Ansvaret?

Dagen efter mordet på Benazir Bhutto och den nya osäkerheten i Pakistan.

Det kommer säkert att ta tid innan bakgrunden till attentatet kan klarläggas – om det nu någonsin kommer att ske.

Men det är värt att notera att al Qaidas andreman al-Zawahiri för bara två veckor sedan sade att Bhuttos återkomst till Pakistan var en del av en amerikansk plan. Och i detta låg ju alldeles självklart att hon av al Qaida sågs som en framträdande och viktig fiende.

Med den inställning är det inte svårt att föreställa sig att al Qaidas kvarvarande ledning i de oländiga bergsområden på den pakistanska sidan av gränsen till Afghanistan också försökte att inspirera och organisera attentat mot henne.

Samtidigt är det svårt att inte förvånas över den bristfälliga säkerheten kring en person som alla visste var utsatt för en högst påtaglig attentatsrisk. Hon färdades tydligen i en relativt oskyddad bil, och ingenting hindrade attentatsmän att komma ända fram till bilen.

Grundläggande säkerhetsregler förefaller – att döma av TV-bilderna – att ha ignorerats.

Därmed skulle ansvaret för hennes död mycket väl kunna komma att ses som dubbelt.

Omedelbart skulle al Qaida med dess påtagligt starka nätverk i Pakistan vara ansvarigt. Men indirekt den regim som inte gav en framträdande politiker det skydd som borde ha varit en självklarhet.

Säkert kommer det att spekuleras mycket om detta under veckorna som kommer. Och klarhet får vi – som sagt – kanske aldrig.

27 Responses to Ansvaret?

 1. soli01 skriver:

  Huruvida Bhuttto haft det skydd som hon säkerligen behövt är kanske svårt att direkt avgöra från de bilder vi sett på tv. Det kan ha brustit där och vi kanske senare får veta mera exakt hur hon bevakats. Om hon haft dålig eller kanske ingen bevakning är detta en riktig skandal! Hotet mot henne var uppenbart mycket stort.

 2. Kachina skriver:

  soli01

  Nej, inte så svårt att se. Direkt när hon klev ned från podiet, var hon omringad av skyddande beväpnad militär. På väg till bilen upplöstes det skyddet och väl framme ser du inte ett spår av dem.

  Det tyder på dubbelt ansvar, att Al Qaida har försänkningar in i Musharraf-regimen, kanske så långt som längst upp, vilket vi med säkerhet aldrig får veta Däremot är det nästan alltid så att ett mord på en mäktig politiker, ofta regisseras i samarbete med den som har kontroll över säkerheten.

  Märkligt är också hur tyst det är kring försöken att identifiera gärningsmannen, om det nu görs några försök. Ännu märkligare är regimens uttalande att hon varken dog av kulor eller bomb, utan genom att slå huvudet i biltaket. Pakistan har fått sin Bagdad Bob.

 3. soli01 skriver:

  Kachina – kan givetvis vara svårt att identifiera en peron som sprängt sig i småbitar. Kanske något av fragmenten ändå kan ge en ledtråd – utredning om detta görs säkert.
  Har dock svårt tro, att regeringen skulle ligga bakom detta avskyvärda brott, men frågorna kanske aldrig blir utredda. Varför hatar vissa människor de som verkligen står upp för det goda?
  Mitt motto: Uppträd mot andra som du vill bli behandlad själv. Kan vi människor göra detta enkla, skulle nog världen se annorlunda ut.
  Önska kan man alltid!

 4. mrmhalland skriver:

  Ja, soli01.
  Det är lite paradoxalt att vi faktiskt än idag har tio guds bud som vår värdegrund, samtidigt som vi kritiserar andra religioners föråldrade synsätt.

  Ett av buden återger ju du här soli01, men titta på de andra också, de flesta är faktiskt aktuella än idag.

 5. mrmhalland skriver:

  Nu pratade jag lite snabbare än vad hjärnan borde ha tillåtit.
  Det soli01 säger är ett känt bibelord, men inte ett av buden (det borde vara det).
  Men i övrigt håller jag med mig :-)

 6. Josef Boberg skriver:

  GoodKvällst Soli01 och Mrm Halland,

  Inte-böner = Du skall inte… = budorden i gemen. Som Paulus lär ha sagt: ” Det jag vill göra det gör jag inte – men det jag inte vill göra – det gör jag !”

  Varför ? Tja – ta bort ordet inte (= det ordet kan ingen enda egentligen intellektuellt snappa = det är i grunden ett omöjligt ord att intellektuellt förstå !) – så har Ni svaret på varför just budorden varit så effektiva i att förslava mänskligheten med ! Det fungerade för ca 1700 år sedan – och fungerar lika supereffektivt i dags dato, verkligen…

  Ett exempel: ” Ni får tänka på precis vad som hellst – men absolut inte Eifeltornet”. Vad kommer Ni då bergis att helt automatiskt att tänka på – så fort det finns det minsta lilla tankeutrymme ledigt i Era fantastiska biologiska hjärnDatorer ?

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 7. Kachina skriver:

  Vad jag tror mig veta, har även islam de tio Guds bud som värdegrund.

  Det är dags att det stora tysta massan inom islam säger ifrån, gör upp med demagogerna i religionen. Det gjorde vi kristna på 60-talet. Nu är det dags att islam gör detsamma.

  Nej, soli, jag tror inte på allvar att Musharraf var inblandad. Men några dörrar in till regimen stod öppna. Det kan man sluta sig till av säkerhetsstyrkans agerande.

  OM,…..det inte var så enkelt att det var en prestige-blunder, att militären hade fått till uppgift att säkra podiet och närområdet, men ingen hade klargjort vem som skulle stå för säkerheten vid transporten därifrån. Min kännedom om människan säger att någon medvetet hade undvikit att nämna hur säkerheten vid transporten skulle lösa.

  Öppningen vara skapad, passningen skickad. Det var bara att lägga in en bredsida.

 8. soli01 skriver:

  mrmhalland – tio Guds bud är väl inte fel att leva efter och skulle om vi oftare tillämpade dessa budord få en mera ”mjuk” värld. Önsketänkande kanske…

 9. Josef Boberg skriver:

  Soli01,

  Ja – jag säger då inte det !

  GooodNatt… :-)/vännen Josef

 10. soli01 skriver:

  Ska vi sova på ”saken”. Kanske bäst så! :)

 11. mrmhalland skriver:

  Nej soli, jag menar verkligen inte att det är fel, det var bara en reflektion jag gjorde i och med ditt inlägg.
  Däremot ifrågarsätter jag om islam har samma värdegrund.
  De vålds- och tillgreppsbrott som på ett skenartat sätt skjutit i höjden de senaste åren ( i Sverige) är väldigt högt representerade av människor med muslimsk bakgrund.
  Det kanske bara är en känsla jag har, men är det inte så att muslimer oftare ”praktiserar” sin religion än vad vi protestanter gör ?

  Jag inser risken med ett sådant här inlägg, men det finns faktiskt otvetydig statistik.

 12. soli01 skriver:

  mrmhalland – ok, jag skrev kanske otydligt, men jag menade allmänt om det hela.
  Hur är det med de budord , som vi har inristat sedan barnsben. Har även muslimer dessa ord? Tror att Kachina påstod detta. Nyfiken?

 13. mrmhalland skriver:

  Ja, visst är jag nyfiken !

  Ju mer jag vet, desto större är mina möjligheter att förstå.
  Det är väl ytterligare något som är viktigt om vi ska kunna leva i symbios, att vi faktiskt försöker förstå varandra ?

 14. Helena Palena skriver:

  Tysta massan kan väl inte göra upp Kachina! Dom kan ju inte läsa och tror på Koranen och Allah till tänderna (dom är ju hjärntvättade).

  Den Gud vi tillber har bara funnits i en kort tid i mänsklighetetens historia. Ska världen kunna bli bättre måste vi tala om sanningen och skapa nya ordningar och en ny Gud-Fader som har en Moder vid sin sida!

  Butto var ju bara en kvinna…

 15. Helena Palena skriver:

  Bhutto var ju bara en kvinna…

 16. Josef Boberg skriver:

  GooodDag HelEna PalEna,

  Din uttryckta mening: ”Tysta massan kan väl inte göra upp Kachina! Dom kan ju inte läsa och tror på Koranen och Allah till tänderna (dom är ju hjärntvättade).” – slut citat.

  Skall det inte rätteligen vara hjärnFÖRSMUTSADE ?

  Ha det… :-) /vännen Josef

 17. Helena Palena skriver:

  Josef Paul B: Så rätt du har! Tänk, det är ju försmutsning det handlar om! Till våren tar vi fram såpa och rotborste och ställer oss i en bäck med friskt vatten och tvättar världen ren från alla osanningar som styr.

  Jag tycker dessutom att Carl Bildt kan säga till ledarna för dessa underutvecklade länder att dom också – liksom vi gjorde 1842 – inför en folkskolestadga. Bort med analfbetaismen och in med kunskapens ljus!

  OBS! Denna kunskap ska även flickorna få ta del av.

 18. Kachina skriver:

  ”Tysta massan kan väl inte göra upp Kachina! Dom kan ju inte läsa och tror på Koranen och Allah till tänderna (dom är ju hjärntvättade).”

  Det är inte nödvändigt att de är läskunniga för att göra revolt mot den ”sanning” som förtrycker dem. Det beror på hur Ordet sprids. Det behövs bara EN källa och det rätta ordet som formulerar en åsikt, för att den skall spridas i kvadrat.

  Dessutom, ingen är ensam med sina tankar. Vi sitter ihop i ett gigantiskt medvetet Universum. Sedan väl tanken tagit fäste i en, förmedlas tanken och känslan i det lokala nätverket, som i sin tur sitter ihop med andra lokala nätverk. På så sätt kan en opinion svänga inom några timmar, utan att de enskilda tankefiltren haft fysisk, skriftlig eller muntlig kontakt.

  Det är dags för alla vardags-muslimer börjar fundera på om deras källa för trygghet, istället är den källa som förtrycker och hotar dem. Kom igen nu alla muslimer. Tala ut om jag har fel. Kristendomen var en gång den som förtryckte oss. Vi har gjort oss fria och har ändå kvar vår religion. Vi sparkar på de högerextrema kristna så snart de sticker upp sitt fula tryne. Vi har sparkat på Bush i åtta år och nästa år försvinner han och hans gelikar ner i den dypöl de kom ifrån.

  Vad tänker NI muslimer göra?Törs ni göra något mot den religion som förtrycker er mer än någon annan?

 19. steelneck skriver:

  Fundera en liten stund på vilka som har störst intresse av att hålla oss avogt inställda till muslimer… Det är ett bra tankefilter att ha till hands.

  Calle nästan öppnar för tankar kring ”false flag operation”, men jag får då inte riktigt ihop vem som kan vara ”förmånstagaren” och på vilket sätt. Det kan finnas flera tänkbara scenarion där tornet i chackspelet offrades. Någonting ”fishy” ligger i bevakningen. Den där för ambassad-bomb-åtalet av Usama USA-skapade entiteten AQ köper jag inte. Det har använts alltför många gånger som den mörka men mycket bekväma straussistiska demonen att imaginärt skrämmas med, alltför simpelt. Jag tror att Calle siter på ledtrådar som kanske inte bör namnas..

 20. soli01 skriver:

  steelneck – antydnngar är en styggelse. Någon har sagt”tala ur skägget”!

 21. Helena Palena skriver:

  Kachina – nu börjar det likna något! Bra rutet!

  Fast – jag har mina dupier om ett ord och en källa när hjärnan är upphakad på ”Om Gud vill” och ”Alla är stor – det finns ingen Gud utom Allah” eller vad det nu är dom säger – massorna i TV-rutan.

 22. Kachina skriver:

  steelneck

  Det är alldeles uppenbart att vi glädjer resterna av det extremkristna svarta prästerskapet, som vi till största delen gjorde oss av med på 60-talet när vi angriper islam. När vi gör det, är det viktigt att vi inte angriper den enskilde muslimen, utan den institution som håller fast varje muslim i ett järngrepp av hot och förtryck.

  Samma typ av institution, kristendomen, där människor med kontrollbehov kunde göda sitt sjuka sinne, höll västvärden i ett järngrepp genom hot och förtryck, ända in till 1960-talet. Vi är fortfarande kristna. Vi har kvar våra kyrkor. Vi har kvar församlingar som är till stor hjälp för människor i nöd, men vi har gjort oss av med det förtryck prästerskapet stod för. Idag täcker ingen kvinna sitt huvud i församlingen. Kvinnor predikar från talarstolen och ber i samma rum som männen och leder bönen.

  Islam är yngre än kristendomen. De går genom samma psykologiska utveckling, men ligger trehundra år efter oss i tid. De kan inte vänta i trehundra år med att kasta ut talibaner, mullor och det svarta prästerskapet. Det måste ske nu. Några förspillda åtrionden, så är det försent. Då kommer deras barn och barnbarn att få leva under ett religionsförtryck långt värre än Guantanamo.

 23. steelneck skriver:

  Ja, självklart Kachina, men vad jag menar är att allting i det geopolitiska spelet inte nödvändigtvis är vad det ser ut att vara. Här t ex. lite spekulationer som faktiskt inte är helt otänkbara, även om jag inte köper det med hull o hår rakt av:
  http://existentialistcowboy.blogspot.com/2007/12/bbc-censored-benazir-bhuttos-reports.html

  Lyssna framförallt noga på vad Benzir Bhutto säger i den oklippta videon inlänkad på sidan ovan.

  Vidare kan man ju spekulera hurvida detta mord kan användas som ursäkt för en utökad amerikansk närvaro i Pakistan. Ett divide & conquer som tillsammans med Israel ger en ökad kontroll över en stor del av Mackinders heartland, vilket i runda slängar är vad geopolitik handlat om ända sedan tyskland började köra ifrån det gamla brittiska imperiets kol och ånga-flotta på haven. Om mordet används på det viset innebär det också i förlängningen ett större kringskärande av Iran. Det skulle vara intressant att läsa lite ryska spekulationer kring det hela.

 24. Kachina skriver:

  steelneck

  Jag kan mycket väl tänka mig de olika scenarion du beskriver. Intrigerna i den högsta politiken är många och komplicerade. Jag har länge misstänkt att Bin Laden är död, men hålls vid liv av USA för att hålla symbolen för terrorismen, bilden av en massmördare vid liv.

  Vem som dödade symbolen för demokrati i den muslimska världen skall vi låta vara osagt. Vi torde aldrig få veta. Vi vet däremot att med henne dog den länk som hade kunnat förena de stora massorna, vardagsmuslimen och den vardagskristna. Det är inte så stor skillnad mellan oss och ingen behöver övertyga den andre om vem som har rätt. Det vi på bägge sidor behöver veta är vad det svarta prästerkapet/mullorna vantolkat i skrifterna för att förtrycka och kontrollera enskilda människors liv.

  Detta svarta prästerskap/mullor har alltid varit den politiska maktens förlängda arm. De har, sedan dessa religioner skapades, använt det religiösa förtrycket till att få unga pojkar att springa över öppna fält mot kulsprutor (en miljon döda i Verdun, på några dagar, genom att upprepa samma manöver om och om igen, att springa över öppna fält mot kulsprutor med obegränsad ammunition) Samma förtryck används av mullor för att få unga pojkar att spränga sig själv i luften i en folkmassa.

  Intrigerna på högsta nivå kommer vi inte åt, men vi kan kapa deras förlängda arm. I Europa frigjorde vi oss från det svarta prästerskapet på 60-talet, utan att förstöra det goda som fanns och finns inom kristendomen. USA har påbörjat sin frigörelse från katolska förtrycket, men tyvärr har de högerextremt kristna fått fäste under en tid.
  Förhoppningsvis frigör sig amerikanarna från den galenskapen under nästa år och förhoppningsvis inser vardagsmuslimen att ingen Allah har sagt att kvinnan inte år be samtidigt som mannen i samma rum och ingen Allah har sagt att kvinnan skall täcka sitt huvud eller döljas under ett skynke. Det är ett förtryck som varje troende muslim måste göra uppror emot.

  Detta förtryck är inte Allahs vilja, utan ett uttryck för det svarta prästerskapets kontrollbehov, ett förtryck som sedan kan användas av den politiska makten för att styra massorna i den riktning de vill. Vi i den stora massan måste se till att den högsta politiska makten inte längre kan använda religionen till att manipulera oss.

 25. steelneck skriver:

  Om det du skriver Kachina kan du vara helt övertygad att vi är överens. Religion har i alla tider använts som ett verktyg att styra folk, och det är ett effektivt sätt eftersom skilnaden mellan en simpel tro och religion är att religionen inte kan ifrågasättas av den religiöse, detta eftersom denne då riskrar förlora sin religion och ytterst bli en kättare. Platons grottliknelse är mycket tänkvärd i detta sammanhang, ett stycke visdom som är äldre än både kristendom och islam.

  Men.. det jag pekar på är att även de som är frigjorda från religionens bojor kan styras på liknande sätt, av precis lika mörka och maktfullkomliga intressen med andra medel, som också innefattar tro i en, i alla fall nästan religiös magnitud. Där kommer straussism in i bilden, där yttre hot används sas. för att ena folk. Det bygger mycket på stigma, kollektivism, självcensur och ibland ”nobla lögner”, detta oavsett om hotet är äkta, imaginärt, skapat eller rent av ren å skär lögn. Hotet ställs emot det goda på ett sätt så att det goda blir till en nackdel. Fundera lite i de termerna varje gång man vill utöka övervakning av oskyldiga medborgare med det mörka hotet som ursäkt. Det är precis så man genom många små steg av synbart goda intentioner hamnar i det bakvända: Terrorism och demokrati går inte ihop, låt oss avskaffa demokratin. I den andra änden av skalan hittar vi ”preemptive strikes” som i det lilla kan beskrivas som: Jag gillar inte min granne, han kanske vill mig illa, så det är bäst att jag går dit och slår honom på käften för säkerhets skull..

  Låt oss göra ett tanke-experiment för att visa på ett kognitiv ofta lika grundmurat som religion. Låt säga att du står på taket av en hög byggnad som är på väg att rasa ihop. I samma stund som byggnaden börjar rasa så hoppar du ut i tomma luften, och till din förvåning så rasar byggnaden fortare än du faller fritt genom luften, taket nådde marken före dig trots att hela konstruktionens massa var i vägen! WTF?? – Hinner du tänka innan du slår i marken.

  Backa nu klockan till 11:e september 2001.. Hur känns den kognitiva dissonansen nu, obekväm kanske? Fundera sedan vidare om allt som gjorts i dess namn sedan dess. Den som vid detta lag inte mentalt krupit tillbaks till de värmande och bekanta kognitiven i Platons grotta, på precis samma sätt som den religiöse, börjar nu inse kraften i Strauss ”noble lies” och märker hur det obekväma kan förvandlas till ”deadly truths”.

  För att då gå tillbaks till det där om vem som har störst intresse av att hålla oss avogt inställda till muslimer. Är det muslimer som vill att vi skall tycka illa om dem? Eller är det kanske den som vill muslimerna illa? För att hitta svaret på den frågan behöver vi undersöka vem som behöver vårt stöd. Alla beslutsfattare, som inte är diktatorer, behöver motivera sina handlingar för någon, och ytterst behöver politiker i en demokrati en medgörlig opinion. Den svenske forskaren Ola Thunander vid fredsforskningsinstitutet PRIO i Oslo tog vid ett föredrag upp ett lysande gammalt svenskt exempel från den svenska stormaktstiden. En militär befälhavare ville anfalla fienden, men han fick inte för kungen. Han beställde då i hemlighet ned fiendeuniformer från teatern i Stockholm, lyckades sedan övertala några av de egna soldaterna att klä ut sig och göra ett blodigt anfall mot de egna styrkorna. När nyheten om anfallet nådde kungen, så behövde befälhavaren inte längre be om lov, nu blev han istället beordrad av kungen att anfalla. Så kan det gå när haspen inte är på.., och det var precis detta som Eisenhower ytterst varnade för när han myntade uttrycket ”military industrial complex”, för på den tiden kom man fortfarande ihåg det vi inte fick glömma. Idag har vi dock glömt, fullständigt. Det enande hotet heter dock inte kommunism idag (judefrågan kom senare), utan det är en annan ism som används likadant nu som då. Ja tom. ordagrant översatt från tyska till engelska ibland. Varför kan man då undra, svaret hittas i den unipolärt geopolitiska kontrollen av Mackinders heartland, där politiker ofta nyttjas som villiga marionetter med karriärstegen som verktyg.

  Jag misstänker att vi egentligen var överens, vi bara skrev och tänkte på lite olika saker. Jag om hur vi påverkas och styrs, du om hur troende muslimer kan styras. Jag håller också med dig fullständigt, ju mer vi stigmatiserar muslimer, ju mer utanför de känner sig, desto lättare har mörka krafter att nyttja dem med religionen som verktyg. De stigmatiserade sluter sig till sina kollektiv och bygger sin egen kollektivism som skapar polarisering som i värsta fall kan bli farlig. Framförallt då på tonåringar som befinner sig i en mycket känslig period med bara ena foten i dn självständiga vuxenvärlden. Stigma och kollektivism är oerhört starka verktyg, som är lätt att använda för att omedvetet skapa sig sin alldelens egna lilla terroristfabrik. Björntjänst är nog ett passande ord.

 26. Kachina skriver:

  steelneck

  Mycket kloka ord. Vi är helt överens, du kunde bara ge en tydligare bild än jag.

  Tack. Det inlägget tar vi med oss in i nästa år. Jag hoppas att många läser och begrundar.

  GOTT NYTT ÅR!

 27. Josef Boberg skriver:

  Goood NyårsDagsKvällst SteelNeck & KaChina,

  SteelNeck´s uttryckta meningar: ”Om det du skriver Kachina – kan du vara helt övertygad att vi är överens. Religion har i alla tider använts som ett verktyg att styra folk, och det är ett effektivt sätt – eftersom skillnaden mellan en simpel tro och religion är att religionen inte kan ifrågasättas av den religiöse. Detta eftersom denne då riskerar förlora sin religion och ytterst bli en kättare. Platons grottliknelse är mycket tänkvärd i detta sammanhang. Ett stycke visdom som är äldre än både kristendom och islam.

  Men… det jag pekar på är att även de som är frigjorda från religionens bojor kan styras på liknande sätt, av precis lika mörka och maktfullkomliga intressen med andra medel, som också innefattar tro i en, i alla fall nästan religiös magnitud. Där kommer straussism in i bilden, där yttre hot används s a s för att ena folk. Det bygger mycket på stigma, kollektivism, självcensur och ibland “nobla lögner”. Detta oavsett om hotet är äkta, imaginärt, skapat eller rent av ren å skär lögn. Hotet ställs emot det goda på ett sätt så att det goda blir till en nackdel.

  Fundera lite i de termerna varje gång man vill utöka övervakning av oskyldiga medborgare med det mörka hotet som ursäkt. Det är precis så man genom många små steg av synbart goda intentioner hamnar i det bakvända: ”Terrorism och demokrati går inte ihop, låt oss avskaffa demokratin”. I den andra änden av skalan hittar vi “preemptive strikes” som i det lilla kan beskrivas som: ”Jag gillar inte min granne, han kanske vill mig illa, så det är bäst att jag går dit och slår honom på käften för säkerhets skull…”

  Låt oss göra ett tanke-experiment för att visa på ett kognitiv [= ett intellektuellt förståndsmässigt förhållningssätt – Josefs anm] – ofta lika grundmurat som religion. Låt säga att du står på taket av en hög byggnad som är på väg att rasa ihop. I samma stund som byggnaden börjar rasa så hoppar du ut i tomma luften, och till din förvåning så rasar byggnaden fortare än du faller fritt genom luften, taket nådde marken före dig trots att hela konstruktionens massa var i vägen ! WTF ? ? – Hinner du tänka innan du slår i marken.

  Backa nu klockan till 11:e september 2001.. Hur känns den kognitiva dissonansen [= missklang, misljud – Josefs anm] nu ? Obekväm kanske ? Fundera sedan vidare om allt som gjorts i dess namn sedan dess. Den som vid detta lag inte mentalt krupit tillbaks till de värmande och bekanta kognitiven i Platons grotta, på precis samma sätt som den religiöse, börjar nu inse kraften i Strauss “noble lies” – och märker hur det obekväma kan förvandlas till “deadly truths”.

  För att då gå tillbaks till det där om vem som har störst intresse av att hålla oss avogt inställda till muslimer. Är det muslimer som vill att vi skall tycka illa om dem ? Eller är det kanske den som vill muslimerna illa ? För att hitta svaret på den frågan behöver vi undersöka vem som behöver vårt stöd. Alla beslutsfattare, som inte är diktatorer, behöver motivera sina handlingar för någon, och ytterst behöver politiker i en demokrati en medgörlig opinion. Den svenske forskaren Ola Thunander – vid fredsforskningsinstitutet PRIO i Oslo – tog vid ett föredrag upp ett lysande gammalt svenskt exempel från den svenska stormaktstiden.

  En militär befälhavare ville anfalla fienden, men han fick inte för kungen. Han beställde då i hemlighet ned fiendeuniformer från teatern i Stockholm – och lyckades sedan övertala några av de egna soldaterna att klä ut sig och göra ett blodigt anfall mot de egna styrkorna. När nyheten om anfallet nådde kungen, så behövde befälhavaren inte längre be om lov. Nu blev han istället beordrad av kungen att anfalla. Så kan det gå när haspen inte är på… – och det var precis detta som Eisenhower ytterst varnade för när han myntade uttrycket “military industrial complex” – för på den tiden kom man fortfarande ihåg det vi inte fick glömma.

  Idag har vi dock glömt, fullständigt. Det enande hotet heter dock inte kommunism idag (judefrågan kom senare), utan det är en annan ism som används likadant nu som då. Ja t o m ordagrant översatt från tyska till engelska ibland. Varför kan man då undra ? Svaret hittas i den unipolärt geopolitiska kontrollen av Mackinders heartland – där politiker ofta nyttjas som villiga marionetter med karriärstegen som verktyg.

  Jag misstänker att vi egentligen var överens, vi bara skrev och tänkte på lite olika saker. Jag om hur vi påverkas och styrs, du om hur troende muslimer kan styras. Jag håller också med dig fullständigt. Ju mer vi stigmatiserar muslimer, ju mer utanför de känner sig, desto lättare har mörka krafter att nyttja dem med religionen som verktyg. De stigmatiserade sluter sig till sina kollektiv och bygger sin egen kollektivism – som skapar polarisering – som i värsta fall kan bli farlig. Framförallt då på tonåringar som befinner sig i en mycket känslig period – med bara ena foten i den självständiga vuxenvärlden. Stigma [= brännmärke och/eller trälmärke – Josefs anm] och kollektivism [= intellektuell samfälldhetslära och/eller flockhåg = MainStreamat tänkande och agerande – Josefs anm] är OERHÖRT starka verktyg, som är lätt att använda för att omedvetet skapa sig sin alldeles egna lilla terroristfabrik. Björntjänst är nog ett passande ord.” – slut citat.

  KaChina´s uttryckta meningar: ”Mycket kloka ord. Vi är helt överens, du kunde bara ge en tydligare bild än jag. Tack. Det inlägget tar vi med oss in i nästa år. Jag hoppas att många läser och begrundar. GOTT NYTT ÅR !” – slut citat.

  Maken till kongruens i Era två kommentarer ovan – med mitt personliga förhållningssätt i dessa frågor – har jag ALDRIG tidigare stött på. Varken här på Carl Bildts blogg eller någon annan stans. Äääntligen slipper jag att känna mig ensan i en ”öde öken” i dessa frågor. Så innerligt vaaarmt taaack till Er båda – för dessa många både kloka = Intelligenta och Förnuftiga = bondFörståndsAktiga meningar ovan !

  Ha det… :-) /vännen Josef

%d bloggare gillar detta: