Tillbaka från Singapore

Just landat i Europa – ett soligt och vackert Paris – efter en ca tolv timmars flygning från tropiskt varma Singapore.

Gårdagen var full med olika besök och samtal i den fascinerande globala stad som staten Singapore ju är.

Sedan 1965 har man försökt att göra en stat av det som i grunden ju är en stad. Om man därtill lyckats eller ens strävat efter att göra en nation är väl mer tveksamt. Officiellt talas om Singapore som en stat av CMIO – Chinese, Malay, Indian and Other. Multikulturalismen är påtaglig.

Men att man blivit ett av globaliseringens nav är alldeles uppenbart. I sundet alldeles utanför passerar ca hälften av all världens handel förbi. Och sedan självständigheten har ekonomin växt med i genomsnitt ca 9 % om året – vilket också avsatt imponerande resultat.

Nu analyserade man försiktigt resultaten av såväl ASEAN:s toppmöte som de olika mötena i anslutning till detta – med främst Indien, Kina och EU. Och noterade att det kanske är en unik roll för ASEAN att få alla att komma och att tala med varandra.

För oss var det viktigt att också sätta såväl EU som Sverige lite bättre på kartan.

Trots allt är det ju så att ASEAN nu i mångt och mycket sökt inspiration hos EU när man gått vidare med den Charter som markerar dess nya utveckling.

Ett nyttigt besök.

17 Responses to Tillbaka från Singapore

  1. bestofmankind skriver:

    ”För oss var det viktigt att också sätta såväl EU som Sverige lite bättre på kartan.”

    Jasåååå….fin mening utan riktig innebörd. För att vad Ni gör på UD är själva motsatsen. Just nu pågår utredningar för att stänga olika ambassader i olika delar av världen. Att stänga generalkonsulater i ett land är en sak, men att stänga hela den Svenska ambassaden är ett helt annat. Det senaste är nedan:

    http://www.regeringen.se/sb/d/7256/a/92111;jsessionid=aSE7c70dUbo_

    På tur står bl annat Filippinerna och andra länder i Asian som med respekt till dem länderna vill man inte på UD nämna vilka.

    Är det verkligen vara vi, av Filippinsk härkomst nu svenska medborgare som kämpar för av att ha kvar en svensk ambassad på Filippinerna?

    Var är alla kloka debattörer som kan politik på hög nivå?

    och alla andra svenska turister och företagare som själv innehar fördelar med att ha en svensk ambassad på Filippinerna?

    Ironisk nog, firar man i år den 60:e året av Diplomatiska Relationer mellan Sverige och Filippinerna……Blir det verkligen hedrande att avveckla den???

  2. Kachina skriver:

    best of mankind

    Borg bestämmer, både inrikespolitiken och utrikespolitiken. Undra om det är så klokt att ha en ung finansvalp, helt invävd i marknadskapitalismens psykos,…..som finansminister?

    Carl

    Lite elakt kan man ju fråga sig om ni nu håller på att vänja er vid att buga mot Sngapore fem gånger om dan, istället för mot Manhattan?

    Måste EU buga för någon?

    Måste EU kopiera någon?

    Kan inte EU tänka självt? Kan inte EU bli navet i världsekonomin utan att passera GÅ= arbetsläger, vidriga arbetsvillkor, vidrigt låga löner och äckligt rika oligarker?

    Jag bara undrar. Jag tror det går, särskilt nu när euron håller på att bli världsvalutan.
    Men, det gäller att tänka originella tankar, sådana som inte är tänkta förut och avhålla sig från att upprepa historiska misstag eller kopiera andra.

  3. mrmhalland skriver:

    Inte ett ljud om Burma, trots löften om att den frågan skulle stp i centrum för mötet.
    Måste säga att jag blir besviken.
    Kanske någon som har en länk där man kan läsa om vilka frågor som avhandlats ?

  4. bestofmankind skriver:

    mrmhalland:

    menar du:

    http://www.aseansec.org/21120.htm

  5. mrmhalland skriver:

    bestofmankind :

    Tack för det, lite spännande lördagsliteratur (hoppas jag).

  6. mrmhalland skriver:

    ”9. In light of the recent events in Myanmar, the ASEAN and the EU actively support the good offices mission of the UN Secretary General and the efforts of the Secretary General’s Special Advisor Ibrahim Gambari to bring about an inclusive and comprehensive process of genuine national reconciliation and peaceful transition to democracy;

    10. Call for the release of political detainees in Myanmar, including those recently detained, and the early lifting of restrictions placed on political parties;
    11. Welcome the decision of the Government of Myanmar to step up its engagement with the UN and to enter into a dialogue with Daw Aung San Suu Kyi, recalling that such a dialogue should be conducted with all concerned parties and ethnic groups;

    12. Reaffirm the willingness of ASEAN and the EU to help address the humanitarian needs of the people of Myanmar and to respond constructively to political transformation and reform, including Myanmar’s long-term development needs;”

    Tja, de hade tydligen frågan uppe, men detta känns ju mest som ”Ok, vi pratar om det sp de håller käften”.
    Inte ett ljud om hur de stora grannarna ska påverkas att göra vad de kan för att få bort den nuvarande regimen, för de måste naturligtvis bort, de kan aldrig få folkets förtroende och det är absolut nödvändigt vid ett sp omfattande systemskifte.

  7. mrmhalland skriver:

    ursäkta stavningen…”sp” ska vara ”så” på båda ställena, mitt nya tangentbord har inte tangenterna som jag har varit van vid.

  8. Leo Occam skriver:

    Du kan glömma förhoppningar om Burmas räddning. Calle & co åker jorden runt under ny-mesighetens fana. Man träffas och pratar, lyssnar, äter gott och mycket, kanske tar avstånd från något eller gör ett uttalande. Den stora framgången tycker man sig nå, då man kan enas om ett förhållningssätt. Då kan man riktigt fira och åtnjuta välförtjänt vila.

    Ibland finns bara raka rör, karlatag, bomber och granater om man vill rädda miljoner plågade människor. Men sådant finns ej i ny-mesighetens verktygslåda. Man har inte ens en verktygslåda för att hantera korrupta diktaturer. Man har i stället en tygpåse med mjuka, snälla, omtänksamma gosedjur.

    Tanterna har tagit över !

  9. mrmhalland skriver:

    Leo Occam :

    Nja, kan man komma fram utan bomber tycker jag nog att det är bra.
    Däremot tycker jag man kan använda lite utpressning och ”högljudd” diplomati.
    Att Gambari åker dit och vädjar lär ju knappast hjälpa.
    Han blev ju knapp emottagen.
    Eftersom han inte lyckades kanske FN ska försöka med en lite mer hårdhudad person ?

  10. Leo Occam skriver:

    mrm … Gambari är ju själv en representant för en korrupt stat. Man får anta att det är någon slags kvotering i FN som gör att han fick jobbet. Sjukt !

    Jag säger bara att om Herr Reinfeldt skakar tass, talar med, kramas, pussas eller överhuvudtaget talar med diktatorn mugabe så kommer jag att lämna landet … för gott !

  11. mrmhalland skriver:

    Jo Zimbabwe är ju en annan bit vi (?) måste ta tag i.
    Det finns mycket att göra om vi ska lyckas få en värld alla kan trivas i.
    Men…vi måste börja någonstans.
    Nu har Burma varit ”hett” och jag tycker inte våra politiker har utnyttjat det läget.
    Man får en känsla av att de träffas och bara beslutar om vad nästa möte ska handla om och på det viset ”berättiga sina sammanslutningar” och dess framtid.

  12. Josef Boberg skriver:

    GooodNatt… :-)
    vännen Josef

  13. […] Tillbaka från Singapore Just landat i Europa – ett soligt och vackert Paris – efter en ca tolv timmars flygning från tropiskt varma […] […]

  14. halsen skriver:

    Hej Carl,

    Ett nyttig besok var det sakert. Det ar viktigt att Sverige ar en del av diskussionerna som pagar runt om i varlden. Det var daremot trakigt att Myanmar (Burma) fick en inbjudan till konferensen. Nar Myanmar gick med i ASEAN for ca tio ar sedan gav det varlden hopp om forandring i landet, tyvarr har inte mycket hant sedan dess. Detta hade vart ett utmarkt tillfalle for ASEAN att visa for varlden vilka varden de har och vad de star for. Avtalet som skrevs under vid konferensen namner bl.a. demokrati och human rights. Nar Myanmar var bade inbjuden och glatt skrev under, blir man tyvarr tveksam till om det kommer att bli verklighet av det avtalet.

    Mvh,
    Henrik Alsen

  15. Kachina skriver:

    Jag tror inte så mycket på att stänga ut. Se bara på Kuba. En rejäl utskällning på en konferans med flera inflytelserika deltagare, torde ta bättre.

  16. Kachina skriver:

    halsen

    ”De burmesiska företrädarna som var här fick sitta tyst och lyssna på åtskilliga sanningar. Kanske var det tjeckiske utrikesministern Karel Schwarzenberg och jag var som hårdast i våra omdömen.”

    Det är det här jag menar, ord som lägger sig likt plack i hjärnan, ligger och mal i det undermedvetna både dag och natt, kan göra mer än alla bomber och handelshinder.

%d bloggare gillar detta: