Europa om Ryssland

Utmärkt att också det portugisiska ordförandeskapet i EU nu i allas vårt namn har gjort ett uttalande om vår syn på övergreppen mot den demokratiska oppositionen i Ryssland under helgen.

Jag har ju tidigare talat om det vi nu ser som mycket oroande.

Men det är när Europa talar med en röst som vi har störst förutsättningar att bli hörda.

18 Responses to Europa om Ryssland

 1. svenike skriver:

  Carl Bildt, sanningens minut närmar sig. På vems sida står Du? På de svenska och baltiska folkens eller på gas- och oljekonsortiernas sida? Du är visserligen inte folkvald, men ett besked fordras nu, för Din trovärdighets skull, om den ryska gasledningen i Östersjön.

 2. mrmhalland skriver:

  svenike,

  Varför blev detta ett problem för dig nu ?
  Inte folkvald ?
  Titta på statistiken på denna sidan !

 3. spanaren skriver:

  Om Sverige försöker stoppa gasledningen som av Ryssland
  anses vara ett projekt av vital betydelse för nationen och skall
  kontrolleras av ryska Östersjömarinen med nybyggda korvetter
  kanske en ”förhandlingsdelegation” bestående av Steregushchy.
  Soobraziteniy, Boikiy och Stoikiy dyker upp vid Gotland.
  Miljön lär inte ha stor plats i de ”överläggningarna”.
  Var det ett misstag att avskaffa flottan och KA3 i Fårösund?
  Dessutom kan vi inte räkna med stöd från Tyskland, Frankrike,
  Storbritannien, Danmark, Holland som vill ha gasledningen
  snarast möjligt. Vi får göra som Chamberlein – vifta med en
  papperslapp och hoppas Stormakten tar intryck av våra
  miljöargument i svensk ekonomisk zon – INTE territorialvatten.

 4. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 5. amandalovkvist skriver:

  Min kompis Sasja fick ett batongslag i huvudet och hamnade pa sjukhus. Polisen stod utanfor jablokos lokal i sanktpertersburg och vantade med bussar och innan de ens kunde bege sig till demontrationen sa greps 150 personer. DEt ar helt vansinnigt, har talar vi om det lilla socialliberala partiet jabloko. Det ar bildade och civiliserade manniskor, partiet ligger nagonstans mellan socialdemonkraterna och folkpartiet. Pa statlig teve efterat sa insinuerades det pa att de vill destabilisera landet och genomfora en statskupp.
  DEt var flera andra jag kanner som blev arresterade, till exempel Nikolaj Rybakov. Han sitter i en stadsdelsnamnd i sankt petersburg och ar mest intresserad av stadsplanering och socialpolitik. Jag sag bilder pa hur de trycker ner honom pa marken och slapar in honom i en buss.
  Det ar mindre an en vecka kvar till valet. Allt kanns sa natt svart just nu.

 6. amandalovkvist skriver:

  forlat, 120 personer menade jag.

 7. halsen skriver:

  Mycket bra att Portugal i EUs namn gjort detta uttalande. Under de aren som Putin vart president har mycket hant som har gett resten av varlden anledning till oro. Tyvarr ser det ut som att Putin blir kvar vid makten aven efter valet.

  Ser fram emot att hora om ett framgangsrikt mote i Annapolis i morgon.

  Mvh

 8. bengt55 skriver:

  Eu behöver agera stark för att söka en lösning på konflikten i Darfur. Vi kan inte tillåta folkmord efter folkmord det är en tragedi för mänskligheten. Vi måste agera

 9. hillary2 skriver:

  ja du Carl Bildt

  under Vietnamkriget var det polisbrutalitet och fängelse i USA för dem som opponerade sig och demonstrerade mot kriget
  vilken sida stod du på den gången?

 10. ragnar34 skriver:

  Det Rödgröna toppgarnityret har i ett inlägg i SvD nov. 26 framhållet att den rysk-tyska gasledningen på Östersjöns botten är en fråga för Sveriges Riksdag att besluta om. Vi kan var övertygade om att skulle gasledningen vara till skada för miljön kommer/har den Svenska regeringen påpekad detta. Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt kommer dock säkerligen att utsättas för hård press framöver då Oppositionen här ser en möjlighet att attackera koalitionsregeringen. Men inte på grundval av de flummiga hopkok av miljöskäl som författarna har gett uttryck för. Ingen makt i världen kan stoppa denna gasledning bara för att tre förvirrade partiledare tycker så. Paralleller kan dras till hur vi skulle ha reagerat om någon Östersjöstat hade opponerat sig mot vår elkabel från Blekinge till Polen eller mellan fastlandet och Gotland.

 11. Kachina skriver:

  SVENIKE

  När det gäller gasledningen är Bildt av naturligaorsaker ”bränd”, jävig,…..kalla det vad du vill. Det är en fråga han inte bör yttra sig i. Det är en fråga för Riksdagen och UD:s talan måste delegeras till någon inom departementet. Skulle Carl yttra sig, skulle genast jävfrågan överskugga sakfrågan.

  Jag menar att det är helt orimligt att man skall kräva att Carl yttrar sig i frågan, för att sedan kritisera honom för att han yttrat sig.

 12. smalanningen skriver:

  ja du hillary2, som vanligt levande i dåtid. Det är en ny värld nu, med nya bekymmer att lösa. Men om vi säger så här för att ge din poäng lite stöd; jag skulle inte ha något emot ett minst lika skarpt uttalande från EU om situationen i Guantanamo – en tragedi vi faktiskt fortfarande har möjlighet att påverka.

  ragnar34: Helt korrekt inlägg. Tänker också på Öresundsbron som genom att sätta sig som en propp i inloppet till Östersjön definitivt påverkar. Man har ju konstaterat att den varit positiv för växt och djurriket i inloppet, men har man verkligen undersökt vad den får för konsekvenser för övriga länder?

  Men det är som vanligt, vi i Sverige är världsbäst och alla andra ska vi ständigt bemöta med skepsis. Och jag lovar – börjar oppositionen ännu en gång att tjafsa om Carl Bildt som jävig i en gasledning som de facto inte rör oss nämnvärt (definitivt inte mer än de projakt som vi själva dragit igång) så har de tappat min röst för alltid.

 13. smalanningen skriver:

  ”projakt” var ett intressant ord, men ”projekt” var mer passande i sammanhanget…

 14. svenike skriver:

  ”Vad är det egentligen som händer med svensk utrikespolitik? Är statsministern bortkopplad när Carl Bildt formulerar Sveriges linje under alla sina resor? Eller saknar Fredrik Reinfeldt verkligen viljan att kritisera ett Ryssland på väg mot diktatur?” Så slutar dagens ledare i Aftonbladet. Regeringen saknar kurage att stå upp till demokratins och i förlängningen vårt eget lands försvar.

 15. Kachina skriver:

  smålänningen

  Carl Bildt har en ryggsäck med sig till jobbet som utrikesministern. Ett av innehållen i den ryggsäcken gör att han definitivt inte kan delta i förhandlingarna om gasledningen, eller försöka påverka utgången av förhandlingarna.

  Han har definitivt ett jäv i frågan, men det gör inget. Han har mycket annat att göra och just den frågan kan delegeras till någon annan i departementet, precis som att stora delar av Darfur-frågan, där ett eventuellt jäv är mindre tydligt, är delegerat till Eliasson.

 16. lillies skriver:

  Kachina

  i så fall vore väl Bildt ”jävig” i en massa annat också. Han vore väl mer jävig i mellanösternförhandlingarna än gas ledningen (som vad jag förstår fått a priori godkänt under S-regeringens tid när Bildt inte ens befann sig inom politiken annat än som möjligtvis debattör och konsult).

  Om Ryssland, och lite kopplat till vad jag skrev igår:

  Dagens Applebaum:

  ”…
  and why should the Russian president care whether there’s some name-calling in The Washington Post?
  …”

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/11/26/AR2007112601850.html

  Nä precis…varför skulle han det? Det kanske skulle gynna såväl oppositionen (för att få ut sitt budskap) om västerländska medier om de kunde intervjua och redogöra för VAR oppositionen står och VAD de står för?

  Eller har de redan försökt utan resultat (d.v.s. det mest substantiella ”oppositionen” har att komma med består i ”namecalling”)?

 17. hillary2 skriver:

  smalanningen

  jag lever inte i dåtid – jag ifrågasätter ibland Bildts trovärdighet
  han och regeringen har undanhållit oss fakta om nya EU-fördraget vilket kommer att innebära att EU ska samverka med Nato
  jag finner det olyckligt att EU därmed kommer att samverka med den agressiva stormakten USA och finner det olyckligt att EU´s vapenindustri enligt fördraget också ska samverka vilket i förlängningen kommer att innebära ytterligare upprustning och därmed ökat konflikthot
  protester som lyser med sin frånvaro mot Guantanamo visar kanske vilket vasallförhållande västpolitiker har visavi USA

%d bloggare gillar detta: