Historiskt framsteg om dödsstraffet

Till dagens distinkta glädjeämnen hörde att man det FN – det s k tredje utskottet – antogs en historisk resolution mot dödsstraffet.

Med röstsiffrorna 99 för, 52 mot och 33 som lade ner antogs en resolution som uppmanar alla länder som fortfarande har kvar dödsstraffet att införa ett moratorium för avrättningar med sikte på att helt avskaffa dödsstraffet.

Beslutet är ett stort framsteg inte minst för den Europeiska Unionen, eftersom det är vi som lagt fram förslaget och med betydande kraft drivit frågan. Inom EU har Sverige självklart tillhört de pådrivande.

Resolutioner som dessa innebär dessvärre inte att dödsstraffet omedelbart avskaffas i hela världen.

Men det är ingen tvekan om att den innebär ett historiskt framsteg i arbetet med att försöka få till stånd ett globalt avskaffande av dödsstraffet.

Utomordentligt glädjande!

14 Responses to Historiskt framsteg om dödsstraffet

 1. soli01 skriver:

  Ja, det är en bit på väg i rätt riktning och medför att dödstraffet i framtiden – förhoppningsvis – blir ”död”.
  Sverige m fl länder har tryckt på i denna fråga och att vi under en längre tid arbetat för ett avskaffande av detta ovärdiga sätt att straffa. Vi har som bekant tillämpat detta vidriga straff i Sverige och det är något som förblir i våra minnen.
  Aldrig åter!

 2. jolsson skriver:

  Det skulle väl vara något för Bildt att ta upp i sina möten i USA som inte vill ratificera eller avskaffa dödsstraff. Demokrati- jo du!

 3. Bo W. Höglund skriver:

  Jodu (al)jolsson – demokrati betyder i dag folkvilja i berört land!
  Och i dag vill en överväldigande majoritet behålla dödsstraff i USA – men det är klart – vi som inte är berörda vet ju alltid bäst!

 4. Kachina skriver:

  ”Jodu (al)jolsson – demokrati betyder i dag folkvilja i berört land!”

  ”Demokrati” – kan även betyda att programmera valmaskinerna och avgöra vilka som inte skall få valsedel.

 5. elinajonsson skriver:

  Glädjande inlägg i dubbel bemärkelse. Både ett moratorium på dödsstraffet och ett inlägg om mänskliga rättigheter på bloggen. Härligt!

  Skulle bara vilja påpeka att det måhända till en början var ett EU-initiativ – men under resans gång i allra högsta grad ett sk cross-regional initiative. Hade denna resolution varit ett starkt EU-initiativ hade det blivit nedröstat. Tack vare ett fantastiskt fint samarbete mellan EU Albanien Angola Brasilien Gabon Kroatien Nya Zealand Mexico Filippinerna och Östtimor var detta över huvud taget genomförbart.

  Och också genom ett mycket kompetent portugisiskt EU-ordförandeskap.

 6. karrman skriver:

  elina jonsson

  Intressant att få en inblick i praktiskt FN arbete.
  Fokusera gärna på de analytiska bitarna så långt det är möjligt.
  Tipsa gärna om liknande sidor, relevant litteratur etc.

 7. elinajonsson skriver:

  Karrman – FN-arbetet är spännande i allra högsta grad. Du är varmt välkommen att läsa mer på min egen sida..! Rubriken FN.

 8. ollemunter skriver:

  Tanken är god, gällande dödsstraffet, men knappast genomförbar i globala sammanhang.

 9. carsond skriver:

  Du är emot dödsstraff men du är inte emot systematiskt folkmord, bra där, hycklare.

 10. bestofmankind skriver:

  elinajonsson:

  Jag råkade bara läsa dina kloka kommenterar bla om Filippinerna´s samarbete mot dödsstraffet.

  Vill gärna veta dina åsikter om ”ryktet” som går att den svenska ambassaden i Makati, Filippinerna är under utredning för att läggas ned. Är det så illa med UD´s ekonomi att det finns i över huvudtaget funderingar på att lägga ner ambassaden´s verksamheten på Filippinerna.

  Det finns fortfarande hundratusentals svenskar som åker dit varje år. Och utan att visa några fina statistik är Filippinerna i andra plats efter Thailand när det gäller svenska turister. Många svenska stora företag har även sina verksamheter där, som Ni vet säkert vilka.

  Som sagt var, var det bara ett ”rykte”.

 11. elinajonsson skriver:

  bestofmankind – Ekonomi handlar ju som alltid om prioriteringar. Och måste hela tiden vara dynamisk. Personligen har jag ingen information om regeringens prioriteringar vad gäller just ambassader. Men det vore en relevant fråga att ställa till utrikesministern.
  Läs annars mer här http://www.regeringen.se/sb/d/9726/a/92111;jsessionid=aLuF9XbctDbf

 12. bestofmankind skriver:

  elinajonsson:

  Tack för svaret på min fråga. Ville vara väcka olika opinioner om Svenska Ambassadens relevans för svenska folket som turistrar och har sina affärer på Filippinerna. Ville även höra/läsa hur sakkunniga människor reagerar på frågan, alltså behöver mera argumentationer mot nedläggningen.

  Har faktiskt läst ovan länk, och är t o m prenumerant på Regeringens alla pressmeddelanden.

  Har även talat med expiditions chefen på UD som varken bekräftar eller dementerar sakfrågan.

  Detta förstärker att ”ryktet” betyder under utredning.

  Förresten har du också en blogg där man kan följa ditt engagemang?

 13. Josef Boberg skriver:

  Elina Johnsson,

  Det skulle vara intressant att höra hur Du ser på den globala MaktElitens = IPCC´s = FN´s = FN´s Klimatpanels förhållningssätt i den nu så aktuella CO2-frågan ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 14. […] Nej då! Här väntas det inte bara. Javisst, ja….utrikesministern har en blogg. Dags att undersöka saken. Läste inläggen och kommentarer. Märkte att det debatteras och argumenteras i bloggen. En levande demokrati! Det var alltså så en blogg fungerar, mycket mycket intressant. Väntade en öppning för att kommentera… tills hittade en, datumet var 17 Nov 2007. […]

%d bloggare gillar detta: