Fyra decennier som förändrade världen

Så heter den underlagsrapport till globaliseringskommissionen som Johan Norberg skrivit och som just publicerats.

Läsvärd är den förvisso, och för den som är utrustad med hygglig printer går den också att ladda ner för läsning.

Den politiska debatten koncentreras oftast kring vad som måste göras för att komma åt olika former av brister, och med ett globalt perspektiv finns det förvisso åtskilliga sådana.

Men ofta glömmer vi det positiva som sker.

En tredjedel av världens befolkning lever i länder och regioner med en tillväxt kring 10 %. Aldrig förr i mänsklighetens historia har fattigdom trängts tillbaka så snabbt som nu.

Kinas ekonomi fördubblas vart sjunde år, och på sikt kan Indien komma att ha en än mer imponerande utveckling.

Om detta och annat skriver Johan Norberg. Och förtjänar att läsas.

96 Responses to Fyra decennier som förändrade världen

 1. Kachina skriver:

  Jaja, Martin Luther ansågs även han värd att läsa, en tid. Jag är skeptisk mot alla överstepräster och deras postillor i den nya religionen marknadsliberal kapitalism.

  OK, jag skall läsa ”Böj dig i bön mot Manhattan, fem gånger per dag”-Norberg. Jag har läst honom förr och han torde väl bo i samma tunnel fortfarande. Men, vi får se.

 2. Kachina skriver:

  Intressant, allt och alla utvecklas, även Johan Norberg. Efter att ha läst första kapitlet är jag imponerad av hans abstrakta kapacitet när det gäller hur man ser på världen och statistiken.

  Vad jag skulle vilja tillägga är att i globaliseringen sker en icke oväsentlig ekonomisk polarisering. Frågan är om han lagt märke till det, eller undviker att nämna det. Förordet till kap.2 indikerar inget sådant; ”I kapitel 2 av denna rapport beskrivs förändringar med ekonomiska indikatorer, som BNP per capita,” En nästan totalt värdelös indikator.

  Vi får se, nu skall jag hålla käft och läsa. Norberg är en mycket bra, lättläst skribent som kan rekommenderas. Inledningen ser verkligt lovande ut.

 3. hillary2 skriver:

  globalisering = prispressproduktion in absurdum
  nu slänger landstinget sina kalsonger istället för att tvätta dem
  halleluja

 4. billyjoejimbob skriver:

  Lilla hillary2 längtar tillbaka till tiden före Gutenberg.
  Jag är även nästan säker på att hon använder tygnäsdukar i st. för pappers!
  Hennes ikoner är och förblir, Erlander, Sträng och Palme.
  Let the good times roll ………………………………

 5. Kachina skriver:

  billy kork.

  Tillbaka till slavplantagerna. Plantagen ökar produktionen med piska och minskar kostnaderna genom mindre mat och sämre bostäder till slavarna. Plantagens BNP per kapita ökar och alla har därmed fått det bättre,…..idiot.

  Jag är på dåligt humör. Försöker få igång en Omnibook 800 från stenåldern, samtidigt som ett gångjär i köksinredningen gick sönder och jag måste skruva ut modert-skruvar (enkelsåriga flatskallar) från -58, med en neandertalmejsel, flat, enkelspårig djävla moderatmejsel.

  Näe, allvarligt talat, har du inte i huvudet så pass att du förstår globalisering och polarisering,….håll då käft.

 6. soli01 skriver:

  Kachina: Nu är det sannerligen friska vindar som blåser. Ja, inte är det lätt när gamla sossegrejor börjar rosta sönder. Det är säkert från den tiden enl vad du säger , men vi skyller givetvis allt detta som har skett och sker på moderaterna. Du är just nu den som verkar stressad och det är du inte ensm om. Går min transiver -radio – sönder är det inte bra även för min omgivning!

  Ha trots vissa bekymmer Kachina-tålamod :)

 7. billyjoejimbob skriver:

  kachinagubben

  Vilken fin grabb du är! Upp med hakan!

 8. billyjoejimbob skriver:

  kachinagubben

  Göran Skytte skriver i dagens Svenska Dagbladet ord riktade direkt till dig. Läs och njut!
  Rekommenderar även alla andra att ta del av Görans mycket kloka ord.

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_580685.svd

 9. chiros skriver:

  För mig innebär globaliseringen bättre tillväxt i större områden dvs minskad fattigdom och ett större, ömsesidigt ekonomiskt beroende mellan länder och mellan regioner. Det är i ett nötskal själva fundamentet för att vi ska kunna bygge en stabilare och säkrare värld där fler har en reell möjlighet att försörja sig själva och sina närmaste och leva ett drägligt och värdigt liv. Där länder och regioner är ekonomiskt beroende av varandra vilket gör det betydligt svårare att föra krig mot varandra. Känns tanken igen?

  För att åstadkomma det kan man däremot inte undvika förändring i villkoren för oss alla. Hur seriösa är vi då, när det gäller att acceptera förändring på hemmaplan för att skapa ekonomiska förutsättningar för en fredlig och demokratisk utveckling i världen i stort?

 10. hillary2 skriver:

  bjjb

  tycker du ska börja använda Edets kräppkalsonger – köp skit och släng

 11. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Carl Bildt – och Alla andra med för den delen.

  Dina uttryckta meningar: ”Den politiska debatten koncentreras oftast kring vad som måste göras för att komma åt olika former av brister, och med ett globalt perspektiv finns det förvisso åtskilliga sådana. Men ofta glömmer vi det positiva som sker.

  En tredjedel av världens befolkning lever i länder och regioner med en tillväxt kring 10 %. Aldrig förr i mänsklighetens historia har fattigdom trängts tillbaka så snabbt som nu. Kinas ekonomi fördubblas vart sjunde år, och på sikt kan Indien komma att ha en än mer imponerande utveckling.” – slut citat.

  = NU kommer mänskligheten äääntligen att bli lyckligare och lyckligare – avseende oss av vanligt folk i vart fall – eller ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 12. Kachina skriver:

  ”För mig innebär globaliseringen bättre tillväxt i större områden dvs minskad fattigdom och ett större, ömsesidigt ekonomiskt beroende mellan länder och mellan regioner.”

  Ursäkta om jag blir grov i mun, men hur f-n är det ställt? Om plantagens BNP ökar hundra procent, får inte slavarna ett bättre liv för det. Plantageägaren lärde sig bara att om han piskar hårt, ökar produktiviteten med 100%. Alltså, om han piskar dubbelt så hårt och drar ner ransonerna än mer, ökar produktiviteten med 200%.

  Det är intellekt på neandertalnivå, enkelspåriga blå flatskallar som dessutom är felgängade. Fatta detta, ingen i slummen får det bättre om Bill Gates tjänar ytterligare 10 miljarder, men ser man till BNP per capita i USA har alla fått det bättre. Det är som Norberg säger, det räcker inte med att läsa statistiken, man måste även kunna tolka den.

  Jag tycker att ni som är inne i den marknadsliberala kapitalismens psykos, skall sluta tala dumheter till folk som vore de helt obegåvade. Sök läkare istället, kanske han kan få er att fattaatt folk fattar mer än ni tror.

 13. Kachina skriver:

  Göran Skytte missade hela poängen, kanske därför att han, liksom andra borgare, bor i en tunnel som bara är ett tertial vid.

  Visst, det krävs två för att dansa tango. Det blev ett lång förspel från Allianzen, flera år, där det kastade skit på den stora massan svartjobbare. Då var bara en part på golvet. Nu har det kommit fram att DE, borgarna, är svartköparna. Nu är det två på golvet, och de dansar i samma skit.

 14. billyjoejimbob skriver:

  hillary2 och kachina

  Vilka verbala ekvilibrister ni är. Kärnfullt och friskt språk. Ylva Thörn och Berit Andnor
  är stolta över er.
  Länge leve Morgan Johansson vänner ………………………………… verklighetens fiender!!

 15. billyjoejimbob skriver:

  Vill tillägga att jag ej förvånas över att du, kachinagubben, ej förstår Göran Skyttes poäng.
  Alla med synskärpan i behåll gör däremot det!

  Ett fyrfaldigt leve för Byskes svar på Linda Lovelace

 16. hillary2 skriver:

  Det är mycket viktigt att de som är högst upp i samhällspyramiden följer skatteregler -annars struntar många andra i det också. Bo Rothstein har skrivit om detta men Skytte läser troligen inte facklitteratur – han är sig själv nock den dryge flabbande högljudde skåningen.

 17. chiros skriver:

  För 100 år sedan var det Brukspatron som blev rik. Hur gick det sen här i Sverige – med levnadasstandard och annat?

  För sisådär 60-70 år sedan låg fokus i Kina på att avskaffa svälten – och att konsolidera makt. Likartat i Indien. Idag är olikheterna stora, men onekligen har väldigt många fått det väldigt mycket bättre

  I Ryssland, tidigt 90-tal var köerna till butikerna långa. Rikedomarna samlades hos få. Under tvåtusentalet har samma Ryssland 10+ % tillväxt, arbetslösheten sjunker, lönerna stiger även för ”vanligt folk”.

  Förstår faktiskt inte ditt resonemang; menar du att Sveriges välstånd skapades genom fördelningspolitik utan något behov av tillväxt? Knappast. En fungerade ekonomi är en grundförutsättning, sedan kan vi skapa sociala reformer som i sin tur sätter förutsättningar för ett bättre samhälle och bättre ekonomi. Dags att vakna upp ur en rosenröd dröm, utan ekonomi finns inget att bygga på.

 18. hillary2 skriver:

  chiros

  Det är inte god ekonomi att förorena jord vatten och luft…
  Vi har haft ekonomisk tillväxt parallellt med alltmer omfattande sociala reformer i Sverige och detta inte minst p.g.a. av lugnet på arbetsmarknaden som andra europeiska länder inte haft.
  Lugnet har berott på en väl fungerande och ansvarstagande facklig organisation!
  Tillväxt och reformer kan gå hand i hand!!

 19. Kachina skriver:

  Alltså, bla Cederskiöld håller näsan högt i vädret och ser ner på, anklagar massan för dålig moral för att de svartjobbar. Sedan visar det att Cederskiöld var svartköparen. En fågel sket på hans nästipp. Kan det vara så svårt att fatta, för dig och Skytte.

  chiros

  Vem har sagt att vi inte skall ha tillväxt. Vad hade vi under den ”fasansfulla” sosse-epoken? Jo, tillväxt.

  ”För 100 år sedan var det Brukspatron som blev rik. Hur gick det sen här i Sverige – med levnadasstandard och annat?”

  Jo, brukspatron blev mindre rik och vi fick något som kallas,…..välfärd. Vi byggde det konvexa samhället, bredast på mitten och brukspatron fick dra åt skärpet något för att inte tappa byxorna, men någon direkt nöd led han inte. Det var tack vare socialismen, inte den marknadsliberala kapitalismen.

 20. hillary2 skriver:

  har nu skumläst Johan Norbergs rapport och konstaterar att han är en kvasiakademiker som inte ens lärt sig skriva en litteraturlista som man ska – bl.a. i bokstavsordning….förmodligen kan han heller inte värdera källorna….

 21. smalanningen skriver:

  Hillary2 är dock kul att läsa.

  ”…väl fungerande och ansvarstagande facklig organisation…”

  Hihihi.

  Läste Göran Skyttes krönika, och tycker det är modigt skrivet. Tänkvärt. Varför blir vi så arga på den ena parten i svartaffären och inte på den andra? Kanske för att vi – som läser och skriver i den här bloggen – inte själva bangar för en schysst affär i det skattefrias tecken?

  Mitt samvete är inte helt rent. Men å andra sidan siktar jag inte på att bli politiker heller.

  Jag slås mest av hur naiva och korkade nymoderaterna som nu kommer upp sig i smöret är. Man blir rent av mörkrädd. Om jag nu hade totalrenoverat en hel kåk kolsvart och var på god väg att fixa en till, skulle jag tacka ja till ett jobb som innebar en total mediagranskning? Förstår jag inte att grannar, f.d. vänner m.fl. gärna ringer tipstelefonen på TV4?

  Uppenbarligen inte.

  Och i sanning så är jag mer upprörd över hur korkade de är än att de lurat svenska staten och en auktoriserad byggfirma på några tusenlappar.

 22. hillary2 skriver:

  smalanningen

  personligen är jag lika arg på de som utför svartjobb speciellt sådana som vägrar att arbeta mot kvitto
  hoppas byggjobbarnas identitet tas fram av skatteverket
  och
  visst är moderater korkade och deras usla skattemoral i den politiska toppen undergräver den vanlige Svenssons
  fam. Cederstöld och andra hade definitivt kunnat betala vitt
  min erfarenhet av chefstjänstemän är att de är mycket noga med att inte kompromettera sig med skattefusk e.dyl.
  de syns ha större heder än politiker
  f.ö. ser jag inget modigt i Skyttes krönika snarare tvärt om – säga som ett prepubertalt barn – visst har jag gjort fel men det finns de som gjort mycket värre saker
  i mina ögon uppträder han rent infantilt

 23. billyjoejimbob skriver:

  Så är det smålänningen!
  Men blinda hönor som hillary2 lägger tydligen inte ägg utan lämnar i stället efter sig grodor.

 24. Kachina skriver:

  Johan Norberg;

  ”Det går emellertid inte att säga att tillväxten har kommit alla till del.
  Skillnaden mellan olika regioner är avgrundsdjup. Ostasien har vuxit
  med mer än 562 procent och Sydasien med drygt 157 procent under
  denna tid. Samtidigt har Latinamerika och Mellanöstern och Nordafrika
  bara vuxit med en tredjedel och Afrika söder om Sahara (hädanefter
  ”södra Afrika”) har till och med blivit marginellt fattigare. Utvecklingen
  står i tydlig relation till hur de olika regionerna har lyckats
  integrera sina ekonomier i världsekonomin och öka sin handel som
  andel av BNP.”

  Sådär, dator-navigatorn är fixad, fars dag har övergått till måndag och Johan Norberg är i varje fall ärlig även om han troligtvis gör en missbedömning av utvecklingen i tredje världen.

  Ostasien och sydasien har fler arbetsläger med slavläger, därför har de lyckats integrera sina ekonomier i världsekonomin bättre än Afrika. Deras slavlöner är hela orsaken till deras ökade BNP och orsak till att vi kan köpa en elektrisk skruvdragare för 49 kronor. De ekonomiska vinsterna av ett stigande BNP hamnar i det översta skiktet, ca. 5% slavägare.

  Det är inte det mest allvarliga. Det farliga är att denna polarisering håller, med globaliseringens hjälp, på att smetas ut över hela planeten. Vi delar in samhället i Superiors och Inferiors. Det är vad Allianzen är fullt sysselsatta med, när de sänker a-kassa och sjukkassa. De bygger enklyfta mellan den som har arbete (där krävs studier) och de som inte har arbete (en klia mig på ryggen mot en femma-sektor).

  Allianzen räknar bar som går i gymnasiet som arbetslösa, med full avsikt. Inferiors behöver inte mer än sju år folkskola, max nio år.

  Johan Norberg är ärlig, skriver mer flödigt än förut och därmed trevlig att läsa, men bägge är vi blinda för vissa saker- Han ”känner elefantens mage och säger att det är väggen till en kornbod. Jag känner elefantens snabel och säger att det är en orm.”

 25. billyjoejimbob skriver:

  Äntligen förstår jag varför kachian vräkt ur sig så mycken dynga under sin långa tid på bloggen.
  Han uppträder ju ofta som en vildsint tonåring – tvära kast — och vad är många tonåringars dröm här i livet? Jo, att bli en ”kändis”.
  kachinagubben har tydligen haft samma mål och målsnöret är nått – en liten tidning i sydsverige skrev om honom förra veckan.
  Ett fyrfaldigt leve för vår lille ekorre!

 26. billyjoejimbob skriver:

  En illustrerad bildtidning kanske snart uppvaktar hillary2 – bloggen egen fackprinsessa!

 27. Kachina skriver:

  Sammantaget, om den här globaliseringsrapporten, kan sägas att Johan Norberg har mognat, i varje fall i de detaljer jag lagt märke till. Insikten att bilden inte ser likadan ut beroende på från vilket perspektiv man betraktar den, var behövlig. Liknelsen med elefanten var utmärkt.

  Däri ligger också mänsklighetens och politikens största problem, oförmågan att sätta sig in i andra människor verklighet, särskilt om de lever i ett annat skikt i samhället. Höginkomsttagare lever just nu i Darwins himmelrike där manna regnar från himlen. I denna eufori är det ingen som ser att den fattige saknar både tallrik sked Det är som att överflödet göder dumheten och medvetandet når inte längre än till samhällets 50-skyltar.

  ”Klipp dig och skaffa ett jobb”, är ett uttryck som kommer just från den euforiska sfären där förnuftet för länge sedan gett upp. Det speglas i Allianzens hot och förtryck mot sjuk och arbetslösa. Händelsen i Luleå, där mamman måste lämna man och tvåårigt barn för att ta ett jobb 140 mil bort, om hon skall behålla deltids a-kassa, skall aldrig komma upp i ett friskt samhälle.

  De är ändå bra att Johan Norberg vidgat medvetandet något. (Han kanske bugar mot Manhattan tre gånger om dagen nu) men om han inte inser att vi skall bygga det konvexa samhället, bredast på mitten, skall vi inte bygga samhälle alls. Ett samhälle utan social trygghet för alla är inte ett samhälle för människor. Vi måste själva välja om vi skall vara människor eller djur, kamrater eller konkurrenter. I det senare samhället kan man komma till toppen, men aldrig stå kvar någon längre tid.

 28. Kachina skriver:

  Stackars Billy, jag skall fråga våran lokaltidning om de inte kan skriva några ord om dig.

 29. billyjoejimbob skriver:

  Bra kachina!
  Då ska jag berätta för intervjuaren hur man flyttar pengar mellan Guernsey, Isle of Man och Cayman Island.
  Obs! Detta finns tidigare omskrivet i ett nummer av Kamratposten.

 30. Kachina skriver:

  Kamratposten.

  Jag undra om det var där jag en gång läste att på somrarna är ormar egensinniga och klarar sig själva, men på vintern ber de varandra om plats i samma grop för att hålla värmen.

  De har alltså den politiken att var och en klarar sig själv, till det börjar kärva till och bli kallt. Då gäller det att inte ha varit alltför egensinnig, annars kan man nekas tillräde i husrummet.

 31. davidlenefors skriver:

  Sorgligt att en så tydligt poltiskt färgad propagandit får skriva e rapport för globaliseringsrådet. Ingen är objektiv men att låta en person med propaganda som mål skriva denna rapport är en pinsamhet. Men det är klarill man veta vad man får redan innan rapporten skrivs är det ett bra val.

 32. billyjoejimbob skriver:

  davidlenefors,
  Har du aldrig tidigare hört någon politiker säga ”vi skall tillsätta en utredning om detta”?
  Det tror jag säkert du gjort och då vet du också med största säkerhet att i de direktiv som ”utredningsansvarig” (i 99 fall av 100 politiskt tillsatt) finns svaret redan i princip inbakat.
  Tyvärr, tyvärr ………………. detta är ett oskick som samtliga partier el. partiblock tillämpat sedan urminnes tider.
  ”Vi tillsätter en utredning” har lika mycket substans som klar ärtsoppa!

 33. soli01 skriver:

  Glöm inte socialdemokraten Anna Hedborgs förslag ”en tidsbegränsad socialförsäkring” – den var kanske ett undantag.
  Att göra socialförsäkringen mer lik en vanlig försäkring där det politiska inflytandet är svagare.
  ”Istället för som tidigare, med detaljstyrning från riksdag o regering”. Tillsattes av förra regeringen, var kanske inte vad den regeringen tänkt? Har den nya regeringen månne fått tips den vägen?

 34. billyjoejimbob skriver:

  soli01

  ;-))

 35. lillies skriver:

  Kachina,

  till viss del kan jag hålla med dig, om att även kritiska ifrågasättande av globaliseringen bör ha ett utrymme. Dock är ingen betjänt av att frågeställningarna består i irrelevant demogagi. Du klankar mycket på religion men själv skriver du just som en ”anti globaliserings prostinna”.

  Jag tror det var John Berger som skrev något om att de mest ihärdiga globaliseringsförespråkarna ser ut just att ha lånat mycket av retoriken från kommunismen. Likaså var det väl en aktiehandelsfirma i Storbritannien som gjorde en reklamkanpanj med en utsmyckad bild av hammaren och skäran i guld, granat och översållad med diamanter som utlovar att ”aktiehandel är bra för alla”.
  Och visst, antalet fattiga människor i världen reduceras väl också om globala aktörer finner undanskymda vrår utanför i-världens strikta föroreningsregler där de kan släppa ut extremt farliga gifter som förstör vattendrag, mark och har ihjäl folk och boskap som lever där.

  En annan författare, Norman Mailer (som nyligen gick bort) resonerade runt globaliseringen och levererade dock inget tvärsäkert svar som kanske för många gör. Dock var han inne på tankegången om att det i slutändan kan bli en dyr historia och att idealet skulle ligga någonstans i spannet på kristen socialism (Norman Mailer var själv judisk och torde därför inte tro på Jesus i religiös bemärkelse och därför är det lite anmärkningsvärt kanske att han använder Jesus som en politisk socio-ekonomisk förebild. Dock anser jag att det verkar förnuftigt, i länder där t. ex. arbets- och miljölagstiftning är på en mycket låg (eller obefintligt) kan företag på sikt skaffa sig ett bra rykte/ställning genom att erbjuda förhållanden som ligger på en bättre nivå än gällande lagstiftning. Även om det kanske kan ses som ”altruistiskt” av vissa betraktare).

  Själv har du ju skrivit här på bloggen att du inte anser att det finns någon altruism, vilket verkar märkligt med tanke på att du synes vara motståndare till globaliseringen.
  Betyder det då att du förutsätter att folk i allmänhet är idioter som inte kan ta ställning själva för ett alternativ som framstår som ”altruistiskt”, och att all globalisering måste stoppas därför att gemene man inte skulle kunna skilja (och välja) mellan ett ”gott” globalt företag och ett mindre gott (eller rent av dåligt)?

 36. lillies skriver:

  Kachina,

  om mamman i Luleå….det kanske kan bli så om man är snäv i sitt söksätt, d.v.s. att man är kräsen med vilka jobb man tar och står på söklistorna för. Jag är övertygad om att det finns jobb i Luleå, men det kanske inte just nu finns just det hon har utbildat sig för (och endast söker?).
  Vad menar du att ett ”friskt samhälle” skall göra i ett sådant fall (där någon som endast accepterar vissa typer av jobb och där just dessa jobb inte finns, men där kanske andra arbeten finns)?
  Jag skall dock erkänna att jag har begränsad erfarenhet av Arbetsförmedlingen så jag är inte helt säker på reglerna och vad som kan ligga bakom. Jag tror dock att regelverket är ganska humant, men är man kräsen med jobb så tror jag man kan få vara beredd på att flytta. Och det tycker inte jag i sig är något inhumant.

 37. lillies skriver:

  smålänningen,

  läste också Skyttes krönika. Gudmundsson skrev en liknande på SvDs ledarsida för inte länge sedan, något i samma anda, dock skulle jag invända att betala med en whiskyflaska för rörmokarhjälp är mindre bra om det är någon som aktivt driver rörmokeri (eller för den som är anställd som sådan, han är ju illojal mot sin arbetsgivare). Men är din granne skicklig på allt möjligt men har ett helt annat yrke så har jag svårt att se att någon skulle se en finare whisky till julklapp som beskattningsbar inkomst (givetvis att det inte sker i alltför stor omfattning).

 38. Kachina skriver:

  ”Själv har du ju skrivit här på bloggen att du inte anser att det finns någon altruism,”

  När sade jag det?

  ” vilket verkar märkligt med tanke på att du synes vara motståndare till globaliseringen.”

  Det har jag inte heller sagt. Jag är motståndare till den polarisering som sker inom globalisering. Jag är för globalisering, den konvexa modellen som likt globen är bredast på mitten. Jag är emot den konkava modellen, där ena polen växt sig stor i ”guld” och motpolen växt sig stor av ”bly” och därmed fungerar som köl, att hålla samhället upprätt.

  När det gäller Luleå, i samband med ditt tidigare yttrande om att du har högt IQ, blir det uppenbart att du saknar kunskap om vad IQ är och vad som behövs för att det skall uppstå Intelligens.

  Ett IQ betyder helt enkelt att du är en praktfull papegoja. Du kan upprepa det andra tänkt och skrivit ner, du kan följa ett logiskt spår som en dresserad hund med välutvecklad nos, men du saknar förmåga att leva dig in i, göra liv av, de logiska faktorerna. Tydligen vet du inte vad kärlek är, eftersom du inte förstår lulefamiljens situation.

  Om jag skall beskriva kärleken i IQ-termer, så är den som elden. Det krävs två för att det skall brinna. Om de ligger för tätt, kvävs elden. Om de ligger för långt från varandra svalnar elden. Lagom, med en eller flera små stickor mellan, är bäst.

  AF djävlas med de här människorna, inte enbart kvinnan utan hela familjen. De kan lika gärna skicka henne till Birkenau. Det är för att sånt här inte skall hända, som vi bildar det samhälle som är vår försäkring mot sådana händelser. Allianzen har ansvar för vad AF gör och de djävlas med den här familjen.

  För dig finns fortfarande kvar att lära dig formeln IQ*EQ= I

 39. lillies skriver:

  hillary,

  på skatteverket har vi redan identiteter på hundratals byggjobbare/-firmor som utfört arbete svart, och flera av dem har säkert skattats in i konkurs.
  En del har/har haft medlemmar för organiserade kriminella i styrelsen och dessa har företrädare som pratat om lag och ordning släppt in för att renovera sina vindsvåningar m.m. (det kan till och med vara så att det är dem som tipsat media när en av deras fasta kunder blivit politiker).

  Men vart vill du komma med att söka påskina att det är Skatteverkets ansvar?
  Den enskilde som köper tjänsten kan ringa till Upplysningen och kolla ”referenser” på det bolag man skall anlita, har de F-skatt, ser de ut att redovisa och betala skatter och avgifter som de skall? Detta är vad seriösa företag gör när de upphandlar tjänster, och efter informationsinsatser har även ungdomar som söker jobb börjat göra det.
  Mån- Tors 8-19, Fre 8-16 på tel 0771-567 567 (ringer du från utlandet är det +46 2 707 34 98 ).

  Man kan även kolla av på Bolagsverket vilka som är företrädare för ett bolag. Poängen är de som vill anlita svarta tjänster just inte är intresserade av detta. De som anlitat svarta tjänster kan ju anmäla till Skatteverket vilka personer/firmor de anlitat.

 40. lillies skriver:

  Väntar på svar (relevant) om hillarys uppmaning om att Skatteverket skall identifiera de som utfört tjänsterna…och om vi gjort eller gör det? What? Det finns knappast något allmänintresse att springa till media och pytsa ut dem (om det inte är så att man i samband med beslut kan finna anledning till brottsmisstanke och ev. husrannsakan ledr till misstanke om grövre brott för vilket de kanske åtalas, då kanske det blir ”medieintressant”….men annars så kan allmänheten få reda på i stort sett vad de behöver veta när/om de ska anlita hantverkare eller vad det nu är….och detta utan att sitta passiv och vänta på att Aftonbladet eller Expressen basunerar ut vilka som sitter vid skampålen.

 41. billyjoejimbob skriver:

  Den lille pekoralisten från Byske har talat. Hans ord gör mig förvirrad.
  Tillhör han månne Plymouthbröderna?

 42. Kachina skriver:

  billy

  Att du är förvirrad är inget du behöver upplysa oss om. Det framgår tydligt ändå.

 43. billyjoejimbob skriver:

  HOMMAGE TILL BYSKE

  »Mjölken är för dyr, min gubbe! En kan inte mäkta koka god välling.»

  »Något annat då – du brukade förr ha vattensoppa ibland. Det är en god mat, och vattnet ha vi oköpandes.»

  »Men inte sviskon och sirap. Sådan soppa är bara för rikeman: den får du slå ur hågen! Du måste i alla fall själv tillstå att du mår mycket bättre, se’n du ständigt lever av buljong.»

  »Hm, hm, det kan vara både så och så. Men jag har just en tolvskilling, som du skall få till en kanna mjölk, om du bara kokar välling i morgon middag.» Saken var den, att gubben satt sig i sinnet att också göra ett rön. Han misstänkte att buljongen styrkte honom mera än nödigt var. Dessutom kände han en viss hemlig längtan att åter en gång, om också blott för en enda dag, komma i sitt gamla »ljuva» tillstånd.

 44. Kachina skriver:

  :-)

 45. lillies skriver:

  Du skrev det (om altruism) för vad kan det ha varit, ett par månader sedan. Tyvärr verkar det inte finnas någon sökfunktion på denna blog.

  Och ditt yttrande om vad IQ mäter visar snarare på att det de facto är du som inte begripit vad det mäter. Det är inte detsamma som att lära sig något innantill utan snarare har med förmågan att förutse en viss sekvens baserad på tidigare sedda.
  Men visst har IQ sina begränsningar. Men vad har det med Luleåstoryn som slogs upp så stort att göra? Eller syftar du på min begränsade kunskap om Arbetsförmedlingen och deltidsstämpling? Det har dock inget med IQ att göra, det är bara brist på erfarenhet.

  Luleåfamiljen kan väl ha sin kärlek hur mycket den vill, och betyder den så mycket så kanske hon kan arbeta med något annat? Eller slippa om hon vill men varför skall a-kassa utgå för kärlek?

  Och beträffande huruvida Allianzen har ansvar för AFs beslut…nehej du…regelverket fanns redan på sossarnas tid och vi har inte ministerstyre i Sverige, tvärtom, ministrar får inte lägga sig i enskilda förvaltningsbeslut.

  De lägre resultaten på IQ mätningar jag gjort (resultat 128) har jag dock fått på de amerikanska varianterna med sekvenser med figurer i skrälliga färger, vilket påminner om Frida Kahlo teckningar som jag inte är särskilt förtjust i. Just hennes ”konst”, och inte det faktum att hon var en Stalin svärmare (jag brukar inte lägga politiska sympatier till last för stora konstnärer men dit rankar jag just inte Kahlo, även om det s. a. s. ingår i allmänbildningen att känna till hennes verk).  A casual observer might instead simply conclude after looking at one particularly sloppy, scratched-up canvas in the NMWA exhibit, that perhaps her work is overrated. The museum, after all, doesn’t provide a reason to think otherwise.

  …”

  Just precis.  After Trotsky was assassinated, however, Kahlo turned on her old lover with a vengeance, claiming in an interview that Trotsky was a coward and had stolen from her while he stayed in her house (which wasn’t true). ”He irritated me from the time that he arrived with his pretentiousness, his pedantry because he thought he was a big deal,” she said.

  Rarely is this unflattering detail included in the condensed Kahlo story. Nor is the fact that Kahlo turned on Trotsky because she had become a devout Stalinist. Kahlo continued to worship Stalin even after it had become common knowledge that he was responsible for the deaths of millions of people, not to mention Trotsky himself. One of Kahlo’s last paintings was called ”Stalin and I,” and her diary is full of her adolescent scribblings (”Viva Stalin!”) about Stalin and her desire to meet him. Less scandalous but worth noting is that Kahlo despised the very gringos who now champion her work, and her art reflects her obvious disdain for the United States. One wonders what the postal service was thinking when it put Kahlo on a stamp. ”Visas are denied to [foreign] artists with Frida Kahlo’s politics,” notes Chadwick.

  …”

  Vilken ”kvinna” Kachina!!

 46. lillies skriver:

  Till de som vill läsa annat än populär Californiska hykllningar om Kahlo:

  http://www.washingtonmonthly.com/features/2001/0206.mencimer.html

 47. lillies skriver:

  Var det förresten någon som såg Sjöstrand på Tv angående politikernas svartköp?

  Jag såg lite av de inslag som var på morgonnyheterna och tyckte han gjorde ett lite menlöst intryck. Vi diskuterade det på jobbet här på fikarasten och några av oss tyckte att det kanske hade varit bättre att ta någon tjänsteman som kanske har lett projekt inom just de områdena. De kan ju kommentera den allmänna policyn lika bra men i och med att det inte är någon som är politiskt tillsatt så behöver de ju inte tala så lågt att de nästan ser ut att be om ursäkt för att de är där och talar om bristerna. Dock var det intressant att höra hur Sjöstrand, har grusad uppfart för att han inte fann någon firma som var intresserad av att asfaltera den vitt.

 48. Kachina skriver:

  ”Det är inte detsamma som att lära sig något innantill utan snarare har med förmågan att förutse en viss sekvens baserad på tidigare sedda.”

  Det är bara att välja, papegoja eller dresserad hund, förutseende på grund av tidigare erfarenheter. Sedan gäller det att ha samma erfarenheter som den som skrev testet.

  Eftersom jag inte har några referenser till figurer i skrälla färger och deras betydelse, torde resultatet för mig, i ett sådant test, bli noll.

 49. lillies skriver:

  Den enda som låter som papegoja eller dresserad hund här är faktiskt du (möjligtvis Hillary), som verkar ha väldigt livlig och en minst sagt ”kreativ” uppfattning om vad andra måste välja mellan.

  ”Förutseende på grund av tidigare erfarenheter” är det faktiskt inte fråga om i ett IQ test, avsnitten består av flera figurer som har inbördes relevans till varandra, och de är oftast konstruerade på sådant sätt att språkförmågan skall ”räknas” bort. Dock finns det en del test som tar språkbegåvning i beaktande.

  Vad har du för referenser till då? Fairfax University?

 50. Kachina skriver:

  LHS = Livets Hårda Skola. Min IQ har mig veterligt aldrig mätts annat än vid mönstringen och då gjorde jag mitt bästa för att bli frikallad, utan att det skulle vara alltför uppenbart. Det lyckades inte. Tydligen är jag så dum att jag svarade rätt när jag svarade fel, men det upptäckte de inte förrän efter första repmånaden, då det kom en överste och krävda att jag skulle hälsa. Jag hälsar inte på de jag inte känner, svarade jag och översten var nära att explodera. Sedan dess har de aldrig kallat in mig. Gott är väl det.

 51. lillies skriver:

  Nja…vad som får dej att verka dum är snarare att du uttalar dig så tvärsäkert (och rätt ofta visar bristande kunskaper) om saker du tydligen inte är vidare bekant med.
  Ungefär som när Magda graff sitter i studion hos Luuk och berättar om hur hon revolterade mot sin religiösa uppväxt och ingående berättade om hur hon drogs till ”bad boys” och hur bra hon var (är fortfarande?) på att ljuga. Inte för att ta kvinnomisshandlare i försvar men den kombinationen brukar sällan leda till något bra resultat (men en och annan Luis Vuitton väska kanske man kan få förvisso :-)

 52. Kachina skriver:

  ”(och rätt ofta visar bristande kunskaper) ”

  Om vadå?

 53. lillies skriver:

  Om en hel del. Senaste exemplet är väl just ditt påstående om vad IQ test mäter.

  Och du synes irriterande ofta blanda ihop kunskap om något med en åsikt eller ett ensidigt betraktande av mera komplexa sammanhang. Men mycket i livet är ju en fråga om tycke och smak. Madonna sades ju beundra Frida Kahlo, och jag håller inte för otroligt att någon som jobbat med Madonna som t. ex. Johan Renck som förvisso har ekonomutbildning och är en moneymaker lätt skulle kunna följa efter som en liten lämmel, vilket dock inte är annorlunda än många andra så kallade Hollywood liberaler.

 54. lillies skriver:

  Och andra med för den delen, oavsett sammanhang kanske (d.v.s inte just begränsat till Frida Kahlo som jag tror har särskild plats i den lesbiska kulturen).

 55. lillies skriver:

  Du som gillar kärlek…denna bok skulle kanske passa?

  http://www.granta.com/back-issues/9?usca_p=t

 56. Kachina skriver:

  IQ mäter inte intelligens. IQ är inget annat än en papegojkvot. Om någon fått dig att tro annat, är du lurad.

 57. billyjoejimbob skriver:

  kachina och lillies

  Den kände engelske intelligensforskaren Charles Spearman sa redan 1927 att ordet intelligens har fått så många betydelser att det slutligen inte betyder någonting.

 58. lillies skriver:

  Kachina,

  jag lägger inte särskilt stor vikt vid mina IQ test. Men du verkar ha en hang up på allt vad ”intelligens” diskuteras om . Om någon kacklar som en papegoja så är det ju verkligen du. Du blir inte eller framstår inte som mer intelligent för att du grundlöst påstår att människor som är intelligenta inte är det. Du framstår just som en typisk Web 2.0 baby. Och typiskt jante svensk.

  billyjoe,

  javisst, de är ju inte allenaavgörande för bestämmande av vilka slags fallenehter för olika uppgifter man är lämpad för, men de ger dock en anvisning. Om någon har 70 på ett IQ test, någon annan har 100 (vilket är genomsnittet i Sverige tror jag) och någon har över 130 så betyder det ofta något. Däremot kan man ju ha 180 och vara helt koko i andra sammanhang utom just den typ av sammanhang som IQ test mäter.
  Bobby Fischer, till exempel, verkar ju inte helt klar i huvudet (ungefär som en spegelvänd Kachina..han drog ur lagningar ur tänderna och lät dem ruttna för att han trodde Ryssarna planterat avlyssnings apparatur i dem), och han påstås just ha runt 180 i IQ.

 59. Josef Boberg skriver:

  Billy Joe Jim Bob,

  Din lånta uttryckta mening: ”Den kände engelske intelligensforskaren Charles Spearman sa redan 1927 att ordet intelligens har fått så många betydelser att det slutligen inte betyder någonting.” – slut citat.

  Mitt i prick skulle jag vilja säga !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

  PS. Kan ju nu undra över ifall denne Charles Spearman sagt någonting om bondFörstånd = egen tankeförmåga utifrån egna gjorda erfarenheter också ? DS.

 60. davidlenefors skriver:

  billyjoejimbob, du har ju helt klart en poäng, kanske blir extra tydligt med en så flitigt propaganderande person som Johan Norberg bara.

 61. lillies skriver:

  Kachina?

 62. Kachina skriver:

  Som sagt, Ann Coulter har ett roterande härvelkors i huvet.

 63. lillies skriver:

  Kachina,
  folk är inte/har inte/blir inte något bara för att du upprepar saker som en hysterisk liten unge (eller senil person) som påstår att den har troll under sängen.

 64. lillies skriver:

  Hur är det med dina vänner i Tyskland förresten?

 65. lillies skriver:

  Jag har aldrig påstått att jag håller med Ann Coulter i allt hon skriver, däremot har hon vän en viss erfarenhet då hon faktiskt har arbetat med immigrationsfrågor i senaten.
  Men den där killen från Uppsalamaffian är ju inte exakt någon muslimsk extremist…tja..om nu inte det var dit Sveriges mest kända oskuld for och vilade upp sig…

 66. chiros skriver:

  Katchina

  nu tror jag det slagit slint i ditt huvud:
  Jo, brukspatron blev mindre rik och vi fick något som kallas,…..välfärd. Vi byggde det konvexa samhället, bredast på mitten och brukspatron fick dra åt skärpet något för att inte tappa byxorna, men någon direkt nöd led han inte. Det var tack vare socialismen, inte den marknadsliberala kapitalismen.

  Och vad hade hänt om det från början inte funnits en ”brukspatron” som hade satsat tid, enerigi, innovationsförmåga och kapital på att ta reda på HUR man tillverkare en säljbar produkt, HUR man säljer/exporterar den i ett läge då majoriteten av befolkningen levde ur hand i mun? Get real or shut up!

 67. pettson skriver:

  ”Lugnet har berott på en väl fungerande och ansvarstagande facklig organisation!”

  Det verkar som att vår sossehysterika totalt har tappat kontakten med verkligheten! Att beskriva den svenska fackliga organiZationen som ”ansvarstagande” är lika hårresande som att påstå att påven är muslim. Flicka lilla, vakna!

 68. Kachina skriver:

  chiros

  ”brukspatron” föddes med Kain och Abel. Drivkraft har alltid funnits. Den har inte alltid mynnat ut i girighet. Vi har alla intelligens, energi, innovationsförmåga, det handlar bara om attomständigheterna skall vara de rätt. Vem uppfann hjulet och varför? Tja, inte för att sälja och bli rik, utan för att det föll sig så. Omständigheterna gjorde att bilden av ett hjul framträdde i det huvud som precis fått gåvan att tänka abstrakt.

  Frugan är släkt med den kände 1700-tals målaren Schillmark, från Drängsmark, Skellefteå. Inte hade han blivit känd porträttmålare utan att omgivningen ställt det så att han fick möjlighet att utveckla sina anlag.

  Jag vet inte varför man skall hylla så in i norden dessa ”brukspatroner”. Visst, Ingvar Kamprad är duktig, en folkets Kamprad, alla inkl. jag tycker att gubben är trevligt häftig, men vi skall komma ihåg att utan flyt från omgivningen, utan upprepade tillfällen då saker föll på plats i rätt tid, omständigheter, hade han inte varit någonting alls, annat än en trött verkstadsarbetare.

 69. billyjoejimbob skriver:

  Bloggens egen lilla klippdocka, hillary2, hyllar facket!

  Bloggens egen lilla gubbstrutt, kachina, hyllar Kamprads ”omgivning” för den makalösa framgången.

  Ja, man blir bara helt mållös. Vilka figuriner!!!!

 70. Kachina skriver:

  billy

  Ja, hur mycket förstår man med en cell, en amöba, bakom pannbenet. Jag förstår att du blir mållös för att du inte förstår. Jag förstår att alltför många av din sort kryllar i skiktet nära toppen. Det kan inte annat än gå åt h-e. Du är lika aningslös som adeln var på 1700-talet.

 71. billyjoejimbob skriver:

  kachinagubben,
  Om jag kallar dig Don Quijote och din väninna hillary2 för Sancho Panza, förstår du då den symbolik som jag försöker beskriva. Tveksamt men jag försöker i alla fall.

 72. smalanningen skriver:

  Oj vad duktiga vi är på att förolämpa varandra (en del är ju riktigt fyndigt iofs)…

  Egentligen är det hela så enkelt: Utan såväl brukspatroner och byggarbetare stannar världen. Det handlar om att skapa förutsättningar för bägge parter att verka så löser sig det mesta av sig självt.

  En annan sak som är ganska viktig i en fungerande demokrati är att respektera sina meningsmotståndare. Hmm…

 73. billyjoejimbob skriver:

  På detta sätt (v.g. se nedan) ”respekterade” kachina sina meningsmotståndare i lokalpressen för nästan exakt ett år sedan, den 15 november 2006. Och han har fortsatt i samma anda!
  I mina ögon är en dylik person en äkta redneck av stora mått!

  ”Häxjakten”,…

  …är en självklarhet när själva grunden för agerandet vilar på ett Moment22-direktiv.

  ”Alla kan göra någonting”

  Som någon har sade, även en döende kan göra något, som att provligga sjuksängar åt fabrikanterna och skynda sig att lämna ett utlåtande innan han dör, annars får han inte betalt.

  Nej du, när fascismen gror har trångsinnet och den enkelriktade tanken,dumheten, makten. Det är bara att hoppas att de tre stödpartierna som nu försvunnit från den politiska arenan, återfår en viss grad av förnuft och sätter stopp för det här regeringssamarbetet.

 74. Kachina skriver:

  billy

  Jag blir bara så förbannad att jag nästan dör i en infarkt. Billyjoe, du är odräglig. Det kommer du att märka när ingen längre vill anlita dig. Det finns ingen ”self-made-man”. Den tanken är ett självbedrägeri av stora mått. Det finns alltid några som öppnat dörrar, sänkt trösklar och sopat banan. Den som inte själv ser det blir så odräglig att folk undviker honom.

  Ovanstående jag skrivit; ”Nej du, när fascismen gror har trångsinnet och den enkelriktade tanken,dumheten, makten. ”,……är banne mig bland det bästa jag formulerat.

 75. Kachina skriver:

  Moderatskruv = flat skalle, enkelspårig och felgängad.

 76. Kachina skriver:

  Ursäkta språket, men du har lyckats reta upp mig ordentligt, billy.

 77. billyjoejimbob skriver:

  Ursäkta mig kachina, nu förstår jag inte riktigt vad du menar. ” …….. när ingen längre vill anlita dig”.
  Tror du misstagit dig på min person.
  ??????

 78. Kachina skriver:

  Jag har häftigt humör, men det lugnar sig snabbt. Misstagit mig på din person? Nja, din person är inte så viktig att jag arkiverar dina inlägg i flera år :-)

  Du får vara vem du vill, men någon self-made-man finns inte. Kamprad vet det (för han är inte odräglig) och har distans till sig själv, i motsats till hans fan-club, en samling marknadekonom och rövslickande yuppies.

  F-n, där bar det iväg med språket igen, men alla orden finns med i Svenska Akademins Ordlista och är därmed godkända för tryck.

 79. stig2entreprenoren skriver:

  Rapporten satte fart på debatten rejält.
  Om alla läste igenom och funderade en smula och sen skrev ihop en kvartsida så skulle det nog bli en fin exposé.
  När även den lille mannen i Indien kan komma fram ur mörkret kommer världen att förändras.

 80. hillary2 skriver:

  billyboy

  varenda människa med någon kunskap i nutidshistoria känner till fackföreningsrörelsens betydelse för arbetsfreden i Sverige
  denna fred har varit avsevärt större än den i England eller i andra kontinentala länder

  jag noterar att du hackar på meningsmotståndare med invektiv och fula efterslängar –
  som en ettrig terrier
  har du inte fått din dagliga rastning runt kvarteret?

 81. Kachina skriver:

  Dirigent Johan Norberg.

  ”Ett stort problem är däremot det utanförskap
  som har vuxit fram i många rika länder, som inte främst handlar om
  ekonomisk utan social fattigdom i form av arbetslöshet, bidragsberoende
  och segregation.
  Om vi får en mer jämlik fördelning mellan länder och mer ojämlik
  fördelning inom länder kan det innebära att vi går mot en mer jämlik
  värld, eftersom skillnader mellan länder står för lejonparten av den
  globala ojämlikheten.”

  Allianzens politik i ett nötskal.

  Kan nu någon förklara hur man minskar utanförskapet genom mer ojämlik fördelning?

  Johan, här snubblar du över dina egna fötter. Rent utav logisk kortslutning.

 82. hillary2 skriver:

  Töntarna i Jönssonligan där Norberg ingår tycker att arbetslöshet segeration och sociala problem som kriminalitet gärna kan få öka bara DE SJÄLVA får det litet materiellt bättre
  någon ekonom har förvillat dem att tro att om de rika blir rikare blir de fattiga det också
  och det de tror på är konstigt nog alltid något som gynnar dem själva
  Jönssonligan är så utbota dumma att man med min ungdoms språk kan kalla dem för 5:5:or – dvs sinnessvaga människor som p.g.a. sitt handikapp inte ansågs vara
  straffmyndiga

  Annars väntar jag på att Bildt ska tala ur skägget om hr Bush jihad som innebär att han skaffar sig tillfälliga bundsförvanter som han göder med pengar och vapen så länge de gynnar hans antiintellektuella antikulturella syften
  Bush m.fl från USA syns ha en lika begränsad tolerans för människor och andra kulturer som medeltida korsfarare
  ska någon våga säga som det är – att de bedriver en egen jihad med rötter i korståg och inkvisition?

 83. billyjoejimbob skriver:

  kachina

  Här arkiveras ej. Du har möjligtvis inte hört talas om att det finns tidningar på Internet?
  Men självklart ………….. du är ju anhängare av det parti som är ökänt för sitt tidigare angiverisystem inkl. arkivering mm mm – ja, om du vill minnas kan jag ge dig ledtråden IB- affären.

  hillary2

  Den som letar efter invektiv på denna blogg söker gärna på ditt namn. Normalt sett blir man ej lottlös.
  Dock blir du ju rätt rolig ibland eftersom man inte vet om du ironiserar eller ej när du beskriver facket förtjänster. Du är ganska ensam om en sådan uppfattning – ni är några få redan frälsta som fram tills nu överlevt fackets permafrost.
  V.g. lyft ditt glas och skölj!

 84. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Smålänningen – och alla andra med för den delen,

  Din uttryckta mening: ”En annan sak som är ganska viktig i en fungerande demokrati är att respektera sina meningsmotståndare. Hmm…” – slut citat.

  Javisst är det så – eller i vart fall till 100 % acceptera att dom är som dom är. Alla gör ju så gott som dom kan, faktiskt… Att sen ”MainStreamets så framgångsrika DESinformation” gör att det inte så sällan blir lite – och inte så sällan mycket tokigt – det är ju en helt annan sak, verkligen…

  Dock – i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett – så är det allt överskuggande viktigaste av ALLT att respektera/acceptera sig själv, faktiskt…

  Ifall det är så att det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi också om oss själva – och inte så sällan minst lika mycket. Respekterar Wi då oss själva när Wi mer eller mindre okvädar/ordkvädar andra = oss själva ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 85. billyjoejimbob skriver:

  Antroposofen har talat – själv föredrar jag ”Also sprach Zarathustra”. Betydligt mindre flummigt.
  Finns även som musik i Stanley Kubricks ”Ett rymdäventyr”.

 86. billyjoejimbob skriver:

  Här i Sverige verkar många ha glömt (eller medvetet ha förbisett) Benazir Bhuttos inte alltför fläckfria bakgrund.
  Den goda Benazir möjliggjorde en gång att talibanerna fick makten i Afganistan genom att ge dessa en fristad i de ökända koranskolorna i Pakistan.
  Dessutom flydde hon en gång, tror det var -99, Pakistan p.g.a. ett hotande korruptionsavtal.
  Men vissa grupper i Sverige gillar ju korrupta politiker som Castro, Chavez, Mugabe och Bhutto, så är det bara.
  Jfr med Palmes nästan dyrkande beundran för rosenröda revolutionärer …………..

 87. Kachina skriver:

  ”Här arkiveras ej. Du har möjligtvis inte hört talas om att det finns tidningar på Internet?”

  Vilken sökmotor använder du som kan citera mig flera år bakåt, hitta en strof bland de nu flera tusen inläggen?

  Nu har det väl inte så stor betydelse utan betydelsen finns i att Johan Norberg, i skrivelsen för globaliseringsrådet, bekräftar att jag har haft rätt hela tiden. Er tydliga avsikt är att, globalt, bygga ett samhälle för Superiors och en annan sämre tillvaro för Inferiors.

  Det är exakt samma ideologi som Det Ariska Samhället, Den Ariska Rasen som lever ovanför och utav en underliggande massa Untermenschen. Er chefsideolog Johan Norberg bekräftar det i några korta meningar som jag citerat ovan.

 88. billyjoejimbob skriver:

  Lätt som en plätt, kachina. Och som vanligt är du en aning slarvig när du säger ”Flera år bakåt ……..”
  Upp med hakan and hang on Sloopy!

  http://www.norran.se/sektion_c.php?id=736806&avdelning_1=122&avdelning_2=0

 89. billyjoejimbob skriver:

  Kort fråga kachina

  Är det sant att DIN CHEFSIDEOLOG är den karismatiske Tomas Östros?

 90. Kachina skriver:

  Till alla som läser. Läs denna logiska kullerbytta från Allianzens chefsideolog en gång till.

  Johan Norberg;

  “Ett stort problem är däremot det utanförskap
  som har vuxit fram i många rika länder, som inte främst handlar om
  ekonomisk utan social fattigdom i form av arbetslöshet, bidragsberoende
  och segregation.
  Om vi får en mer jämlik fördelning mellan länder och mer ojämlik
  fördelning inom länder kan det innebära att vi går mot en mer jämlik
  värld, eftersom skillnader mellan länder står för lejonparten av den
  globala ojämlikheten.”

  Jag vet inte, men kanske Norberg, Bildt, Reinfeldt,…..mfl, kanske förstår när jag säger att det ibland kan vara svårt att veta vad man representerar efter en intellektuell irrfärd där man gått vilse och tror att man befinner sig i en position där man tror sig representera ett, men i verkligheten representerar Den Svarta Logen. Jag får hoppas att dessa förstår innebörden.

  Dessutom måste Johan Norberg läsa Schumpeter en gång till och mer ingående. Norberg har totalt missuppfattat budskapet.

 91. Kachina skriver:

  ”Är det sant att DIN CHEFSIDEOLOG är den karismatiske Tomas Östros?”

  Du har i varje fall en positiv sida,…HUMOR. Den var rolig.

 92. soli01 skriver:

  Norberg måste kunna skriva bättre. ”Jag har väl aldrig hört på maken”. Är detta rätt citerat ? Kallas inte sådant för ”insnärjning”.

 93. Josef Boberg skriver:

  SOLIO1,

  ”Om vi får en mer jämlik fördelning mellan länder och mer ojämlik
  fördelning inom länder kan det innebära att vi går mot en mer jämlik
  värld, eftersom skillnader mellan länder står för lejonparten av den
  globala ojämlikheten.”

  Både intellektuell insnärjning såvå som intellektuelle inveckling – i mitt perspektiv sett. Jag kunde nog inte gjort det obegripligare själv faktiskt, kanske…

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 94. […] utrikesminister Carl Bildt (m) kommenterar Johan Norbergs rapport. Jag har bloggat förut om Globaliseringsrådet och om tankesmedjor som […]

%d bloggare gillar detta: