Louise Arbour på besök

I dag och i morgon får Stockholm besök av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Louise Arbour.

Jag träffar henne på eftermiddagen, och sedan träffar hon bl a Gunilla Carlsson och deltar i ett seminarium i morgon.

I år är det 60 år sedan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs, och det kan vara ett ytterligare skäl till att uppmärksamma betydelsen av dessa frågor.

Louise Arbour och jag träffades senast när jag var nere i Genevè i samband med FN:s kommission för mänskliga rättigheter förra året, och hade då ett trevligt samtal i det rum som en gång var mitt tjänsterum i stora Palais des Nations, men innan dess har vi haft anledning att arbeta tillsammans med bl a Balkan-frågor.

Nu kommer vi att ha åtskilligt att diskutera när det gäller situationen för mänskliga rättigheter runt om i världen.

2 Responses to Louise Arbour på besök

  1. halsen skriver:

    Carl,

    Det är passande att Louise Arbour kommer på besök veckan efter att Sverige och Norge drog tillbaka sitt erbjudande om trupper till Darfur. Att mänskliga rättigheter upprätthålls på Alla platser i världen är mycket viktigt. Viktigare än att hålla en bra relation med regeringen som bryter mot mänskliga rättigheter. De senaste fem åren har FN pratat om brott mot mänskliga rättigheter i Sudan, men ingenting har gjorts för att stoppa dessa brott. Möte efter möte där frågan diskuteras, men utan beslut. Under tiden våldtas och mördas befolkningen. Ta detta tillfälle och diskutera frågan med Louise. Louise vet om vilka brott som pågår och måste arbeta hårt tillsammans med Ban Ki-Moon för att stoppa dessa hemska brott. Världen kan endast respektera Sudans regering när regeringen själv respekterar FNs mänskliga rättigheter.

    Mvh,

  2. Josef Boberg skriver:

    Hmmm – jag kan ju NU undra över ifall det överhuvudtaget finns något enda land i världen som helt och hållet lever upp till deklarationen om mänskliga rättigheter egentligen…

%d bloggare gillar detta: