Val och valrörelse i Ryssland, Georgien och Kroatien

I sedvanlig ordning har det sitt intresse att följa med i olika val och valrörelser – främst i Europa och dess omedelbara närhet.

Mest oroande just nu är det vi ser av ytterligare inskränkningar i olika ryska oppositionspartiers möjlighet till verksamhet inför Duma-valet.

Tillgången till etermedia är ytterligt begränsad, och det förefaller som om den ena administrativa restriktionen efter den andra sätts in mot dem.

Tidigare i dag arresterades f d vice premiärministern Boris Nemtsov i samband med en demonstration i St Petersburg. Han är en framträdande politiker med en betydande karriär i såväl Nizhy Novgorod som Moskva bakom sig.

Han släpptes dock relativt omgående. Andra har inte varit lika lyckliga.

Att tendenserna är mycket oroande är dock uppenbart.

Som för dagen hälsosam kontrast kan då situationen i Georgien noteras där Mikhail Saakashvili nu avgått från presidentposten för att kunna vara kandidat i presidentvalet i början av januari.

För att vara kandidat måste man avgå – ämbetet skall inte vara en fördel i det demokratiska valet.

I Kroatien räknas fortfarande rösterna efter dagens val, men det förefaller som om regerande HDZ kommer att komma ut starkare än oppositionen i SDP och därmed ha hyggliga möjligheter att regera vidare med inte minst EU-processen som prioritet.

3 Responses to Val och valrörelse i Ryssland, Georgien och Kroatien

 1. hillary2 skriver:

  Carl Bildt

  Hur ska vi få slut på konservativ nationalism i Europa? – den är inte fredsbevarande….
  Hur ska Europa kunna motverka kapprustningen emellan USA och Ryssland?
  Vem eller vilka har tillåtit USA att bygga militär anläggning i Kosovo?

 2. lillies skriver:

  Om demonstrationerna i Ryssland. Tycker kanske att polis går lite hårt fram. Dock undrar jag lite över ”Det Andra Ryssland”…..Kasparov är ju internationellt känd och borde kanske ha andra kanaler att föra fram sitt budskap?

  Och här i ligger en stor del av problemet som jag ser det. ”Det Andra Ryssland” verkar vara en sammanslutning av några intellektuella som har ganska utvecklade ideer om vad som kan/bör förbättras/förändras..dock så verkar de slå ihop sig med en massa extremister som jag inte tror en genomsnittlig västväljare skulle vilja ha ”innanför dörren”.
  Grupperingarna i ”Det Andra Ryssland” kanske skulle tjäna på att distansera sig från varandra och renodla sina budskap istället för att samla ihop så många som möjligt i demonstrationståg. Visst, de får internationell uppmärksamhet…men för vad?
  Anta att man fick rösta i Ryssland…och säga vad man vill men en hel del reformer som varit positiva för landets stabilitet har genomförts sedan år 2000….varför skulle någon vilja rösta på några som endast verkar vilja ”störta Putin” utan att presentera något program som innehåller några som helst ”whys” och ”whats”? Även om de råkar vara ”kändisar” för en internationell publik som Kasparov?

 3. hillary2 skriver:

  lillies

  det finns ytterligare en schackvärldsmästare som flippat ut – Fischer
  spelar man schack på den nivån är man nog ganska extrem

%d bloggare gillar detta: