Kväll vid Karl Johan

Bara notera att jag inte bara anlänt till Oslo utan även haft traditionell middag på anrika Grand Hotel med den moderata partigruppen här.

Tydligen hade dagens debatter varit bra. Fredrik hade talat om klimatfrågorna. Att Mona Sahlin också var här visar bredden av Sveriges engagemang för ett djupare samarbete i vår del av världen.

Och det hörde jag mycket om på middagen.

Lite av en ny anda i det nordiska samarbetet.

Kanske inte så mycket konkret och tydligt ännu. Men en vilja att informellt komma varandra närmare i den ena frågan efter den andra.

Vissa i Nato. Många i EU. Men ändå mycket mer i alla dessa frågor som förenar än som skiljer.

I morgon är det utrikesministrarnas tur i debatten här i Oslo. Lite sömn innan dess behöver inte skada.

34 Responses to Kväll vid Karl Johan

 1. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt,

  Verkligen synd att Fredrik Reinfeldt har gått på den globala MaktElitens = IPCC´s = FN´s Klimatpanels rena BLUFFAR och nitar – om att CO2 utsläppen är mänsklighetens huvudproblem miljömässigt – när det egentligen är IT-smogen,FAKTISKT… – VERKLIGEN !

  IT-smogen är det för stunden mest AKUTA miljöprpblemet – och det absolut värsta miljöProblemet som mänskligheten någonsin har haft HISTORISKT, faktiskt… – i vart fall i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett. Om detta har jag ordat inte så lite under bland annat rubrik nr nr F60 på http://boberg.nl

  Hur som med det – Lycka till i OSLO !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 2. soli01 skriver:

  Josef – efter att ha sett det senaste Vetenskapsmagsinet – 30.10 – som avhandlade gas och olja från områderna i Nordpolen kan man fråga sig vad som så snabbt påverkar issmältningen där. Programmet bör ses och vad detta ingrepp medför när det gäller CO2 och våra strävanden att påverka nämnda. Utsläppen från dessa projekt är ju betydande och rundgången synes aldrig upphöra.
  Vi får dock inte glömma att det finns även andra anledningar till varför moder jord har skiftningar. Kan vi se nyktert även på detta?

 3. Kachina skriver:

  soli01

  Naturligtvis skall vi söka andra alternativ än kol och olja, men det har mest betydelse på den luft vi andas. Folk klagar på cigarettrök, men knallar runt glatt, med sina småbarn, där bilavgaser fyller luften där de går.

  Jorden har sina växlingar, med landhöjningar och vattenhöjningar. Men, du behöver inte oroa dig så mycket för smältande isar ivid polerna. Den förra civilisationen förintades genom vatten, den här kommer att gå under genom eld. Simma lugnt under tiden. Oroa dig mer för vad som händer med det kollektiva medvetandet, än över det som händer den fysiska tillvaron.

 4. soli01 skriver:

  Kachina – ”Den förra civilisationen förintades genom vatten, den här kommer att förintas genom eld” slut citat… Där är jag inte riktigt med, men kanske det finns ett utvecklande av denna ståndpunkt?
  Trevligt att vi i något ”ämne” kan vara sams om tagen och det var trevligt att även oppositionen kan medverka i Oslo.
  Vi är trots allt små när det gäller vår moder jords nycker och hur våra stjärnor, sol, vindar mm påverkar vår planet och hur vi själva hanterar framtiden.

 5. foretagsledare skriver:

  Bildt EU:s nye utrikesminister ! ?

  http://www.varldenidag.se/ArticlePages/200710/31/20071031104932_300/20071031104932_300.dbp.asp

  vem ska Rinnfält då hålla i handen ?

 6. Kachina skriver:

  ”Där är jag inte riktigt med, men kanske det finns ett utvecklande av denna ståndpunkt?”

  Det finns, men det är knappast lämpligt i den här spalten och, eftersom vi inget kan göra åt det, ingen mening att grubbla på eller diskutera.

  Ja, mycket bra är det nordiska samarbetet och att oppositionen samarbetar med sittande regering. Strålande helt enkelt, där måste vi ge beröm åt bägge parter. Dessutom är jag som svensk stolt över vår utrikesminister och det arbete han uträttar. (Han rör minsann om i grytan)

  Det som bekymrar mig är hans partikamrater och deras uppträdande här hemma. Man skall inte dela in människor i klasser. Om jag kör en rostig Volvo och ”wallenbergare” en Bentley, bekymrar mig inte ett smack. Det som bekymrar mig är det här konceptet de köpt från Bush, arbetslinjen. Det går helt enkelt ut på att skilja ut grupper. Den som har ett arbete, har ett värde. De som inte har ett arbete har inget värde och skall veta det, förödmjukas och anklagas, kort sagt stigmatiseras.

  Detta sker i en tid då ny teknik tar de nya jobben. Vi har en gång jobbat från gryning till skymning. Tekniken sänkte den tiden från 12, 11, 10, 9, 8,……..vad är det som får oss att tro att vi skall stanna där?

  Vi konkurrerar inte längre med varor, utan numer nästan mest om jobben. Jag tycker det är helt fel att stigmatisera de som inte har vassa armbågar och kan marknadsföra sig själv. (Vet en företagare som nyss anställt en som egentligen bara är bra på en sak, att marknadsföra sig själv)

  Allianzens väg, ”att stigmatisera mössen och premiera reptilerna”, är fel väg att gå.
  Den här vägen slutar i en återvändsgränd, där den arbetslösa inte kan vänta tills den arbetsföra lämnar sitt jobb. Det finns andra sätt att tänka. Ett är att sänka arbetstiden.
  Det har vi gjort förr och världen står fortfarande kvar. Den går inte under den här gången heller, åtminstone inte av den orsaken.

 7. lillies skriver:

  Kachina,

  ”Den som har ett arbete, har ett värde. De som inte har ett arbete har inget värde och skall veta det,”

  Men så är det väl inte riktigt. De flesta av de sjukskrivan har väl ett arbete, sedan kan jag tycka att man kanske börjar i fel ände med tidsgränser (när en betydande del av de långa sjukskrivningarna synes bero på brist med tillhandahållande av adekvat rehabilitering/vård). Sedan är det väl också kanske lite stelt i regelverket…..många som är sjukskrivna från en arbetsplats kanske skulle kunna arbeta tillfälligtvis på ett annat ställe men med dagens regler är man ju låst till vad just arbetsgivaren kan erbjuda. Men det kanske blir en svår nöt att knäcka…om man för tillfället inte kan utföra de arbetsuppgifter man har men samtidigt vill korta ner sjukskrivningstiden (genom att man inte skaffar sig nya problem genom isolering) medan man får behandling genom att man arbetar på annat ställe med det man kan utföra får det ju inte heller bli så att några arbetsgivare gör någon slags ”orättmätig vinst” genom att de får ”gratis arbetskraft” (och med dagens situation där arbetsgivaren betalar sjuklönen initialt är det inte heller så attraktivt att anställa någon som varit sjukskriven länge eller ofta, vilket också utgör ett hinder för den sjuke som kanske skulle bli bättre av att jobba någon annanstans).

  Kom även ihåg att det var under den förra regeringen som vi kunde se fall där försäkringskassan anlitade privata bolag för att följa sjukskrivna med videokamera under långa perioder för att se vad de gjorde, hur humant (och lagligt?) var det?
  Under socialdemokraternas regeringsperiod så gynnades i hög grad arbetsfria inkomster jämfört med andra (varav förvisso allt inte är av ondo, reellt sett har vi ju bland Europas lägsta bolagsbeskattningar).

  ”Vet en företagare som nyss anställt en som egentligen bara är bra på en sak, att marknadsföra sig själv”

  Torsten Jansson? Jag såg att Messing skulle bli vd för ett av hans bolag.

 8. lillies skriver:

  Eller menar du JKL som anställt Persson (fast de är väl en borgerlig konsultfirma)?

 9. Kachina skriver:

  Lillies

  ”(och med dagens situation där arbetsgivaren betalar sjuklönen initialt är det inte heller så attraktivt att anställa någon som varit sjukskriven länge eller ofta,”

  Där, precis DÄR, är det Allianzen skall börja, genom att rätta till detta gigantiska misstag som måste ha kommit till under ett politiskt fylleslag (visst var det sossarna)

  En försäkring gäller från skadetillfället och framåt. Sjukförsäkringen har inget med företagen att göra. Försäkringen är tecknad mellan samhället och individen. Arbetsgivarens ekonomiska ansvar den första tiden måste bort, annars får bara de kärnfriska jobb.

 10. davidlenefors skriver:

  Carl! tänker du fortsätta spåret klimat? en av de viktigaste frågorna i den internationella politiken idag och därför anser jag att du bör ta den till dig.

 11. EMANUEL ALVARÉZ skriver:

  Jag kan inte göra annat än att hålla med dig om ditt första uttalnde Kachina.

 12. lillies skriver:

  Men det var väl inte alliansen som införde detta?

  Även om jag till viss del har förståelse för det. Vissa jobb synes slita ut människor (eller vara mer krävande för människor) i högre grad än andra, och tanken initialt var väl att det skulle vara ett ekonomiskt incitament för arbetsgivarna att förbättra arbetsmiljön. Dock måste ju ”jobbiga” jobb också utföras och det finns kanske en gräns för hur mycket man faktiskt kan ”omstrukturera” bort slitsamma arbetsuppgifter, vare sig det gäller att försöka duscha en aggresiv senildement som sparkar och klöser på långvården eller att jobba på KFM och exekvera ett avhysningsbeslut för en familj som inte gjort annat fel än att ha för lite pengar.

 13. weneedtoknow skriver:

  Josef,

  Jag instämmer i din kommentar att IT-smogen utgör ett huvudproblem då det gäller miljön. Ämnet berörs inte i den öppna politiken eller inom den kontrollerade mainstream media, därför teknologier genererar mängder av pengar.
  Att det sker på bekostnad av människors hälsa och miljön har ingen betydelse då dessa poliska grupper arbetar enbart för pengar, efter att de körkastat etik och moralbegreppen.

 14. soli01 skriver:

  Att ta bort 15%, som sossarna införde var ju ett måste. Bra att detta togs bort. Varken arbetsgivare eller anställa var intresserade av denna horribla lag. Vilken fritidssysselsättning hade den som skulle anställas, sådant slipper man ta ställning till nu.
  Kachina – håller med om att sjukförsäkringen ska vara direkt kopplad till staten och ingen annan.

 15. lillies skriver:

  weneedtoknow,

  IT smogen. Bra uttryck. ”Informationsstress” är faktiskt ganska vanligt inom området jag arbetar (inte bara på min arbetsplats)…det är mycket man ska ha reda på och sedan tillkommer arbetet med att sålla int´formationen också. Om ”bologsfären” kan jag bara säga att om det blir för mycket ”sound & fury signifying nothing” så tenderar åtminstone jag och många andra att skruva ned volymen (eller stänga av helt).

 16. lillies skriver:

  Av Andrew Keen (denna gång en artikel på weeklystandard):

  http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/006/714fjczq.asp

  THE ANCIENTS were good at resisting seduction. Odysseus fought the seductive song of the Sirens by having his men tie him to the mast of his ship as it sailed past the Siren’s Isle. Socrates was so intent on protecting citizens from the seductive opinions of artists and writers, that he outlawed them from his imaginary republic.

  We moderns are less nimble at resisting great seductions, particularly those utopian visions that promise grand political or cultural salvation. From the French and Russian revolutions to the counter-cultural upheavals of the ’60s and the digital revolution of the ’90s, we have been seduced, time after time and text after text, by the vision of a political or economic utopia.

 17. lillies skriver:

  Empowered by Web 2.0 technology, we can all become citizen journalists, citizen videographers, citizen musicians. Empowered by this technology, we will be able to write in the morning, direct movies in the afternoon, and make music in the evening.

  Sounds familiar? It’s eerily similar to Marx’s seductive promise about individual self-realization in his German Ideology:

  ”Whereas in communist society, where nobody has one exclusive sphere of activity but each can become accomplished in any branch he wishes, society regulates the general production and thus makes it possible for me to do one thing today and another tomorrow, to hunt in the morning, fish in the afternoon, rear cattle in the evening, criticise after dinner, just as I have a mind, without ever becoming hunter, fisherman, shepherd or critic.”

  Just as Marx seduced a generation of European idealists with his fantasy of self-realization in a communist utopia, so the Web 2.0 cult of creative self-realization has seduced everyone in Silicon Valley.

 18. hillary2 skriver:

  lillies

  det handlar kanske inte om selfrealization utan om värdet av att kunna få en snabb och enkel hantering av andra människors tankar och arbeten här på jorden utan att hindras av stora geografiska avstånd
  inte minst har olika biblioteksregister på nätet revolutionerat kunskapstillgängligheten
  webben medger ett nytt sätt att kommunicera
  det som uttrycks som att ”we are seduced” är nog typiskt för en kommunikatörs rädsla för konkurrens

 19. lillies skriver:

  hillary,

  ”snabb och enkel hantering av andra människors tankar och arbeten ”

  Det låter som en beskrivning av nylteri? eller stöld?

  ”det som uttrycks som att “we are seduced” är nog typiskt för en kommunikatörs rädsla för konkurrens”

  Och just den kommentaren låter som en försvarskonstruktion (och väldigt vagt formulerad, av sättet du skrev det på skulle jag undra om du ens tror på din egen förklaring?). Jag uppfattade just den delen om ”we are seduced” som att ”vi” är kanske lite väl okritiska. Men det är ju också ett demokratiskt val.

 20. lillies skriver:

  ”snylteri” skulle det stå (7e ordet xy i mitt tidigare inlägg).

 21. stig2entreprenoren skriver:

  Vissa dagar känner man sig inte ett dugg global….

 22. lillies skriver:

  Nä. Jag är i och för sig inte särskilt global heller även om jag kan tycka det är kul och se när en resereporter beställer in något som ser ut som en grillad råtta på TV. Men jag har ingen önskan om att vara så global.

  Dock håller jag på Reinfeldt över Bildt om Mugabe och EUs afrika möte. Om han blir inbjuden av EU så har jag svårt att se varför Sverige skall bojkotta.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_547345.svd

 23. hillary2 skriver:

  lillies

  inom mitt gebit är det krav på grundlig litteraturgenomgång innan man ger sig på det som kallas forskning
  det kallas referenser och är alls icke stöld :-)) och kan ge upphov till fruktsamt samarbete dessutom
  språkbruk är källa till både missförstånd och glädje
  du kan inte nöja dig med att jag inte finns på din nivå?
  ärligt talat – vilka är det som är mest oroade av och negativa till bloggosfären – är det inte ”tidningsmänniskor” ?

 24. lillies skriver:

  hillary,

  referenser kan det kallas om man anger vem som skrivit det man framför. Nu är det kanske ofta det inte sker…men även journalister eller etablerade kommentatorer kan ju ”fuska”. En kolumnist på SvD skrev ju om politikers semestrande och hur det som tidigare varit ”privat” används för att skapa en officiell image strax efter Anne Applebaum på WashingtonPost gjort detsamma. Om hon nu inte råkade få idén till en liknande essä så hade det ju varit trevligt om hon kanske refererat till Applebaums artikel i samma ämne (dock med delvis andra politiker).

  Det med bibliotek och register är jag dock bekant med och ser fördelen med (använder det i arbetet, bl.a. i PointLex (men man må ju även kolla att domen verkligen uttalar det som referenten uppgett) och har använt under studietiden, DISA och LIBRIS) men det har väl inte kanske direkt med det faktum att många verkar ”köpa” vad som helst bara för att det råkar vara publicerat.

  ”du kan inte nöja dig med att jag inte finns på din nivå?”

  ?!?!?!? Jo det kan jag. Jag kan till och med finna det rätt så underhållande. men jag har lite ”sjuk” humor, det har jag aldrig försökt förneka.

 25. lillies skriver:

  Fast vad det beträffar ”forskning”. Det krävs väl i allmänhet att man har en grundläggande akademisk examen. Sedan skall man väl upptäcka något slags olöst problemställning (och där kommer väl litteraturgenomgången in..fast den kan man ju till stor del ha skaffat sig genim sin , lic, BA eller LLM eller vad man nu har…för att se att man inte gör något någon annan redan har gjort, man ska ju inte uppfinna hjulet igen, om man inte tar en annan vinkel på det). Att finna en problemställning kan ju ske genom praktisk erfarenhet, och så har väl många gjort. Sedan ska/bör man väl bli publicerad för att få forskningsanslag (varierar mellan olika discipliner), men då gäller det ju att bli publicerad i något media som läses av en läsekrets som är relevanta (d.v.s. har sakkunskap inom området) för området, d.v.s. facktidskrifter och där är väl knappast MySpace.

 26. lillies skriver:

  Läser om Schenström affären…om hon nu ska göra vin & pusskandal så kunde hon väl valt någon snyggare än en Staffan Dopping kopia med potatisnäsa?

 27. Bo W. Höglund skriver:

  Är det BARA vi med ett längre tidsperspektiv – jag tänker på Josef Bobergs 66-åriga; själv har jag ett par år flera – som reagerar för att en ökning av CO2 halten anses som en följd av ökade mänskliga emissioner?

  Att halten ökar tyx det vara viss enighet om – men är det EGENTLIGEN inte en FÖLJD av den globala uppvärmningen?

  Och inte orsaken??

  En snabb titt på ”The great Global Climate Swindle” rekommenderas!

 28. lillies skriver:

  Bo,

  jag har hört/läst om det förut. Och det kan nog stämma, men det betyder ju inte att vi av arten homo sapiens bara ska se på (om vi skulle kunna göra något).

 29. lillies skriver:

  hillary

  nu är det väl kanske inte just ”tidningsmänniskor” som kanske ”oroas” mest av bloggosfären.

  Vad som helst, om vem som helst, kan ju spridas på nätet av vem som helst. Och det förekommer väl falsifikationer som är ganska välarbetade. Är det fråga om kända människor (ex Bush och Blairs ”love song”) så kan kanske en hel del (åtminstone inom den något sånär upplysta delen av vår sida av jordklotet) begripa att det är fabler.

  Inom vissa kretsar och sammanhang kan det väl också vara så att om man upprepar en lögn tillräckligt ofta kanske den blir sann? Det kan ju i och för sig ske i ”vanliga” medier också.

 30. lillies skriver:

  Exempel…även om Kachina påstår hundra gånnger saker om mej som inte är överensstämmande med verkligheten…exempelvis när hon sådär i förbigående berättar att jag har studerat i Ryssland fast jag de facto aldrig varit där. man skulle ju kunna tänka sig att hon trummar upp valfritt antal internetvänner (som hon enligt egen utsago har gott om) och kanske sätter upp en site där hon klippt in en bild av mig där jag…ja, varför inte går runt Eremitaget och matar katterna på bakgården?……

  Det betyder ju inte att jag någonsin har varit i Ryssland…även om du företar dig tusentals timmar av ”litteraturstudier” på nätet och läsa ”information” från Kachina eller hans/hennes kompisar som satt upp siter med ”vittnesmål” om mina studieår i Ryssland…även om du till slut är ”övertygad” om att det de säger är sant?

 31. Josef Boberg skriver:

  Lillies,

  Dina uttryckta meningar: ”Inom vissa kretsar och sammanhang kan det väl också vara så att om man upprepar en lögn tillräckligt ofta kanske den blir sann? Det kan ju i och för sig ske i “vanliga” medier också.” – slut citat.

  Om Du visste hur mycket av – ”Det kan ju i och för sig ske i “vanliga” medier också.” – som Du dagligdags styrs av – så skulle Du ALDRIG TRO PÅ DET SJÄLV ! ! !

  I övrigt vill jag bara notera att EN kommentar ovan (WeNeedToKnow) VET att IT-smogen är den VÄRSTA miljöföroreningen människosläktet NÅGONSIN har utsatts för ! ! !

  EN kommentar ova (Bo W Höglund) VET att CO2-frågan är nosens – utifrån perspektivet att wår explosionsteknik/eldningsteknik skulle vara GUNDorsaken till ökad CO2-halt ! ! !

  Tja – det kan bara konstateras att Wi är på mycket mycket GOD väg mot Harmagedon-förintelse – men inte då genom fysisk eld, tyvärr kanske…

  Nej – nu handlar det om att bokstavligt talat med IT-smogen som sådan + den mentala desinformationens som vapen – att bokstavligt talat FÖRDÄRVA kommande generationers förmåga till SJÄLVSTÄNDIGT tänkande – baserade på helt egna gjorda erfarenheter i sina egna liv i kött, faktiskt… BERGIS !

  Men det är helt OK för mig att en ÖVERVÄLDIGANDE del av den nuvarande VUXNA ? befolkningen i mitt kära fosterland Sverige väljer det här. Jag säger NU som Jesus sa på pluset: ”Jag förlåter dom – för dom VET icke vad dom gör !”

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 32. Josef Boberg skriver:

  GoodKvällst Bo,

  Taaack för Din goa backfeed !

  Din uttryckta mening: ”En snabb titt på “The great Global Climate Swindle” rekommenderas!” slut citat.

  Det första jag fick upp på sökningen på Google var det här
  http://www.channel4.com/science/microsites/G/great_global_warming_swindle/index.html

  Var det något sådant Du avsåg ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 33. Bo W. Höglund skriver:

  Tack Josef!
  Exakt den siten var det – har den nu bland ”Favoriter” – men med tilltagande ålder är ju namnminnet bland det första som försvinner i historiens töcken!

  Och tror man inte på att uppvärmningen orsakas av ökad CO2halt i atmosfären, så finns det ju ingen anledning att drastiskt minska minska utsläppen, t.ex. genom att köra div hybridbilar när man EGENTLIGEN vill ha en Hummer!

  Att man sen kanske inte vill bli beroende av somliga östliga som västliga oljeshejker är ju en helt annan historia (Norgehistoria!)
  mvh
  bwh

 34. Josef Boberg skriver:

  :-) :-) :-)

  GooodNatt Bo…
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: