Demokratiska val i Thailand

I dag går Thailand så till det val som innebär att man återgår till den konstitutionella och demokratiska utveckling som avbröts av militärkuppen i september förra året.

Återgången till konstitutionellt och demokratiskt styre har därmed gått enligt den tidtabell som utannonserades tidigare detta år. Och dagens val innebär på sitt sätt kulmen på denna process.

Att vi välkomnar denna utveckling är självklart. Banden mellan Sverige och Thailand är omfattande och viktiga. Tsunami-katastrofen kom ju snarast att föra våra bägge länder närmare varandra.

Huruvida valresultatet kommer att göra en snabb och enkel regeringsbildning möjlig eller ej återstår att se. Det viktiga är att den sker på basis av respekten för valresultatet.

Vi har ju sett länder i Europa där det tar betydande tid efter ett val innan en regering kan bildas. Sådana problem ligger lite i demokratins natur.

Thailands utveckling mot stabil demokrati har inte varit spikrak sedan den absoluta monarkin avskaffades 1932.

Men varje bakslag har blivit en bekräftelse på att bara en demokratisk utveckling har förmågan att hantera de olika utmaningar som landet står för.

14 Responses to Demokratiska val i Thailand

 1. Kachina skriver:

  Det var ju det jag sade. Thailand är för ”ingift” i den västerländska demokratin för att en militärdiktatur skall kunna verka någon längre tid.

 2. Kachina skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article1515722.ab

  Nja, om valen håller ungefär samma fusk-klass som USA:s, kommer vi att acceptera dem.

  Jag tror inte på Thailand som en militärdiktatur. Faktum är att banden mellan Thailand/Filippinerna och Europa, snart är lika starka som banden mellan Finland/Norge/Sverige. Därmed blir även politiken och rättsmedvetandet mer likartat.

 3. bestofmankind skriver:

  ”Banden mellan Sverige och Thailand är omfattande och viktiga”.

  Och du kan med att säga så…snälla du, spara dina diplomatiska språk bland dina kollegor. Såna går inte hem bland ”vanliga” folk!

  Här är ett bevis på att din integritet ifrågasätts (den nuvarande Regeringen valde bort bland annat Thailand och Filippinerna att ha bilaterala utvecklingssamarbetet med):

  Klicka för att komma åt a61e0203.pdf

  Varför…juust det, vi har ingen olja….bara kokos olja….det räcker inte långt det!

 4. Kachina skriver:

  (den nuvarande Regeringen valde bort bland annat Thailand och Filippinerna att ha bilaterala utvecklingssamarbetet med):

  Detta måste naturligtvis ifrågasättas och frågan om varför Carl Bildt är så tyst, kan man bara spekulera i. Det kanske är som en VD sade åt mig en gång; ”Skall man ha kvar jobbet får man fan i mig prostituera sig, nästan var dag.”

  Jag antar att villkoren för CB är tydliga,….ett vattentätt skott mellan inrikes- och utrikespolitik. Pengarna till ambassader fördelas ur inrikeskassa, alltså Borg. Han är för ung för att förstå att det är familjebanden som river gränser, inte politiska beslut.

  Detta är ETT av Allianzens vansinniga beslut. Hur många dagar är det kvar tills vi blir befriade från dem?

 5. bestofmankind skriver:

  Orättvist kallar jag det.

  Men Regeringen vill tydligen bara störst bidragsgivare på vissa områden:

  http://www.regeringen.se/sb/d/9880/a/94579

 6. smalanningen skriver:

  Innan man rasar över att regeringen valt bort att ha ”bilateralt utvecklingssamarbete” med Thailand och Filippinerma så kanske man kunde förklara exakt vad som förändras istället? Och vad som är så hemskt med det? Säg att du listar tre nackdelar och rotar fram tre fördelar så blir det nog nyanserat och bra.

  Men en sak till…spara dina diplomatiska språk till dina kollegor. Fraser som ”bilateralt utvecklingssamarbete” går inte hem bland “vanligt” folk…

 7. pettson skriver:

  ”Detta är ETT av Allianzens vansinniga beslut. Hur många dagar är det kvar tills vi blir befriade från dem?”

  Förhoppningsvis väldigt många dagar. Så många dagar som det krävs för att rensa ut sossepamparnas och fackföreningsbaronernas unkna lort från vårt samhälle.

  God Jul!

 8. Kachina skriver:

  ”Så många dagar som det krävs för att rensa ut sossepamparnas och fackföreningsbaronernas unkna lort från vårt samhälle.”

  Så bra att vi blir av med dem, men inte menar du väl att vi skall ersätta sossepamparna med den här ”Jönsson-ligan? Du måste väl ändå fatta att deras tankefilter har slaggat igen totalt, när de tänker minska arbetslösheten genom att öka antalet arbetssökande, med sådana som dessutom är både sjuka, halta, lytta och döende.

  Den här regeringen är ett stort gapskratt,……..om det inte är så att, de i brist på kompetens inte klarar av teknikens landvinningar och befolkningsöverskottet, därför tänker lösa problemet genom att dela upp människorna och samhället i en liten ekonomisk elit som lever ovanpå en stor massa untermenschen.

  Om DET är framtiden för den här hårlösa apan, gör nog Moder Jord och det här solsystemet helt rätt i att radera ut den här civilisationen.

 9. Kachina skriver:

  pettson

  Jag skall förklara för dig varför Sverige går så dåligt fastän vi aldrig tjänat så mycket pengar. Det började så smått när sossarna införde Thatcherismen 1986 och Sverige skulle drivas som ett aktiebolag. Det eskalerade vid krisen -92 när företagen skulle lösa problemen enligt samma modell, att varje avdelning i bolaget skulle drivas som ett aktiebolag, ta SINA kostnader och generera SIN vinst.

  Ta bara alla bilhandlare som styckade upp sina bolag. Reservdelslagret blev ett bolag, verkstaden blev ett bolag, försäljningen ett bolag. Över detta vilade moderbolaget som ägde byggnader och debiterade de klonade dotterbolagen med lokalhyra och kostnader för administration, samt krävde en vinst på X-antal procent från varje dotterbolag.

  Följden blev att reservdelarna blev för dyra för verkstaden, verkstaden blev för dyr för bilförsäljarna och bilarna blev för dyra för kunderna, därför att det i slutpriset var lagt vinst på vinst på vinst på vinst. Detta löste bilförsäljarna genom att reparera de begagnade bilarna hos Olles Bilservice två mil därifrån, som köpte sina reservdelar från Biltema.

  Detta resulterade i att den egna verkstaden gick med förlust och lades ned, varpå även reservdelslagret lades ner. Detta i sin tur resulterade i att Olles Bilservice fick så mycket göra, att han tvingades höja priset för att hejda flödet. Därmed var man tillbaka till ruta ett, med den skillnaden att företaget hade slaktats inifrån.

  Så kan inte en bilhandel/verkstad drivas, eftersom varje avdelning genererar jobb till de andra. Lika lite kan Sverige drivas enligt aktiebolags/moderbolags-metoden. I de här sammanhangen gäller ”gungor och karusell-metoden”.

  Högt utbildade ekonomer sitter och räknar ut hur mycket en sjuksäng kostar när någon ligger i den och när den står tom. Dessa beräkningar haltar genom de ramar som begränsar logiken. En säng där någon ligger kostar, teoretiskt, så mycket att man kastar ut folk innan de är färdigbehandlade, för sängen kostar nästan ingenting om den är tom. Detta är alltså logisk idioti. Sjuksängen kostar knappast mer än frukost, lunch och middag och komplikationerna för de icke färdigbehandlade kostar oerhört mycket mer i flera år efteråt.

  Denna logiska idioti resulterar nu i att Skellefteå Lasarett funderar på att lägga ner barnavdelningen för 70 000 invånare och de skall köra till Umeå om ett barn behöver vård. Så illa ställt är det ekonomiskt, i ett läge då Moder Svea:s kassa svämmar över och pengarna regnar över de redan rika, som bonus.

  Skrota Thatcher-reformen. Den har, genom logisk idioti, skapat en ekonomisk kris som inte finns. Ett land kan inte och skall inte, drivas och bokföras som aktiebolag där varje enhet är ett dotterbolag. Ett land är ett tivoli, där inte varje enhet ger vinst i sig, men lever i symbios med alla andra enheter och på så sätt genererar vinst åt dem.

 10. pettson skriver:

  ”Denna logiska idioti resulterar nu i att Skellefteå Lasarett funderar på att lägga ner barnavdelningen för 70 000 invånare …”

  Rätta mig om jag har fel:är det inte vänsterpacket (s, v, mp) som styr och ställer i västerbotten läns landsting? Undra på att det går som det går.

  ”En säng där någon ligger kostar, teoretiskt, så mycket att man kastar ut folk innan de är färdigbehandlade …”

  Nonsens! En säng kostar, därför att den svenska sjukvårdsverksamhetens huvuduppgift sedan länge har varit någonting annat är just sjukvård. Den svenska sjukvårdens syfte har sedan länge varit att fungera som socialvårdens förlängda arm. Inom den svenska sjukvårdens väggar vimlar det av färglatt klädda zoombies, som absolut ingen nytta gör, och det är vi skattebetalare som finansierar dem. (För de trögtänkta: för varje säng ingår löneskostnader för tre-fyra zoombies, som tillbringar sin arbetsdag med att sysslolöst vandra fram och tillbaka i korridorerna.)

  Nå, jag hoppas att någon ansvarsfull vårdgivare tar initiativ till privat barnsjukvård i Ske-å. Sedan så hoppas jag att folket i Västerbotten vaknar ur sin sossetörnrosasömn och sopar rent vid nästa val.

 11. Kachina skriver:

  ”Rätta mig om jag har fel:är det inte vänsterpacket (s, v, mp) som styr och ställer i västerbotten läns landsting?”

  Helt rätt,…och det kör med den bokföring som påbjudits av Thatcher, införts av Ingvar Karlsson och stimulerats ut till samhällets yttersta gränser av förra, vilande och nuvarande borgare. På det sättet, genom teorier som inte stämde med verkligheten, sattes mängder av företag i konkurs under Bildts tid som statsminister, trots att de inte hade några som helst ekonomiska eller produktionsmässiga problem. Då satt den teoretiska idiotin i högsätet och nu har den åter satt sig där, med Borg som härförare.

  ”Inom den svenska sjukvårdens väggar vimlar det av färglatt klädda zoombies, som absolut ingen nytta gör, och det är vi skattebetalare som finansierar dem.”

  I din lilla tunnel kan du knappast se vilken nytta de gör. Men ta bort dem,……..tja, man saknar inte kon förrän båset är tomt, vilket du kommer att göra när du blir sjuk. Tänk o det ingen finns som kan ge dig en morfinspruta när du ligger i dödens väntsal och provligger sängar åt landstinget. Rätt åt dig. Jag hoppas att du får en lång och plågsam hädanfärd, nonchalerad av de sköterskor som eventuellt finns kvar. Du har verkligen, med ditt bristande medvetandeomfång, gjort dig förtjänt av det.

 12. Kachina skriver:

  pettson

  Du hör tydligen till det där klientelet Påven talade om, de som kräver och tar för mycket utrymme.

  Din mening är alltså att det skall finnas ett sjukvårdsteam som inte får betalt, eftersom de inte gör något när DU inte är sjuk. Men när DU kommer in, då skall de f-n finnas på plats.

  Det är trånghuvuden som du, som gör den här världen olidlig att leva i. Du måste fatta at ju mer vi utvecklar tekniken, desto färre blir det som måste försörja allt fler. De femtio dagavlönade i Indien som för femton år sedan göt en betongplatta genom att under en hel dag bära betong i en balja på huvudet, har nu ersatts av en lastbil med betongpump, en man som styr slangen, som gör samma sak på en timma.

  Vid förra sekelskiftet var vi drygt två miljarder på den här jorden och det mesta sköttes med handarbete. Vid det här sekelskiftet är vi sex miljarder och det mesta sköts av datoriserade maskiner. Trots denna utveckling måste alla äta och om du inte vill ta del i att föda dem, får du minska arbetstiden så de får ett arbete eller så helt enkelt utrota fyra miljarder av dem.

  Jag tror mig förstå vilket alternativ du förordar. Det torde ligga helt i linje med Allianzens avsikt att skapa ett lokalt och globalt i-samhälle och u-samhälle. Tiden och svälten regleras befolkningsöverskottet, ett resonemang som är lika galen som er politi, därför att ju fattigare människan blir, desto fler barn skaffar hon. Det är en instinkt som hundra år av teknisk utveckling inte kunnat utplåna.

 13. bestofmankind skriver:

  Smålanningen,

  Rasar?? Nej då! absolut inte. Det får man bara rynkor av. Som ungdomar säger numera ”Det är lugnt”.

  Olika filippinska föreningar från olika delar av Sverige firade och hedrade den 60-åriga diplomatiska relationer mellan Sverige och Filippinerna på Skansen, lördagen den 25 augusti i år. Måndagen därpå sa man på nyheter att Regeringen ”har satsat på ett mer fokuserat bistånd”. Filippinerna bland 23 andra länder ”valdes bort”. Hur reagerade vi – svenska medborgare med filippinsk härkomst ? Vi bara ryckte på axlarna….”Det är lugnt”.

  I mitten av Nov. fick vi reda på att den svenska ambassaden på Filippinerna står i listan på Regeringens förslagna svenska ambassader som skall avvecklas. Vi vädjade, faxade, ringde till UD och t o m ”bloggade” här. Det hjälpte inte. Rasade jag? Nej då…”det är lugnt”. Min personliga kommentar här på bloggen under Carl Bildt blev bara ” More comments are unnecessary”.

  Regeringen må ha slutat med att ge ”bistånd” till Filippinerna, och stänger sin ambassad i Makati (Manila) men mina åsikter, rättigheter, livs- och ideologiska värderingar, och värdighet kan inte tas från mig.

  ”Min en sak till..spara dina diplomatiska språk till dina kollegor. Fraser som ”bilateralt utvecklingssamarbete” går inte hem bland ”vanligt” folk…”

  Sorry, sorry….jag glömde citations tecken på bilateralt utvecklingssamarbete…det skall vara…”bilateralt utvecklingssamarbete”. (källa: websidan -ett fokuserat bistånd-som jag länkade ovan, sidan 3, punkt 6).

  Jag trodde att alla skall märka att jag glömde citations tecken.

  Men som du sa ”bilateralt utvecklingssamarbete” går inte hem bland ”vanligt” folk.

%d bloggare gillar detta: