Strax Annapolis

Morgon i Washington. Solen borde snart börja höja sig över horisonten. Och vädret skall successivt öppna upp.

Och snart bär det iväg till State Departement – hoppas de har lite kaffe! – och därefter i samlad tropp till Annapolis för den mer formella delen av fredskonferensen om Mellanöstern.

Det är faktiskt första gången sedan 1991 – för 16 år sedan! – som det samlas en internationell konferens fokuserad på fred i Mellersta Östern.

Då var det i Madrid, och det som då sades ledde efter åtskilliga turer fram till genombrottet i Oslo-avtalet. Som i sin tur ledde till att Yassir Arafat och Shimon Peres delade Nobels fredspris – de kom till Stockholm för gemensam minnesvärd middag 1993.

Sedan dess har mycket hänt. Oslo-processen kom gradvis att underminera av olika krafter på bägge sidor. Och president Clintons ambitiösa försök i Camp David 2003 blev ett nytt misslyckande som ledde till ett ytterligare förvärrat läge.

Men nu är det äntligen dags för ett nytt och allvarligt försök.

Att det finns ett starkt och genuint amerikanskt engagemang tror jag är mycket viktigt. Liksom en tydlig europeisk pådrivande roll.

Ytterst är det dock i partnernas egna händer som den möjliga freden ligger.

Hur det kommer att gestalta sig under dagen återstår i sina detaljer att se. En del vill nog hålla mer formella tal.

Själv kommer jag sannolikt att fokusera på informella samtal för att mer informellt se vad som möjligen kan behöva göras för att föra den fortsatta processen framåt.

Om jag hinner återkomma till denna blogg innan jag lämnar för att flyga hem är väl tveksamt. Tempot blir hektiskt.

Enligt programmet skall vi vara klara i Annapolis vid sjutiden. Och någon timma därefter tänkte jag försöka få en blund på ett flygplan som under natten för mig över Atlanten och tillbaka till Europa.

Någon gång onsdag eftermiddag eller så bör jag väl vara tillbaka i Stockholm. Om allt går som planerat.

38 Responses to Strax Annapolis

 1. hillary2 skriver:

  Är det inte viktigare än fred just nu att palestinier skaffar sig en bra infrastruktur och egen ekonomi så att de blir intresserade av att ha något att bevara och inte enbart längtar efter något att övertaga?

 2. ollemunter skriver:

  Det får vi väl hoppas Carl, att du kommer hem helskinnad.

  Ibland undrar man ju förstås, om du dras med tanken på att något kan hända, när du flyger så mycket som du gör. Fast å andra sidan, är det betydligt säkrare att flyga, än att åka bil på våra vägar, trots vajerräcken och hastighetskameror. Man vet ju aldrig vem man möter i trafiken och du riskerar inte ens att bli stoppad av en falsk polis som rånar dig på din bil, för så ser ju vardagen ut idag, så fortsätt du och flyg säkert, land och rike runt.

 3. lillies skriver:

  (Skratt)…och du tror inte att fred är en förutsättning för palestinierna att kunna göra det du säger hillary?!??!

  Upphör inte att förvånas över din vilja att bevisa din ignorans hillary..gång på gång.

 4. Josef Boberg skriver:

  Carl Bildt,

  Dina uttryckta mening: ”Själv kommer jag sannolikt att fokusera på informella samtal för att mer informellt se vad som möjligen kan behöva göras för att föra den fortsatta processen framåt.” – slut citat.

  Tja – med Världens Starkaste Vapen = DIALOGEN i bröstfickan – så är väl det mest Förnuftigt av allt, verkligen…

  Så igen – Lycka till !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 5. hillary2 skriver:

  lillies

  man behöver inte ha slutit fred formellt för att upphöra med krigsaktiviteter

 6. halsen skriver:

  Carl,

  Camp David konferansen med Bill Clinton var val anda ar 2000, inte 2003.

  Dagens konferans i Annapolis later mycket lovande. Bara att sa manga lander har accepterat inbjudan och finns pa plats ar ett tecken att det finns en stark vilja runt om i varlden att losa konflikten.

  Mvh,

 7. lillies skriver:

  Nej…men konflikten ligger inte bara på en sida. Lyckligtvis så finns det även israeler somförstår det som sådana som t. ex. Birgitta Ohlsson inte verkar begripa.

  Någon som sett eller ska se utställningen av Timothy Greenfield Sanders?

  http://www.alltomstockholm.se/StockholmsArtikel.aspx?bid=1202221&kid=4

 8. karrman skriver:

  Håller med dig halsen.

  Bara att Saudiarabien och Syrien har kommit innebär att bollen kan sättas i rullning.
  En annan ”positiv” sak är att förväntningarna i området är i botten.
  Det innebär att finns stora vinster att hämta för Israel och palestinerna om förhandlingarna blir framgångsrika. Särskilt viktigt är det för Abbas om Fatah ska kunna framstå som ett alternativ till Hamas. Är nog som Bildt tidigare skrev en av de sista chanserna till en två statslösning.

  Alternativet är att Israel cementerar sin ockupationspolitik och att vi kan förbereda oss på nya krig i området.

 9. lillies skriver:

  …något annat some förvisso inte har med saken att göra, skrattade gott åt ”reklaminslaget” i helgens REA:

  scrolla till ca 15:18 in i inslaget om ”ClimatAir-jordens flygbolag i samverkan”

  http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=965226

 10. hariknaidu skriver:

  Carl – I think you’ve to stick to your professional perspective and not confuse them with what GWB is trying to record for his legacy> I don’t believe in him or Condi when it comes to imposing two state solution on the Israelis. His dossier is not prepared by Condi – it’s Eliot Abrahms/NSC [guy who was responsible for Iran/Contra weapons deal under regan!]. EA is Mr APIAC and they don’t want a solution now…So how and what do you expect from Annapolis?

  Good photo opportunity and lots of media/print colums – no two state solution in the foreseaable future, in my opinion.

 11. lillies skriver:

  hariknaidu

  I’m not sure that Bildt’s ”professional perspective” is really THAT much better than what Bush ”is trying to record for his legacy”…….

  Apparantly they’ve reached a framwork agreement, not bad (as I’d see more gains of being optimistic than the opposite)

  ”…..

  »I dag har palæstinenserne og israelerne forstået, at nøglen til at gennemføre deres egne ønsker er at hjælpe den anden med at gennemføre deres. Og begge dele kræver en uafhængig, demokratisk palæstinensisk stat«, siger Bush.
  …”

  http://politiken.dk/udland/article439646.ece

 12. karrman skriver:

  lillies

  Vad hariknaidu påstod var att Israel lobbyn/APIAC hade förberett Bush/Rice material.
  Om det stämmer blir träffen i Annapolis bara en träff och inte en avstamp till en förhandlingsprocess.

  Det som talar emot detta är att träffen blivit av samt att alla aktörer som eftersträvar en två statslösning är på plats. Tror inte att amerikanarna kunde lura dit palestinerna, Saudiarabien och Syrien med en sån fint. Vi får se.

  Finns många som vill att mötet ska misslyckas. Bara att inse.

 13. lillies skriver:

  karrman

  ja, det inser jag (att många vill att mötet skall misslyckas). Och konspirationsmakare finns det väl alltid gott om. Vilket vi väl såg här hemma också när en del var tvärsäkra på att irak utgjorde ett omedelbart hot mot internationell fred i allmänhet och USA i synnerhet. Man kan väl hoppas att åtminstone några påarter som var med på det tåget och är med på Annapolis har dragit någon slags lärdom (och jag tror faktiskt att Rice och Bush har någon insikt om konsekvenserna av den tidigare förda politiken)….

 14. karrman skriver:

  lillies Säger:

  och jag tror faktiskt att Rice och Bush har någon insikt om konsekvenserna av den tidigare förda politiken

  Det det man kan hoppas på.

 15. mastaren skriver:

  Hillary2..”Att palestinierna skaffar sig en bra infrastruktur och egen ekonomi”..Och hur skulle dom kunna skaffa sig en infrastruktur med israeliska murbyggen, otaliga vägspärrar och israeliska dagliga flyganfall? Humor har Du i alla fall..

 16. lillies skriver:

  Ja karrman…tvärtom mot vad populärvänstern och andra intellektuella ”goons” gärna vill hävda så är de ju inte dumma, även om de med ”hjälp” av såväl internationell och nationell målmedveten kampanj som sträckt sig över flera år tagit beslut baserat på felaktiga (misstolkade, förfalskade och överdrivna) fakta som fått svåra konsekvenser för många människor.

 17. hillary2 skriver:

  mastaren

  att planera för sin infrastrukur och egna ekonomi innebär att man kommer att kunna ställa välmotiverade krav på Israel och man kommer att ha världsopinionen i ryggen
  men att inte kavla upp ärmarna själva, att inte vilja planera för framtiden, att inte vilja ha fred för att det inte anses önskvärt just nu, att kanske hoppas på att Iran förgör Israel är enligt min åsikt rätt pantat
  m.a.o. jag tillhör inte varken syndtyckarna eller välgörenhetstanterna

 18. lillies skriver:

  hillary

  Nu är det väl knappast så att de flesta palestinier önskar detta heller (även om de som tycker det kanske blivit fler under sista decenniet)…så varför argumentera som att så vore fallet? Cornelia Edvardson på SvD har skrivit rätt mycket om konflikten och jag håller hennes insikt och analys betydligt högre än de populistiska skrikhalsarna som främst finns inom folkpartiet (läs exempelvis Ahlmark och bl.a. Birgitta Ohlson).

 19. hillary2 skriver:

  lillies

  de värsta skrikhalsarna anser jag var palestinier :-)

 20. lillies skriver:

  hillary,

  ..nu har jag svårt att hålla mig för skratt….du tillhör inte ”syndtyckarna” eller ”välgörenhetstanterna” säger du….Nåväl, du önskade att jag skulle brinna i helvetet om jag inte minns fel….en gång i tiden använde jag mig av användarnamnet ”Raskolnikov” under tiden i England då tack vare problem med överföring av studiemedel och att pundet stod högt jag fick pantsätta klocka, inlines och tennisracketar…är du måhända en ”gudfruktig prostituerad” (andra karaktärer från ”Brott & Straff” av Dostojevkij)?

  Håll uppe ”the tough talk” (du verkar verkligen behöva det)…

 21. lillies skriver:

  Måhända…..de Israeler som skulle flyttas från ockuperade områden genom beslut av sin egen regering var dock inte speciellt timida heller. Sedan kanske inte ”skrikhalsar” alltid utgör ett reellt och allvarligt hot.

  Men det är klart, ibland, även i i andra sammanhang utanför politiken, kanske man kan fundera över varför någon lägger så stor vikt att motarbeta ett icke existerande hot/konkurrerande intresse också.

  Verkar Tom Perkins tantromans skrivande fru mer intellektuell om han lyckas trumma ihop några som kan misskreditera en erkänt kompetent kvinna som satt i samma styrelse som honom?

 22. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 23. mrmhalland skriver:

  Läste just att det verkar gåframåt i fredsförhandlingarna.
  En väldigt nöjd Bush stoltserar men en överenskommelse under 2008.
  Vågar man tro på detta ?
  Skulle andra olitiker som var där kunna gå ut och säga att detta verkade ”preparerat” för att Bush ska kunna göra avtryck i historieböckerna (på ett annat sätt än hittills) eller vore det omöjligt ?
  Vore kul att höra olika uppfattningar.

 24. mrmhalland skriver:

  Saxat från Expressen :

  >”George Bush, Ehud Olmert och den palestinske ledaren Mahmoud Abbas har suttit i intensiva förhandlingar under Mellanöstern-mötet i Annapolis. Premisserna för mötet var att inleda en diskussion om en tvåstatslösning, något den svenska mellanöstern-experten Helena Lindholm Schulz välkomnar.”

  Fick Carl Bildt och alla de andra stanna utanför ?
  Hade de NÅGON del i förhandlingarna, som vi i Sverige var stolta att vara inbjudna till, eller var dessa upptagna ministrar endast inbjudna för att kunna skicka sina kommentarer när de hade hört resultatet ?

 25. Nina skriver:

  Jag är medlem i gruppen Stoppa avrättningen av Adnan Hassanpour och vill veta: Kommer den svenska regeringen att protestera mot denna dödsdom?

 26. Kachina skriver:

  halland

  Som jag uppfattat det har Bildt sett sin roll som att sköta det nog så viktiga, ofta avgörande, korridorsnacket. Det ger varken Nobelpris eller medalj, men kanske fred.

  Men, med tanke på att det handlar om två bortskämda ungar i världsfamiljen som har diagnosen ADHD och alla andra bokstavsdiagnoser samtidigt, är som sagt möjligheterna begränsade.

  Frågan för dem är närmast om religiös fundamentalism eller realism skall leda dem in i framtiden.

 27. mrmhalland skriver:

  Kachina :

  Jag är helt säker på att Bildt gör vad han kan för att medverka till fred, jag tror dessutom att han gör sitt jobb väldigt bra.
  Jag blev bara förvånad över att mängder av länder var inbjudna, men som pressen rapporterar verkar det bara ha varit Bush och de 2 krigsherrarna som haft möte.

 28. sama2007 skriver:

  Lösningen till hela mellanöstern konflikten ligger inte som Carl Bildt säger i Palestinas och Israels händer. Med all respekt så ser ni inte den drivande faktorn, vilket är Syrien. De personer/länder som kan komma överrens med Syrien om något som, för att utrycka det på svenska, gör Syrien nöjd, så kommer konflikten att lösas upp. För att det är Syrien som kan stoppa Hamas, Hisbollah och t o m Iran. Om den syriska staten erkänner Israel kommer många andra arabländer att följa i samma spår. Samtidigt så är det så att Varken USA eller Israel vill ha fred i mellanöstern, för att skulle det bli fred skulle USA inte längre kunna sätta sin fot i området, och utan krig då och då skulle den amerikanska ekonomin falla.
  Med all respekt för världens alla länder och politiker så är hela mellanöstern konflikten ett rävspel, och alla de inblandade har krav, när de får sina krav tillfredställde, DÅ kommer det bli riktiga förhandlingar om fred.

 29. hariknaidu skriver:

  If IRAN had not rubbed GWB the wrong way – tried to go nucler – would GWB be prepared to force Israel to find ways and means to make peace with Palestine or the forces that constitute the Palestinian people today?

  My perspective is strategically formed: namely, US is only concerned with its strategic supply of oil and gas from the Mideast. It’s NOT concerned about the Arab culture and/or its civilization. The EU, for all its errors and whatnots, is atleast more concious of the Arab culute and civilization because of its own experience with wars between not only states but also the Romans and the so-called Barbarians!

  Carl has to keep his age old perspective because it was Palme who finally forced the international recognition of PLA : Austria under Kreisky was first state to recognize the PLA and allow them to open office in Vienna during my time (1980s).

  Palme, Kreisky and Brant are the founders of Socialist International also! If it wasn’t for Palme’s global perspective, he couldn’t have succeeded either on the Vietnam War nor with detente and breaking down of cold war barriers across the Baltic.

  I always considered Bildt to be a statesman of format. But what he’s writing here doesn’t make much sense at the moment.

 30. karrman skriver:

  sama2007

  Intressant inlägg. Frågan är vad som är Syriens intressen i området?

  Att de vill ha tillbaka golanhöjderna inses lätt. Vad i övrigt står på deras agenda?
  Vad är de villiga att kompromissa om?

  Har du några synpunkter på detta sama2007?

 31. karrman skriver:

  Dennis Ross hade ett inlägg i The New Rebublic i maj där han skriver:

  Consider one of the current realities in the Middle East: Iran, Hezbollah, and Hamas all refuse to recognize Israel; all suggest that peace need not and should not be made with Israel; all reject a two state solution; and all claim to represent the wave of the future. What does it say about their position and their claims if Syria — supposedly a part of their nexus — is opting out and talking to Israel? Doesn’t it suggest that, in fact, their position is not so dominant and that everything is not going their way?

  Statecraft requires recognizing where one has leverage and where one’s adversaries have vulnerabilities. Syria’s relationship with Iran and Hezbollah is tactical not strategic. There is no guarantee that by talking, the Israelis — or the United States — will suddenly be able to wean Syria away from Iran or Hezbollah. It is entirely possible that neither the Israelis nor the United States can or should pay what Syria wants. But if war is an increasing possibility and if there is tactical benefit in demonstrating that even Syria feels the need to talk to Israel, it is hard to see what is lost by doing so.

  https://www.washingtoninstitute.org/templateC06.php?CID=1051

  Om Syrien gör upp med Israel försvagar det märkbart de krafter som motsätter sig en två statslösning.

 32. alma0024 skriver:

  Hej Carl!
  Carina Rydberg här igen. Har just suttit i ett direktsänt samtal i Studio 1. Samtalet handlade om anti-depressiva medel (något jag vet en hel del om) men jag lyckades faktiskt klämma in några meningar om gruppen Stoppa avrättningen av Adnan Hassanpour också…Har du tid, lyssna gärna på onsdagens upplaga av Studio 1.

  mvh

  Carina Rydberg

 33. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Alma,

  Din uttryckta meningar: ”Har just suttit i ett direktsänt samtal i Studio 1. Samtalet handlade om anti-depressiva medel (något jag vet en hel del om)…” – slut citat.

  1. Vet Du detta – http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=4199 – om läkemedelsbolagen ?

  2. Hur många MEDmänniskor gör läkemedelsbolagens produkter dagligdax beroende av mediciner – istället för friska ifrån sina sjukdomar ?

  3. Visste Du att som Princip ALLA sjukDomars grundorsak (framförALLT depressioner) är STRESS (F3 och B4-B5) ?

  4. Tror Du att läkemedelsföretagen vill bidra till att det hälsoförstörande grundProblemet försvinner ?

  Klick på mitt namn ovan – och Du kommer till min hemsida där Du finner rubriknummerna inom pareteserna ovan.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 34. hillary2 skriver:

  josef

  du gör alla psykiskt sjuka en stor otjänst genom att sprida tvivel om läkemedlens berättigande
  det är ffa män som vägrar ta läkemedel – istället tar de sitt liv
  halsstarrighet dumhet vägran att erkänna sjukdom är kännetecknande för män
  din dumhet är att misstänkliggöra det som kan vara enda räddningen ur ett svårt sjukdomstillstånd
  vill du arbeta för prevention så gör det utan att misstänkliggöra läkemedelsförskrivning som behövs i sjukdomsstadier

 35. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Hillary2,

  Din uttryckta mening: ”josef – du gör alla psykiskt sjuka en stor otjänst genom att sprida tvivel om läkemedlens berättigande” – slut citat.

  Tja – kanske det. Dock – min poäng är att det i Princip ALLTID finns en potential för att leva LevAnde = så lite MainStreamat som möjligt – så att Wi inte behöver droga ned oss med psykofarmaka, faktiskt…

  Ditt förhållningssätt till psykofarmaka är helt OK för mig – därför att det är till 100 % Ditt eget bord = inte mitt bord – och ingen annans bord heller för den delen.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 36. hillary2 skriver:

  josef

  på ditt bord finns stora högar av kunskapsförakt – låt det stanna där

 37. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Hillary2

  Din uttryckta mening: ”josef – på ditt bord finns stora högar av kunskapsförakt – låt det stanna där” – slut citat.

  Din uttryckta mening om mig som person är helt OK för mig – för det är till 100 % Ditt eget bord = inte mitt bord – och ingen annans bord heller för den delen.

  Dock – enär Du osökt har gett mig möjligheten att ändå säga något om ”kunskapsbord” – utifrån mina personliga helt egna gjorda erfarenheter – under mitt mer än 66-årade innevarande liv i kött – så kan jag inte låta bli att också säga: ”Det Wi säger om en eller några andra – det säger Wi också mer eller mindre om oss själva också – och ite så sällan minst lika mycket.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: