Fidel Castro

Fidel Castros avgång är slutet på en epok som började med frihet och slutade med förtryck.

I dag är Kuba det enda landet i den västra hemisfären som saknar en folkvald regering. I stället tyngs det av ett föråldrat och förstelnat kommunistiskt styre.

Även om skiftet till brodern sannolikt inte kommer att innebära några omedelbara större förändringar hoppas vi att ett skifte nu skall kunna inledas.

Kubas folk har samma rätt till frihet och demokrati som alla andra folk, och vi hoppas innerligt att nya möjligheter till en utveckling i denna riktning också skall innebära nya möjligheter till samarbete mellan Kuba och världen i övrigt.

84 Responses to Fidel Castro

 1. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Carl Bildt,

  Dina uttryckta meningar ovan: ”Kubas folk har samma rätt till frihet och demokrati som alla andra folk, och vi hoppas innerligt att nya möjligheter till en utveckling i denna riktning också skall innebära nya möjligheter till samarbete mellan Kuba och världen i övrigt.” – slut citat.

  Tja – det här med MaktFullkomlighet har ju historiskt sett som Princip drabbat ALLA styresmän som allt för länge hållit sig kvar på toppen – och då avseende politiker såväl som företagsledare. Så det här med max åtta år eller så – är nog inte fel troligast…

  Nu får Wi se vad BROR hittar på – men förhoppningsvis kan det bli lite mera av folkstyre av det, kanske…

  Ha det… :-) /önskar vännen Josef

 2. knightone skriver:

  Vilket land blir först ut att avveckla apoteksmonopolet… Kuba eller Sverige?

  Kuba la just i en pytteväxel.

 3. […] February 19, 2008 Commenting on the news of Fidel Castro’s resignation, Carl Bildt points out: I dag är Kuba det enda landet i den västra hemisfären som saknar en folkvald regering. I […]

 4. ollemunter skriver:

  Vilka vi? Prata för dig själv Carl Bildt

 5. oscar3 skriver:

  SIDA’s senaste online budget för Cuba: SEK 6.76 millioner i 2006.

  Syfte: ”Länderna i Centralamerika behöver utveckla demokratin och få till stånd en ekonomisk utveckling som gynnar det stora flertalet.” –

  Vad har Sverige uppnåt som resultat av denna investering?
  Vad är budgetten för 2008?

  http://www.sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=485&a=24073

  P.S. SIDA / Haiti 2006: SEK 21. 42 millioner (resultat?)!

 6. jeandebeaumont skriver:

  The information provided by Oscar3 is interesting (9:32 a.m.).

  UD / SIDA STRATEGY

  What is the rationale for the allocation of SIDA fund to countries of Central America and the Caribbean (e.g. as much as SEK 240 million to Guatemala, but only SEK 0.72 million to Mexico)? Can Guatemala really absorb such a large amount of aid?

  Has it been assessed whether UD is spreading its scarce resources too thinly around the globe (e.g. 0.31 million to the Dominican Republic does not go very far, nor the 0.72 to Mexico)? Has Sweden defined any priority target countries, and by what criteria?

 7. Kachina skriver:

  Knightone

  Jaha, du är en apotekare som väntar på att få ett apotek som lön förr allt valarbete.

  Våra apotek har bättre priser och fungerar bättre än privata alternativ, så låt inte Jönsson-ligan klanta sig även där.

  McCain menar att en av hans viktigaste uppgifter blir att rensa upp bland sjukvård och mediciner, där den privata ”konkurrensen” lett till världens dyraste sjukvård. Märkligt att de som deltog i att rensa upp efter tvillingtornen nekades vård och medicin i USA, men fick kvalificerad vård gratis på Kuba.

 8. knightone skriver:

  Ja jeklar vad skönt det vore om alla blodrödsfanade socialisthål kunde transformeras å det raskaste till något vettigare.

  Och sen kan man ju hoppas att det sker i utlandet också.

  *drömma*

 9. knightone skriver:

  Kachina

  Det där är så löjligt. Så förolämpande mot vuxna människor så det är knappt sant.

  Sverige, Kuba och Nord Korea är de ENDA länder på planeten där man inte kan köpa receptfritt någon annanstans än via statligt monopol.

  Ja herre gud beskydda oss från nässprayssmissbruk och alvedonknarkande!

 10. hillary2 skriver:

  knighton

  frihet jämlikhet och solidaritet kommer många människor även fortsättningsvis att drömma om och blå fanor ser vi aldrig men väl blå ballonger som tappar luften mycket snabbt

 11. plusikanten skriver:

  Och jag som tänkt åka till Kuba innan det blir krig där, men nu verkar det vara för sent i och med att västvärlden kommer när som helst att börja exportera ”demokrati” till landet.

 12. hillary2 skriver:

  knighton

  överdrivet läkemedelsbruk leder även till miljöförstöring – men natur och miljö ligger inte i de blåas intresse

 13. Kachina skriver:

  Knigtone

  I vår lilla stad kan man köpa munvatten på ÖB. Vissa Apotek har öppet till sju på kvällen samt Lörd. och Sönd. Nässprayen är billigare, mycket billigare, än både Norges och USA:s.

  Vi har inte ens råd att missbruka glädjepiller och Viagra via postorder, som de gör i USA. Kolla bara priserna på de erbjudanden som kommer som e-mail.. Alla tre presidentkandidaterna har tagit på sig att städa upp i sjukvårdsdjungeln och komma med någon form av statlig sjukvård.

 14. knightone skriver:

  JA det är inte så relevant för debatten.

  Du är USA-fixerad. Kanske dax att titta på vilka sjuka socialistsamhällen Sverige och Kuba för den delen är.

 15. hillary2 skriver:

  den som påstår att Sverige är ett sjukt samhälle är oförmögen att ställa diagnos

 16. Kachina skriver:

  VAD ÄR DU FIXERAD AV, Knightone?

  Tron att privatisering alltid är bättre? Du vägrar se hur det gick i Norge och du vägrar se hur det är i USA, du vägrar se att även om Kuba har en diktatur, har de lyckats på två områden, sjukvård och utbildning.

  Om vi skall jämföra bildningsnivån på en kuban och en amerikan, gissa vem som blir fågelholk.

 17. denlilllehavfrue skriver:

  Det er altså mærkeligt. Svenskere snakker hele tiden om apoteksmonopol, monopolsystemet, systemskifte, skiftende mijø, osv. Men det ser ud som om, at de er totalt ligeglade med, at deres udenrigsministerium øser penge ud til en masse lande. For eksempel som Oscar3 og JbB viser (9:32 a.m.), 240 million kroner til Guatemala, 21 millioner kroner til Haiti (og det var bare i 2006) – uden at man klart kan se hvad får ud af det.

  Kachina sad igår under Kosovo diskussionen og snakkede om, at han ville have nogle af Norges oliepenge. Jamen , hvorfor flytter han ikke til Haiti (eller Kosovo), hvor han jo kan få en del af sine (og andre svenske skatteyderes penge tilbage med det samme?

 18. hillary2 skriver:

  denlillehavfrue

  såvitt jag vet utvärderas alla biståndprojekt men var dessa utvärderingar finns att läsa vet jag inte ännu…

 19. jaanne skriver:

  Återstår att se hur lång tid det tar innan USA ser till att Kuba åter igen blir deras egen lilla bordell.

 20. hillary2 skriver:

  jaanne

  prostitution är ytterst vanlig på Cuba precis som i många andra fattiga länder

 21. Kachina skriver:

  denlillehavfrue

  På haiti är det presidenten som behöver pengarna till en ny Rolls Royce varje år och driften av sin lyxyacht. I Kosovo är det bara en massa gangster/oligarker och de håller hårt i pengarna, åt sig själva.

  Sedan är jag fortfarande ångerfull att jag orätt gick så hårt an på Carl Bildt igår. Han var tydligen en av dem som såg ”minfältet” i och med att han tidigare yttrat att; ”Det är risk att vi bygger ett nytt GAZA” Det är precis vad som hänt.

 22. hillary2 skriver:

  jaanne

  så vitt jag vet säljer man sig till ”rika” turister ….

 23. Kachina skriver:

  ”prostitution är ytterst vanlig på Cuba precis som i många andra fattiga länder”

  Ja, som i Californien och Nevada, där en del är mycket rika och många väldigt fattiga.

 24. tnsexton skriver:

  Tänk vad snabbt det går att skifta focus.
  Här har i rask takt delats ut partipolitiska slängar och avhandlats svenskt apoteksmonopol, USamerikansk sjukvårdspolitik, svenskt ulandsbistånd och risken för krig. (Och säkert några ämnen till medan jag skriver detta…
  Tänk vilka assocationer som kan uppstå bara för att Raoul efterträder Fidel (och det var väl detta det egentligen handlade om?)

 25. knightone skriver:

  Högt skattetryck, bidragsberoende och utanförskap.

  Monopol, förmynderi och omyndighetsförklaring.

  Censur, rasism och förföljelse.

  Ovan nämnt är hörnstenar i Socialdemokratin. DE FAKTO.

  Fidel Castro, Olof Palme, Saddam Hussein var alla stöpta ur samma blodrödsnedstänkta ideologi.

  Varför tror ni Mona Sahlin förespråkar samtal med terroristorganisationer när resten av EU säger nej? Vakna upp någon gång och välj bort de röda för evigt!

 26. hillary2 skriver:

  tnsexton

  det är väl en sådan frihet vi vill ha?

 27. Kachina skriver:

  tnsexton

  Ett träd har många grenar. Vad,…är du vallhund som skall hålla flocken till ett begränsat ämne?

  knightone

  Människan är en social varelse. Tar vi bort socialismen, är vi inte längre människor, inte ens flockdjur utan ensamma vargar som dödar det de kommer över.

  Jag tycker du överdriver när det gäller socialdemokratin. De gjorde mycket bra men skapade ett politrukvälde och det har de inte riktigt fattat än, när jag tänker på Ahlins tal i utrikesdebatten. Bra i sak, men den invävda propagandan var ett barnsligt eko från 30-talet.

  Jag är socialist. Jag hoppas att Mona inser hur socialismen egentligen fungerar, men ännu verkar hon fastgjuten i den gamla formen.

  Den gamla socialdemokratin vill vi inte ha tillbaka, men i alternativet som vi nu har finns ”ett gram” ondska/känslokyla som kommer att växa sig stor om vi inte ständigt belyser den.

 28. tnsexton skriver:

  hillary 2

  Javisst. Det var inget ställningstagande, bara ett enkelt konstaterande…

 29. tnsexton skriver:

  Kachina
  Nej, jag är ingen vallhund. Jag konstaterar bara att här finns en uppsjö av hundar som måste nosa in sig och pinka revir på alla upptänkliga markörer de kan sniffa fram.
  Jag är likadan själv även om jag försöker hålla mig till en gata i taget.

 30. hillary2 skriver:

  kachina

  detta är lokal modern socialdemokrati
  http://www.goteborg.socialdemokraterna.se/forening/lundbykretsen/

 31. knightone skriver:

  Nåja.

  Fidel Castro lär väl ta ett konsultuppdrag hos JKL inom en snar framtid.

  Det blir nog bra.

 32. Kachina skriver:

  Knightone

  :-)

  hillary

  Det tar sig.

 33. hillary2 skriver:

  kachina

  Förlåt
  jag lurade dig när jag skrev att det var modern socialdemokrati – för att locka dig att läsa – detta är URGAMMAL sådan :-)

 34. Kachina skriver:

  hillary

  Tjaha, den är i varje fall i linje med de riktlinjer jag vill se, tydligen så gammal att den är före politrukernas tid. Hur ser den nya ut?

 35. fairymary skriver:

  För övrigt anser jag att det svenska apoteksmonopolet ska behållas. Idén om att konkurrens ska sänka priser är vacker i teorin men när har den fungerat i praktiken?

  Vi har lättillgängliga apotek med mycket kunnig personal i Sverige

 36. bestofmankind skriver:

  jeandebeaumont 9:46

  Here you go again with your unanswered questions. :-)

  And my answer to your question is:

  The present government in Alliance really dont have any rational reasons regarding allocation of aid. Motto :Its seems good, it looks good, it will be fine. :-)

  Another irrational, unlogical issue is embassy closure.

  The government decided to close as everyone know by now the swedish embassy in Manila without any concrete solution how to facilitate easier residence application permits.

  The fact is, Filipinos who are living in Sweden who wanted to invite their parents for more than six months. hold on, this is shocking, have to apply at the Swedish embassy in Bangkok, Thailand. This is not official yet, but most probable.

  How much the government save yearly? Brutto at 17 million, netto maybe 10 million. It is a very small piece of cake. Its nothing. Diplomatic Relations to Sweden seems to worth so little counted in money terms.

  How stupid and hearthless done by the government.

 37. jeandebeaumont skriver:

  Hillary 2 (off-topic under ‘2.5 miljon’ today at 11:02),

  You say: ”… det verkar ytterst korkat att sitta i Stockholm och göra upp budget av rent politiska skäl – att vissa nationer är mer värda bistånd än andra… bistånd är inte ett penningregn utan ett samarbete … är det säkert att biståndet blir “bättre” för att man koncentrerar det till ett fåtal eller vissa länder eller smetar ut det “lika”?”

  Not typically for you, I think you are confusing the issue! – The huge amount and the allocations of UD’s IDC budget are hopefully not decided on only ”political grounds”, but also with regard to foreign policy objectives, recipient absorption and cooperation capacity (e.g. check Haiti versus Kosovo), and qualitative ‘return on investment’.

  The question of setting priority versus ”smeta det ut lika” is precisely a STRATEGIC choice, which any government or multinational company must grabble with. There is of course no standard answer. That is why I was interested in understanding, what thinking process UD has gone through. Do you know whom would know :-) ?

 38. bestofmankind skriver:

  P.S on my comment 11:43

  Compare 10 million savings by closing embassies and consultes to 103 Billions in surplus in government budget for 2007.

  Unbelievable, but its true.

  Carl Bildt is not a ”Mother Theresa” as it seems to be by giving humanitarian aid.

 39. smalanningen skriver:

  bestofmankind: Budgets. Every department has one…

  Människan behöver inte socialism (i sin skrivna form), det räcker gott med humanism.

 40. bestofmankind skriver:

  smalaningen,

  Jag uppfattar det som du håller med mig?

 41. Kachina skriver:

  smålänningen

  Demokratisk humanism är inte detsamma som marknadsliberal kapitalism. Den har mer släktskap, eller är detsamma som, socialism.

 42. jeandebeaumont skriver:

  Bestofmankind,

  What are you talking about (11:43 and 11:59 a.m.)?!

  According to UD, Sweden has indeed an embassy in Manila, headed by Ambassador Inger Ultvedt: http://www.regeringen.se/sb/d/5614/l/sv/pd/5614/e/3633

  Incidentally, located at Makati City, the embassy has no doubt close cooperation with the Swedish delegation at the nearby Asian Development Bank (ADB). As you know, ADB is one of the most important intergovernmental institutions in Asia. Its headquarters at Manila may in itself justify Sweden’s diplomatic mission there.

 43. bestofmankind skriver:

  Jeandebeaumont,

  Here is the current website:

  http://www.swedenabroad.com/Start____18702.aspx

  Closure is june 30, 2007 at the latest. They shall begin packing already by March.

 44. bestofmankind skriver:

  I mean june 30, 2008.

 45. smalanningen skriver:

  bestofmankind: Det låter tämligen absurt, ja – men känner inte till alla detaljer :)

  Kachina: Humanism och den nerskrivna socialismen är inte samma sak. Långt därifrån.

 46. smalanningen skriver:

  Har jag inte sagt att jag för övrigt är allergisk mot all form av -ism?

  Som Tage Danielsson sa: ”Jag är bara två saker som slutar på -ist, humanist och cyklist”

 47. Kachina skriver:

  ”Humanism och den nerskrivna socialismen är inte samma sak. Långt därifrån.”

  Jag måste nog ge dig rätt där. Då är jag inte socialist, utan demokratisk humanist. (och bilist)

 48. bestofmankind skriver:

  smalanningen,

  Det är fakta. Företrädaren från Migrationsverket och Riksdagsombudmannen har bekräftat att alla uppehålltillstånd mer än 6 månader MÅSTE sökas på en svensk ambassad tyvärr.

  Vilka berörs:
  1) föräldrar som är hitbjudna mer än 6 månader
  2) svenska män som har blivit förälskad/gifter sig med en Filippinska
  3) au pair avtal
  4) sjömän som är stationerade i Sverige

  Det finns inget heller garanti att man bara behöver åka till Bangkok en´gång.

  Ovan är en av Regeringens ”Medusa” effekt.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Medusa

 49. Kachina skriver:

  Förresten, det enda som stör mig med humanister är att de gjort Darwin till sin Gud och vetenskapsmännen till sina överstepräster. De kan inte skilja på djuret människa och det mänskliga medvetandet som är skapat av den Gud som är Ande..

 50. hillary2 skriver:

  jeandebeaumont

  Vill verkligen inte förvilla utan skriver bara om det lilla jag kunnat ta reda på
  Gunilla Carlsson med medarbetare är den som skulle kunna svara på din fråga
  men du får troligen inget svar
  har själv skickat en fråga till en statssekreterare på Arbetsmarknadsministeriet som ej besvarats
  har hört att tjänstemän ogärna svarar på politiska frågor!
  de flesta mail och mailsvar ska visst sparas och vara offentliga handlingar så det bästa är kanske en telefonkontakt?
  men jag tror att känsliga politiska avvägande hålls ”hemliga” för allmänheten och tredje statsmakten
  bifogar en sida från SIDA
  kan den klargöra något?
  http://sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=131&a=994

  vänligen

 51. jeandebeaumont skriver:

  Bestofmankind,

  THE PHILIPPINES / SWEDEN

  The Spanish-speaking Cuba may justify yet a comment on Sweden’s relationship with the Philippines (also benefiting from a Spanish heritage). – I assume that the planned replacement of the Swedish embassy with a non-resident ambassador at Stockholm has been decided on a complex background of many factors (e.g. UD policy for the Far East, future import / export, ‘competition’ with other partners, etc.).

  I would hope, however, that the Swedish government has seen the opportunity for the new Honorary Consulate at Manila to work closely with both the Swedish delegation at the nearby Asian Development Bank and with other IGOs in Manila, e.g. the Regional Office for the Western Pacific of the World Health Organization (WHO/WPRO). Members of WPRO include Australia, China, Japan and South Korea, with whom I presume Sweden is collaborating on infectious diseases and other global threats.

  As you know, it would also be essential for the Honorary Consulate to be authorized to process visa and passport applications, because a large part of the export earnings of the Philippines are generated by income repatriation of thousands and thousands of competent and hard-working Filipinos living abroad. Any unnecessary contraint would go counter to Sweden’s own policy of stimulating international cooperation.

  On the latter subject, SIDA would need to make its partnership with the Philippines more transparent: http://www.sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=268&a=32726 . I found no financial totals, and it appears that key areas are ‘democracy’ and ‘environment’.

 52. jeandebeaumont skriver:

  Hillary2,

  Thank you for your response (1:35 p.m.). I guess we are both frustrated of not being able to understand better the rationale behind the resource allocation of UD’s huge IDC budget, not even for a few countries brought up in the blog discussion.

  You say, ”… tjänstemän ogärna svarar på politiska frågor!”, and you are no doubt right. However, is it not a concern – I am repeating an observation I have made earlier – that the Swedish government does not hestitate to critize the democratic processes of other countries, but does itself not appear to be able or willing to provide the necessary transparency of its own foreign policy and budget allocations?

  A phone call to UD would of course not resolve the concern for a bystander / blogger such as me or any other private individual. Does some kind of an independent authority in Sweden not examine UD’s budget and later the actuals versus budget?

 53. hillary2 skriver:

  jeandebeaumont

  Bra frågor

  Själv har jag just mailat SIDA för att se om jag kan få information så jag bättre kan förstå procedurerna kring vårt internationella bistånd. Det verkar som om åtminstone myndigheten SIDA utvärderar regeringens budget…

 54. lillies skriver:

  till och med Lars Ohly tyckte det var bra.

  jean,

  civil servants does not have any influence in the political policy and thus they are required to carry out the tasks even if they would happen to host an opinion that is not in line with the political policy. They are allowed (but have no obligation to do so) to discuss the policy, either in public trough articles in media or similar, or argue it to their superiors.

  A politician can not, according to swedish law which is fundamentally different from for instance UK legislation and som other countries in this matter, however tell a civil servant in any department to carry out a decision in any way whatsoever. That would constitute a serious violation of borders of authority/responsibility (and it would come rather expensive). The politicial leadership can impose general policy lines and regulations and such but NOT interfere in the process of a specific case. The drunk SSUers were in the ignore completely when they’ve threated police and security personnel with then Minister of Justice Thomas Bodström when they got involved in an ordinary drunk brawl (and nobody forced them to get involved in a drunk brawl).

 55. bestofmankind skriver:

  Jeandebeaumont,

  Thank you for you very thorough analysis of the Philippines and Sweden relationship. I hope that both the Deputy Director and Senior Adviser of the Ministry for Foreign Affairs, Asia and the Pacific Department are aware of your comments.

  As of the meeting last Saturday, the representative from Migration Board in Sweden confirmed that the RULE is that a residence permit (6 months or more) shall be applied at a swedish embassy, and most probable in Bangkok. It is the ”Riksdagen” who makes the law. How long does it takes is a question to be answered.

  The government has decided first to close the swedish embassy without any conrete plan how they shall solve the residence permit issue. Visas can of course applied at the honorary/general consulates.

  Export to the Phils. from Sweden is increasing. The money flow from the Philippines is at a ratio of 6:1. But nothing helps.

  A decision was made, irrevocable, med reference to the governments ego.

  All of it to cut cost of 17 million which arrises from the now decided closure of embassies such as in Angola, Philippines, Laos, Nicaragua and Botswana, and general consulates at Gdansk in Poland and Phuket in Thailand.

  All the UD representatives can assure us are that – this is nothing personal, no hidden agendas, it is merely a cost cutting drive.

  Welcome to the Swedish government´s newely modified embassy policy!

  Those answers are not sufficient for me!

 56. lillies skriver:

  hillary,

  TYCKER du det är förvånande att tjänstemän ogärna svarar på politiska frågor?

  I många fall kan det vara så att tjänstemännen inte känner till de bakomliggande politiska övervägningarna som legat till grund för vissa regler och ställningstaganden och jag tycker det är att kräva lite väl mycket om de skall förväntas yttra något om något de inte känner till (och kanske inte heller KAN känna till, beakta att Carl Bildt är en utrikesminister som varit ytterligt flitig med sekretessstämpeln).

 57. jeandebeaumont skriver:

  Lillies,

  Thanks for the information. As a matter of interest, what did you mean by
  ”till och med Lars Ohly tyckte det var bra.” (2:41 p.m.)

  As a foreigner, I am learning all the time :-) .

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Ohly

 58. lillies skriver:

  jeandemount,

  UDs budget is scrutinized by Riksrevisionsverket, just as all other deparments’ budgets.

 59. lillies skriver:

  Lars ohly,

  the leftist party leader in Sweden thought it was good that Fidel Castro resigned.

 60. bestofmankind skriver:

  lillies,

  The state´s actual financial statements are being scrutinized by Riksrevisionsverket and not the budgets.

  The budgets on the other hand are being approved by the ”Riksdagen”.

 61. jeandebeaumont skriver:

  Lillies (2:58 p.m.)

  Ah ha! Thanks again. I found three ”granskningsrapporter” by Riksrevisionsverket on ”UD och Sida i utvecklingssamarbetet”. The report of 2007-09_24 is entitled: ”Oegentligheter inom bistånd – Är Sidas kontroll av biståndsinsatser via enskilda organisationer tillräcklig? (RiR 2007:20)”.

  Does anybody know what steps have been taken to act on this report?

  http://www.riksrevisionen.se/templib/pages/EArchiveSearchPage.aspx?id=559

 62. jeandebeaumont skriver:

  Bestofmankind,

  I should have thanked you for the lead to the Riksrevisionsverket!

  I can see you are all fired up know :-) .

 63. smalanningen skriver:

  Kachina: För de flesta humanister är vem eller vad som är Gud och/eller hur vi har skapats oviktigt. Det är gärningarna i livet som är det viktiga.

  Men Darwins teorier används flitigt, det ska jag inte sticka under stol med.

 64. hillary2 skriver:

  lillies 2:50

  det finner jag inte förvånande!

 65. chiros skriver:

  Låt oss hoppas att alla människor får leva i det land dom själva finner lämpligt och där själva genom öppen och fri debatt kan besluta om hur deras land ska styras utifrån de prioriteringar dom finner lämpliga vid varje tidpunkt i deras historia. För det är väl det som är demokrati? Rätten att bestämma själv inom sina egna gränser?

  Att sedan världen som helhet inte styrs på ett demokratiskt vis tycks det vara få som uppmärksammar.

 66. lillies skriver:

  chiros,

  få uppmärksammar kanske inte att världen inte styrs på ett ”demokratiskt vis” för att få kanske reflekterar över vad ”demokratiskt vis” egentligen innebär. Och drar man argumenten om demokrati in absurdum så kanske få vill ha det heller.

  Ser man till vad vi refererar till typiska karakteristika om ”demokrati” och ”välstånd” så har inte aboriginerna i Australien varit särskilt befrämjade av sin självbestämmanderätt (denna generationen klart sämre utbildade än föregående generationer, majoriteten av männen i fängelse större delen av sitt liv och läskunnigheten har droppat till en nivå som är sämre än de flesta delar av Afrika), även om de förvisso fått en politisk korrekt ursäkt av regeringen.

 67. bestofmankind skriver:

  correction,

  Lillies is right, even the budgets are being srutinized by the Riksrevisionsverket:

  http://www.regeringen.se/sb/d/2459/a/14017

 68. chiros skriver:

  lillies,

  så du menar att vissa befolkningsgrupper mår bättre av att beslut fattas å deras vägnar?

  kan du vara lite mer specifik?

 69. lillies skriver:

  kachina,

  om McCain har sagt att den privata konkurrensen har lett till världens dyraste sjukvård så är han lite ute och cyklar. Det är försäkringspremierna till följd av de punitiva skadestånden som bidragit mest till de löjliga kostnaderna. I vissa stater så till den grad att det inte finns någon som vill driva ett apotek. Om man bara förstatligar utan att åtgärda skadeståndspraxisen så vältras kostnaderna bara över på det allmänna. Det är därför amerikaner handlar subventionerade läkemedel från Kanada.

  hillary,

  sättet du skrev på gav intryck av att du ansåg att tjänstemän skulle förväntas besvara frågor om saker de vare sig vet något om och egentligen inte behöver veta.
  Eller skrev du så för att vara jeanbeaumont behjälplig i något du vare sig behöver, eller kanske inte ens kan vara honom behjälplig med?

 70. lillies skriver:

  chiros,

  jag antar att du i god vänster anda försöker vrida min anmärkning till att jag har en nedlåtande attityd mot vissa etniska eller religiösa grupper. Detta är inte fallet. För självbestämmande i egentlig mening krävs även förmåga och resurser att vara det, dock kan man inte klara sig särskilt länge i Australien (eller någon annan plats av den moderna världen oavsett om det är i norr, söder, öster eller väster) om man inte kan läsa. Att leva i sin historia, d.v.s inte endast lära sig om och fira den ibland utan verkligen LEVA i den har inte varit särskilt gynnsamt för indianerna i USA eller för aboriginerna i Australien. Att posera för turistfoton mättar nämligen inte mången familjer (vilket förmodligen är giltigt för samerna och deras rennäring och hantverk här i Sverige men här har ju även samer skolplikt och de flesta är på det klara med att man behöver utbildning och kanske får arbeta med något annat).

  En välgrundad gissning är att Stefan Einhorn skulle hålla med mig om att det inte varit snällt att ge aboriginerna den grad av självbestämmande de har fått (även om givetvis inte alla aboriginer har farit illa och liksom på andra ställen så är det ju kvinnorna som visat sig mest anpassningsbara (i positiv bemärkelse och inte innebärande servilitet) till de förändrade villkor som ett samhälle i konstant förändring medför.

 71. hillary2 skriver:

  lillies

  varför jag skrev är naturligtvis min ensak
  likaså hur jag skrev

 72. lillies skriver:

  hillary,

  jag är inte helt säker på utvärderingar av biståndsprojekt, projekten utförs ju av olika subjekt och de mer seriösa gör väl relevanta utredningar och uppföljningar.
  Det är lite förmätet att tro att alla skulle avse eller vilja att sjabbla bort biståndet. En seriös aktör (oavsett om det är ett bolag eller en ideell organisation) inser väl att det är en god merit att ha ett väl utfört biståndsprojekt till sina erfarenheter.

 73. lillies skriver:

  hillary,

  visst är det din ensak. Men gör du det offentligt så kan ju andra kommentera det eller undra över det. Och likaså att du får kanske finna dig i andras reaktioner (så långt reaktionerna är inom rimliga generellt accepterade gränser).

 74. hillary2 skriver:

  lillies

  vem eller vilka är så förmäten/förmätna?
  det finns omfattande utvärdering (206 sidor) om bistånd via ambassader och SIDA på Riksrevisionsverkets hemsida
  hann bara skymta att skriften om felaktigheter i biståndshanteringen var mycket mycket kortfattad :-)

 75. chiros skriver:

  Lillies:

  … jag tror jag fortfarande missar din poäng, dock roar det mig ofantligt att jag – sannolikt för första gången i mitt liv – blir kallad för vänsteranhängare, hehe. Därmot har jag en känsligt väderkorn för hyckleri och förmyndarfasoner oavsett politisk hemvist.

 76. rogerklang skriver:

  Vem bryr sig om en stel gammal gubbe och hans stela land? Hugo Chavez är den stora nesan för väst idag!

  http://rogerklang.wordpress.com/

 77. mrmhalland skriver:

  rogerklang :

  Jag tror du har rätt.
  Jag tror inte ens cubanerna själva vill att detta ska innebära några större förändringar….
  Man vet vad man har….

 78. lillies skriver:

  hillary,

  själv är jag inte särskilt intresserad av biståndsfrågor. Dock kan man notera att överlag så verkar många uttrycka den uppfattningen om bistånd. Och då är det oftast två invändningar som hörs:
  – dels är det för mycket, och
  – dels fuskas det bort.

  chiros,

  den politiska kompassen kan väl i mångt och mycket klassas olika beträffande vilken fråga som är för handen (synar man allt i sömmarna så kan nog samma person finna sig på olika håll i olika frågor) . Ingen orsak att bli upprörd över det men tyvärr har jag kanske blivit lite argumentationsskadad av bl.a Kachina’s argument över tiden.

  Jag har också ett ganska känsligt väderkorn för hyckleri och förmyndarfasoner. exemplevis om man diskuterar något med någon, fullt öppet och ”in good spirit” och någon får för sig att oombett leka dadda. Och sedan efter något tag komma och kräva hjälp när daddandet gick åt h-e, typ om man med rätt offensiva medel motar bort någon som håller på med något fullt universellt acceptabelt och sedan kommer och pekar finger och säger att ”det var ditt fel, du var där först”.

  Om någon anser att karaktären Benny från den gamla tv serien ”LA Law” skall ha rätt att ha en juristpraktik så kan väl de ta ansvar för hans eventuella malprcatice? Detta inte menat som nedsättande mot förståndshandikappade, en hel del kan de faktiskt göra bra, de kan vara väldigt ordningssamma och sådant men oftast saknar de kanske de vissa nödvändiga attribut som krävs för vissa yrken även om samhället skulle utbilda dem i oändlig tid.

 79. Charlotte Riessen skriver:

  http://charlotteriessen.wordpress.com/

  Ja, först en frihetskämpe sen en diktator – men var ligger logiken i att hålla bockad mot Cuba men OS och mängder av svenska affärsintressen i Kina?
  I Kina fänglsas inte bara folk för sina åsikter de dödas också.

 80. Mr Manolo skriver:

  Hoppas vi säger adjö till Fidel, men tror att han har en royal flush i en skjortärmen…

 81. hillary2 skriver:

  lillies

  jeandebeaumont syns ha en tredje ståndpunkt och det finns säkert fler
  för min del anser jag att bistånd bör utformas i samråd med biståndstagarna och inte bygga på politiskt eller industriellt missionerande eller på kortsiktiga nyttoaspekter för biståndsgivaren
  det sägs att ”goda affärer gör både säljare och köpare nöjda”
  och det är väl ingen överdrift att säga att exploatörer från andra nationer inte gjort många ”goda” affärer i utvecklingsländena

 82. jeandebeaumont skriver:

  Hillary 2,

  I agree with you about: ”… för min del anser jag att bistånd bör utformas i samråd med biståndstagarna” (1:30 p.m.).

  Does UD / SIDA not do that – in addition to ”politiskt eller industriellt missionerande”? Sweden’s generosity should certainly match a meaningful need – at both ends.

 83. hanserik6 skriver:

  Bildt är utrikesminister i sitt eget Absurdistan

  Jaså du Carl Bildt, den marxistiska polisstaten Kuba ”började med frihet”? Frihet för vem då? För alla dem som tvingades fly till USA på flottar, eller kanske för dem som mördades av kommunistaset Castro och hans blodtörstige psykopat ”Che” Guevara? Massmördandet började från första stund. Som de flesta naiva svenskar spelar du på samma planhalva som ”Renässansfursten” Pierre Schori et consortes. De facto var massmördaren Fidel Castro från allra första början revolutionär kommunist som hade som enda mål att förslava mänskligheten och inrätta sin groteska polisstat, precis som alla kommunister som lyckats också gjort när de väl kommit till makten. Fidel Castro har dessutom själv hävdat att:

  ”Jag har varit Marxist-Leninist allt sedan mina studentdagar men jag var tvungen att dölja detta för att kunna genomföra en framgångsrik revolution.”

  Hur fan kan vi i kommunistlandet Sverige ha en sån naiv utrikesminister? Bara naiva personligheter och ”fellow travelers” tror på att kommunism från början skulle kunna vara bra men att det på något besynnerligt sätt sedan ”bara blir” dåligt med argumentationen av typ ”Revolutionen föråddes”! – för femtielfte gången i ordningen dessutom. Hur naiv får man bara bli? Dessutom är det återigen ett typsiskt bror-duktig symptom hos Bildt att naivt verkligen tro att han verkligen skulle veta bättre om revolutionära kommunister än dom själva gör.

  Kontrarevolution Nu!

%d bloggare gillar detta: