Val i Serbien

Här i Österrike där jag ju lite oplanerat mellanlandat handlar mycket just nu om morgondagens lokalval i Graz.

Men om Graz ibland brukar ses som dörren till Balkan är det ett annat val i morgon som allmänt tilldrar sig större uppmärksamhet, nämligen första omgången i det serbiska presidentvalet. En andra omgång blir det med all säkerhet den 3 februari.

I retorik är huvudkandidaterna eniga om att Kosovo måste förbli serbiskt, men valet mellan den mer europeiskt orienterade Boris Tadic och den tydligt nationalistiske Tomislav Nikolic är trots detta av den allra största betydelse.

För mindre än ett år sedan var jag nere i södra Serbien och följde tillsammans med Boris Tadic valrörelsen inför parlamentsvalen då, och de resulterade i en tydlig seger för de mer europaorienterade krafterna.

Nu är stämningsläget delvis annorlunda. Kosovo är säkert en faktor som bidragit till detta. Men de grundläggande attityderna har sannolikt inte förskjutits på något avgörande sätt.

Jag tillhör i alla fall dem som kommer att läsa morgondagens valsiffror från olika delar av landet med det största intresse – för att försöka att se hur det ligger till inför den avgörande omgången den 3 februari.

Och valresultatet från Graz kommer jag nog att notera också…

42 Responses to Val i Serbien

 1. simcards skriver:

  Ska bli kul och följa. Efter valet i Serbien hoppas vi på ett självständigt Kosova!

 2. mrmhalland skriver:

  Sjävklart har båda ett intresse av att behålla sitt land intakt.
  Varför skulle de vilja ”ge bort” en del av landet till Kosovoalbanerna ?
  Och…varför skulle vi andra inom EU vilja ha ett muslimskt folk i vår gemenskap ?
  Är vi och de redo för det ?
  Mitt svar är : nej, inte så länge religionen är viktigare än mänskliga rättigheter och ett rättssamhälle !

 3. simcards skriver:

  Varför skulle du inte vilja ha ett muslimskt folk i Europa? Vi har ju Albanien idag tex. Eller Bosnien?

  Och alla muslimer som bor i Sverige, är du emot dom också?

  Har du glömt folkmordet och den etniska rensningen som gjordes i Kosova?

 4. mrmhalland skriver:

  Nej, det är en av anledningarna till mitt resonemang.
  Du antyder att Serbien har gjort sig skyldiga till etnisk rensning, men du glömmer att nämna den rensning Kosovanerna stod för, i religionens namn.
  Serbier, Romer, ”kättingar” över huvud taget….

 5. mrmhalland skriver:

  Och alla muslimer som bor i Sverige, är du emot dom också?

  Ja, om de är praktiserande och lyder under diverse ”mullor” som talar om för dem hur de ska behandla sina närstående. (Vi kan ALDRIG acceptera hedersvåld)
  Kort sagt, I vårt land finns inte utrymme för ”neandertalare” som gör vad som faller dem in i religionens namn.

 6. simcards skriver:

  Du pratar som om en muslim är alla muslimer?

  ´´Du antyder att Serbien har gjort sig skyldiga till etnisk rensning, men du glömmer att nämna den rensning Kosovanerna stod för, i religionens namn.
  Serbier, Romer, “kättingar” över huvud taget…´´

  Okej så du menar att Bosnien, Kroatien och Slovenien gjorde sig skyldig till rensning också eller?

  Sånna kommenterer som dina är inte ens värda att diskutera igentligen.

 7. spanaren skriver:

  Senast 2004 inträffade det senaste försöket att etniskt
  rensa Kosovo från alla icke-albaner utan att KFOR –
  med den svenska bataljonen som ett lysande undantag –
  gjorde nästa INGENTING. Varför skulle det bli
  annorlunda imorgon? Dessutom har ju albanerna
  ”rättmätiga krav” på delar av Makedonien, Montenegro,
  södra Serbien gränsande till Kosovo. Skall även dessa
  länder styckas och bereda plats för ett muslimskt
  Storalbanien? Liksom ”Kalla Kriget” aldrig tog slut utan
  bara gjorde en tioårig paus kanske Balkankrigen mellan
  muslimska osmaner och kristna ”utbrytarstater” aldrig
  tog slut utan bara gjorde en paus på 100 år.

  Om kosovoalbanerna med hjälp av USA/EU och militärt
  stöd från NATO försöker beröva Serbien 15% av landets
  territorium i strid mot folkrätt och FN-stadga –
  Vad gör Serbien med stöd av Ryssland?

  http://russiatoday.ru/news/news/18773

 8. Kachina skriver:

  simcards

  Alltför många muslimer är som ”alla” muslimer, alltså de som syns i rubrikerna.

  Alltför många kristna är som ”alla” kristna, alltså de högerextrema kristna som för tillfället syns i rubrikerna.

  Kristendomen i Europa gjorde sig av med de värsta galenskaperna på 60-talet och nu gapar kyrkbänkarna tomma medan kyrkan sysslar med välbehövligt socialt arbete i Jesu Kristi namn, istället för att förtrycka folk i Paulus namn. Den katolska kyrkan gjorde sig av med de flesta pedofilerna på 90-talet, nu fattas bara att häva det celibat (ytterligare ett missförstånd) som håller deras prästerskap i en ständig frustration.

  I USA kommer de högerextremt kristna som styr den republikanska politiken att trilla från pottkanten och ner i pottan, nu vid höstens val.

  Vad kommer ni att göra för att rensa ut de galenskaper som finns inom er religion?
  Om ni skall bo här, måste ni ju börja bete er som folk beter sig här. Jag berättade att vid för ca. en vecka sedan hade besök av en flyktingfamilj från Irak. Kvinnan satt under hela måltiden och kaffet i sin vinterkappa knäppt upp till halsen och schal. Vi hade ca 26-28 grader varmt i huset. (Vedpanna, onödigt att frysa när man kan ha varmt) I alla fall, denna kvinna satt och plågades i vinterkappa och schal, för att Allah förbjudit henne att visa sig i en vanlig klänning, för en främmande man. Jag menar, hur dj-a korkade tillåter ni religionen att göra er?

 9. simcards skriver:

  Kachina, Kosova är det minst muslimska landet i världen. Varken min syster, mamma, släkting eller någon jag vet bär på slöja.

 10. jeandebeaumont skriver:

  The outcome of the Serbia election is obviously important for the future of Kosovo. In this context, I would like to make three observations:

  1. Russia’s attitude to Serbia and Kosovo, key to any sustainable outcome, appears to be dictated by broader issues on which Russia currently is in conflict with Europe and the United States. Notably, energy security and economics, the proposed U.S. missile shield in central Europe, and Ukraine’s potential EU and NATO membership. Kosovo gives Russia an opportunity to play difficult to get in the G8 Group, the NATO-Russia Council, the EU-Russia Partnership, the UN Security Council, and other institutions – let alone bilaterally.

  2. To what extent is Sweden willing and able to make a contribution to resolving the Kosovo situation and the other issues, and at what multilateral platforms? It would appear that Sweden is currently not in a particular strong position having decided to scale down its overall defence capability and not being a NATO or G8 member. I happened to meet some Swedish friends yesterday, who to my ‘horror’ re-iterated what Spanaren so effectively documented yesterday that the current Swedish government seems to believe that there is no need to secure ‘peace in our time’ with an adequate level of Swedish military capacity – perhaps hoping that somebody else will provide any necessary show of force and protection.

  3. It would be interesting to understand Carl Bildt’s position on the above points.

 11. baskim skriver:

  Att försöka utmåla kosovoalbanerna som islamister är att förvränga sanningen!!!

  Alla albaner vare sig dem finns i Kosovo eller Albanien eller makedonien ser sig som först och främst Albaner sen kommer religionen, Ett ganska vanligt ord språk som nämns bland albanerna är Albanism det är albanerna religion först och främst.
  I Kosovo förekom det aldrig under kriget att Terrorister som alqaida kom dit,
  Tvärtom Kosovoalbanerna ses som föräddare av Alqaida och Albanien bidrar med trupp till den USA ledda koalitionen som finns i IRAK.

  Kosovo albanerna har aldrig krigat i religionens namn eller krigat mott nån för att de har en annan tro, Kosovo Albanerna har krigat för sin frihet, Så att deras barn och barn barn ska kunna gå till skolan utan räddsla för att polisen dycker upp och misshandlar dem och lärarna. Viste ni att under milosevics tid så fick Albaner ej jobba ej utbilda sig man hade för fan inte ens rätt till sjukvård. Därför startade kriget.
  Albanerna har alltid krigat för frihet vi har krigat mott Turkarna och de var muslimer vi har krigat mott Serbien och de är kristna men de här krigen har aldrig handlat om religionen utan om frihet

  Och enligt min åsikt så borde kristna och muslimer se på Kosovo som en lärdom där har vi Albanska katoliker och muslimer som lever sida vid sida utan några som helst problem har gjort det i tusentals år och har aldrig bråkat med varanda.

  Och visste ni att i Albanien var det förbjudet att utöva religion ända tills Enver Hoxha dog så det har lett till att iprincip så är landet fullt med ateister.

  Och som 2 punkt hur många av er har egentligen varit i Kosova och set hur de lever där???
  Med tanke på era svar så är jag 100% säker på att det är NEJ

 12. karrman skriver:

  mrmhalland

  Tolkar dig som du vill att EU ska införa ett krav på vilken religion man får tillhöra vid ansökan av EU medlemskap.

  Tycker du verkligen det?

  Skulle förpassa oss tillbaka till en tid när staten bestämde vad man fick tycka och tro, dvs. avskaffa religionsfriheten.

  EU ställer krav att en stat som söker medlemskap ska respektera mänskliga rättigheter, dvs skydda minoriter, slå vakt om tro och yttrandefrihet.
  Räcker med detta för att slå vakt om vår liberala demokrati.

 13. Josef Boberg skriver:

  GooodSöndag SimCards och KaChina – och alla andra med för den delen,

  Nu igen resoneras det här om ämnet religion – och det får mig NU att undra över vad som är hönan (= orsaken till religioner) och ägget (verkan av orsaken) i detta så måntusenårade helvete – där den ena religionen ställts emot den andra. Vem vet ? – och kom då INTE dragandes med TRO = icke VETA !

  Personligen upplever jag det fascinerande att mänskligheten – för ett inte så ringa antal tusen år sedan – växlade ifrån att tro på att Solen var den allt överskuggande faktorn för biologiskt LIV på jordens ytteryta – till att TRO att någon mer eller mindre skäggig gubbstrutt hade övertagit den rollen. Det var måhända inte enbart ett himmelrike på jorden Terras ytteryta – vid tiden för när homo sapiens trodde på Solen som livgivande – men gubbstrutten som kom därefter gjorde ju inte saken särskilt mycket bättre – ifall Wi skall ha någon form av tilltro till wår barbariska historia – som den har beskrivits med inte så få ord, meningar och bilder.

  I förlängningen av detta gubbstrutteri så kom för kristenDomens del Paulus höggradigt kritiska beskrivningar av sin tids maktstrukturer och samhälles funktioner. Paulus då-beskrivningar har därefter HELT FELAKTIGT uppfattats/tolkats av inte så få – under nu snart 2000 år – som framtidsprofetior för hur det skulle bli. Vad har hänt som en konsekvens av detta felaktiga att VANTOLKA en dåtida samhällsbeskrivning som en framtidsprofetia ? Tja – Wi har som Princip det samhälle i dags dato – som Paulus beskrev som sitt dåtida = det har i Princip inte hänt ett skvatt på ca 2000 år, egentligen… – ifall Wi bortser ifrån en än värre intellektuell inveckling kollektivt sett – och då särskilt de senaste ca 50 åren. Wåra biologiska Hjärnors Krig – som ju manifesteras mentalt och/eller fysiskt – har väl aldrig tidigare i wår kända historia varit så blomstrande som i dags dato, troligast…

  Intellektuell inveckling är motsatsen till human utveckling = mer och mer av humant tänkande och agerande MEDmänniskor emellan – i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett i vart fall.

  Under de senaste ca 100 åren har gubbstrutten (Gud) mer och mer ersatts med penningGuden. Men gubbstrutten får skylla sig själv – enär han sedan flera tusen år tillbaka själv har använt bl a just penningar som VAPEN för att förslava sina undersåtar med. Nu får han ju själv uppleva hur det är att ”äta upp den gröt han har spottat i”, faktiskt… Tämligen rättvist – i mitt perspektiv sett i vart fall.

  Vad är hönan och vad är ägget i det ovanstående ? Tja – inte vet jag egentligen – men spekulera lite är ju ALLTID på sin plats. Ifall Wi köper idén att Solen är den i grunden livgivande (hönan = orsaken) för allt biologiskt liv på jorden Terras ytteryta – så blir logiskt sett de alla därefter kommande religionerna = äggen = verkan av denna höna (Solen). Vad som i grunden är orsaken till wår höna (Solen) lämnar jag därhän i det här sammanhanget – men måhända kan den här videon http://video.google.com/videoplay?docid=4773590301316220374 stimulera vars och ens egna = SJÄLVSTÄNDIGA tankeförmåga om den saken en smula.

  Hönan Solen dyrkades ursprungligen av homo sapiens som just höna – och det var väl inte så tokigt, faktiskt… Sen kläcktes det ägg i homo sapiens hjärnor som kallades för gubbstrutten Gud (sagt med tanke på att vederbörande vanligen framställs som både gammal och skäggig – i vart fall i kristenDomen = kristidsDomen). Ja – både därföre och därefter så har det sen rullat på – och nu har Wi den för stunden allt överskuggande penningGuden (= äga, ha och dominera = MAKT) att tillbe – ifall Wi är MainStreamade i vart fall…

  Själv känner jag mig just nu rätt nöjd med denna min personliga beskrivning ovan av hönan och ägget/äggen. Dock – jag hoppas nu innerligt att någon annan kan komma på något bättre – i meningen hur Wi skall kunna trassla oss ur de hart när oändligt pågående mer eller mindre meningslösa diskussionerna (med TRO = icke VETA som förtecken) om äggen (religionerna) – för att kunna resonera lite om hönan (orsaken till det HELA) också…

  Ha det… :-) /vännen Josef

 14. hillary2 skriver:

  Carl Bildt

  Tadic är också min favorit. Har du funderat över hur det går till när politiker blir ”västorienterade”? De kontaktas av sina systerpartier i väst!
  Varför bjuder du inte in ”östpolitiker” till Sverige tillsammans med svenska systerpartiföreträdare? Fred är inte en partipolitisk angelägenhet!!!

 15. oscar3 skriver:

  Det er interessant att diskutera religionsfrågan, men tänker den svenska regering och specielt UD att bidraga till en lösning på Kosovo situationen eller inte?

  Det räkker inte att vare spektator, om man önsker ett inflytande i Europa.

 16. simcards skriver:

  Bra kommenterat av karrman.

  God morgon på dig me Josef :) men vad tycker du om ett självständigt Kosova?

 17. robban75 skriver:

  Allt talar för att Kosovo borde nöja sig med omfattande autonomi inom nuvarande gränser. Den lösning de bestämt sig för är inte långsiktigt hållbar. Det kommer att vara svårt att inte kunna vara med i FN, OSCE mfl men det går förstås att överleva.

  Tråkigare att bli utsatt för bojkott i vardagslivet — tex vid resor, idrottstävlingar som äger rum i länder som inte erkänt Kosovo osv. Man ska komma ihåg att de länder som inte erkänner Kosovo kommer istället att erkänna Serbien inom deras nuvarande gränser. Det leder till förvirring och komplikationer — alls inget en investerare vill ha.

  Nej, välj att stanna inom nuvarande gränser och sök autonomi inom EU ungefär som Åland har idag.

 18. Josef Boberg skriver:

  GooodDag SimCards,

  Din fråga ovan: ”men vad tycker du om ett självständigt Kosova ?”

  INGENTING – så länge som det grundas i religioner hit och dit = äga, ha och dominera = MAKT att förslav sina MEDmänniskor hit eller dit !

  Ha det… :-) /vännen Josef

 19. simcards skriver:

  Okej Josef så du tycker Serbien ska vara den som har makt?

  De visar ju hur det har gått för dom med Kroatien, Slovenien och Bosnien

 20. soli01 skriver:

  Svårt detta med Kosovo som verkligen har en brokig bakgrund. Tveksamt om Serbien egentligen har full rätt till nämnda. Har försökt läsa på och det var ingen självklar fördel för Serbien. Kosovo bör kankse få full självständighet om man ska tolka historien.

 21. robban75 skriver:

  Intressant vore att höra hur du kom fram till ditt resultat soli, när du tolkade historien.

  Jämför gärna med andra områden i världen som haft liknande situationer.

 22. karrman skriver:

  robban75

  Kan hålla med dig att ett autonomt Kosovo i ett demokratisk Serbien som är medlem i EU vore det optimala. Kosovo hade länge kravet på autonomi inom Serbien som ett krav.

  De politiska realiterna idag förefaller dock vara att detta inte längre är möjligt.
  Albanerna vill inte leva under serbiskt styre efter vad som har hänt.

  Kunde vara intressant att höra någon av kommentatorerna skissa på vad som är det sannolika scenariot för Kosovo.

  Hur starka är är de nationalistiska strömningarna som vill ansluta till Albanien?

 23. pettson skriver:

  mrmhalland 12:44: ”Och alla muslimer som bor i Sverige, är du emot dom också?
  Ja, om de är praktiserande och lyder under diverse “mullor” som talar om för dem hur de ska behandla sina närstående. (Vi kan ALDRIG acceptera hedersvåld)
  Kort sagt, I vårt land finns inte utrymme för “neandertalare” som gör vad som faller dem in i religionens namn.”

  Intressant resonemang. I Sverige skall de inte vara praktiserande och i Sverige skall de inte tillämpa hedersvåld. Men vad de gör i sina hemländer lägger vi oss inte i.

  Muslimer har stor respekt för sina äldre. Muslimer låter inte sina äldre ruttna bort i urin och avföring i den offentliga sektorns regi. Muslimer sparkar inte ner äldre tanter på gatan. De våldtar inte sina barn. Muslimska män har även stor respekt för sina kvinnor, även om vi i vår oerhört högstående kultur inte har lyckats förstå hur detta hänger ihop med den bild som förmedlas till oss av ”experter”.

  ”I vårt land har vi inte utrymme för neandertalare”. Men vi har tydligen utrymme för vita kristna män som våldtar kvinnor, vita kristna män och kvinnor som utnyttjar små barn, vita kristna män som misshandlar andra män, och vita kristna män och kvinnor som lurar, rånar och mördar åldringar.

  Jag hänger inte riktigt med.

 24. Josef Boberg skriver:

  SimCards,

  Dina uttryckta meningar ovan: ”Okej Josef så du tycker Serbien ska vara den som har makt ? De visar ju hur det har gått för dom med Kroatien, Slovenien och Bosnien” – slut citat.

  Med vilken rätt klistrar Du på mig en åsikt som jag överhuvudtaget inte har någonting med att göra ?

  Märkligt vad svårt det skall vara att acceptera vad jag STÅR UPP FÖR ovan: ”GooodDag SimCards, – Din fråga ovan: “men vad tycker du om ett självständigt Kosova ?” – med mitt svar: ”INGENTING – så länge som det GRUNDAS i religioner hit eller dit = äga, ha och dominera = MAKT att förslav sina MEDmänniskor med hit eller dit !” – slut citat.

  Ha det… :-) /vännen Josef

 25. simcards skriver:

  Intressant resonemang. I Sverige skall de inte vara praktiserande och i Sverige skall de inte tillämpa hedersvåld. Men vad de gör i sina hemländer lägger vi oss inte i.

  Muslimer har stor respekt för sina äldre. Muslimer låter inte sina äldre ruttna bort i urin och avföring i den offentliga sektorns regi. Muslimer sparkar inte ner äldre tanter på gatan. De våldtar inte sina barn. Muslimska män har även stor respekt för sina kvinnor, även om vi i vår oerhört högstående kultur inte har lyckats förstå hur detta hänger ihop med den bild som förmedlas till oss av “experter”.

  ”I vårt land har vi inte utrymme för neandertalare”. Men vi har tydligen utrymme för vita kristna män som våldtar kvinnor, vita kristna män och kvinnor som utnyttjar små barn, vita kristna män som misshandlar andra män, och vita kristna män och kvinnor som lurar, rånar och mördar åldringar.

  Jag hänger inte riktigt med.

  Bästa kommentaren :)

 26. spanaren skriver:

  Baskim!

  Är du inte lite selektiv i beskrivningen av Balkans historia?

  Tillåt mig citera ur en fackbok om SS Division Skanderbeg.
  citat: Förbandet var avsett för partisanbekämpning och
  användes inledningsvis för att massakrera serbisk-ortodoxa
  civila i Kosovo-Metohija. Fler än 10.000 serbiska familjer
  tvingades fly Kosovo. Albanska kolonister och nybyggare från
  norra Albanien tog över derras mark och bostäder. Många medlemmar
  av Skanderbeg hade inte som mål att strida för tyskarna. I stället
  ville de främja den albanska nationalismen genom att döda och
  deportera den icke-albanska delen av befolkningen i västra
  Makedonien, och därigenom skapa ett etniskt rent och
  homogent Storalbanien, fritt från alla serber, judar
  och romer. Skanderbeg gav sig på alla dessa grupper när
  divisionen ockuperade Tetovo. Skopje och andra städer i
  västra Makedonien. Slut citat
  Källa: ” SS Hitlers utländska divisioner ” Svensk Militärhistoriskt
  Bibliotek efter brittisk förlaga.

  Påstår inte att Mihailovics chetnikarme eller Titos partisaner inte
  begick krigsförbrytelsen MEN de var inga quislingar utan stred
  för den jugoslaviska exilregeringen i London.

  Kommer historien att upprepa sig? OM så vad händer då oavsett
  vem som vinner valet i Serbien.

  Vissa källor påstår att UCK har sitt ursprung i just vad som var
  Waffen-Gebirgs-Division der SS Skanderbeg. Vet ej – vet någon?

  Nu är detta historia men det är kanske inte så svart/vitt i frågan
  om Serbien och Kosovo och framförallt kanske man kan förstå
  varför det är som det är……

 27. halland skriver:

  Den här människan Kacshina , har hon inget jobb eller? som skriver och skriver och skriver och skriver och skriver och skriver och skriver och skriver och skriver och skriver…. och inte blir det bättre för det !

  Vilka svängar med Svenska kyrkan och vilka slutsatser? Paulus!? Tror inte denna hedenhös är Kristnad och obsolut inte läst religionshistoria vilket de flesta av våra ungdomer gjort, som tur är, för upplysning! och inte sådana dummheter.

  Och Boberg älskar att citera alla andra som vanligt. Har människan inga egna citat som vi andra citera i all oänderlighet.

  Kanske skulle vara ”Din fråga ovan”citat”, eller Dina uttryckta? meningar ovan”citat”, Din fråga ovan”citat”,?

  Vi vet ju vad vi har skrivit Boberg, upprepning är ju inte adekvat.

 28. Kachina skriver:

  halland

  Vilket dominerar kyrkoåret, Paulusbreven eller evangelierna?

 29. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Halland,

  Din uttryckta mening ovan: ”Vi vet ju vad vi har skrivit Boberg, upprepning är ju inte adekvat.” – slut citat.

  Tja – det kan jag not hålla med Dig om, faktiskt… Men undantag finns ju ifrån den Principen också faktiskt.

  Måhända känner Du inte till att det finns en publik här på Carl Bildt´s blogg ? Hur faen skall dom veta vad Wi tjatar om – ifall det bara är tjatt ? För tjatt finns ju mobiler och tjattar på nätet också för den delen, faktiskt… Dock – tills vidare utgår jag ifrån att Carl Bildt´s huvudavsikt med sin blogg inte var att dett skulle vara en ”tjattplats” i första hand.

  Men Ditt personliga förhållningssätt i saken är helt OK för mig – därför att det är till 100 % Ditt eget bord = inte mitt bord – och ingen annans bord heller för den delen. Det kan också kallas för FRIHET i en ÖPPEN demokrati – i mitt perspektiv sett i vart fall.

  Ha det… :-) /vännen Josef

  PS. Utifrån Hitsen ca 2 400 000 här på Bildt´s blogg under 15 månader (tror jag) så är publikens storlek ca 160 000 Hits per månad = ca 5 000 Hits per dag. DS.

 30. bestofmankind skriver:

  halland,

  Jag tror att både Kachina och Josef är sådana som tillhör ”rekordgenerationen” med definitionen enl. nedan:

  ”Rekordgenerationen
  40- och 50-talisterna.
  Förespråkare för frihet, jämlikhet, socialt
  ansvarstagande och engagemang. Växte upp i folkhemmets Välfärdssverige och var som unga mer radikala och revoltlystna än tidigare generationer.
  Rekord? Var unga under rekordåren på 60-talet, när välfärden blomstrade.”

  Är nyfiken på vilken generation du tillhör… generation X, Y eller Z??

 31. hillary2 skriver:

  bestofmankind

  en länk till dig om synpunkter på UD och amdassad- och konsulatnedläggningar
  debattartikel av Jan Eliasson och Urban Ahlin

  http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=395727

 32. bestofmankind skriver:

  Tusen tack hillary2,

  Mycket imponerande artikel hänvisad i det verkliga livet.

  Att nuvarande Regering har en annan uppfattning är helt obegripligt.

  Men som tidigare nämnt här i bloggen…Sverige drivs som ett aktiebolag, och vi -folket – är bara ”Business as usual”.

 33. smalanningen skriver:

  Och Sverige skall inte ”drivas som ett aktiebolag”?

  Jag tycker du får företagande att låta som något fult där bestofmankind. Och det är lite ironiskt eftersom du utan ”business as usual” aldrig skulle kunnat göra din röst synlig för hela världen på ën bloggsida på Internet.

  Men det var en intressant artikel som kamrat hillary2 länkade till, och jag är också – numer – faktiskt skeptisk till att lägga ner ambassader av kostnadsskäl. Känns inte långsiktigt.

 34. mrmhalland skriver:

  Halland,

  Att citera några rader ur ett tidigare inlägg förtydligar ju det man vill kommentera, speciellt om vedebörande debattör har flera inlägg.
  Att klaga på andras debatteknik och / eller synpunkter tar bara upp utrymme och tillför inget.
  Bemöt istället.

 35. Torsten skriver:

  Kachina,

  Visst måste Du ha lite roligt ibland.
  Du får så många påhopp, och jag känner mig lite skyldig:-)

  http://www.slide.com/r/HHP_-OPM3T97FJ3D6_U633kkiKRISxtq

 36. Kachina skriver:

  DET BLIR EN GOD NATTS SÖMN, OM JAG INTE SKRATTAR TILLS JAG BÖRJAR HICKA. uRS. CAPS LOCK.

 37. Kachina skriver:

  smålänningen

  UD:s anpassning till Borgs krav påminner faktiskt om när AB Landstinget i Norr- och Västerbotten skulle minska kostnaderna, gjorde de den intelligenta slutsatsen att om man minskade lönekostnaderna genom att säga upp personal, skulle man tjäna in mycket pengar.

  Sagt och gjort,…….och när det är gjort upptäcker man att någon måste göra jobbet, för antalet sjuka hade inte minskat och läkarna kunde inte vara läkare, administratör och undersköterska, samtidigt.

  Alltså hyr man in samma personer som man precis sagt upp, till dubbla kostnaden. genom de bemanningsföretag som lägligt vuxit upp som svampar ur jorden. Det är som om det liknar Sovjets övergång till marknadesekonomi. Kanske det är här som där, att samma konsulter som administrerade besparingen, nu driver bemanningsföretagen.

  I sammanhanget skall säga att i det illröda Skellefteå Kommun AB finns två av kommunen ägda fastighetsbolag som helt dominerar marknaden. Vart och ett av dessa bolag har en VD och dessa två VD:ar bedriver på fritiden ett gemensamt ägt,….fastighetsbolag med verksamhet i kommunen. Där luktar det ruttet ägg, gamla politruker i övergången till oligarker.

 38. smalanningen skriver:

  Kachina: Spot on, som man säger. Så har det sett ut i landstingen lite här och där, och det är fullkomligt förklastligt och slöseri av resurser.

 39. bestofmankind skriver:

  smalanningen,

  Ett aktiebolag skall generera vinster, och har för avsikt att ge utdelningar till aktieägarna. För att få maximal vinst lägger man ner avdelningar som är endast en bärande kostnad för företaget.

  Så är det med ambassadfrågan. Den har varit ett underskott sedan Tsunamin därför beslutade man att minska kostnader genom minskning av ambassad representationer.

  Om du är för att Sverige skall drivas som ett aktiebolag ..vad tycker du att Regeringen (arbetsgivaren) skall göra när din värde (som en inventarie) har blivit avskrivits helt (blivit pensionär) ? Skall du gå med på att du bara slängs i soppcontainern??

  Landet skall skötas och vårdas som sin egen familj (fast i mycket större omfattning). Förklaringen behövs knappast hur man skall göra det. Mår familjen/folket bra mår Regeringen bra!

  När du kopplade begreppet demokratin till ”business as usual” i ett aktiebolag räknas det som en immateriell tillgång liksom ambassad representation, kultur, tradition, kungahuset med familjen, för att nämna några exempel. ”Goodwill” alltså, det är ovärderlig men man beräknar ändå i ett ungefärligt belopp.

  Hur kunde man skriva av helt och hållet vissa ambassader som en ”goodwill” post??? Inte ens det överensstämmer med ett drivande av ett aktiebolag!

  Jag är inte ”business as usual”, jag är en del av stora familjen Sverige!

 40. ollemunter skriver:

  Carl, jag orkar faktiskt inte bry mig. Det som händer i Sverige är viktigare för mig.

 41. simcards skriver:

  Olle, kanske de som händer utomlands påverkar Sverige.

%d bloggare gillar detta: