Från Iran till Oslo

I dag får jag besök av USA:s ambassadör vid bl a IAEA i Wien Gregory Schulte.

Det är jag som bjudit hit honom också mot bakgrund av att vi känner varandra sedan vi gemensamt tidigare sysslat med andra saker.

Men nu blir det med all sannolikhet IAEA:s arbete med Iran som kommer att stå i centrum för våra samtal.

Ibland får jag frågan vad det är som oroar mig mest i den internationella utvecklingen, och även om t ex klimatfrågan förvisso tränger sig på undrar jag om inte de långsiktiga risker som ligger i att allt fler och fler får tillgång till kärnvapenteknologi oroar ännu mer.

Jag ser ingen omedelbar fara för att kärnvapen plötsligt skall börja användas – men jag är orolig för att mina barn eller möjliga barnbarn med nuvarande trender riskerar att leva i en värld där kärnvapenkrig plötsligt blir en levande realitet med allt det fruktansvärda detta skulle medföra.

Att redan nu bryta denna utveckling är därför utomordentligt viktigt.

Synnerligen betydelsefullt i det arbetet är att dagens kärnvapenmakter också inser att detta knappast kommer att vara möjligt om de inte skär ner sina arsenaler. Att det skett mycket betydande minskningar i såväl Ryssland som USA är välkommet, men det finns alldeles säkert utrymme för att fortsätta på den vägen.

De kan knappast förmana andra om de inte förmår att minska själva.

Frågan om Irans program för bl a urananrikning står nu i centrum för mycken diplomati och diskussion.

Teheran förnekar självt att man avser att skaffa kärnvapen, men klarar inte av att förklara varför man då driver det program som man faktiskt gör. Det finns inget aktuellt iranskt kärnkraftprogram som skulle behöva den anrikningskapacitet för uran som nu successivt håller på att byggas upp.

IAEA:s generaldirekör ElBaradei sade härom dagen att han trodde att Iran befann sig 3 – 5 år från en realistisk möjlighet att skaffa sig kärnvapen under förutsättning att man nu satte igång ett mycket målmedvetet program.

Men över mitt skrivbord passerar också papper som spekulerar i kortare tider. Och den allvarliga sanningen är ju att ingen riktigt vet hur sanningen ser ut.

Samtal mellan EU:s Javier Solana och det iranska förhandlingsteamet i Rom för en vecka sedan gav knappast någonting nytt. FN:s säkerhetsråd har ställt bestämda krav på Iran att upphöra med anrikningten. Men tiden håller på att rinna ut, och det är viktigt att man i Teheran verkligen vet det.

Om sedan olika sanktioner kan hjälpa eller inte återstår att se. Alldeles klart är dock att de riskerar att förlora i effektivitet om de minskar i universalitet.

Så det kommer att finnas mycket att tala om.

Efter besök på centerns riksdagsgrupp för att diskutera aktuell utrikespolitik bär det så framåt kvällen för min del iväg till Oslo och alla de nordiska möten som just nu pågår där.

Det är den konservativa partigruppen i Nordiska Rådet som bjuder på middag, och det är alltid spännande att höra hur diskussionerna går i de olika länderna.

Dock fruktar jag att danska vänner är så upptagna av kampanjandet inför folketingsvalet 13 november att de inte har tid med middagar i Oslo.

Rätt så.

30 Responses to Från Iran till Oslo

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Kan det vara så enkelt att Iran vill kunna visa sig potent på något sätt för att kunna imponera på ”kompisarna” och ”ickekompisarna” i regionen.
  Att bara pumpa olja klarar väl de flesta om man råkar ha någon, men det är ju inget direkt high-tech eller vetenskapligt som man får Nobelpris för?
  Man vill inte inte framstå som rik och dum utan man vill visa att man klarar även mer komplicerade ting.

  Det är också säkert ”kompisarnas” och ”ickekompisarnas” något primitiva värderingar som sätter standarden om vad som är tufft och häftigt.

  Det är kanske dessas värderingar som skall försöka påverkas?
  Lättare sagt än gjort men det tål ändå att funderas på.
  Kvinnornas ställning tror jag är en viktig faktor att jobba med.
  Bra TV-program med kvinnliga förebilder?
  Ökat studentutbyte?
  Internationella expeditioner och projekt, små hanterbara och konkreta?
  Idrottsutbyte?
  OS i Teheran 2016 eller 2020 så har man ett bra bete att fundera på?

 2. soli01 skriver:

  Måste vara svårt att tackla Iran-frågan på rätt sätt. Hur förmå ett land som hävdar att kärnkraften endast är avsedd för civilt användande.
  Kontrolleras anläggningarna av IAEA numera? Det är så tyst om vad som sker på den fronten?
  Ang Rysslands nya vapen är ju detta en fullkomligt skrämmande utveckling med ”atombomber” som inte är radioaktiva och blir lättare att använda i framtiden. Vart kommer detta i förlängningen att sluta. Det har ju varit en återhållande faktor att de gamla atombomberna kunde ”binda ris åt egen rygg”.
  Var är vi på väg?

 3. ollemunter skriver:

  soli01!
  Atombomber som inte är radioaktiva, låter nästan som i reklamen om den tobaksfria cigaretten.

  soli01!
  Såg du föresten ”Putins system” på ettan igår kväll, programmet var den andra delen i en dokumentär om Rysslands president ”Putin” och mycket sevärt. första delen gick i söndagskväll och går säkert i repris, men som sagt, den var mycket sevärd.

 4. lennartlasseman skriver:

  Är en delikat situation. Måste till en balansgång mellan morot och piska för att få detta till en snabb och bra lösning.
  Iran är väldigt misstänksamma mot utländska makter och väst i synnerhet, av förklarliga själ. Iranierna minns ju hur i det långa iran-irak-kriget(som startades av irak) stod väst o stödde saddam, detsamma gäller de andra arabstaterna. Ingen ville hjälpa iranierna då.
  Så i mångt o mycket vill iran kunna klara sig själva vilket i förlängningen mycket väl skulle kunna betyda kärnvapen.
  Nej en bred lösning med de enda länder iran kan tänkas lyssna på…ryssland och kina, är nog det bästa.

  En annan variant vore att helt enkelt sluta köpa olja av iran, men det är det nog ingen som vågar.

 5. Kachina skriver:

  Carl

  “Jag ser ingen omedelbar fara för att kärnvapen plötsligt skall börja användas – men jag är orolig för att mina barn eller möjliga barnbarn med nuvarande trender riskerar att leva i en värld där kärnvapenkrig plötsligt blir en levande realitet”

  Det är ett av de överhängande hoten. Det andra är den överdrivna stimulansen av konkurrenssamhället och därmed övergången från människa till djur. Vi ser redan nu hur elitsamhället förtränger de mänskliga egenskaperna. Vi beter oss som schakaler och “äter” varandra. Vi bor i en hönsgård där vi hacker (sparkar) på varandra, än mer ju svagare offret blir.

  Ni politiker måste tänka på att vi bor visserligen i en djurkropp, men vi har ett mänskligt sinne, ett mänskligt medvetande som utvecklats under flera miljoner år. Det tar bara några tiotals år att rasera det om de som bygger samhället medvetet stimulerar de djuriska instinkterna.

  Om framtiden för mina barn och barnbarn är reptilsamhället där bara de smidigaste, mest listiga och mest giftiga överlever, är det bättre att den här civilisationen avslutas i ett kärnvapenkrig.

  Erat, nyliberalismens, tal om arbetslinjen är rent nys och det vet ni. Alla kommer inte att ha arbete om de som arbetar skall fortsätta att arbeta åtta timmar per dag. Detta vet ni och detta fösöker ni lösa den fega vägen, genom att dela upp människor i Superiors och Inferiors, reptiler och möss.

  Tänk på det. Ni är på väg att rasera miljoner år av det mänskliga medvetandets utveckling. Vill du delta i det?

 6. karrman skriver:

  Hans Blix var intervjuad på Charlie Rose 25/10:

  http://www.charlierose.com/home

  Hans poäng var att USA skulle tillämpa samma strategi som man gjort med Nordkorea. Man kan inte inleda en förhandling med ultima krav och ladda upp med krigsfartyg i Persiska viken. Man ska börja med förutsättningslösa samtal för att sondera terrängen.

  Sen räcker det inte med enbart med käppar utan det måste också finnas morötter på bordet. USA borde utfästa sig att inte angripa Iran samt inleda diplomatiska förbindelser med Iran om de utfäster sig att inte utveckla kärnvapen.
  Som man gjort med Nordkorea.

  Tyvärr verkar Bush administrationen som de aldrig lärt sig förhandlingsteknikens ABC.

 7. weneedtoknow skriver:

  Anknyter till kommentarer från gårdagen och videon ZEITGEIST.

  Vad har nazismens svarta dynga – gemensamt med filmen Zeitgeist?…politiskt religiösa manuskript – politiska datum – operationer…det förfaller så..

  Jag har personligen aldrig förstått religion, likaså politik. Däremot har jag ansett båda områdena utgöra kraftfulla källor till motsättningar och krig.

  Cirka 10 minuter i filmen Zeitgeist http://video.google.com/videoplay?docid=5547481422995115331&pr=goog-sl påbörjas den bästa religionbeskrivning jag någonsin tillgodogjort mig: en astrologisk beskrivning av solens positioner – datum -opertioner, vilka kan hänföras även till nutida politiska manuskript.

  Zeitgeist beskriver mängdupprepning av politiska manuskript – deras mytologiska religiösa ledare är födda den 25 december – precis som Jesus i vår protestantiska lära, med bas i Egypten 3000 BC. Drottning ISIS var enligt mytologin ”Dödens Portvakt”. Hennes son Horus var född den 25 decmber.

  En fråga av relevans: Styrs världen av odemokratiska maktinriktade politiska frimurarordnar? Har de lagt beslag på ”Kunskapen som tillhör alla” – för att införskaffa sig politiska maktpositioner – slavdriva sina medmänniskors minst lika värdefulla liv..?

  Angående JANUSHUVUDET som blickar både bakåt och framåt i tiden.
  1774 grundades frimurarlogen: Stora Logen, vars tradition innefattade att en kung alltid var innehavare av Stormästartiteln. Det förhöll sig på detta sätt fram till 1973 vid Kung Gustav VI Adolfs bortgång. Därefter övertog Prins Bertil Stormästatrollen fram till hans frånfälle 1997.

  Medan Janushuvudet fortfarande blickar bakåt i tideräkningen framkommer mystiska datum-operationer:
  20 april 1889 föddes Tyskland blivande Rikskansler Adolf Hitler

  30 april 1945 Adolf Hitlers officiella dödsdag
  30 april 1946 föddes Sveriges blivande Kung Carl XVI Gustav/Sveriges Statschef

  30 januari 1933 tillträdde Adolf Hitler Rikskanslerposten i Tyskland
  30 januari 1927 föddes Sveriges blivande Statsminister Olof Palme

  28 feburari, namnsdag: Maria (Jesus moders namn)
  28 feburari 1912 föddes Prins Bertil och blivande Stormästare
  28 feburari 1986 mördades kallblodigt Statsminister Olof Palme

  POLITISKT DATUM-OPERATIVT MANUSKRIPT – CEREMONIELLT MORD???????

  Kung Carl XVI Gustav ”Dödens Portvakt” vid Adolf Hitlers officiella dödsdatum?
  Prins Bertil ”Dödens Portvakt” vid Olof Palmes dödsdatum?

 8. swenson skriver:

  Carl Bildts oro för spridningen och användningen av kärnvapenteknologin är allvarlig och mycket vktigare att ta itu med än oron för den globala uppvärmningen.

  Sistnämnda fråga och alla de enorma pengar som f n satsas och planerar satsas är häpnadsväckande när man tänker på att de flesta förutsägelser baseras på tro och inte vetenskapliga fakta om vad som möjligen skall kunna ha hänt om 100 år.

  Jag börjar misstänka mer och mer att det dräller av ”vetenskapliga” bluffmakare som försöker tjäna pengar eller göra politisk karriär på miljöfrågor av olika slag. De söker skrämma livet av dumma människor.

  http://www.michaelcrichton.com/speech-ourenvironmentalfuture.html

  Carl Bildt har tacksamt nog statsmannaktigt fokus på vad som är realistiskt för allas vår överlevnad och vad som i nuet måste prioriteras. Just nu bl.a. Irans handlande och låtande. Ett hot som ställer den globala uppvärmningen, om den nu består om 100 år, helt i skuggan av dagens spridning av kärnvapen teknologin.

  Karrmans hänvisning till Hans Blix och hans syn på Iran är just den realism som efterlyses i en seriös debatt. Tack för detta sansade och kloka inlägg.

 9. Kachina skriver:

  ”Carl Bildt har tacksamt nog statsmannaktigt fokus på vad som är realistiskt för allas vår överlevnad och vad som i nuet måste prioriteras. Just nu bl.a. Irans handlande och låtande.”

  Ja, förra gången var det Irak. Nu använder man Iran för att skrämma livet av dumma människor. Den globala uppvärmningen kan vi inte göra något åt. Solen och planeterna har sina cykler. Det påverkar klimatet och vi kan inte påverka planeternas cykler.

  Det värsta som händer, som notknown nämner, är att vissa fått kunskap om delar av den hemliga läran, via Blavatsky/Bailey, och använder den på fel sätt. Nazismens tillkomst och tillvaro är en direkt följd av detta. Om du ser efter, ser du att nazismen kryllar av de symboler som hör till den kunskapen.

  Energin strålar lika över ond och god. Det är upp till oss hur vi använder den. Vi ser av resultatet, att de som menade att mänskligheten inte var mogen för kunskapen hade rätt. Därför var det tydligen fel att låta Blavatsky ”lyfta på slöjan”.

  Den absolut största faran just nu är vad som händer den här civilisationens kollektiva medvetande. Du kan glömma Iran. Hotet kommer inifrån, från de jag kallar Den Svarta Logen. De som använder kunskapen på fel sätt, segregerar istället för att förena. Vad är det lönt att förena länder, om vi samtidigt segregerar människorna till ”reptiler och möss?”

  Allianzen,Quisling i Skandinavien, är inne på en mycket farlig väg när de segregerar sitt eget folk.

 10. Kachina skriver:

  En förklaring Swenson

  Många av världsledarna har kunskap om Energin, Ljuset, Medvetandet och den andliga Hierarkin. De tror, felaktigt, att den Hierarkin skall speglas i det fysiska livet. Inget kan vara mer fel. Materian är mörker och den Hierarki man bygger blir svart, Den Svarta Hierarkin, mörk och ond.

  Inga hierarkier skall byggas. Det som skall speglas i materian är Fadern sinne, Vilja till det Goda(kärlek) och Intelligens, utan rangordning. Världsledarna av idag sitter och rangordnar människor efter list(pengar) och intellekt, i tron att det är intelligens. De söker andra världar långt härifrån, men det enda som tydligen fattar att de finns precis här, dimensioner vi inte har förmåga att se, är Ed Witten. (Av många ansedd som vår tids Einstein)

 11. swenson skriver:

  Bästa Kachina
  Sök gärna hålla dig till ämnena som har åtminstone någon liten anknytning till Carld Bildts blogg, utrikespolitiken, utrikesdepartementet – som Bildt är chef för – eller kanske i alla fall annars begränsa dig till i vart fall perifera förhållanden i dessa sammanhang. Det blir mycket trevligare och roligare för oss andra som har synpunkter att diskutera om vi alla försöker uppträda lugnt och genomtänkt i det öppna samtalet. Dels kan vi lära oss en del nytt som han och andra tar upp i hans blogg dels kanske Carl Bildt någon gång kan få feed back av oss andra som han annars inte skulle få. Förutsatt att vi är seriösa eller åtminstone humoristiska och har glimten i ögat i våra kommentarer.

 12. Kachina skriver:

  swenson

  Ja, det är ju typiskt, ju kortare den logiska tanken är, desto bättre håller den.

  För att då hålla mig inom det begränsade området. Ett Iran med kärnvapen är inget större hot än Pakistan, Indien, Israel, Frankrike, England, USA. Intresset kring Iran/Irak gäller olja, inget annat. Om Iran skaffar kärnvapen, blir det svårare att invadera för att lägga beslag på denna olja. Kurdfrågan handlar om mineraler och olja. Man lägger bara ut illaluktande dimridåer för att lura de dumma människorna.

  Har ni inte ännu fattat varför USA invaderade Irak?

 13. hillary2 skriver:

  karrman

  politiska predikanter talar sällan med människor – de talar till ;-)

 14. carlnorberg skriver:

  Nåja Kachina, det finns allt några till som ser lite olika saker i detta nu.

  En av dem som ser något, är trots allt Lyndon La Rouche, som inte precis hyllar den rådande ordningens gång och skeenden.

  Men det vore faktiskt rimligt att de som har spelat argan list i det förevarande, självmant tof upp detta istället för att andra skall kämpa och öda krafter för att lysa upp det historiska förloppet. Och att nu kritisera den sittande regeringen utan att ha gjort historiskt bokslut över det förgångna, med sina rådande strukturer, leder ofelbart och enbart, till att alla krafter kommer att motverka varandra i detta.

 15. carlnorberg skriver:

  Men historiska stollerier som i ovan gör ju att sinnet förvrids från klarsyn, till motstånd.

  Informationshastigheten i nu räcker väl till att belysa vår historia ur ett korrekt beskrivande perspektiv, och det borde vara en allmän plikt att i ett politiskt system av vår modell, även ha en medvetenhet om rådande historiska förlopp.

 16. Kachina skriver:

  ”…….allmän plikt att i ett politiskt system av vår modell, även ha en medvetenhet om rådande historiska förlopp.”

  Om du menar att varken sossar, center eller folkpartiet har ren byk, håller jag med. Men, toppen av den nuvarande svarta hierarkin skrivs, republikansk extremhöger och dess underlydande. Den stigmatisering som skett mot sjuka/arbetslösa har ju sitt ursprung från USA och ett arbete utfört av två psykopater i norra delen av landet. (En Mengele och en Eichmann)

  Alltså, själva grundiden är sjuk. Den bygger på ett hierarkiskt samhälle där list och intellekt belönas. Märk, att intellektet kan användas på två sätt, till det onda och till det goda. I den högervåg som sveper över världen, belönas bägge sidor. Det är bara att välja karriärväg, den onda eller den goda. Bägge respekteras, bara du har tillräckligt med pengar.

 17. hillary2 skriver:

  det historiska förloppet lär vi knappast något av om vi inte stadigt utvecklar vårt humanbiologiska kunnande
  humaniora behöver naturvetenskapliga aspekter som t.ex. att Karl XII med sitt speciella tänkande om han levde idag förmodligen skulle ha en diagnos någonstans inom autismspektrumet
  enligt min uppfattning är det mer människokunskap vi behöver och inte en mängd mer eller mindre personligt färgade historieförklaringar som t.ex. Dick Harrissons och då tänker jag inte på hans sextrakasserier av underlydande :-)

 18. sophiaalbertina skriver:

  Carl,

  Du skriver mångt och mycket om samtal, möten, förhandlingar, dialog etc. Och allt detta är förvisso viktigt. Och jag uppskattar din lite ”torra” och ironiska stil. Det är skönt med ”folk” som inte är så bombastiska.

  Den sak jag tänker ta upp här är egentligen en struntsak i sammanhanget (se artikeln nedan). Men det är en mycket viktig struntsak för den visar på något mycket viktigare, nämligen din organisations totala oförmåga att agera när det verkligen gäller – i smått som i stort.

  En organisation som inte på ett professionellt sätt kan hantera och sköta ”administrativa” ärenden kommer heller inte att kunna sköta ”viktiga” ärenden. Alla tjusiga planer, övningar och scenarion till trotts.

  Om UD inte ens klarar av en så enkel och elementär sak som alla andra EU länder gjorde i en sådan här struntsak (Nämligen att begära undantag. Och du har som sagt två ”avdelningar” som skall bevaka och sköta detta åt dig – Protokollet och KSA. Och de sitter till råga på allt i samma hus som du). Hur skall man då kunna förvänta sig att UD överhuvudtaget skall klara att agera när det verkligen gäller.

  Låt oss göra tankeexperimentet att en person är världens bästa hjärnkirurg, kan allt som finns att veta om hjärnan, har gått alla kurser och utbildningar som finns – ja han/hon utbildar själv nya överläkare/specialister i ämnet. Det är bara ett litet aber – så fort denne person skall operera så blir det fel . En missad kateter där, en fel dränering här osv. En sådan person skulle inte bli långlivad som kirurg.

  Däremot en organisation som gång på gång missar elementa i den administrativa/konsulära hanteringen kan fortsätta som om inget hänt. Där har du i ett nötskal bilden av UD/RK/Sverige av idag. Och därför blir denna struntsak en sådan viktig påminnelse om ”tillståndet i Konungariket Sverige”

  Acta fabula est, plaudite!

  ”Publicerad: 2007-10-30

  Dags att byta ut ledningen på utrikesdepartementet

  Det är en katastrof för Dawit Isaak att sitta i utländskt fängelse i sex år utan att svenska UD bryr sig, och det är pinsamt för oss vanliga medborgare. Vi behöver ett mer kraftfullt utrikesdepartement!

  I våras blev vi utkastade från Tobago som ”illegal immigrants”. Vi kom seglande från Brasilien på väg hem. Efter åtta dagar på havet behövde vi angöra land för att sova ut och köpa mat. Då krävdes ett nytt visum som vi inte hade.

  Seglare från andra EU-länder behövde inget visum. Båtar från England, Tyskland, Holland, Frankrike etc kunde ankra upp och gå iland men vi svenskar totalvägrades och höll på att bli arresterade av ”Immigration officer” innan vi tvingades iväg på ett mycket ohövligt sätt.

  Vi ville besöka fler västindiska öar men samma problem. Swedish yacht? Not welcome! Vi ringde från båten till den svenska konsuln på Dominica. Han talade bara engelska och krävde att få frågan skriftligt. Vi mailade från båten men fick aldrig något svar.

  På de franska öarna fick vi veta orsaken till vårt visumkrångel. På grund av en crickettävling hade Västindien visumtvång under januari till maj. Alla Europas utrikesdepartement hade protesterat och blivit undantagna. Svenska UD hade bokstavligen sovit och inte brytt sig. Att hänvisa till EU betydde inte något. Det gick inte ens att lösa på plats. Vi skulle ha sökt innan ankomst och skickat passen via London…Hur lätt är det för en långseglare som inte visste om det och som dessutom måste ha passet ombord.

  Vi lyckades till slut att köpa visum på St Lucia för 100 USD/pers. Men vi var/är ordentligt förbaskade på svenska UD. De kostade oss extra pengar. Dessutom undrade andra seglare: ”Vad håller ert utrikesdepartement på med?”

  Svenska utrikesdepartementet måste få en kraftfullare ledning så att de kan bistå svenska medborgare i utlandet.

  Ett sovande UD är en katastrof för Dawit Isaak och det var en rejäl olägenhet för oss.

  Björn och Lena Runmalm
  på s/y Ronja ”

 19. hillary2 skriver:

  I och för sig en nyttig erfarenhet för svenskar uppvuxna i stor social trygghet att erfara hur det är att inte vara välkomna i ett annat land trots stort ”skyddsbehov”
  när svenskar får problem och oväntade utgifter anklagar man UD reflexmässigt
  Jag hoppas att Eritrea snart kommer att våga köpslå om ”garantier” och/eller pengar i Isaaks fall och att de svenska seglarna fått något att fundera på

 20. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst KaChina – och ALLA andra med för den delen,

  Det ligger inte så lite i det Du sagt ovan, faktiskt… = inte så lite av mitt i prick – i mitt mer än 66-årade perspektiv sett i vart fall.

  Jag var just inne på SVT-bloggen och kommenterade med det följande under rubriken “Ungdomsvåldet”.

  “Biran, – Dina uttryckta meningar: “PS! en liten detalj “Rödebysonen” var inte cp-skadad, även om det är svårt att säga vad han led av gissar jag på något Autismhandikapp (den vanligaste förekommande handikappgruppen i dag). Detta har jag kommit fram till genom det jag läst om honom o hans reaktioner.” – slut citat.

  Autism = försjunken i sin egen intellektuella tankevärld – under fullkomlig otillgänglighet för eller beaktande av omvärlden – på omvärldens verkligt föreliggande förutsättningar
  Autistisk = se dereistiskt tänkande
  Dereistiskt tänkande = mot all logik och all gjord erfarenhet stridande autistiskt tänkande.” – citat ur Josef´s ordbok i inledningen på http://boberg.nl

  Autism = “den vanligaste förekommande handikappgruppen i dag”. Tca – det är väl inte så lite av logik i det, kanske…

  Wår värld har ju sedan lång lång tid tillbaka globalt styrts av MaktElitare – som aldrig tagit lärdom av bland annat att att våld alltid föder våld – och alldeles oavsett ifall det är fysiskt eller mentalt våld. Så i den meningen kan väl sägas att den globala MaktEliten är inte så lite Autistiskt tänkande och agerande, tyvärr…

  Det smittar nedåt i de globala MaktPyramiderna oNaturLiktoVist – och nu syns det ju som Du säger i en inte försumbar utsträckning också hos oss av vanligt folk, tyvärr…

  Lösningen på det här ?

  Ja – inte faen kommer den uppifrån och ned – utifrån mina egna gjorda erfarenheter – under mitt mer än 66-årade perspektiv sett i vart fall.

  Så det som återstår för oss av vanligt folk – må väl då vara att Wi slutar upp med att tänka och agera som dom som styr oss gör – och istället pö om pö mer och mer börjar med att tänka och agera till övervägande del baserat på wåra egna gjorda erfarenheter i wåra enskilda innevarande liv i kött, kanske…

  I så fall kommer det annorlunda tänkandet och agerandet förhoppningsvis att så småningom sprida sig uppåt i wåra MaktPyramider, kanske… – vad vet jag.

  Lycka till med det – säger jag nu till mig själv och Dig – och hela världen i övrigt med för den delen !” – slut citat.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 21. stig2entreprenoren skriver:

  sophiaalbertina mfl,
  Jag tycker det är ett hälsotecken att UD lägger kraften på de stora frågorna.
  Sen är det lite konstigt att det inte råkar finnas någon halvgammal ”petimeter” i organisationen som skulle klara att sköta bevakningen bättre av diverse detaljer? Är organisationen så slimmad är det bra, annars kanske slarv?

 22. stig2entreprenoren skriver:

  Å andra sidan är det bra att folk lär sig att lösa lite vardagsproblem.
  Det är inte bra med för många räkmackor och ”curlingföräldrar”. Är man ute och reser bör man ta reda på ett och annat själv och vara beredd på att improvisera. Det är väl en del av tjusningen?

 23. stig2entreprenoren skriver:

  Du fick lite andrenalin och en story att berätta. Inte så illa.

 24. weneedtoknow skriver:

  KaChina,

  Jag uppskattar dina många stängar i din intelligens i kombination med din medmänsklighet!

 25. lillies skriver:

  stig, jag vet inte om det är bevakningen som är problemet. Det kan ju vara så att bevakning finns av en hel del frågor som vi aldrig får höra ett skvatt om. Och ofta så är det så att det som kommer upp i media kanske inte ger hela bilden av en viss fråga (och där ”ansvarig” enhet inte kan säga så mycket trots att de ”vet” något om frågan).

  För inte länge sedan stod det rätt mycket om en tjej som blivit överfallen flera gånger i samband med att hon skulle vittna i någon sak, både hon och barnet hade flyttats flera gånger. Och ändå blev hon överfallen, och media kritiserade förstås rättsväsendet för at inte skydda vittnen tillräckligt…och visst kan det säkert ligga en del relevans i den kritiken (trots att polisiära resurser läggs på att skydda allmänheten från fotbollsfans och konstnärer som vill reta upp islamistiska extremister)..men nu är ju kvinnan under utredning för falsk anmälan, det finns tydligen inget som stryker att hon blivit överfallen (fast kanske Kachina kan hitta något avgörande bevis om han/hon mindcontrollas tillräckligt hårt :o)?

  Om ”curlingföräldrar”, ”räkmackor” m.m. kopplat till diskussionerna om autism och anklagelser om psykopati m.m. bara för att man är måttligt intresserad av det senaste misshandelsfallet som råkar hamna på löpsedlarna….visst, det är jättetragiskt för alla inblandade…själv hör jag dock inte till denna grupp. Dock har jag under olika perioder av mitt liv engagerat mig på olika sätt inom barn- och ungdomsverksamhet inom t. ex. idrott (som senast)…detta ser jag (och många andra, dels föräldrar som har svårt att få tiden att räcka till men även andra som engagerat sig på samma sätt) som något bra. men det kanske inte är det!??!? Det finns alltså något krav på att man skall hamna längst fram på någon bild i kvällspressen i någon demonstrationståg ”mot ungdomsvåldet”, ”mot våldtäkter” eller vad som för tillfället är på tapeten, alternativt pytsa ut sitt namn på 60 protestlistor…i annat fall är man legalt villebråd för självutnämnda ”psykologer” som tror sig veta att man är ”psykopat” (eller alternativt som hillary föreslog ”autist”)?

  Och sedan undrar folk ibland varför de möts av ett uppsträckt mellanfinger…

 26. lillies skriver:

  sophia,

  nä, det är därför det är viktigt att fördjupa EU samarbetet. Sedan kan jag undra över hur man kan åka ut och långsegla till Brasilien utan att göra en någorlunda råplanering och informera sig om vad som gäller i visumfrågan till de länder man skall besöka?
  Hade personerna du refererar till informerat UD i förväg om deras ”rutt” eftersom de anser att de kan vara irriterade på UD för problem med att ha missat visumbestämmelser för ett land som inte ens tillhör EU (utan där varje land för sig har avtal med landet i fråga)?

  För att koppla det till ”curlingföräldrar”..en del har nog lite orealistiska förväntningar om hur ”smidigt” saker och ting kan vara.

 27. lillies skriver:

  Men visst, är det så att det enda som krävdes var en protest mot visumreglerna så verkar det klumpigt att missa dem. (Däremot kan de tydligen äska pengar för kronprinsessans bröllop fastän kungahuset själva verkar överraskade av den frågan).

  Om Iran, jag är lite kluven i den frågan. Jag är inte helt säker på att jag anser att de måste upphöra med urananrikningen..på något sätt måste ju landet få möjlighet att utvecklas och om man med inspektioner m.m. skulle kunna säkerställa att det sker för fredlig energiproduktion och att anläggningen drivs tillfredställande och med hänsyn till geologiska förhållanden fyfiskt befinner sig på ”säker plats” så ser jag inga skäl att blankt säga ”stopp”.
  En del politiker (inte så många svenska tack och lov) verkar ju nästan inställda på att skapa nya Versailles avtals förhållanden för i princip varje land som ligger i mellanöstern med alla möjliga argument ursprungligen baserade på att ”folk inte får göra vad vi får göra” där.

 28. hillary2 skriver:

  lillies

  du bad om en smocka
  men jag ber om ursäkt om jag sårat dig
  autismspektrumet är brett och inget skällsord för psykopater och det är neuropsykiatriker och inte psykologer som diagnostiserar
  dysfunktionen kan nog i en lättare variant innebära att man tar allt bokstavligen vilket kan vara nog så komplicerat :-)
  ska inte nämna denna dysfunktion igen även om den intresserar mig….
  OK?

 29. lillies skriver:

  Du har inte sårat mig alls hillary (du har långt kvar till en sådan nivå att jag skulle vara mottaglig/”sårbar” för dina patetiska ”trashing” försök). Snarare roat mig om något.

  Och då jag bl.a. har jobbat på behandlingshem med folk som har beteendeproblem så vet jag mycket väl att psykologer inte har kompetens eller behörighet att ställa diagnoser även om de rent praktiskt kan arbeta med olika beteenden (i såväl positiv som negativ riktning), det var därför jag refererade till dig och Kachina som psudopsykologer.

 30. Josef Boberg skriver:

  Lillies,

  Ja jag säger då det. Finns det någonting som Du inte har jobbat med ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: