Position inför Paris

Brännpunkt i dagens SvD ger Gunilla Carlsson vår bakgrund till dagens viktiga möte om palestinsk statsbyggnad i Paris.

Tyvärr fick Gunilla förhinder – förkylningstider! – men den svenska positionen och det svenska bidraget kommer självfallet att föras fram i alla fall.

Planet till Paris lyfter 06.20…

24 Responses to Position inför Paris

 1. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt,

  Trevlig resa ! Så länge som Du inte ligger till sängs i ”förkylningstider” – så simmar i vart fall jag personligen lugnt – avseende Sveriges utrikespolitik.

  Lycka till !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 2. hillary2 skriver:

  Ja lycka till men varför talar ni enbart om raketbeskjutningar när det är decennier av terrorism som är problemet?

 3. swenson skriver:

  Behov av debatt om svenska ambassaders roll

  Först ett tack till dig Carl för din utomordentliga blogg som gör att vem som helst kan följa svensk utrikespolitik på ett sätt som aldrig förr. All heder åt dig för det och för att du är seriös i utrikespolitiska frågor och skaffar Sverige ett aktat namn där du utåt agerar.

  Efter helgerna tycker jag att du allvarligt skall ta dig en närmare titt på din egen förvaltning, UD och ambassaderna vi har utomlands. En bra utrikesminister måste inte bara glänsa utåt utan också ta ansvar för den administration som egentligen innerst inne är den grund som gör det möjligt att föra en kunskapsbaserad utrikespolitik.

  Om du Carl inte värnar om personalen, organisationen och dess ekonomi är du helt enkelt inte en bra chef. Naturligtvis är det ingen glamour i arbetet med dessa frågor men de är för de berörda och i förlängningen mycket viktiga för Sverige och svenska intressen.

  Nedanstående upprop har jag kommit över och anser att det säger allt. Något måste göras. Carl, du måste ta tag i detta och stanna hemma några dagar efter nyår och klara ut interna förhållanden i UD, ambassadernas vara eller icke vara och UD:s löjliga ”underskott” från Tsunamin på futtiga 90 miljoner kronor. Jämför med biståndsbudgeten eller alla andra miljarder som är i rullning. Jämför med de enorma överskott som tornar upp sig och styrs hos finansministern. Tala med Borg. Han kan lösa aktuella ekonomiska problem om du tar itu med de organisatoriska delarna i exempelvis den fråga som berörs nedan.

  ————————————

  Dear Tobias Wikström,

  Foreign minister Carl Bildt seems to consider embassies and consulates primarily as an instrument for foreign aid och in-house cost-savings opportunities and not as a global network of partners supporting the development of Swedish industry (ref. the DI articles “Svanberg vädjer till Bildt”, Dec. 14 and “Bildt vifter bort kritik från Ericsson”, Dec. 15).

  There is clearly a need for a high-level debate about the ROLE of Sweden’s diplomatic missions, which obviously may vary among developing and industrialized countries including countries of the European Union. It is surprising that the government takes such simplistic and old-fashioned views as “inte kommenterar inkomna synspunkter just nu” and “det skulle vara illa” att multinationala företag som Ericsson och ABB var “beroende av utrikesförvaltningen”.

  Yours sincerely,

  Jens A. Jorgensen
  President
  Icons of Europe
  Rue Haute 32
  B-1380 Lasne / Brussels, Belgium
  Tel. +32 2 633 3840
  Direct +32 2 633 2945
  Fax +32 2 633 4445
  icons@europe.com
  http://www.iconsofeurope.com

 4. moniqas skriver:

  Ja kära nån va flygandet går hit och dit =) Tur det finns annars finge du var kvar här hemma och använda dig av modern teknik som Internet konferens. Men förstår att det är bättre med mäten IRL. Internetcafen har väl itne lika gott fika heller..*Skratt* Lycka till C B! *håller tummarna för dina framgångar**

 5. bestofmankind skriver:

  Tusen tack Swensson,

  Its delightful to read your message to Carl Bildt.

  It gives us more hope that the Ministry of Foreign Affairs and the ”Regeringen” itself shall reconsider their proposal of closing different swedish embassies in the developing countries.

  I hope their will be others who can support those developing countries who are ”listed” for closure in this ”very quiet” action by the ”Regeringen”.

  The time is ticking!

  A ”drastic” plan needs some ”drastic” actions.

  Maybe there are swedish embassies in other countries who are willing to offer some of their abundance of general consulates for the sake of maintaining swedish embassies in the developing countries. Just in case ”Regeringen” shall not rescind about this matter.

  Sacrifices for humanity!

  Wednesday is too late!

 6. jenny71 skriver:

  Tack till Carl Bildt för lysande framträdande i agenda. Vilket proffs du är!

 7. davidlenefors skriver:

  Calle! Jag läste din artikel och jag tycker att det är bra att en gammal Israel vän som du talar om att vi måste stödja det Palestinska folket. Det är dock ytterst beklämmande att Sveriges i hänseendet två ansvariga statsråd kan skriva denna artikel utan att i ett ord nämna den ättsriga mur som Israel byggt för att stänga in ett helt folk i sitt eget land. En person som du som har förkärlek till organisationer som Upplysning om kommunism borde ju se paralellen och ta avstånd från denna s.k. ”Skyddsbarriär” Bra att du har vaknat men är det inte dags att prata allvar med israelerna nu?

 8. jenny71 skriver:

  davidlenefors! Palestinierna är inte så oskyldiga som det verkar. Det finns anledning för Israel att bevaka sina intressen. Titta på historian. Men såklart att vi hoppas på en varaktig fred där Israeler och Palestinier lever i fred och respekt.

 9. Bo W. Höglund skriver:

  ”Abundance of General Consulates” ? – Var då?

  Ett generalkonsulat handlägger andra ärenden än en ambassad – även om cheferna har (nominellt) samma rang.

  T.ex. Amb i Haag har inte samma arbetsuppgifter som GK i Rotterdam – denna är kanske iofs. en relikt från sjöfartens storhetstid – men ett överflöd av Generalkonsulat tror jag inte finns just nu!

  Honorärkonsulat finns det ju gubevars till överflöd – kanske ett dussin bara i det tidigare exempellandet – men de kostar ju å andra sidan nästan ingenting – en och annan orden och en middag för konsuln per år – billigare utlandsrepresentation FINNS bara inte!!

 10. maverick skriver:

  Bo W. Höglund

  Tack för ditt tillrättaläggande/information – en information som många borde vara manade att ta till sig!

 11. bestofmankind skriver:

  Bo W höglund,

  Att vara exact ”abundance of general and honorary consulates” eftersom det var inte preciserat på UD´s hemsida vilket är vilket.

  Spain 17
  Denmark 17
  Finland 17
  Frankrike 19
  italien 15
  Norway 14
  Storbritannien 16

  De länderna i Europa med över 10.

  Eftersom du verkar kunna detta, vad har du för lösning för svenska ambassader som skall avvecklas?

  eller är det tydligt som du skrev den 28 nov:

  ”Ang. Spanien och “överflödet ” av generalkonsulat –
  dessa är Svenska myndigheter, avsedda att betjäna Svenskar, och betalda av Svenska skattebetalare – jag undrar stilla om inte det minsta av dessa trots allt har flera Svenska ärenden än den samlade Svenska officiella närvaron på Philippinerna??”

  Det luktar__________???

  Förresten jag är en svensk medborgare gift med en svensk man, och har 2 svenska barn.

  Vad har jag gjort dig för ont???

 12. Bo W. Höglund skriver:

  Nu begrep jag helt plötsligt ingenting!?!

  Jag påpekar bara skillnaden mellan ett Generalkonsulat (Svensk myndighet med svensk personal, ofta ett halvdussin utsända + lokal anställda – kostnad åtskilliga miljoner) och en Honorärkonsul (en privat inländsk affärsman utan svenska anställda utanför sin egen affärsverksamhet – kostnad för Sverige HELT försumbar – inte mer än några tusenlappar per år)

  Trots detta gör de av sitt eget PR- och affärsintresse ofta en mycket bra och praktisk insats för t.ex. strandsatta svenska sjömän, turister etc. Särskilt i Spanien har ju denna verksamhet ibland expanderat på ett inte helt förutsett sätt – finns det ”överblivna” svenska medel kunde nog dessa på ett mera praktiskt sätt användas för att stödja dessa ideellt arbetande Honorärkonsulat som numera råkat ut för en ständigt ökande arbetsbörda.

  Hellre än att upprätthålla en full diplomatisk närvaro i div. obskyra u-lander – åtminstone inte innan kostnaden härför på något sätt kan återföras dit där den EGENTLIGEN hör hemma – U-hjälpen!

 13. aljoark skriver:

  Fattade jag rätt att det är Carl Bildt som företräder Sverige i europas huvudstad Paris? Coolt i så fall att högsta hönset får klanka in som reserv. Om nu man kan säga att Bildt är reserv….trots allt sveriges mest rutinerade minister.

 14. mrmhalland skriver:

  aljoark :

  Hoppas inte det.
  Det skulle ju innebära att han missade mötet ang. Tchad.
  Jag antar att Gunilla Carlssons anförande finns på pränt och kan läsas upp av någon diplomat stationerad i Paris ?

 15. aljoark skriver:

  mrmhalland

  det framgår inte av Carl Bildts text…..lär väl stå i aftonblaskan imorgon

 16. mrmhalland skriver:

  Såär det nog.
  Men jag hoppas att han hann med mötet om Tchad. Det känns onekligen viktigt.

 17. mastaren skriver:

  Tycker att debattartikeln i dagens SvD liksom deltagandet i agenda igår var bra, dock som sagt synd att inte den israeliska muren nämndes i debattartikeln…….Återstår att se hur det går med förhandlingarna……..

 18. mastaren skriver:

  Håller i o f s med Hillary2 för en gångs skull. Visst är decennier av israelisk statsterrorism mycket av roten till problemet..

 19. hillary2 skriver:

  mastaren

  du missförstod mig grovt
  det var verkligen inte israeliska repressalier jag tänkte på utan den terrorism palestinier utsatt Israel för i decennier
  OS 1974 – minns du? 11 unga israeliska idrottsmän och -kvinnor mejades ner
  har du varit i t.ex. Tel Aviv någon gång när ett café exploderat???
  t.o.m. ett barn begriper att det inte är utan skäl man byggt en mur och har gränskontroller

 20. elmilli skriver:

  Hej. Undrar varför det i kommentarerna infinner sig en kommentator som inte alltid sakligt kommenterar ministerns dagbok, vilket är mycket störande. men ändå skriver sig såsom ”vännen”. Vems vän?
  elmilli

 21. mastaren skriver:

  Hillary, vad kom först, den israeliska ockupationen eller den palestinska terrorismen. Och visst är den israeliska statsterrorismen upphov till problem, minns bara förra årets krig mot Libanon där man bl a avsiktligt mördade FN-anställda. I Libanon lider man fortfarande av den israeliska aggressionen, och glöm inte hur den israelsika ockupationspolitiken begränsar den paelstinska ekonomin genom sina vägspärrar och murbyggen, vilket Bildt klokt påpekat.

 22. hillary2 skriver:

  mastaren

  utrensningar/slakt av judar i Palestina förkom långt före 1948 och vilka startade sjudagarskriget?
  vem kom först hönan eller ägget? mindre framgångsrikt att ägna tid åt den frågan även om vissa känner sig sluga eller begåvade när de som papegojor rapar upp den
  fundera istället över vilka det är som har arbetat i området för civiliserad samlevnad – inte är det politiska företrädare för palestinier eller fega palestinska terrorister eller ”fågelungar” som vill att israeler och andra ska göra jobbet åt dem t.ex. gräva brunnar
  när palestinier har djävlats har israeler täppt igen brunnar för de vet att sannolikheten är liten för att de ska använda sitt bistånd till att gräva nya…..
  obs! jag försvarar inte israelers beteende
  vill endast ge en mer nyanserad bild av de ”stackars” palestinierna som i högsta grad medverkar/t till den expansiva och förtryckande politik Israel bedriver idag

 23. moniqas skriver:

  ja, å sen gjorde de det för att de gjorde det som de gjorde för att de hade gjort det och det som ingen hade gjort förut. Nu vill ingen göra nåt för ingen har gjort nåt trots att alla har gjort något någongång.

 24. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Moniqas,

  Dagens första goa bubbel – taaack för det !

  Vet då att humor och Intelligens ALLTID har gått hand i hand !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: