Till Annapolis

Att Sverige nu blivit ett av de länder som inbjudits till fredskonferensen om Mellersta Östern får ses som ett erkännande för vårt engagemang i dessa frågor under den senaste tiden.

Norge har sedan Oslo-avtalet en speciell position i dessa sammanhang, och även andra länder har sina speciella skäl. Men nu är det första gången som Sverige tillhör dem som bjuds in till ett möte av denna typ i mer begränsad krets.

Att vi velat prioritera frågor som rör statsbyggande för Palestina och tillhör de särklassigt srörsta bidragsgivarna till Palestina har självfallet sin betydelse i sammanhanget.

Inbjudan kom sent på tisdagseftermiddagen och ställde till viss oreda i min planering.

På ett eller annat sätt kommer jag att åka till Washington och Annapolis, även om det var annat – Skopje och Sarajevo – som just då låg i planeringen för dessa dagar.

38 Responses to Till Annapolis

 1. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt,

  Dina uttryckta meningar: ”Och Sverige är väl det enda land utanför den mer naturliga begränsade kretsen som nu bjudits in. Måhända var det ett indirekt resultat av mina samtal i Washington förra veckan.” – slut citat.

  Tja – varför inte. Som jag uppfattar Dig så använder Du ju inte så sällan Världens Starkaste Vapen = det fria politiska samtalet = DIALOGEN i Ditt utrikesministerkneg – när Du far och flyger världen över. Så – resultaten av det MÅSTE ju uppenbara sig förr eller senare, faktiskt…

  Lycka till !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 2. leikul skriver:

  Ja naturligtvis är inbjudan helt ett resultat av Carls egna väldigt aktiva sätt att jobba som utrikesminister. Kul att Sverige får spela en så aktiv roll i dagens komplicerade politiska läge.

 3. mikaelgennser skriver:

  Jämför Carl Bildts påstående att Sverige är väl det enda land utanför den mer naturliga begränsade kretsen som nu bjudits in med följande inbjudningslista till Annapolismötet:

  Förutom USA, Israel och PA, arabländerna, representanter för FN, EU och de övriga deltagarna i ”kvartetten”, dessutom de ständiga medlemmarna i FNs säkerhetsråd, medlemmar i G8 som inte ingår i övriga kategorier (dvs Kanada, Tyskland, Italien och Japan), medlemmar i OIC som inte ingår i Arabförbundet ( Malaysia, Pakistan, Turkiet, Senegal, Indonesien) samt Brasilien, Grekland, Indien, Norge, Polen, Slovenien, Sydafrika, Spanien och Sverige. Dessutom kommer Världsbanken och IMF att vara representerade.

  Ytterligare kommentarer överflödiga.

 4. demokratitorget skriver:

  Ju fler kockar desto bättre soppa denna gång kanske.

 5. smalanningen skriver:

  gennser: Om du tänker efter så ser du att de länder som är inbjudna på ett eller annat sätt har en speciell relation till antingen Israel eler Palestina. Det har inte Sverige haft sedan Palmes dagar, och att vi nu bjuds in är ett tecken på det som alla vet – men som du har tufft att acceptera – att vi kompetensmässigt har den bästa utrikesministern sedan flera årtionden. En person väldigt många lyssnar på, och som syns i media världen över.

  Så enkelt var det med det.

  Sen är det en helt annan sak att kompetensen hos kollegorna i Sverige är det ställt lite si och så med. En del kan man ursäkta med en lång frånvaro från makten, annat inte…

 6. soli01 skriver:

  smalanningen – ja, det är inte lätt för vissa att se sanningen i vitögat. Tänk att det ska vara svårt. Det svider tydligen att tappa makten! Omväxling har aldrig skadat och nya grepp är alltid framåtskridande.

 7. jenny71 skriver:

  Grattis Carl Bildt. Vi är stolta över dig. Kämpa på! Helt klart är att du lyckats mycket bättre än en sosseminister skulle göra. Heja Alliansen.

 8. hillary2 skriver:

  Har Carl Bildt problem med sin self image eftersom han måste yvas över sitt arbete?
  Det är så moderater ofta uppträder – de låter inte omgivningen utvärdera deras insatser utan talar om för omgivningen vilka dåd de anser sig ha gjort.

 9. lillies skriver:

  hillary (och kachina)

  Ni har helt rätt..fömodade liberaler som jobbar på en blaska ägd av Murdoch och där Aznar sitter i styrelsen är såååå mycket mer respektabla. Speciellt den ‘fysiskt’ betingade journalistiken som i princip endast syftar till klander och svartmålning.
  Dessutom har de ju Tom Perkins i styrelsen med, han är ju gift med den romantiska skribenten Danielle Steel så han vet nog hur en kvinna bör vara…att under styrelseuppdraget på Hewlett Packard inte stå ut med ens en och en halv timmas meninsskiljaktigheter med en kompetent kvinna som Pattie Dunn. Det är klart man måste förstå den stackars karln som kände sig tvungen att avsluta sitt uppdrag och dra igång en massiv kampanj i det fördolda som syftade till att misskreditera styrelsen för det bolag han tidigare representerat. Fy för meritokrati!

  (sarkasm av).

 10. lillies skriver:

  Hehe…läste någon Boris Benculics senaste kolumn i Metro. Jag står ganska långt ifrån honom men hade lite rätt i gårdagens kolumn (som förmodligen var skriven med en rejäl dos ironi efter att ha sett Babben med bl.a. Schyman och Roberto som gäster). Och ser man på kvällstidningarnas löpsedlar och Sveriges mest kände ”journalist” så passar till viss del referensen han gjorde i en tidigare kolumn som åtminstone jag tolkade lite som Bildt som våran Borat.

 11. mrmhalland skriver:

  hillary2 :

  Jag kan väl hålla med om att ödmjukhet inte är det första man tänker på när man hör namnet Cat Bildt, men han uträttar ju faktiskt en hel del.
  Dessutom kan jag tycka att han är lite rolig i sin lite burdusa framtoning.
  Det är ju oerhört sällan man hittar sakfel i det han säger, även om han ibland säger det lite arrogant.
  Jag tycker det är trevligt med politiker som visar sin personlighet.

 12. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  Jag unnar honom glädjen att få vara med i större utrikespolitiska sammanhang men tycker att just idag kom hans självhävdelse att ställa det viktiga arbetet att få fred mellan Israel och Palestina i bakgrunden. I Israel tror Olmers på fred 2008. Varför inte skriva om denna förhoppning? Rice påstår dessutom att Israel är beredda att lämna tillbaka mark. Inte ett ord om detta av Bildt.

  F.ö., finner jag inte burlesk moderat humor särskilt rolig då jag varit gift med sådan i mer än tre decennier och där bakom fanns ett stort mått av misstro och människoförakt parat med monumentalt dålig självkännedom.

  Bildt skriver sin egen dagbok och främst om vilka möten han ska åka till eller har bevistat och vilka människor han träffat – sällan om det vitala – men det är naturligtvis upp till honom – men visst påminner det bitvis om en tonårsdagbok.

 13. lillies skriver:

  Varför ska Bildt skriva om Olmerts förhoppningar om fred 2008? Det här är Bildts blogg och han skriver på ett kortfattat och lättillgängligt sätt om företeelser i sitt arbete. Och jag kan inte uttyda att han personligen tar äran av att sverige inbjudits att delta.

  Med beaktande av en hel del tidigare inägg så kanske just du skall vara försiktig med att anklaga andra för att ha dålig självkännedom.

 14. lillies skriver:

  Jag tycker det är rätt ok att Bildt nämner namn, vid eftertanke. Då kan ju de som är intresserade göra en search på namn och ämne för att leta vidare och utröna de personernas uppfattningar. Istället för att söka överföra något han inte studerat djupare i detalj.

 15. mrmhalland skriver:

  hillary2 :
  >Jag unnar honom glädjen att få vara med i större utrikespolitiska sammanhang

  Det är just denna arbetglädje jag upskattar.
  Förutom resultat naturligtvis.
  Du kan kalla det dagbok eler vad du vill, men jag måste säga att jag har en helt anna koll (och intresse) av Svensk utrikespolitik sedan CB startade denna blogg.
  Jag tycker dessutom att han är ett föredöme i detta som jag hoppas att fler politiker tar sig tid att göra.
  Att på ett enkelt sätt förklara vad som händer i hans vardag gör att oändligt många fler än vi (50 ?) debattörer läser och vet hur Sverige agerar i olika viktiga frågor.
  Självklart är det inte alltid jag håller med honom (då vore det ju meningslöst att debattera) men, jag tycker han gör ett fantastiskt arbete för Sverige och Svenskarna.

 16. smalanningen skriver:

  Oavsett vad jag tycker om alliansens politik (jag väntar fortfarande lite på att vissa vallöften ska infrias kan man väl säga) så är jag ett stort fan av Carl Bildt. Detta av främst tre anledningar:

  1. Han är oerhört kompetent.
  2. Han ber inte om ursäkt för 1.
  3. Han tar sig tid att exklusivt dela med sig av sina upplevelser i världen för de som vill läsa.

  Sen, utöver det så är Carl Bildt en person som hoppar. Det kan handla om hopplösa uppdrag som att ge sig ut med Birgit Friggebo i en stockholmsförort eller sjunga in ”Fyra Bugg och en Coca-Cola”. Ibland har han minst sagt varit fel man på fel plats, och jag kan tänka mig att han själv tänkte både en och fyra gånger över utrikesministerposten i Reinfeldts regering – för han visste lika säkert som jag att drevet skulle gå löst.

  Men än en gång hoppade han och det ska vi vara tacksamma över.

  Sen, hillary2, ska man akta sig för att döma en politisk åskådning efter enstaka upplevelser. Med det resonemanget skulle varje socialdemokrat vara en hycklande rasistisk slöfock som hellre lyfter bidrag än arbetar – om man nu inte gör karriär på sina arbetskamraters bekostnad inom facket. Och så är det ju ändå inte…

 17. mrmhalland skriver:

  smalänningen,

  Josef verkar ju inte vara online, så du får det från en annan sydhallänning : Mitt i prick !

 18. hillary2 skriver:

  smalänningen

  jag har erfarenhet av ett flertal moderater aktiva såväl som passiva – var lugn
  och ärligt talat tror jag inte att du är kompetent att bedöma Bildts ev. kompetens
  att han inte ber om ursäkt för att han blåljuger om sina affärer i Sudan i konstitutionsutskottet tycker jag är illa
  att han vill skriva på bloggen oemotsagd och utan krav på att besvara frågor men sällan har presskonferenser eller svarar på journalisters frågor är sorgligt
  och på den tiden han var statsminister svarade han nästan aldrig på en fråga utan förklarade för journalisten och oss andra att ”det viktiga är”… I mina ögon är han blott en liten man i en reslig kropp
  att han är något annat i dina ögon förstår jag och låter det så vara

 19. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  Bildt är chef för UD och har som chef satt Danielsson i karantän 0609 och därefter utsatt honom för mobbing. När han tillfrågats av DN så vägrar han att svara. Däremot skriver han yvigt och brett om försoning här på bloggen beträffande Balkan och Mellanöstern men uppträder som en hämndlysten råtta på hemmaplan där han kunnat vara både hederligare och rekorderligare i detta betydligt enklare ärende. Jag tycker att människan Carl Bildt är en liten lort.

 20. mrmhalland skriver:

  Lars Danielsson har skadat Sverige.
  Han borde ha blivit avskedad på blankt papper.
  Han hat ljugit och förhalat, utsatt nödställda människor för ett oerhört lidande bara för att han inte skött sitt arbete.
  Nämn inte den mannens namn när vi diskuterar hur man sköter sitt arbete !

 21. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  Bild ljög i konstitutionsutskottet!!!
  påståendet att Danielsson ljugit får stå för dig
  den som förhalade räddningsinsatsen var Freivalds
  och man kan inte bli avskedad utan skälig grund
  Bildts mobbing är oförsvarbar speciellt som han talar sig varmt om försoning på andra platser här på jorden :-) Människan Bildt är fortfarande en lort i mina ögon!

 22. smalanningen skriver:

  hillary2: Finns ett stort antal människor i världen (alltså inte bara vår lilla ankdamm) som inte håller med dig. Det är du nog smärtsamt medveten om.

  Och vad gäller min kompetens… här skulle man kunna dra till med kasta sten i glashus eller nåt annat fyndigt, men det får väl helt enkelt stå som din åsikt :-)

 23. hillary2 skriver:

  smalanningen

  antalet människor som anser att någon är kompetent eller inte avgör inte hur sant eller falskt detta är
  och
  är man en usel människa i det lilla tenderar man att aldrig bli något annat i de stora sammnhangen

 24. mrmhalland skriver:

  Det märks tydligt här på bloggen när det inte har rapporterats något uppseendeväckande från övriga världen.Det blir smågnabb och personangrepp, lite trist tycker jag.
  Samtidigt ÄR det massor av människor som lever under förtryck, faktiskt även i vårt närområde.
  Jag ser fram mot Carl Bildts rapportering fråm mötena i Singapore ang. Burma.
  Jag söker också (med ganska liten framgång) efter information om situationen i Afganistan (kanske någon har någon länk som är färsk?).
  Tchad, hur går det ?
  Det vore också, som sades här igår, värdefullt att få veta lite mer om UD’s strategi när det gäller vår representation utomlands, just nu verkar ju Filipinernas svenska beskickning vara på fallrepet.

 25. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  ja det finns en av Carl Bildt förtryckt man i Sverige :-)
  mig veterligen har Bildt aldrig redovisat annat än ytligt om sina möten
  massmedia står för bättre info – SVT, BBC , NYT och kunskapskanalen på SVT kan ha bra engelska reportage
  engelsk massmedia är koncisare än den ordrika från USA
  fast jag skulle önska att Bildt ställde sig till svenska journalisters förfogande i högre utsträckning
  bloggen är ju egentligen ett sjukt envägigt sätt att kommunicera med journalistkåren

 26. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Mrm Halland,

  Simma lugnt apropå Hillary2´s påhopp – för Du vet ju att det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi också ALLTID mer eller mindre om oss själva också – och inte så sällan minst lika mycket, faktiskt…

  Därtill Hillary2´s personliga åsikter om Carl Bildt – det är ju till 100 % hennes bord = inte Ditt eller mitt bord – och INGEN annans bord heller för den delen. Vissa kallar det för DemoKrati, KANSKE…

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 27. mrmhalland skriver:

  Du har rätt Josef.

  Sov gott ”där ute” .-)

 28. ollemunter skriver:

  Carl! är det inte toppen att lilla Sverge får vara med på ett hörn.

  Såg också att du inte ville kommentera ubåtsaffären på ”Uppdrag Granskning” Carl Bildt. Har det nu varit en ubåt inne på svenskt vatten, så hade den inte haft en chans mot dom sjukbombsfällningar som gjordes, så jag förstår att du inte ville var med, efter dom uttalande du gjorde om expertisen mm, vid den tiden, då du var statsminister.

 29. mrmhalland skriver:

  ollemunter,
  Det är en statministers uppgift att inte ”läcka” när det egna landet blir kränkt, eller om rykten om att så har skett kommer ut i media.
  Vi hade ju tidigare statsministrar som gjorde samma sak, de har aldrig blivit avkrävda sanningen.
  Självklart kan man inte genom media diskutera om man ”släppte” eller ”sänkte” en u-båt i fredstid.
  Glöm inte att kala kriget inte var helt över då.

 30. mrmhalland skriver:

  kala kriget ska naturligtvis vara kalla kriget, jag är inte helt kompis med mitt nya tangentbord som ibland verkar ogilla snabba tangenttryckningar :-)

 31. soli01 skriver:

  Josef – visst har vi rätt till personliga åsikter, men BÖR vi inte tänka till före hur vi uttrycker oss. Det är” inte ditt eller mitt bord” – givetvis inte, men att ge sig på personen ifråga är inte TREVLIGT eller hur?… eller kanske en annan ”femma” :-)

 32. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon SOLI01,

  Simma lugnt apropå TREVLIGT. Förhoppningsvis VET Du att det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi också ALLTID mer eller mindre om oss själva också – och inte så sällan minst lika mycket, faktiskt…

  Så någons personliga åsikter om Carl Bildt eller någon annan – det är ju till 100 % vederbörandes bord = inte Ditt eller mitt bord – och INGEN annans bord heller för den delen. Vissa kallar det för DemoKrati, KANSKE…

  Måhända kan inte DemoKrati upplevas som TREVLIG för ALLA samtidigt och alltid, kanske…

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 33. soli01 skriver:

  Josef – vad jag syftade på var något annat -ska vi kalla det för hyfts och har ingenting med demokrati att göra. I övrigt kan jag hålla med dig helt och fullt. Då blir det TREVLIGARE :-)

 34. ollemunter skriver:

  Någon nämde Lars Danielsson och att vi inte skulle nämna hans namn här på Carls blogg. Betänk att Lars Danielsson fortfarande är anställd på UD och att Carl Bildt är hans chef. Detta faktum kan vi inte komma ifrån, men varför Carl Bildt låter honom sitta på sitt rum och rulla tummarna, har vi ingen aning om, t.o.m. media har tystnat.

 35. stig2entreprenoren skriver:

  Annapolis går in i historieböckerna om denna tredje gradens ekvation kan lösas på ett bra sätt. Många har funderat men nu ska det hända. Här kan många få bekänna färg, Rice, Bush, Bildt mfl i ett angeläget strategiskt drama av den högre ordningen. Även intressant timing. Man kan ju även fundera på vem som är den bakomliggande strategen?

 36. mrmhalland skriver:

  stig2entreprenoren :

  Min gissning är att man har kommit fram till att man ska träffas en gång till och då komma fram till vad man borde ha gjort nu, men, då har läget förändrats, så då kan man inte göra det.
  Som Burma ??

 37. stig2entreprenoren skriver:

  Nästa möte på neutral mark med team building och lite skidåkning.
  Blir det månne i Beitostölen eller Åre?
  ”Norge och Sverige löser Palestinafrågan”.
  Vilken rubrik i Herald Tribune och New York Times!

 38. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Stig Entrepenören,

  Mohandas Karamchand Gandhi i Indien – så lär han ha sagt: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they attack you, then…you win” – slut citat.

  Så vem vet vad ”lite skidåkning” kan leda till ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: