Förberedelser och föredragningar

En dag mest av förberedelser och föredragningar inför vad som komma skall.

Osäkerhet om hur de planerade fredsförhandlingarna om Darfur kommer att utvecklas. Fler än vad man nog hade trott har inledningsvis valt att inte komma till samtalen i Libyen. Uppenbart att splittringen på rebellsidan håller på att bli ett allt allvarligare problem.

Men det är viktigt att inse att en förhandling som denna kräver ett övermått av både tid och tålamod om den skall lyckas.

Jag noterar att det dessutom fortsatt finns osäkerhet om det norsk-svenska bidraget till FN- och AU-styrkan i Darfur. Vårt erbjudande finns – men är just ett erbjudande. Osäkerheten kan dock knappast råda hur länge som helst.

Förberedelser inte bara för denna veckas olika möten och resor utan också för veckan som kommer.

Utrikesministermötet mellan EU och Medelhavsländerna i Lissabon är viktigt inte minst mot bakgrund av det kommande internationella mötet om en fredsprocess mellan Israel och Palestina.

Spänningen mellan Turkiet och Irak över PKK fortsätter. Mot slutet av denna vecka samlas dock Iraks alla grannstaters utrikesministrar i Istanbul, och i början av nästa vecka reser Turkiets premiärminister Erdogan till Washington.

Jag tycker mig märka att det nu diskuteras mer om ekonomiska sanktioner än större militära ingripanden från turkisk sida.

Även sådana skulle dock riskera att få effekter som snarast är kontraproduktiva.

19 Responses to Förberedelser och föredragningar

 1. hillary2 skriver:

  Varför inte bjuda hit Erdogan för ett samtal med kurder i exil?

 2. lillies skriver:

  Jag läste också att Nalin Pekgul (som för övrigt är lik Michael Dell, de skulle kunna vara tvillingar) nästan uppfostrades till självmordsbombare trots att hon levde med sin familj i Sverige…ibland kan nog kränkningar sitta väldigt djupt och ibland kanske de påverkar objektiviteten i en negativ riktning.

 3. lillies skriver:

  Ja det kanske vore en ide, men då bör det också vara kurder som har insyn i ev. förbättringar som skett för kurder i Turkiet. Är det fortfarande så i skolorna som Özz Nujen beskrev det i ett debatt inlägg nyligen (när jag gick i 1an och 2an hade vi en lärarinna som var med redan när farsan gick i småskolan och hon hade verkligen udda ideer om vissa saker…dock var det kanppast så att man skulle kunna säga att Sverige som sådant var odemokratiskt för dens skull).

 4. Kachina skriver:

  I Darfur tror jag inte man behöver vara artig och be om lov. Där klampar man in.

  I Kurdfrågan är det bra att man tar till ekonomiska sanktioner före militära operationer.
  Ekonomi är något som kan utvecklas till dialog och som det gäller i alla förhandlingar, får man ge och ta. Någon form av självstyre skulle kanske ge samma lugn som i norra Irak.

 5. Kachina skriver:

  I Darfur tror jag inte man behöver vara artig och be om lov. Där klampar man in.

  I Kurdfrågan är det bra att man tar till ekonomiska sanktioner före militära operationer.
  Ekonomi är något som kan utvecklas till dialog och som det gäller i alla förhandlingar, får man ge och ta. Någon form av självstyre skulle kanske ge samma lugn som i norra Irak.

 6. knightone skriver:

  Skit i Darfur nu och skicka istället de inkallade ingenjörstrupperna till Afganistan på ett 6 månaders uppdrag.

  Hata resursslöseri.

 7. Kachina skriver:

  knightone

  De har väl vapen och ammunition med sig? Jag tror att även ing-trupper vet var avtryckaren sitter.

 8. Kachina skriver:

  knightone

  Det där med att ”får inte ingripa” är ju en tolkningsfråga. Man kan ju få ”motoriska störningar” i pekfingret precis när en jeep-mördare passerar.

 9. soli01 skriver:

  Carl – jag använder dina ord i bloggen ”förberedelser” – för vad? Jo, det gäller Rysslands kraftiga upprustning. Är det ingenting som påverkar hur vi hanterar vårt eget försvar.
  Vi får vara observanta på att denna utveckling fortgår och att vi måste strama upp vårt skydd.
  Vi ska givetvis inte bara titta på denna satsnig från Ryssland med korslagda armar även om de hävdar, att denna är avsedd som försvar.
  Ett starkt försvar från vår sida synes i dagsläget avlägsen!
  Är dettta en vettig politik?

 10. knightone skriver:

  Ja en gång kan det funka.

  Poängen är att så fort man valt sida är vårt mandat sönderkört.

 11. knightone skriver:

  Det sista jag sa var till kachina

 12. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 13. Kachina skriver:

  Jag trodde att vi redan valt sida, för civilbefolkningen.

  Om de olika klanerna vill slåss sinsemellan, ge dem ammunition.

  Men djäklar om de kommer i närheten av stad, samhälle, by,…….det kan man klargöra för dem, att då är de i krig med världen.

 14. Kachina skriver:

  Carl

  ”Jag ser ingen omedelbar fara för att kärnvapen plötsligt skall börja användas – men jag är orolig för att mina barn eller möjliga barnbarn med nuvarande trender riskerar att leva i en värld där kärnvapenkrig plötsligt blir en levande realitet”

  Det är ett av de överhängande hoten. Det andra är den överdrivna stimulansen av konkurrenssamhället och därmed övergången från människa till djur. Vi ser redan nu hur elitsamhället förtränger de mänskliga egenskaperna. Vi beter oss som schakaler och ”äter” varandra. Vi bor i en hönsgård där vi hacker (sparkar) på varandra, än mer ju svagare offret blir.

  Ni politiker måste tänka på att vi bor visserligen i en djurkropp, men vi har ett mänskligt sinne, ett mänskligt medvetande som utvecklats under flera miljoner år. Det tar bara några tiotals år att rasera det om de som bygger samhället medvetet stimulerar de djuriska instinkterna.

  Om framtiden för mina barn och barnbarn är reptilsamhället där bara de smidigaste, mest listiga och mest giftiga överlever, är det bättre att den här civilisationen avslutas i ett kärnvapenkrig.

  Erat, nyliberalismens, tal om arbetslinjen är rent nys och det vet ni. Alla kommer inte att ha arbete om de som arbetar skall fortsätta att arbeta åtta timmar per dag. Detta vet ni och detta fösöker ni lösa den fega vägen, genom att dela upp människor i Superiors och Inferiors, reptiler och möss.

  Tänk på det. Ni är på väg att rasera miljoner år av det mänskliga medvetandets utveckling. Vill du delta i det?

 15. Josef Boberg skriver:

  GooodKvällst KaChina – och ALLA andra med för den delen,

  Det ligger inte så lite i det Du sagt ovan, faktiskt… = inte så lite av mitt i prick – i mitt mer än 66-årade perspektiv sett i vart fall.

  Jag var just inne på SVT-bloggen och kommenterade med det följande under rubriken ”Ungdomsvåldet”.

  ”Biran, – Dina uttryckta meningar: ”PS! en liten detalj ”Rödebysonen” var inte cp-skadad, även om det är svårt att säga vad han led av gissar jag på något Autismhandikapp (den vanligaste förekommande handikappgruppen i dag). Detta har jag kommit fram till genom det jag läst om honom o hans reaktioner.” – slut citat.

  Autism = försjunken i sin egen intellektuella tankevärld – under fullkomlig otillgänglighet för eller beaktande av omvärlden – på omvärldens verkligt föreliggande förutsättningar
  Autistisk = se dereistiskt tänkande
  Dereistiskt tänkande = mot all logik och all gjord erfarenhet stridande autistiskt tänkande.” – citat ur Josef´s ordbok i inledningen på http://boberg.nl

  Autism = ”den vanligaste förekommande handikappgruppen i dag”. Tca – det är väl inte så lite av logik i det, kanske…

  Wår värld har ju sedan lång lång tid tillbaka globalt styrts av MaktElitare – som aldrig tagit lärdom av bland annat att att våld alltid föder våld – och alldeles oavsett ifall det är fysiskt eller mentalt våld. Så i den meningen kan väl sägas att den globala maktEliten är inte så lite Autistiskt tänkande och agerande, tyvärr…

  Det smittar nedåt i de globala MaktPyramiderna oNaturLiktoVist – och nu syns det ju som Du säger i en inte försumbar utsträckning också hos oss av vanligt folk, tyvärr…

  Lösningen på det här ?

  Ja – inte faen kommer den uppifrån och ned – utifrån mina egna gjorda erfarenheter – under mitt mer än 66-årade perspektiv sett i vart fall.

  Så det som återstår för oss av vanligt folk – må väl då vara att Wi slutar upp med att tänka som dom som styr oss gör – och istället pö om pö mer och mer börjar med att tänka och agera till övervägande del baserat på wåra egna gjorda erfarenheter i innevarande liv i kött, kanske…

  I så fall kommer det annorlunda tänkandet och agerandet förhoppningsvis att så småningom sprida sig uppåt i wåra MaktPyramider, kanske… – vad vet jag.

  Lycka till med det – säger jag nu till mig själv och Dig – och hela världen i övrigt med för den delen !” – slut citat.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 16. exter skriver:

  Kurder är utspridda och bor överallt i Turkiet. Bara i Istanbul räknar man med att det finns 1 miljon kurder. Alltså finns miljontals kurder precis överallt i Turkiet och de lever ett helt vanligt liv med barn, familj och jobb. Kurder finns dessutom i alla yrkeskategorier ty det står inte skrivet på deras panna att de är kurder, de talar dessutom utmärkt bra turkiska…inte så konstigt kanske med tanke på att turkar, kurder och andra grupper har bott tillsammans på samma geografiskt område i mer än 1000 år.

  DTP (PKKs politiska gren) fick 1 miljon röster av 10 miljoner möjliga kurdröster. Sammanlagt 42 miljoner människor gick till valurnorna i Turkiet september 2007. PKK-kurder säger att var fjärde människa som bor i Turkiet är kurd, medan turkiska staten säger att var åttonde människa i Turkiet är kurd. Om det är som PKK-kurder säger, nämligen att det fanns sammanlagt 10 miljoner kurdiska väljare visade valresultatet att hela 9 miljoner kurdröster gick till andra partier och inte till självaste kurdpartiet dvs PKKs politiska gren DTP. Det här tyder på att det inte finns ngt stöd varken för PKK eller för DTP (dess politiska gren) bland majoriteten av kurder som bor i Turkiet.

  Faktum är att de flesta som stödjer PKK och dess politiska gren DTP finns redan i länder som Sverige och i övriga europeiska länder som Tyskland och Frankrike ty PKKs människosmugglingsnätverk har jobbat och fortfarande jobbar hårt för att finansiera sin övriga kriminella verksamhet som vapen- och narkotikasmuggling mha människosmuggling (numera sker det oftast genom att arrangera skenäktenskap. PKK ordnar allt) De kurder som lyckas ta sig till Sverige och övriga länder i europa tack vare PKKs människosmugglingsnätverk sätter sig i gengäld i skuld gentemot PKK och gör avbetalningar varje månad vid sidan av en klumpsumma som de redan har betalat till terrornätverket.

  I nedanstående länk under rubriken aktiviteter kan ni läsa om PKKs kriminella verksamhet som människo-, narkotika- samt vapensmuggling som har omvandlats till miljarddollar industri:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdistan_Workers_Party

  Från DTP finns det 20 riksdagsledamöter i turkiska riksdagen. Sammanlagt finns det 100 KURDISKA ledamöter i turkiska parlamentet från andra partier.

 17. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Exter,

  Tack för Din information ovan – som jag upplever som sakligt välbehövlig – som inte särskilt insatt i MEDmänniskofrågan kurderna, men…

  Dina uttryckta meningar: ”DTP (PKKs politiska gren) fick 1 miljon röster av 10 miljoner möjliga kurdröster. Sammanlagt 42 miljoner människor gick till valurnorna i Turkiet september 2007. PKK-kurder säger att var fjärde människa som bor i Turkiet är kurd, medan turkiska staten säger att var åttonde människa i Turkiet är kurd. Om det är som PKK-kurder säger, nämligen att det fanns sammanlagt 10 miljoner kurdiska väljare visade valresultatet att hela 9 miljoner kurdröster gick till andra partier och inte till självaste kurdpartiet dvs PKKs politiska gren DTP. Det här tyder på att det inte finns ngt stöd varken för PKK eller för DTP (dess politiska gren) bland majoriteten av kurder som bor i Turkiet.” – slut citat.

  Jag kan ju nu undra över hur känslan skulle ha varit att läsa t.ex. detta – ifall det istället för kurder genomgående hade stått t.ex. ”MEDmänniskorna kurderna”.

  Men visst – wår MaktElit önskar ju hellst av allt att Wi både skall kalla och se oss som kurder, svenskar, turkar osv – istället för MEDmänniskor kurder, MEDmänniskor svenskar, MEDmänniskor turkar osv. Så i den meningen har Du ju uttryckt Dig helt korrekt ovan, faktiskt…

  Måhända känner Du inte till den globala värdsliga Maktens = den globala MaktElitens allt överskuggande MaktgrundPrincip är: ”Den humanDementa/Autistiska = den dominerat intellektuella = den mentala och fysiska Maktens GrundPrincip = Splittra UnderSåtarna sinsemellan i Din FårSkock = Stressa [F3 och F4, rbriker på http://boberg.nl ] ALLTID Dina undersåtar – och dom blir lättmanipulerade = som får i fårskock. ”.

  Den grundPrincipen är ju som ALLRA mest vanlig och uppenbar i just uttryckena Wi och Dom andra – eller jag och dom andra osv. I vart fall i mitt mer än 66-årade livsperspektiv sett, faktiskt…

  Visst – det är helt OK att se på varandra och kalla varandra för kurder, svenskar, turkar osv. Men måhända är det ändå snart dags för att också äääntligen sluta med att gå på den globala MaktElitens nitar – och börja med att både se och uppleva oss själva och varandra som humana MEDmänniskor i bokstavligt talt samma båt = den bolliga jorden Terras ytteryta också – vad vet jag.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 18. soli01 skriver:

  Josef – du är inne på en MYCKET viktig fråga när det gäller detta med MEDMÄNNISKOR. Vi talar alltid i termerna VI och DU.
  Jag tror dock, att det blir svårt att åstadkomma en samling kring ordet MEDMÄNNISKOR. Är vi mogna för något sådant? Fel är det inte och skulle säkert underlätta för oss människor i vår samvaro folk och länder emellan.

 19. Josef Boberg skriver:

  Soli01,

  Taaack för Din goa backfeed !

  NaturLiktVis är Wi mogna för det i dags dato – för att inte säga att Wi varit mogna för det sedan tusentals år tillbaka, faktiskt… ! ! !

  Men vaddå – så länge som Wi enskilt och kollektivt väljer att välja den globala MaktElitens bluffar och nitar om att Wi INTE i första hand ALLA är MEDmänniskor på den bolliga jorden Terras ytteryta – så kan det väl ALDRIG hända någonting härvidlag – eller ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: