Summera OSCE

I skrivande stund vet jag inte om allt som kunde göra det också gick i lås på OSCE-mötet i Madrid.

Just nu sitter jag inspärrad någon timma i en VIP-lounge någonstans i underjorden vid Barcelonas flygplats och väntar på ett försenat flygplan.

Inga tidningar. Inga fönster. Inga människor. Ingenting annat än överstora fåtöljer. Men antagligen fint…

Men även om mötet i Madrid på det sätt som varit fallet under senare år inte lyckades att prestera en slutkommuniké – motsättningarna med Ryssland hindrar det – var mötet av värde inte minst för den möjlighet till bilaterala dialoger som gavs.

Det nordisk/baltiska och centralasiatiska utrikesministermötet till frukost blev intressant och framåtsyftande.

Gemensamt identifierade vi en ganska bred agenda som vi på olika sätt tyckte att det kunde finnas skäl att diskutera vidare i denna krets.

Energi och miljö. Mänskliga rättigheter. Ekonomi, handel och investeringar. Narkotikasmuggling och Afghanistan. Strategiska perspektiv påutvecklingen i respektive regioner.

Annars blev det för min del en hel del fortsatta samtal fokuserade inte minst på situationen på Balkan.

Däremot frös mötet med min ukrainske kollega inne därför att han snabbt återkallades till Kiev för att väljas till talman. Förvisso fint, men…

Mitt anförande kom – som jag förutskickat – att fokuseras på vikten av fria och rättvisa val och OSCE:s viktiga roll i valövervakning. Jag passade på att ge en ros till Ukraina, och var tydligare än de flesta om vad vi tycker om den ryska situationen just nu.

I och med detta möte övergår ordförandeskapet i OSCE från Spanien till Finland

En något förkyld Ilkka Kanerva – nordisk åkomma i dessa tider – svingade klubban under förmiddagens diskussioner.

Det är en inte alldeles lätt materia de tar över – men jag är övertygad om att Helsingfors har rutinen och kompetensen att klara utmaningarna.

12 Responses to Summera OSCE

 1. ollemunter skriver:

  Energi och miljö handlar det mycket om nu i Sverige och nu har man börjat prata om höjda skatter för att minska på transporterna på vägarna. Alltså lurar en skattehöjning på drivmedel bakom hörnet.

  Flygbränslet är fortfarande orörda 4 kronor litern?

 2. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Carl Bildt – och alla andra med för den delen,

  Dina uttryckta meningar: ”Gemensamt identifierade vi en ganska bred agenda som vi på olika sätt tyckte att det kunde finnas skäl att diskutera vidare i denna krets. Energi och miljö. Mänskliga rättigheter. Ekonomi, handel och investeringar. Narkotikasmuggling och Afghanistan. Strategiska perspektiv på utvecklingen i respektive regioner.” – slut citat.

  Igår hittade jag det här på nätet http://www.heising.dk/content.asp?Id=258 Där finns Banking som överst viktiga fråga – och sen kommer Energy och Food. Så det är givetsvis så att ”Energi och miljö. Mänskliga rättigheter. Ekonomi, handel och investeringar. Narkotikasmuggling… är toppfrågor oavsett vilka bevekelsegrunderna är för att beakta dessa viktiga saker för människosläktets framtid.

  Personligen så tror jag att Du verkligen ägnar åt dessa fundamentala frågor – i perspektivet att försöka medverka till att skapa större och större FRIHET för MEDmänniskor i sina liv i kött – och då både nationellt och internationellt.

  Jag kan nu bara önska Dig – fortsatt all Lycka till med det !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 3. aargus skriver:

  Du skriver om bekymren att inte producera en slutkommuniké. Hellre ingen än en dålig. Ett exempel på en dålig kommuniké är den mellan EU och Kina igår. Där har EU frångått tidigare skrivningar om Taiwan och nu står det helt häpnadsväckande att EU motsätter sig en folkomröstning på Taiwan (om under vilket namn man skall ansöka om medlemsskap i FN). Det står inget i hela stycket vad Kina säger. Varför skall då EU säga något överhuvudtaget och framför allt – varför skall man i en gemensam kommuniké med en diktatur kritisera ett demokratiskt element som en folkomröstning.

 4. alma0024 skriver:

  Hej Carl!
  Letar förgäves efter min förra kommentar vad gäller Adnan Hassanpour, och även efter Ninas, men båda tycks ha försvunnit. Om de inte ligger på ett ställe jag inte hittat till, utgår jag ifrån att du tycker illa om att bli påmind om fallet Hassanpour,
  Du gör naturligtvis som du vill med din egen blogg, men det ser inte bra ut att en Utrikesminister stryker uttalanden som kan tolkas som kritik av hans/regeringens politik.
  Gruppen Stoppa avrättningen av Adnan Hassanpour har i skrivande stund drygt 3500 medlemmar, och medan jag skriver detta, lyssnar jag till ännu en rapport angående det svikande väljarförtroendet för regeringen.
  Just nu arbetar jag själv hårt på att få ned dessa opinionssiffror ännu mer, men jag skulle föredra att det var tvärtom.

  mvh

  Carina Rydberg

 5. Leo Occam skriver:

  Du håller väl inte på att ge upp Calle ? Mellan raderna kan man ana att även du känner av det meningslösa att försöka reda upp all världens elände.

  Människan är en apa, något litet mer utvecklad än chimpansen. Kanske kan det vara en tröst eller förklaring till allt !

 6. pressord skriver:

  Fan Calleponken, det är dags att du lägger dig i inrikespolitiken lite mer så att väljarna får ännu mer avsmak för moderaterns skitregerande! Å andra sidan är det skönt att slippa ditt tryne i rutan, det räcker med fredrik och kompani för några andra i muppalliansen syns, de facto, väldigt sällan…………

 7. mrmhalland skriver:

  pressord :

  Smaka på detta ordet :budgetöverskott !!

 8. Leo Occam skriver:

  den sk pressord kan få illustrera apbetraktelsen. Somliga apor är definitivt lägre stående än andra.

  Är det inte på tid att dra in rösträtten för de mest obegåvade. Om låt säga de 25 % mest korkade medborgarnas röster slängdes i soptunnan ( ungefär som i florida ) så skulle vi få en stabil borgerlig majoritet för all framtid. Till gagn för hela folket, inräknat denna trögtänkta massa.

  Leo – er vän i nöden

 9. jolsson skriver:

  Frågan eller regeringens ickefråga angående Adnan är pinsam. Gör dig hörd Bildt, Fint att du reser runt men inåt är det också viktigt att visa sig och visa att Sverige reagerar vad gäller frågor som det öde som väntar Adnan

 10. Josef Boberg skriver:

  Carina Rydberg,

  Jag tror att Carl Bildt föredrar att prioritera att begränsa det totala antalet MEDmänniskor i världen i dags dato – som genom summariska rättegånger, alternativt inga rättegångar överhuvudtaget – avrättas VARJE DAG – framför det specifika enskilda fallet Hassanpour ! Ifall det är så – så hoppas jag att Du misslyckas med att sänka opinionssiffrorna för Carl Bildt & Co, faktiskt…

  Dock – det hindrar mig ju inte alls ifrån att tycka att Du gör en lovvärd insats för MEDmänniskan Hassanpour, verkligen…

  Pressord,

  Ditt språkval passar nog bättre på en huggormsBlogg, kanske…

  Leo Occam,
  – er vän i nöden !

  Tja – om det kan det väl anses vara som baken är – delade meningar, troligast…

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 11. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Alla,

  Apropå ”Det nordisk/baltiska och centralasiatiska utrikesministermötet till frukost blev intressant och framåtsyftande.” i Carl Bildt´s text ovan. Viss är det väldigt mycket viktigt att politik är framåtsyftande – och då i meningen HELT BEFRIAD ifrån historien – eller ?

  På SVT-bloggen – under rubriken LIBERALISM – fann jag igår den följande kommentaren:

  ”Vi måste erkänna att ekonomier som är fria från onödiga regleringar är effektivare. Man måste ta en machete och hugga, hugga, hugga. Det krävs beslutsamhet, för det finns en RegleringsFetish [fetisch = ting dyrkat som gud; tinggud]. Den har uppstått ur en naiv tro på att det finns en lag eller reglering som löser varje socialt och ekonomiskt problem. Ofta är det så att de som har inflytande över lagstiftningen inte begriper att varje ny lag och reglering är en tyst attack på friheten och på landets utvecklingsmöjligheter.”

  Detta är liberalism ! Sagesmannen ? Polens nya premiärminister Donald Tusk ! Jag kan bara gratulera vårt grannland och övriga forna öststater som fortsätter liberalisera sina ekonomier, inför platta skatter och växer så det knakar !

  Jag kommenterade samma dag med : ”GooodKvällst JeppenX – Ditt citat: ”…Ofta är det så att de som har inflytande över lagstiftningen INTE begriper att varje ny lag och reglering är en tyst attack på FRIHETEN och på landets utvecklingsmöjligheter.” – slut citat av citatet.

  Taaack för detta, verkligen… Jag hoppas innerligt att Du är ung – och att Du under HELA Ditt innevarande liv i kött – i tal, skrift, bild mm – verkligen STÅR UPP för det här med både Ditt riktiga namn och adress. För min egen personliga del är det inte så viktigt, kanske… – för jag är folkpensionär sedan ca två år tillbaka.

  Men jag har två barn och fyra barnbarn. För dom är det bokstavligt talat LIVSVIKTIGT att många många STÅR UPP för det här synsättet – på wårt så in i vuxenBlöjan MainStreamade dominerat intellektuellt = Autistiskt styrda räkneSYSTEMsamhälle – där ”Banking” http://www.heising.dk/content.asp?Id=258 mer eller mindre diktatoriskt styr det allt överskuggande mesta i dags dato, tyvärr tyvärr…

  Vem faen räknar MEDmänniskor i dags dato – som alternativ till att räkna slantar ? Var kommer slantarna att komma ifrån – den dagen de allt överskuggande flesta av MEDmänniskor – är så OFRIA att dom inte förmår prestera något vettigt – varken för sin egen försörjnings skull – eller för sin nations skull ?

  Så varför inte byta ut uttrycket liberalism – som ju är besudlat av så många många under så många år tillbaka – till t.ex. MEDmänniskoIsm – ifall det nu måste vara en ISM – för att många av vanligt folk som är mer eller mindre MainStreamade skall förmå sig till att ta det på allvar ?

  Jag har nu skrivit ca 600 A4-sidor om det här – som jag började placera på nätet i februari i år. Sök på Google på Josef Boberg [här klickar Du bara på mitt namn ovan]- så kommer Du dit på ett klick, faktiskt… – slut citat.

  Finns det så mycket mer att tillägga – utöver vad den Polens nya premiärminister Donald Tusk sagt ovan ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 12. Kachina skriver:

  Leo Occam

  Även jag tycker mig läsa att någon/något under OSCE-mötet tömde batterierna, energin, ur Carl Bildt. Vi kan aldrig veta vad det kan vara. Kanske var det så att, efter nästan femtio i år politiken, blev kärnan i republikansk ideologi synlig även för Carl Bildt. Vi vet att USA:s representant skulle knacka på dörren. Vad det resulterade i vet vi inte.

  Däremot vet vi att du Leo på ett utmärkt beskriver kärnan i den republikanska ideologin;

  ”Är det inte på tid att dra in rösträtten för de mest obegåvade. Om låt säga de 25 % mest korkade medborgarnas röster slängdes i soptunnan ( ungefär som i florida ) så skulle vi få en stabil borgerlig majoritet för all framtid. Till gagn för hela folket, inräknat denna trögtänkta massa.”

  Kort sagt, ett samhälle för Superiors och ett annat för Inferiors.

  Till Carl skall sägas att vad som än hände, kanske ett allmänt energiläckage på grund av det höga tempot, men ge inte upp. Du är troligtvis den enda i den här regeringen det svenska folket har förtroende för och faktiskt är stolta över. Utrikespolitik bedrives bäst utrikes genom att röra om i grytan. Men, som sagt, håll dig borta från från Israel/Palestina och republikaner. Din främsta uppgift torde vara att synliggöra en struktur och en gemensam politik i EU. Därmed även en gemensam hållning och gemensamt ansvar i flyktingfrågan. Sverige kan inte ensamt ta emot alla som behöver hjälp. Det håller inte, om ni vill upprätthålla en någorlunda social välfärd.

  Men, kanske det är som jag misstänker. Allianzen vill skapa ett gigantiskt överskott på arbetskraft. Det är arbetslinjen som gäller, alla kan göra något, typ klippa en gräsmatta per dag för en femtiolapp, eller för den som är döende provligga sjuksängar för en tia per dag.

  Du skall vara glad att du inte behöver fläcka ner kostymen med inrikespolitiken.

%d bloggare gillar detta: