Till Kiev och Tbilisi

Tidigt iväg från Gardemoen utanför Oslo i riktning först mot Kiev och därefter Tbilisi.

Att utvecklingen i såväl Ukraina som Georgien är av stor europeisk betydelse behöver knappast påpekas. Och då är det viktigt att vara närvarande för att få information, framföra synpunkter och ge stöd till de genuint demokratiska processerna.

Så det blir först ett antal timmar i Kiev. Regeringsbildningen efter valet är ännu inte avslutad. Det kommer att finnas mycket att diskutera om vägen framöver.

Ukrainas val av väg är av stor betydelse. Först och främst självfallet för landet självt. Men också för den vidare utvecklingen.

Kan ett demokratiskt och tydligt europainspirerat Ukraina bli en inpiration för kommande kursomläggningar också i Ryssland? Framtiden är öppen.

Och sedan raskt vidare till Tbilisi nere i Georgien.

Här är spänningen nu påtaglig.

Dels kring de ryskstödda utbrytarregionerna. Incidenterna kommer nu allt tätare. Risker för upptrappning är mycket påtaglig.

Behovet av konfliktförebyggande europeisk och amerikansk diplomati är mycket starkt.

Och dels i den inrikespolitiska situationen. I sig är det inget märkligt. Unga demokratier förblir unga under en icke oväsentlig tidsperiod. Men de närmaste dagarna blir den rätt militanta oppositionens kraftsamling.

I viss mån hänger dessa ihop. Den interna oppositionen leds av dem som vill ha i verklig mening hårda tag mot Sydossetien eller Abchasien.

Men det är en genuint farlig politik. Ingen borde ha intressen av nya öppna konflikter i Kaukasus. I slutändan kommer alla att vara förlorare.

Det blir timmar av flyg och timmar av intensiva samtal i länder och regioner vars utveckling kommer att vara av största betydelse för den samlade europeiska utvecklingen under de närmaste åren.

Det är så en aktiv utrikespolitik mer konkret ser ut.

37 Responses to Till Kiev och Tbilisi

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Att bryta ny mark i sydöstra Europa är hedervärt i allra högsta grad.
  Bara att ta sig an Ukraina (= 70 Skåne) borde vara en saftig karamell för EU´s flinka jordbruks- och utvecklingsexperter?

 2. Balanserad skriver:

  …och EUs jodbruksstöd, som de fyndiga Ukrainarna skulle hitta en mängd nya sätt att bruka.

  Skämt åsido, Carl Bildt är en för stor man för svensk politik :)

 3. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt,

  Dina uttryckta meningar: ”Men det är en genuint farlig politik. Ingen borde ha intressen av nya öppna konflikter i Kaukasus. I slutändan kommer alla att vara förlorare.” – slut citat.

  Mitt i prick – i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett !

  Gandhi lär han ha sagt: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they attack you, then…you win” samt att “Våldsamma MEDEL kommer ALLTID att ge en VÅLDSAM FRIHET” = inte så lite av både kloka och Intelligenta ord av Gandhi på sin tid, kanske…

  Kan inte annat än hoppas på att mänskligheten förr eller senare lär sig att ”Våld – både fysiskt, men framför allt mentalt våld – ALLTID föder – för att inte säga göder än mera av våld”, faktiskt… – BERGIS !

  Lycka till !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Det vore väl en bra taktik att ta med Ukraina i klubben snarast?
  EUs jordbruksstöd skulle gå till botten som en sten.

 5. stig2entreprenoren skriver:

  Människorna i och runt Kaukasus behöver nog få lite mer internationell exponering?
  Man kunde kaske börja ordna fler charterresor dit.
  Hela västvärlden verkar ju söka nya spännande resmål.
  Om man där nere kan börja tjäna pengar på att det är lugnt, fint och trevligt så kanske man skärper till sig?

 6. karrman skriver:

  London School of Economic and Political Science hade en föreläsning
  om Ukraina den 16/10:

  The Ukrainian Elections 2007: whatever happened to the Orange Revolution?
  Speaker(s): Dr Gwendolyn Sasse, Dr Andrew Wilson
  Chair: Professor Jim Hughes
  This event was recorded on 16 Oct 2007 in the New Theatre, East Building
  On 30 September pre-term parliamentary elections will be held in Ukraine. Can the country’s stalemate be resolved by the ballot box? Gwendolyn Sasse is based at Nuffield College, University of Oxford. Andrew Wilson is based at the School of Slavonic and East European Studies, London.
  Available as: mp3 (13 mb; approx 60 minutes)

  Bara att ladda ner mp3 filen:

  [audio src="http://richmedia.lse.ac.uk/publicLecturesAndEvents/20071016_1830_theUkrainianElections2007WhateverHappenedToTheOrangeRevolution.mp3" /]

 7. karrman skriver:

  Finns mycket intressant att lyssna på från LSE föreläsningsserie:

  http://www.lse.ac.uk/resources/podcasts/publicLecturesAndEvents.htm

 8. Bo W. Höglund skriver:

  Sverige har ju i Ukraina, till skillnad från de flesta andra länder i ”Långtbortistan”, åtminstone ett visst rykte som ”Gemensam granne” till den store och besvärlige i Kreml.

  T.o.m. mannen på gatan (i mitt fall på marknaderna) vet ju iaf. vad Sverige är hälsades bl.a. med utropet ”Schwietzia – Karel dvinatsatj – Xorosho!!”

 9. lillies skriver:

  stig

  de nya länderna från östeuropa är undantagna, de får inte samma stöd som de gamla. Även ”om” Ukraina skulle kvala in så skulle de knappast få del av det gemnsamma i alla fall.

 10. lillies skriver:

  Bo,

  inte bara gemensam granne. För några år sedan såg jag ett program från UR tror jag där de hittat en hel by i ryska delen av Karelen som talade svenska. Och det var den sortens svenska som talades på Karl XII s tid. Domtalade förvisso även ryska men deras förfäder bestod just av karoliner som hade fått stanna som krigsfångar och sedan blivit kvar. På den tiden så drog de ju ofta med sig sina familjer med i krig (som förutom att man brände och plundrade besegrade städer förlade själva stridigheterna utanför bebbyggelse). Det var en hel del språkforskare som hade varit där…och det var faktiskt inte helt lätt att förstå deras svenska.

 11. hillary2 skriver:

  EU behöver arbeta mer för att minska den människohandel som förekommer i forna kommunistländer
  sålänge människor – läs kvinnor och barn – betraktas som handelsvara saknas kanske en reell plattform för fredlig utveckling

 12. Bo W. Höglund skriver:

  Gammalsvenskby – existerar (rester av) även i dag!
  Om man är intresserad
  http://64.233.183.104/search?q=cache:8GGnNVhfA3EJ:sv.wikipedia.org/wiki/Gammalsvenskby+gammalsvenskby&hl=sv&ct=clnk&cd=1&gl=se
  En bekant till mig – ättling av några som lyckats smita hem igen – besökte platsen för ett par år sedan!

 13. lillies skriver:

  hillary,

  det kan jag i och för sig hålla med dig om. Och mycket består nog i information, åtminstone för de som lurats iväg under falska förespeglingar, som att de skall få arbeta som städerska eller dylikt och bo inneboende och/eller samtidigt studera. Att de vet vad som gäller i länderna de åker till (och givetvis så bör man se till att inte anmälan hamnar hos någon korrupt polis).

  Och därmed kunna dra en gräns mot de som gladeligen vill jobba hos t. ex. Heidi Fleiss (de finns ju dock, ofta behöver de ju inte ens vara särskilt fattiga eller utsatta..Britt Eklands dotter tog ju ”jobb” via Fleiss), för dessa är nog i längden svåra att komma tillrätta med.

 14. lillies skriver:

  Fast jag vet inte riktigt hur du kopplar det med en ”fredlig utveckling” och just till forna kommunistländer (även om det är/var ett känt problem när sovjetsystemet brakade samman). Bortsett från reellt tvång finns det kvinnor som prostituerar sig för att de måste, men sedan finns det de som gör det för pengarna..för inte så länge sedan var det väl någon miss från USA som gick ut i media och beklagade sig över dubbelmoralen hos en del arab shejker som bjöd in kvinnor från väst till sina tillfälliga ”harem”..oftast kvinnor som vunnit olika skönhetstävlingar men inte hade tillräckliga kvaliteter för att bli modeller och faktiskt tjäna några pengar på det.
  Det blev ju ett jäkla liv på hennes ”medsystrar” som tyckte hon skulle vara tyst för att hon förstörde förtjänstmöjligheterna för andra (om shejkerna skulle sluta hyra in amerikanska och europeiska kvinnor till ”semestrar” där de får pengar och presenter).

 15. lillies skriver:

  Tänk….jag har tänkt i de här banorna tidigare (och yttrat det till en del med).
  Jag fattar inte att England varit så snara med att omfamna olika avhoppare…inte så att jag direkt tänker/tror att England varit direkt involverade, men jag kan mycket väl tänka mig att den strålande agenten varit införstådd med vad han höll på med (och vem vet om han inte förgjorde sig själv medvetet?)

  http://en.rian.ru/russia/20071101/86263082.html

 16. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Lillies,

  Det här skrev jag i morse till Carl Bildt – och NU repeterar jag det FÖR Dig.

  ”Carl Bildt´s uttryckta meningar ovan: “Men det är en genuint farlig politik. Ingen borde ha intressen av nya öppna konflikter i Kaukasus. I slutändan kommer alla att vara förlorare.” – slut citat.

  Mitt i prick – i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett !

  Gandhi lär han ha sagt: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they attack you, then…you win” samt att “Våldsamma MEDEL kommer ALLTID att ge en VÅLDSAM FRIHET” = inte så lite av både kloka och Intelligenta ord av Gandhi på sin tid, kanske…

  Kan inte annat än hoppas på att mänskligheten förr eller senare lär sig att “Våld – både fysiskt, men framför allt mentalt våld – ALLTID föder – för att inte säga göder än mera av våld”, faktiskt… – BERGIS !” – slut citat.

  Lycka till Lillies !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 17. lillies skriver:

  ”Lycka till”

  Med vadå? Jag har inget särskilt projekt på g, som jag behöver lyckönskningar för.

  hillary,

  om människohandel…var placerar du porrfilm? Det finns väl flera som deltagit och blivit rätt kända aktriser i detta som efteråt gett en annan mindre glamorös bild av det.
  Klas Eklund (ekonomen) har väl en son som har gjort porrfilm i USA och han verkar ju mest tycka det var en kul grej..jag har för mig att han nämnde det som att han ändå pippade runt och kunde lika gärna göra det på film och få betalt i en intervju där han mest verkade rycka på axlarna åt det. Men det är förmodligen annorlunda för män än kvinnor, även i hur de bemöts (även om det i vissa kretsar det kanske ger någon slags högre status).

 18. lillies skriver:

  josef,

  ”Kan inte annat än hoppas på att mänskligheten förr eller senare lär sig att “Våld – både fysiskt, men framför allt mentalt våld – ALLTID föder – för att inte säga göder än mera av våld”, faktiskt… – BERGIS !””

  Du kanske bör rikta den till hillary som är så glad i och tala om vilka ”smockor” jag ”bett om” (i vart fall i hennes värld)

  ….i övrigt håller jag inte nödvändigtvis med om påståendet, även om det säkert stämmer många gånger. Åsa Peterson skrev en kolumn nyligen med samma tema och det finns väl lika många exempel på där folk har blivit less på våld och istället ägnat sig åt något annat.

 19. lillies skriver:

  Och angående våld (och särskilt mot kvinnor)…..vad är kachinas inställning om kvinnan som såg blev misshandlad i Turkiet var någon extremliberal som hade lovat bort mannens syster till någon trafficing organisation (utan någons medgivande)…eller än värre, hade ordnat au pair plats i något västerländskt land men där flickan hamnade på bordell (och kvinnan som fick stryk varit medveten om hur landet låg om detta)?
  Är det även i dessa fall särskilda hänsyn som skall gälla beträffande våldsutövning bara för att det är en kvinna som får stryk?

 20. hillary2 skriver:

  lillies

  du undrar var jag placerar porrfilm? svar : på nätet
  och jag försår josefs Lyck

 21. hillary2 skriver:

  a till!

  istället för att gräva ner dig i hur Klas Eklunds son resonerar kanske du skulle fundera på hur du bemöter människor – det finns väl ingen anledning att ”klä av dem”?

 22. lillies skriver:

  ???

  Jag har inte grävt ned mig i hur Klas Eklunds son resonerar, det var en observation jag gjorde i mycket snabbt förbigående eftersom du drog upp människohandel (vilket jag inte flördjupat mig närmare i eller ens avser att göra-fördjupa mig närmare i alltså).

  ”kä av dem”?? Sorry, kanske det är du som bör sluta upp med dina gissningslekar och spekulationer. jag är knappast typen som springer och klär av folk, vare sig på riktigt eller via photoshopseanser i fejkkategorin. Kan du förklara vad du menar?

 23. lillies skriver:

  Jag har vare sig stulit någons kläder eller haft något att göra med någon som klätt av sig i mer eller mindre offentliga sammanhang (jo, när jag var i tonåren och vi söp till så hade jag några kompisar som streakade men jag deltog aldrig i det). Det är dock inte mitt ansvar om folk, klär av sig vid fel tillfälle.

  För dens skull är dock ingen puritan bara för att jag är konservativ, när jag var 14 år så kunde jag faktiskt dricka en 75a whisky själv och fortfarande gå omkring och prata och socialisera (nu förtiden dricker jag sdock mycket sällan och då ganska lite). Jag lyckades till och med vinna en sådan där jättestor nalle på ett tivoli men eftersom vi nyligen kommit dit så gav jag bort den till ett par med en unge i en sittvagn som var på väg därifrån eftersom jag trots en 75 whisky hade sinnesnärvaro att inse att jag antingen skulle slarvat bort den eller haft sönder den om den fått följa med på resten av kvällens äventyr.
  Men jag fick verkligen tjata på dem för att de skulle ta emot den,även om ungen i vagnen såg överlycklig ut, men det är väl också typiskt Sverige.

 24. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 25. hillary2 skriver:

  lillies

  jag konstaterar att du inte förstår uttrycket ”klä av” i överförd utan enbart bokstavlig betydelse samt att du skriver sårande anmärkningar om dina medmänniskor här på Bildts blogg utan att förstå detta – det var vad jag menade med ”klä av”
  du är mer uppriktig än andra människor för att du inte förstår det sociala samspelets outtalade regler?

 26. lillies skriver:

  hillary

  jag förstår uttrycket ”klä av” även i överförd bemärkelse men du verkar inte begripa att jag anser att jag inte har gjort det.

  ”Sårande anmärkningar”…..som vadå, att jag sågat bl.a en del av dina eller kachinas argument?!?!?
  Leverera bättre argument i såfall …..fröken ”du bad om en smocka”…det är ju i så fall inte jag som ”klär av” utan snarare mina medmänniskor som strippat? Är det inte?

  Eller avser du att jag ibland uttrycker min åsikt om vad offentliga personer sagt eller gjort?

 27. lillies skriver:

  Jag förstår det sociala samspelets ”regler” men det är bara i skyddade verkstäder och för mycket små barn som man applåderar något som ligger under genomsnittskvalitet.

 28. lillies skriver:

  Eller avser du sådana ”sociala samspels regler” som att Hillary Clinton ska rösta likadant som de andra senatorerna för att sedan klandra andra för att ha ”lurat” henne (dock är det tydligen inte ursäktligt och noll toleransnivå för att andra kan ha blivit missledda)?

 29. lillies skriver:

  hillary,

  jag menar med i förhållande till människohandel som du hade åsikter om vad EU bör bekämpa. Porrfilm visas ju även i olika kabel TV paket, åtminstone när jag hade Canal + så ingick ju porrfilmerna i samma paket som sport och andra filmer.

  På nätet finns väl både sådant som är frivilligt (vare sig det gäller hemvideor eller prostitution som t. ex. där svenska tonårsflickor var villiga att ha sex med den där HIV killen mot pengar eller saker) eller filmer som inte är frivilliga (och kan utgöra förtal).

  Och vad har det med josefs ”lycka till” till mig att göra? Jag vare sig arbetar med det området eller har någon särskild åsikt om det eller är ens särskilt intresserad (och även om jag kan se vissa komiska inslag runt Bingo Rimer gänget som dyker upp i aftonbladet eller expressen íbland så ligger inte min humor smak åt Benny Hill hållet heller).

 30. hillary2 skriver:

  lillies

  porr är för mig profitering på andra människors sexuella behov och kan i många fall säkert gå under beteckningen människohandel
  kvinnor ges droger för att stå ut med förnedrandet och fejkandet och kommer i beroendeställning
  men hur ofta prostituerar sig inte löntagare – dvs tänker I´m in it just for money
  porr kan dock ge ett mått av kvinnofrid då mannen inte har anledning att bli f.d. på sin hustru för att hans penis är slak om han får upp den med annat stimuli

 31. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst Hillary,

  Din uttryckta mening: ”men hur ofta prostituerar sig inte löntagare – dvs tänker I´m in it just for money” – slut citat.

  Tja – min erfarenhet är att som Princip gör mer eller mindre ALLA detta, faktiskt…

  Den här kommentaren gjorde jag för några dagar sedan på bloggen
  http://blogg.expressen.se/gretagarbo

  – ”Det här: ”Forskning, socialarbetares vittnesmål liksom åtskilliga vittnesmål från prostituerade själva visar att det bakom prostitutionen snart sett alltid finns en problematik som rör missbruk, trauman, fattigdom eller andra liknande förhållanden.” – slut citat

  – Som Du kommenterade med det här: ”Det här är lögn och det vet ni. Fattigdom står bakom vartenda hederligt arbete. Hur många skulle kämpa sig iväg till ett jobb varenda morgon, om de inte behövde lönen? Vad beträffande det andra, vilka prostituerade har vittnat om det? Inte jag och mina frivilliga kolleger iallafall.” – slut citat.

  Speciellt – ”Hur många skulle kämpa sig iväg till ett jobb varenda morgon, om de inte behövde lönen?” – kan jag styrka att det inte skulle vara särskilt många, faktiskt…

  1991-92 intervjuade jag ca 100 personer [egna företagare, högre tjänstemän, lägre tjänstemän, hantverkare, vårdpersonal, affärsfolk, städare osv – fast faktiskt ingen sexsäljare, min anm. nu] med överraskningsfrågan – ”Skulle Du gå till Ditt jobb ifall Du ograverat fick Din lön i alla fall ?”

  Alla svarade direkt NEJ – utom en som sa: ”Nja – jag skulle nog gå hit då också – men inte så mycket och så ofta som nu, faktiskt…”. Så mitt i prick – i meningen att ALLA är faktiskt mer eller mindre inkomst-Prostituerade, VERKLIGEN…” – slut citat.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 32. hillary2 skriver:

  mitt citat var bakvänt – I´m just in it for money – skulle det stå
  sysslolöshet tror jag ingen önskar – inte heller helt oorganiserad tillvaro
  men det biologiska belöningssystemet blir tyvärr ofta endast partiellt tillfredsställt – med lönekuvertet – i nutidens västerländska arbetsliv

 33. Josef Boberg skriver:

  Hillary2,

  Din uttryckta mening: ”mitt citat var bakvänt – I´m just in it for money – skulle det stå” – slut citat.

  Jaha – men det är väl inte så konstigt – för vad är det som inte är bakvänt – för att inte säga bak och fram och upp och nedvänt i wår värld i dags dato ? Det gäller ju att ta seden – eller kanske skeden som dom gör där Wi är, kanske… – för annars blir det ju civil olydnad, tror jag… – och det kan få högst kännbara följder för den enskilda personen, faktiskt…

  Ha det… :-)
  vännen Josef

  PS. Civilkurage kan de kallas för också – och det är ju inte det vanligast förekommande i dags dato i mitt kära fosterland Sverige, faktiskt… I vart fall inte i mitt mer än 66-årae perspektiv sett, faktiskt… DS.

 34. hillary2 skriver:

  josef

  apropå civilkurage så tror jag att det är det som är det bästa kittet i samhället
  någon eller några gör eller säger det fler bara tänker och så uppstår en härlig vi-känsla…

 35. mrmhalland skriver:

  hillary2 :

  Visst är det så, man måste maba se till att det inte blir en ”Vi- mot dem-känsla”.
  Det är lätt hänt när man tror sig föra mångas talan.

 36. mrmhalland skriver:

  maba…skulle vara bara….

%d bloggare gillar detta: