Lunch med Livni och diskussioner om Iran

Tillbaka på konferensen i Herzliya efter en längre lunch med utrikesminister Tzipni Livni inne i centrala Tel Aviv.

Det blev självklart en längre diskussion om olika förutsättningar för att faktiskt nå fram till ett fredsavtal mot slutet av detta år. Men också mer omedelbara frågor – den aktuella situationen i och kring Gaza – kom upp.

Och lite om de respektive anföranden som vi bägge skall hålla inför konferensens middag i kväll.

Här är det just nu frågan om Iran och kärnvapen som diskuteras.

F d amerikanske FN-ambassadören Bolton gör sitt bästa för att hetsa upp stämningen – amerikansk inrikesdebatt får kanske större genomslag om den förs på utländsk botten.

Samtidigt samlas ett antal länder i Berlin i dag för att diskutera innehållet i en tredje resolution från FN:s säkerhetsråd om skärpta sanktioner mot Iran.  Att en sådan resolution behövs som stöd för de fortsatta diplomatiska ansträngningarna är alldeles uppenbart.

På telefon passerar så andra frågor förbi. Samtal med Sloveniens utrikesminister Rupel och EU:s Solana om olika mer Balkan-relaterade frågor – dock med tidsperspektivet lite längre fram. Ständig ström av papper och ärenden från hemmabasen på UD i Stockholm.

Ute har det börjat regna. Något skall man se av vinter även i Israel.

14 Responses to Lunch med Livni och diskussioner om Iran

 1. hillary2 skriver:

  Får vi läsa Livnis och ditt tal? Det hade varit mycket intressant…

 2. cervantess skriver:

  Sería muy interesante :-)

 3. ollemunter skriver:

  Ja här sitter du Carl Bildt och skriver på din blogg, medans Göteborg vänds upp och ner, av dessa gangsters, som kommer från Mellersta Östern, för jag tror inte det var några svenskar inblandade i rånet mot postterminalen, som inte var något rån.

 4. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Carl Bildt,

  Din uttryckta mening ovan: ”F d amerikanske FN-ambassadören Bolton gör sitt bästa för att hetsa upp stämningen – amerikansk inrikesdebatt får kanske större genomslag om den förs på utländsk botten.” – slut citat.

  Tja – det ger väl en inte så lite god bild av på vilken ”sandlådenivå” som global politik – som bokstavligt talat är LIVSavgörande för miljoners miljoner MEDmänniskor – förs på, av den globala Makteliten.

  Ha det… :-) /vännen Josef

 5. simcards skriver:

  Angående Balkan, har jag en fråga till utrikesministern. Hoppas du kan svara på den.

  Hashim Thaqi påstår att han vet datumet, men även Bryssel och Washington vet datumet för Kosovas självständighet. Är det något du hört talas om? Finns det något datum planerat rent konkret.

  Mvh
  Naim Murseli
  http://www.prishtina.se

 6. bestofmankind skriver:

  hillary2,

  Här är en video på morgonens konferens:

  http://web11.mediazone.co.il/media/idc/LIVE/2008/

  (english tal under skärmen)

 7. jenny71 skriver:

  Lycka till Carl Bildt med ditt fina arbete du gör för världen. Hoppas media skriver mer om detta. Det är precis som världen utanför Sverige inte existerar i Sveriges socialistmegafoner dvs vänstemedia.

 8. mrmhalland skriver:

  – en tredje resolution från FN:s säkerhetsråd om skärpta sanktioner mot Iran. Att en sådan resolution behövs som stöd för de fortsatta diplomatiska ansträngningarna är alldeles uppenbart.

  Det där med diplomati lär jag aldrig förstå.
  Varför inte slå till med allt vad man har i första resolutionen och förklara vad som krävs för att de snabbt ska hävas ?
  Man kan väl inte fjäska med ett ”kriminellt” land och hoppas att de ska foga sig för att de blivit behandlade med vänlighet ?
  De hotar ju länder i sin omgivning !

 9. hillary2 skriver:

  bestofmankind

  tusen tack
  har lyssnat i 10 min på Livni nu – därefter tog min koncentration slut
  får se om det är lättare att läsa dvs. ha möjlighet att skumläsa de politiska ordridåerna:-))

 10. plusikanten skriver:

  Simcards, din sajt (prishtina.se) är full av propaganda för ett självständigt Kosovo och inte alls en sajt om resor till Prishtina, som sajten föröker föreställas.

  Carl, vill bara säga att jag njuter av att läsa din blogg. Jag följer den dagligen (även fast jag inte kommenterar så ofta) och helst med en kopp kaffe i handen :) Det är väldigt intressant att följa en ministers vardag (speciellt en sådan som är med om de viktigaste händelserna i världen). Det är något som de flesta av oss inte kommer att få chansen att uppleva själva. Vi som besöker bloggen (jag tar mig friheten att uttala mig även i andras namn) är dig oändligt tacksamma för att du avsätter lite tid för oss varje dag och delar med dig av din vardag.

  Det som vore ännu intressantare är om du då och då (när du har lite tid över) kunde gå igenom de frågor som besökarna ställer dig och försöka svara på de intressantaste av dem.

  Ha en trevlig kväll!

 11. bestofmankind skriver:

  För de som är intresserade av Carl Bildt´s tal (på engelska förstås):

  http://www.regeringen.se/sb/d/7417/a/96382

 12. hillary2 skriver:

  bestofmankind

  mycket bra – även på engelska!

 13. drorfeiler skriver:

  Israel praktiserar medicinsk krigsföring

  Judar för Israelisk Palestinsk Fred vill uppmana den svenska regeringen/Utrikesdepartementet, att kräva att Israel lyfter blockaden av Gaza.

  Utrikesministern Carl Bildt deltog nyligen i en konferens om säkerhet i Tel Aviv. Troligen har Utrikesministern fått kännedom om de förhållanden som vi här nedan refererar till:

  Begränsningen av bränsleinförsel innebar att Gazas kraftverk stängdes i söndags. Bristen på elektricitet innebär att man inte längre kan pumpa upp rent vatten eller sanera avlopp. Följderna blir naturligtvis spridning av sjukdomar som tyfus och kolera. Patienter som kräver akut medicinsk hjälp nekas utresa från Gaza.

  Ehud Barak har lovat att inga förnödenheter kommer att komma in till Gaza utan hans tillåtelse. Barak är Israels försvarsminister och det framgår därför tydligt att blockaden av Gaza är en militär belägring. Gaza isoleras och dess befolkning utsätts för kollektiv bestraffning, en åtgärd som strider mot internationellt rätt.

  Uppmaningen att lyfta blockaden från Gaza stöds av judiska liksom andra organisationer samt av läkare, sjuksköterskor och andra hälsoarbetare i Israel och Europa. (Se bifogade listor)
  Och i slutet på förra veckan försökte ett stort antal Israeliska fredsorganisationer skicka in en konvoj med förnödenheter till Gaza. Konvojen har i skrivande stund fortfarande inte släppts in.

  EJJP (European Jews for Just Peace, se: http://www.ejjp.org) har offentligtgjort denna uppmaning vid ett möte med doktor Ala Alwan, biträdande chef för WHO. Vår förhoppning är att Utrikesministern delar vår bedömning av lägets allvar i Gaza och markerar sin inställning till Israels regering.

  Sverige har under en lång tid haft rykte om sig att stå för mänskliga rättigheter, demokrati och internationell rätt. Det är dags att den nuvarande regeringen visar i handling att den verkligen står för dessa grundläggande värderingar.

  Det är dags att kräva av Israel att upphäva blockaden av Gaza.

  Dror Feiler

  Ordförande för JIPF (Judar för Israelisk – Plaestinsk Fred) se http://www.jipf.nu

  Ordförande för den Europeiska judiska netverk EJJP (European Jews for a Just Peace) se: Ejjp.org

%d bloggare gillar detta: