Vanlig torsdag igen

Så återsamlades delar av regeringen efter helgerna till det första sammanträdet och den första beredningen.

Och vi kunde bara konstatera beskedet angående det norsk-svenska bidraget till UNAMID-styrkan i Darfur. Att vi fortsätter med stora humanitära bidrag och andra personella bidrag till hjälpinsatserna och fredsansträngningarna framstår nu som om möjligt än viktigare.

Annars var det åtskilliga som hade synpunkter på min kavaj på Grammis-galan i går kväll. Avundsjuka, skulle jag gissa…

På eftermiddagen skall jag nu träffa landshövdingar för att med dem diskutera vår utrikespolitik, och därefter ger jag en längre intervju i den internationella franska TV-kanalen France24.

Alldeles säkert blir det mycket om förväntningar på den europeiska utveckligen under detta år.

90 Responses to Vanlig torsdag igen

 1. hillary2 skriver:

  Gott att veta att vi följer spelets regler

 2. bestofmankind skriver:

  Kavajen var annorlunda…det är väl en smak sak. Ingen annan skall döma den om det var snygg eller inte, huvudsaken var att du tyckte själv om den, och trivdes i den.

  Annars måste jag faktiskt skriva att du håller dig nog (?) i trim (hur nu du hinner med det). För de 22 åren som jag har bott här i Sverige, syns knappt något skillnad att du har blivit äldre.

 3. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Carl Bildt,

  Tja – det får konsekvenser att bära en icke MainStreamat färgad kavaj, faktiskt… Dock – personligen ser jag det som en bekräftelse på att Du är en inte så lite av SJÄLVSTÄNDIGT tänkande och agerande person. Vad kan vara bättre som en basförutsättning för att göra ett gott jobb för mitt kära fosterland Sverige som utrikesminister ?

  Det gäller ju inte så sällan att just ”knäcka” MainStreamet i världen – ifall framtiden inte skall bli än värre än vad wår inte så lite av barbariska historia har varit – i mitt perspektiv sett i vart fall.

  Lycka till !

  Ha det… :-) /vännen Josef

 4. Torsten skriver:

  Är det inte dags att vi tänker om och börjar satsa på kärnkraft igen.

  Finland och nu England verkar satsa stort.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=731662

  Föreslår att vi bygger 10 nya kärnreaktorer.

 5. alma0024 skriver:

  Jag såg inte kostymen själv, men har hört talas om den. Jag anser dock att det finns viktigare frågor att diskutera än Grammiskavajer.
  Idag inleds det muslimska nyåret, och jag har skrivit några gratulationer; naturligtvis till medlemmarna i Hassanpour-gruppen, men också till irans ambassadör. Gruppen har nu cirka 5250 medlemmar, och vårt syfte är som förut: En officiell regeringsprotest mot dödsdomen av Adnan Hassanpour och hans kusin.
  http://www.facebook.com/wall.php?id=6249931957
  För övrigt följer jag de amerikanska primärvalen med stor spänning – i synnerhet vad gäller Supertuesday, när 20 av delstaterna går till val.
  Det viktigaste för mig är att det i november blir en demokratisk valseger – men min personliga favorit till presidentposten är Barack Obama. Anledningen är framför allt hans etniska ursprung – vilket har gett honom erfarenhet och kunskap om andra länder än USA – hans personliga framtoning, hans iver att införa allmänna sjukförsäkringar, och hans ambition att få ett slut på kriget i Irak.
  Min stora fasa är att Guiliani vinner – eftersom han i anslutning till Irakfrågan desstuom förespråkar ett krig mot Iran.
  Vad anser ni andra? Detta är världens mest viktiga val – en rysare….

 6. tg46 skriver:

  Håller fullständigt med Torsten. Bara att det ska vara Storbritannien och inte bara England… Det finns alldeles för mycket snack om a-kassa och vädret istället för väsentligt viktigara frågor.

  Dags också att köra euro-frågan en gång till – UTAN omröstning. Sverige skrev på Maastricht utan att be om undantag. Då är Sverige helt tillåtet att införa euron utan att gå igenom krångliga omröstningar. Det var nog Perssons och Anna Lindhs största misstag.

  cheers
  tg46

 7. bestofmankind skriver:

  Kul att antalet medlemmar ökar för protesten.

  USAs val har väl diskuterats hit och dit i denna blogg. Mina personliga åsikter är att Barack Obama kan knappast bli vald tyvärr i största delen pga av hans etniska ursprung – även om USA är ett multikulturellt land. Jag har den uppfattningen att USA är även ett väldigt starkt patriotiskt land – när det gäller att ha en president då skall det vara en riktig – inte endast född – amerikan.

  Hillary kommer nog att bli den som kandiderar för demokrater, och Rudy Guiliani för Republikaner. Vinner tippar jag fortfarande på Guiliani pga den 11 Sept. attacken. Amerikanare behöver en manlig president för att försvara landet mot ev. ytterligare terrorismen. Det har tom skrivits en amerikansk bok om att feminism dog i samband med attacken. Just därför.

 8. tg46 skriver:

  Kanske möjligt att Guiliani lyckas – men alldeles för tidigt att säga. Vad som helst kan hända under 10 månader.

  Ett problem med att Hillary Clinton blir president är att det var 8 år med Bush Senior, 8 år med Bill Clinton och 8 år med Bush Junior. Så om Hillary blir vald och sedan omvald 2012, blir det 32 år med bara två familjer (dynasties) som president, som inte låter 100% demokratiskt även de har varit folkvalda…

  cheers
  tg46

 9. bestofmankind skriver:

  tg46,

  Jag bara spekulerade som alla andra.

  Kul med din iaktagelse om 32 år av dynasties.

 10. halsen skriver:

  tg46, bestofmankind,

  Bush Senior var endast president i 4år. Han blev aldrig omvald eftersom Bill Clinton istället vann valet 1992. Bill Clinton och Hillary Clinton är man och fru, jämfört med far och son, så tekniskt sett kan de anses vara olika familjer, Clinton vs Rodham. Att ha Bill med sig verkar dock bara ha gynnat Hillary, och hennes populäritet visar att ingen har någonting emot att det kan bli 24 eller 28 år med ”samma” familjer.

  Finns det någon bild på den här omtalade kavajen någonstans? Jag såg inte heller galan.

  Mvh,

 11. halsen skriver:

  Bestofmankind,

  Guiliani har förmodligen förstört sina chanser med att inte ens bra sig om de första två valen i Iowa och New Hampshire. Det finns, mig vetligt, ingen president som någonsin vunnit efter att ha förlorat så illa i de första två staterna. Han tror att han redan har vunnit, och det har skadat honom. Jag tror inte på att han blir republikanernas kandidat. Han är också för konservativ för demokrater, och inte moralisk nog för republikaner. Tyvärr verkar han inte heller kunna säga en mening som inte har orden elva eller september i sig.

  Mvh,

 12. tg46 skriver:

  Halsen

  Jag ber om ursäkt. Du har helt rätt. Jag var säker på att Bush senior hade tillbringat 8 år på Vita Huset. Trodde att det bara var Carter som inte lyckats bli omvald senaste tiderna. Men det blir kanske ändå 28 år med två dynasties. Och vad som sägs att Chelsea Clinton kanske blir nästa kandidaten 2012 eller 2016…

  tg46

 13. jenny71 skriver:

  Carl Bildt Du är kult med din kavaj. Det ska vara humor i politiken.

 14. bestofmankind skriver:

  halsen,

  Jag hoppas att du har rätt om Guiliani. Personligen vill jag att Hillary vinner förstås, för att hon är en kvinna. Världen kanske blir mjukare??

  Här är den berömda kavajen:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2198&a=731404

 15. knightone skriver:

  France24 är en mkt bra kanal.

  Tänkte plåga mig igenom den Franska presidentvalsdebatten med mina skolkunskaper men France24 la upp direkttolkning till Engelska på nätet. Gratis. Otrolig service!

  Det var f.ö samma kväll som SVD.se gick ut med ett referat om debatten endast 20 minuter in i den och sa att Madame Royal hade vunnit. Fast debatten fortsatte 2 timmar till och det gick inte så bra för henne… och SVD ja.. deras förtroende rasade.

 16. hillary2 skriver:

  alma0024

  oavsett vilken presidentkandidat som vinner hoppas jag att USA skriver på FN´s så kallade barnkonvention
  att man i världens mäktigaste demokrati inte vill värna barns rättigheter är inget mindre än en skandal
  förra året fick Hillary Clinton ett hederdoktorat vid Sahlgrenska Akademin för hennes tidigare insatser för barn
  vi får se om hon som president kommer att leva upp till den hatten
  USA och Sudan är de enda nationerna som inte ratificerat konventionen

 17. hillary2 skriver:

  bestofmankind

  det var en ubåtsjaktkavaj som hette duga men säkert varm och skön i den nuvarande politiska snålblåsten

 18. Torsten skriver:

  Jag är lite avundsjuk på Dig Carl. Har alltid önskat mig en sidenkavaj.
  Men jag får väl nöja mig med linne :-)
  Jag måste tillstå att Du bar upp den galant.

 19. stig2entreprenoren skriver:

  Finland och Sverige är troligen de bäst lämpade länderna att bygga ut kärnkraften. Infrastrukturen är redan etablerad med placering, system, personal, Sigyn, slutförvaring, kontrollmyndigheter, etc.
  Att bygga 4×3=12 st (Forsmark, Oskarshamn, Ringhals (där det redan finns plats för dessa)) nya moderna likadana reaktorer i en lämplig tidsföljd skulle kunna ge Sverige och stora delar av EU 50 års respit med CO2-vänlig konvertering. Man hinner då utveckla alternativa energikällor baserat på solenergi (vilka förmodligen skall ligga söder om Sverige).
  Energikrävande industri kan då även med fördel förläggas till Sverige.
  Sverige kan exportera el till kontinenten.
  Sverige, Norge och Finland kan samköra kärnkraft och vattenkraft för att ge ett optimalt flexibelt och CO2-fritt energisystem, till nytta för resten av Europa.
  Norsk olja och gas kan användas som nödvändiga kemiska råvaror istället för att bara brännas upp.
  Mycket framsynt förslag!

 20. […] Jag har också en liknande kavaj i min garderob. Den är vit och dekorerad med accessoarer i bjärta pastelliga färger. Den bär jag med stolthet. Avundsjuka blickar brukar sticka som nålar i nacken och kommentarerna brukar vara många…..precis som för Carl. […]

 21. halsen skriver:

  bestofmankind,

  Tack för länken till kavajen. Färg glad, mycket trevligt.

  Mvh,

 22. Torsten skriver:

  Du har helt rätt Stig.
  12 st skall det vara. Jag nämnde 10 st förut, men 12 st skall det vara.
  Alla kolkraftverk kan vi stänga. Och om jag inte har helt fel eldar vi några med olja om det nyper till. Helt vansinnigt.
  Sedan får vi gott om tid att utveckla nya kraftkällor.
  Bränslecellen som är en ren kraftkälla bör kunna bli fullt utvecklad innan dessa behöver skrotas.

 23. Kachina skriver:

  ”Trygg i sig själv”, får den heta, Carls kavaj.

  Det var modigt gjort. Bara den som är trygg i sig själv har det modet.

 24. Kachina skriver:

  Borgarna värnar om familjen. ”Jönsson-ligan” tänker till;…

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1598721.ab

  ……..och folket förundras. Detta skrives under det framgångsrika året 2008.

  (Bäva månde mänskligheten)

 25. soli01 skriver:

  När det gäller kärnkraften finns det tydligen människor som tänker framåt här bla a stig2…
  Det händer mycket inom kärnkraften, men det verkar på de styrande här i Sverige att ordet kärnkraft är lika med katastrof.
  Vi måste hänga med och nu när det även finns ett nytt bränsle – TORIUM som har mindre radioaktivitet och därmed en kortare långtidslagring förändras hela kärnkraftsproblematiken.
  Torium finns det gott om i Norge och de håller nu på och tittar på möjligheten att även satsa på detta som bränsle.

  Torium är även lättare att framställa än uran och det finns 500 ggr mera än av uran. Även finns möjligheten att blanda torium med radioaktivt avfall.

  Nu måste vi ”stiga på tåget” och slänga den låsning, som nu råder i detta land. Vi kommer att hamna helt efter och vi kommer att bli beroende av import av el från andra länder. Att nu ha som mål att avveckla kärnkraften är ju helt horribelt och vi måste komma till besinning och det brådskar! Vi har inget val, anser jag.

  Vi ska satsa på vindkraft säger någon då – glöm det. Ingenting som i stort förändrar vårt behov av el i större skala.
  Finns det några vettiga politiker som kan ta tag i nämnda och att avvecklingsplanerna stoppas snarast.

 26. Torsten skriver:

  Två saker att tänka på Kachina. Klarar Du det. Du har ju bara en sida av hjärnan kvar efter kontakten med betongen.

  1. Liknande scener och mycket värre utspelades under förra regeringen.

  2. Tror Du på all komunistpropaganda som skrivs i ”pravda”?

 27. Kachina skriver:

  ”1. Liknande scener och mycket värre utspelades under förra regeringen.”

  Men den regeringen sade sig aldrig värna familjen. Där skulle föräldrarna producera och staten fostra.

  Hillay2

  Svennebanan är för billigt för Linda L. Det är klass på henne. Hon håller sig till handrullad cigarr i Armani-klassen

 28. Torsten skriver:

  Att satsa stort på kärnkraften nu när oljan klivit över 100 dollar per fat och vissa bedömare tror att vi snart är vid 200 dollar per fat, är en självklarhet.
  Håller med Dig soli. Det är bråttom nu.

 29. Torsten skriver:

  Kachina,

  Borde ha begripit att 2 saker var en för mycket.

 30. Kachina skriver:

  Även jag håller med. En kärnreaktor under motorhuven åt alla.

 31. Kachina skriver:

  Torsten

  Jag brukar vanligtvis negligera snacket om Aftonbladet som ”pravda”. Det hade en viss giltighet på 70-talet. Nu kan du glömma det. Svenska journalister håller hög klass, är mycket bildade och har oftast en integritet som det inte går att trampa på.

 32. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst,

  Amerikanska presidentvalet
  ”HJÄRNORNAS KRIG” kan det ju med all rätt kallas för – i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett i vart fall. Varför ? Tja – vad är ett presidentval i USA annat än att den som har flest pengar att spendera på att säga samma sak om och om igen – med vanlig skolmatematik kan förutsägas vinna presidentvalet – ifall det inte fifflas med röstsammanräkningarna i vart fall. Nedan kommer lite av förklaring på hur det hänger ihop.

  Namnet på filmen ”Stjärnornas krig” ger ett totalt felaktigt SKEN av att Stjärnor som sådana skulle kunna föra krig sinsemellan – eller med någonting överhuvudtaget. Det är kort och gott omöjligt – enär Stjärnor är NaturLiktVisa = Intelligenta – vilket ju homo sapiens kollektivt sett inte kan beskyllas för att vara. Alla stjärnor är precis som tillräckligt små barn är = Intelligenta – och som därmed aldrig någonsin ens kan tänka den vansinnigt stupida tanken om mentala och/eller fysiska krig överhuvudtaget – i vuxnas mening sett.

  Consensus av detta är kort och gott att alla mentala och/eller fysiska krig i wår värld är wåra egna och andras hjärnhalvors stupida intellekts krig – ingenting annat ! Wåra hjärnor har givits makten av Skapelsens Källa http://video.google.com/videoplay?docid=4773590301316220374 = Tomrummet – att råda över materien. I vart fall över materian i wåra egna fysiska kroppar. Wåra tudelade hjärnDatorer = tudelade intellekt = tudelade biologiska hjärnDatorRäkneMASKINER – som ju i sig själva egentligen är det mest fantastiska av allt i den materiella Skapelsen – bråkar ju ständigt och jämt med varandra. Intellektuellt snilliga som dom ju mer eller mindre alltid är – så försöker de som Princip alltid projicera detta utåt = inbillar sig att alla andra bråkar med varandra + att alla grupper av andra också gör det sinsemellan och ständigt och jämt.

  Däremot wår egen personliga hjärnDator inbillar oss ju som Princip mer eller mindre alltid – att Wi själva skapar fred och frid på jorden – genom att t ex starta – eller bara påtala att det pågår mentala och/eller fysiska krig emellan andra. Lägg därtill att wåra bråkiga hjärnDatorer inbillar sig att det är Brist-på-Allt för wår fysiska överlevnad på den bolliga jorden Terras ytteryta – så har Wi grundförutsättningarna för ALLA mentala och/eller fysiska krig i världen – såväl lokalt som globalt ! Det som har varit det allt överskuggande scenariot i människosläktets mångtusenårade barbariska historia – såväl som inte minst JUST i dags dato !

  Min poäng med detta är att här försöka påtala att det pågående presidentvalet ju i grund och botten är just ett ”Hjärnornas Krig” emellan de olika kandidaterna. I och för sig kan det ju vara underhållande för dom som gillar skådespel av karaktären ”Stjärnornas krig”. Men va faen har det med framtida fred och frid i världen att göra egentligen – och alldeles oavsett vem som vinner det här mentala kriget ? Mohandas Karamchand Gandhi så lär han på sin tid i Indien ha sagt: ”Våldsamma MEDEL – fysiska såväl som mentala – kommer ALLTID att ge en VÅLDSAM FRIHET”. Så – personligen kan jag ju bara hoppas på att den minst mentalt våldsamma vinner presidentvalet i USA.

  Hur länge till skall de här i grunden vansinniga mentala parti- och personpolitiska ”krigen” i världen vara HELA grunden i wåra så kallade demokratier ? Tja – inte faen vet jag egentligen. Dock – wåra hjärnor är ju kort och gott biologiska hjärnDatorRäkneMASKINER – som har ”gått i spinn” på den helt felaktiga utgångsförutsättningen = Brist-på-Allt i sina räkneoperationer, verkligen…

  Så måhända skulle det vara välgörande – för att inte säga helt grundläggande förändrande – för att wåra biologiska hjärnDatorer skall kunna komma fram till korrekta = med verkligheten överensstämmande räkneresultat i slutändan – ifall Wi istället för in räkneFAKTORN att det finns Överflöd-av-Allt materiellt av typ mat mm för ALLA MEDmänniskor på jorden. Detta för att Wi = var och en av oss av ”vanligt folk” i vart fall – skulle kunna börja hjärnDatorRäkna korrekt.

  Överflöd-av-Allt materiellt av typ mat osv gäller ju bevisligen skolvetenskapligt sett = enkel matematik ! Att sedan ca 20 % av jordens nuvarande befolkning enväldigt roffar åt sig ca 80 % – är ju en helt annan sak. Måhända är det så att dom ca 2 % av jordens befolkning – som enligt FN enväldigt förfogar över mer än 50 % av all privat förmögenhet på jorden – starkt sponsrar att det är så här snedvridet – och i grunden strävar efter att det skall bli än värre – vad vet jag.

  Dock – ifall Wi kunde i grunden kunde skifta förhållningssätt ifrån Brist-på-Allt till ÖverFlöd-av-Allt materiellt – vems eller vilkas biologiska hjärnDatorer skulle därefter kunna räkna ut att politiska mentala och/eller fysiska krig skulle kunna kunna vara någon lösning på någonting nationellt såväl som globalt överhuvudtaget ? Hur annorlunda skulle då inte ett presidentval i USA gestalta sig ? Måhända skulle då också en som är ”fattig” kunna bli president i USA – på grund av att han/hon var det förnuftigaste = den personen av kandidaterna med mest bondförstånd i behåll !

  Ha det… :-) /vännen Josef

 33. Torsten skriver:

  Under motorhuven?

  Nja, vi får nog nöja oss med en bränslecell där. Det ligger innom räckhåll nu.

 34. Torsten skriver:

  Kachina,

  Journalisterna på våra kvällstidningar tänker bara på en sak.

  Sensation.

  Den som inte producerar sensationer, sanna eller inte, platsar inte i kvällspressen.

 35. mararh skriver:

  tg46
  Jag vet inte hur du menar om att Sverige skrev på Maastricht utan att fråga. Mig veterligen röstade alla röstberättigade i Sverige om EU-inträde eller ej.

 36. mararh skriver:

  tg46
  Jag läste tydligen för fort, ser nu att du skrivit undantag. Ber om ursäkt!

 37. Kachina skriver:

  Jo, Torsten, du har rätt. Men tänk vad häftigt om man fått uppleva att trampa på gasen och ha en kärnreaktor under huven.

  Visst, vi måste börja bygga ut kärnkraften, om mänskligheten skulle komma att överleva den kraftmätning vi står inför. Det har, alltsedan 1989, byggts upp spänningar mellan jordens sex miljarder människor uppdelade i världsdelar, folkslag och ekonomiska klasser samtidigt som man manövererar för kontrollen av planetens energi, råvaror och mineraler.

  De närmaste tolv åren är avgörande för mänsklighetens överlevnad och då tänker jag inte på miljön, utan på att om de här spänningarna frigörs plötsligt, kan det få samhällsbyggen över hela världen att brista på en och samma gång.

 38. stig2entreprenoren skriver:

  Med utbyggd kärnkraft kommer det att finnas överskott av el på nätterna och denna kan då komma väl till pass för att ladda alla plug-in hybridbilar som nu snart börjar komma fram.
  En bra och framsynt kombination.
  Oljeshejkerna får mindre uppmärksamhet och oljan och gasen kan användas som kemisk råvara istället för att bara brännas upp.
  Vindkraft i all ära men det behövs faktiskt några tusen stycken för att ersätta ett kärnkrafverk och kostnaden är ca 4-5 ggr högre. Vi kan ju då kanske börja med att sätta upp 5000 snurror på Gotland och Fårö för att testa den politiska viljan?

 39. hjortfot skriver:

  Kavajen
  Den officiella bilden av kavajen har spårats till UD’s hemsida. Den är tagen av kanlsirådet Fredrik Wetterqvist, Press-, informations- och kulturenheten vid UD. Så nog är den officiell med besked.

 40. hillary2 skriver:

  tg46

  jag tror det vore oklokt av regeringen om den vill sitta kvar att införa euron utan en rådgivande folkomröstning först
  obs! folkomröstningar är inte till för folket utan för politiker så att de bättre vet hur de taktiskt ska hantera en fråga och förbättra sin möjligheter i att kunna sitta kvar
  Alliansens stora problem nu är hur den ska kunna sitta kvar
  tvivlar på att en färgglad kavaj räcker:)

 41. soli01 skriver:

  hillary – du är en riktig pessismist och det kan ingen påverka:-)
  Visst sitter regeringen kvar, du ska inte vara orolig! Euron införs inte under denna mandatperiod, dummare är dom inte! Jag tror att denna fråga ännu är för glödhet.

 42. hillary2 skriver:

  soli01

  orolig? :))) ville påpeka det otaktiska i tg46 förslag utan att han som har något i halsen inte vomerade ;))

 43. bertil87 skriver:

  Kärnkraft. Självklart! Världens säkraste energikälla. Kol, olja, gas och brustna kraftverksdammar skördar ca 10 000 människoliv årligen. 40 års verksamhet med kärnkraft har endast resulterat i Tjernobyl med dödsfall. Tilldragelsen var dessutom ingen olycka, eftersom personalen på rektorn – i förment studiesyfte – själva stängde av säkerhetssystemen !!!

 44. hillary2 skriver:

  bertil87

  teoretiskt är det bra med kärnkraft men hur ska man bryta radioaktivt material utan att för all framtid göra området obrukbart för människor och hur ska man göra med avfallet?

 45. enander skriver:

  Hej Carl Bildt! Jag är en ung socialdemokrat som beundrar dig för ditt civilkurage. Dina förra investeringar speglade sannerligen din politiska ideologi på ett bra sätt och jag ser upp till ärliga politiker som du.

  Keep up the good work Challe B som e på G.

 46. Torsten skriver:

  Modigt av Dig enander att visa öppet att Du beundrar Carl Bildt. Trots en liten aning cynisk underton, var det strongt.
  Jag är säker på att Du har massor med bröder och systrar som tycket likadant som Du.
  Passa på att kom fram här och lufta Era åsikter. Ni har säkert mycket gott inom Er.

 47. soli01 skriver:

  hilary2 – får en känsla av att du är rädd för brytningen efter uran. Den dagen kommer då annat bränsle kommer till användning – Indien har redan kört igång. Det är mycket som händer i vår omvärld. Titta på Frankrike och läs hur de löser sin kärnkraft. Nu är det nya tider som gäller och Sveige står och stampar på samma fläck. Vi måste agera och det är ……. bråttom.
  Torium kommer tydligen att ersätta uran och du kan andas ut – lite …kanske.:-)

 48. hillary2 skriver:

  soli01

  inte heller den radiologiska forskningen har stått stilla
  vi människor anses nu vara långt känsligare för t.ex. rtg-strålning än vad man ansåg för 30 år sedan vilket resulterat i en strävan hos ansvarsfulla människor att minimera de stråldoser människor utsätts för vid olika typer av undersökningar

  p.s. rädd är jag inte – jag ville uppmärksamma ett olöst problem d.s.

 49. […] Nu gillar alla stilige Carl Bildt. […]

 50. smalanningen skriver:

  Kärnkraft huh? Jag är skeptisk.

  Folk i allmänhet dom tänker förstås på sitt grovhuggna vis att det som hände i Harrisburg verkligen har hänt. Dom tar det som – en sanning. Dom förstår inte att en sak som inte ens är sannolik, den kan ju ännu mindre vara sann. Dom har inte hängt med i utvecklingen. Dom har fått lära sig av sina föräldrar att alltid tala sanning. Tala alltid sanning barn, sa nog deras föräldrar till dom. Det får inte vi säga till våra barn. Vi måste lära våra barn att alltid tala sannolikt. Så att dom inser att det som hände i Harrisburg inte kan hända här, eftersom det inte ens kunde hända där, vilket ju hade varit mycket mera sannolikt med tanke på att det var där det hände!

  Tage Danielsson kommer hålla tillochmed efter folk glömt bort Calles sidenkavaj.

  Jag tänker så här: Är det någonstans vi måste börja tänka annorlunda och utbilda våra barn i så är det energi. Det kan bli så att atomreaktioner raderar ut befolkningen från jordens yta, kanske bara inte genom bomber och torpeder som man trodde under kalla kriger utan från våra egna kraftverk.

  Problemet är dock att vi inte hinner.

  Men jag vill inte se en plan på flera nya kärnkraftverk i Sverige av den enkla anledningen att under den tid det tar att projektera och bygga dem kommer de att vara omoderna när de öppnas. Satsa istället de skyhöga utvecklingskostnaderna det skulle medföra på – grovt sett – tre saker:

  1. Ge varje kommun målsättningen att den skall klara av att försörja sina invånares elbehov utan yttre påverkan. Här handlar det i steg 1 om att utnyttja vind, vatten, skog och sopor. Och även företag som kan producera sin egen el, vi har t.ex. massabruk i Sverige som redan idag försörjer sig på sin egen överskottsenergi och tillochmed kan sälja överkapacitet till kommunerna(!).

  2. Ökad forskning i alternativa energikällor. Vi är ett högutbildat land och sitter på lösningen, även om den kan vara tiotals år bort.

  3. Ökad säkerhet i de kärnkraftverk vi har kvar. Även om de byggts säkert och bra så har vi sett att dess system kan faljera. Låt Tage Danielssons sannolikhetsteori ovan även i fortsättningen vara en tänkvärd skrift, inte en beskrivning av vad som hände här.

 51. bockgaard skriver:

  Ang. dynastierna i USA
  Sverge var ju valrike i 500 år innnan Gustav Eriksson kom på att hans avkomma var predestinerade att styra riket. Vi har ju även i modern historia sett den utvecklingen i många länder. Jfr. Burma, Nordkorea och Gösta B. och hans måg. Det verkar vara nästan en naturlag att det går åt det hållet, nästan en lika stark drift som könsdriften.

 52. lindalovelace skriver:

  Troligen blir 2008 blir den pånyttfödda kärnkraftens år bl.a beroende på praktisk nödvändighet. Nicolas Sarkozy och Frankrike har varit oerhört framgångsrikt och jag kan inte se annat än att han under detta år minst lika framgångsrikt kommer att sy ihop det ena utländska avtalet efter det andra.
  Redan har Kina skrivit på minst två avtal med Sarkozy och andra länder där Frankrike varit framgångsrikt är bl.a. Marocko, Algeriet, Qatar, Abu Dhabi, Dubai, Egypten.
  Om våra politiker gav tillstånd skulle även svenska kärnkraftsteknologier framledes kunna bli verksamma på den internationella kärnkraftsmarknaden men då fordras en ordentlig portion mod och sunt förnuft även på ”hemmaplan”.

 53. hillary2 skriver:

  ja allt går att sälja med mördande reklam :)?

 54. hillary2 skriver:

  nej, inte ens de mest drivna försäljarna av högerns önskedröm på 50-talet lyckades få acceptans för strategiska kärnvapen i Sverige

 55. Torsten skriver:

  Hillary,

  Som jag minns det var det sossarna med Erlander i spetsen som ville ha kärnvapen.

 56. lindalovelace skriver:

  Kachina

  Handrullad var ordet :-)
  Sov gott eller vad det nu är du håller på med i din ”nattliga dimension”!

 57. Torsten skriver:

  Linda,

  Där satt den :-))

 58. lindalovelace skriver:

  Helt rätt Torsten, ”svängningen” kom senare!

 59. hillary2 skriver:

  torsten

  din höga ålder gör kanske att du är litet glömsk?

 60. lindalovelace skriver:

  Erlander svängde mycket, även en ung Olof Palme. Maktkamp med bl.a. Undén!

 61. Torsten skriver:

  Hillary,

  Klaga inte på min ålder. Det är oförskämt.
  Men jag tillstår att jag hade lite fel.
  ”Statsminister Tage Erlander kunde inte bestämma sig. Finansminister Sträng och Socialdemokratiska kvinnoförbundet var emot kärnvapen Sverige skrev på ”icke spridningsavtalet” och Marviken fick ej tillstånd att ladda”.

  Källa:Atombomb, kärnvapen en storsvensk dröm

  Marviken

 62. soli01 skriver:

  hillary – nu kom den där pessimisten fram igen. Vi måste se detta med vår elförsörjning i stort och hur vår industri i framtiden ska klara sig i konkurrensen.
  smalanningen – ”skeptisk” är tydligen det samma som mot kärnkraft i ditt fall :-) Inställningen är” din och ingen annans”, har någon sagt här tidigare. Den småskalighet som ofta åberopas har ingen framtid i långa loppet – bara en skärva – kallar det plottrande och som inte är vad vi behöver för landets framtida utveckling!
  Hoppet är ju som bekant det sista som överger en.
  Ska vi klara våra klimatmål är kärnkraften ett utmärkt val!

 63. hillary2 skriver:

  torsten

  och hur var det med kärnkraftsförespråkarna inom högerpartiet?

 64. hillary2 skriver:

  soli01

  vi har olika åsikter – värre är det inte

 65. hillary2 skriver:

  torsten

  jag förstår att du inte tycker att ålder är något att skämta om
  och jag skrev fel – kärnvapenförespråkarna skulle det stått

 66. lindalovelace skriver:

  ”Det förefaller som om vi skulle kunna tillverka 2–4 taktiska atombomber per år om 8–10 år”, skrev Tage Erlander för 50 år sedan i sin dagbok.

  Hans största bekymmer var personalbehovet. ”Någon nytta har väl också industrin av denna forskning, så att det betyder ju inte bara en åderlåtning”, tröstade han sig.

 67. Torsten skriver:

  Jag försvarar inte högerns åsikter på 50 talet.

  Moderaterna är numera ett helt nytt parti som även Du måste kunna se.

  Sossarna däremot är och har alltid varit av samma gamla skrot och korn. Får se om tysta Mona kan ändra på det.

 68. hillary2 skriver:

  torsten

  alla politiska partier ändrar sig över tid

 69. Torsten skriver:

  Det verkar inte som om betongsossarna gör det.

 70. hillary2 skriver:

  de är rätt gamla vid det här laget…

 71. Torsten skriver:

  Hillary,

  Du verkar tycka illa om äldre personer. Rena mobbingen.

  En försiktig fråga, hur gammal är Du själv?;-)

 72. soli01 skriver:

  hillary – du har faktiskt rätt i det – har jag varit otydlig – tro:-)
  När det gäller kärnkraften – den nya – finns anledning att kanske ändra ståndpunkt?

 73. Torsten skriver:

  Äntligen börjar det hända något. Men vänta inte för länge.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=731792

 74. soli01 skriver:

  Torsten – inget fel på den länken och det står mycket läsvärt där. Sverige är fantastiskt – men är det möjligt. Jag litar på att det även finns sossar som tänker i dessa banor och det finns glädjade sådana personer. Hoppet, du vet…

 75. Torsten skriver:

  Ja soli,

  Det finns säkert många sossar som också tänker framåt.
  Och det finns nog många sossar som egentligen inte vill vara sossar ;-)

 76. soli01 skriver:

  :-)))

 77. Kachina skriver:

  Jag undrar varför man inte kan skämta om äldre och personers ålder? Är det någon som är rädd för att bli gammal, betecknad som gammal? Kan det vara av rädsla, att för var dag kommer målsnöret närmre?

  Jag brukar faktiskt skryta över att jag lyckats bli så gammal, faktiskt helt otroligt med tanke på hur jag levt.

  ”Moderaterna är numera ett helt nytt parti som även Du måste kunna se.”

  Jadu Torsten, med åldern kommer grumlig syn. De har bara bytt kostym. Innehållet är detsamma.

 78. Kachina skriver:

  Linda L

  ”Sov gott eller vad det nu är du håller på med i din “nattliga dimension”!”

  Om du bara kunde ana, men det är inte vad du tror. Du är lite för fixerad vid materian, köttet och dess instinkter, men den materiaklumpen ligger kvar i den här dimensionen även om medvetandet förflyttat sig till en annan dimension. Så även för dig, även om du inte är medveten om övergången på grund av den ”ljusgardin” *, som skiljer dimensionerna år.

  * = Förhänge på bibelspråk.

 79. lindalovelace skriver:

  Kachina

  Jag tillönskade dig verkligen En God Natt. Allvarligt!
  Att jag sedan inte riktigt vet hur du genomsyras av det nattliga (mörkret, drömmen, dimensionen etc) är en annan sak.
  Du har helt rätt att jag inte är medveten om ”ljusgardinen” men däremot kan jag med visshet säga att du ibland tydligen har befunnit dig ”på nattliga villovägar” – nämligen nätter som föregår vissa dagar där du, låt oss säga, ”bubblar på” ovanligt häftigt och osakligt. Och (kanske omedvetet) ”fantiserar” som bara den.
  Dock har jag märkt att du alltid har nära till humor, bjuder på dig själv och inte gör något försök att dölja din ”besserwissermentalitet”.
  Mao är du en ganska skön gubbstrutt när du inte, ibland, ballar ur fullständigt.
  Mvh Linda (fixerad vid köttet och dess instinkter)
  :-)

 80. Kachina skriver:

  ”nämligen nätter som föregår vissa dagar där du, låt oss säga, “bubblar på” ovanligt häftigt och osakligt. Och (kanske omedvetet) “fantiserar” som bara den.”

  Ja, man kan aldrig veta. Det var inte så länge sedan som folk hade fantasier om att gå på månen och 30-meter höga monstervågor på världshaven, trots att vi visste att det var omöjligt.

  Undrar just hur diskussionerna gick bland neandertalarna när vissa övergick till att se omgivningen i färg.

 81. lindalovelace skriver:

  Kachina

  Fick ”by accident” detta på mitt bord denna förmiddag. Kunde inte undgå att fascineras
  och skärpte alla mina sinnen för att försöka hänga med – jag antar att du läst detta tidigare, texten har ju några år på nacken – är du med till 100%?

  Klicka för att komma åt Reflections.pdf

 82. Kachina skriver:

  Nej, jag har inte läst detta av Witten. Min ”olycka” hände 1975 och jag höll käft i 17 år, men efter att ha läste en bok av Tibetanen (Alice A Bailey) som så att säga bekräftade det väsen jag mött, började jag babbla på för fullt.

  Jag såg ett TV-program om Ed Witten och hans forskning någon gång kring 2003 och kom fram till att han läst samma bok, eller haft samma upplevelse. Strängteorin finns beskriven i Tibetanens böcker. Därefter har jag ofta hänvisat till Witten i diskussioner och sagt att han är på rätt väg och han har kommit långt in på den vägen.

  Jag skall läsa den där avhandlingen senare under kvällen. Tre småbarnbarn har percis kommit in genom dörren och de kräver uppmärksamhet.

 83. fairymary skriver:

  Hej Josef Boberg!

  Jag läste just igenom Ditt långa inlägg om amerikanska presidentvalet och om krig och fred. Vet Du att jag håller helt och hållet med Dig! Jag tror att det är ett tankefel att det inte skulle finnas tillräckligt åt alla som gör att vi blir snåla, rädda för varandra och startar krig!

 84. fairymary skriver:

  PS. Sen är det ju ett faktiskt problem att tillgångarna är så orättvist fördelade!

 85. stig2entreprenoren skriver:

  Vilka tillgångar?
  Titta på Japan som har 130 milj människor i ett land stort som Norge men mer bergigt. Inga nämvärda naturresurser, jordbävningsdrabbat och det ligger långt ifrån sina avsättningsmarknader.
  Hur kan då detta land på en generation jobba sig upp till ett av de rikaste och mest välfungerande landet i världen?
  Sen kan andra sitta och klaga på att man inte har någon olja eller någon malm att gräva upp.

 86. bestofmankind skriver:

  Det har du rätt i stig2entreprenoren!

  Det är många faktorer som bidrar till ett lands framgångar.

  Först och främst måste landet ha en bra/hederlig president/statsminister med lika hederliga folk i ALLA led som jobbar för honom/henne.

  Man måste enas om samma mål och folket måste stöta Regeringen. (Regeringen och folket måste jobba hand i hand med/för varandra.)

  Alla länder har resurser på något sett. (De flesta u-länder får t o m nu bistånd från andra i-länder.)

  Sedan är det bara att kämpa på, och önska sig lite tur på vägen.

 87. bertil87 skriver:

  Hillary2
  Jag följer inte bloggen så noga, men fick se att Du var orolig för kärnkraftsavfallet. Jag känner ingen oro för detta. De första 50 åren förvaras relativt marginella uranrester helt öppet i kärnkraftsbolagens bassänger. Under tiden försvinner 90% av avfallets mest intensiva strålning. Resterna placeras sedan omsorgsfullt isolerat djupt ner i svenskt urberg. Oskarshamn och Örnsköldsvik konkurrerar om att få genomföra den processen.
  Skrämskottet att dessa rester kommer att avge fortsatt strålning under 110 000 år är relativt förfelad, eftersom 100 000 år av dessa är följande istid med kilometertjocka islager över Skandinavien. Läs gärna om vår istidshistora, som nu pågått under de ca 3 milj år sedan Nolpolen första gången isades.

 88. stig2entreprenoren skriver:

  Så då är den nuvarande aktuella och omdebatterade klimatförändringen pga växthusgaser bara möjligen en liten fördröjning av den nya istid som ändå snart skall komma?

 89. […] Jag har också en liknande kavaj i min garderob. Den är vit och dekorerad med accessoarer i bjärta pastelliga färger. Den bär jag med stolthet. Avundsjuka blickar brukar sticka som nålar i nacken och kommentarerna brukar vara många…..precis som för Carl. […]

 90. L skriver:

  Go, Calle – go! ;-)

%d bloggare gillar detta: