Fortsatta diskussioner

Så tar en ny dag med nya diskussioner i de schweiziska alperna sin början.

Dagen är dessvärre redan rätt inbokad. Förmodligen missar jag också brittiske premiärministern Gordon Browns anförande på förmiddagen, men däremot inte samtal med utrikesminister David Milliband lite senare.

Vi har bl a lite Balkan-hantering att diskutera – franske utrikesminister försvann i går kväll i riktnig Rwanda.

I dag börjar de diskussioner som traditionellt sker här i en inre krets av olika framstående främst politiska företrädare.

Av mycket stor vikt är samtalen under ledning avWTO-chefen Pascal Lamy i syfte att göra ett kanske sista försök att bryta dödläget i världshandelsförhandlingarna. Inte minst i detta lite nervösa ekonomiska läge skulle det vara av största betydelse.

I går eftermiddag var Pascal i alla fall inte alldeles nedstämd om utsikterna – men därmed inte sagt hur det kommer att gå under det närmaste dygnet.

Eftermiddagens diskussioner i denna inre krets kommer att handla om klimatfrågan. Säkert kommer EU-kommissionens energipaket från i onsdags att beröras. Jose Manuel Barroso kommer också att delta i de diskussionerna.

Men jag kommer att fortsätta att försöka fästa uppmärksamhet på matpriskrisen och dess effekter.

38 Responses to Fortsatta diskussioner

  1. sanchopanzaa skriver:

    Carl Bildt skrivar:

    ”Själv har jag fortsatt fokus på situationen i Mellersta Östern och utvecklingen i de östra delarna av Europa” (24 januari).

    ”Av mycket stor vikt är samtalen under ledning av WTO-chefen” (25 kanuari).

    ”Men jag kommer att fortsätta att försöka fästa uppmärksamhet på matpriskrisen och dess effekter” (25 januari).

    Det blir spännande att se utfallet av dom fyra vigtiga ämnen du prioriter.

  2. Josef Boberg skriver:

    GooodDag Carl Bildt,

    Dina uttryckta meningar ovan: ”Eftermiddagens diskussioner i denna inre krets kommer att handla om klimatfrågan. Säkert kommer EU-kommissionens energipaket från i onsdags att beröras. Jose Manuel Barroso kommer också att delta i de diskussionerna.” – slut citat.

    Danmarks statsminister Anders Fogh skrev på sin blogg 28/6-07 följande: ”At kloden skifter temperatur er ikke nyt – ja, der har faktisk været store klimaforandringer gennem millioner af år. Derfor har mange stillet spørgsmålet, om klimaforandringerne er skabt af naturen selv eller af menneskers aktivitet. Jeg har selv stillet det spørgsmål og været i tvivl om svaret. Men FN’s internationale klimapanel har nu fastslået, at en meget væsentlig del af vor tids klimaforandring er menneskeskabt. Det lægger jeg så til grund. Og den del af klimaforandringen mener jeg, at vi har en forpligtelse til at modvirke.” – slut citat.

    Själv har jag under särskilt det senaste året verkligen brottats med CO2-problemet – och då i meningen vad som är hönan (orsaken) och ägget (verkan). Nu har jag funnit att INGEN enda FRI klimatforskare säger och skriver någonting annat än att temperaturhöjningen (hönan) kommer först – och därefter kommer ALLTID en CO2-höjning (ägget) – ifall Wi skall tro på alla studier som med vetenskapligt accepterade metoder har gjorts om temperatur- och CO2-förändringarna för tusentals år tillbaka. Så wår grundläggande frågeställning borde logiskt sett istället vara: ”Har wåra aktiviteter som människor på jordens ytteryta i någon avgörande grad medverkat till att höja jordens ytterytas atmosfärs temperatur ?”

    Såvitt mig känt så är temperaturförndringarna som sådana (ägget) i en allt överskuggande grad en verkan av interaktionen mellan Solen (hönan) och den bolliga jorden Terra (ägget). Men i och för sig kan jag ha fel. Det hindrar ju i sig inte att frågeställningen som sådan kan vara intressant – enär hönan (Solen) nästan inte alls får vara med i IPCC´s = FN´s CO2-idé, faktiskt…

    IPCC = FN utgår ju ifrån att människan är hönan (orsaken) och att jorden + Solen är äggen. Inte så lite märkligt faktiskt. På skrivbordet framför mig har jag en jordglob som har ca 3,5 dm´s diameter. Gotland på den här jordgloben är en ca 3 mm ”kladd” i Östersjön. Ifall Wi placerar alla nu levande människor på jorden på denna ”kladd” – så får var och en ca en dryg halv m2 att röra sig på. Personligen upplever jag det som hart när fullständigt orimligt – att denna ”lilla kladd av människor” skulle kunna rå på den gigantiska Solen (hönan) i sin interaktion med jorden – avseende temperaturen (ägget) i atmosfären på jorden – i någon väsentligt avgörande grad i vart fall.

    Professor Peter Stilbs är en av fler och fler klimatforskare som OFFENTLIGT VÅGAR vara icke MainStreamad i CO2-frågan, och har bland annat skrivit: ”… Varför tillåts detta med CO2 av vetenskapssamhället ? Det finns många mekanismer, men en viktig orsak är att de direkta fakultetsanslagen numera är så små – att stora forskningsområden är helt beroende av de forskningsmedel som politikerna kanaliserar andra vägar. Inom klimatsvängen gäller det inte bara meteorologer som sett anslagen flyttas upp i en helt annan liga än för bara 10 år sedan. Alltför få tycks dock ha integritet nog att visa skepticism i något som helst hänseende. De skyller helt enkelt på att “FN’s klimatpanel” sagt att “det är så”, bara de får pengarna …” – slut citat.

    Hur har det kunnat bli så här att vetenskap = pengar i dags dato ? Hur kommer wåra barn och barnbarn att uppleva att leva i ett samhälle som är pengar – istället för FRI forskning = sann KUNSKAP om t ex CO2-frågan, IT-smogen osv ?

    Kan nu bara hoppas på att Du har en FRI syn på CO2-frågan.

    Ha det…/CO2-vännen Josef

    PS. Klimathysterin och den gröna julen 2007
    http://www.analyskritik.press.se/Miljo/Vaxthuseffekten/Klimatet.htm#Klimatf%F6r%E4ndringar_och_freden
    …”Bakom de fina orden om ekologi och omsorg om klimatet och kommande generationer – döljer sig en bestialisk maktideologi där människovärdet devalverats i syfte att värna om en naturlig uthållig elit av etiska hållbara övermänniskor.” – slut citat ifrån artikeln. DS.

  3. spanaren skriver:

    Josef Boberg

    Kanske ryssen som skrivit artikeln inte är helt ute
    ”på 15 famnar” utan bara framför hos oss icke-PK
    åsikter…..

    De som lever om 50 år vet vem som hade rätt….

    http://www.en.rian.ru/science/20080122/97519953.html

  4. sanchopanzaa skriver:

    ‘In der Begrenzung der Meister liegt’.

  5. bestofmankind skriver:

    spanaren,

    ”off topic”

    Jag är nyfiken på vem du tror av USA president kandidater som kan starkt ”opponera sig/kommentera” mot Rysslands upprustningar?? Om du har lust att svara förstås…

  6. bestofmankind skriver:

    spanaren,

    Otydlig formulering kanske, Jag menar vem av USA kandidaterna kan försvara jorden bäst??

  7. spanaren skriver:

    bestofmankind!

    Har inte på nuvarande stadium följt den amerikanska
    presidentvalskampanjen i detalj men av vad jag hittills
    noterat tror jag McCain med sig egen krigserfarenhet
    är den som bäst förstår och kan bemöta den ryska
    politiken – som inte nödvändigtvis behöver gå mot
    ett tredje världskrig. Jmf Eisenhower, Kennedy, Chrustjov –
    statsmän som med egna ögon sett vad krig innebar i
    verkligheten fjärran från propagandan och militärparaderna.

    I nuläget är jag strängt upptagen med utvecklingen på Balkan
    där serbiska statsledningen är i Moskva för att underteckna ett
    fördrag om energin som binder Serbien till Ryssland som Bulgarien
    under Putins statsbesök i förra vecka. Enl. SR östeuropakorrespondent
    pågår nu en debatt i Bulgarien om utträde ur EU och närmande till
    Ryssland. 2008 är ”Rysslands år” i Bulgarien.

    Vad tror du om den ryska teorin om en kommande istid?
    http://www.en.rian.ru/science/20080122/97519953.html

  8. spanaren skriver:

    bestofmankind!

    Förstår inte frågan – försvara jorden?

    USA är inte annorlunda än andra militära stormakter sedan
    pyramiderna byggdes. De försvarar bara sina egna
    geopolitiska intressen om nödvändigt med militära
    maktmedel. Vad gäller att bygga propagandakulisser
    för att dölja de verkliga intressena bakom är USA mycket
    bra på…..

    Vad gäller klimatet finns det kanske forskare i USA som
    är inne på den ryske forskarens teorier om inte motståndet
    mot Kyoto osv har rent ekonomisk bakgrund.

  9. nilsson1961 skriver:

    Hej Carl,
    jag såg att Sverige nu ska sälja 6 stycken Jas Gripen till Thailand.
    Det är bra tycker jag.
    Eftersom svenskarna spenderar så mycket pengar på semesterresor till Thailand, så är det inte mer än rätt att Thailand gör detta motköp och på så vis jämnar ut bytesbalansen mellan våra länder. Denna deal är också klart mycket bättre än förra gången då Thailändarna ville betala med fryst kyckling för Jas-planen.

    Men det finns som du vet alltid två sidor av ett mynt och det gäller också Thailand som oftast är en underbar semesteridyll å ena sidan, men även en korrupt diktatur eller demokrati i gråzonen å andra sidan. För att kunna få en bredare och djupare förståelse om hur landet verkligen fungerar, så kan jag rekomendera en bok att läsa som har den lite provokativa titeln ”The King Never Smiles”. Boken är en biografi av Thailands Kung Bhumibol Adulyadej, hans familj och den makt de utövar.

    Boken är skriven av Paul M. Handley som är en Amerikan som under många år bland annat jobbade i Bangkok som utrikeskorrespondent för tidningen ”Far East Economic Review”.

    Författaren beskriver skickligt och påläst såväl det kungliga som det vanliga politiska spelet om makten i Thailand, och som första västerlänning synliggör Paul M. Handley på ett modigt sätt många tabubelagda motsättningar och intriger från ett tidigt 1900-tal fram till dagens politiska kamp om makten. Boken är fylld av tidigare undanskuffat stoff från det i Thailand annars så starkt censurerade kungahuset.

    Att skriva och publicera en dylig bok räknas som ett solklart fall av ”Högmålsbrott” i Thailand, vilket ger mycket långa fängelsestraff om man nu skulle klara sig med livet i behåll. Att så pass lite kritik publiceras om exempelvis militäreliten och kungen i Thailand beror på att dessa är så pass hårt knutna till varandra och att medierna utövar en viss självcencur. Att som författare eller journalist föra fram kritik i utländsk press mot Kungen eller hans nära medarbetare renderar i att man obenhörligen blir ”Persona Non Grata” och stämplad som kommunist eller republikansk sammhällsomstörtare, vilket gör att man får se sig om efter ett nytt favoritresemål för framtida semestrar.

    Paul M. Handley fick även han erfara detta efter att boken om Kungen publicerades 2006, och han är nu ”banned for life from entering Thailand”. För övrigt är boken naturigtvis förbjuden att både köpa, läsa eller äga i Thailand.

    Ps. Boken finns att köpa på Amazon.com

    Trevlig läsning!
    Mvh

    Håkan Nilsson

  10. bestofmankind skriver:

    spanaren,

    Tack för svaren! även på den andra frågan.

    Uttrycket ”försvara jorden” menar jag att det är trots allt USA som håller i trådarna vilka dem anser är ”farliga” för mänskligheten och bör bemöttas. Och förstås har du rätt om USA´s verkliga intressen – ”hidden agenda”.

    Länken läste faktiskt jag redan igår. Den är ännu en bekrätelse på att den globala uppvärmningen genom C02 är falsk. Den nya istiden, som är en fortsättning av jordens livscykel är på ingången. Det kan ingen göra något åt.

  11. sanchopanzaa skriver:

    Bestofmankind,

    Spanaren nämte John McCain som ”den som bäst förstår och kan bemöta den ryska
    politiken” (10:09). I fortsätning av mina inläg om ‘humor’ under Matpriskrisen och även om jag anser att McCain är för gammal, dett är till hans fördel att han faktiskt har humor. Enligt IHT idag (sidan 5), sa han nyligen om Mitt Romney:

    ”Never get into a wrestling match with a pig. You both get dirty, and the pig likes it”. – Men en japaner skulle bli konfunderad.

  12. bestofmankind skriver:

    sanchopanzaa,

    hahahaha…då var min dagens dos upfyllda!!

    :-))

  13. cervantess skriver:

    Muy bueno!

    En cuanto a Rusia, que podría sustituir al cerdo con un toro.

  14. bestofmankind skriver:

    cervantess,

    In english please :-))

    Har läst spanska i fyra termerna i mitt hemland då var den ett obligatoriskt ämne (på universitet), men tyvärr hänger inte med!

  15. bestofmankind skriver:

    termerna skall vara terminerna

  16. sanchopanzaa skriver:

    Signor Cervantes talar ett gammaldags spanska, men jag tror han menar:

    ”Beträffande Russland, kan man substituera grisen med en tjur.”

  17. spanaren skriver:

    sanchopanzaa!

    Hellre än gammal erfaren politiker som McCain som kanske
    inser att kalla kriget aldrig tog slut utan bara gjorde en kort
    paus pga tillfällig rysk penningbrist och troligen vet hur
    männen från KGB f’låt FSB och ryska militärledningen tänker och även
    förstår hur de skall bemötas för att undvika militär konflikt.
    Jmf Kennedy/Eisenhower – Chrustjov.

    Vad har Obama och Clinton för erfarenhet av världspolitiken
    och stormaktsspelet? Dessutom saknar de militär erfarenhet.

    Vad det kan leda till har vi ju fått överklart för oss under
    nuvarande administration med en president vars militära
    erfarenhet inskränker sig Texas Hemvärns flygdetalj.
    Detta till trots gick han emot sina egna generalers råd att det
    krävdes insats av minst 500.000 man, vid invasionen/ockupationen
    av Irak. Vad blir nästa missbedömning som drabbar oss alla – Iran?

    Utanför denna diskussion – bara en förklaring till mitt tidigare inlägg.

  18. bestofmankind skriver:

    Spanaren,

    Ta inte illa upp om sanchopazzas 11:35. Jag uppfattade honom som han håller med dig, och vill bara lyfta upp ytterliggare en pesonlighet hos McCain – humor.

    Sanchopanzaa,

    Tack för översättningen!

  19. sanchopanzaa skriver:

    Spanaren,

    Det är ett bra argument.

    Men … jag anser att det äfter otta år är nötvendigt att helt bortrensa den republikanska administrationen. En demokratisk president kunne utpeka en erfaren republikaner som ‘krigsminister’ och rådföra sig med andra erfarne personer. Bill Clinton gjorde dett med William Cohen:
    http://en.wikipedia.org/wiki/William_Cohen

  20. bestofmankind skriver:

    oppps…sorry, tydligen inte…

  21. spanaren skriver:

    sanchopanzaa!

    Naturligtvis är det en möjlig lösning på presidentens
    problem med säkerhetspolitiken under förutsättning
    att han/hon verkligen lyssnar på sina rådgivare och
    yrkesmilitären i Pentagon.

    Dagens president får, ryktas det, råd direkt från Högre Makter
    och behöver inga rådgivare.

  22. jeandebeaumont skriver:

    Just back to the desk, I ran through Bestofmankind and Sanchopanzaa’s interesting discussion here and under Matpriskrisen on the use of humour in politics and the quotes by Albert Engström. The British journalist, author and satirist Malcolm Muggeridge (1903-1990) once said: “Bad humour is an evasion of reality; good humour is an acceptance of it.”

    It brings to mind two questions: To what extent does Carl Bildt use humour in his public appearances? – Does the Ministry of Foreign Affairs see an opportunity to enhance further Sweden’s image abroad through its cultural heritage in the arts (e.g. by giving such great personalities as Carl Bellman, Jenny Lind, August Strindberg, Carl Larsson, Albert Engström and Astrid Lindgren even greater visibility)?

  23. hillary2 skriver:

    jeandebeaumont

    Albert Engström var rolig men han var starkt antisemitisk och lämpar sig inte för att marknadsföra utomlands.
    Carl Bildt har humor men glöm inte att han är utrikesminster
    Vi har gott om duktiga samtida svenska konstnärer som är mer kända utomlands än i Sverige. Dessvärre har vi en kulturministern som rustar ner kulturen och det är kanske pudelns kärna
    Dessutom är vi kanske inte är så bra på att marknadsföra vår kultur för alla de människor som turistar i Sverige.

  24. bestofmankind skriver:

    jeandebeaumont,

    If you can call the ”kavaj” that Carl Bildt wore in Grammis-galan last jan 10. He then definitely has humor….:-))

  25. bestofmankind skriver:

    mistake:

    If you can call the ”kavaj” as having humor that ……..

  26. hillary2 skriver:

    bestofmankind

    vilka var råttorna som klättrade på kavajen?

  27. hillary2 skriver:

    bestofmankind

    är du en vindflöjel?

  28. bestofmankind skriver:

    hillary2,

    definiera vindflöjel?

  29. hillary2 skriver:

    bestof mankind

    – en som ”svänger kappan efter vinden” e.g. en utomhus mekanisk snurra som vrider sig efter vinden ….

  30. bestofmankind skriver:

    hillary2,

    Vi pratar om humor, och det har definitiv inte du har!

    I så fall är det du som är vindflöjel….(snacka om att ta hänsyn)…

  31. hillary2 skriver:

    bestofmankind

    om så vore – så är det inte kriminellt…. :-))
    ledsen att jag har förargat dig
    hur var det med råttorna – har du någon idé?

  32. bestofmankind skriver:

    hillary2,

    No comments!

  33. hillary2 skriver:

    bestofmankind

    jag är inte bara ledsen – jag ber om ursäkt

    hänsyn och viljestyrka är dessvärre svårförenliga – min far gjorde sitt bästa men jag påstår inte att han lyckades…

  34. Leo Occam skriver:

    Trist att det inte finns mat. Men skall den regna som manna från himlen ? Nej, den skall komma med paket från västvärlden och delas ut av personal från SIDA, FN mfl.

    Återigen saknar jag Carls analys av orsaker. Att observera ett symptom är enkelt. Men varför skriver du aldrig något om orsaken till matbrist, utfiskning, klimatförändring ?

    Låt mig hjälpa dig på traven; ÖVERBEFOLKNING, NATIVITET, FÖR MÅNGA MÄNNISKOR PÅ DENNA JORD !

    Se även https://carlbildt.wordpress.com/2008/01/24/fullmatat-i-davos/#comment-29067

  35. sanchopanzaa skriver:

    Leo Occam,

    ‘Överbefolkning’ och ‘för många människor’ är väl samma sak.

    Har du andra eksempel?

  36. bestofmankind skriver:

    hillary2,

    OK då…det får väl gå den här gången :-))

  37. kujsa skriver:

    ”När vi sitter i utrikesministerkretsen och diskuterar Balkan så tittar alla på mig”, medger Carl Bildt i SvD.

    Det är nog ganska enkelt att inför svensk publik och massmedia framställa sig som den fokala punkten. Det finns bra större egon än Bildt och det skulle vara intressant med ett resonemang kring Bildts roll i Daytonförhandlingar, exempelvis ur Richard Hoolbrokes perspektiv.

    Jag förstår inte riktigt vems syfte det tjänar riktigt, utrikesministerns eller Sveriges utrikespolitiska anseende, när den självcentriska bilden som sprids (genom bl.a. detta forum) nått så långt att The Economist beskriver Carl Bildt som ”the tough-talking and wily Carl Bildt”. Det är knappast ett erkännande för gedigna utrikespolitiska insatser.

  38. stig2entreprenoren skriver:

    Ökade matpriser kommer kraftigt att driva på nyproduktion och nyodling av spannmål mm i USA, Brasilien, ”you name it” av ett aldrig skådat slag. Det tar bara lite tid.
    Under många år med spannmålsöverskott inom EU, USA, Australien, mfl och låga världsmarknadspriser pga dumpning har basproduktionen av livsmedel i flera U-länder förvårats pga billig import. osv.
    Nu (med högre priser) förbättras villkoren för landsortbefolkningarna i U-länderna.
    Världsproduktionen kommer att öka och priserna att dämpas framöver.
    Dessutom kanske några har lärt sig en läxa, EUs jordbruksstöd kan tas bort (förhoppningsvis permanent) och några i västerlandet kanske till och med försökt äta lite mindre, vilket även torde förbättra hälsan.
    I själva verket kan det visa sig i slutändan att de dramatiska prisökningarna på matråvaror i världen i realiteten har gjort stor nytta.
    Större världsproduktion, större effektivitet, mindre slöseri och bättre försörjningsläge på landet i U-land som även torde dämpa storstadsinvandringen på många ställen där.

%d bloggare gillar detta: