Förväntningar inför Annapolis

Om mina förhoppningar, förväntningar och farhågor inför fredsmötet om Mellersta Östern i Washington i kväll och Annapolis i morgon har jag i dag publicerat en artikel på DN Debatt.

Mycket mer skulle självfallet kunna sägas om vår syn på konflikten och hur den skall lösas. Men det har det funnits många tidigare tillfällen till – och kommer säkert att fortsätta att finnas åtskilliga.

Jag noterar att det är pessimism som dominerar i olika kommentarer till det kommande mötet – och det är därför jag vill slå an en åtminstone delvis annan ton.

28 Responses to Förväntningar inför Annapolis

 1. ollemunter skriver:

  Prat, prat, prat, bara prat, hjälper inte dessa länders problem.

 2. Kachina skriver:

  Jag är som bekant en av pessimisterna,men jag skall inte försöka dämpa din optimism, utan istället lyfta fram de av dina ord som verkligt fastnar på djupet;

  ” Det är inte genom ständig pessimism som världen förändras till det bättre, utan genom att faktiskt försöka göra det som alla inser måste göras.”

  Säg de orden, exakt de orden, till bägge parter. Inte bara säg dem, sätt dem som rubrik på mötesmappen.

 3. soli01 skriver:

  Carl – hoppas att förhandlingarna kan röra sig i den riktning Du talade om i Din artikel i DN. Viljan att åstadkomma något positivt i denna svåra fråga är bra och den verkar äkta. Det är dock många viljar som ska samsas, men att inte försöka vore dock fel. Att prata med varandra är absolut det bästa ”instrumentet”.

 4. conzanz skriver:

  ……….har jag i dag publicerat en artikel på DN debatt.
  inte
  ………har DN debatt i dag publicerat en artikel av mig.

  Man kan ju börja undra vem som bestämmer över vem och vad det kan leda till………!

 5. janesthlm skriver:

  Undrar om Bildt med sin hoppfulla ton vägt in Israels utrikesminister Tzipi Livnis uttalande nyligen att en framtida palestinsk stat även bör befolkas av de palestinier som nu bor i Israel och även de palestinska flyktingarna? Livni tycks vilja ha ett etniskt rent Israel i framtiden. Om hon bara är enfaldig eller om hon verkligen tror på en sån lösning återstår att se. Hursomhelst så kan man konstatera att om Livni bara skulle antyda något sådant i Annapolis så är allt kört och alla kan åka hem.

 6. magnuslu skriver:

  Att Slovenien och Sverige är inbjudna men inte Iran, som ju alla håller med om har ett betydligt större inflytande i regionen, bjuder ju inte till optimism.

 7. Dag Selander skriver:

  ANNAPOLIS middag ikväll, avskedssupé imorgon. Inför DN-debattartikeln uppstår ett antal frågor, eftersom Bildts “betydande momentum” är avslöjande

 8. Kachina skriver:

  DEN SKAPANDE BILDEN.

  Den inre bilden av att se sig själv glida över ribban på 2,40, är den som en dag gör att man lyckas.

  Kan Bildt förmedla sin bild av freden och få de andra att se samma bild, kan de lyckas. Han började bra med orden ”Det är inte pessimisterna som,……” Vi får önska honom lycka till även om det hela är ett skådespel av den avgående administrationeni USA.

  Han kan faktiskt lyckas.

 9. soli01 skriver:

  Kachina – är han på gott humör i dag? Ja,det dräller av pessimister och jag tycker att du sammanfattade det ”hele” bra.

 10. stig2entreprenoren skriver:

  En riktigt informativ artikel med både realism och humor i den högre skolan.
  ”Den konventionella visheten” är ett härligt uttryck men som vi nu hoppas skall kunna rubbas en smula.
  En tvåstatslösning med två kvinnliga ledare kan visa vägen mot humanitära värden och få starkt internationellt stöd.
  Hur vore det med två städer Jerusalem och Yerusalem med var sin ”ingång”. Man har då var sin stad även om stora delar har gemensam vårdnad.
  Två flygplatser ”Gemensamma” med två terminaler med gång emellan.
  Ett kreativt jobb för en händig arkitekt och ett intressant experiment.
  Kan man visa en fred som föredöme för övriga ”muslimska konstellationer” som uppnår resultat så att folket ser och förstår, så kommer kanske andra att försöka ta efter.
  När civilisationens fernissa gör sitt inträde och får verka några år så kommer banden att mjukna.
  Norge och Sverige har ju också ”småbråkat” historiskt men nu är vi goda grannar med mycket förtroendekapital.
  Momentum i Annapolis är nu ordet för dagen!

 11. leikul skriver:

  Jag håller med om att Kachina sammanfattade bra. Carl Bildt åker till mötet med den rätta inställningen. Själv var jag från början mest inne på att Busch ville göra det till ett spektakel som skulle ge honom själv ”credits” men efter att ha läst hans debattartikel så fick jag ändra ståndpunkt lite. Skall med intresse följa rapporter från mötet, även om man väl tyvärr inte tror på att chansen är så stor för ett lyckat möte.

 12. stig2entreprenoren skriver:

  Slovenien är ett gott exempel på snabb och framgångsrik konvertering från Jugoslavien till EU.
  Bra föredömen är inte att förakta, ens om det är i Portoroz eller Postojna!

 13. Josef Boberg skriver:

  GooodMånDag Carl Bildt – och alla andra med för den delen,

  Din uttryckta mening i DN-artikeln: ”För oss med ett visst ansvar för dessa frågor finns dock en viss skyldighet att vara optimistiska. Det är inte genom ständig pessimism som världen förändras till det bättre, utan genom att faktiskt försöka göra det som alla INSER måste göras.” – slut citat.

  ”genom att faktiskt försöka göra det som alla INSER måste göras” – Visst är det märkligt att Du i det gett uttryck för det troligast VÄSENTLIGT flera än 90 % av jordens befokning ser som det RIMLIGASTE av ALLT = FRED – och då inte bara i mellanöstern – utan ÖVERALLT ! Lik förbannat lyckas den globala Makteliten med att INBILLA oss av vanligt folk att det INTE är så !

  Inte minst massmedias MainStreamade skrivande går ju som Princip ALLTID dessa väsentligt mindre än 10 %-ens ärenden, verkligen… – och som Princip mer eller mindre STRUNTAR massmedia i de mer än 90 %-ens förhållningssätt till världsfrågorna. I vart fall i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett.

  Så – all möjlig Lycka till vid mötet !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 14. lillies skriver:

  janesthlm,

  Vet inte hur mycket vikt man skall lägga vid Livnis ord i detta (om hon nu yttrat dem), såg för inte så länge sedan att en del som lämnat Israel efter att först ha emigrerat dit (och har ”rätt” etnicitet och tro) ändå motiverar att de lämnat Israel för att de aldrig kände sig välkomna (det var ”vanliga judar” som främst sökt sig till något och inte skatteflyktingar som sökt sig bort från något).

  Jag vet inte hur mycket man vikt man således skall lägga vid Livnis ord i detta, om hon nu sagt dem, de kanske mer var avsedda som en sarkastisk släng mot viss del av den hittills förda politiken i Israel (vilket det kanske kan finnas fog för).

 15. mrmhalland skriver:

  Sydsvenskan skiver idag om ”Ma Ellen” som besöker Sverige i morgon.
  Hon vore ju en självklar aktör i mellanösternförhandlingarna.
  Hon har ju på egen hand brutit ett mångårigt krig mha dialog och sunt förnuft.

  http://sydsvenskan.se/varlden/article282509.ece

  Undrar vem hon ska träffa här och vad som är syftet med besöket ?

 16. lillies skriver:

  Varför vore hon en ”självklar aktör i mellanöstern förhandlingarna”?

  Jag såg på aktuellt igår att mycket av Liberias framgång just beror på att hon fått in kvinnorna i samhället igen (i meningen att de har fått inflytande). Jag kan inte dra mig till minnes om det nämndes något speciellt om vem hon skulle träffa i Sverige, dock kan jag tänka mig att det finns flera olika aktörer i spannet från olika bilaterala och multinationella organisationer eller what not.

  I gårdagens Aktuellt hade de även ett inslag om Michigan, där guvernör Jennifer Granholm dragit igång ett långsiktigt projekt som syftar till en bättre klimatpolitik och involverar olika aktörer på olika nivåer i samhället..allt från spjutspetsforskning till informationsinsatser.

 17. lillies skriver:

  Inte för att jag är extremfeminist eller så..men det är roligt att kvinnliga insatser som syftar till positiv inverkan för en större grupp människor uppmärksammas. Det är lite snålt med det ibland (utrymmet för den uppmärksamheten).

 18. mrmhalland skriver:

  lillies :
  >Varför vore hon en “självklar aktör i mellanöstern förhandlingarna”?

  Just för att hon vet vilken oerhörd skillnad det är mellan krig & fred.
  Och, för den delen, för att visa att även kvinnor har en självklar plats i ledande ställning, när det är just den personen som är bäst lämpad för det.

 19. lillies skriver:

  Men om hon skulle vara en självklar aktör i mellanöstern så skulle det betyda att hon kanske måste lämna Liberia därhän? Vad nytta vore det?

 20. mrmhalland skriver:

  Jag tänker på medlingsförhandlingarna.

 21. lillies skriver:

  Lol…ja, kanske hon varit framgångsrik i Liberia just för att hon inte har karaktärsdraget av en ambulansjägare…..(jag tänker inte be om ursäkt för sarkasmen).

 22. lillies skriver:

  Hon (liksom de flesta afrikanska ledarna) har väl heller inte propagerat för någon destabiliserande invasion i Irak som många västpolitiker (och de som var konsulter innan de fick politikeruppdrag)..så jag ser heller inte några större moraliska skyldigheter för henne att släppa vad hon har för händer och fötter för att fixxa upp skiten som till stor del beror av vita män från väst inte kunnat hålla huvudet kallt och arsl*t tätt…

 23. hillary2 skriver:

  lillies

  hade gärna tagit del av din sarkasm men förstår inte vad du menar med ”ambulansjägare”

 24. lillies skriver:

  Oh, förlåt…fenomenet är inte speciellt utbrett i Sverige även om vissa kändisadvokater kanske kan karakteriseras som sådana (eller för all del andra hjälpsamma som kanske inte är jurister). Mer typiskt är det kanske i USA där termen även är någorlunda välkänd utanför juristkretsar.

  Till viss del beror det säkerligen på att skadeståndslagar i Sverige är restitutiva och inte punitiva..”ambulansjägare” = en som jagar ambulanser i hopp om att hitta något litet förbiseende eller minsta lilla ”skada” som kan ”bestraffas” med högt skadestånd eller dylikt (varav ”ambulansjägaren” givetvis skall ha sin beskärda del i pengar och/eller uppmärksamhet). Systemet är dock markant väsenskilt i Sverige varför fenomenet inte är lika utbrett här (där det inte anses att man ska kunna dra nytta av att ha lidit skada…fast vad vet man, för inte så länge sedan såg jag på text TV-n att någon mamma hade fått ersättning av regeringen trots att landstingens försökringsbolag inte hade bedömt att hon lidit någon skada som vållats av vårdpersonal i samband med förlossningen…så det kanske är en ny praxis på gång…man kan få ersättning ”tack vare” att man har otur eller något?).

 25. lillies skriver:

  Mer konkret…även om ”Ma Johnson” är en duktig medlare (vilket jag inte vet om hon är, att hon är en bra kunnig ledare behäöver inte betyda att hon är en bra medlare) så verkar det lite förmätet enligt min åsikt att förvänta sig att hon ska ”droppa” det hon gör nu för att ägna kraft åt att ”hjälpa” till i en röra hon inte varit delaktig i att skapa.

  Varför inte be McCain, Clinton att avbryta sina presidentvalskampanjer och åka för att söka en lösning? Bägge röstade för en invasion…likaså Björklund och andra ”hobby” propagandister som t. ex. Idergaard….många anser ju dem som duktiga…varför inte be dem lägga vad de har på is för att söka lösningar när de kunde vara så ihärdiga i att publikt förespråka en invasion i området? Eller är det ett tankefel att anse att om man har/ges frihet att förespråka en sak att förvänta sig att man åläggs ta del av ansvar för samma sak?

 26. hillary2 skriver:

  lillies

  Bra reflektion, men det står väl inte i regeringsformen att man behöver ta ansvar när man använder sig av yttrandefriheten?
  Bra dock att hålla stolletokarnas namn levande

 27. lillies skriver:

  Nä, det gör det inte….men det är kanske därför en del länder anser sig ha goda grunder för att inte ha så vidsträckt yttrandefrihet som vi har? I ett land som vårat med en relativt hög andel av befolkningen som är välutbildad, och en ganska stabil och väletablerad ”mogen” demokrati så har man ju råd med yttrandefrihet.
  men till och med i vårt välutbildade land verkar ju folk ha svårt att begripa att åsiktsyttringar lätt sprider sig till personer som inte är lika sansade genom teknikens försorg.

  Nu kommer snart Kachina att dyka upp och babbla om att jag är fascist eller dylikt, vilket jag inte alls är…..de hade ett inslag i Aktuellt igår igen om Ma Johnson och hon sade något som för mig är rätt självklart men som en hel del ”rättighetsivrare” verkar ha förbisett, särskilt beträffande ”nya” demokratier och det var att ”det finns de som tjänar på kaos och har ett intresse av att så skall förbli”.

 28. […] Förväntningar inför Annapolis « Alla Dessa Dagar Mycket mer skulle självfallet kunna sägas om vår syn på konflikten och hur den skall lösas. Men det har det funnits många tidigare tillfällen till – och kommer säkert att fortsätta att finnas åtskilliga. […]

%d bloggare gillar detta: