Kamp för demokrati

På debattsidan i dagens Aftonbladet skriver jag om Benazir Bhutto och konsekvenserna av mordet av henne.

48 Responses to Kamp för demokrati

 1. Kachina skriver:

  Vi skall också komma ihåg att en stabil demokrati och starka institutioner är en förutsättning, för att ekonomiskt stöd till dessa länder (Typ Marshall-stöd) skall fungera.

  Något jag ser att du ofta betonar i dina uttalanden. Om de starka institutionerna inte finns i landet, måste de följa med utifrån, för att fördela pengarna. Vi har ett tydligt exempel härifrån Sverige på HUR det skall fungera, genom sossarnas bostadssubventioner.

  Bygg grunden först, besikta, utbetala för grunden.
  Bygg stommen, besikta, utbetala för det som är gjort.

  För att återgå till Bhutto. Jag tror att Al Qaida denna dag skaffade sig mer fiender ur sina egna led, än vad Bush lyckats skrapa ihop på åtta år. Det kan vara signalen, fixpunkten, då den stora tysta massan muslimer reagerar mot att kriminella element begår grova brottshandlingar i islams och Allahs namn. Det är dags för uppror inom islam. Benazir Bhutto var accepterad och respekterad av både kristna och muslimer.

  Nu måste vi enas i kampen mot dessa kriminella element. Låt Benazir Bhutto vara den som förenar oss i den kampen

 2. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Carl Bildt,

  Några av Dina uttryckta meningar i artikeln: ”Men terrorismens kraft ligger i dess förmåga till förstörelse och förgörelse. Och med konflikten i Kashmir och konflikterna i Afghanistan har terrorismen fått ett utrymme i Pakistan som hotar landets framtid på ett dramatiskt sätt.

  Mördaren i Rawalpindi i förgår – och hans dolda uppdragsgivare – ville döda inte bara Benazir Bhutto utan också möjligheterna till en demokratisk utveckling i landet.” – slut cita.

  Mitt i prick skulle jag vilja säga ! Därtill – Din tydliga markering i artikeln av att folkstyre av folket som sådant är att föredra i ALLA länder – gillar jag verkligen !

  Tack för Ditt inlägg i tidningen !

  Ha det… :-) /vännen Josef

 3. bestofmankind skriver:

  En eloge får man väl säga för ”tydligt stöd” som Sverige skall ge till Pakistan. Vad det nu ”tydligt stöd” innebär.

  Det är ändå beklagligt att något sådan (mord på en oppositionsledare) måste inträffa först eller en naturkatastrof innan Sverige ger en konkret stöd till dem ”utfasningsländer där relationerna främjas på annat sätt än via det bilaterala utvecklingssamarbetet” , Källa UD websidan:

  Klicka för att komma åt a61e0203.pdf

  Men.. men.. det är ändå bättre än ingenting alls!!

 4. billyjoejimbob skriver:

  När man scrollar igenom inläggen från bestofmankind blir man bara matt. Hon klagar jämt och ständigt på något/någon, verkar aldrig vara nöjd.
  Aldrig hört om begreppet SKYLDIGHETER och RÄTTIGHETER? Samt att Sverige är en demokrati där vinnarna i det senaste valet självklart ”lägger dagordningen” även i utrikespolitiska- samt biståndsärenden. Förändring är ofta hälsosamt och nyttigt!
  Men det är klart, har man en sådan stolle som kachina som förebild, kan man inte förvänta sig särskilt mycket.
  Jag väntar med spänning på tillfället när du för första gången skall berömma Sverige för något positivt ……………………………………………………………….

 5. bestofmankind skriver:

  billyjoejimbob,

  Välkommen tillbaka ungdomen i trotsåldern!

  Har bott i Sverige i 22 år och tyvärr måste jag säga att det var bättre förr!!!

  SKYLDIGHETER…har eget bolag och inte beroende av något bidrag från staten..

  RÄTTIGHETER…Sverige är ett demokratiskt land där jag har rätt att uttala mina åsikter/fakta så länge jag inte förvränger dem.

  Vet du vad orden….TRYGGHET, VÄLFÄRD, RÄTTVISA….betyder?

  Att ha Kachina som en förebild är en stor ära, jag tar det som en komplimang.

  Tips! för att komma över trotsåldern måste du tyvärr göra ett inlägg personligen om ämnet, och inte enbart genom att kritisera mig….det är ”cheap”.

 6. bestofmankind skriver:

  P.S.

  SKLYDIGHETER…..har inte åkt för någon fortkörning, inte ens parkeringsböter…är alltså laglydig!!

 7. lillies skriver:

  Bra inlägg.

  Kachina,
  ja, bhutto var respekterad av såväl kristna som muslimer, dock kanske inte av egna släktningar (och hennes sätt att uttrycka sig låter ungefär som dig!).

  http://www.latimes.com/news/opinion/la-oe-bhutto14nov14,0,2482408.story?coll=la-opinion-rightrail

 8. Kachina skriver:

  Benazir Bhutto var inget helgon, lika lite som Olof Palme. Men mediabilden, den glansiga framsidan, fyllde en funktion. Det jag såg i mediabilden Bhutto, var en länk, ett verktyg, som kunde föra samman de stora massorna i öst och väst, islam och kristendom.

  Sedan skall vi komma ihåg att Fatima Bhutto hatar sin faster, kanske mest för hennes resonemangsäktenskap med den man som troligtvis stod bakom mordet på Fatimas far.

  Vi får se vad som blir av denna Fatima, om hon får leva. Det jag mest funderar på nu är hur medel-muslimen tänker. Hur kan man gå till moskén, när den representerar mord, terror och förtryck? Kan det vara där som det var här på 1700-talet. Man tordes inte annat. Om man uteblev från högmässan blev man utsatt för sådant förtryck, att för att överleva gick man till kyrkan?

 9. Emil Strand skriver:

  Konsekvenserna av detta politiska mord för regionen rikserar att bli förödande. Anhängare till Bhutto är kritiska till att val skall genomföras så nära efter mordet. Anklagelserna mot den nuvarande regimen tror jag blir omfattande oberoende om valen genomförs som planerat eller inte.

  Allvaret i våldsupptrappningen i landet understryks inte minst av kärnvapenfrågan och att USA ser landet som ett av de viktigaste i kampen mot terrorism. Dessa regionala och globala konsekvenser som attentatet i förlängningen kan få understryker vikten av vårt ställningstagande i frågan.

 10. soli01 skriver:

  Om nu inte Musharraf får stöd från omvärlden – kanske inte faller alla på läppen – kan detta sluta olyckligt. Valet ska ske och det så snabbt som möjligt. Nu är det givetvis ett turbulent tillstånd i landet, men det brådskar att få en stablisering till stånd.
  Kärnvapnen får inte komma i terroristernas händer, då är det kört!

 11. Karl H. skriver:

  Varje gång det inträffar ett uppmärksammat terrordåd hörs det från somliga att ”Nu har terroristerna skjutit sig själva i foten. Efter det här kommer folk att gå samman för att försvara demokratin och terrorgrupperna kommer att marginaliseras.” Det sas efter attentatet mot World Trade Center. Det sas när civila i Irak började dö som flugor i stridigheter mellan olika religiösa inriktningar. Och det var fel bägge gångerna. Även nu, tror jag tyvärr.

  Folk fungerar inte så. Det är mentalt lättare att förlika sig med en tragedi om man är övertygad om att det är den man ogillar mest som är ansvarig. Just nu verkar det råda ganska stor samstämmighet mellan Bhuttos anhängare ”på gatan” om att det var Musharraf, deras huvudmotståndare, snarare än al-Quaida som låg bakom. Det spelar ingen roll att de har fel. Sannolikt kommer ingenting någonsin att kunna övertyga dem om motsatsen. Under sådana omständigheter kan det till och med vara så att al-Quaida kommer att rekrytera FLER anhängare, eftersom de framstår som ett mer radikalt och kraftfullt alternativ för att få bort Musharraf.

 12. Kachina skriver:

  Karl H

  Du har nog rätt när det gäller reaktionernainifrån , men reaktionerna från den muslimska världen utifrån torde, för den som har ögon att se och öron att höra, göra sambandet mellan talibaner, mullor och imaner tydligt. Dessa lever av, tar sin näring ur, den stora massan muslimer genom att förtrycka dem, skrämma dem till lydnad.

  Koranens budskap har inget med dessa förtryckare att göra. Det borde varje tänkande människa förstå, att ingen Allah, ingen tro, kräver att kvinnan skall gömmas under ett skynke. Detta är bara ETT av mullornas vantolkningar, ämnat att förtrycka det folk de tar sin näring ur.

  Ge mig den text i Koranen som säger att kvinnan skall täckas av ett skynke, så skall jag tala om vad det är ni har missförstått, eller medvetet vantolkat.

 13. bockgaard skriver:

  Bäste Carl, du har missuppfattat det hela totalt. Det var inget mord, möjligen självmord. Damen ifråga slog ju med berått mod huvudet i spaken till takluckan!

 14. Kachina skriver:

  billyjoe

  ”Aldrig hört om begreppet SKYLDIGHETER och RÄTTIGHETER?”

  Javisst har vi det, men förstår du innebörden? VÄRNA VARANDRA, är grundtanken bakom varje nations statsbildning. Det betyder INTE att de svagare skall sopa banan åt de starkare. Fattar du?

  ”Förändring är ofta hälsosamt och nyttigt!”

  Säg ibland. En förändring som att minska antalet arbetslösa genom att öka antalet arbetssökande är inte nyttig, utan enbart idiotiskt. Bistånd, som kan göra verkan, skall ges till de länder som har en stabil demokrati och starka institutioner. Det är som att man funderar om UD:s urval har gjorts av samma ”Jönsson-liga” som försöker minska arbetslösheten. (Vi vet alla att regeringens möjligheter att skapa jobb är marginella. Det är marknaden som skapar jobben, såinga mörkblå dunster, tack.)

  ”en sådan stolle som kachina”

  Tack, glädjande att bli nominerad till en sådan titel (avvikande) i den värld som påminner om de blindas rike.

 15. Bengt Nilsson Eskilstuna skriver:

  Har foljt denna blogg nagra veckor och maste saga att maken till samlingsplats for udda manniskor sallan skadats. Den dar Kachina verkar vara nagon blandning av en pingstpastor och en sjalvlard kvasivetenskapare av billigaste sort samt med inslag av
  rent xxx-drag. Josef sover tydligen under ett trad mm mm. 90% av skribenterna har tydligen bildat en egen club som dominerar bloggen dag ut och dag in till 95% vilket betyder att ovriga ej skall gora sig besvar for dom bemots med tystnad eller okvadesord.
  Gòkvall i gronsakslandet.

 16. […] Kamp för demokrati På debattsidan i dagens Aftonbladet skriver jag om Benazir Bhutto och konsekvenserna av mordet av henne. […]

 17. mrmhalland skriver:

  Bengt Nilsson Eskilstuna :

  Du är så välkommen så !
  Riktigt kul om det kommer lite ”friskt blod” här.

 18. soli01 skriver:

  Bengt Nillson – tycker du att det är lämpligare att själv gå in och omyndigförklara de som skriver här på bloggen? Det är vad jag förstår fritt att läsa kommentarerna! Ordet är fritt och det är blogginnehavaren som avgör om vi får skriva här. För att det ska bli någon diskuission över huvud taget måste vi ”streta” åt olika håll :)
  Snälla:vi har å, ä och ö i svenskan!

  ETT GOTT NYTT ÅR TILL ALLA HÄR!

 19. bestofmankind skriver:

  ”thought of the day”

  http://www.expressen.se/ledare/pmnilsson/1.985011/aret-da-planboken-forlorade-valet

  GOTT NYTT ÅR!! även till dig Carl Bildt!!

 20. Kachina skriver:

  Klarsynt kille, PM Nilsson.

 21. Helena Palena skriver:

  Kachina – vi hade kyrkoplikt fram till 1855. Den som somnade fick dessutom en knuff av kyrkstöten! Det finns med andra ord en framtid även för muslimer. Vilken tur!

  Bengt Nilsson – ondgör dig inte. Överallt bildas klubbar och Calles blogg är en chat! Du kan göra som jag gör: skriv bara ibland. Jag har inte tid med mer.

  Tycker dock att Kachina och Josef & Co borde få en klapp på kinden, en chokladask och en blomma för sitt idoga harvande på denna blogg! Keep on killar (och tjejer)! God Lord är ute och åker raggar-Ford!

  Dessutom svara Calle B aldrig! Bara det…

 22. Helena Palena skriver:

  P M Nilsson är i alla fall jävligt snygg…

 23. Kachina skriver:

  ”Dessutom svara Calle B aldrig! Bara det…”

  Inte nödvändigt. Ett avtryck ger alltid ett intryck, någonstans.

  Bara bra när någon blir så förbannad att det han läst ligger och mal i det undermedvetna, dygnet runt och ”bränner fast på hårddisken”. Då vet jag, med säkerhet, att en dag trillar mina ord ut ur hans mun.

 24. Kachina skriver:

  ”Den dar Kachina verkar vara nagon blandning av en pingstpastor och en sjalvlard kvasivetenskapare av billigaste sort samt med inslag av rent xxx-drag.”

  Kan inte låta bli att skratta. Den var faktiskt både fyndig, välformulerad och kul. Jag funderar bara på vad xxx-drag betyder?

 25. billyjoejimbob skriver:

  kachina
  Har inte begreppet xxx-drag nått Byske? Här nere i civilisationen känner alla till detta, du kan ju t. ex. fråga din väninna porrtanten och besserwissern lillies.

 26. Kachina skriver:

  Så gick den lilla luft som fanns kvar, ur ballongen.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1543652.ab

  Att välja en 19-årig pojke som ordförande och hans korrumperade far som vice ordförande, släckte det sista hoppet om demokrati i Pakistan.

  Förödande idioti av PPP, att välja ny ledare så snart efter mordet. Ett ”solar-plexusval” där förnuftet inte hade inträdesbiljett.

 27. billyjoejimbob skriver:

  Allvarligt kachina, inte ens jag har hört något som kallas ”xxx-drag”, för din sinnesfrid
  var ovanstående tänkt som en liten simpel satir (bäst att jag förklarar detta för dig och din bloggande väninna).
  Sköt om dig där uppe i skogen, själv knallar jag strax över till Riche.

 28. billyjoejimbob skriver:

  Ang Bhutto J:r.
  Håller med dig om din åsikt kachina men vad hade du trott? Att den mördade fru Bhutto var en ängel?

 29. billyjoejimbob skriver:

  F.ö. ligger det en hel del i vad Bengt Nilsson i Eskilstuna skriver

 30. Kachina skriver:

  Det ligger något i vad alla skriver. Jag är väl medveten om att jag inte passar in i etablissemangets norm, men känner mig inte utanför, utan istället tillfreds med att inte höra till det fogliga fiskstimmet som tanklöst och viljelöst följer opinionens strömmar.

  Om detta innebär att jag är ”en böld i arschlet på CB”, kan det vara förklaringen till att han aldrig sitter stilla. :-)

  Bengt Nilsson hör tydligen till den gamla kyrkan där man inte får nämna ORDET som huvudet är fullt av.

  Han har tydligen även den gamla kyrkans tolkningsförmåga, för om jag säger att jag är mer intresserad av en lösning i AutoCad än av om en naken tant eventuellt skulle dansa på rumsbordet, kan inte en normal slutsats vara att jag har xxx-drag.

  Dragningar åt AutoCad skrives xyz-drag, alltså koordinaterna för tre dimensioner.

 31. Kachina skriver:

  Nej, Bhutto var ingen ängel. Hennes mediabild var det verktyg som kunde har förenat öst och väst, kristendom och islam.

 32. bestofmankind skriver:

  xxx-drag? jag tror han refererar till filmen (tripple) xxx , en amerikansk agent (med mera muskler) med rätt att döda typ James Bond fast i modernare tid, filmen är även lika spännande som Mission Impossible…..så vill jag tolka xxx i alla fall….

 33. bestofmankind skriver:

  Ang bhutto jr:

  En taktik grej, avsikten är att vinna valet genom popularitet (med namnet Bhutto) och sympati…

  Det funkade på Filippinerna när Ninoy Aquino (oppositionsledare) blev avrättad, hennes maka Corazon Aquino kandiderade, vann och införde demokrati…

  Om det är bra för Pakistan med Bhutto jr. har jag ingen aning om…

 34. bockgaard skriver:

  Ang Pakistan
  Det är tydligt att man i USA, Korea och Pakistan gärna sneglar mot Sverige och vårt arvsrike.

 35. soli01 skriver:

  Håller med att Benazir Bhuttos son – Bilawal – kan vara en lösning, om han kan axla sin mors tankegångar, mot en fullgod demokrati. Han måste i alla fall få en möjlighet att visa detta. Tiden får visa om det var rätt. Att han är ung behöver inte diskvlificera honom, tycker jag.

 36. Kachina skriver:

  bestofmankind, soli

  19-år är för lite livserfarenhet för att leda ett parti och ett land Jag tror att pappa kommer att använda sonen i sina egna syften, precis som Bush Sr använde Bush Jr för att fullborda sina avsikter i Irak, samtidigt som han ökade välfärden i sina och vännernas företag.

  Pappan är vad jag förstår en ärkeskurk, men OK, mirakler sker, så vi skall inte döma ut pojken även om han har alla odds emot sig.

 37. bestofmankind skriver:

  Kachina,

  Det är så sant som du säger. Men har Pakistan ett bättre alternativ annars för att vinna valet?

  (Notera även att Corazon Aquino är en ”vanlig” hustru och mor, har nog en akademisk examen men har inte läst juridik)

  Så vi får väl hoppas att Bhutto jr, har ett hjärta för folket.

 38. Kachina skriver:

  Jepp, vi får se hur det går.

 39. karrman skriver:

  Egentligen inte så uppseendeväckande att sonen efterträder mamman.
  Om jag minns rätt så var Benazir 26 år när hon 1979 tillträdde som ordförande i PPP,
  efter att pappan blivit hängd.

  Scenariot är nog att Bilawal läser klart sin utbildning och att pappan sköter det hela i Pakistan. PPP verkar i grunden vara ett ”familjeföretag” för klanen Bhutto.

  Det viktiga är att Pakistan kan samla sig som en nation och genomföra demokratiska val samt att återupprätta kontrollen över territoriet. Det skulle alla i regionen vinna på.
  Förlorarna skulle vara jihadisterna.

 40. Kachina skriver:

  bestofmankind

  Jag lyssnade nyss till Bhutto jr´s ”invigningstal”. Visst, oddsen höjdes rejält. Sedan är mycket upp till vilka karaktärer han har runt sig.

 41. Kachina skriver:

  Varför oddsen höjdes rejält?

  Jo, han förstår själv att han är en symbol och skall agera därefter.

 42. bestofmankind skriver:

  Jag håller tummarna och hoppas verkligen att han klarar sig länge i livet.

  Det behövs bara en symbol för PPP, resten sköter sig själv med nyckelorden…..FAMILJEN, GEMENSKAPEN och SAMMANHÅLLNING….

 43. stig2entreprenoren skriver:

  Think small, think short—and listen

 44. steelneck skriver:

  Karl H.: Du beskrev en grundpelare inom den straussistiska ideologin där ett yttre hot används för att ena folk. Du vet väl vilka straussisterna är?

  In the past our politicians offered us dreams of a better world. Now they promise to protect us from nightmares. But just as the dreams were not true, neither are these nightmares.

  Lägg därtill att det kan vara svårt att argumentera emot en spekulation.

  För övrigt, kan det finnas en aspekt av hedersmord i soppan? I så fall, inför vem skall då ”hedern” bevaras såsom marionetten dansar i sin mästares trådar?

 45. Josef Boberg skriver:

  Goood NyårsAftonsMorgon Bengt Nilsson i Eskilstuna – och alla andra med för den delen,

  Dina uttryckta meningar: ”Har foljt denna blogg nagra veckor och maste saga att maken till samlingsplats for udda manniskor sallan skadats. Den dar Kachina verkar vara nagon blandning av en pingstpastor och en sjalvlard kvasivetenskapare av billigaste sort samt med inslag av rent xxx-drag. Josef sover tydligen under ett trad mm mm. 90% av skribenterna har tydligen bildat en egen club som dominerar bloggen dag ut och dag in till 95% – vilket betyder att ovriga ej skall gora sig besvar for dom bemots med tystnad eller okvadesord.
  Gòkvall i gronsakslandet.” – slut citat.

  [Kvasi = oegentlig, oäkta, föregiven, skenbar, sken-;, halvvägs, halvt om halft och halvbildning avseende filosofi, intellektual-Ism, psykologi, religion och vetenskap – enligt Svenska Akademins och Björn Colinders ordböcker.]

  Först en eloge till Dig som har civilkuraget = modet att använda Ditt riktiga namn = STÅ UPP för vad Du skriver ! Dock – Ditt ”riktiga namn” kan ju i och för sig också vara en pseudonym, faktiskt… Hur som med det så önskar jag att Du känner Dig välkommen som kommentator [= INTE DIKTATOR] här på Carl Bildt´s blogg. Det är ALLTID välgörande med nytt ”blod” – och alldeles oavsett kvaliteten på det, faktiskt… Som Nils valspråk är på hans blogg: ”Det finns NÅGOT i ALLT” !

  2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter
  1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
  1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor, ( = även icke MainStreamade förhållningssätt är OK ! – Josefs anm.)
  2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden, – slut på citat ifrån första uppslaget i SVERIGES RIKES LAG.

  Apropå ”Josef sover tydligen under ett trad…”. Javisst gör jag det – och sedan våren 1995 och året runt ! Jag trivs ypperligt med det – och det finns inget förbud mot sådant i Svea Rikes Grundlag – än så länge i vart fall. Detta är de facto inte ”kvasi” – och därtill så är att sova i järnstångsarmerade betonghus en försvinnande kort OVANA hos mänsklighetens ca 450 000-årade historia. Måhända är det det som gör att inte så få av MEDmänniskor i dags dato fungerar åt hållet Autistiskt = dom har bara förmåga att intellektuellt se och uppleva ETT ENDA eller några ynka få träd i skogen = dom missar helt och hållet ALLA andra träd – men framför allt skogen som sådan som HELHET sedd.

  KaChina har tidigare här skrivit att han landade en gång för länge sedan med hög fart och huvudet före i ett betonggolv. Det innebar i sig att hans fantastiska biologiska hjärnDatorRäkneMaskin helt slutade upp med att fungera under några ögonblick/minuter/timmar [jag vet INGET om under hur lång tid det var] = han var till 100 % så kallat UPPLYST = Intelligent på det nyfödda barnets nivå, minst… Det finns inte så lite spår av det fortfarande hos Kachina – tack och lov. Så att få betong i huvudet på det sättet förefaller ju att vara välgörande. Dock – att sova + arbeta i järnstångsarmerade betongkolosser måhända ger inte så lite av den rakt motsatta effekten, troligast…

  För att personligen undvika den uppenbara risken för ”betong i hjärnDatorn” – även i trähus faktiskt – så har jag valt att sova utomhus under en björk sedan 1995. Själv upplever jag att det stimulerar till mindre ”betong” = MainStreamade = andras åsikter om både det ena och det andra för egen del i min egen hjärnDator = mitt personliga intellekt. Varför ? Tja – försök med att injicera lite betong i Din PC som Du skriver Dina inlägg med – så får Du förmodligen svar på den frågan, troligast… Ifall Du är nyfiken på vad jag egentligen menar med det här – så finner Du måhända svaret på det på min hemsida, kanske… [klick på mitt namn ovan].

  Enär Du osökt ovan har gett mig tillfället – så vill jag också göra Dig bekant med ordstävet: ”Det Wi säger om en eller några andra – det säger Wi mer eller mindre ALLTID om oss själva också – och inte så sällan minst lika mycket”.

  Gooott Annorlunda Nytt 2008-år till ALLA !
  ÖNSKAR… :-) /vännen Josef

 46. Kachina skriver:

  På tal om annorlunda människor. Carl Bildt bor ibland, veckovis, i ett flygplan. :-)

 47. bestofmankind skriver:

  stig2entreprenoren,

  ”When you´re in Rome Do what the Romans does”

 48. bestofmankind skriver:

  Kachina (och andra som är nyfikna),

  Här är ”triple x” filmen som jag menade:

  http://www.imdb.com/title/tt0295701/

%d bloggare gillar detta: