serbernas längtan efter att behålla Kosovo är en ren känslofråga. Det är otänkbart att återinföra serbiskt styre över 2 miljoner albaner – även om samtliga fördrivna serber återvände skulle proportionerna bli kanske 300-400.000 serber mot 2 miljoner. No way! Kyrkorna och klostren måste skyddas i Serbien men det är bättre för serberna att bli av med denna smutsiga och genomkorrumperade del av Europa.

  Problemet nu blir att skapa en fungerande stat. Det kommer inte att gå, Europas skattebetalare kommer att pumpa in mängder av biståndsmedel som fkommer att försvinna i de svarta hålen där nere.

  Det finns naturligtvis många unga och brighta Kosovoalbaner som nu glädjer sig åt den nya statusen, men det är ett korrupt och halvkriminellt ledarskikt som kommer att styra landet. Den enorma arbetslösheten kommer att generera en social explosion om några år när den unga generationens förhoppningar (allt har fokuserats på självständigheten – som om den var en magisk nyckel) kommer att krossas brutalt. Framtiden ser mycket dyster ut för Kosovo, vill jag mena. Serberna bör i sin sorg vara glada över att ha blivit av med denna barlast.

 145. baskim skriver:

  Spanaren

  Nej det är det inte alltså att komma till en kompromis.

  TEX det finns 1 sätt för norra kosova att dela sig och det är om serbien ger bort syd östra DELEN till kosova.

  Kolla på länken som jag bifogar och kolla vilken del jag menar på en karta

 146. baskim skriver:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7260283.stm

  kartan finns längst ner på sidan

  Kolla på Presheva det är den delen

 147. Kachina skriver:

  ”Vad händer då i så fall om Ungrar, Rumäner, Bulgarer, Albaner inte vill leva under serbiskt styre?”

  DET skulle ni ha tänkt på före ni utropade er självständighet. Ni hade ett bra avtal som autonomi och ett EU som skulle bygga upp er administration. ERT egensinne har skapat oro i hela Europa, inte minst i Spanien och Ryssland. Den där typen av spänningar har en tendens att sprida sig lika snabbt som influensan.

  Ni har agerat klumpigt/klantigt som Europas DAMP-källa. Ni kommer att misslyckas, delvis eller helt. Dessutom finns det risk att ni sätter Europa i brand.

 148. Kachina skriver:

  tsolin 1

  Du har så rätt. Serberna borde jubla över att bli av med denna barlast, men de kan inte överge serberna i norra Kosovo. Resten skall de vara glada att bli av med och provinsen i söder kan skyddas av EU/NATO:

 149. liburn skriver:

  TSOLIN1

  Glöm inte att även 1 miljon Kosovaner måste återvända från Europa. De är inte räknade! Kyrkorna och klostren är Albanska, det är våra manastirer. Vi var ortodoxa innan otomanska riket. Vad är serbien och Kosova är korrumperad?

  Glöm inte att det finns cirka en miljon albaner som betalar skatt i EU och cirka en till i USA. Jag tror vi bara gör rätt för oss! Sen så ställer vi våra gruvor till förfogande och vår strategiska placering!

  Om vi pratar om ett korrupt ledarskap kan vi ju prata om agenterna som Bofors betalar! Är inte det korruption? Är inte det en ledarskap som är korrupt?

  Folk där nere har klarat sig eftersom vi från Europa har skickat direkta medel, pengar. Det kommer vi att göra så länge vi lever. Det kommer generationen efter att göra också. Biståndsmedeln som du pratar om går tillbaka rakt in i de Europeiska byggbolagens och konsulternas fickor, jämförelsevis Skanska, Ericsson…osv…varför tror du att Sverige är så sen med erkännandet, för att de inhemska telekombolagen valde amerikanskt bas-teknologi!

  Det är lätt att dömma, när man inget eller väldigt lite vet!

 150. baskim skriver:

  Kachina

  Jag ber dig med största respekt att sluta kalla en hel befolkning för damp Källa.

  Det gör att alla kosova albaner som kommer till denna sidan känner sig kränkta och inte respekterade.

  De har inte alla varit aktiva en längre tid och veta att du inte egentligen står för sådana åsikter som till och med kunde klassas som rasitiska.
  Och de vet inte att de här åsikterna här handlar om en Oro för hela EUs existens som enligt mig är obefogat.

  Och jag vet att döma av dina kommentarer här i över 1 år att du inte är Rasistisk så därför tycker jag att det är synd att andra ska få den bilden av dig!

  Mvh Baskim

 151. liburn skriver:

  KACHINA

  Jag vill säga – DET SKULLE MILOSEVIC OCH SERBERNA SOM GAV HONOM RÖSTERNA HA TÄNKT PÅ

  Vi utropade inte självständighet på egen bevåg. Det var en beställning från EU och USA som var trötta efter alla dödskörda diplomatiska strängar som Ryssland och Serbien tog slut på. Förstå det nu, vi utropade på beställning!

  Det sa Milosevic också, att vi skulle misslyckas! Men bättre gick det!

 152. liburn skriver:

  BASHKIM

  Kachina är mycket mer än så. Hon har fått ett utbrott på oss albaner tidigare. Men det gör inget! Kachina har ju stora problem med försvinnandet av sin svärsons tröja! Det är ju helt absurdt!

  Jag hoppas verkligen att Ungrarna, Bulgarerna, Rumänerna och Albanerna agerar likadant. Serbiska nationalister förtjänar inte att ha makt över andra folkgrupper – Vi vet vad som hänt med Slovenien, Kroatien, Bosnien, Kosova och nästan Makedonien och Montenegro! Jag tycker bara synd om hederliga serber som ser detta problem som en patetisk utveckling!

 153. Pravoslavac skriver:

  tsolin01: Du har rätt. Just därför tror jag Belgrad kommer att nöja sig med Norra Kosovo och låta resten gå till albanerna. Serberna i södra enklaverna kommer tvingas underkasta sig albanerna eller eventuellt få någon slags autonomi. Ungefär som Belgrad erbjöd albanerna (men som de tackade nej till eftersom USA erbjöd dem hela landet).

  I Serbien finns inget problem med människor ur olika etniska grupper. Ungrarna i Vojvodina har inte krävt självständighet, inte heller någon annan grupp. De flesta är nöjda med att bo i Serbien. Det är ett fungerande multikulturellt samhälle. De enda som knorrat lite är muslimerna i området runt Novi Pazar. Men de kan omöjligt knorra högre än serberna i Bosnien och EU sa ju att serberna i Bosnien inte kan få självständighet under några förutsättningar eftersom det skulle riva upp Daytonavtalet. Det betyder att inte heller muslimerna i Sandzak kan kräva självständighet från Serbien.

 154. spanaren skriver:

  Baskim,

  Jag följer BBC och har sett kartan – tack ändå.
  Det var just den jag tänkte på när jag frågade
  om inga gränser kan ändras förrän det snöar
  i helvetet.

  Har inte gränser ändrats förr på Balkan – inte bara
  länsgränser utan nationsgränserna.
  Har en karta över de nya gränserna 1941. Där gränsar
  Albanien till Bulgarien. En annan karta visar
  länsgränserna (banat) 1929. Helt annorlunda än idag.

  Kachina och undertecknad tänker troligen i liknande banor
  och vår oro gäller en stormaktskonflikt som vore förödande
  för oss europeer och mindre på ert lokala inbördeskrig.

 155. Kachina skriver:

  baskim

  Jag är varken proserb eller proalban och jag ignorerar etnicitet. Jag reagerar på religionsförtryck och nationalistisk hybris. De som lever i den måste väckas med en ”frivolt i huvudet”, en blodtrycksstegring som får dem att älta angreppet i det undermedvetna långt efter händelsen.

  Ni Kosovoalbaner har rätt till viss del, men gjorde helt fel.

  Ni har rätt till en egen administrativ stat, men ni har inte rätt till kommunerna nordväst om Mitrovica. Ni agerade fel. Ni skulle FÖRST låtit EU bygga upp er administration och rättsväsende, därefter förklarat er självständig stat om ni fortfarande ansett det behövligt. Det finns som sagt andra sätt att vara självständiga, med lika högt värde.

  EU bygger inte på nationalism. Det EU bygger på är att vi avskaffar nationalismen, så er timing är definitivt ur led. Ni är just nu en enda stor säkerhetsrisk för Europa.

 156. liburn skriver:

  PRAVO PRAVO…

  Du är helt förtegen! Det är bra! Jag har lyckats smälla upp sanningen i käften på dig!

  Dina argument är hala som ormar…Som försöker ge mig svar igenom någon annan…Nyss skrev du att Belgrad aldrig kommer att acceptera. Nu byter du till att de kan acceptera! Bestäm dig! Män och kvinnor brukar var rätt så bestämda! Vad är du?

  De får inte autonomi, de får alla rättigheter som alla andra. De får leva precis som ungrare, bulgarer, rumäner och albaner lever i Serbien utan någon form av autonomi. Det är bara ni som vill ha en uttrycksfull regelbok som skildrar ”vårt och ert” eftersom ni är slaver som inte kan leva med andra folkslag!

  Förstår du nu vilken situation Milosevic har satt er. Ni är med i svarta listan, där finns sen tidigare Nazisterna! Multikulturellt!!!! Jag skrattar! Jugoslavien var multikulturellt också…det är bara serbiskt bullshit…multikulturellt my as! Fan att Nikolic inte vann, för då hade han gett sig på minoriteter direkt! Precis som Milosevic!

 157. Kachina skriver:

  SS Skanderberg.

  Vissa saker bör du nog tala tyst om, liburn.

 158. baskim skriver:

  Kachina

  Tidpunkten bestämdes av EU och USA men utgången bestämdes av Kosova befolkning, Så om man tycker att tidpunkten var fel så är det EU som fick bära den fannan och det gjorde USA klart för EU och sa att det ligger i EUs händer.

  Och när det gäller den fortsatta byggandet av kosovas instutioner så gjorde den dåvarande bristen i resulution 1244 det omöjligt för Kosova att gå vidare vare sig ekonomiskt eller administrativt.

  Därför behövdes statusen det var detta eller status quo och man ville inte ha 2 miljoner kosova albaner i misär och som en tickande bomb för att de lever på nöd minimum.

 159. liburn skriver:

  KACHINA

  Du vet inte vart du står! Du har inte en aning, inte en aning! Sjunger Petter!

  Jag har ju precis skrivit att vi inte har utropat självständigheten på eget bevåg. Det är ju en beställning från EU och USA med hjälp av President Ahtisaari! Han enorm!

  Proserb, Proalban! Hoppas du aldrig blir Proalban!

  Åter till det där med låtit EU bygga hit och dit…Varför har vi accepterat EULEX? Adimistrativt och rättsmässigt basar de för vi vet att vi inte har den skolan än! Viktigt var att få gränssnacket undanröjt! Nu fortsätter processen mot en rättsstat bildt uttrycker det!

  Bra att du är en otroligt bra analyst här. Om det inte bygger på nationalism, varför har alla EU-medlemmer kvar sina flaggor, språk, nationalsånger osv osv kvar?!

 160. Kachina skriver:

  ”Tidpunkten bestämdes av EU och USA ,…..”

  Och,…..ni fattar inte ännu att ni är brickor i pokerspelet mellan Putin och Bush!

  Ett splittrat EU är för närvarande USA:s knähund, men ni hade den fredliga lösningen där genom att de ställde till ert förfogande 2 500 specialister för att bygga upp er administration och rättsväsende. Men, USA bestämde tidpunkten och gjorde klart detta för EU.

  Kan du gissa varför? Smaka på namnet Camp Bond Steel ett tag, kanske det går upp ett ljus.

 161. liburn skriver:

  KACHINA

  Du kan ju börja prata om Skanderbeg då…varsågod! Du som vet så mycket! Har han också varit en av dina förfäders svärsöner eller? :-)

 162. Kachina skriver:

  liburn

  Alla USA:s femtio stater har kvar sin flagga. Vi i Norrland har en egen flagga, liksom samerna,….men vi går inte i en nationalistisk psykos.

 163. Kachina skriver:

  Nej, SS Division Skanderberg är er skam. Odugliga i strid med beväpnade motståndare, så de sattes istället in mot obeväpnade civila.

 164. baskim skriver:

  kachina

  SS Skanderbeg var inte en så stor styrka som serberna försöker framställa,

  Tvärtom de var en minoritet, Så vitt jag vet så befriade albanien sig själv från italien med ledning från en komunist.

  Och uppkomsten av ss skanderbeg hade inget med hitlers politik att göra, Det ända som gjorde så att de bildades var att serbisk förtryck gjorde att så fort någon kom som kunde hjälpa de i kampen mott Serbien så tog man emot den och man hade ingen anning om vad hitler verkligen höll på med.

  kolla på den här sidan vilka som hjälpte Judarna. Räkna på albaniens befolkning och kolla på deras plats på listan de här är listade och kolla på albaniens plats

  http://en.wikipedia.org/wiki/Righteous_Among_the_Nations

 165. baskim skriver:

  Och kolla var serbien är

 166. liburn skriver:

  KACHINA

  Vi har varit i pokerspelet länge nu! Till och med som joker! Sist använde Ryssland sig av stationeringen vid Pristina Internationa Airport för att skriva av lite lån från USA. Vi har varit där tidigare, men Rysslands mål med kommunismens utspridning var en kanal i adriatiska havet, men det vart inte så!

  Vi kan säga Camp Bond Steel, Italian city, Military airport i Djakovica! Varsågot USA, make us e 53rd State!

 167. Pravoslavac skriver:

  Nikolic är nationalist. Men han är inte rasist. Han skulle aldrig ge sig på minoriteter. Däremot skulle han sätta hårt mot albanerna, närma sig Ryssland och distansiera sig från EU. Om du tittade på Nikolics valkampanj så kanske du såg att Marija Serifovic, en etnisk rom, sjöng på hans framträdanden. Varför skulle han ha en rom som sidekick om han var rasist? Sanningen är att det är ni albaner som är rasister. Inte ens Nikolic, som leder det mest nationalistiska partiet i Serbien, är rasist. Serbien är multikulturellt och de flesta som bor där är nöjda och umgås över etniska gränser.

  Sen måste du skilja på vad jag vill och vad Belgrad vill. Jag skrev att Belgrad kanske nöjer sig med en delning, eftersom de inser att de inte kan vinna tillbaka hela Kosovo i nuläget. Vad jag själv tycker och tänker är en helt annan fråga. Jag är etnisk svensk med rötter i fd Jugoslavien och jag har ingen koppling till Belgrad.

 168. Kachina skriver:

  ”Vi har varit i pokerspelet länge nu!”

  Och nu har ni dragit in oss.

 169. smalanningen skriver:

  Jag ser inga rasister här. Jag ser frustrerade människor, och en och annan hysterisk svensk som tror att tredje världskriget startar imorgon…

 170. baskim skriver:

  Detta visar att Albanien minst sagt inte var en nation som följer hitlers politik,
  Så Pravo snälla lägg ner din SS Skanderbeg propaganda,

  Till och med USAs judar är för vår självständighet och har sett en dokumentär om vad deras syn på serbernas brutalitet på albaner och de jämförde med förintelsen!!!!

 171. Kachina skriver:

  Småland är platt land fylld av granskog. Därifrån blir man inte värst vidsynt.

  Hur bedömde du Kuba-krisen från din granskog?

  När tror du Ryssland sätter ner foten mot robotsystem i deras närområde?

 172. Kachina skriver:

  Godnatt

 173. liburn skriver:

  PRAVO PRAVO…

  En artist kan köpas med pengar! Det behöver inte betyda att denne är en SideKick! Vad är skillnaden mellan Nationalist och rasist, jo den är hårfin! Det är den som Milosevic inte kunnat skilja på. Varför skall vi lite på Nikolic? Det säger sig självt, Etniskt svenk med rötter i? Vad är du människa? Våga stå för vad du är!

  KACHINA

  Europa har varit kropier rätt länge! hahahahahah! sug på den karamellen!

 174. baskim skriver:

  ”Hysterisk svensk som tror att tredje världkriget startar imorgon” hahahahaha

  Fan vad den komentaren fick mig att skratta sorry men fick en bild av charlie chaplin springande på gatan och skriker the end is coming

  sorry spanaren

 175. baskim skriver:

  Liburn

  har inte sett dig här sen dagen innan självständigheten

  URIME PAVARSIA

  GRATULERAR FÖR SJÄLVSTÄNDIGHETEN

 176. liburn skriver:

  BASHKIM JARANI

  Kqyre DN te hones ne faqen 8!

  Har varit i en festlighetspåverkad miljö varenda kväll med familj o vänner!

  Urime edhe ty! Grattis för dig med!

 177. smalanningen skriver:

  Signaturen spanaren är ändå inte hälften så hysterisk som den person som nyss titulerade mig som ”inte så värst vidsynt” :-)

  Hit me again, Charlie!

 178. baskim skriver:

  Smalanningen

  hahah

  De är i en klass för sig de må jag säga :)

 179. baskim skriver:

  hahaha

  De är i en klass för sig :) hehe

 180. Pravoslavac skriver:

  Sista nyheten innan jag lägger mig: afp.google.com/article/ALeqM5hZe3BkkF1-jWAFk6Et7hsy4M4hRA

 181. meyouandthat skriver:

  Andra nyheter för dagen: SVT Skriver:

  Ambassad attacken mot USA – CIA-Konspiration

  Efter brandattentatet mot USA:s ambassad i Belgrad sprider sig en konspirationsteori om att CIA skulle ligga bakom dådet.

  Enligt en serbisk nyhetssajt skulle avsikten vara att ”Framställa serberna som vildar i västliga medier”.

  Som bevis anges t.ex att de var lätt för angriparna att ta sig in i byggnaden och att ambassaden avbjöd om utökat polisskydd.

 182. meyouandthat skriver:

  Måste också påpeka de där falska om att ”kosovarena” inte har tilltagit något våld mot serber i kosovo.

  Jag påpekar där med den stackars 84 åriga dam, där 3 albaner raserade hennes hus och slog henne blodig. Även den serbiska familj som blev utsatt för attacker av albaner i förgår. Vill också påpeka den bil som blev stucken i brand utanför ett familjehus. Samt de bombhot man gjorde mot en serbisk skola i kosovo.

  Så kom inte här och säg att ni är änglar från himlen.

  Sedan har vi ju de här i Österrike också, där albaner skickade sms till serber om att de skulle träffas på stan för att protestera tillsammans. När de 100 serberna kom, så kom även ett antal 100 albaner för att slåss, dock avbröt den österrikiska polisen det just i tid.

  Vet inte exakt hur mycket nyheter ni läser, men de må inte vara mycket. De finns mycket mer än svensk media. De täcker tyvärr inte den hela sanningen om det som händer där nere just nu.

  Ingen av oss vill givetvis inte ha ett nytt krig i europa.

 183. Pravoslavac skriver:

  Idag planeras en stor demonstration mot självständighetsförklaringen utanför vita huset i Washington. Tyvärr tror jag inte det får amerikanerna att ändra sig. Med tanke på att 70% av amerikanerna vill att USA ska dra sig ur Irak, men att det ändå inte händer, så kan inte USA räknas som en demokrati som lyssnar på vad folket vill. Förhoppningsvis kan demonstrationen utanför vita huset i alla fall hjälpa till att få ut Kosovo i amerikansk media och få en del amerikaner intresserade av frågan.

  meyouandthat: Att det sprider sig rykten om att CIA ligger bakom polisens försening till ambassaden är bra. Det betyder att folk börjar bli förbannade igen och att demonstrationerna mot Kosovos självständighetsförklaring kommer att öka i styrka. Händelsen vid ambassaden var riktigt dålig för Serbiens sak och att CIA skulle varit med och se till att det hände är inte alls osannolikt, med tanke på vad CIA har gjort tidigare, i Jugoslavien och i andra länder.

 184. Kachina skriver:

  smålänningen

  Du måste väl ändå inse att man skapat ett nytt Mellanöstern, mitt i Europa, mycket på grund av att inte undanta området nordväst om Mitrovica i självständighetsförklaringen.

 185. spanaren skriver:

  Kachina,

  Hysterisk krigshetsande retoriker sade man även om Churchill
  på 1930-talet.

  Alla förnuftiga och sansade människor då visste ju Chamberlain hade
  rätt när han utropade ”Fred i vår tid” och att den österrikiske
  korpralen i Berlin saknade militära förmågor i jämförelse med
  segrarmakterna i VK1 UK/Frankrike. Därför kunde Hitlers hotfulla
  uttalanden nonchaleras.

  Har bytt avatar till en mera i tiden – Skånes landskapsflagga.
  Det är ju inne med provinsflaggor idag även om vi skåningar
  ännu inte utropat vår egen utbrytarprovins.

 186. Kachina skriver:

  spanaren

  Ja, det är märkligt hur en hybris kan göra folk så blinda. USA har de senaste åtta åren brutit mot flera internationella avtal och totalt nonchalerat FN, precis som Tyskland gjorde på 30-talet, körde över alla avtal och NF.

  Någon kommer till slut att sätta ner foten och säga att, här är det stopp, precis som England gjorde när Tyskland skulle ”skydda” folket i Ostpreussen genom att ta kontroll över Polen.

  Vi behöver inga robotbaser i Polen. Ryssland är inget hot, så länge vi inte hotar dem.

 187. Pravoslavac skriver:

  Efter att EU dragit sig tillbaka från Mitrovica säger serbiska poliser från KPS (lokala polisen) att de slutar ta order från Pristina och att de tänker byta sina uniformer mot de som används av den Serbiska polisen. En intervjuad polis från Mitrovica säger (till telegraph.co.uk): ”Jag blev inte polis för att tjäna en illegal albansk stat. Min huvudstad är Belgrad, så som stipuleras av resolution 1244”.

 188. Kachina skriver:

  Det var väntat. Vi får nu hoppas att fångarna i hybrisen (Kosovo-albanerna) kopplar ihop synapserna och agerar förnuftigt. Inser att, det räcker nu. Mer än så här blir det inte. Nu är det dags att bygga en nation som lever på en annan näring än kriminalitet.

 189. liburn skriver:

  PRAVOSLAVAC

  Det blir många många fler demonstrationer över hela världen, men för guds skull börja inte bränna saker o ting. Det är inte lönt! Det planeras en demonstration i Stockholm också den 1 mars. Hoppas att ni inte bränner ner något här med! Tyvärr får ni den stämpeln eftersom det svider rätt mycket, men det är ju ert fel, eller jag måste säga Serbiska regimens fel, inte folkets/serbernas! Att skylla på CIA på det sättet som ni gör är att visa att ni samarbetar med de också! Undrar hur liket hamnade in i ambasaden? Har CIA placerat den där också?

  Lätt att säga, men svårt att genomföra! Undrar om den uniformen kommer att respekteras?

  KACHINA

  Skåneland? Ja, varför inte! Vill en provins leva för sig själv så har de rätt att göra det! Men då hoppas jag inte att Riksdan tänker längre än vad Belgrad har tänkt.

 190. liburn skriver:

  KACHINA

  Det börjar likna sig nåt! Tro mig, det har varit mycket kriminalitet, det är det fortfarande, men det är alltid så i länder som befinner sig i transition. Kommer ihåg att du skrev för någon vecka sen att tiden läker sina sår! Det tror jag denna gång också! Tiden kommer att föra bort kriminaliteten, korruptionen i samma steg som rättsväsendet byggs! Det krävs bara mer tid och pengar!

 191. smalanningen skriver:

  Hybris och hybris. Jag är inte direkt överlycklig över staten Kosovos bildande om någon nu missat det. Allra bäst för alla hade det varit om hela Jugoslavien funnits kvar som ett och samma land. Och det hade gått utan att tända på krutdurken, jag är övertygad om det. Men nu har vi satt oss i båten, så det bara att börja ro.

  Och när det gäller FN-resolutioner så har länder brutit mot dem i alla tider, ända sedan FN bildades. Självfallet är det inte bra. Men det är en annan värld nu än 1939 och 1962, länderna har större problem än sina terrotorium att handskas med och hur mycket ni än verkar vilja att kalla kriget ska komma tillbaka så är det fortfarande långt borta.

  Och bara så ingen misstolkar det: Jag vill inte ha några robotar någonstans i Europa.

 192. Kachina skriver:

  ”Det krävs bara mer tid och pengar!”

  ….och byråkrater :-) Annars är vi överens. Om ni släpper området nordväst om Mitrovica ur era tankar, kommer detta att få ett lyckligt slut. Därefter smälter bägge parter in i EU och efter en generation med samma valuta och öppna gränser, är det glömt.

  Lycka till.

 193. Kachina skriver:

  smålänningen

  Dörren till framtida fred ligger nordväst om Mitrovica. Om nu polisen i det området tar sina order från Belgrad och albanerna håller ordning på synapserna, kommer det här att gå bra.

 194. liburn skriver:

  SMALANNINGEN

  Jag är däremot överlycklig! Vad hade du väntat dig att en befolkning på mer än 2,5 miljoner skulle göra? Bara se på att folk mördas? Barn sprättas upp ur gravida kvinnor? Åldringar dödas? Naturtillgångar plundras? Pensioner används för finansiering av Slobodans cigarettsmuggling?

  Belive me, det hade inte gått utan att tända på krutdurken. Min far har startat en organisation under mitten på 50 talet då han hade 12 punkter för att vända det intrenationella samfundets uppmärksamhet. Han fick sitta större delen av sitt liv i fängelse tillsammans med Adem Demaci. Men då o fram till 1999 fanns det en opinion i FN. Tro mig när jag säger att i kronologisk ordning var UCK som 12 punkt och det står klart och tydligt i stagarna att krutdurken skall undvikas så långt som möjligt!

  Krig är så långt bort att jag tror att det är obefintligt! Här är stormakterna i samma båt! Därför är det viktigt för serbien att vända nästa blad till och skriva en ny historiekapitel! Det är ett måste!

 195. Kachina skriver:

  liburn

  ”Dörren till framtida fred ligger nordväst om Mitrovica. Om nu polisen i det området tar sina order från Belgrad och albanerna håller ordning på synapserna, kommer det här att gå bra.”

  Tänk på det. Använder ni förnuftet i den frågan kommer det här att gå bra. Då är det bara att glädjas med er och önska er lycka till.

 196. liburn skriver:

  KACHINA

  Det är ju ingen som vill styra och ställa över nordvästra Mitrovica. Den skall bara inte delas fysiskt från Kosova eftersom den tillhör Kosova. Serberna där är mycket mer än välkomna att bygga ett liv, bygga ett bra samhälle och respektera lagar! Habitat är på språng att lösa egendomsproblemet. Det är bara en tidsfråga och sen kommer allt få bra!

  Serbien respektive serberna kommer ta lång tid på sig att acceptera EU om de bränner ner ambasader. Om de fortsätter att lägga rösterna på Nikolic o Co! De ställer bara till det hela för sig själva! Gällande valuta så har vi samma valuta i Prishtina som i Mitrovica! Det är bara en tidsfråga tills känslorna lägger sig!

 197. liburn skriver:

  KACHINA

  Polisen i området tar inte order från belgrad, det är bara att glömma – för Belgrad bryr sig egentligen inte – större delen av befolkningen vill bara framåt – Det är nationalisterna som förstör. Det där är bara en önskan och ett oproblematiskt hot! Det får de göra så länge de ser till att hålla ordningen och inte låta folk begå brott i det området och inte låta det bli en laglös stadsdel.

 198. Kachina skriver:

  ”…..nordvästra Mitrovica.Den skall bara inte delas fysiskt från Kosova eftersom den tillhör Kosov.>/b> Serberna där är mycket mer än välkomna att bygga ett liv, bygga ett bra samhälle och respektera lagar! Det är bara en tidsfråga tills känslorna lägger sig!”

  En hybris är som en förälskelse, en kärnreaktion mellan synapserna. Man tänker inte klart. Vissa fortsätter att uppvakta fastän föremålet för kärleken sagt att, ”Jag vill inte ha med dig att göra.” En del blir till och med våldsamma om frieriet inte besvaras.

  Serberna nordväst om Mitrovica vill inte ha med er att göra, vill inte bo i samma ”hus” som ni. Detta måste ni acceptera, oavsett var tidigare gräns dragits.

  Låt dem vara ifred och tillhöra den de vill tillhöra, men ni måste först varva ner kaoset mellan synapserna innan ni kan tänka klart.

 199. Kachina skriver:

  liburn 10:58

  Jag tror dig inte. Serberna i Mitrovica älskar inte albaner. Fatta detta och utöva er hybris någon annanstans.

 200. liburn skriver:

  KACHINA

  Ja men då är det ju lika bra att vi ringer ett samtal till våra synapser i Presheva, för belive me, de vill inte leva i samma ”hus” som serberna. Det måste de acceptera, oavsett var tidigare gräns dragits! De får också vara i fred och tillhöra de de vill tillhöra. Tyvärr är vi i ett läge där Belgrad måste säga: Okej våra bröder, lugna ner er så ordnar detta sig när vi går med i EU! Snacka om kärnreaktion i synapserna som inte tillåter den meningen?

 201. liburn skriver:

  KACHINA

  Vi gjorde slut med serberna för länge sen, det är de som inte kan fatta läget! Det blir antingen belgrad eller stanna kvar. Andra lösningen är att vi byter mot Presheva! Ni tar norra Mitro och vi tar Presheva! Det är väl inte mer än rätt!

 202. baskim skriver:

  Kachina

  Du hade inte samma åsikt om Kosova innan de utropade självständighet, De vill säga 2 miljoner kosovarer vill inte leva med serbien låt de gå!!!

  men helt plötsligt så är du för att 50 000 serber ska få göra det hmm

 203. liburn skriver:

  BASHKIM – KACHINA

  Kachina gör som om de gjorde i en liten filmsnupp på Youtube, – tror att det hette ”Kosovo za patike” – Kosovo för ett par skor! Ta det som går att ta, så mycket var manastirerna och vaggan värd. Kyrkorna har helt plötsligt inget värde! Oj oj oj!

 204. Kachina skriver:

  baskim

  Jag var för Kosovos självständighet, tills jag såg läget i nordvästra Kosovo, norr om Mitrovica. Jag är fortfarande för er självständighet med undantag av den biten. Ni gapar över för stort stycke. Det område kommer att bli en konflikthärd som kan sätta världen i brand, om ni inte ger vika.

  Liburn

  Hur tätt är samarbetet mellan UCK och Hamas? Det är som om deras chefsideolog har lagt upp er strategi. Om jag skall översätta den till arabiska och Hamas tankesätt, så går Palestinas gräns vid Medelhavets strand och judarna får bli palestinier om de skall bo kvar, annars kastas de ut i havet. Det gör det självklart att konflikten inte kan lösas, lika självklart som att det en dag i framtiden blir stridigheter om ni inte ger efter när det gäller området nordväst Mitrovica.

 205. baskim skriver:

  Pravo/kachina

  Vad tycker ni om ett bytte, norra mitrovica mott Presheva

 206. baskim skriver:

  För det är enda sättet för Kosova att gå med på en delning!!

 207. liburn skriver:

  KACHINA

  Håll dig till konkreta saker! Håll dig till ämnet, försök inte med felaktiga jämförelser och dra in Israel, Palestina m.fl. Det är ett typiskt Serbiskt drag! Vad tycker du – Norra Mitrovica eller Presheva? Jag tycker Serbien bör tänka noga för vad de gör!

  Men till sist förstår jag inte varför Serberna i Mitrovica vill ens tillhöra detta smutsiga nation? Tänk dig att 5 släktnationer ville inte ens veta av Serbien och serberna där. Inte ens montenegrianerna som är mer eller mindre exakt samma folk. Det här är så patetiskt så det inte är sant. Se på områden i Bosnien och Kroatien hur mycket Belgrad bryr sig om de! Det är ju helt patetiskt att serberna i Kosovanska enklaver tror på en framtid med CrniGrad! Det är befängt va löjligt det är!

 208. baskim skriver:

  Liburn

  vad tror du om möjligheterna att byta Norra Mitrovica mott Presheva?

 209. baskim skriver:

  Jag personligen tror att det skulle vara ett STORT misstag.

  För om man börjar dra gränser längs med etniska linjer då så kommer hela balkan delas, Bosnien,Makedonien,Montenegro osv

 210. liburn skriver:

  Bashkim

  Det är en självklarhet att det kommer att hända om man försöker med den smutsiga politik som Serbien fösökt under ett tag här! LRBSH har i sin stadga som också är själva organisationens namn! Men låt oss inte prata om det!

  Möjligheterna i sig är 50/50 – och beror helt och hållet på vad serberna i Mitrovica gör. Det finns ju smältugnarna, inte en chans att EU/USA släpper de, det är ju därifrån som man skall bygga Kosovas ekonomi – det var den ekonomiska situationen som drev fram den snabbdiplomati som skett de senaste månaderna – eftersom det ekonomiska läget är/har varit under en lång tid en tickande bomb. Möjligen blir det en kompromiss att de kanske får någon form av egen styre, men den kommer att vara minimal och långt ifrån Belgrad styrt!

  Sedan så är det ju så att hade det inte varit i EU/USA intresse att hålla Mitrovica kvar så hade de bara tagit en linjal och ritat ett svart sträck och sagt att nu är det så här vi skall göra och viips hade Mitrovica tillhört Serbien. Men det ligger i EULEX intresse att få igång gruvorna. Om dessa skall säljas för att få igång de, så måste de säljas hela och inget företag i världen vill ha en gruva uppdelat i två olika länder på grund av tullar och skatter och sist men störst p.g.a. det är ohållbart att ha en gruva uppdelad i två olika länder…löjligt bara! Jag har jobbat på Ministeriet för Gruvor och Energi i ett år och sett vad som försigår och suttit i många möten där Samsung, General Electrics m.fl är intresserade av gruvorna, så en fysisk delning är omöjlig. Den psykologiska är ett faktum sen 1999.

  Å andra sidan har man inte kunnat dra det svarta sträcket eller hotat med krig eftersom Presheva är redan en vilande styrka som kommer att ställa krav för att frigöra och rapportera till en grannstat! Precis som serberna i Mitrovica!

 211. liburn skriver:

 212. Kachina skriver:

  liburn

  ”Det finns ju smältugnarna, inte en chans att EU/USA släpper de, det är ju därifrån som man skall bygga Kosovas ekonomi ”

  Smältugnar går att bygga varsomhelst. Det är sämre med gruvor. De ligger där de ligger.

  baskim

  Är det inte bäst att skilja på ”bokstavskombinationerna”. De får var sitt område.

 213. Pravoslavac skriver:

  Norra Kosovo kommer att frigöra sig från det albanska förtrycket. Serberna i de södra enklaverna får det svårt. Under veckan har de utsatts för stenkastning så fort de tagit ett steg utanför taggtråden. I programmet Godmorgon Världen intervjuades idag den albanske författaren Ismail Kadare. Han sade att albanerna kommer utsätta serberna för blodshämnd om de fortsätter protestera. Vad är det för barbarer som använder sig av blodshämnd på 2000-talet, och tror Kadare verkligen att han kan skrämma serberna? Glöm det! Serbien är det enda land som skjutit ner en ”osynlig” F117, Serbien stod emot hela NATO 1999 utan att gå ur konflikten som förlorare. Några albaner som hotar med blodshämnd kan inte skrämma serberna.

  Vad som händer i Presevo det visar sig senare. Var sak har sin tid.

 214. baskim skriver:

  Kachina

  Vet du att det bara är albanerna som skulle tjänna på en delning längs med etniska linjer! alla andra skulle förlora på det så det går inte alls. Det är önske tänkande det skulle bli massiva krig i Balkan mellan alla folksklag bla inräknat minst 2 EU länder Grekland, Bulgarien,

  Det finns en del i makedonien som är av bulgarisk majoritet, Det finns en del av Makedonien som är av grekisk majoritet, En albansk, En turkisk, En makedonsk,

  Det finns en del av grekland som är av albansk majoritet,en del turkisk, en del makedonsk,

  Det finns en del I montenegro som är albansk majoritet en del bosnisk en del serbisk

  I serbien en del Ungersk, En del albansk,En del bosnisk en del bulgarisk

  I Bosnien en del Kroatisk en del Serbisk och en del bosnisk

  så alla dessa länder kommer inte acceptera gränsdragningar efter etniska linjer!

  Så enligt dig så ska man starta alla dessa krig för 50 000 missnöjda serber???

 215. baskim skriver:

  Pravo såg nyss på nyheter att bara 400 serber protesterade idag, JAG SA JU ATT DET LUNGNAR NER SIG.

  Och föresten läste på B92 att de serbiska poliser som finns i KPS ska fortsätta vara det!!!!

  Och KFOR UNMIK skyddar fortfarande gränsen, så ingen delning ser jag

 216. baskim skriver:

  Pravo

  78 dagars bombningar, klart som fan man skjuter ner 1, Till och med en blind bock hade väl prickat rätt en gång, Och ni förlorade inte, Ha Sedan 99 har inte serbien haft militär eller polis eller administrativa uppgifter i kosova är det för att ni VANN hehe du är rolig du

 217. Kachina skriver:

  Suck

  EN atombomb så är problemet balkan över.

 218. baskim skriver:

  Kachina

  LOL och vart ska man slänga atombomben?

  Jag hoppas du förstår vad en sådan gräns dragning skulle innebära nu!

 219. Pravoslavac skriver:

  baskim: Efter 78 dagars bombningar gick Milosevic med på att skriva under 1244. Det var en remi eftersom enligt 1244 tillhör Kosovo fortfarande Serbien, men UNMIK tar över administrationen. Nu vill USA bryta mot 1244 och i samma ögonblick de gör det kan både Ryssland och Serbien med militära medel ta över norra Kosovo eftersom det inte längre finns något fredsavtal.

  Men det behövs ingen militär styrka. Norra Kosovo är redan delat. Albanerna har dragit sig tillbaka från norra Kosovo. Till och med fångarna har evakuerats till fängelser söderut. EU har dragit sig tillbaka och Kosovo är de facto partitionerat. Det enda problemet är kyrkorna och de serbiska enklaverna i söder. Det får KFOR ta hand om, väst har ställt till med problemet så nu får väst ta konsekvenserna, ta fram plånboken och se till att skydda serberna från albanerna.

 220. liburn skriver:

  KACHINA

  Suck en atombombs effekter kan inte begränsas till ett litet område som Norra Mitrovica. Vi är rädda att det kan ta på alla albaner som finns i Mitrovica och i områdena omkring!

  Varför skall vi bygga när vi redan har? Haha, du är rolig du! Ta det som man bara kan! Ni är serber, det enda ni vet är ockupation…no more! När det väl inte finns nåt o hämta så nöjer ni er med det som ni bara kan … som skorna ni tog sist!

  PRAVO PRAVO

  Bättre med blodshämnd än folkmord och masaker på andra! Ni har sysslat med massakrer sedan början på 90 talet och in på 2000-talet! Fy skäms! BRIGAMO är äntligen död!

  Jo, jag förstår att ni sköt ner det planet! Ni får en stjärna, bra jobbat! Patetiskt!

  Presheva, sakta men säkert kommer ytterligare en Milosevic som skall förgöra ännu mer liv och till sorgens glädje kanske Vojvodina och Presheva är de nya länderna som sluter sig till Europa och kvar blir det ett litet pytteland med några få serber utspritt på 1700 platser! Bra jobbat Milosevic!

 221. liburn skriver:

  PRAVO PRAVO…

  Kan du bevisa att Milosevic skrivit under 1244? Ryssland vågar helt enkelt inte! Ni har inte möjlighet att ta Mitrovica…men det är ju bara ett serbiskt sätt att skrika efter krig…det har ni gjort i 20 år nu, varför inte några år till! Men den minut som Ryssland går in blir det en nationell sak och då har vi redan styrkor i Serbien, Makedonien, Albanien, Kosova, Montenegro…Vi ses i fronten!

 222. liburn skriver:

  Saken är den att dessa turbulenta demonstrationen skall man bara ignorera, folk tröttnar, argumenten faller…imorgon startar vardagen…folk behöver jobba…mat på bordet…de återgår till vardagen! Så enkelt är det bara! Serbien har tyvärr inga fler aleater…de har förskingrat alla chanser…!

 223. liburn skriver:

  BASHKIM

  Jag blir så glad när vi träffar rätt! Se på Kachina och Pravo! Det enda de tänker på är krig, instabilitet och försöker reta upp oss! Tyvärr verkar det inte fungera!

 224. liburn skriver:

  PRAVO PRAVO

  Du pratar om förtryck…här skall vi se vad ni har gjort: http://www.deathmasters.com/kosovo1.htm

 225. liburn skriver:

  KOSOVO….
  THE HIDDEN SIDE OF THE RELIGIOUS CLEANSING

  Page (6)

  We don’t have the Exact numbers of Women who were raped by
  Serbian Soldiers but the basic exceptions says they are
  tens of thousands.
  During The Massacres of Bosnia on 1995 a 15 years old girl
  was raped more than once by 5 Serbian soldiers… this girl is
  dying now in a hospital in Sarajevo because of the advanced
  effects of ”HIV”.
  We intended to put in this page images of women who have been
  killed after they were raped but we believed that those photos
  may be misused and we don’t want to cause more pain to the
  victims’ relatives.

  Below is a report of Washington Post :

  Washington Post Foreign Service Tuesday, April 13, 1999; Page A01

  SKOPJE, Macedonia, April 12—She told her story in a darkened tent that had
  been cleared of family members ignorant of her secret. Her long brown hair
  was tied in back, and her body remained exceptionally still, as if she were
  afraid to let her limbs express emotion. Her tone was flat and unhesitating.

  Less than two weeks ago, the 21-year-old woman was living with her family in
  a comfortable home in a hillside neighborhood of Pristina, the capital of
  Kosovo. Today, her world has been reduced to a tent in a refugee camp, and
  she asked two reporters to protect her privacy by contracting her name to the
  single initial B.

  While fleeing Pristina on April 1 — during a mass expulsion of ethnic
  Albanians by Serb-led Yugoslav forces — she said she was torn away from her
  family and raped in a garage by four masked soldiers. They then freed her in
  time to board a packed refugee train that took her and her family into exile.

  Similar stories are starting to emerge from ethnic Albanian refugees who have
  crossed from Kosovo into Albania and Macedonia in recent weeks. Western
  officials and human rights groups say that scores of women have reported
  being raped since the Belgrade government started waging all-out war in
  Kosovo against separatist rebels and ethnic Albanian civilians supporting
  rebel demands for independence.

  Last week, Pentagon spokesman Kenneth Bacon said that U.S. officials had
  received unconfirmed but ”very disturbing reports” that ethnic Albanian women
  had been raped at an army training camp near the southern Kosovo town of
  Djakovica. ”This is a very eerie and disturbing echo of documented instances
  of rape and killing of women in Bosnia during the Bosnian war,” he said.

  During that conflict, Bosnian Serb forces carried out a systematic campaign
  of rape against Bosnian Muslim and Croat women, resulting in several
  indictments by the international war crimes tribunal at The Hague.

  So far, the Kosovo violence has produced far fewer such reports, and rape has
  not yet become a major focus by human rights interviewers at refugee camps
  here and in northern Albania. But some officials say this may be due to the
  great reluctance of ethnic Albanian women — most of them Muslims and members
  of a highly conservative culture — to disclose that they have been raped.

  ”It’s not the best time to be doing in-depth interviewing on this subject,”
  said a woman here with long experience interviewing rape victims. ”But I’m
  sure we will find it, because . . . I don’t think there’s any conflict where
  it hasn’t happened.”

  B. was reluctant to talk about her experience and did so only after being
  promised she would not be identified. Her account was corroborated
  independently by other refugees, including a sister and two strangers.

  She said that at 11 a.m. on April 1, a soldier appeared on the street outside
  her home and ordered all ethnic Albanians to leave Pristina — and Kosovo
  itself. ”This is our land; go to Albania,” the soldier shouted. Other
  soldiers were firing guns into the air. B.’s family filed into the narrow
  streets with hundreds of neighbors, where soldiers and militiamen waited to
  herd them toward Pristina’s rail station.

  Before leaving their house, B.’s 58-year-old father had asked her, her two
  sisters, mother and three brothers — aged 12, 19 and 23 — to hide cash in
  their pockets. But once outside, two soldiers quickly stopped the family,
  seized the two older brothers and demanded $3,000 to spare their lives. Their
  father said he did not have that much, explaining that he worked for a
  state-run company and offering to show them a document to prove that he
  earned only 200 dinars a month — about $120.

  ”You have to get the money,” B. recalled the soldiers saying. Her father
  began to shout on the street, ”Does someone please have some money, because
  they are holding my sons?” But no one was willing to part with money they
  might need to buy their own lives or the lives of their families. Finally,
  the soldiers agreed to free the boys for about 300 dinars.

  Farther down the street, a soldier motioned to B. to step out of the crowd.
  He was wearing a green face mask, a blue flak jacket, a green T-shirt and
  green trousers.

  Her father asked, ”Could you please let her go?” He tried to reassure his
  daughter that the man only wanted more cash. ”Don’t worry,” he said. But her
  sister sensed something worse was coming and together with her brother’s wife
  began to protest as the soldier started to lead B. toward a nearby garage.

  ”I thought that they were going to keep her,” the sister said. The soldier
  demanded that the family walk farther down the street, but her youngest
  brother refused. He dared the soldier to shoot him before his father dragged
  him away and walked on ahead with the boy’s other sisters. She said she told
  the soldier: ”I emptied my pockets earlier; I have only this ring.” But he
  said ”Keep the ring and come here.”

  Although she doubts now that she could identify her attackers, B. recounted
  every aspect of the rape in meticulous, searing detail.

  The garage had a metal door and concrete walls, and there was an expensive
  foreign car in it, she said. At one end was a smaller room filled with
  gardening tools. B. said she was terrified to see four or five other men
  inside, some wearing black masks and others green masks.

  Once the door was shut, the man who had seized her started to take off his
  mask, but another man warned him not to do so. That man, too, said he wanted
  money, prompting B. to plead that she had already given up all she had. But
  he pulled down her pants and pushed her to the back of the garage. She
  grabbed the handle of a shovel to steady herself, and he struck her. Then he
  and three other men raped her.

  All the men kept their masks on, and B., who speaks Albanian but not Serbian,
  said she could understand little of what they said. The soldiers then pushed
  her back onto the street without allowing her to dress; she said one of their
  officers told them to let her ”go to Albania.”

  When she caught up to her parents and siblings, her face bloody, they told
  her they had begun to fear she was dead. Her sister remembers her replying:
  ”I would rather be dead. I would rather they killed me than what they did to
  me. . . . I believe God will punish them.”

  After arriving at the refugee camp in Macedonia, B. submitted to a doctor’s
  examination so she could obtain a written report explaining the loss of her
  virginity — for the sake of a future spouse, she said. For now she said, she
  is worried she might be pregnant.

  © Copyright 1999 The Washington Post Company

 226. liburn skriver:

  KACHINA O PRAVO

  HÄR HAR NI EN BREDARE BESKRIVNING AV VAD NI HAR GJORT!

  http://www.msu.edu/course/pls/461/stein/kosovo.htm

 227. agitpr0p skriver:

  ”då har vi redan styrkor i Serbien, Makedonien, Albanien, Kosova, Montenegro…Vi ses i fronten!”

  Fint att du visar ditt rätta ansikte liburn. Den där fredliga masken passade dig inte. Men gå och ta dina tabletter nu och sluta förstöra utrikesministerns blogg!

  .:agitpr0p:.

 228. liburn skriver:

  AGITPR 0 P

  Sanningen svider!

 229. meyouandthat skriver:

  liburn, snälla sluta snacka skit. Jag är svensk, Men jag är djupt insatt i situationen, tror fan tillochmed bättre än dig.

  Serberna på kosovo har på senaste tid, sedan 2004, inte rört en ända alban. Medans flera hundra serber på ett eller att sätt blivit skadade, bombhotade eller liknande.

  En slakt på kosovo 1999, var ju inte heller hela sanningen, de sa ju amerikansk media(man skall inte tro på allt media säger), de sa att era albanska terrorstyrkor var anlitade för att slakta en drös albaner och få de att se ut som om de var serber som gjorde det, för att USA skulle ingripa. Vilket inte förvånar mig de minsta.

 230. liburn skriver:

  MEYOUANDTHAT

  Jag ser hur insatt du är! Är det skitsnack om Bosnien också? Eller kanske var den nazistiska förintelsen också skitsnack! Hahaha…jag ser hur insatt du är! Tala om för mig med din djupa förståelse för denna sak varför Serbiska regeringen sedan 1999 lämnat tillbaka lik? Gång på gång 20-30 tal åt gången och detta har pågått under cirka 9 år nu?

 231. baskim skriver:

  Liburn

  Jag tycker inte att jag och du ska addresera meyouandthat eller agitpr längre !!!

  har ingen vidare respekt för folk som förnekar massmord och etnisk rensning!!

  Till och med PRAVO som är serb förnekar inte vad Milosevics styrkor gjorde men det gör dessa och det är avskyvärt.

 232. Kachina skriver:

  Jag förstår det hopplösa i att få fred i den regionen. Balkan är Europas svarta hål. Man skall inte gå i närheten av det, för då dras man in i det. EU bör nog tänka till en extra gång när det gäller EUFLEX.

  Låt dem vara ifred och sköta det här själva.

 233. lucasabram skriver:

  ”Kosovos rätt till att existera” http://www.lucasabram.wordpress.com :)

 234. Pravoslavac skriver:

  Nyheter för dagen.

  * Montenegro/Podgorica: 1000 personer höll en fredlig demonstration och höll en bön för Kosovo och Metohia.

  * Kanada/Toronto: 2000 serber samlades för en fredlig protest utanför USA:s ambassad. Protester ska hållas nästa vecka i Ottawa, Calgary och Edmonton med budskapet ”Kosovo = Quebec”.

  * Haag. 300 personer samlades utanför parlamentet för en fredlig protest (parollen ”Kosovo är Serbien, inte Albanien”).

  * Bryssel. Drygt tusen serber samlades utanför europaparlamentet för en fredlig protest.

  * Heldenplatz (Wien) – 10000 serber samlades för att protestera mot självständigheten.

  * Tyskland. Demonstrationer hölls på många platser. Bland annat Nurnberg, Dortmund, Köln, Stuttgart (1500 personer), Frankfurt (500 personer), Düsseldorf (1000 personer) och en större i Berlin utanför Bundestag (parlamentet).

  * I Moskva hölls en Moleban (speciell bön för Kosovo och Metohia).

  * I Mitrovica hölls en fredlig demonstration. Nu ikväll hålls en koncert på torget Šumadija.

  Andra platser där demonstrationer hölls var Tjeckien, Slovakien, Banja Luka (Bosnien), Ljubljana (Slovenien), Athen och en större i Geneve (8000 personer).

  För Bulgarien har Kosovos självständighet inneburit ekonomiska problem i och med att lastbilschaufförer inte längre vågar åka genom Serbien/Kosovo utan måste ta omvägen över Rumänien.

  I Belgrad har en polisutredning startat för att utreda ambassadattackerna. Flera identiska kartor med ambassaderna utmärkta har beslagtagits vilket pekar på att attacken planerats. Polisen misstänker att utländsk säkerhetstjänst planerat attackerna för att rikta uppmärksamheten bort från de gigantiska fredliga protesterna som hölls samtidigt. Neil Clark, som vann utmärkelsen storbritanniens bästa blog 2007, påminner om hur USA bombade den kinesiska ambassaden i Belgrad 1999 och att de mycket väl kan ligga bakom de här attackerna också.

 235. tsolin1 skriver:

  Pravolsvac,

  Med all respekt. Du har skrivit en hel del kloka inlägg tidigare. Men detta är erbamlig konspirationsteori. Att tro att CIA eller annan västerländsk underrättelsetjänst skulle ha minsta intresse av att ställa till med oroligheter i Belgrad är rätt magstarkt. Serberna excellerar i dessa konspirationsteorier (det är alltid någon annans fel), Jag tror det är ett gemensamt drag nere på Balkan och i Mellanöstern.

  Minns att någon talade om kulturen nere på Balkan som en sorts kollektiv autism; man ser aldrig de egna felen och förstår aldrig omvärldens reaktioner. USA:s bombning av kinesiska ambassaden 1999 finns det mång teorier om. Den minst sannolika, alla kategorier, är att det skulle ha skett med flit.

  Den mest sannolika är den s.k. mänskliga faktorn. Det var ett av ett par tusen bombmål som gjorts upp och just detta hade man förbisett (det stod en gång ett militärt objekt just där, där den kinesiska ambassaden stod 1999, men vid uppdateringen av bombmålen glömde någon bort att det militära objektet rivits och att det byggts en ambassad där).

  Varje gång en konspirationsteori dyker upp bör man vara källkritisk och ställa sig frågan; OM denna teori är sann – vad skulle CIA/KGB/Mossad (fyll på med lämplig bokstavskombination) ha för nytta av detta. Har CIA/USA något intresse av att demonisera det serbiska folket? Naturligtvis inte. Snarast stör detta ekvationen. Och ekvationen (i Washington) är nog att lämna över Kosovo till europeerna under så ordnade former som möjligt och sedan dra sig bort från denna del av världen.

  Ambassadattackerna var nog koordinerade – men den som har intresse av detta är väl de faschoida krafterna kring Nikolic och det radikala partiet. Sen finns det nog många allmänt frustrerade människor också i Serbien (inte undra på det) som tar chansen och ge utlopp för sin ilska. Det är ju en hel generation som förstörts där nere på grund av politikers och medias manipulationer. En oerhörd tragedi faktiskt.

 236. hacke1 skriver:

  baskim, Låt mig påminna dig om att de finns en redovisning som påvisar att NATO förlorade 29 plan under bombningarna. Må de ine vara många, men tänk sedan på att ett plan kan kosta allt från 2 miljader dollar till 7,5 miljard.

 237. Pravoslavac skriver:

  tsolin1: Kartorna bevisar bara att det var organiserat. Inte vem som låg bakom. Visst kan det vara Nikolic som ligger bakom. Det ligger ju i hans intresse också att distansiera Serbien från EU och närma sig Ryssland. Sätt dig in i polisens situation. De måste tänka ”vem tjänar på det här”. Det ver helt klart inte Serbien som tjänade på det i alla fall. Flera stycken som haft kartor på sig är gripna och någon av dem kommer att tala. Då får vi reda på sanningen.

 238. Kachina skriver:

  tsolin1

  ”Och ekvationen (i Washington) är nog att lämna över Kosovo till europeerna under så ordnade former som möjligt och sedan dra sig bort från denna del av världen.”

  Där har du räknat fel.

 239. baskim skriver:

  Hacke1

  Och vem är det som påstår det? Serbien

  Läser just nu om Konflkten i Kurdistan, PKK säger att de dödat över 100 turkar
  Turkarna säger att de döat över 100 kurder och att de haft 8 döda vem ska man lita på

  Jag väljer mer att lita på den sidan som har en struktur i sin arme än en lös gerilla.

  Samma här jag väljer hellre att tro på NATO som är en styrka som har kapacitet att besegra vilket land som helst i världen än serbiens

 240. liburn skriver:

  Ett litet meddelande till Serbien!

 241. Pravoslavac skriver:

  Ett litet meddelande till Albanien!

  http://africa.reuters.com/world/news/usnL24559847.html

  Protesterna fortsätter klockan 12:44 varje dag, som påminnelse om resolution 1244.

 242. drenicak skriver:

  Go kväll till alla demokrater!
  Ni rasister kan hålla käften:) Ni är dumma ändå;)

  Lyssnade på nyheterna från Kosova. Fan vad skönt att titta på RTK, alla är glada och jobbar för fullt.

  Jag ska vakna tidigt och köra min smarta fru till jobbet för att prata med sjuka människor och lyssna om deras tråkiga ensama liv. Sedan ska jag köra till mitt arbete, ett amerikanskt företag och jobba. Ska få lön imorgon och som vanligt så skickar jag 10 000 till Kosova:) .

  Till alla mina demokratiska landsmän, Bashkim, Liburn, Simcard, Europian säger jag God natt och vi ses snart i den nyaste staten i Världen under sommaren, Republiken Kosova.
  Tackar en Kosovar!

 243. Kachina skriver:

  drenicak

  Det kokar mellan dina synapser.

  Huuurvass

 244. Kachina skriver:

  Du glömde tacka Sverige. Utan oss hade du bara varit en Volga.

 245. drenicak skriver:

  Till alla rasister sa jag håll käften:) läs då;)

 246. liburn skriver:

  KACHINA

  Tack Sverige för att du den 4:e mars erkänner oss!

 247. liburn skriver:

  PRAVO PRAVO

  Det är så roligt att du skickar information som alla har tillgång till. Se…100 där, 500 där…200…där 1000…där…det är löjlig intresse! Men kör på, ni har rätt att demonstrera, det är en rätt som Kosovas Konsitution styrker! Inte som Serbiens, när vi demonstrerade så dödade ni oss!

 248. lassejohansson skriver:

  Hälsningar från Danmark. http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2008/02/23/124936.htm

 249. liburn skriver:

  Messerschmidt…vill ha makt och synas stackarn!

 250. drenicak skriver:

  jag skrev innan alla rasister så håll käften, ni är ändå dumma så….
  Danmark har redan erkänt Staten republika Kosova:)

 251. Josef Boberg skriver:

  Måhända kan det vara stimulerande för besökarna här att känna till talesättet – och måhändda för kommentatorerna med för den delen: ”Det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi ALLTID mer eller mindre om oss själva också – och inte så sällan minst lika mycket !”

  Ha det… :-) önskar vännen av win-win-lösningar på problem – Josef

 252. baskim skriver:

  Drenicak,Liburn

  Jag ber er sig inget om svenskar, för en majoritet av svenskarna är för kosovas självständighet. Jag har kommit till den slutsatsen för att både Sossarna och moderaterna är för vår självständighet och alla vet att det är de 2 största partierna.

  och till och med här på bloggen är de flesta för självständighet, Men har olika åsikter om i vilka former det ska ske.

  har faktist inte läst en enda inlägg av svenskarna här som säger rakt ut NEJ till Kosovas självständighet.

  MVH// Bashkim

 253. drenicak skriver:

  Hi Josef!

  När man är smart så vil man inte förlora tid med dumma eller hur?
  Vi har ett talesätt som säger: ”Tävla aldrig med dumma människor, man kan inte hjälpa de att de är duma”
  Jag väljer då bara att säga ”Håll käften!”

  Vad jobbar du med liburn? Har haft en fantastisk dag idag:) Prataade med syrran i Kosova idag. Hon jobbar för eu-integrationer och hade varit med svenska representanter i Prishtina på middag. De bara väntar tills Sverige erkänner Kosova den 4 mars så att de får status ambassad.
  Jag pratade idag med en svensk soldat som har varit i Kosova innan. Han längtar dit igen. Kan du fatta han har alla CD av Genta, haha
  Tackar en Kosovar!

 254. drenicak skriver:

  Ku je Bashkim!

  Jag pratar inte om svenskar. Jag pratar om dumma rasister… De är inte svenskar;)
  De andra typ Kachina är inte svensk, hon är serb=cetnik. Skrev innan vad Kachina betyder, buske med taggar:

  Tackar en Kosovar!

 255. baskim skriver:

  Liburn,Drenicak

  och jag förstår er frustration när folk som pravo lägger upp ”fakta” eller snarare sagt propaganda och förespråkar en häts jakt på Kosova albaner, Men vi måste vissa att vi står över sådana åsikter och vissa vad en stor majoritet av kosovas albaner verkligen vill och det är Ju FRIHETI SITT EGET LAND ,BÄTTRE EKONOMI OCH LEVA I FRED MED SINA GRANNAR

 256. baskim skriver:

  Qe drenicak

  Si je dhe si e ki familjen!

  HUR ÄR DET OCH HUR ÄR DET MED FAMILJEN!

  Shokit ma kadal bre, hehehe

 257. drenicak skriver:

  qka me ba po duhet me ja mshel gojen lopve…

  Mire jemi te gjithë, të faleminderit. E ju si jeni? Jeni mirë të gjithë?

  Ska vakna tidigt imorgon och jobba. Jag håller med 5 olika projekt just nu. Ska till USA nästa vecka. Har inte varit där sedan mina studier. Ska vara att jobba och träffa mina vänner som bor i NY. Ska kanske träffa Josef Diogardi med. Det betydder mycket för mig att träffa han.
  Ha det bäst!
  Tackar en Kosovar!

 258. baskim skriver:

  Drenicak

  mir jemi edhe na, faleminderit

  Fan vad kul, och du om du träffar Josef Diogardi ge han en hälsning att Kosova albaner i Sverige håller fronten :) ps Och glöm inte nämna mig

 259. drenicak skriver:

  Natën e mirë dhe gjumë të ëmbël!
  God natt och ljuvlig sömn!
  Good night and sweet dreams!

  Tackar en Kosovar!

 260. Kachina skriver:

  drenicak

  TYPISKT, TYPISKT, TYPISKT,…. direkt man säger åt en invandrare att så där beter man sig inte som civiliserad människa, skriker ni rasist. När ni intekommer in på en kurs, skriker ni rasist. När ni inte får bättre betyg än andra, skriker ni rasist. Det är tammefan det enda ni gör, kallar oss rasister när vi ber er bete er som människor.

  Glädjande är att det inte finns så många i Sverige som jobbar åt amerikanskt företag, kör BMW, har villa och är gift med en psykolog. Efter att du avslöjat er syn på hennes klienter, torde det inte dröja länge tills hon är arbetslös.

 261. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Drenicak,

  Dina uttryckta meningar ovan: ”Hi Josef! – När man är smart så vil man inte förlora tid med dumma eller hur? Vi har ett talesätt som säger: “Tävla aldrig med dumma människor, man kan inte hjälpa de att de är duma” – Jag väljer då bara att säga “Håll käften!” – slut citat.

  Ditt förhållninssätt i sak såväl som till mig som person är helt OK för mig – därför att det är till 100 % Ditt eget bord = det är överhuvudtaget inte alls mitt bord – och ingen annans bord heller för den delen.

  GooodNatt… :-) /önskar win-win-vännen Josef

 262. smalanningen skriver:

  Kachina: Men det är å andra sidan helt okej för dig att kalla ett land för ”kriminellt” och utan vidare tanke dra Kosovarer och alla invandrare i Sverige över en och samma kam?

  Jag brukar respektera dina åsikter, men nu är du farligt nära något riktigt otäckt och korkat. Vissa kallar det Sverigedemokraterna, jag kallar det livrädda och små människor.

 263. Kachina skriver:

  smålänningen

  Jag följer bara EU:s officiella uttalanden om Kosovo, att kriminaliteten är skyhög. Sedan vinns det mer eller mindre professionella procentbedömningar mot deras BNP.

  Jag är inte emot Kosovos självständighet, jag reagerar bara på den oerhört korkade hanteringen, eller icke hanteringen, av området nordväst om Mitrovica. Det är rena minfältet som kan ge oss både en Palestinakonflikt och en stormaktskonflikt.

  Det är så obegripligt att man saknar ord. Vart man sig än i världen vänder, ser man Jönsson-ligan.

  Den enda jag ber om ursäkt för mina generaliseringar om Kosovo-albaner, är baskim.
  Han är den enda alban, av tre, jag haft kontakt med som har ett medvetande på den nivån att han går att prata med.

 264. spanaren skriver:

  Ett sista inlägg här med två citat av Otto von Bismarck:

  ”Tidens stora frågor lösas icke med tal och majoritetsbeslut
  utan med blod och järn”

  ”The whole of Balkan is not worth the bones of a single
  Pomeranian grenadier”

  Tänker dagens politiker i Bryssel, Moskva och Washinton
  ”mellan skål och vägg” i samma banor som ”Järnkanslern”
  – och om så vad är budskapet till politikerna på Balkan?

 265. liburn skriver:

  KACHINA

  Har du nånsin funderat om det går att prata med dig? Har du någonsin fundera över varför man inte skall provucera? Har du någonsin funderat över att det finns andra realistiska informationskanaler man skall hämta information ifrån?

  Vad är problemet med hanteringen? Vart ser du problemen, när EU:s största maktländer mer eller mindre omedelbart erkänt Kosova och det med de förhållanden som råder i norra Mitrovica. Till sist ser jag inte vart du ser problemen? Du inbillar dig och generaliserar oss som om vi vore några barbarer, men det är ju tvärtom har det visat sig de senaste åren! Du riktar stor kritik om att vi är kriminella, men min fråga är varför du inte tar upp kriminaliteten som pågår i Serbien eller Norra Mitrovica? Men tyvärr har du ju problem med att se objektivt på saker och ting!

  Jag har haft kontakt med dig några gånger under det senaste veckorna och har sett verkligen att det enda du tenderar till är att provocera, eftersom det inte verkar som har någon form av annan aktivitet än att sitta här på bloggen och försöka klanka ner på inläggen som albanerna gör. Det är synd att du skall behöva dömma ut 3 miljoner albaner bara för att några få albaner känner sig retade av dina befänga argument och referenser. Skamligt!

  Du pratar om att det klagas om rasism hit och dit! Du som följer EU/FN borde ha läst rapporter om Sverige och dess lidande av strukturell rasism! Har jag fel här också?

  En sak måste jag göra klart för dig, jag har inget emot serber, svenskar eller andra former av folkgrupper som du uttrycker helt öppet! Det jag har emot är regimen i Belgrad och Moskva samt folk som bara ser på saker och ting utifrån tunnelperspektiv. Du har hela tiden försökt jämföra Kosova saken med Israel och Palestina men jag är övertygad innerst inne att du inte håller med om det. Men det verkar som du är Serb eller någon form av lobyist för politiken.

 266. Kachina skriver:

  liburn

  Den serbiska regim som utförde illdåden är borta. Jag känner inte en enda serb, men jag anser att folket inte kan straffas för regimens brott. Jag reagerar på den skadeglädje som Drenicak visar mot de serbdominerade områden som hamnar under albanskt styre.

  Skall man dra saken till sin spets, kan man säga att den brist på logik som används på erkännandet av Kosovo, även kan användas på erkännandet av ett Hamas- Palestina, alltså ett land med gräns mot Jordanien och Medelhavets strand. De israeler som bor i områden dominerat av judar, får finna sig i att bli Palestinska medborgare.

  Det säger sig självt att det inte går och det säger sig självt att det inte kommer gå att införliva området nordväst om Mitrovica i Kosovo, på annat sätt än att döda eller fördriva serberna därifrån. Och,….det vill ni väl inte.

  Det jag säger är att ni bitit över för stort stycke och inte verkar ha förstånd att släppa taget. Därmed kan det bli så att ni förlorar hela stycket. Släpp Mitrovica och jag tror ni kan känna er trygga. I annat fall kanske det blir att testa om NATO är så starkt som ni tror.

  I övrigt, vad säger du om larssonindustriers påstående under rubriken ”Gratulerar”?

 267. Kachina skriver:

  Ursäkta Liburn

  Även du går att resonera med. Igår vara jag bara så förbannad som man kan vara på drenicak. Sätt ett plåster över käften på karln, det är det bästa ni kan göra för Kosovo.

 268. drenicak skriver:

  God dag!
  Du har vissat ditt rätta jag buske med taggar;) Du är bara en simpel rasist och du vet vad rasisterna är, behöver jag påpeka en gång till? hehe

  Du varken representerar Sverige eller någon annan. Du representerar dina sjuka och rasistiska åsikter som du har mot kosovarer.
  Rasister för mig är inte människor…
  Jag tackar Sverige genom att jobba, betala skatt. Jobba frivilligt för Ericshjälpen, Röda Korset…

  Var inte orolig för min fru…Hon har aldrig varit arbetslös, för att hon är smart. Det är samma sak med mig;)
  Om Norra Mitrovica så läs mina tidigare inlägg som jag skrev till Pravo.
  Jag har haft serbisk flickvän, har serbiska vänner och romer för den delen. Har sagt hela tiden att för serberna och alla andra så behövs det arbete, mat och stabilitet.
  Bry dig inte om Mitrovica. Du ska bara bry dig om din pension räcker, dina tabletter, ta promenader.

  Till Bashkim:
  Ja, jag ska hälsa han ifrån alla kosovarer i Sverige. Prenumererar du på hans brev som han och hans fru skickar via mejl?

  Smalaningen:
  Har en kompis som har varit svensk soldat i Kosova för några år sedan. Han trivdes skitbra där. Han var på patrul under natten på en by och de skulle kolla lite läget, så knackar på en dörr mitt på natten. Då kommer ut mannen och bjuder de han på kaffe och kakor. Han blev så imponerad att han körde nästa dag till familjen som civil och gav familjen presenter. Han blev kompis med familjen och besöker de varje år.
  Jag bjöd förra sommaren flera av mina svenska vänenr till mitt hemland. Vi körde bilar till Kroacien, sedan Montenegro och sedan Kosova. De pratar ännu om resan. Det var hur kul som helst:)
  Skulle råda dig att åka någon gång till Kosova och se och möta folket som bor där.
  Tackar en Kosovar!

 269. Kachina skriver:

  drenicak

  Det finns bara en ras, alltså den mänskliga rasen.

  Fysiskt är den rasen byggd från ett djur. Det rena medvetandet däremot, är Guds avbild. Tråkigt nog är detta sinne rent bara fram till dess fontanellen sluts och man börjar ta intryck från sin omgivning. Den fasen, då vi formas till individer av vår omgivning, är en mycket känslig period som är mest intensiv i puberteten och tonåren. Detta vet din fru. Det är kanske därför hon står ut med dig.

  Dessutom vet hon att vissa fasor måste först föras upp till ytan för att sedan placeras i det förgångna. Din fars död var ett trauma du lever i än, ältar om och om igen och färgar hela ditt väsen. Märkligt att din fru inte gett dig den vård du behöver. Du påminner faktiskt om en pubertal pojke som precis vunnit en fotbollsmatch genom att filma sig till en straff.

 270. liburn skriver:

  Kachina,

  Larssonindustries, du får förklara mer!

 271. Kachina skriver:

  Vederbörande skrev ett inlägg här gällande kosovars och Lansdskrona kl 08:38

  https://carlbildt.wordpress.com/2008/02/24/gratulerar-2/#comments

  Jag är långt från Landskrona och vet inte vad som händer där.Vet du?

 272. drenicak skriver:

  Buske med taggar:

  Du påminer om en gammal kärring som glömmer att ta sina tabletter, som hatar allt och alla. Som är rasist=dum. Som har ingen att dela livet med. Har inga barn, ingen man, ingeting kvar för att leva för. Kanske har man en hund som man trakasserar och misshandlar både fysiskt och sexuellt.

  Min far (läkaren) massakrerades och det var en trauma för mig, men trots det så studerade jag, har två högskoleexamen. Har ett jättebra arbete, fru, barn, 2 hus + 2 hemländer. Två fria hemländer.
  Döden på min far har inte gjort mig rasist eller nåt, för att jag har serbiska vänner, kollegor som jag pratar på deras språk.

  Vad har du uppnåt i livet? Förutom att ha sjuka tankar och hata allt och alla?

  Som sagt min fru är nyfiken på dig. Hon skulle vilja mer än gärna undersöka dig och om du inte har råd så betalar jag allting;)
  Tackar en Kosovar!

 273. liburn skriver:

  KACHINA

  Gällande att regimen är borta är det faktiskt bara en ändlös saga. Varför finns det ultranationalister kvar och hur kommer det sig att valet var så lika mellan västvänliga serbiska partierna (Tadic) och Nikolic som är en kopia av Milosevic? Varför håller regimen i Belgrad krigsförbrytarna undangömda? Varför låter skickar man inte tillbaka alla massakrerade kroppar på en gång utan retar upp och provocerar fram trauma nästan varje kartal eller halvår?

  Angående bristen på logik, eftersom du följer uttalanden från EU. kan du räkna hur många olika former av offerter som Serbien och Ryssland fått för att lösa problemet men som de har nekat totalt? Till slut har också logiken en utgång i labyrinten!

  Jag har inga kommentarer på Palestina och Judarna, det finns en demokratisk process som pågår där också!

  Återigen, du är livrädd för att vi skall göra samma sak med serberna som de gjort med oss under Milosevics tid. Räkna upp i historien där albaner har varit aggresorer mot ett annat folk, för då kanske jag kan erkänna för dig att du kanske talar sanning! Räkna upp bara ett!

  Det handlar inte om hur stort stycke det är, det lilla stycket innehåller både smältugnarna men också tusentals lägenheter och bostäder och mark som den albanska befolkningen äger och byggt i generationer. Tro mig när jag säger att alla bostäder och ägor som serberna har i södra delen är helt orörda och Habitat är den organisation som har hand om de. Därför, pga alla bostäder går inte att släppa Mitrovica, men självklart gruvorna och naturtillgångarna! Om inte det hade tillhört Kosova och albanerna hade inte gärnderna dragits där överhuvudtaget redan på ockupationstiderna!

  Hmm Återigen här…inget krig kommer ens på tal. Bashkim har redan talat om för dig att det inte går att dra gränser utefter nationsbosättningar för då blir det politik på mixerperspektiv. Exempelvis där jag också försökt ta upp ämnet om Presheva, Vojvodina, Bulgarerna, Romerna i Serbien, Kosova mfl. samt att vi måste gå in i Makedonien och göra likadant osv osv. En sytckning av Kosova rättfärdigar andra styckningar av andra grannländer…men jag tror inte att Serbien inser det!

  Om NATO är starkare eller inte har ju visat sig under 78 dagar under 1999!

 274. liburn skriver:

  DRENICAK

  Dergoma nje email ne memgis@gmail.com e te tregoj gjera ma private!

 275. Kachina skriver:

  drenicak

  Lägg av, du har varken hus, fru eller BMW. Du är en vanlig fjortis som är inskriven på BUP och förälskat dig i din psykolog.

  Liburn

  ”Återigen, du är livrädd för att vi skall göra samma sak med serberna”

  Nej, jag är livrädd att Medvedev i dagens förhandling om gasledning kommer fram till att det behövs rysk trupp och ryskt robotförsvar för att skydda ledningen.

  ”Om NATO är starkare eller inte har ju visat sig under 78 dagar under 1999!”

  Då var serberna ensamma. Nu har de ett upprustat Ryssland i ryggen.

 276. liburn skriver:

  KACHINA

  Gasledningen är ett fårgetecken om den kommer att bli klar. Bla Sverige har satt en liten käpp i hjulet!

  Gällande att serberna var ensamma, vad gjorde ryssarna på Prishtina International när man pratade om krig (de kunde ha hjälpt till under bombningen av Serbien?)…tills de skrev av lånet…sen drog de! De utnyttjar Serberna bara!

 277. spanaren skriver:

  Kachina/kosovoalbanerna.

  Skall vi försöka lyfta blicken och se vad som försigår
  i ett storpolitiskt skeende?

  Ryssland och USA är de militära stormakter som nu liksom under
  ”Kalla Kriget I” är helt dominerande vad gäller numerär och
  slagkraft.

  Vad den ryska delegationen i Belgrad idag skall skriva på är
  ett avtal som kommer att ge Ryssland en mycket stark
  ställning på energiområdet och viktigast konkurrera ut
  Västs Nabuccoprojekt. Ryssland kommer att behärska
  såväl källorna i västra Asien som rörledningarna till Europa.
  Sverige säger inte ”pip” om en rysk Stereguschchy korvett
  åtföljer rörutläggningsfartyget och NATO är inte intresserat
  av Östersjön norr om Bornholm.

  Det amerikanska intresset för Kosovo beror på basen Bondsteel
  som skulle militärt skydda Nobuccoprojektet bla.

  Både Ryssland och USA är på intet sätt annorlunda än andra
  militära stormakter i historien sedan pyramiderna byggdes
  -det är enbart de EGNA geoplitiska intressena som har någon
  betydelse.

  Varför kan vi bönder i detta globala schackspel inte se detta?
  Ref BBC:s karta. Varför är det helt omöjligt och otänkbart att
  Mitrovicaområdet går till Serbien och Preshevoområdet till
  Kosovo – om nu inte hela projektet med ett självständigt
  Kosovo kan lösas i FN:s säkerhetsråd?

 278. Kachina skriver:

  liburn

  Det är väl inte samma gasledning. Den Sverige förhalar är den som passerar Gotland och viker av västerut i Tyskland och orsaken är den att ryska marinen skall patruller och skydda ledningen.

  I Serbien har Gazprom köpt det statliga gasbolaget och där finns ALL anledning att skydda gasledningar. Serbien har inte resurser till ett effektivt skydd, så vem ber man om hjälp?

  Jag spekulerar bara, men ni tycks inte fatta att vi är inne i ett mycket kritiskt läge, rent stormaktspolitiskt. Ryssland har redan visat att de gör anspråk på att agera stormakt, så vi får se vad somhänder.

 279. liburn skriver:

  SPANAREN

  Dina ord är guldvärda! Du är en sann analyst!

  Men därtill vill jag också lägga att det största intresset som Ryssland och USA har är just tillgången till Adriatiska havet som innebär en direkt pipline till oljan i mellanönstern. En Sovjetisk plan sedan länge. USA har täppt utgångarna till detta igenom att ha Grekland, Albanien, Montenegro, Bosnien, Kroatien som aleater…allt detta skyddas från BondSteel. Det finns en gasledning som planeras rakt från Turkiet, igenom Albanien, Makedonien, Kosova, Bosnien, Kroatien och ut i Europa…där har vi motsatsen till Rysslands herravälde…

  Jag har arbetat på Ministeriet för Gruvor och Energi och deltagit i olika konferenser, har bland annat arbetat med GIS med just dessa frågor…gasdragningar och energiplanering…

 280. liburn skriver:

  KACHINA

  Allt handlar om just detta, vem som skall ha gasförsörjningen och energiförsörjningen i Europa. Det kommer skall du se! De har bara ett ekonomiskt intresse, de skiter i manastrier och människor…så fort de har mjölkat området drar de!

 281. liburn skriver:

  KACHINA

  Det har varit ett stort problem med maktmätningen…Men tro mig! Ryssland kommer inte att vinna. Det enda som allt bygger på är att säkra genvägarna till mellanöstern! Det är i princip tätat nu…snart höjs bara räntan på rysska lån!

 282. spanaren skriver:

  liburn,
  Gammal man gör så gott han kan……

  Hela spelet gäller energitillgångarna i västra Asien.
  Ryssland har nu tagit strupgrepp på Väst genom sin
  nyligen tecknade allians med Kazakstan, Turkmenistan
  och även Uzbekistan om att rörledningarna skall dras över
  av Ryssland kontrollerat territorium. En Southstream skall
  byggas över Svarta Havet (militärt bevakad av nästa serie
  Stereguschcy-korvetter – de första tio är redan under
  leverans till ryska Östersjöflottan) Vidare har ett avtal
  skrivits med Bulgarien/Grekland om en Bluestream mellan
  Svarta Havet och Aegeiska Havet med förgreningar till
  Europa med en viktig station i Serbien. Medvedev fortsätter
  idag till Ungern för att bearbeta Budapest om att ansluta sig
  till Moskvas projekt.

  Det du refererar till är det Västprojekt som planerades men nu
  kan bli helt marginaliserat av den ryska frammarschen.
  Kommer USAs oljeintressen att acceptera detta utan att
  försöka göra något åt det?

  Serbien/Kosovo och alla vi andra är bönder i ett schackspel
  och kan offras utan vidare om det gynnar Stormaktens intressen.
  Om jag vore serb eller alban skulle jag inte blint tro på stöd från
  USA resp. Ryssland.

  Mitt bekymmer är att som ofta förr i historien politiken skall
  övergå till att ”föras med andra medel” av Stormakterna där
  vi ALLA i Europa blir ”terrängen”.

  Ryssland har idag en av världens starkaste ekonomier.
  Lånen är sedan länge återbetalda. Uppdatera din databas.

 283. Kachina skriver:

  liburn

  Det är den här typen av pokerspel som brukar sluta i att miljoner människor dör. Även ni Kosovo-albaner är brickor i spelet och redan från början undrade jag om USA avsåg nordvästra Mitrovoca som den framtida ”tändande gnistan”.

  Kom ihåg att vi är sex miljarder på den här jorden och i ”de tvåbenta reptilernas” ögon är några hundra miljoner döda bara att betrakta som saneringsobjekt.

 284. liburn skriver:

  Tack för uppdateringen SPANAREN

  Men trots allt tror jag mer, åtminstone mer på en stat som rättsligt fungerar och har en mer organiserad ekonomi där fria val sker än som Putinaväldet fungerar! Jag brukar säga att det är bättre att sikta mot att bli 53 stjärnan än att bli ytterligare en cyrrillisk bokstav!

 285. spanaren skriver:

  Vidare mitt 12:04

  Den här ronden gick till Ryssland….
  http://www.en.rian.ru/russia/20080225/99998830.html

  Kommer USA ge upp sitt Nabuccoprojekt eller kommer det
  oundvikliga motdraget i nästa rond mellan världens geopolitiska tungviktare?

 286. liburn skriver:

  KACHINA

  Det är precis så som vi ser oss, läs mitt förra inlägg för spanaren…bättre sikta mot stjärnorna än cyrrilliska bokstäverna!

 287. liburn skriver:

  SPANAREN

  En enkel fråga, om Europa bestämmer sig att inte skrota Kärnkraftverken och uppgradera dessa? Vad händer med gasen i gasledningarna?

 288. liburn skriver:

  APPROPÅ ATT RYSSLAND KOMMER ANVÄNDA SIG AV VÅLD FÖR ATT LÖSA PROBLEMET:

  http://www.en.rian.ru/russia/20080224/99968509.html

 289. Kachina skriver:

  ”…bättre sikta mot stjärnorna än cyrrilliska bokstäverna!”

  Det är en illusion. De två ytterligheterna är varandras likar. Jag föredrar att sikta in mig på medelvägen.

 290. spanaren skriver:

  liburn,

  Huruvida Balkan skall tillhöra väst eller öst är en kamp
  som pågått sedan Romarerikets dagar eller ännu längre
  tillbaka mellan det Storgrekland på nedgång och Romareriket
  på uppgång och dessförinnan mellan Persien och Grekland.
  – oavsett vilka folk som lokalt härskat i de olika provinserna.
  Det är som det är på Balkan för att det ligger där det ligger
  och vi europeer kan bara försöka göra det bästa möjliga av
  vår situation. I vårt närområde har Polen samma historia och läge.
  Ni får välja själv. Jag gömmer mig här i den västligaste delen
  av den sibiriska storskogen.

  Att satsa på kärnkraften är naturligtvis en mycket bra lösning
  som redan Frankrike/Finland gör. Men även här är ”ryssen” på
  frammarsch med att bygga nya kärnkraftverk i Bulgarien efter
  Putins besök i landet. Priset? Det RYKTAS om Bulgariens
  utträde ur EU/NATO och närmande till Ryssland.
  Vi får se vad som händer – allt som står i tidningen är inte sant.

  Vad gäller Kosovo/Serbien beklagar jag att FN tydligen gått
  samma väg som NF och att åter ”djungelns lag” råder där
  Stormakterna kan agera som de finner för gott.
  Tjeckoslovakien 1938 var en demokrati med en av Europas
  starkaste krigsmakter och starka befästa linjer mot Tyskland
  i Sudetlandet. Dessutom en utvecklad industri inkl. krigsindustri
  som i oskatt skick tilldelades Hitler. Hade NF-stadgan följts
  hade detta aldrig hänt.

  Har vi inte kommit lite bort från de tidigare så hårda låsningarna
  i denna debatt? Kanske Carl Bildts blogg kunde vara ett föredöme
  för Bush/Putin och alla de andrarangsfigurer som riskerar freden
  och välfärden för oss alla med sitt ”spel” om makt och rikedom.

 291. liburn skriver:

  KACHINA

  Alla har sin väg och det finns bara två vägar, höger eller vänster! Men som du säger, man kan avvakta tills man får ett bud, erbjudande…men det är ju det som är det sköna med Sverige och svenskar. Avvakta och se vad som händer, precis som Carl Bildt, hänvisar till utrikesnämnden eftersom det måste formellt förankras i regeringen. Bra gjort!

  Här har du en godhjärtad sida: http://www.kosovathanksyou.com

 292. tnsexton skriver:

  Antingen var Dmtry Rogozin felciterad eller också har han fått ”omformulera” sig efter order från Kreml. Oavsett vilket finns det nu ett klart uttalande som säger att Ryssland inte kommer att använda militär makt för att återföra Kosovo till moderlandet.
  Observera begränsningarna: Militär makt och Kosovo. Andra maktmedel än militära för att, kanske inte backa verkligheten men att skapa en ny, verkar finnas i stor omfattning. Ekonomisk hjälp, på- eller avkopplad gas, kärnkraftverk, export- och importkrediter, högkvalitativ krigsmateriel till konkurrenskraftiga priser mm. mm.
  Denna typ av åtgärder verkar dessutom vara riktade mot de ekonomiskt svaga och politiskt och socialt instabila delarna av det forna SSSR intressesfär medan stater som Tjeckien, Slovakien och Polen lämnas därhän. Man kan fråga sig vilka motprestationer som ligger i det fördolda.

  Den andra begränsningen var Kosovo. Rogozin sade inte att militär makt var utesluten för att lösa denna typ av konflikter rent generellt, bara vad gäller Kosovo.
  Hur ställer sig Kreml till en orange revolution i Vitryssland, till ett ukrainskt NATO-medlemskap, till en unilateral självständighetsförklaring från någon av federationsmedlemmarna (alltså ett nytt Tjetjenien)…?

 293. liburn skriver:

  Med förhoppningar att Ryssland delas i de rättmäktiga nationerna som de ockuperat för länge länge sen! Ryssar förtjänar inte att förtrycka andra länder, andra folkgrupper. Lägg märke till att jag säger att även USA inte får göra det! Men det jag menar är att Ryssland är och alltid har varit ett kommunistiskt styrt Ryssland, ett land där olika ledare kommer för att berika sig själv! Se på Putin bara…vilken demokrati! Skamliga Ryssland!

 294. Kachina skriver:

  liburn

  Min medelväg heter varken vänster eller höger, utan ett EU som är så stabilt att ingen ämnar till att spela poker, med oss som insats.

  Det är bråttom att få en president, en utrikesminister och ett fungerande parlament.

 295. tnsexton skriver:

  Och då EU blivit vad Kachina vill kan en grekisk EU-parlamentariker komma att sitta med den avgörande rösten som styr svenskt jordbruk i Tornedalen… eller för den delen en tornedaling med avgörandet om turistsatsningar i den grekiska övärlden.

  Men, å andra sidan, vad gör det så länge de franska och spanska bönderna får sina subventioner och tredje världens fattiga lantbrukare hålls utanför EU-marknaden.

 296. Kachina skriver:

  ”en grekisk EU-parlamentariker komma att sitta med den avgörande rösten som styr svenskt jordbruk i Tornedalen…”

  Precis

 297. liburn skriver:

  KACHINA OCH TNSEXTON

  Låt oss hoppas om att vi snart når dit, en stark Europa! Men i själva verket tror jag att Ryssland är redan körd! Om ingen köper tomaterna kan de ju producera hur mycket de vill!

 298. karrman skriver:

  Det som skiljer Ryssland idag mot det gamla Sovjet är att man integreras med omvärlden ekonomiskt. Man försöker inte längre bygga ett konkurrerande ekonomiskt system utan är underkastad samma system som övriga världen, dvs. kapitalismen.

  Ryssland har sin egen modell – statskapitalism – men om man ska kunna leverera välfärd till folket och få den eftersträvade politiska stabiliteten är man tvingad att prioritera att det råder ekonomiskt stabilitet i handeln med omvärlden. Detta sätter restriktioner på vad Ryssland utrikespolitiskt kan åstadkomma. Det håller inte i längden att i nationalistisk nit att hota omvärlden om man vill ha en stabil handeln.

  Egentligen borde detta vara en utgångspunkt för politisk avspänning och inte skapandet av nytt ”kallt krig”. Det är till upp till politikerna i öst som väst att ta denna chans. Alternativet är att vi återupprepar historien och skapar grogrund för en extrem nationalism i Ryssland som förr eller senare leder till konflikter.

 299. baskim skriver:

  Till alla

  Nämen fan vad kul att komma till bloggen idag :)

 300. baskim skriver:

  Spanaren

  Läste du om det senaste ryska utspelet?

  Det verkar som att Rysslands knän darrade när de fick sit svar från USA och från sin egen expert som du länkade till.

 301. liburn skriver:

  Ku je o Bashkim…Hade ne shkrimin ma te ri ti Bildit!

 302. spanaren skriver:

  Baskim,

  Minns inte vilken expert det var. Jag följer många ryska media.
  Ge mig länken till utspelet.

  Vad gäller ryske NATO-ambassadören Rogozins uttalande som
  inte bara här på Carl Bildts blogg resulterade i krigsutbrottsrubriker
  så torde han antingen misstolkats eller fått besked från ”Högre Ort”
  att välja sina ord.

  Idag har en hög rysk delegation varit i Belgrad och en serbisk minister
  i Kosovo.

  Var det inte en glad överraskning att horisonten lyfts här och även
  nya deltagare med friska ideer tillkommit?

  Nu är det NOVOSTI på ryska CH1 kabel-TV så ber att få återkomma
  när jag fått din länk till det ryska utspelet.

 303. baskim skriver:

  Spanaren

  Här är länken till senaste utspelet

  http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2008&mm=02&dd=25&nav_id=47960

  Och med expert menade jag den där länken du la till för nån dag sen som påtalade att Ryssland har igen chans militärt nu men att det som avskräcker USA är atombomberna och att till och med det avskräcknings metoden skulle försvinna vid 2012 när USAs robot försvar är fullt utbyggt.

  Och ja det är verkligen kul när folk förstår varandras åsikter och försöker låta bli att bara provocera

 304. baskim skriver:

  Liburn

  Qe shokit, Super i paske kthu krejt!

  Här min vän här, allt bra !

 305. baskim skriver:

  tycker vi ska gå vidare till nästa inlägg från carlbildt som har kosovo som en av ämnena?

 306. spanaren skriver:

  Baskim,

  OK, nu är jag med igen.

  Vad som blir svaret om USA/NATO tillgriper militärt våld
  återstår att se. Rogozin uteslöt att Ryssland skulle bli
  den förste att tillgripa vapenmakt – det finns andra medel.
  Läs vad tnsexton skrev tidigare idag.

  OK vi sätter punkt här och övergår till dagens inlägg
  av Carl Bildt där Kosovo är en del.
  Återkommer där om jag har något vidare att säga.

 307. liburn skriver:

  NEWS FROM VOICE OF AMERICA – 08-02-26 – 07:05

  Nyheter kommer från Nicholas Burns som deltagit i en konferens för internationella relationer i Washington.

  EN ÖVERSÄTTNING AV DETTA STYCKE SOM FÖLJER:

  Zoti Bërns u tregua i prerë në komentet e tij lidhur me zërat se mund të ketë një ndarje të Kosovës. ”Mund t’ju them se ne nuk do ta pranojmë ndarjen e Kosovës. As Kombet e Bashkuara, as Bashkimi Europian dhe as NATO-ja nuk do ta pranojnë atë. Kosova do të jetë e lirë dhe e pavarur në kufijtë e tanishëm dhe këtë njohim ne. Nëse Serbët e Kosovës apo serbët në Beograd mendojnë se ata mund ta ndajnë Kosovën, ata e kanë gabim.”

  ÖVERSÄTTNING:

  Burns med häpnad kommenterade sjävla delningen av Kosova.

  ”Jag kan säga att vi inte kommer att acceptera en delning av Kosova. Inte FN heller, inte EU och till sist heller NATO kommer att acceptera en delning. Kosova kommer att vara fri och självständig i dess nuvarande gränser. Om Kosovas serber eller serberna i Belgrad tror att de kommer att kunna dela Kosova har de fel.”

 308. Kachina skriver:

  liburn

  I och för sig, Burns sätter en ny norm för hur nationella och etniska konflikter skall lösas i världen och löser därmed konflikten i Mellanöstern på samma gång.

  Historiska gränser ändras INTE. Därmed återfår Palestina det territorium det hade före 1948 och erkänns som en fri oberoende stat. Oavsett religion blir de som bor i området palestinska medborgare.

  Grattis Burns till genidraget. När kommer det officiella erkännandet av Palestina med gräns mot Medelhavets strand?

 309. liburn skriver:

  KACHINA

  Jag tycker inte du skall jämföra ett religiöst krig med Kosova. I Kosova bor det cirka 3 miljoner Kosovarer (bemärk att jag inte uppdelar de i minoriteter eftersom för mig är alla lika där nere). Tittar man på antalet besök i de olika gudshusen (katolska, islamiska och ortodoxa) så är det cirka 10 procent av befolkningen som besöker dessa. Då räknar jag med både gamla och unga som frekventiellt besöker gudshus. Märkligt i så fall att du jämför dessa med ett religionkrig. Alltså 90 procent skiter totalt i vad han/hon/den/det där uppe säger eller har sagt i någon löjlig bok, må den vara kuran, bibel eller någon annan form av budord!

 310. Kachina skriver:

  Det är exakt samma skillnader, språkligt, etniskt och religion.

 311. liburn skriver:

  Det vart ett starkt argument det! Att bara påstå!

 312. Kachina skriver:

  Ni har inte samma språk, samma kultur eller samma religion. Det är ett påstående som stämmer.

  Mer suspekt är ditt påstående att ni har en religion men är inte religiösa. Här i Sverige brukar man i ett sådant läge gå ur kyrkan. Varför gör inte ni det?

 313. liburn skriver:

  KACHINA

  Återigen ett påstående. Det är nämligen så att vissa har gjort det, vissa inte! Sen borde du veta bättre att det fram till för några år sen har det varit lag att vara med! Sen måste du hålla med om att informationen om att man kan gå ut ur kyrkan inte riktigt gått fram till folket. Det finns tusentals muslimer i Sverige som man kan säga att de är KristnaIslamister…är det någon skillnad på de?

  Fördomsfull och nedlåtande är du också när du sätter dig själv över andra igenom att använda dig av orden ”Här i Sverige”…

 314. Kachina skriver:

  ”Det finns tusentals muslimer i Sverige som man kan säga att de är KristnaIslamister…är det någon skillnad på de?”

  Jag känner till ett fåtal som konverterat till kristendom. De har blivit utfrysta och dödshotade. Jag känner inte till någon som bara lämnat islam, däremot känner jag några som deltar i fredagsbönen. De hålls i ett järngrepp som liknar vår kyrkoplikt på 1800-talet.

%d bloggare gillar detta: