Kosovo i Madrid

Anlände till Madrid och OSCE:s ministermöte precis i tid för det i dessa sammanhang så obligatoriska ”familjefotot.”

Rutinen kan vi alla.

Man letar upp lappen som säger var man skall stå, glammar professionellt med de närmaste ”familjemedlemmarna”, försöker identifiera en passande kamera att titta in i – varefter det hela plötsligt upplöses och alla återgår till att vara sig själva.

Jag måste medge att jag praktiskt taget aldrig sett några av dessa eviga ”familjefoton” publiceras. Ändå tillhör de numera de obligatoriska inslagen på varje internationellt möte med någon självaktning.

Därefter serverades lunch fyra trappor ner (!).

Den utvecklades omedelbart till en utdragen och föga konstruktiv dispyt om Kosovo – dess djupare historia, dystra nuläge och möjliga framtider.

Efter att ha funderat över saken avstod jag från att gå in i den debatten. Fler borde nog ha dragit samma slutsats.

Annars hade det varit frestande att börja att berätta om tillkomsten av fredsavtalet i Florens 1913 – ytterst är det nog där konfliktens rötter ligger, och ytterst är det nog en revision av det som vi nu diskuterar…

Men diskussionen visade både hur besvärlig och hur splittrande denna fråga är.

Och tron att det finns någon snabb och enkel lösning saknar nog dessvärre förankring i verkligheten. Inte minst de legala dispyterna om tolkningen av folkrätten kommer med stor sannolikhet att fortsätta – och möjligen föras över till andra områden.

Möten som dessa ger goda möjligheter till bilaterala möten i olika frågor, och under eftermiddagen har jag passat på att ha sådana med Rumäniens, Georgiens och Makedoniens utrikesministrar.

Och mer blir det efter kvällens mer officiella middag i vackra Palacio de Santa Cruz.

Såväl Albaniens som Serbiens utrikesministrar vill prata. Också USA:s härvarande representant knackar på dörren.

Man misstänker att det är Kosovo det handlar om…

8 Responses to Kosovo i Madrid

 1. Kachina skriver:

  ”Också USA:s härvarande representant knackar på dörren.

  Man misstänker att det är Kosovo det handlar om…”

  Jag misstänker att bägge sidor har triggats av din entusiasm och vill ha dig med i samtalen och,….USA behöver en ”scapegoat” att skylla på om det går åt h-e.

 2. Kachina skriver:

  Alltså, jag talar om Israel/Palestina. I Kosovo gäller väl EU:s officiella hållning. Om kosovoalbanerna hejdar sina flyktiga tankar och dämpar sin bitterhet, kommer de att upptäcka att de lever suveränt som provins i Serbien och EU. Ensamma har de inget annat än maffian att tillgå.

 3. chiros skriver:

  En i sammanhanget tänkvärd artikel som handlar om verkligheten bakom fredsavtalen och den politiska uppgörelsen på Nord Irland finns här:
  Belfasts psycological barriers
  http://english.aljazeera.net/NR/exeres/B5BBCE85-41DB-4DBB-99B6-BDBC475DAD3A.htm

 4. Kachina skriver:

  Ja, tänkvärt är det, särskilt samhällstrukturen;

  ‘Walls of prejudice’

  (Ur Wikipedia; In its original use, the word prejudice refers to prejudgement: i.e. making a decision before becoming aware of the relevant facts of a case. The word has commonly been used in certain restricted contexts, particularly in the expression ‘racial prejudice’. Initially this referred to making a judgement about a person based on their race, before receiving information relevant to the particular issue on which a judgement was being made; it came, however, to be widely used to refer to any hostile attitude towards people based on their race. Subsequently the word has come to be widely so interpreted in this way in contexts other than those relating to race. The meaning now is frequently any unreasonable attitude that is unusually resistant to rational influence)

  Det enda Allianzen skapat sedan sin tillkomst är väggar, byggda av fördomar, förutfattade meningar och felaktiga slutsatser.

  Försök att tänka i en sfär istället för i en kub. Det mänskliga medvetandet har inte utvecklats ur konkurrens, utan ur samarbete. Något som Thatcher och nyliberalismen totalt missat. Vad är det för mening med en värld där konkurrensen utvecklat en Rolls Royce, men det är en halvapa, en neandertalare, som kör den?

 5. bestofmankind skriver:

  Mycket väl talat. Ett eloge till dig Kachina!

  My salute to you Kachina!

 6. berta2 skriver:

  Till Kachina – vad säg som att jag kommer hem till dig, stur och ställer precis som jag vill och säger åt dig exakt vad du ska göra fast det är du som äger stället… vad skulle du tycka om det?! Jag slår vad om att du skulle hata det och inte ens komma i närheten av ditt hem men däremot verkar det inte alls spela nog roll för dig att det är precis det serbien gör i kosovo. Kosovo har var i krig i sju år, förlorat en massa barn och vuxna genom att kämpa för sin rätt och frihet i samhället – det som är så självklart för dig eftersom du råkade bo i världens mest jämställda land. Du kan ju kanske fråga dig själv varför det funkade så bra när Tito var president – kanske för han behandlade alla lika men när Milosevic kom till makten så förändrades allt och till slut fick människorna nog! De har kämpat i många år och fast de ”vann” är de forfarande inte fria. Istället för Seriben som talar om hur de ska bete sig och vilka rättigheter de får och inte får ha, har Europa och resten av världen tagit över. Att du ens vågar skratta ut och prata skit om ett land som bara vill ha det du antagligen tar för givet varje dag – frihet och rätt att själv bestämma över ditt liv samt rätten att påverka i samhället! Att du inte skäms!!!

 7. Pravoslavac skriver:

  berta2, vad skulle du säga om någon kom hem till din lägenhet och du lät dem komma in och dricka en kopp te? Vad skulle du säga om de sen sa att det inte alls var din lägenhet utan att det är deras lägenhet och de tvingade dig att flytta därifrån? Det är precis vad albanerna gör i Kosovo!

 8. mrmhalland skriver:

  berta2,

  Och dessutom kalla dig för otrogen för att du inte delar deras syn på saker och ting, mörda dina anhöriga som finns i samma lägenhet och driva dig på flykt ?

%d bloggare gillar detta: