Hem från Davos

På väg hem till Stockholm efter dagarna av diskussioner i Davos. Och mångfasetterade har de sannerligen varit.

Lördagmorgonens mer interna diskussion med bl a cheferna för samtliga internationella finansiella och ekonomiska institutioner hade inte den alarmistska prägel som i alla fall en och annan rubrik förmedlat.

Diskussionen handlar om omfattningen av avmattningen i den amerikanska ekonomin – men visar också en betydande tillförsikt om världsekonomin i övrigt.

Mitt i allt detta diskuterades också frågan om Iran. Ny resolution med nya sanktioner är på väg fram i FN:s säkerhetsråd. Jag diskuterade både den och andra frågor med Irans utrikesminister, och hade också ett intressant möte med Teherans borgmästare.

Dagens huvudtalare – innan jag tvingades lämna – var annars Japans nye premiärminister Fukuda. Och han lade tyngdpunkten vid klimatfrågorna inte minst inför sommarens G8-möte i Japan.

Att det behövs betydande teknologiska genombrott är uppenbart, men också att en mer allmän tillämpning av den energieffektivitet som Japan – också med hjälp av teknologi – förmått att utvekla skulle medföra väsentliga resultat.

Mitt allmänna intryck från de olika diskussionerna om klimatfrågan är dock att den internationella dialogen ännu är påfallande stapplande. Mot slutet av detta år måste det finnas en struktur för att det skall vara möjligt med en mer konkret överenskommelse i Köpenhamn i december 2009.

Och inte minst handlar det om dialogen med de olika asiatiska länderna.

Den diskussion i den mindre informella gruppen som jag tvingades lämna för att åka till flyget handlade om hur vi kan förebygga och ingripa i humanitära och politiska kriser. Det var David Milliband som inledde, och tanken var att jag skulle summera, men tidsnöden gjorde att jag lade över den uppgiften på UNHCR-chefebn Guterres.

Att diskutera Balkan och Darfur är knappast nytt, men tillsammans ställde vi oss frågan varför vi inte såg vad som höll på att hända i Kenya och ingrep tidigare och effektivare. Jag hoppas att diskussionen ledde fram till ett svar….

38 Responses to Hem från Davos

 1. jenny71 skriver:

  Tack för uppdateringen Carl Bildt. Det är alltid intressant att läsa din blogg.

 2. bestofmankind skriver:

  Unfortunately Davos power are declining:

  http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1706682,00.html

 3. karrman skriver:

  bestofmankind

  Tack för länken.
  Ser inget problematiskt i att det ideologiska tänkandet som präglade 1990-talet försvinner. ”Washington consensus” etc.

 4. sanchopanzaa skriver:

  Hmm, inte mycke konkret än så länge.

  Varfor fik Carl Bildt rysa i väg innan Davos tog slut?

  Carl Bildts staff jobbar utan tvekan på saken (ref. dom fyra till fem prioriteter han listade i början).

 5. jeandebeaumont skriver:

  Bestofmankind,

  Thanks for the link. An interesting subjet, but the article did not provide much if any evidence that the Davos concept is in decline. Certain individuals like Henry Kissinger and Tony Blair, yes (ref. above discussion with Karrman).

  However, the meeting continues to assemble an impressive crowd of top people from all kinds of sectors, who otherwise would get few other opportunities to get together in such a relative relaxed and safe environment. What does Carl Bildt think.

 6. stig2entreprenoren skriver:

  Teknologiska genombrott i all ära.
  Den energieffektivitet som Japan redan förmått utveckla skulle ge väsentliga resultat idag om vi fick till en större allmän tillämpning.
  I Japan finns mycket att lära och ett bättre samarbete med Japan borde utvecklas.

  I övrigt så saknar jag en del i diskussionerna om klimatfrågan:
  När CO2 halten ökar i atmosfären så påverkas växtligheten positivt. Det växer alltså bättre! Detta torde ge ett bättre ekonomiskt utbyte i hela världen? Har man vägt in detta i resonemanget? Åtminstone har jag sett väldigt lite siffror och diskussioner om just denna positiva effekt?

  Dessutom hävdar vissa glaciärforskare att vi just nu befinner oss i en kort mellanperiod (20´år) mellan två istider (á 200´år). Om vi nu då fördröjer nästa istid med några hundra år så torde detta i ett perspektiv vara mindre dramatiskt?

  Att med tekniska lösningar hitta bättre och effektivare metoder och produkter är under alla omständigheter ett bra alternativ.
  Politikernas roll är att skapa drivkrafter för ny teknik!

 7. soli01 skriver:

  stig2entreprenoren – ”Att med tekniska lösningar hitta bättre och effektivare metoder”..slut citat.
  Ja, varför kan man inte satsa lite mer på kärnkraftens utveckling. Varför vara rädd för denna energityp. Att vi även satar på vindkraft, men detta energisslag kommer inte att räcka för vår energiförsörjning i framtiden.
  Vår basenergiförsörjning måste fortsättningsvis vara vattenkraft och kärnkraft! Kan vi inte se sanningen. Det brådskar om vi ska uppfylla våra åtaganden gentemot EU bl a.och inte minst våra industrier. Ju mera el som finns tillgängligt gör att vi har större möjligheter att hålla ett vettigt pris, vilket inte får stiga för mycket.

 8. Torsten skriver:

  Carl,

  Din analys av klimatfrågan, ”…. den internationella dialogen är påfallande stapplande”, håller jag fullständigt med Dig om.
  Du träffar också rätt när Du säger att ”det behövs ett betydande teknologiskt genombrott”.
  Vätekraften har ju i decennier hägrat i fjärran. Det verkar förbli så.
  Hur är det med bränslecellen. Fungerar den i så stor skala? Är det någon som vet?
  Vi har ju idag en kontroversiell energikälla, kärnkraften. Tyvärr verkar det som om veckans beslut i EU satt stopp för det. Eller har jag fel?
  Bedömmare säger att vi skulle behöva tolv nya kärnkraftreaktorer. Då skulle vi få en rimlig respit för att utveckla nya energislag och samtidigt kraftigt begränsa smutsiga utsläpp från kol- och oljekraft.

 9. Torsten skriver:

  Ursäkta, jag skulle ha satt en rubrik på mitt förra inlägg.

  Hem från att besökt min son och hans sambo i Malmö :-)

 10. stig2entreprenoren skriver:

  Bränsleceller löser i sig inte energiförsörjningen men är en elegant lösning för att generera el direkt från vätgas.
  Livslängden har tidigare varit dålig pga av dåliga membran men har nu förbättrats. Priset är dock fortfarande högt. Massproduktion behövs. För mobilt bruk är dock vätgaslagring ännu rätt knepigt och infrastruktur för vätgasdistribution saknas. Här har man dock börjat bygga ”vätgasvägar” (dvs tankstationer på lämpliga avstånd) på några ställen i världen för att visa på möjligheterna. Honda ligger i framkant vad gäller utveckling av bränslecellbilar.
  Med billig och ren kärnkraft kan vi tillverka och använda vätgas som energibärare eller så kan vi ladda våra framtida plug-in hybridbilar med el på nätterna. Det viktiga är då att vi helt slipper fossila bränslen och dito CO2 utsläpp.

 11. mrmhalland skriver:

  Kan någon vara snäll och länka till en sida som beskriver varför CO2 skulle vara farligt för miljön ?
  Årets nobelpristagare i kemi fick priset med motiveringen att han med katalysatorn förvandlar skadliga av gaser till vatten och den helt ofarliga gasen koldioxid.
  Jag får inte ihop det….

 12. lindalovelace skriver:

  ”LÄCKAN”
  Stötte på en gammal kollega i teaterfoajén för någon timme sedan. Följande korta
  samtal hanns med:

  – hej
  – nej men hej, är du också här
  – självklart, man missar väl inte frivilligt en premiär
  – jättebra föreställning
  – ja, MS är som vanligt suverän MEN har du hört att XX var läckan
  – vá, du är inte klok
  – jo, det är bekräftat
  – nej, det kan inte vara sant
  – så är det – men inte ett knyst, detta är hot stuff
  – lovar – ha en fortsatt trevlig kväll, hej
  – detsamma, hej

 13. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Mrm Halland,

  Dina uttryckta meningar ovan: ”Kan någon vara snäll och länka till en sida som beskriver varför CO2 skulle vara farligt för miljön ? Årets nobelpristagare i kemi fick priset med motiveringen att han med katalysatorn förvandlar skadliga av gaser till vatten och den helt ofarliga gasen koldioxid.
  Jag får inte ihop det….” – slut citat.

  Inte jag heller – så länken Du söker låter nog vänta på sig, troligast…

  GooodNatt… :-) /önskar vännen Josef

 14. stig2entreprenoren skriver:

  Katalysatorn omvandlar giftiga avgaser, ex vis kolmonoxid till ogiftig koldioxid.
  Koldioxiden är mig veterligen inte giftig men den bidrar till att bilda en ”värmereflektor” runt jorden som minskar värmeutsrålningen och på så sätt bidrar den till den globala uppvärmningen.
  Detta är farligt för miljön, åtminstone enligt FNs klimatpanel, som väldigt många forskare nu ställer sig bakom.

 15. Josef Boberg skriver:

  :-) :-) :-) Länken ?

 16. Bo W. Höglund skriver:

  Nämen snälla!!
  Det behövs ingen länk – det är en TROSSATS – att ifrågasätta detta är HÄDELSE!
  Att CO2 höjningen följer EFTER uppvärmningen har väl ingen betydelse när så många (som har sin bärgning härav) hävdar motstsen?
  Der Führer (eller FN) denkt für uns!

 17. mrmhalland skriver:

  Ja, det är en märklig debatt som blossat upp världen över.
  Den ena skriker global uppvärmning (vilket idag låter mest trevligt i vinterrusket), den andre skriker istid !
  Jag tror panelhönorna i FNs klimatpanel vet ungefär lika lite som Al Gore och jag.
  För mig är CO2 något fantastiskt bra som krävs i fotosyntesen och som bidrar till liv, inte mist vårat mänskliga.
  Det kanske till och med kan sätta fart på växtligheten av de av oss skövlade regnskogarna, detta skövlande som fortfarande pågår.
  Är det inte så att vi konstruerar ett hot för att dölja våra kommersiella intressen som i verkligheten får långt större konsekvenser än CO2-utsläpp ?
  Varför blev det plötsligt farligt att elda med ved ? (inte minst i vår sydhalländska kommun anäler villaägare sina grannar för detta fruktansvärda miljöbrott).
  Hur var det tänkt att människor skulle värma sig och tillaga sin mat för några tusen år sedan ?
  Är det inte bara så att vi i vårt förbrukarsamhälle släpper ut så mycket skit som inte får antastas för att det gynnar samhällsekonomin, så vår lilla mysbrasa får skulden ?

  Hur som helst, det kanske är bra, vi kanske lär oss att hushålla med jordens resurser.
  I den bästa av världar kanske vi dessutom kommer fram till att CO2 inte är ett större problem än fördelningen av resurser, så vi kan frakta överflöd till de som har underskott, utan att gnälla över att vi bidrar till fotosyntesen.

  Om man nu får vara lite ”salongs-kommunist” så här mitt i natten :-)

 18. mrmhalland skriver:

  Stig,

  Du pratar om att (FN pratar om) CO2 bildar någon form av sköld som gör att inte värmen kan passera.
  För bara några år sedan var vi också illa ute, då för att vi skapade ozonhål i atmosfären så ALL värme försvann och farliga UV-strålar gjorde att alla fick hudcanser.
  Är den faran förbi nu ?

 19. spanaren skriver:

  Vilken mänsklig aktivitet bland pyramidbyggarnas
  förfäder gjorde att isen försvann över bla Nordeuropa
  och det skogklädda Sahara förvandlades till öken
  för 10.000 år sedan?

  Själv tror jag mer på de ryska teorierna än det idag
  politiskt korrekta att bla kornas pruttar har stor betydelse.
  Varför blev det inte varmare under ”lilla istiden” då
  Afrikas savanner och Amerikas prärier jämfört med idag
  vimlade av gräsätare?

 20. spanaren skriver:

  Den ryska klimatteorin publicerad av Novosti.

  Detta är naturligtvis inte trovärdigt för att:

  Den framförs av en rysk vetenskapsman….
  Den strider mot den idag PK teorin i Väst….
  Den riskerar att ”ta brödet ur munnen” på de som idag
  har ”miljöhysteri” som levebröd….

  http://www.en.rian.ru/science/20080122/97519953.html

 21. piggsvinet skriver:

  JAg tror att Bosse Ringholm är läckan

 22. djingiskahn skriver:

  Ringholm? Det tror jag inte han är kapabel till. Saknar fantasi. Och trivs att vara ensam på gubbhyllan.

 23. ollemunter skriver:

  Apropå dina dagboksskriverier på bloggen Carl Bildt!

  ” tanken var att jag skulle summera, men tidsnöden gjorde att jag lade över den uppgiften på UNHCR-chefen Guterres” Har du dessa befogenheter också Carl?

  När man läser ditt sista inlägg här på din blogg Carl Bildt, så inser man vilket jäkla tråkigt jobb du egentligen har och jag tänker också då på dina gelikar hemma i Sverige, som inte kommer i närheten av vad du sysslar med. Ta Fredrik Reinfeldt som är den tråkigaste politiker vi nu har i regerigen och tillika statsminister, när man har detta i åtanke, så finns en viss förståelse för dina resor och då stämmer det inte att säga ”borta bra men hemma bäst”

  Din hemmaplan är världsarenan, har jag nu förstått Carl Bildt.

 24. Torsten skriver:

  Per Nuder själv är LÄCKAN.

  När han insåg att han var rökt hos Mona läckte han till pressen i ett sista försök att återta sin position.
  Han är tillräckligt dum för att göra en sån sak.

 25. Kachina skriver:

  ”Din hemmaplan är världsarenan, har jag nu förstått Carl Bildt.”

  Javisst, vad är det för fel med det? Han är väl utrikesminister.

  Det jag lär, är att såna här möten som i Davos påminner om dagar med grupparbete i skolan eller måndagsmötena på företag. ”Han sitter i sammantrräde”-betyder att en grupp samtalar, det förs protokoll som skriv ned och undertecknas, men ingenstans finns noterat vem som skall verkställa och när. Man kommer helt enkelt överens om en massa saker som aldrig verkställs.

  I övrigt tycker jag att Kartago skall förstöras. (Läs, köra över Sudans regering och jeep-mördarna)

 26. lindalovelace skriver:

  kachina

  Betr. Davosmötet och din liknelse vid grupparbeten/måndagsmöten är jag helt överens. Ev. verkställighet flyter bort i dimman ……………………………………

  I övrigt tycker jag att könsmaktsordningen skall interfolieras med klimatfrågan!

 27. lindalovelace skriver:

  Betr. ”läckan”

  Enl. min källa är en Quinna ”läckan”!
  Först blev jag överraskad men nu finner jag det logiskt att just hon skulle ”vara motorn” i expedieringen av Nuder.

 28. Torsten skriver:

  Är det en Quinna?

  Då är det Ulvskog;-)

 29. stig2entreprenoren skriver:

  Ozonproblemet har ej med värmeutstrålning att göra.
  Ozonhålet skapades av att freoner (bl a) som vi (tidigare) släppte ut bryter ner ozonet snabbare än vad solen skapar nytt (i den övre atmosfären).
  Detta märktes först över Antarktis på vintern då solstrålningen
  är låg. ”Hålet” växte för varje år och spred sig norrut och gjorde ozonskiktet tunnare. Det var en oroande utveckling mtp hudcancer osv. pga att ozonskiktet skyddar oss mot ultraviolett strålning från solen.
  Nu har mig veterligen denna trend vänt och vi går mot ”ljusare” tider.

 30. jeandebeaumont skriver:

  Kachina,

  I understand your frustration with the apparent lack of follow-up of all the issues discussed at Davos. However, this Alpine meeting is not an executive body which necessary should establish a common action plan. Thus, any implementation should be encouraged at the level of Sweden, now that Carl Bildt is back.

  The value of Davos, I think, includes the opportunity (a) to cement existing ‘business’ relations and develop new contacts, even with political or industry adversaries, and (b) to test and exchange ideas and to learn first-hand. Much like the intent is of participating in this blog, I gather.

 31. lindalovelace skriver:

  torsten

  Är Ulvskog en Quinna el. bara en kvinna?
  En delikat fråga enligt min mening :-))

 32. Torsten skriver:

  Oj linda,

  Jag har inte tänkt på det sättet :-)

  Finns det någon Quinna i sossarnas topp?

  Då blir det svårare. Thomas Bodström eller Ylva johansson ??

 33. titte skriver:

  Kenya brinner!
  Käre Carl. Jag har stor respekt och förtroende för dig. Måste göra dig uppmärksam på att Kenya håller på att explodera. Jag har ett företag med att arbete som gör att jag är ständigt i kontakt med Kenya och människor där. Jag importerar trädgårdsprodukter (blommor) från Kenya sedan 1991 och har sett hur denna industri ge tiotusentals människor hopp om framtiden. Läs mer på http://www.aph.se
  De senaste 2 dagarna har jag fått rapporter om hur våldet tilltagit. Den etniska konflikten är ett faktum och de stora stammarna har nu definitivt råkat i konflikt med varandra. Emedan Kofi Annan och de två politiska förgrundsgestalterna Kibaki och Odinga sitter och förhandlar om vem som skall ha makten dödas människor och andra drivs från sina hem. Annan har tidigare visat sin inkompetens att förmå världsamfundet att ingripa innan det är försent. Mina vänner och kontakter i Kenya sätt ALL sin tilltro till denna pågående process!!??
  I torsdags och fredags eskalerade utdrivningen av folk tillhörande luo- och kalenjinstammaran från områden som traditionellt tillhör kikuyu och vice versa. 15 personer dödades då i Nakuru. I natt ytterliggare 17. Man säger mig att militär och polis inte lyfter ett finger för att förhindra mobben! De flesta av dessa är trogna presidenten som är Kikuyu. Just nu för femton minuter sedan fick jag besked att Kikuyus blockerat vägen till Nairobi från nordvästa Kenya och stoppar alla transporter samt hotar att döda chaufförer och resande söderut som inte till hör deras stam. Det rör sig om veckor eller snarare dagar eller i värsta fall timmar innan våldet når Nairobi och därmed utbryter sannolikt ett stamkrig av aldrig skådat mått i östra Afrika.
  Carl! Gör vad du kan för att få vår omvärld att ingripa NU. Sätt ingång processen med reella påtryckningar på de båda politiska ledarna! Den enda möjligheten att undvika en katastrof är rimligen att så skyndsamt som möjligt skicka FN-förband för att stoppa kommande blodbad och inte desto mindre, driva Kenya tillbaka till ett hopplöshetens helvete. Ta gärna kontakt. Christian Muhr 0707 748840

 34. karrman skriver:

  titte

  Mycket oroande information du delger. Att våldet fortsätter trots de pågående samtalen mellan Kibaki och Odinga.

  Speciellt oroande att läsa nyhetstelegrammen att olika milisgrupper utvecklas och agerar för att etniskt rensa områden.

  Hörde att turisttrafiken via flyg radikalt minskat vilket allvarligt försvårat exporten av många varor. Turistplanen tog ofta med sig exportvaror – typ blommor – på flighten tillbaka.

  Det man kan hoppas på är att de av Kofi Annan ledda samtalen bryter dödläget och en kompromiss uppnås. Svårt att bedöma sannolikheten för detta.
  Hittills har Kibaki – som via sitt valfusk utlöste våldet – agerat kompromisslöst.

 35. bestofmankind skriver:

  jeandebeaumont,

  Sorry, my mistake, I was referring to ”Davos Man” not the concept.

  Aside from the fact that China and India has a rapid economic growth, not to mention (which is not mentioned in the article) the ”Sovereign Wealth Funds” are factors that makes the ”Davos Mans” influence in decline.

  http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1691617,00.html

 36. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Stig2 Entreprenoren,

  Taaack för länken, men…

  1. http://www.ipcc.ch/pdf/presentations/pachauri-un_nyc_2007-09-07.pdf säger inte ett enda ord om att temperaturhöjningen (hönan) kommer först och sen kommer CO2-ökningen (äggen).

  2. Temperaturkurvorna för 1961-90 säger inte ett skvatt = för kort tidsperspektiv.

  3. Kurvorna för förväntat temperatur till år 2100 säger om möjligt än mindre än ett skvatt – av det enkla skälet att det EXISTERAR helt enkelt än så länge INGA tillnärmelsevis tillförlitliga datorprogram för att göra sådan beräkningar.

  4. IPCC´s kolorerade pdf-dokument är i och för sig ett VACKERT sätt att bluffa vanligt folk med – men INGENTING annat i mitt perspektiv sett, faktiskt…

  Dina uttryckta meningar i senare kommentar ovan: ”Ozonproblemet har ej med värmeutstrålning att göra. Ozonhålet skapades av att freoner (bl a) som vi (tidigare) släppte ut bryter ner ozonet snabbare än vad solen skapar nytt (i den övre atmosfären). Detta märktes först över Antarktis på vintern då solstrålningen är låg. “Hålet” växte för varje år och spred sig norrut och gjorde ozonskiktet tunnare. Det var en oroande utveckling mtp hudcancer osv. pga att ozonskiktet skyddar oss mot ultraviolett strålning från solen. Nu har mig veterligen denna trend vänt och vi går mot “ljusare” tider.” – slut citat.

  1. Cancer är ett litet problem av den ökade skadliga UV-strålning för oss MEDmänniskor. Huvudproblemet härvidlag är att vara ute i Solen i Sverige i dag mellan kl. 11.00 – 15.00 – utan mössa på huvudet (även molninga dagar) = hjärnceller bränns bokstavligt talat upp.

  2. Ozonförtunningsprocesser har INTE vänt – men den har stillat sig. Det finns INGEN skolvetenskap som med SÄKERHET kan säga om freonerna var grundorsaken (hönan) eller inte till ozonlagrets minskning (äggen). Det är teoretiska teorier = gissningar – ingenting annat ! Måhända skulle detta NaturLiktVist skett i vilket fall som – fast några få år senare ?

  3. Syre bildas av floran (växterna) på jorden Terras ytteryta – och inte i stratosfären. Det växer ingenting i varken stratosfären eller atmosfären- såvitt jag känner till. Varför syremängden (O2) finns där och har bildat ozon (O3) – är nog lika mycket ett mysterium för skolvetenskapen – som så mycket annat – för att inte säga det mesta av annat som finns eller inte finns i wårt fantastiska Universum.

  OBS ! Oavsett vad Du tror eller inte tror om det ovanstående har Du helt rätt. Dock – Tro = icke Veta !

  Ha det… :-) /vännen Josef

 37. Josef Boberg skriver:

  PS. IPCC = FN håller på med att försöka INBILLA vanligt folk att mänskligheten är hönan (orsaken) – och att Solen och jorden Terra i sina gigantiska ENERGIinteraktioner är mänsklighetens ägg (effekterna) ! Storhetsvansinne – eller ? DS.

%d bloggare gillar detta: