Till Warzawa

I eftermiddag bär det så iväg över Östersjön ner till Warzawa.

Det mer formella skälet är att jag i morgon förmiddag skall öppna det akamiska året för anrika College de Europe. Den välinformerade vet säkert att de har sin klassiska bas i Brugge i Belgien, men de finns numera dessutom i Natolin i Warzawa.

Det är det formella skälet. Men självfallet har besöket också ett icke obetydligt samband med den regeringsbildning som nu pågår i Polen.

I fredags nominerades ju Donald Tusk officiellt till regeringsbildare och därmed till ny premiärminister. Och i kväll äter jag middag med bl a Radek Sikorski och hans hustru Anne Applebaum.

I bägge fallen goda vänner sedan åtskilliga år tillbaka.

Radek tillhör de absolut ledande utrikes- och säkerhetspolitikerna i det nya regeringspartiet Medborgarplattformen, och Anne är ju en förträfflig och synnerligen läsvärd skribent med fina utmärkelser inte minst för sin stora bok om Gulag-arkipelagen.

Att Polen behöver en nystart inte minst i europapolitiken torde vara tämligen så uppenbart. Och det är om det som söndagskvällens middagskonversation alldeles säkert kommer att handla.

Också för oss är detta viktigt. Vi har ju betydande ambitioner när det gäller att utveckla bl a Östersjösamarbetet.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: