Från Stortinget

Efter en eftermiddag i det norska stortingets intima plenisal under den berömda bilden från Eidsvoll. Jag deltar i det Nordiska Rådets diskussion om utrikes- och försvarspolitiken.

Ilkka Kanerva från Finland föredrog utrikesministrarnas redogörelse och Christina Husmark Pehrsson ryckte in i Sten Tolgfors ställe och föredrog försvarsministrarnas dito.

Jag hade anledning att påpeka att det verkligen är ett nytt nordiskt samarbete när vi öppet och framtidsinriktat kan diskutera samarbete också på det försvarspolitiska området på det sätt som vi nu gör.

Men samtidigt att detta ju alls icke är något alternativ till våra respektive existerande europeiska och atlantiska förpliktelser, utan i stället ett komplement som kommer att framstå som allt viktigare och viktigare inte minst på den mjuka säkerhetspolitikens område.

Och att mycket står att vinna med ett närmare samarbete också när det gäller olika freds- och stabilitetsoperationer i olika delar av världen.

Nu hastar det vidare till ett öppet hus om globaliseringen och de nordiska länderna.

Säkert kommer jag att ha anledning att notera att Sverige klättrar några positioner – från plats 14 till plats 7 tror jag det var – i den mätning över internationell konkurrenskraft som World Economic Forum presenterat i dag. Ny politik ger nya möjligheter.

Dock bör det nog också noteras att Danmark ligger en bra bit före oss på position nummer tre. En flexibel ekonomi är nyckeln till framgång.

Jag är rätt säker på att från Oslo frånvarande Anders Fogh Rasmussen och Per Stig Möller kommer att passa på att peka på detta i den pågående intensiva danska valrörelse.

I kväll blir det så traditionell utdelning av Nordiska Rådets litteratur- och musikpris. Alltid lika inspirerande.

Och därefter stor mottagning på Akershus med statsminister Jens Stoltenberg som värd.

25 Responses to Från Stortinget

 1. briggen skriver:

  Mycket bra med ett förstärkt noridskt samarbete! Jag gillar Norge, Finland och Danmark också…

 2. lillies skriver:

  ”Flexibel ekonomi”

  Läste just att Fogh Rasmussen har lite problem med sin skatteminister som i en kolumn i dagens Politiken jämförs med Sonny Corleone.

 3. lillies skriver:

  Husmark Pehrsson, är det inte hon som har gjort socialförsäkringsutredningen?

  Vad sa hon då…Sverige behöver inget försvar, vi kan ställa upp personal från Rättspsykiatriska kliniker och låta dem ränna nakna med gevär och vodkaflaskor kring gränsen?

 4. soli01 skriver:

  Ibland kan räddningen vara att ställa en fråga. Ganska smart . :)

 5. Leo Occam skriver:

  Mitt intryck är att vår alliansregering söker samarbete med våra nordiska grannar på ett sätt som den av folket utsparkade vänsterklicken skydde.

  För vänsterregimen var umgänge med och anpassning till korrupta djungelstater mer naturligt, ja det enda naturliga !

  Tack för det Calle och fortsätt så. Här har du verkligen folkets stöd.

 6. hillary2 skriver:

  många danskar tar besvärligheter med knusende ro och ses ekonomitåget köra av rälsen säger de kanske – ja ja men vi åkte i första klass

 7. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 8. aldrimerdancenter skriver:

  Den viktigste saken Nordisk råd kan samarbeide om i tiden som kommer er klimatiltak.

  Norge har jo – ufornuftig nok – stilt seg utenfor EU. Vi kan bare håpe at de nordiske EU-lendene støtter Norge m.h.t. å få lov til å finansiere utvikling av CO2-rensing av gasskraftverk. Noen EU-land mener at denne statlige støtten til miljøvennlig teknologiutvikling medfører konkuransevridning, og må forbys.

 9. Kachina skriver:

  Leo

  ”Mitt intryck är att vår alliansregering söker samarbete med våra nordiska grannar på ett sätt som den av folket utsparkade vänsterklicken skydde.”

  Njae, gjorde de det? En Storebrors-mentalitet satte väl käppar i hjulen och dessutom saknades förmågan, till och med tanken på att bedriva en aktiv typ av utrikespolitik som vi ser idag.

  Carl Bildt verkar ha förmågan att engagera och förena, både folk och politiker. Vi får hoppas att EU tar tillvara den resursen när de skall välja en talesman för den gemensamma utrikespolitiken.

 10. stig2entreprenoren skriver:

  ..knusende ro..
  På 70-talet i strejkernas England före Thatcher, då pundet värderades till 7 kr och ekonomin gick trögt. När engelsmännen tillfrågades så blev svaret: ”Det var värre under kriget”.
  Några tog dock tag i problemen och började jobba konstruktivt…
  ie.
  Inget är omöjligt.
  Allt går att fixa.
  Ibland måste det dock bli lite tufft innan man skärper till sig.
  Optimisten ser en utmaning och en uppgift i varje problem.
  Aldrig tidigare i historien har förutsättningarna varit bättre än nu.
  Utmana vetenskapen och teknikerna så kommer vackra saker att hända.

 11. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon AldriMerDanCenter

  Dina uttryckta meingar: ”Den viktigste saken Nordisk råd kan samarbeide om i tiden som kommer er klimatiltak. Norge har jo – ufornuftig nok – stilt seg utenfor EU. Vi kan bare håpe at de nordiske EU-lendene støtter Norge m.h.t. å få lov til å finansiere utvikling av CO2-rensing av gasskraftverk. Noen EU-land mener at denne statlige støtten til miljøvennlig teknologiutvikling medfører konkuransevridning, og må forbys.” – slut citat.

  Verkligen synd att Du också har gått på den globala MaktElitens = IPCC´s = FN´s Klimatpanels rena BLUFFAR och nitar – om att CO2 utsläppen är mänsklighetens huvudproblem miljömässigt – när det egentligen är IT-smogen, FAKTISKT… – VERKLIGEN !

  IT-smogen är det för stunden mest AKUTA miljöprpblemet – och det absolut värsta miljöProblemet som mänskligheten någonsin har haft HISTORISKT, faktiskt… – i vart fall i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett. Om detta har jag ordat inte så lite under bland annat rubrik nr nr F60 på http://boberg.nl

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 12. Kachina skriver:

  stig

  ”Ibland måste det dock bli lite tufft innan man skärper till sig.”

  Gränsen mellan tuff och dum, är nästan omärklig.

 13. lillies skriver:

  Om huruvida gränsen mellan tuff och dum är ”nästan omärklig”….tja, har man synfel så.

 14. lillies skriver:

  För att parafrasera Mitch Alboms senaste kolumn i JWR…ibland kan gränsen mellan tuff och dum kanske gestatlta sig som en slags extensiell maskeraddräkt helt i svart föreställande Donald Rumsfelts samvete (nu skrev inte Albom om tuff och dum utan om det lätt löjliga han ser när vuxna skall efterapa barns seder om att klä ut sig, eftersom Halloween är något där).

  Om Schenströms avgång. Lite synd att hon skulle behöva gå för en sådan sak (även om den inte alls var en bagatell)..hon har ju uppenbart en hög kapacitet men kanske inte för den nivån. Om det är så att hon haft styrande inflytande över vad som ska kommuniceras (och hur) över övriga statsråd så är det ganska anmärkningsvärt med tanke på att de olika departementen besitter i flera fall komplicerade områden som de som arbetar inom områdena med mångårig erfarenhet inte finner lätta lösningar för.
  I så fall är det inte särskilt konstigt att det här och där har poppat upp förvånade kommentarer i vissa frågor , i bästa fall, eller ibland rent ilskna eller förlöjligande.

  Själv tycker jag att Reinfelt verkar ha den kunskap och erfarenhet från mångårigt tragglande i riksdagen så att han inte skulle behöva delegera bort just de delarna till någon som tydligen saknar de mest basala kunskaperna (även om hon i övrigt är väldigt driven och effektiv). Låt vara att hon kanske kan vara någon slags samordnare och bollplank men att till exempel låta henne gå ut till företrädare för media och säga saker som ”det ska vi se om vi kan sätta stopp för” beträffande t. ex. meddlarfriheten blir ju lätt komiskt för de som har kunskaper om vad som krävs för att ”sätta stopp” i en sådan fråga (vilket även Abrahmasson på SvD varit inne på vid något tillfälle).

 15. lillies skriver:

  Någon som borde fundera på att även få sina artiklar publicerade på engelska är ju Johan Hakelius. Jag finner dem ofta vara mycket observanta om än med en undertonad egg och skärpa i dem.

 16. Kachina skriver:

  Många dekorerade modiga män, har helt enkelt bara varit lite dumma, som Sven Dufva vid Virta Bro.

  Det är inte speciellt intelligent att springa mot en kulspruta, men flera har gjot det och överlevt, ibland så länge att de hunnit ta emot medaljen innan de stupade i nästa slag.

  Men i dagsläge gäller att Allianzens politik är inte tuff, utan lite dum. Förutom att ge bort ett gymnasium till en partikamrat, visar det sig att moderater lever ett liv ovanför oss andra. Det som gäller oss, gäller inte dem, som att betala TV-licensen och hålla sig nykter när man har jour. Att sedan hemligstämpla ett gammalt jourschema är inte tufft, det är dumt.

  Men, det dummaste av allt, är ändå talet om 1,5 miljoner som är i utanförskap och skall ut på arbetsmarknaden. För att komma upp i de talen måste man räkna in senildementa ålderspensionärer och skolungdomar i gymnasiet.

  Det är så himla dumt att vi omedelbart skär ner till 1 miljon, sjuka och arbetslösa och allt annat. Där vann Allianzen röster genom att spela på Jantes solarpleexusnerver. Han måste jobba och försörja de som går hemma och inget gör. Men låt oss säga att Jante plötsligt utrustas med två hjärnceller till och inser attt de sjuka, är faktiskt så sjuka att de inte kan utföra de arbeten som finns tillgängliga. Då drar vi bort yttterligare femhundratusen.

  Då återstår femhundratusen som skall in i arbetslivet, och där kommer den ultimata dumheten in. Det finns bara tre lösningar om Jante inte skall få magcancer av illamåendet;

  1/ Vi gasar ihjäl alla arbetslösa.

  2/ Vi gasar ihjäl femhundratusen som har arbete, så får femhundratusen jobb.

  3/ Vi kan också sänka arbetstiden så att fler ryms på arbetsmarknaden. Min far föddes 1915 och dog 2000. Han var med om att det drogs in elektricitet, en lampa i köket, radion kom, bilen kom, TV-kom, han kunde flyga till Jerusalem på några timmar, tidigare otänkbart i det lilla bönhuset i Segerlund, han såg folk gå på månen, han stod i samma skogar där han avverkat med fogsvans, hade några timmars promenad innan han kunde tala med en människa, där stod han och tog upp en telefon ur fickan och ringde hem. Den utvecklingen ledde till att arbetsdagen kortades från tolv till åtta timmar och fem veckors semester.

  Frågan är, stannade utvecklingen när farsan dog?

  Nej, men tydligen stannade den borgerliga tankeverksamheten. Allianzen har låst sig till två val som slutlig lösning. Deras politik går inte ut på annat. Tekniken tar jobben och vi kommer en dag till den punkt då de måste välja, ettan eller tvåan, för trean ryms inte i deras medvetandesfär.

 17. lillies skriver:

  Ja du Kachina…de kanske redan har börjat. Nyligen såg jag att Outokompo i norra Finland hade råkat häva in radioaktivt material i ugnarna och bränt det. Nu drabbar ju inte utsläppen det omedelbara närområdet (och det renas väl på något sätt idag). När jag var liten så var det ganska vanligt med höga metallhalter i marken och luften ibland (vilket tillstörsta delen kom från Outokompo) och det var visserligen inte uran eller något dylikt utan någon lättare variant.

  Men bra poäng om Nordiska ministerrådet, när jag läste offentlig internationell rätt så handlade det inte så mycket om mänskliga rättigheter utan om just nyttjande som förvisso sker på eget territorium men som stör andra länder. Om nordiska minister rådet arbetar integrerat med saker som är gemensamt intresse för närområdet (och givetvis inte går på tvärs med EG regler) så är det väl bra om de kan verka för lösningar. Det är dock sällan man hör något om dem.

 18. lillies skriver:

  Om du frågar mej om utvecklingen stannade ”när farsan dog” så lever han än i vart fall min (även om jag ibland önskat livet ur honom men det är ömsesidigt..beträffande båda mina föräldrar. Och ingen har några ”hard feelings” om det heller).

 19. smalanningen skriver:

  Aha lagstiftad arbetstidsförkortning?

  Let´s walk down that road again.

  Jag tror, lite som Kachina säger, att framtiden mycket väl kan handla om förkortad arbetstid för flera av oss. Men där vi skiljer oss åt är att Kachina säger ”lagstifta” och jag säger ”låt företagen och deras anställda välja”.

  Det finns framgångsrika exempel – främst inom den allt mer automatiserade industrin – där företag faktiskt lyckats öka såväl produktivitet som NMI (Nöjd Medarberare Index) med kortare arbetstider. Låt därför detta bli en konkurrensfaktor, inte en pekpinne.

 20. Kachina skriver:

  ”…jag säger “låt företagen och deras anställda välja”.

  Visst, det är lätt för företagen att få folk att jobba dygnet runt. Schenström är ett typexempel på hur det slutar. En mycket nyttig lärpenning för Allianzen, om de lär av den.

  ”där företag faktiskt lyckats öka såväl produktivitet som NMI (Nöjd Medarberare Index) med kortare arbetstider. ”

  Det är bra, men jag tror att man måste lagstifta. Idag är det i huvudsak ”de feta grisarna” som omvandlar effektiviteten till eget lyxliv.

 21. soli01 skriver:

  Kachina – har inte du varit en av dom”grisarna” :)

 22. Kachina skriver:

  Njae, jag tjänade bra, inte svinaktigt bra.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1154489.ab

  Det visar sig att Moderaterna tydligen är de största fuskarna i Sverige Efter sig själv känner man och dömer man. Mycket svårt att bilda statsledning ur det materialet.

  Med Ulrika Schenström tycker jag mig spåra något helt annat, en överarbetande, duktig medarbetare där hjärnan till slut gick i standby-läge, tog en paus alldeles själv utan att personligheten märkte det.

  Här räcker det inte med 2 milj. i fickan och rubriker om svek. Här gäller det att moderaterna ställer upp. Lämna henne inte ensam i en stuga i skärgården.

 23. soli01 skriver:

  Apopå alla avslöjanden som nu haglar friskt, finns det heltidsanställda personer som har som enda uppdrag att ”gräva”. Sverige är fantastiskt, det är så sant! Jag försvarar inte de som avslöjas, men det är ändå en olustig utveckling. Alla har vi gjort våra fel kanske förut i livet och det ”sugs” nu fram-vettigt?
  Kachina – tydligen fanns det inget riktigt bra svar på mitt skämt. Kanske vi ska använda ordet nästan ”svinaktigt” :)

 24. Kachina skriver:

  Ja, grävandet är bra i vissa sammanhang. Vi får se regeringen som den ”Jönsson-liga” den är.

  Ulrika är det synd om Hon fick gå på grund av andras brist på förståelse, oförmåga att se vart det var på väg,…..alltså rätt in i väggen. Människan lever inte för arbetet, utan arbetar för att kunna leva och uppleva variationer i tillvaron. Visst, hon var bekväm för Fredrik, gjorde ett himla bra jobb, men någon i hennes omgivning borde ha sett och sagt till.

 25. soli01 skriver:

  http://www.dagensps.se/article.aspx?articleID=33232&categID=235
  Det är flera som inte tycker om utvecklingen i allt detta ”grävande”.

%d bloggare gillar detta: