Gamle Logen

Jag tvingas erkänna att jag tillhör dem som har en också känslomässig bindning till det nordiska och nordeuropeiska samarbetet. Vi hör samman på ett sätt som känns mer än det kan förklaras.

Så var det då i kväll utdelning av litteratur-, musik-, miljö- och filmpriserna i Gamle Loge alldeles invid Akershus Festning i Oslo.

Sara Stridsberg fick litteraturpriset, förklarade att hon inte var någon mästare på att hålla tal och läste med inlevelse upp en sida eller två ur sin bok Drömfakultetet.

Språkbehandling av dignitet. Talang utan tvivel.

I motiveringen till priset sägs att hennes roman präglas av ”enorm energi och språklig vällust.” Och det intrycket fick man sannerligen.

Musikpriset gick till Eric Ericsons kammarkör från Stockholm. Att Eric Ericson – som personligen fått samma pris tolv år tidigare – fanns närvarande i den Gamle Loge föranledde än mer ihållande applåder.

Hans insats för svensk och nordisk körmusik kan knappast överskattas.

Och när det hela var slit pallrade vi oss så till Akershus anrika gamla fästning för den traditionella mottagningen.

Statsminister Jens Stoltenberg berättade om hur drottning Margarete – Kalmarunionens drottning – på sin tid hade suttit på Akershus och skrivit brev till Köpenhamn om hur eländigt det mesta – mat, uppvärmning – var på den tiden.

Måhända. I kväll var det i alla fall gediget annorlunda.

En genuint trevlig – och nyttig! –  nordisk kväll.

16 Responses to Gamle Logen

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Att belöna nordiska individer med litteratur-, musik-, miljö- och filmpriser i en nordisk högtravande cermoni är säkert lovvärt och vackert, men var finns de samnordiska projekten där flera nationaliteter arbetar sida vid sida och ”svettas” tillsammans för att föra den nordiska fanan framåt?
  Här borde finnas utrymme för betydligt mer initiativrikedom och kraft?
  ”Runway ahead” som skylten anvisar är väl ett bra uttryck?

 2. hillary2 skriver:

  Eric Ericsson kan inte få för många utmärkelser – han är fantastisk
  och en utmärkt representant för alla de inspirerande körledare vi har i Norden

 3. lillies skriver:

  Hoppas att frk (eller fru numera) Stridsberg inte är lika nedlåtande mot de som vare sig är homosexuella eller extremfeminister som hon var under tiden vi pluggade i Uppsala. Visserligen kände jag inte henne särskilt väl men vid det enda tillfälle jag hade en konversation men henne av något mera privat natur så tyckte jag hon hade lite tendenser till att skriva andra på näsan om deras val av liv och partner.
  Men hon skriver säkert bättre romaner än vad hon skulle vara jurist. Det betvivlar jag inte (efter att ha läst utdrag av hennes verk i Aftonbladet).

 4. lillies skriver:

  ”energi och språklig vällust”. Bara inte talangen mynnar ut i att man kräver lagstiftning om man måste hångla med människor av samma kön med mindre än att de annars känner sig förföljda…

 5. lillies skriver:

  Fjellner såg ju lycklig ut på moderatstämman och lät förstå beträffande frågan om samkönade äktenskap att ”nu måste kd ändra sig”…varför skulle de de? Varför kräver homosexuella att få gifta sig hos de som inte delar uppfattning?

  Per Svensson skrev rätt bra i veckan om frågan. Varför skall kyrkan (eller enstaka präster) tvingas göra inskränkningar på en värdering som de har när den grundläggande värderingen ändå inte delas av särskilt många homosexuella. Svensson nämnde även om jämförelser med registrerade partnerskap sedan det infördes och äktenskap under samma period. Även OM de påstådda siffrorna om 10% av befolkningen som är homosexuella (vara större delen i smyg då) så är det ändå en försvinnande liten del som velat ingå partnerskapp jämfört med de heterosexuella par som har valt att leva i legaliserad samvaro. Han nämnde också spridningen av olika könssjukdomar som också syntes peka i riktningen att heterosexuella som andel av befolkningen i högre grad lever efter tvåsamhetsnormen jämfört med homosexuella…så varför skall då kyrkan (och även en del som inte hör dit) ge avkall på en idologi som de tror på bara för att den skall bli tillgänglig för en grupp som ändå verkar ha ett mycket begränsat intresse av att verkligen ingå i den?

 6. lillies skriver:

  Och ju mer liberaler jag hör (oftast från vänster) desto mer konservativ tenderar jag att bli. Vare sig det är Daniel Nylen som förfäktar iden om att man inte får vara kritisk mot svenska kändisar (jo, visst är Sverige litet men kräla så för sina ”intervjuobjekt” behöver man väl inte?!?!?)…eller för att knyta an till Svenssons artikel, där det nämndes att svaret från de homosexuellas organisationer på uppgiften om att syfilis och en del andra könssjukdomar som främst sprids bland homosexuella män som haft oskyddat sex med okända partners är ”Det behövs mer information”….men för sjutton…är det något vi blir överösta med i det här landet så är det väl sexualupplysning?!?!?

 7. weneedtoknow skriver:

  lillies,

  ”Informationsstressad”??? Det skadar inte om du skruvar ner volymen lite…

  O.S.A ej

 8. Kachina skriver:

  Jag har under kvällen sett både Rapport och Aktuellt, som handlade om ett, Schenström.

  Jag kan bara säga; Nå´t så fruktansvärt tragiskt.

  Jag tycker Reinfeldt gjorde rätt när han tog in henne som statssekreterare. Duktiga människor skall man ge chansen, men man får se till att inte bränna ut dem. Det här får bli en lärpenning för dig Fredrik och alla andra moderater. När en människa blir utbränd, ställer sig hjärnan i standby-läge. Den här tjejen är för intelligent för att ha satt sig i den situationen, supa sig full under jour, om hon inte varit övervarvad och inte använt alkoholen som ett medel att varva ner.

  Den här avgången är något helt annat än Stegö och den andra fjollan, de som lever ovanför samhället i ett ”virtuell” elitsamhälle, där man inte betalar TV-licens eller lyder de lagar andra får lyda.

  Det är fruktansvärt synd om denna Schenström och i det här läget är det faktiskt synd om Fredrik också. Men, han måste tänka på att han tog ut för mycket ur henne. Det är en sak. Den andra saken han måste tänka efter kring, är varifrån kärnan i hans politik kommer, från Bush förmedlad genom Borg, Stegö, fjollan och säkert även Schenström.

  I den meningen är det bra att det hände. Tills nu har andra tänkt åt dig, nu får du börja tänka själv, inte i korta logiska bitar utan i långa tankekedjor.

  Nu har ni moderater sett utbrändhet på nära håll. Hjälp henne tillbaka och ha sedan bättre förståelse för andra som drabbats.

 9. lillies skriver:

  weneedtoknow,

  Beträffande vad?

 10. lillies skriver:

  weneedtoknow,

  jag håller faktiskt till viss del med om de synpunkter som Per Svensson redogjorde för i den kolumn han skrev. Visserligen är de kristna (och andra religiösa) och andra icke religiösa konservativa kanske en minoritet till antalet men ändock så verkar det som att en än mindre minoritet varit väldigt högljudda och kräver saker inte ens majoriteten i deras egen grupp verkar vilja ha. Och med dessa finns förstås Birgitta Olsson som verkar förfäkta iden om attt föra in rätten tilll homosexualitet som världsomdanande fredssträvan där folk fortfarande får sina barn söndersprängda (eller knappt kan föda sig själva med anledning av olika katastrofer de själva har mycket litet inflytande över).

 11. Kachina skriver:

  om alla blir homosexuella, finns det inga barn att spränga i luften och inga bekymmer med att föda sig själv.

 12. Kachina skriver:

  Det var ett skämt :-)

  Jo, jag vet, jag har lite underlig humor.

 13. Kachina skriver:

  Ja, hillary, det verkar vara lite ”Jönsson-ligan” över vår regering, både när det gäller rikets och privata affärer.

  Dock, unnar jag Ulrika dessa 2 miljoner. Vad jag förstår är hon en som jobbat sig ”till graven”, trott att livet och jobbet är samma sak.

 14. lillies skriver:

  Jag förstår att du skämtar Kachina men det finns ingen poäng i det (jo en viss poäng när det gäller hur stort ”problem” brist på skydd för just homosexuella är i olika delar av världen), Sara Stridsberg har ju barn, liksom många andra homosexuella.

  Och, ifall det är så att ”weneedtoknow” menar att jag ska skruva ned volymen för att det råkar vara så att just UD traditionellt har en hög andel homosexuella så tycker jag det är ännu mer ”off target”. Likaså den förutfattade meningen att frågan handlar om att den som företräder den skulle vara homofob, vilket inte alls behöver vara fallet. De flesta homosexuella jag har träffat på har inte alls haft någon nedlåtande attityd gentemot de som lever i traditionella förhållanden (eller är singlar). Och jag är inte alls emot att de skulle kunna skapa sig en status på deras förhållande som ger dem samma rättigheter beträffande försäkringar, skilsmässa arv m.m. som heterosexuella…men varför kräva att få ingå i något man tydligen inte tror på (gifta sig till”äktenskap” i kyrkan)?

  Det är ungefär, ytligt men konkret, som att man skulle kräva att få gå med i en båtklubb men eftersom man inte är intresserad av båtar så kräver man att de skall ändra inriktning och syssla med bilar istället.

  Sedan kan man ju även diskutera hur ”inskränkta och mossiga” olika välgörenhetsorganisationer är…såväl kyrkan som en del andra organisationer ger ju sitt bistånd utan något krav på att man skall ens dela deras värderingar och/eller tro.
  Där jag bor får ungdomar förvara musikinstrument och använda lokaler utan kostnad för att repetera med band och dylikt, i princip det enda kravet är att det inte får förekomma alkohol eller droger där.

  Även om du skulle råka vara homosexuell och råka ut för en skada i t. ex. Burma där svenska kyrkan driver bl.a. sjukhus, så får du mycket sannolikt vård om de har plats och resurser.

 15. lillies skriver:

  Såg i dagens SvD att Per Ericsson har gått bort, vad trist. Jag visste inte att han var sjuk men hade noterat att han inte haft någon artikel inne på ett tag.

 16. lillies skriver:

  Angående ”Schenström affären”….jag har viss sympati för henne även om jag kan tycka att det var oerhört klantigt (och att hon fört lite märkliga ideer). Och det är nog inte ens fel att en fått för mycket ansvar i förhållande till erfarenhet (och till viss del så tror jag att utbildning spelar roll, även om det i Sverige är som att svära i kyrkan, speciellt då det gäller politik).

  Jag håller verkligen inte med Sjödin i inlägget hon gjorde i gårdagens Expressen, även om den rent emotionella motivationen för det kanske var lovvärt. Sjödin verkade helt ha missat poängen med varför det var olämpligt att Schenström drack vin med just den personen vid det tillfället (när hon var i tjänst)..även om jag tror att de spridda påståendena om berusningsgraden är betydligt överdriven. Och Schenström som jobbat med reklam och kommunikation borde kanske begripit bättre än att sätta sig i den positionen.

  Men för att stjäla ett uttryck som även passar här:


  ….
  I am with the late Len Murray on opinion polls. They are, he once said, like bikinis: “What they reveal is interesting, but they conceal the crucial information.”
  …”

  http://www.ft.com/cms/s/0/ff0a4276-88ae-11dc-84c9-0000779fd2ac.html?nclick_check=1

  Kanske man kan hoppas på mindre inslag av PR trollkarlar som i stort mest skapar misstänksamhet och tvivel (jag tror inte vare sig folk i allmänhet eller journalister är så dumma att de inte märker bräckliga fasadbyggen).

%d bloggare gillar detta: