Washington dag 2

Det blev förvisso en spännande diskussion med fokus på Balkan på det brittiska residenset i Washington i kväll.

Perspektiven är lite olika på de olika sidorna av Atlanten.

Någon sade, att en eldsvåda kan se vacker ut på avstånd, men blir successivt allt mindre tilltalande ju närmare den man kommer.

Och det är med detta i åtanke som vi skall forma en politik för att hantera inte bara Kosovo utan Balkan i dess helhet.

I morgon fortsätter mina samtal här i Washington bl a på en konferens organiserad av Brookings och Centre for European Reform.

Agendan är bred. Mellanöstern inför det kommande mötet i Annapolis. Dialog i olika frågor med Ryssland. Utvecklingen i Afghanistan och Pakistan.

På den mer eleganta sjunde våningen på State Departement blir det också överläggningar med utrikesminister Condoleezza Rice. Och det mitt i en för henne mycket laddad dag med bl a långa förhör i kongressen om bl a utvecklingen i Irak.

Framåt kvällen blir det så åter Lufthansa för att försöka att komma hem till fäderneslandet igen.

71 Responses to Washington dag 2

 1. wassberg skriver:

  Slaget om Kosovo är ytterst en strid om två världspolitiska filosofier. Den ena, företrädd av Ryssland och politiker som Helmut Schmidt, är den ”västfaliska”: respekt för länders territoriella integritet, respekt för internationella fördrag, FNs säkerhetsråd den enda auktoriteten för att initiera våld. Lagstyret skall gälla i de mellanfolkliga relationerna. Den andra representeras av USA och politiker som Blair, Kouchner m fl. och kan kallas den humanist-interventionistiska. Den innebär att de goda västliga demokratierna har rätt att åsidosätta den internationella rättsordningen och initiera våld mot andra länder i de mänskliga rättigheternas namn. Människostyret skall gälla i de mellanfolkliga relationerna. Europa måste nu bestämma sig vilken ordning man vill omfamna. Lagen eller anden? Den västfaliska freden eller det trettioåriga kriget?

 2. davidlenefors skriver:

  Carl! hur går arbetet med att stoppa tragedin i Darfur? Inte för att jag tror att du/ni inte gör något men det är en tragedi för mänskligheten att vi låter det pågå som vi gör. Vad tror du om möjligheterna att skapa fred för en FN styrka? Varför upprepar sig historien och världen reagerar långsamt och alldeles för lite när afrikaner dödar varandra?

  Hur går arbetet med att hjälpa det Burmesiska folket? Är dessa frågor på din agenda i D.C.?

 3. aargus skriver:

  Till Wassberg. Visst är det som du säger att det finns en tradition av ”västfalisk” icke-inblandning, men den funkar ju bara om alla håller sig til den. När merparten tongivande säger att vi kan intervenera för att förhindra folkmord så är vi ju i en ny situation och då är ju frågan snarare om vi skall hålla fast vid FNs beslutsformer eller ej. I Kosovofrågan tycker jag Carl Bildt borde försöka få USA att lägga lite band på sig för det är trots allt vi europeer som är nära eldsvådan. Det vi gör nu, pådrivna av USA, är ju att stödja ganska korrupta mijöer som Montenegro och Kosovo vars huvudsakliga inkomstkälla är organiserad brottslighet, cigarettsmuggling och liknande. Om de dessutom inte kan kontrollera sina egnas hämndbegär mot serberna kommer vi att få många nya problem på halsen.

 4. earlgray skriver:

  Intressanta möten och viktiga diskussioner….men LUFTHANSA`??? förstår att du kanske vill påvisa att du inte använder regeringsplanet för dina resor MEN det statligt ägda SAS borde väl ändå vara andrahandsvalet”?? stödköp av biljetter i dessa CRASH tider skulle inte skada även från ägar håll.

  morsning

 5. Leo Occam skriver:

  Apropå en annan hotande eldsvåda;

  visst Calle och en utvidgning av EU kan se vacker ut på avstånd men blir allt mindre tilltalande ju närmare den man kommer ( Turkiet ) !

 6. lillies skriver:

  Jag vet inte om den finns kvar men på Edgwareroad i London fanns en restaurang som heter The Turkish Divan som hade (har?) god mat av hög kvalitet , bra service och serverat med vita dukar på bordet. Om nu Turkiet anstränger sig och lyckas uppfylla de krav EU ställt på dem varför skulle de inte med?

 7. lillies skriver:

  Vete sjutton om inte Storbritannien’s villighet att ”rädda” vem som helst som skriker ”förföljelse” och sätta dem på säkerhetstjänstens avlöningslista är ett större problem…beakta även att Blairs regering var den som argumenterade ihärdigast och även drog fram falska bevis för Irak invasionen.

  ”According to MI5, at least 20 foreign intelligence services are operating in the country against UK interests. But Russia’s and China’s intelligence services trigger the greatest agitation.”

  http://www.kommersant.com/p-11636/M15_Russian/

 8. Leo Occam skriver:

  Jo lillies, bara för att man lovar att sluta att tortera sina fångar och inte längre skall tycka att vi andra är otrogna hundar så kan väl vi tycka att det inte räcker. Inte på 100 år. Sitt i karantän och utveckla ett civiliserat samhälle. Nästa tillfälle att ansöka år 2107 !

 9. lillies skriver:

  Nä …eller, visst kan du tycka det men andra kan tycka att det inte är särskilt vettigt… men det är väl inte fråga om att det räcker med att lova..någon kontrolll av efterlevnad sker ju . Med det resonemanget så skulle man ju lika gärna kunna säga att många Europeér borde sakna rösträtt .
  Det finns ju folk från Turkiet som är betydligt mer civilserade än många av de svenskar som med jämna mellanrum hamnar på tidningarnas förstasidor.

 10. lillies skriver:

  De får väl tycka vad de vill. Det finns väl många kristna som funderar över hur det går ihop att posera på porrbilder och samtidigt påstå sig respektera det budordet om att man inte ska ha begär efter sin nästas maka (eller hur det nu låter). Det krävs väl två för att dansa tango (och jag förstår att Graaf mamman skämdes när döttrarna slogs upp med utvikningsbilder för ett välgörenhetsprojekt i Indien (där pornografi knappast är högt respekterat) som i grund och botten är hennes.

 11. lillies skriver:

 12. Josef Boberg skriver:

  GooodDag Carl Bildt,

  Dina uttryckta meninga: ”Agendan är bred. Mellanöstern inför det kommande mötet i Annapolis. Dialog i olika frågor med Ryssland. Utvecklingen i Afghanistan och Pakistan.” – slut citat.

  Noterar att Du planerar att använder Världens Starkaste Vapen = Dialogen – så det kommer säkert goda resultat ut av det mest troligt – i vart fall på sikt sett. Trägen vinner faktiskt…

  Lycka till !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 13. elinajonsson skriver:

  Carl..!

  Som alltid mycket intressant att läsa dina inlägg. Trevligt att du återigen befinner dig i USA.

  Själv sitter jag just nu i plenaren för tredje utskottet på FN i New York och följer omröstningen kring dödsstraffet. Såväl förberedelserna som debatten och omröstningen har på många sätt varit oväntade och därmed också väldigt intressanta. Hade varit intressant att se din syn på utvecklingen och fenomenet av såväl cross-regional initiatives som den splittrade synen på statssuveränitet. Så nu ser jag fram emot ett inlägg om MR i allmänhet och dödsstraffet i synnerhet. Helt enkelt..!

  Omröstningen kommer förmodligen inte att avslutas förrän under förmiddagen imorgon.

  Elina

 14. hillary2 skriver:

  Centre for European Reform med underrubriken New Ideas for a New Europe säger väl något om hur man i USA vill ha sitt finger med i spelet överallt. Man ger ut politiska pamfletter förutom skrifter och annat där man talar om hur vi i Europa borde bära oss åt.
  Det var en intressant och skrämmande länk Carl Bildt speciellt som just du syns låta dig domineras av röster i USA och gå i den nationens ledband.

 15. neuron123 skriver:

  Till Josef Boberg
  Snälla Josef Boberg – sluta med dina förvirrade inlägg! Du tillför absolut INGET till debatten om utrikespolitik. Fortsätt gärna skriva på din egen hemsida om vad du vill och hur du vill (din stavning och grammatik är erbarmlig!)

  Men sluta nu att skriva inlägg i ett ämne som du uppenbarligen inte behärskar, är mindre kan föra en konstruktiv dialog i.

  Vänligen
  Bror Svensson

 16. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Neuron/Bror Svensson,

  Mitt inlägg var som följer;
  ”GooodDag Carl Bildt,
  Dina uttryckta meningar: “Agendan är bred. Mellanöstern inför det kommande mötet i Annapolis. Dialog i olika frågor med Ryssland. Utvecklingen i Afghanistan och Pakistan.” – slut citat.
  Noterar att Du planerar att använder Världens Starkaste Vapen = Dialogen – så det kommer säkert goda resultat ut av det mest troligt – i vart fall på sikt sett. Trägen vinner faktiskt… Lycka till !” – slut citat.

  Ditt kommenterande inlägg till det var som följer;
  ”neuron123 Säger: Till Josef Boberg
  Snälla Josef Boberg – sluta med dina förvirrade inlägg! Du tillför absolut INGET till debatten om utrikespolitik. Fortsätt gärna skriva på din egen hemsida om vad du vill och hur du vill (din stavning och grammatik är erbarmlig!). Men sluta nu att skriva inlägg i ett ämne som du uppenbarligen inte behärskar, är mindre kan föra en kostruktiv dialog i. Vänligen Bror Svensson” – slut citat.

  Tack för ”vänligen” är på sin plats att säga faktiskt, men…

  1. Mitt inlägg var SPECIFIKT riktat till Carl Bildt – ifall jag vet någonting om det svenska språkets bruk. Med andra ord var det inte riktat till Bror Svensson – eller någon enda annan av besökarna eller kommentatorerna på Carl Bildt´s blogg heller för den delen. Så detta inlägg får därför uppfattas som varande mitt och Carl Bildt´s bord = inte Bror Svenssons bord – och ingen annans bord heller för den delen.

  2. Huruvida Carl Bildt uppfattar mitt inlägg som förvirrande eller inte – det VET jag de facto inte. Dock – då Carl Bildt inte så sällan själv brukar talesättet ”de politiska samtalen i Dialog form” – i politiska sammanhang – så hoppas jag NaturLiktVis på att han snappar mitt öppna budskap, kanske… – eller i vart fall mitt personliga ”Lycka till !” – som mitt kära fosterlands utrikesminister på besök i Washington.

  Här är det egentligen mer än nog sagt om den här saken. Men då Du nu gett mig en osökt möjlighet att ytterligare klarlägga det hela – så kan jag inte låta bli att göra det här också, faktiskt…

  3. Detta är Carl Bildt´s personliga blogg. Själv får han skriva nästan vad som helst utan att bli åtalad för det. Däremot har Carl Bildt det juridiska ansvaret för vad kommentatorerna skriver – som kan bedömas som lagstridigt – ifall Carl Bildt inte plockar bort sådant inom sisådär ca 14 dagar – tror jag. Så simma lugnt Bror Svensson – för ifall mitt inlägg är lagstridigt som kommer det att raderas, troligast…

  4. SVEA RIKES GRUNDLAG – Utdrag ifrån REGERINGSFORMEN 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter:
  ”1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
  1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,
  2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden” – slut citat.

  5. Apropå vad Du ovan risat min ”kocko-hemsida” med – både innehållsmässigt och grammatiskt – så finns det i GrundLagen faktiskt ett lagligt skydd – för att jag får LOV att uttrycka mig som jag gör – på min EGEN hemsida. Jag publicerade den första delen av den i mitten på februari 2007. I tredje stycket i inledningen av min hemsida VARNAR jag dominerat MainStreamade personer för att överhuvudtaget läsa någonting alls där.

  Dock – så här långt har jag haft ca 14 000 Hits/träffar = ca 8 000 Visits/besök på sidan – fördelade på ca 40 länder – trots att sidan i huvudsak är skriven på svenska. Så det förefaller vara flera än Bror Svensson som inte följer den av mig givna varningen i tredje stycket i inledningen, faktiskt… Men förhoppningsvis är dessa ca 8 000 inte så slaviskt MainStreamade så dom inte kan tänka självständigt. Men vaddå – dom som tar illa vid sig = de dominerat MainStreamade – det är ju deras eget bord = inte mitt bord, faktiskt… ”Den som med öppna ögon kör mot rött ljus – får faktiskt skylla sig själv ifall det smäller”.

  6. Din mening om mina kommentarer på Carl Bildt´s blogg: ”Men sluta nu att skriva inlägg i ett ämne som du uppenbarligen inte behärskar, är mindre kan föra en kostruktiv dialog i.” – slut citat.
  Detta får uppfattas som Din personliga åsikt – då jag inte kan spåra att Du har valts/utsetts som företrädande representant för några få och/eller för ALLA besökarna och/eller kommentatorerna här på Carl Bildt´s blogg – eller av Carl Bildt själv heller såvitt jag kan förstå.

  Ditt förhållningssätt ovan till mig är helt OK för mig – enär det är till 100 % Ditt = Bror Svenssons bord = inte mitt bord – och ingen annans bord heller för den delen.

  7. Dock – smaken är som baken delad – för i förrgår fick jag den här kommentaren av MrmHalland – apropå ett inlägg här på Carl Bildt´s blogg https://carlbildt.wordpress.com/2007/11/13/hostsamtal :
  ”Josef : ”Min humoristiska ådra såväl som min icke humoristiska – REAGERAR inte idag på de ovanstående kommentarerna, faktiskt… Måhända håller jag på att AVLIDA som självständigt tänkande och kännande MEDmänniska, kanske…” – slut citat av mitt inlägg.

  Kommentaren ifrån MrmHalland blev: ”Ånej….dig får vi nog dras med ett tag till….hoppas jag…” – slut citat.

  8. Allmänt sett vill jag här och nu också gärna säga att jag upplever taket vara mycket högt här på Carl Bildt´s blogg – avseende vad Carl Bildt personligen accepterar. Måhända VET Carl Bildt detsamma som Nils Bildt har som valspråk på sin personliga blogg: ”Det finns något i ALLT”.

  Detta höga tak här på Carl Bildt´s blogg uppskattar jag personligen väldigt väldigt mycket, faktiskt… – för det är så väldigt väldigt sällsynt i wårt MainStreamade samhälle i dags dato, tyvärr tyvärr… I vart fall i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett.

  Så mitt stående tips till dom MainStreamade besökare som tar illa vid sig av kommentarerna här på Carl Bildt´s mycket FRIA blogg är: ”Undvik i görligaste mån att kolla i vart fall kommentarerna här – för dom är inte så sällan MainStreamStörande – för att inte säga inte så sällan också väldigt MainStreamade, faktiskt…”

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 17. billyjoejimbob skriver:

  hillary2 – vår egen lilla solstråle har återigen producerat ett glatt och frejdigt inlägg fyllt av medmänsklighet och värme.
  Lägg särskilt märke till passagen ”gå i den nationens ledband” – vilken intellektuell skärpa och briljans!
  Här har vi urtypen av en person som ALLTID visar upp det POSITIVA som gör hela mänskligheten GLAD.

 18. billyjoejimbob skriver:

  neuron123 Bror Svensson

  Detta är ett FRITT FORUM. Öppet för den som så önskar och vill.

  Betr. innehållet i Jerrys (Josefs) senaste inlägg säger MIN fria TANKE mig att jag skola SAMMANFATTA sålunda:
  Bing, bång, tjing, tjong.

  /bjjb

 19. soli01 skriver:

  Alltid olustigt med personliga påhopp. Vi är alla olika och skriver och uttrycker oss olika. Inget fel i detta. Jag har sagt det tidigare och säger det igen – använd det sunda förnuftet.
  Vi kan gärna ha lite humor – det har ingen farit illa av.
  Huruvida vi skriver bra eller dåligt är av underordnad betydelse. Det viktiga är att vi kan samtala med varandra och visa respekt även om den kastade”handsken” inte alltid går ens väg.

 20. hillary2 skriver:

  bjjb

  titta gärna på Bildts länkanvisningar
  Rice salvelsefulla tal går inte av för hackor – amerikanska studenter ska gärna resa ut i världen – för att sprida kunskap om det förträffliga USA´s frihet och rättvisa – och amrisarna klappar i händerna av förtjusning….
  hoppas att Rice inte är lika prästinnelik vid samtal med Bildt
  skrämmande också att höra om hur amrisarna nu skaffat en stor privat och säkerligen beväpnad organisation som ska skydda amerikanska intressen och amerikanska medborgare utomlands – mer Blackwater?

 21. swenson skriver:

  Grattis Danmark!

  Svenska journalistkåren var eniga inför gårdagens val i Danmark: Pia Kjaersgaards danskvänliga Dansk Folkeparti skulle gå tillbaka och mångkulturella Ny Alliance med partiledaren Naser Khader skulle bli ett parti att räkna med. T.o.m. Svenska Dagbladets ”expert” och historiker Håkan Arvidsson som bl a verkat vid Roskilde Universitet skrev i förrgår att ” Dansk Folkeparti tycks ha förlorat sitt grepp över den stora massan. Istället stormar ett nytt parti, Ny Alliance, fram.”

  Verkligheten är den motsatta. Journalisterna och universitetsexperterna hade som vanlig gett uttryck för sitt önsketänkande i stället för att göra en opartisk och professionell analys.

  Dansk Folkeparti ökade sitt inlytande till 14 % av rösterna medan valets ”Svarte Petter”, Ny Alliance, bara fick 2 %.
  98 % av väljarna ville således inte rösta på det mångkulturparti som svenska journalister och politiker så starkt hoppats på.

  Danska folket valde åter den framgångsrika högeralliansen med Venstre som största parti. Sedan socialdemokraterna kastades ut ur regeringen och Anders Fogh Rasmussen tog över och lät Pia Kjaersgaard indirekt sköta invandrarpolitiken så har Danmark gjort ett hämnadsväckande lyft, både ekonomisk och mentalt. Några exempel: skatterna har sänkts, lönerna är betydligt högre än i Sverige, det finns i princip ingen arbetslöshet utan i stället arbetskraftsbrist (företagen skriker efter svenskar), sjukvårdsbesök är gratis och läkare kan rycka ut till hemmen dygnet runt även för mindre åkommor, massinvandringen har stoppats, friska arbetsvägrande invandrare mistar sina socialbidrag, om invandrarbarnen inte går till skolan och begår brott kan familjen mista barnbidragen osv.

  I går gjorde Malmö kommunstyrelses ordförande Ilmar Reepalu (s) ett fullständig obegripligt uttalande i TV när han menade att Danmarks nuvarande regering är ett hot mot öresundsregionens ekonomiska tillväxt. Detta sägs alltså av en socialdemokratisk toppolitiker vars egen stad, Malmö, har en 80% arbetslöshet i invandrarstadsdelar, där tusentals malmöbor måste åka till Danmark för att få jobb, där ca 150.000 bra skattebetalare har flytt till andra kommuner, där hemlösa tiggare syns överallt, där personrånen är 300 % fler än i Köpenhamn (fast Köpenhamn har sex gånger fler invånare) och där massinflytten av socialfall är så katastrofal att Ilmar Reepalu själv vänt sig till regeringen och bett att Malmö ska slippa ta emot fler invandrare!

  Verkligheten är att Malmös socialdemokratiska ledning och Sveriges invandringspolitik är ett hot mot öresundsregionens tillväxt.

  Danmarks statsminister pekade i en valdebatt nyligen på Sverige som ett avskräckande exempel på hur det går när man tillåter massinvandring.

 22. billyjoejimbob skriver:

  swensson

  Håller med dig om att den samlade svenska journalistkårens rapportering inför det danska valet var en ren parodi. Ingen objektivitet där inte. Subjektivt önsketänkande försökte göras till ”fakta” med hjälp av egenhändigt utvalda ”experter”, dvs i första hand statsvetare med samma politiska hemvist som majoriteten av den svenska journalistkåren (dvs långt ut på vänsterkanten).
  Tyvärr är det i princip alltid likadant, även vid ”vardaglig” rapportering från andra länder.
  Fakta tigs ihjäl och subjektiva vinklingar är legio!

 23. Kachina skriver:

  hillary

  ”amerikanska studenter ska gärna resa ut i världen – för att sprida kunskap om det förträffliga USA´s frihet och rättvisa -”

  Jaja, på 60-talet reste de allt, men deras kunskaper nådde inte utanför delstatsgränsen.
  Kanske lite för många privata high schools. När de ställdes mot europeiska studenter på motsvarande nivå, stod de sig slätt. Jag tror inte det har ändrats med tiden.

 24. Kachina skriver:

  billy

  ”Fakta tigs ihjäl och subjektiva vinklingar är legio!”

  Det kan sägas kortare i ett ord, TIMBRO!!!

  Fakta är att ni tål inte att objektet blir belyst från alla sidor.Då anklagar ni journalisterna för att vara rednecks.

  Flyktingfrågan/invandrarfrågan är en oerhört svår fråga som inte ens jag törs ge mig in i.
  Jag är för globalisering, men jag är starkt kritisk till vissa strömningar som utnyttjar den för att fylla sin egen girigbuk. Människor som flyr för sina liv, måste naturligtvis få skydd. Men invandringen från ekonomisk misär till en ännu relativ välfärd, går för snabbt och kommer på sikt bara att flytta misären hit. Det ruggiga är att det är precis det Allianzen vill. De behövs, som Inferiors, för att öka det överskott som redan finns på arbetsmarknaden.

  Som sagt, jag är för globalisering, en global arbetsmarknad, men inte på det sätt den regisseras av republikaner och vår Allianz. Den ekononomiska invandringen sker för snabbt, totalt okontrollerat och definitivt vid fel tidpunkt.

 25. davidlenefors skriver:

  Mycket skrivet om vilka fina miljöer du rör dig i och hur viktiga personer som träffar. Om jag inte visste bättre skulle jag tro att du är något av snobb som använder denna blogg för att skylta med ditt ego ;-)

 26. billyjoejimbob skriver:

  kachina

  Du skriver ang. amerikanska studenter ”Kanske lite för många privata high schools. När de ställdes mot europeiska studenter på motsvarande nivå, stod de sig slätt. Jag tror inte det har ändrats med tiden.
  Din sanningshalt = en ”normal svensk journalists”, dvs 00 (zero zero).
  Redan på 60- talet låg amerikanska vetenskapsmän i topp betr. erhållna Nobelpris. Flertalet av den senaste 15- 20 årens Nobelpristagare är amerikaner som gick på High Schools under den period som du smutskastar ( 60-talet ).
  Och du talar om rednecks.
  Come blow your horn!!!!

 27. Kachina skriver:

  Superiors/Inferiors.

  USA har en liten elit, en smal pyramid, men det stora flertalet highschoolstudenter spelar i division VI.

  England har några av världens bästa fotbollspelare, men går sällan till VM-spel.

  Amerikanska NHL är världens bästa spelare, så länge som de spelar mot sig själva.

  De har det konkava samhället, med bly i botten och guld på toppen. Inte så mycket att skryta med om blyet blir så tungt att hela massan sjunker. (Om du nu förstår vad jag enar)

 28. billyjoejimbob skriver:

  Inte ens sport kan du kachina!

  Jag ids inte ens påpeka de elementära felaktigheterna, var och en som är intresserade av fotboll och hockey ser dina tokigheter ;-))
  Och ditt påstående om highschool studenter är ju direkt halsbrytande

  Ett fyrfaldigt leve för Byske, hurra, hurra, hurra
  C´mon everybody!

 29. karrman skriver:

  Kachina

  Din Superiors/Inferiors hypotes håller inte i en politisk demokrati.
  Även om man kan lura folket en tid så kan man inte göra det hela tiden.
  Politiker som bara levererar försämrade villkor för majoriteten blir förr eller senare bortröstade.

  Verkar inte vara en politisk strategi för politiker som vill bli återvalda!
  Plocka av de ideologiska skygglapparna och försök att tänka ut en politisk
  strategi för regeringen som gör att de blir återvalda!
  Att anta att de inte förstår sitt eget bästa är inte en trovärdig analys.

 30. Kachina skriver:

  Jadu, du lever i dina drömmar du billy. Få se, vem var det som vann både VM och OS samma år, i en turnering fylld av proffs.

  Jag har träffat massor av highschoolstudenter, bla en Ellen B, mångmiljonärsdotter på 60-talet (Cadillac Eldorado i födelsedagspres.) Höga betyg. Hon kände igen namnet Pytagoras, men inte vad han stod för. Platon? ”Jaaaa, menar du killen i baren. Norr och Söder ???????

  Dessutom finns det statistik från den tidsperioden hur olika länder låg till i bildningsligan. Läs.

 31. Kachina skriver:

  karrman

  En politiska strategi är att INTE ha lögnen som värdegrund. Att INTE segregera det egna samhället. Att sänkt a-kassa inte gör folk mer benägna att arbeta har Danmark redan bevisat. Orsaken till arbetslösheten är INTE att folk är lata, utan att det finns fler människor än arbeten, vilket Danmark bevisat, även det. Om man, Sverige, i det läget öppet ber om mer invandrande arbetskraft, är ju syftet något annat än att komma tillrätta med arbetslösheten.

  Vill jag att ”Jönsson-ligan” skall bli återvald. Jag vet inte. Alternativen ser inte så lysande ut och om jag skall ge dem en chans får de först sparka ut sin chefsideolog.

 32. karrman skriver:

  Kachina

  Driver du med oss?
  Utformningen av a-kassan påverkar självfallet sökbeteendet på arbetsmarknaden.
  Gäller såväl nivån som ersättningens längd. Nämn en arbetsmarknadsforskare som
  betvivlar detta! Även om det är en försäkring så innehåller försäkringar alltid självriskmoment och är aldrig 100%-iga.

  Väsentliga är att man levererar resultat inte att man är fixerad av en ideologi.
  Tror att den ensidiga marknadsfundamentalismen är en överspelad ideologi.
  Marknaden kan inte ensamt lösa samhällsproblemen.

  Försökte bara att hyfsa debatten att handla om hur politiker faktiskt tänker för
  att bli återvalda. Tror knappast att Superiors/Inferiors hypotesen fångar detta.

 33. smalanningen skriver:

  ”Att Sverige öppet ber om mer invandrande arbetskraft…”

  Duktigt folk är alltid eftertraktat. Så enkelt så.

  Även Danmark har en stor arbetslöshet för lågutbildade och högutbildade, och jag tror mig också veta att de utsatta där har det minst lika jävligt som i Sverige. Så låt oss nu inte tro att Danmark är någon slags role model att eftersträva.

  En annan sak på samma tema. Jag börjar på allvar – efter att nyss fått bevittna ett purfärskt exempel på ett varuhus här i stan – tro att dagens unga i gemen är lata. Kanske det är resultatet av de s.k. curlingföräldrarna som aldrig tillåtit sina barn att ansvara för sina handlingar.

  Hur förklarar man annars att ett varuhus efter 3-4 veckor fått avskeda lika många personer p.g.a. sjukskrivningar 2-3 dagar i veckan och ständiga mobilkonversationer/messande när de väl är där?

  Det sjuka är att om man slår ut det på det totala antalet anställda i varuhuset hamnar vi ganska nära arbetslöshetssiffran i vår kommun…

 34. janesthlm skriver:

  På sin födelsedag fick Rice en Pippi Långstrump-bok av Bildt. ”Hon var mycket nöjd med den. Hon verkade genuint glad över Pippi Långstrump, säger Bildt till TT”. Vilket jävla skitsnack! Jag kan inte tänka mig nåt mer omaka än Pippi Långstrump och Condoleezza Rice. Och Astrid Lindgren roterar i sin grav..

 35. billyjoejimbob skriver:

  Jadu kachinagubben,
  Ditt statistiska underlag om hur korkade amerikaner är, tycks vara underbyggt på dina egna erfarenheter.
  Man blir imponerad!

 36. soli01 skriver:

  janesthlm – glöm inte att en bra bok kan vara bra även för Condoleezza Riice. Jag tror även att AL skulle le åt det hela. :)
  Skitsnack – är det att vara vara domare?

 37. Kachina skriver:

  karrman

  ”Driver du med oss?
  Utformningen av a-kassan påverkar självfallet sökbeteendet på arbetsmarknaden.
  Gäller såväl nivån som ersättningens längd. ”

  Danmark har 90% a-kassa i fyra år och enligt de uppgifter media lämnar, betydligt mindre arbetslöshet än vi. Det är kanske DU som skulle ta chansen, eftersom du känner dig själv, men arbete är mer än lön, det är social samvaro och identitet.

  Ett problem du tar upp, har även jag lagt märke till, att unga sms:ar och pratar i mobilen, till och med blockerar företagstelefonen med privata samtal under arbetstid.

  Det handlar om uppfostran, både från föräldrar och skola. Man har inte mobilen påslagen under arbetstid, vilket skoltid är. Det är dessutom en tid VI betalar. Detta måste ju vara ganska snabbt åtgärdat. De flesta vet att man slår av mobilen under högmässan, under en begravning, en konferens,……och på jobbet om den inte behövs för jobbet.

  Här uppe finns det flera som har en telefon för jobbet och en privat. Den privata är avslagen under arbetstid = ”jag kan inte svara just nu, men lämna ett meddelande.”

 38. Kachina skriver:

  billy

  Ja, det är bra att du blir imponerad. Du påstod att jag saknade kunskaper även i sport och ditt svar är inte imponerande. Vem var det som tog både VM- och OS-guld samma år i en turnering mot ”the best of the best” i transatlantisk hockey?

  Det jag funderar på är, hur kan man beundra en nation så enormt att man blir totalt blind för dess svagheter. Alltså, om vi jämför politik och idrott, vilket har stora likheter, kan jag säga att jag beundrar varken USA eller NHL, men jag anser Wayne Gretsky vara världens genom tiderna bästa hockeyspelare, eftersom han införde intelligensen i den transatlantiska hocken, istället för ”bang your head in the wall”- hockeyn.

  Lika väl kan jag säga att bröderna Kennedy var två av världens bästa politiker, vars arbete gynnat det amerikanska samhället långt efter deras död.

 39. karrman skriver:

  Kachina

  Pratar inte om Danmark. De har privata a-kassor och andra anställningslagar.
  Svårt att dra paralleller mellan länderna pga av detta.

  Är inte så konstigt att man i en högkonjunktur i Sverige med ökad arbetskraftsefterfrågan vidtar åtgärder för att stimulera arbetskraftsutbudet ( dvs öka sökbeteendet hos de arbetslösa). Vi får se vilken effekt det får.

  Kanske är det svårt att få några snabba resultat och när beteendet väl förändras har konjunkturen redan vänt.

  I övrigt kommenterar du smalanningens tänkvärda inlägg.

 40. ingrid68 skriver:

  Det är verkligen ett mästerstycke i kategorin ”dålig smak” som Bildt visar prov på i sin blogg. Buga för usa och agera knähund till Bush regimen ”på den mer eleganta sjunde våningen på State Departement”. Pinsamt! Jag hade önskat mig en lite mer soft och raffinerad utrikesminister som klarade av att leverera salvor utan att ständigt vara marionett till Bush.

 41. ollemunter skriver:

  billyjoejimbob!
  Måste väl för tusan var Carl Bildt som bestämmer över sin blogg och kanske lite fel att kalla ”Alla dessa dagar” för forum.

  Vi får inte heller göra personliga skrivningar om den och dennes kunskapsnivå, vilket hör hemma i sandlådan.

  Lite skoj skadar ju inte föersås, men en del människor tål inte skoj.

 42. billyjoejimbob skriver:

  kachina,

  Wayne Grtezky liksom tidigare legendarer som Bobby Hull och Bobb Orr är kanadensare och ej amerikaner. Men det spelar ju ingen roll, du brukar ju inte vara den som håller dig strikt till ämnet.

 43. billyjoejimbob skriver:

  ollemunter

  Håller fullständigt med dig om att vissa inlägg ibland hör hemma i sandlådan, däribland ett antal av mina egna.
  Men sånt är livet, ibland är dagsformen mindre bra.
  Och förresten, ingen läsare/skribent på denna blogg tar väl sig själv på riktigt allvar?
  Förutom ………… ??

 44. karrman skriver:

  Privata arbetsarbetsförmedlingar ska det vara som de har i Danmark.
  Det väsentliga är att de har en annan arbetsrätt som ökar alla outsiders
  chanser att få jobb.

 45. karrman skriver:

  billyjoe

  Kan hålla med om att det här är en stor lekstuga för alla som vill leka utrikesminister.
  Om man inser det kan man ta inläggen med ett leende.

 46. billyjoejimbob skriver:

  karrman

  Då är vi helt överens!

 47. ollemunter skriver:

  Karman!
  Inte leka utrikesminister, däremot leka med utrikesministern.

  Fan! va många lekmän här finns.

 48. Kachina skriver:

  Här kan vi leka både statsminister och utrikesminister. Chefen för den sittande ”Jönsson-ligan” är ganska lätt att dissekrera. Även om man säger åt honom att, om han vill vinna nästa val, måste han sluta säga att folk är lata, utan säga som det är, att det finns för många människor och för få jobb, eftersom tekniken tar det mesta av tillväxten, så fattar han inte. Det finns bara tre lösningar, minska antalet människor, minska arbetstiden eller segregera samhället så att den stora massan regleras genom svält: Han har valt det sista.

  När det gäller utrikespolitik blir det genast lite mer komplicerat, att dissekrera utrikesministern eftersom han bara kan säga en bråkdel av vad som finns att säga. Det får mig att tänka på 1900-talets politiska idiot, ”Peace i our time”- Chamberline. Var han verkligt så dum eller sålde han sig själv och köpte tid. Det får vi aldrig veta, men det finns historiker som menar att han offrade sig själv och köpte tid att rusta.

  Varför Carl Bildt smörar för Conoleezza är lätt att räkna ut. Vilken är vår största handelspartner? Just det, Carl kan inte yttra sig om USA som jag gör, i så fall finns det risk att vi inom ett halvår får äta ”vattubruttun”.

  Vad jag funderat på länge är vad det är han inte kan säga om Turkiet. Spontant skulle jag stänga dörren, men tvekar eftersom Carl är så positiv. Varför är han det. Är det politiska avsikter ett så stort område att vi inte kan greppa, eller är det så litet att det är rent personliga begär och avsikter som gör att han inte talar ur skägget.

 49. billyjoejimbob skriver:

  kachina

  Du vilseför i stort som smått. USA är inte på något sätt vår störste handelspartner.
  Tyskland toppar både export och import.
  På exportsidan ligger USA först på 11:e plats, gäll. import kniper man bronset.
  Inte undra på att man aldrig kan lita på dina hisnande teorier om ditt och datt, då du aldrig fattat att det är viktigt att visa upp SÄKRA KÄLLOR.
  Kom igen nu och visa bättring!

  Källa: SCB
  Uppdaterad: 2007-10-25

 50. karrman skriver:

  ollemunter

  Lite svårt att leka med någon som inte är med i leken.

  Bildt kommenterade några gånger i början, men drog snabbt slutsatsen
  att det var ett klotterplank. Nämde dock att han fått lite tips.
  Det viktiga för en politiker är att han är öppen för nya intryck.
  Ideologier är ofta som slutna rum som stänger ute det kreativa tänkandet.

  kachina

  Tror Bildt känner Rice sedan gammalt.

  När det gäller Turkiet så är det starkaste argumentet geopolitiskt.
  Om den centrala makten i det Ottomanska imperiet är en del av EU, då är det en naturlig ingång till länderna i det gamla imperiet.

 51. Kachina skriver:

  Frågan är, om Turkiet går med, utökas då EU med en ny stat eller återuppstår det ottomanska riket?

  billy

  Jag har aldrig kollat SCB, utan litat till de borgerliga debattörer som sagt att USA är vårt viktigaste exportland. Det är klart, det tänkte jag inte på, att det är skillnad på störst och viktigaste.

 52. lillies skriver:

  janesthlm

  nja, Condi är väl rätt generation i och för sig för Pippi Långstrump…sedan är hon väl knappast typen för den (till skillnad från i Sverige där en stor del av den generationen ifrågasatte auktoriteter (och vissa kanske aldrig riktigt växte upp heller)). Men den kanske kan inspirera till en återgång till en realistisk utrikespolitik som hon initialt förespråkade innan hon irrade in sig på utopisternas bana.
  Var boken dessutom originalutgåva så kanske det inte var så dumt.

  Kachina,

  ”vilken är vår största handelspartner”

  Räknat på vad? Våra exportberoende basindustrier är väl mest anslutna till dollarn (som sjunker) än så länge (?) men volymen av handeln sker till större del till andra regioner.

 53. lillies skriver:

  Kachina,

  om Bildts inställning till Turkiet…..ja, du dömer andra efter dina egna parametrar.
  Ett sekulariserat och demokratiskt Turkiet vore mer en tillgång för Europa än en belastning. Låt vara att de i alla delar inte är där än men det ser verkligen ut som om de jobbar på att komma dit. Vad för specifika skäl anser du är bäriga för att ”stänga dörren” för ett ett land som är förändringsbenäget i positiv riktning?

 54. Kachina skriver:

  ”.ja, du dömer andra efter dina egna parametrar.”

  Jag ställer frågor på mina egna spekulationer.

  Jag har sagt, att spontant stänger jag dörren, men tvekar eftersom CB är så ivrig. Jag frågar vad som är grunden för denna iver. Grunden för mina tvivel är helt enkelt kulturella. Jag ser Turkiet mer som asiatiskt än som europeiskt, även om det är delat, samt att de är så många.

  Visst, naturligtvis skall världen globaliseras, men det måste få ta sin tid. Kulturer måste smälta ihop innan nationsgränser raderas, annars riskerar vi konflikter.

 55. karrman skriver:

  Kachina

  Självklart återuppstår inte det Ottomanska imperiet.
  Turkarna är inte araber så de måste ockupera området för det.

  Frågan är dock vad som kommer att hända med dessa länder.
  De familjebaserade kungadömen som uppstod i området efter första världskriget är inte långsiktigt hållbara. Ett alternativ är att de väljer en demokratisk väg ett annat alternativ är att de väljer en fundamentalistisk religiös väg lik Iran men sunni baserad.
  Att detta senare perspektiv öppnar upp för ännu mer konflikter i området inses lätt.

  Turkiet blir en frontstat för demokrati i området. Ett exempel för vanligt folk att Islam går att kombinera med ekonomiskt välstånd och demokrati.
  Fundamentalisterna får då väldigt svårt att hävda nödvändigheten av sitt medeltida styre.

  Turkiet kan mycket väl på egen hand välja en demokratisk väg, men EU har gång efter gång visat sig vara en mycket snabb väg att förankra ett demokratiskt system.
  Ta Spanien, Portugal och Grekland. Eller gamla Östeuropa.

 56. Kachina skriver:

  ”Turkiet blir en frontstat för demokrati i området. Ett exempel för vanligt folk att Islam går att kombinera med ekonomiskt välstånd och demokrati.”

  Det kan bli så, och det är önskvärt, men det är lite för tidigt att säga ”blir” så bestämt. Ett snabbt inträde i EU är ett pokerspel med höga insatser. Jag skulle hellre se ett gradvis inträde, i etapper, så att politik och kultur smälts ihop under den tid det tar.

 57. ollemunter skriver:

  Det är ju så, att Carl Bildts blogg, som jag sagt tidigare är hans personliga dagbok, inget annat och då går det ju inte att kommentera det han skriver, eftersom det blir påhopp på honom som person och på det viset har denna blogg, som någon sade, mer och mer börjat likna nåt allmänt klotterplank.

 58. karrman skriver:

  Kachina

  Blir…

  Bygger på att förhandlingsprocessen enligt Köpenhams kriterierna blir framgångsrik.
  Det innebär att Turkiet förändrar sin författning och militären förlorar sin politiska roll,
  minoriteterna ges legala rättigheter, kränkningar av mänskliga rättigheter bestraffas etc.

  Svårt att säga hur lång tid detta kommer att ta. Är ett ännu större pokerspel att inte starta förhandlingsprocessen. Vi får se vilka problem som dyker upp på vägen.

 59. Kachina skriver:

  olle munter

  Vad har du då här att göra? Det finns ju ”seriösa” bloggar som kanske passar dig bättre.

  Att vi gräsrötter klottrar på Bildts plank, tycks störa dig. Titta då åt ett annat håll.

  karrman

  Om förhandlingarna förs under de premisserna, känns det tryggare. Då är det bara att önska dem lycka till.

 60. hillary2 skriver:

  Är det ingen som funderat över USA´s politiska intresse av att Turkiet – Natoland- ansluts till EU?

 61. ollemunter skriver:

  Kachina!
  Jag är väl så jävla nyfiken och det är ju synd att Carl Bildt inte läser era alster. Han kanske kunde hitta nåt att använda om så vore.

 62. Kachina skriver:

  Jo, även på Turkiets närhet till Irak. Jag har bara kommit fram till att skeendet är för stort för att jag skall greppa det, med den lilla information som finns. Det är precis sådana saker som måste klargöras.

  Vid karrmans inlägg och klargörande om de krav som ställs vid förhandlingarna, föll EN polett ner. Fortfarande hänger några i luften. Kan någon förklara varför USA är så intresserade? Vill de flytta över ansvaret för Irak på EU och själva äga bolagen som säljer oljan?

 63. Kachina skriver:

  olle

  Carl är också så djävla nyfiken, därför tror jag att han åtminstone skummar genom inläggen. Synd bara att en gnällpelle som ove swenson lyckades tysta Josef och hans kloka, underfundiga, fyndiga inlägg.

  Jag tror du har fel, olle. Carl är så dj-a nyfiken att han inte kan låta bli. Nyfikenhet är grunden för kreativitet och som vi ser är han ganska kreativ.

 64. soli01 skriver:

  hillery2 – där tog du upp något även jag funderat på. Vad kan vara avsikten med detta intresse för Turkiets medlemsanslutning till EU från USA:s sida. Har någon svaret?
  Flyktar du inte ut lite Kachina när det gäller ”Vill flytta över ansvaret”… slut citat. Ser nu frågetecknet i din skrivning. Bättre fråga då :)

 65. karrman skriver:

  Kachina

  Alla inser att USA gjorde ett historiskt misstag i Irak. USA har gjort bort sig i mellanöstern för mycket lång tid. De har mycket svårt att etablera förtroende
  hos allmänheten och därmed hos politikerna.

  Turkiet är som Nato medlem USA:s centrala allierade i området.
  Att Turkiet blir EU medlem ligger mycket starkt i amerikanarnas intresse.
  Richard Holbrooke, Bildt gamle ”polare” från Bosnien formulerade det som att
  Turkiet kunde liknas med Västtyskland under kalla kriget.
  Dvs amerikanarna inser att de inte har några andra stater att räkna med.

  Gäller att hålla ögonen på att Köpenhamns kriterierna strikt följs under förhandlingsprocessen.
  Tuffa biten blir att Turkiet lever upp till kraven på mänskliga rättigheter.

  I Irak handlar det om för USA att formulera en exitstrategi och försöka undvika ett blodbad samt en regional konflikt.

 66. Kachina skriver:

  ”Alla inser att USA gjorde ett historiskt misstag i Irak. USA har gjort bort sig i mellanöstern för mycket lång tid. De har mycket svårt att etablera förtroende
  hos allmänheten och därmed hos politikerna.”

  Det är det sannaste som sagt under detta århundrade. Bush och hans medlöpare har satt USA och den kommande presidenten i en mycket svår situation. Aldrig har ett land vanstyrts så mycket som under Bush. Det kommer att ställas höga förväntningar på den kommande presidenten, kanske alltför höga.

  Margot klev aldrig på tåget, troligtvis för att förväntningarna var för höga. Hillary bangar inte och tänker placera sig som lokförare. Det är bara att hoppas att hon får med sig de rätta medarbetarna och önska henne lycka till.

 67. hillary2 skriver:

  för er som gillar satir – ett försök att muntra upp Olle Munter ;-)
  på Badlands Hyena finns det mycket att skratta åt
  http://badlandshyena.wordpress.com/about/

 68. hillary2 skriver:

  Kachina

  Margot klev inte av den maktposition hon redan hade

 69. smalanningen skriver:

  Det fanns en gång tre damer som samtliga ansågs vara sitt partis framtid.

  Den klokaste av dem blev tragiskt mördad.
  Den näst klokaste av dem trivs utmärkt där hon är nu.
  Den mest korkade blev ny partiledare.

  Lite synd är det allt.

  Bra inlägg strax härovan av karrman, säger allt jag vill säga också. Att stjäla mina åsikter sådär :-)

%d bloggare gillar detta: