Annapolis, Madrid och Moskva

Sitter sedvanligt och tittar på veckan som snart inleds.

Och det ser sannerligen ut att bli ännu en hektisk vecka. Det förblir därtill ett ofrånkomligt faktum att utrikespolitikens främsta arbetsfält är utrikes.

Först blir det att bege sig till Washington och Annapolis.

Mer om detta senare. Viktigt är det hur som helst. Och de bidrag Sverige kan ge kommer vi alldeles självklart att ge.

Därifrån hoppas jag kunna komma hem någon gång under onsdagens lopp.

Men redan torsdag morgon bär det av till Madrid för det årliga ministermöter med den europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSCE.

Det blir ett viktigare möte än vanligt.

I centrum kommer att stå motsättningen mellan Ryssland och ett antal med Ryssland befryndade länder å den ena sidan och huvuddelen av oss andra om vikten av att upprätthålla kvaliteten på demokratiska val bl a genom en omfattande och opartisk valövervakning från OSCE:s sida.

Var vi i EU står i den frågan behöver jag knappast påpeka, även om jag ockå tvingas notera att det finns en och annan som verkar att tycka att det är mindre bekvämt att stå upp och vara tydlig i frågan.

Sannolikheten för enighet i frågan i Madrid är nog dessvärre liten. Och implikationerna av det på sikt allvarliga.

Från Madrid fortsätter jag så kommande helg till Moskva. Det råkar vara helgen för Duma-valen där, men det är faktiskt en tillfällighet.

Jag deltar i en konferens om ekonomiska frågor och ekonomiskt samarbete under helgen men har sedan politiska samtal på måndagen i veckan därpå.

Men intill dess fruktar jag att det kommer att hinna att rinna mycket vatten under åtskilliga broar.

42 Responses to Annapolis, Madrid och Moskva

 1. Kachina skriver:

  ”Var vi i EU står i den frågan behöver jag knappast påpeka, även om jag ockå tvingas notera att det finns en och annan som verkar att tycka att det är mindre bekvämt att stå upp och vara tydlig i frågan.”

  Därför behöver EU både president och utrikesminister, och naturligtvis en gemensam valuta.

 2. soli01 skriver:

  Kachina – varför ska vi ytterligare begränsa makten i vårt land – att själva få bestämma hur detta land ska styras. Vi har våra representanter i EU blir säkert svaret. Jo, det är givet, men varför ska vi behöva president? Går det inte lika bra att vi fortsätter med den ordning som nu är rådande?
  Ingen – nästan i varje fall – pratar om att EU är och förblir en dyr historia och kommer inte att bli billigare för vårt land i framtiden. Är verkligen EU så bra som det påstås – jag är inte övertygad.
  Att länder knyts samman inom vissa gränser är bra för stabiliteten länder emellan, men vi får vara vaksamma för tappad egen makt.
  Kronan ska vi inte släppa i nuläget. Ingen brådska, som jag ser det.

 3. mrmhalland skriver:

  Soli01:

  Jag håller verkligen med dig.
  I all synnerhet som det diskuteras att länder som Turkiet och på sikt Kosovo ska ingå i unionen.
  Det vore ju direkt förödande om ledare från dessa länder fick inflytande över ett litet lands sjävstyre. De kulturella skillnaderna är helt enkelt för stora.

 4. Josef Boberg skriver:

  GooodSöndag Carl Bildt – och alla andra med för den delen,

  Dina uttryckta meningar: ”Och det ser sannerligen ut att bli ännu en hektisk vecka. Det förblir därtill ett ofrånkomligt faktum att utrikespolitikens främsta arbetsfält är utrikes.” – slut citat.

  Rätt märkligt att världen fungerar så illa – att det i dags dato att skall behöva förklaras av en utrikesminister att ”ett ofrånkomligt faktum att utrikespolitikens främsta arbetsfält är utrikes”. Men jag har full förståelse för att Du väljer att göra det, faktiskt…

  SOLI01,

  Din uttryckta mening 1: ”Ingen – nästan i varje fall – pratar om att EU är och förblir en dyr historia och kommer inte att bli billigare för vårt land i framtiden.” – slut citat.

  Sveriges EU-skatt i mdkr åren 2005 = 7,8, 2006 = 9,2 och 2007 = 7,1 mdkr. Total skatteintäkt i mdkr år 2005 = 1 354, 2006 = 1 422 och 2007 = 1 471 mdkr. Prognoserna för EU-skatt 2008 = 7,7, 2009 = 7,8 och 2010 = 7,7 mdkr. Prognoserna för total skatteintäkt år 2008 = 1 538, 2009 = 1 607 och 2010 = 1 700 mdkr.

  EU-skattens genomsnittliga procentsats blir ca 47,3 : 9 092 = 0,5 % av den totala skatteintäkten i Sverige. Därtill så skall noteras att EU-skatten åren 2008 – 2010 ligger på ungefär samma nivå i mdkr – och att den totala skatteintäkten ökar med ca 5 % per år. Det innebär ju i sig att Sveriges EU-skatt då sjunker – i procent sett av skatteintäkten. Så wår EU-skatt är väl inte så ”blodig”, kanske…

  Din uttryckta mening 2: ”Att länder knyts samman inom vissa gränser är bra för stabiliteten länder emellan, men vi får vara vaksamma för tappad egen makt.” – slut citat.

  Det håller jag med om i och för sig. Dock – det här med EU är väl som vilket äktenskap eller parrelation som helst, faktiskt… Ibland är det inte så lite åt hållet både klokt och Förnuftigt att rucka en gnutta på sin egen oinskränka MAKT över sig själv – för att det HELA skall fungera lite smartare och konfliktFRIARE, faktiskt… I vart fall i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett, verkligen…

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 5. mrmhalland skriver:

  Josef,

  >Ibland är det inte så lite åt hållet både klokt och Förnuftigt att rucka en gnutta på sin egen oinskränka MAKT över sig själv – för att det HELA skall fungera lite smartare och konfliktFRIARE, faktiskt…

  Självklart är det så.
  MEN, man måste vara säker på att man gifter sig / har en relation med någon som har ganska lik syn på hur saker och ting ska fungera, annars riskerar man att det inte räcker att rucka en gnutta, utan den ena parten blir totalt överkörd.

  I din liknelse med ett äktenskap är det ju så, att där kan man skilja sig om det inte fungerar. Det kan man inte i vårt europeiska äktenskap, därför är det fantastiskt viktigt att våra företrädare inte ingår äktenskap som vi ”vanligt folk” inte vill ingå.

 6. tbaho skriver:

  Ar vàldigt stolt òver att Sverige àntligen fàtt sig en riktig utrikesminister. Har inget att klaga òver men undrar bara hur Sverige fòrhàller sig till presidentvakumet i Libanon just nu?
  En stark demokratisk ledare som Ni behòvs faktist i Beirut àven om ”hela vàrlden” befinner sig dàr just nu.
  Nu har Sverige chansen att synas genom att fòrmedla pà ett demokratiskt neutralt sàtt, nàgot som andra lànder inte ”kan” dà de har politiska eller ekonomiska intressen i Libanon som Frankrike, Usa, Saudi-arabien mfl.

 7. Dag Selander skriver:

  Endagsmötet i Annapolis
  DICK HAAS frågar från Jerusalem: – Det ska det bli intressant att läsa vad Carl Bildt kommer att skriva om mötet i sin blogg.
  – Middagen blev faktiskt trevlig och lärorik.
  – Det hela pekade framåt mer än man hade kunnat förmoda. Fast efterrätten smakade konstigt. Rubrik: Inte ska vi väl ta israelerna i hand inte (sista stycket)

 8. Kachina skriver:

  soli

  ”Går det inte lika bra att vi fortsätter med den ordning som nu är rådande?”

  NEJ!

  EU är i nuläget en tandlös tiger, mest farlig för sig själv. Vi kan ha vår egen stat. Inte har Californien, Kansas, Florida,……slutat existera som egna stater. Det finns mycket politisk skit i USA, men själva strukturen är utmärkt. Sedan beror det på hur man hanterar den strukturen. Historiskt sett ökar den genomsnittliga välfärden med demokraterna och raseras av republikanerna.

  De avtal som binder EU samman är för lösa. Utrikespolitiskt är EU en polsk riksdag för öppen ridå. Ledarskapet måste vara synligt och tydligt. Oavsett om vi som enskild nation vinner på det eller förlorar på det, måste inom EU bra finnas en valuta.
  Det är en principfråga, inte en ”känna-med-magen-fråga”.

 9. soli01 skriver:

  Josef – tack för infon! Liknelsen med äkenskap el parrelation kan man diskutera. Håller med mrmhalland att det kan uppstå slitningar… hur kunna skiljas från EU – inte blir det lätt.

  Ang vad det kostar lilla Sverige använder jag det enklaste sättet: Vi betalar i år in ca 28 miljarder och får tillbaka 13 miljarder. Alltså: det kostar oss 15 miljarder detta år. Det är mycket pengar och slår vi ut det på många år blir det en massa pengar. Får vi verkligen valuta för allt! Klart vi ska hjälpa grannen, men tänk tanken att vi kunde satsa lite av dessa pengar på annat här. Nu är jag kanske självisk, sniken och snål, men jag får stå för det då.
  HAR VI RÅD MED EU – i längden?

 10. Kachina skriver:

  HAR VI RÅD ATT STÅ UTANFÖR EU – i längden?

 11. mrmhalland skriver:

  Soli01,

  Som både du och jag redan konstaterat är vi ju de facto med och kan inte göra mycket åt det.
  Vad vi KAN göra är att välja ”rätt” samarbetspartners.
  Jag skrev just en kommentar till PM-Nilssons krönika ang. Kosovo i dagen Expressen.se
  Jag postar den här också eftersom jag tror att det finns större chans att få ett vettigt svar här.
  Jag efterlysre verkligen ett svar, eftersom jag uppriktigt inte föstår ett skit !

  >Jag kan bara inte fatta att Sverige och dess utrikesminster förordar ett Kosovanskt självstyre.
  Inte ens under FN’s ledning har man lyckats få ned korrumption och kriminaliteten i regionen.
  Därtill kommer ju det självklara att det ÄR Serbiskt terratiore.
  Varför skulle de själmant lämna ifrån sig 10% av sitt land till ett folk de bjöd in när de hade det svårt ?
  Dessutom har ju Kosovanerna konsekvent mördat och utplånat folk i regionen med annan än egen bakgrund INKL. Serbier.
  Jag måste säga att jag inte förstår något av detta.
  Kan någon förklara varför Europa ska ha en självständig stat som inte har en tillstymelse till chans att bli demokratisk, öppen för omvärlden eller respektera den Europeiska värdegrunden ?

 12. soli01 skriver:

  Kachina – EU ska fortsättningsvis var tandlös- kanske behövs en lösgom – men ju mindre som bestäms där nere i Bryssel, ju bättre för de anslutna länderna. EU vill bestämma vilka skatter som ska gälla framöver och det senaste är att det finns förslag att e-posten bör beskattas. Hur det blev med de krokiga bananerna förut , vet jag inte :-)

 13. Kachina skriver:

  Just det, när vi ändå är med i bygget är det väl lika bra att bygga så gediget som möjligt.

  När det gäller Kosovo, föredrar jag att vara tyst. Både Serbien och Kosovo vill väl vara med i EU. Lösningen är,….största möjliga tyystnaaad. Om Serbien är medlem i EU tar frågan helt andra dimensioner. Sverige är med i EU, men Norrland är inte med på samma villkor, lite bättre faktiskt. Norrland har åtminstone i tio år legat i samma stödklass som Irland och Portugal. Vet inte om så är fallet fortfarande.

  Jag tror det blir tyst i Kosovo om Serbien tas in i EU och kosovoalbanerna då ser vilka möjligheter som står till buds.

  Identitet är något man alstrar själv, oavsett var man befinner sig geografiskt. Jag har gått från att vara svensk, till att vara svensk-europe´och världsmedborgare.

 14. spanaren skriver:

  mrmhalland

  Serbien med Ryssland i ryggen har enligt all folkrätt
  ingen anledning att ge upp de 10% av sitt territorium som
  de 1999 frivilligt utrymde, efter högst obetydliga militära
  förluster i kriget mot USA/NATO, mot garantier i FN res. 1244
  om landets fortsatta suveränitet över Kosovo ävenså rätt till att stationera
  begränsade resurser för gränsövervakning etc. Dessa i
  res. 1244 stipulerade krav har aldrig uppfyllts. Vore det kanske
  bättre att efterleva gällande FN-resultion än att skapa en
  ”Gazaremsa” på Balkan?

  Vilka vidare följder en självständighetsförklaring från albanerna
  får kan man spekulera om -Allt från ett storkrig med ingripande
  från USA/NATO och Ryssland till lokala krig där Republika Srbska
  ansluter till Serbien, Abchasien/Nordossetien ansluter till Ryssland,
  Krim bryter sig ur Ukraina återansluter till Ryssland med åtföljande
  krig/inbördeskrig med potential att utvecklas till storkonflikter.

  Kanske kan man tvivla på klokheten i att avskaffa vårt eget
  existensförsvar i rådande läge – men det får Carl Bildt och
  hans regeringskollegor liksom nuvarande opposition stå till
  svars för inför historiens dom en gång i framtiden.

 15. Kachina skriver:

  ”Hur det blev med de krokiga bananerna förut , vet jag inte :-)”

  Krokiga bananer blev billigare än raka bananer, liksom att knöliga knölar (potatis) blev billigare än runda jämnstora potatisar, allt för en klassindelning som talar om vilka som går att använda vid industriell bearbetning och vilka som kan ätas av vanligt folk.

 16. mrmhalland skriver:

  spanaren :

  >Vore det kanske
  bättre att efterleva gällande FN-resultion än att skapa en
  “Gazaremsa” på Balkan?

  Tack för ditt svar, det förtydligar lite för mig.
  Här ställer du verkligen frågan på sin spets.
  Den är självklart omöjlig att besvara, eftersom den är hyoptetisk.
  En ”Gazaremsa” på Balkan är det sista jag önskar.
  Inte heller vill jag ha en stat i Europa som inte lever upp till grannstaternas (EU’s) värdegrunder.
  Jag inser att frågan är delikat, men efterfrågar fortfarande en förklaring till att Sverige tar ställning FÖR ett självständigt Kosovo, i strid mot FN’s ställningstagande.

 17. karrman skriver:

  Kachina

  Tror du tänker helt rätt i att ett Serbiskt EU medlemskap kan fungera som ett sätt
  att desarmera nationalistiska stämningar.

  När det gäller realpolitik. Ta och läs vad George P. Shultz, William J. Perry, Henry A. Kissinger och Sam Nunn skrev i början av året:

  We endorse setting the goal of a world free of nuclear weapons and working energetically on the actions required to achieve that goal, beginning with the measures outlined above.

  http://www.fcnl.org/issues/item.php?item_id=2252&issue_id=54

  Kissinger som en fredsduva som vill skapa en kärnvapen fri värld!
  Borde få alla som tror på ett återupprättade av kalla kriget som det sannolika scenariot att tänka till.

 18. spanaren skriver:

  mrmhalland

  Kanske svaret på den frågan ligger i den omorientering av
  Sveriges säkerhetspolitik som vi inte får veta mycket om
  men som omvärlden observerar. Jane’s skrev 20/11 om mötet
  i Stockholm mellan NATOs sändebud och Reinfeldt, Bildt
  och Tolgfors att det gällde Sveriges deltagande i NATOs
  Rapid Reaction Force. Jane’s är den mest trovärdiga ”öppna källa”
  som finns. Det finns en stor amerikansk bas ”Bondsteel” i Kosovo.
  Kanske törhända säkrandet av den har viss betydelse för den
  amerikanska politiken. Är det så att Sverige beslutat sig för att
  ansluta till de anglosaxiska stormakterna USA/GB?

  Den ryska hållningen kanske har mer med det pånyttfödda StorRysslands
  strävan att återupprätta sitt inflytande på Balkan att göra än med
  känslor för det slaviska broderfolket. Vid en konflikt kan både EU
  och NATO splittras längs den gamla gränsen mellan Västrom och Bysans
  där Ryssland träder fram för de ortodoxa som det verkliga ”Tredje Rom”
  och får stöd av Rumänien, Bulgarien, Grekland och Cypern.

  Anser läget farligt inte bara i närområdet med Republika Srbska/Kosovo utan
  generellt för freden i Europa.
  Vilken bedömning gör du av läget på Balkan och i vårt närområde?

 19. halsen skriver:

  Carl,

  Annapolis blir med sakerhet ett viktigt mote, forhoppningsvis ocksa med fler framsteg an pa tidigare moten. Att Sverige aktivt tar del i diskusionerna ar mycket positivt. Ett framsteg vore att enas om en tidsperiod inom nar den forsta delen av den s.k. ”road map” ska vara avklarad. Samt att enas om ett oberoende parti, garna med representanter fran flera lander, som tillsammans med Israel och Palestina kan diskutera och mata framstegen som sker tills dess att forsta delen ar avslutat.

  Kachina,
  Jag haller med om att USAs system med stater ar mycket bra. Nagot som vi i Europa daremot maste komma ihag ar att alla stater i USA delar sprak, kultur och seder pa ett satt som vi i Europa inte gor. Detta gor det svarare att integrera alla Europas lander till ett EU. Vi maste ocksa komma ihag att det tog tva hundra ar for USA enas om en konstitution och sedan forena 50 stater. EU ar fortfarande ungt. I framtiden kommer EU formodligen att na samma sorts struktur som USA, men vi far rakna med att det formdligen kommer att ta ett par generationer innan vi nar dit. Euron ar ett positivt steg i ratt rikting.

  Mvh,

 20. spanaren skriver:

  Karrman

  ”Kalla kriget tog aldrig slut. Det tog en paus på grund av
  tillfällig rysk penningbrist”
  Citat: Finska Hufvudstadsbladet redan 2004.
  Tyder utvecklingen de senaste tre åren på att finnarna gjorde
  en felaktig analys?

 21. karrman skriver:

  spanaren

  Finnarna avgör nog inte om det kommer ett nytt kallt krig eller inte.

  Avgörande frågan är hur det går med kärnvapnen.

  Det avgörs av USA, Ryssland och Kina. Att fyra erfarna amerikanska realpolitiker argumenterar för ett avskaffande av kärnvapen borde vara en indikation på att den massmediala fokuseringen på konfliktperspektiv kanske inte är det mest sannolika.

 22. mrmhalland skriver:

  Spanaren :

  >Vilken bedömning gör du av läget på Balkan och i vårt närområde?

  Jag är rädd att min bedömning inte är så relevant eftersom jag inte besitter all historisk kunskap.
  Det hindrar mig emellertid inte att uttrycka min oro för att en region i Europa ska bli självständig, i ett läge där landet som äger regionen hävdar sin äganderätt och dessutom lutar sig mot en resulution från FN.
  Det scenario jag ser framför mig är ytterligare oro i regionen.
  Till vilken nytta ?
  Vilken ställning ska Sverige ta i en konflikt mellan Serbien och Kosovo ?
  Det blir naturligvis avhängigt Rysslands och Natos ställningstagande.
  Dina farhågor om Rysslands strävande om att återigen bli en stormakt delar jag naturligtvis.
  De har ju redan inlett den, genom att kränka sina grannländer, vars valresultat inte överensstämmer med Putins önskemål.
  Det har självfallet även sin betydelse i denna fråga.
  Att helt ignorera Kosovos självständighetskrav är nog omöjligt idag, men, jag tror det hade varit en bra strategi från början.
  Samtidigt ser jag risken att som du säger : ”en Gazaremsa” i Europa.
  Jag sammanfattar : Jag är nog inte rätt man att fråga, jag söker svar på frågan varför Sverige agerar som Vi gör…

 23. spanaren skriver:

  Karrman!

  Ett nytt kallt krig PÅGÅR. Motsvarigheten till Churchills
  Fultontal anses Cheneys tal i Vilnius och Putins tal
  i Muenchen vara.
  Tyngdpunkten i den pågående ryska upprustningen är
  kärnvapentriaden. Nya missiler, nya strategiska ubåtar och
  kärnvapen tas fram. Ryska tunga strategiska bombflyget
  övar åter inflygning mot Nordamerika och Västeuropa.
  Efter att avtalet om konventionella vapen i Europa CFE sagts
  upp står tydligen avtalet om förbud mot medeldistansmissiler
  på tur att försvinna. Samtidigt får alla vapenslag ny materiel
  och övningsverksamheten utökas väsentligt.
  Utrikespolitiskt framför Ryssland nu sina krav med ”kraft bakom orden”.
  Det KAN gå illa i Kosovo om mardrömmen går i uppfyllelse.

  ”Föredettingarnas” uttalande är nog enbart önsketänkande
  som har föga med dagens verklighet att göra.
  Det är inte bara en finsk tidning som gjorde denna bedömning.
  Även finska försvars och statsledningen lever i verkligheten
  som framgår av Finlands försvarspolitik.

 24. karrman skriver:

  spanaren säger:

  “Föredettingarnas” uttalande är nog enbart önsketänkande
  som har föga med dagens verklighet att göra.

  Inte så säker på det. Förefaller mer realistiskt än alternativen.

  Tror inte ryssarna har något intresse av en massiv spridning av kärnvapen i världen som en Iranskt kärnvapen kapacitet implicerar. Om kärnvapen kommer på avvägar kan de lika gärna sprängas i Moskva som i Washington eller Tel Aviv.

  Det är en fråga om gemensam säkerhet där stormakterna borde kunna enas.
  Effektivaste sättet att lösa detta är just som “föredettingarnas” föreslår att kärnvapnen avskaffas.

 25. mrmhalland skriver:

  Jag verkar inte få tillfredsställande svar om varför Sverige tar den ställning Vi gör i Kosovo-frågan.
  Kanske är det ingen som vet ?
  Om det är så…Är då VI ett öppet och demokratiskt samhälle ?
  Självklart måste det finnas statshemligheter som inte regeringen går ut med, men, just Kosovofrågan tycker jag att vår utrikesminister ofta tar upp, dock utan att förklara varför han har den inställning han har.
  Det finns många här ikväll som tycks ha ingående kunskaper om konflikter rörande Ryssland, Balkan, Iran och dess kärnvapen.
  Dessa frågor har ju blivit vardagsmat, men som de framställs här idag verkar de allvarligare än vad jag har förstått.
  ÄR det så ?
  ÄR Kosovofrågan något som kan göra en avgörande skillnad för EU’s fortsatta fred (d.v.s stabilitet mellan våra länder) ?
  Jag har svårt att se så långtgående konsekvenser av ett nobbande.
  Jag har också svårt att se att Ryssland skulle ta till våld vid ett nobbande.
  OM det är så som några beskriver vår omvärld, VARFÖR har då Sverige bestämt att vårt försvar är onödigt att upprätthålla, samtidigt som vi tar ställning i en konflikt som uppenbarligen kan leda till reprisalier ?
  KAN NÅGON FÖRKLARA varför Sverige verkar för ett självständigt Kosovo, i Europa ???

 26. spanaren skriver:

  mrmhalland

  Kan det ligga något i uppgifterna från Jane’s om att Sverige
  skall delta i NATOs Rapid Reaction Force – den styrka som
  kommer att sättas in vid en konflikt i Kosovo? Övade nyligen
  i Kroatien för en insats.
  Vad skulle vi kunna ställa upp med – ”Folkstormen” (HV)?

  Efter att, till skillnad från alla våra grannländer, avskaffat
  vårt existensförsvar är vi helt beroende av USA/NATOs
  beskydd vid en konflikt i vårt närområde tex om de amerikanska
  missilbaserna i Polen eller en ny ”Aljosha”kris i Baltikum som urartar.
  Beskydd kostar…..

  Kosovo kan om de värsta spådomarna slår in betyda splittring av
  både NATO och EU och rysk frambasering av sin intressesfär.
  Det talas om Rumänien, Bulgarien, Grekland, Cypern skulle ställa
  sig på Serbiens (Rysslands) sida pga nära religiös och kulturell
  anknytning till Ryssland som historiskt stödde dessa länder i
  krig mot Ottomanska Imperiet (Turkiet).
  Kriget var ytterst nära 1999 med ett ingripande av det då svaga Jeltsin-Ryssland. Ryska militären talade om ”förräderi” när Tjernomyrdin gjorde upp med Väst.
  Varför skulle det idag återupprustade starka PutinRyssland vika sig?

  Finns en dokumentär ”Den fjärde stolen” att se på SVT arkiv om
  händelserna 1999. Rekommenderas….

  Sveriges ställningstagande vad gäller Kosovo och fd Försvaret är
  lika obegripligt för undertecknad som för mrmhalland.
  Även jag frågar – Vet någon?
  Hur var det med mötet i Stockholm med NATO helt nyligen
  Carl Bildt?

  Hur allvarligt läget är i Kosovo lär vi snart bli varse oavsett
  vilken väg utvecklingen tar…..

 27. Kachina skriver:

  ”Euron ar ett positivt steg i ratt rikting.”

  Den är första steget till gemenskap, sedan kommer språket, kulturen,…..men det tar, som du säger, några generationen. Valutan förenar, skapar kontakter och partners. Därför är jag mycket förvånad över att EU:s ledning hellre skriver slarviga avtal, istället för att trumfa fram euron som gemensam valuta.

  ”Anser läget farligt inte bara i närområdet med Republika Srbska/Kosovo utan
  generellt för freden i Europa.”

  Helt klart, börjar ryska arme´n röra på sig, går den inte bara in i kosovo utan tar den Skandinaviska halvön. Därför bör samarbetet med NATO trimmas ytterligare, just med tanke på ett sådant scenario.

  Som en liten petitess.En del i släkten är lite synska och en nära släkting till mig satt en sommardag på en balkong och såg ett stridsflygplan med amerikanska beteckningar passera på låg höjd österut över Byskeälven.

  Själv fick jag som sjuåring, sittande vid ett bord i ett hus, se hur ytterväggen försvann framför mina ögon och hur byn, strax norr om Byske, besköts av granater.

  Vad detta skall betyda vet jag inte, men min syn kan härröra från 1809 då kriget passerade byn. Det som talar emot är att i den bild jag såg, fanns en trafikplats över E4 som byggdes på 90-talet. Då, på 50-talet fanns ingen E4 på den platsen och någon trafikplats hade jag aldrig sett, utan jag trodde betonklossen var grunden till ett hyreshus.

  Men,……., man får alltid vara lite skeptisk till sådana här syner. Vi reser med tre mil i sekunden i ett Universum som består av flera dimensioner där samma händelskedja får olika slut. Man vet aldrig vilken dimension man skådat in i, bara att det som händer har redan hänt i en annan dimension och att Universum tydligen spelar in allt på olika frekvenser. Kanske strålningen fungerar som ett videoband.

  OBS! Jag kan inte styra detta. Om jag kunde det skulle jag veta nästa veckas lottorad, V65, tipset,..:) Det händer inte ofta, men när det händer är det plötsligt utan min medverkan och bilden kristallklar. En del av sånt jag fått förvarning om har sedan hänt. Inte mig, utan andra och utan min medverkan. Andra syner har inte hänt. Kanske de hänt i en annan dimension, vad vet jag?

  Vi får nog ta Kosovo-frågan på allvar. Ett snabbt serbiskt inträde i EU kan lösa hela knuten.

 28. mrmhalland skriver:

  Jag var på väg att önska Kacina god natt, men upptäckte att det fanns en poäng på slutet.

  >Vi får nog ta Kosovo-frågan på allvar. Ett snabbt serbiskt inträde i EU kan lösa hela knuten.

  Ja, det känns ju närmare sanningen än både Turkiet och Kosovo.
  De är ju trots allt ett Europeiskt land.
  Hur skulle EU ta ställning till Kosovo om Serbien vore medlem i EU ?

 29. mrmhalland skriver:

  Följande är ett utdrag ur en liknande diskussion på expressen.se, efter PM-Nilssons krönika.

  Jag publicerar bara en del av det, bara för att belysa att vi faktiskt har engagerade ungdomar som vet vad de pratar om. Riktigt kul !

  —————————————

  Ja du Doonkan,

  Jag har hela kvällen sökt upplysningar om varför Sverge och EU arbetar för ett självständigt Kosovo.
  Jag har inte fått något riktigt bra svar.
  Jag har fortfarande mina tvivel på att det vore bra, men, du är den ende har som har gett mig ett svar som är värt att lyssna till.
  Tack för det !
  Det förklarar varför stormakterna lägger sig i denna ”lilla” fråga.
  Det hela blir bara trevligare av att du är 20 år…
  Än en gång…tack !

  ——————-

  Detta föregicks av :

  —————————–

  Tack för den upplysningen, det hade jag faktiskt inte kunskap om.
  Men, min fråga kvarstår, kan Kosovo som eget land förvalta detta på ett sätt som kommer befolkningen till nytta ?
  Jag är tveksam, korrumptionen i landet (enklaven) är omfattande.

  Svar: Personligen tror jag det kommer gå. Ett land som är lika stor som Skåne (?) med en liten befolkning på 2 miljoner så bör ekonomin inte vara helt omöjligt att fixa. Dessutom har Kosovo europas yngsta befolkning där mer än halva nationen är under 30 år. Men det lär behöva kraftiga åtgärder mot den stora korrumptionen och organiserade brottsligheten som råder där. Det är inget som fixas över en natt men i framtiden är det förhoppningsvis något som ändrats helt och hållet.

  ———————————

  som föregicks av :

  ————-

  mrm_halland fel fel fel. Kosovo har enorma resurser när det gäller mineraler. Europas rikaste zink och kolgruvor finns i Kosovo och bara zinkgruvorna kan enligt världsbanken säkra Kosovos budget de närmaste 70 åren. Sen har kosovoalbanerna fått ta över en hamn i staden Shëngjin iAlbanien vilket gör att de också har tillgång till havsväg.

  —————————-

  Jag har sällan varit så glad att ”få på tafsen” :-)

 30. 22dm skriver:

  Carl Bildt,
  Skulle va mycket intressant och höra lite av dej vad Sverige via dej och våra politiker i EU kommer ställa för krav på kommissionen ang den situation som finns på och ikrong hanteringen av asylsökande i Grekland. Polisen, gränspolisen och invandrarmyndigheterna i Grekland verkar vid första anblicken komma från sen meddeltid. Känns inte bra att ha en union där detta kan få förekomma

  /Dennis

 31. tove1 skriver:

  Bäste Carl Bildt,

  jag vet att det är många som har skrivit till dig angående Adnan Hassanpour. En ung man som har dömts till döden i Iran.
  Jag liksom många andra som har skrivit till dig tillhör facebookgruppen ”Stoppa avrättningen av Adnan Hassanpour” (gruppen har nu 2908 medlemmar och antalet fortsätter att växa).
  Mig veterligen har du ännu inte gjort något uttalande i frågan, tystnaden från regeringens sida är frustrerande för alla oss som har engagerat oss i Adnans fall.
  Jag har förståelse för att det finns många liknande fall som inte uppmärksammas alls vilket är oerhört skrämmande.

  Några förklarande rader på din blogg eller ett uttalande från dig om hur det kommer sig att Sverige ännu inte har reagerat vore mycket välkommet. Givetvis vore ett offentligt fördömande av Adnan Hassanpours dom vara ännu bättre eller att du agerar på annat vis som gagnar Adnan Hassanpour.

  MVH

  Tove Sigfridsson

 32. hillary2 skriver:

  alliansen håller i hemlighet på att driva oss in i Nato, lämna vår självständighet och neutralitet och i förlängningen göra oss till en måltavla

 33. Kachina skriver:

  halland

  Tänk, så oerhört lite vi vet om vår egen tillvaro. Godnatt och sov gott, ovetandes.

 34. mrmhalland skriver:

  Ja, Kachina, men det finns ju tack och lov sätt att söka kunskap.
  Sov gott !

 35. Kachina skriver:

  hillary

  Skandinavien är ett strategiskt mål, militärt och ekonomiskt. Vi kommer inte att kunna stå utanför om Ryssland vill förverkliga sina stormaktsdrömmar. I och med att Norge redan är med i NATO, innebär det gemensamma säkerhetspolitiska samarbetet i Skandinavien att vi redan är inne i NATO.

  Vi har ingen annan väg att ta, tyvärr. Att bygga en egen krigsmakt som ensamt skall försvara landet, är enbart löjligt.

 36. Kachina skriver:

  Ja, vetenskapen söker, men det enda de hittar är atomer, pioner och kaoner. Ännu har de intetalat om hur/var/när medvetandet uppstod. De lär få grubbla ett tag, men Ed Witten är inne på rätt spår, så även Hawkins fastän han har svårt att kasta loss från den minst betydelsefulla materian. Fast iofs, även strålning är materia i dess finaste form.

  Energi, ljus och medvetande är tre aspekter av samma. Vi lever i ett ljushav som likt världshavet har sina strömmar, områden med bräckt vatten, förorenat vatten och olika salthalter. Det finns motorvägar med medvetandeströmmar oerhört högre än vårt, i hela Universum.

  Sådär, nu har ditt undermedvetna något att smälta under natten.

 37. mrmhalland skriver:

  Kachina :

  Fantastiskt att just du har kompetensen att tala om vem som är på rätt spår i dessa frågor :-)

 38. Kachina skriver:

  Tja, det var meningen att jag skulle bli språklärare, men en olycka orsakade ett alltför långt avbrott, så jag blev besserwisser istället. Alltså snäppet över professor.

 39. hillary2 skriver:

  kachina

  jag anser att du har fel – att vi inte behöver välja Nato!
  att välja Nato är en strategisk dumhet som endast folkpartister kan älska? :-)

 40. […] Annapolis, Madrid och Moskva Sitter sedvanligt och tittar på veckan som snart inleds. Och det ser sannerligen ut att bli ännu en hektisk vecka. […] […]

 41. Kachina skriver:

  hillary

  Ibland måste man välja mellan pest och kolera. Det säkerhetspolitiska samarbetet i Norden är absolut nödvändigt. Detta gör att vi måste röra oss bland kolerasmittadde, för att slippa pesten.

  halland

  Vid inlägget 10:44 komfrugan och pratade i det öra jag hör med (det andra producerar bara vax) något som störde så pass att jag glömde smileyn i slutet. En annan förklaring till att jag kan säga vem som är på rätt spår är att de söker källan, jag har sett den.

 42. spanaren skriver:

  mrmhalland

  Brunkol och zink är inte olja och uran. Enligt min åsikt är
  den albanske(?) debattörens uppgifter om Kosovas rikedomar
  högst överdrivna och saknar betydelse för stormakterna.

  En möjlig lösning kan bli att Ryssland med stöd av en majoritet
  i FN genomdriver att FN res.1244 tillämpas fullt ut, att nuvarande
  KFOR utökas med rysk trupp som säkrar serbiska områden och
  kulturminnesmärken som kloster,kyrkor,monument osv. Rysk trupp
  kan, som efter förra kriget då Ryssland deltog i KFOR, sjövägen
  transporteras till grekisk hamn och därifrån per landsväg till Kosovo.
  UCK och andra väpnade albanska formationer avväpnas av KFOR gemensamt.
  I enlighet med res.1244 fastslås åter att Kosovo är serbiskt territorium under
  internationell förvaltning.
  Då kanske det blir ”fred i vår tid” i Kosovo.

%d bloggare gillar detta: