Välkommen Slovenien!

Vid midnatt i kväll skiftar ordförandeskapet i den Europeiska Unionen från Portugal och Lissabon till Slovenien och Ljubljana.

Andra må utvärdera detaljerna i det portugisiska ordförandeskapet.

Viktigt var självfallet att helt och fullt få reformtraktatet på plats, även om det politiska genombrottet ju skedde under det tyska ordförandeskapet.

En serie av viktiga möten när det gällde de externa relationerna – från toppmötet med Brasilien till det mer omskrivna med Afrika – genomfördes också. Portugal tillförde samarbetet sin tradition som det lilla landet med de vida horisonterna.

Nu går staffetpinnen således vidare till Slovenien.

Slovenien blir därmed det första av de nya medlemsländerna från Centraleuropa som tar över ett ordförandeskap.

Agendan för de närmaste månaderna förefaller betydligt mycket mer laddad än under de portugisiska månaderna.

Först och främst självfallet Balkanfrågorna med Kosovo i centrum. Tiden mellan det serbiska presidentvalet i början av februari och det det europeiska toppmötet i mitten av mars kommer att bli mycket krävande i detta avseende.

Men dialogen mellan medlemsstaterna börjar så smått lägga en allt bättre bas för en europeisk strategi.

Ungefär samtidigt kommer energi- och miljöfrågorna med stor kraft upp på bordet. Kommissionen lägger sitt paket med olika förslag i slutet av januari, och uppgiften att lotsa igenom det kommer inte att bli alldeles enkel.

Och så andra delar av de externa relationerna.

Slovenien och Sverige har samma positiva inställning till den fortsatta utvidgningsprocessen – närmast med Kroatien och Turkiet.

Mot slutet av våren blir det också ett nytt toppmöte med Ryssland – men då med en ny rysk president och förhoppningsvis med mindre konstiga låsningar än de vi sett inte minst från rysk sida under detta år.

Så resor till Lissabon ersätts nu för min del med resor till Ljubljana. Redan i januari blir det aktuellt med ett första snabbesök där.

Och förhoppningsvis kommer det att bli möjlighet att under våren komma ner också till den korta men vackra slovenska kusten nere vid Adriatiska Havet. Jag vet att min slovenske kollega har planer…

40 Responses to Välkommen Slovenien!

 1. Kachina skriver:

  ”Men dialogen mellan medlemsstaterna börjar så smått lägga en allt bättre bas för en europeisk strategi.”

  Positiva toner så här i slutet av året. Vi får hoppas att det blir ett verkligt GOTT NYTT ÅR som resulterar i ett homogent Europa.

 2. Josef Boberg skriver:

  DIALOGEN = Världens Starkaste Vapen – så det kan väl enbart komma ut Annorlunda Gooott av det, troligast…

  Ha det… :-) /vännen Josef

 3. irwe skriver:

  Hej.

  Samme språklärare som påoekade stavningen av Warszawa måste nu återigen få be om ordet och rätta stavningen av Sloveniens huvudstad: LjubLJana, inte LjubJana.

  Hälsningar,
  Rikard Wennerholm

 4. mrmhalland skriver:

  ”Samme språklärare som påoekade stavningen ” :-)

  Skämt åsido, bra att ha den rätta stavningen.
  Det kommer ju utan tvekan skrivas ganska ofta framöver.

  Gott Nytt År alla bloggare !

 5. soli01 skriver:

  Hur det kan bli! Kallas detta mänskligt – jo visst.

  Gott Nytt År!

 6. stig2entreprenoren skriver:

  Portoroz, Triglav, Postojna och Pohorje kan nu med fördel placeras på de mer vitala europeernas kartor.
  Fyra goda representanter för ett fint land.
  Kan väl jämföras med Varberg, Kebnekaise, Lummelunda och Åre.

 7. mararh skriver:

  Ett trevligt Nyårsfirande till Er alla!

 8. Torsten skriver:

  Carl,

  Jag önskar Dig och Din familj ett Gott Nytt År.

  Och lycka till i Din strävan att bygga ett bättre och humanare Europa.
  Det arbete som Du gör för Sverige utomlands och Europa är enormt stort.

 9. Pravoslavac skriver:

  Första inlägget 2008 :-)

  Slovenerna kommer förhoppningsvis axla uppgiften med ansvar och inte börja med att bryta mot internationella överenskommelser.

  Gott nytt år!

 10. Kachina skriver:

  Ta slovenerna på allvar. Ett förnuftigt och hårt arbetande folk som har mycket att tillföra Europa.

 11. appius skriver:

  Irwe:
  Vem är det du rättar ifråga om stavningen av Sloveniens huvudstad? Knappast Carl Bildt, och bland de aktuella kommentarerna hittar jag ingen felstavning av namnet. Är jag kanske ordblind, eller inte gått tillräckligt långt tillbaka? – Att du inte rättat felstavningen av stafettpinne hedrar dig; i hastigheten kan det bli fel (inte bara påoeka) och ingen vilseleds av detta.

 12. bestofmankind skriver:

  appius,

  Carl Bildt har nu ändrat ”Ljubljana” till den rätta stavningen, ett tydligt tecken på att han faktiskt läser kommentarerna.

  När det gäller städer är det nog viktigt att det stavas rätt för vissa, personligen bedömmer jag helheten av inläggen.

 13. billyjoejimbob skriver:

  Se upp bestofmankind :-))

  Verbet är att BEDÖMA, följaktligen heter det jag BEDÖMER

  (om man nu skall vara en språkpolis, vilket jag inte allas vill)

 14. billyjoejimbob skriver:

  Se upp bestofmankind :-))

  Verbet är att BEDÖMA, följaktligen heter det jag BEDÖMER

  (om man nu skall vara en språkpolis, vilket jag inte allas vill)

 15. billyjoejimbob skriver:

  Se där, här klantade jag till det i hastigheten – RÄTTELSE

  allas skall vara ALLS

 16. billyjoejimbob skriver:

  RÄTTELSE 2

  följaktligen skall naturligtvis vara FÖLJDAKTLIGEN

  Fick antagligen för mycket Taittinger igår :-)

 17. soli01 skriver:

  GOD FORTSÄTTNING till ALLA här på bloggen!
  Det är ytterst lätt att stava fel, oftast är det slarv. Vi kör vidare!

 18. Kachina skriver:

  Idag har femton EU-länder euron som valuta.

  Vad väntar de andra på?

 19. Kachina skriver:

  billyjoe

  Taittinger , kolsyrat fruntimmersdricka. Det är liksom självklart att det blir lätt förvirrat i huvudet när kolsyran stiger.

 20. Josef Boberg skriver:

  GooodNyårsDag Kachina – och alla andra med för den delen,

  Först av allt – Taaack alla kommentatorer ovand – för 2008-årets första goa bubbel i mig – föranlett av kommentarerna om språket ovan !

  Dina uttryckta meningar: ”Ta slovenerna på allvar. Ett förnuftigt och hårt arbetande folk som har mycket att tillföra Europa.” – slut citat.

  Javisst – och då inte minst Donat Mg http://donatmg.net/en Själv har jag varit daglig konsument av mer än 6 dl av det här helt MIRAKELaktiga hälsovattnet sedan hösten 1996. Måhända en av flera förklaringar till att jag inte så sällan kommenterar här lite åt hållet originellt = icke MainStreamat, kanske…

  Mer om Donat Mg – för den som är nyfiken – under rubrikerna B1-B27:1 på min hemsida (= klick på mitt namn ovan). Kolla i så fall först på B27:1. OBS ! Jag har överhuvudtaget inga som helst direkt eller indirekta personlig affärsintressen i att produkten Donat Mg blir mera känd i Sverige.

  Ha det… :-) /vännen Josef

 21. billyjoejimbob skriver:

  Jag förstår att du nyttjar betydligt mer renade vätskor kachina, det märks ju även på dina ibland dimmiga inlägg :-)
  Let the good times roll all over Byske!

 22. smalanningen skriver:

  Tycker det är asskön ironi när språkpoliser stavar fel i sina rättningsinlägg :-)

  Kachina: Vargtass kan också skruva till det rätt bra :-)

  Nu till mitt ärende så här på första dagen (inspirerad av Kachina 11:31): Jag vill att svenska kronan försvinner snarast möjligt och ersätts med euro. Vad är nyttan med att ha en liten skitvaluta avsedd för 9 miljoner invånare? Kanske är det kungahusets oförkarligt höga popularitet som gör det så viktigt att ha en svensk konung på enkronan. kan inte förklara rädslan på nåt annat sätt. Faktiskt. Nu har ju folk tom börjat köpa tysk mjölk nere i söder, och finnarna och svenskarna väller in i varandras länder uppe i norr…

 23. mrmhalland skriver:

  Vore det inte en risk att störa den rådande högkonjunkturen om vi skulle byta valuta till euro just nu ?
  Någon som vet ?
  Jag tycker mig ha läst någon ekonom som uttalat sig i den riktningen.

 24. billyjoejimbob skriver:

  Smålänningen tog upp euro- frågan där min åsikt alltid har varit att bara ”stillastående el. bakåtsträvare” (och möjligen några för egen vinnings skull, t. ex. Sven Hagströmer) försvarar vårt kronsystem för 9 milj. innevånare. Självklart borde vi byta valuta snarast.
  Men jag har förundrat mig över något helt annat den senaste månaden. Miljön debatteras fram och åter, vissa anser att allt borde förbjudas och/eller skatter höjas, miljöavgifter hit och dit, utsläppsrätter etc etc
  Man nås av bannbullan att proppar måste bytas, man skall inte duscha varmt, man skall ha släckt i rum där man inte vistas, man skall ej köra bil etc etc
  Listan kan göras hur lång som helst.
  Men till min frågeställning, jag har inte läst något i tidningarna eller hört något på radio eller TV ang. denna HYSTERISKA JULUTSMYCKNING som möter oss överallt, såväl vardag som helgdag sedan mer än en månad tillbaka. Och i så gott som alla fönster, i slott som stuga, lyser julbelysningar. Hela hus och trädgårdar förvandlas till ”gnistrande eldhav”. Och INGEN SÄGER något om detta. Är ämnet för känsligt? Är politiker och andra rädda för den ”tysta majoriteten” av ”vanligt folk”?
  Flyger man till Göteborg från Stockholm i stället för att ta tåget, skall man få dåligt samvete, semestrar man i Thailand skall man få dåligt samvete mm mm mm men inte ett ljud om detta med JULBELYSNING.
  Patetiskt tycker jag.

 25. Kachina skriver:

  Jag har ingen aning om de ekonomiska för- eller nackdelarna med euron. Jag vet bara att valutan binder samman folk på markplanet, sedan får Bildt och grabbarna, med sina avtal, knyta ihop säcken längst upp. Euron är inte ett ekonomiskt spel utan en princip för ett sammanhållet Europa.

  Anledningen till att Allianzen är så tyst i frågan kan vara att vad de än gör, synes resultera i lägre opinionssiffron. Jag kan försäkra er att om ni slutar med åtgärder som kysser eliten samtidigt som de sparkar på de som ligger, kommer nog opinionssiffrorna att bli bättre. Även en som är en självisk elitmänniska i nuläget, kan räkna ut att varken hälsa eller arbete är givet. Det är inget lockande att veta, att ett femtioårigt studie- och yrkesliv kan vara utraderat på några få månader, tack vare Allianzens Moment22 och Husmarks direktiv.

  Jo, billy, här uppe använder vi starkare saker än bubbelbrus, men bara vid midsommar och nyår. Då gäller även regeln att har man öppnat en flaska, skall den även tömmas.

  Nej, ingen säger något om julljusen, kanske för att dessa skapar en inre stämning av harmoni i högre grad än allt bubbelbrus som någonsin tillverkats.

  Fram för Euron och kärnkraften. Vi fick inte kunskapen om att producera energi för att inte använda den. Om den sedan blir vår undergång, får vi se. Det enda som är helt säkert är den här civilisationens framtida undergång. När och hur, liksom vid vårt personliga frånfälle. veta vi icke. (Fast jag har fått veta HUR jag,…..och tänker inte undvika det) Men, om civilisationen dör av kärnkraft eller koldioxid, är väl egalt?

 26. Kachina skriver:

  billyjoe, jag glömde säga. Nyår och midsommar är två mycket viktiga helger här uppe. Det är då som vi även badar. Däremellan kör vi modern jet-set style, med roll-on under armarna. :-)))

 27. Josef Boberg skriver:

  Goood NyårsDag KaChina,

  Dina uttryckta meningar: ”Det enda som är helt säkert är den här civilisationens framtida undergång. När och hur, liksom vid vårt personliga frånfälle. veta vi icke. (Fast jag har fått veta HUR jag,…..och tänker inte undvika det) Men, om civilisationen dör av kärnkraft eller koldioxid, är väl egalt ?” – slut citat.

  Javisst har Du helt rätt i att wår nuvarande barbariska = inhumana civilisation kommer att gå under helt och hållet – och likväl har Du helt FEL ! Varför ?

  INGEN oNaturLiktVis barbarisk ointelligent civilisation (= ”cancersvulst”) eller sådan växt eller djurart = som inte följer med på ett NaturLiktVist sätt på äventyrsresan HEM till Skapelsens Källa igen – har överhuvudtaget någon som helst möjlighet att få vara med på HELA den resan. Det blir en parentes – ingenting annat !

  Så när Wi har bytt ut wårt nuvarande kollektivt barbariska ointelligenta tankesystem ”Brist-på-Allt” – till det NaturLiktVisa = Intelligenta tankesystemet ”ÖverFlöd-av-Allt” – så finns det ju överhuvudtaget ingen anledning alls kvar att fortsatt ”slakta” varandra mentalt och/eller fysiskt – och det innbär ju i sig då att ALLA krig är slut – punkt !

  Kommer det att ske ? Tja – personligen är jag helt övertygad om att Skapelsen Källa http://video.google.com/videoplay?docid=4773590301316220374 INTE är en stupid IDIOT – som grundar sina görAnden och låtAnden i det förryckt vansinniga förhållningssättet att det är Brist-på-Allt. Så ATT det kommer att ske är ett oundvikligt faktum – i mitt nuvarande mer än 66-årade livsperspekiv i kött sett i vart fall.

  När kommer ParaDigmSkiftet ifrån det ointelligneta = barbariska kollektiva tankeSYSTEMET Brist-på-Allt till ÖverFlöd-av-Allt att ske ? Tja – vad vet jag. Men bevisligen har dom ca 10 % av MEDmänniskorna – som enväldigt förfogar över ca 90 % av det oändliga ÖverFlödet i dags dato – redan upptäckt = dom VET att det finns i ÖverFlöd-av-Allt till ALLA. Så det må väl bara vara en tidsfråga innan den VETSKAPEN sprider sig = smittar många många av oss av vanligt folk också, troligast…

  I det läget så har ju bokstavligt talat wår nuvarande ointelligent stupida = barbariska civilisation raderats ut, faktiskt… Så absolut ALLA som tänker, pratar och skriver MainStreamat: ”Det enda som är helt säkert är den här civilisationens framtida undergång.” – kommer att i slutändan få HELT rätt, faktiskt… Men överhuvudtaget INTE alls på det sätt som dom just nu TROR !

  Ha det… :-) /vännen Josef

 28. bestofmankind skriver:

  Som ”vanligt” folk ser jag bara mest praktiska fördelarna med att införa euron:

  http://europa.eu/scadplus/leg/sv/s01000.htm

 29. Kachina skriver:

  Jag har ingen aning om på vilket sätt den här civilisationen kommer att gå under. Jag vet bara att både enskilda personer och civilisationer har sina livscykler, av varierande längd i tid.

  ”INGEN oNaturLiktVis barbarisk ointelligent civilisation (= “cancersvulst”) eller sådan växt eller djurart = som inte följer med på ett NaturLiktVist sätt på äventyrsresan HEM till Skapelsens Källa igen – har överhuvudtaget någon som helst möjlighet att få vara med på HELA den resan. Det blir en parentes – ingenting annat !”

  Återigen har jag ingen aning. Jag vet inte vem som när och på vilka grunder gör det urvalet, men i övrigt är jag helt med på din beskrivning av resan hem. Det kan vara så att vissa själar förloras, men jag törs inte uttala mig om det.

  Vidare, när det gäller förutsägelser om framtida händelser finns det inget som är100% säkert om hur och när. Vi lever i flera dimensioner samtidigt och det som blir synligt i den fysisk DIMENSIONEN ÄR BEROENDE PÅ HÄNDELSEUTVECKLINGEN I DE ANDRA.

  Ursäkta Caps Lock-misstaget. Har bråtton och hinner inte rätta till de.

 30. mrmhalland skriver:

  bestofmankind :

  Fördelen jag ser är nog uteslutande att man slipper växlingar och valutaförluster.
  I övrigt ser jag inte riktigt förtjänsterna.
  Vi handlar ju redan idag mest i USD och Euro, nästan aldrig i SEK när det är utlandshandel.
  Visst tror jag som Kachina nämde att det är en ”förbrödrande” gest gentemot våra vänner i Europa, men på det privata planet tror jag det är ganska förvirrande under en lång tid, självklart ett problem av övergående natur, men det blir ett fasligt räknande innan man fattar vad bananerna egentligen kostar.
  Dessutom tror jag att det får en korttsiktig effekt liknande en räntehöjning, eftersom erfarenheterna från andra länder har visat att prisnivån i allmänhet höjts vid valutaövergången.
  Visst blir vi på sikt tvugna, men jag tar gärna emot argument för att vi ska göra det nu.

 31. archimboldo skriver:

  Det som är lärorikt att studera är mikroorganismernas ekosystem och av detta dra vissa slutsatser om mera generella ekologiska principer. Diskrepansen mellan människans biologiska natur och den livssituation hon försatt sig i är en speciell sida av humanekologin.

 32. mrmhalland skriver:

  irwe :

  Här får du ”språk-pedant” något att bita i :-)

  Only great minds can read this
  This is weird, but interesting! This is a cool thing check it out.

  fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too
  Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe out of 100 can.
  i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno’t mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!

 33. smalanningen skriver:

  Ingen brådska med att byta ut kronan mot euron, inte så… men ju längre vi väntar ju onödigare är det. Lika bra att besluta om euroskifte mot slutet av den här mandatperioden. Samtliga partier i alliansen var ju överens om att införa euro så det borde ju gå att gå emot (det korkade) folket (det har gjorts förr menar jag)…

 34. bestofmankind skriver:

  mrmhalland,

  Awesome english training…

  För de som inte hängde med engelskan bidrar jag härmed en lexikon:

  http://lexin.nada.kth.se/swe-eng.html

 35. mrmhalland skriver:

  bestofmankind :

  Tack för det, den åkte direk i ”godislådan”.

 36. bestofmankind skriver:

  mrmhalland,

  Varsågod!

  För övrigt när de gäller euron låter jag Anders Borg axla det problemet…hehehe

 37. bestofmankind skriver:

  oppps..oppps..

  jag menade ”den frågan” och inte ”det problemet”….bäst att rätta till det innan språkpoliser kommer….

 38. mrmhalland skriver:

  Ja, han Borgar säkert för en trygg övergång när tiden är mogen :-)

 39. cnesko skriver:

  Jag förväntar mig Bildt att du nu kommer se till att du, i din roll som Sveriges utrikesminister, kommer trycka på att Slovenien följer internationella normer (som de borde ha tvingats göra innan de fick komma med i EU) samt författningsdomstolens beslut om att ge tillbaka medborgarskap till de uppskattningsvis mellan 30.000 och 95.000 (det är svårt att kontrollera nummer eftersom ingen egentligen bryr sig om dessa människor) statslösa som suddades bort från register i och med Sloveniens självständighet.
  Dessutom förväntar jag mig att du ser till att de dagsaktuella höga politikern (dåvarande inrikesminister som fattade beslutet och som hela rättsväsendet blundade och fortfarande blundar för) som varit direkt involverade i brottsliga beslut att beslagtaga identitetshandlingar och utvisa Slovenska medborgare utan domstolsbeslut och någon som helst rättslig (eller vilken annan grund som helst förutom deras ursprung) grund av Serbiskt ursprung till det fientliga Kroatien där de försvann dvs. ”utvisades” till kroatiskkontrollerade områden i Bosnien där de blev avrättade.
  Sedan förväntar jag mig att du själv följer internationell lag och konventioner samt arbetar för att FNs säkerhetsråd stärker sin auktoritet och följer dess beslut på samma sätt och med samma hängivenhet som du gjort när du var FNs samordnare (den Höge representanten) i Bosnien och senare i rollen som FN-sändebud för Balkan. Jag förväntar mig att du med samma kraft som då i ord och handling arbetar för principen att republikernas gränser (internationellt erkända) i f.d. Jugoslavien inte får ändras, att olika folkgrupper måste kunna leva tillsammans, att separatism inte är acceptabel, att flyktingar måste kunna komma tillbaka till sina hem, att mistänkta krigsförbrytare inte får delta i valet eller få några som helst politiska/inflytelserika positioner.
  Till slut förväntar jag att du även följer den svenska lagen/reglerna om skyldigheten att svara på inkomna handlingar till dig (via registratorn) inom RIMLIG tid och svar på mina frågor (själv eller via dina underordnade/tjänstemän). På den myndighet som jag arbetar på är denna tid 2 arbetsdagar. Den förra regeringen (och utrikesdepartementet) höll sig inom dessa ramar. Din administration har nu efter 3 veckor (frågorna skickades den 12/12) fortfarande inte svarat på/kommenterat mina frågor oavsett hur (o)känsliga dessa är. Som väljare och skattebetalare förväntar jag att våra offentliganställda gör sitt jobb.

  God fortsättning herr utrikesminister Carl Bildt!

%d bloggare gillar detta: