Morgonen efter

Morgonen efter stämmafesten och moderatämman har kastat sig in i en diskussion om kulturpolitiken. Lena Adelsohn inledde som sig bör. Utbildningspolitiken har redan diskuterats och lagts fast.

Något fel på stämningen på festen i Läkerol-arenan här i Gävle i går kväll var det sannerligen inte.

Dansgolvet befolkades intill alldeles för sent. Jag kan vittna om att herr statsministern tillhörde de tappra och ivriga. Även finansministern syntes flitigt förekommande i sammanhanget. Plus alla andra.

Men försynen har ju sett till det så att vi fick en extra timma denna morgon i och med att vintertiden kom tillbaka.

Snart väntar Fredriks avslutningsanförande. Han kommer – som brukas när stämmor avslutas – att blicka framåt.

Sedan bär det tillbaka till Stockholm för att förbereda den kommande veckans olika ärenden och resor.

35 Responses to Morgonen efter

 1. svenike skriver:

  Carl Bildt, I dagens ledare frågar DN vad Sverige vill med EU. Vill Sverige något? Den förr så språkglada Cecilia Malmström verkar hindrad och hämmad. Kan det var Dina privata och personliga ambitioner som ligger som en blöt filt över regeringen och hindrar positiva och vitala idéer att komma fram i EU-politiken?

 2. Kachina skriver:

  ”Snart väntar Fredriks avslutningsanförande. Han kommer – som brukas när stämmor avslutas – att blicka framåt.”

  Det är här Janusansiktet framträder, ett som blickar bakåt till 1700-talet och ett som blickar framåt, mot återuppbyggnaden av det samhället.

  Motsägelsen i Allianzens politik ligger i att det sägs att man skall ”hjälpa” 1-1,5 miljoner människor ur utförandeskapet (siffran beroende på vilken partiledare som talar) Det finns ca. 30.000 lediga jobb, som skall fördelas bland 1,5 milj. människor. Ingen regering, ingen marknad, skapar 1, 470.000 jobb i en marknad där tekniken tar tillväxten. För att skapa de jobben återstår bara arbetslägren och hushållsnära tjänster, där någon ständigt står redo att ”torka stjärten” åt de rika.

  Jag satt i förra veckan i bilen utanför ett köpcentra i Skellefteå och väntade på frugan. Jag har aldrig tidigare under så kort tid sett så många motoriska och psykiska störningar kombinerat med dålig hygien, vid samma tillfälle. De har blivit synliga, de som sossarna flyttade från vården och prsyket och gömde i kommunala lägenheter. Visst är det bra att de kommer ut, så att vi inser att de finns och är en del av vårt samhälle.

  Men, på vilket sätt kom de ut? Vari bestod ”hjälpen”. Sossarna stoppade undan dem i en lägenhet. Har Allianzen kastat ut dem på en arbetsmarknad som inte finns och definitivt inte för dem? Hur livnär de sig. En schimpans med ”skrammelburk” till allmän beskådan i varje gathörn?

  Allianzens ekvation går inte ihop. Det finns falska faktorer på alltför många punkter.

 3. ollemunter skriver:

  Du talar om ”försynen” Carl, som har gett oss en timme extra. Ett av många dumma påhitt, av den moderna människan och man kan undra vad vinsten består av. Är det den roliga halvtimmen man har, när man skall ändra klockorna bakåt eller framåt.

 4. hillary2 skriver:

  Nej Alliansens ekvation och moderaters ”visioner” är verklighetsfrämmande
  jag hörde R´s avskedstal till publiken på moderatstämman
  arbetslinjen – fler ska jobba och längre – utan att det upptrissade utbrännande arbetsklimatet ens nämns
  hur många av oss som kom in i arbetsmarknaden höll till pension?
  kommer mina barn att hålla sträckan ut?
  hur många 70-åringar kommer att orka fortsätta arbeta?
  det finns många s.k. lågpresterande unga och villiga – varför planeras inte ett arbetsliv för dem?
  det viktigaste måste väl ändå vara att få in alla ungdomar i arbetslivet???
  det individuella hänssynstagande som moderater säger sig företräda sträcker sig uppenbarligen inte till att omfatta alla
  sålunda nämndes inte heller ett ord om integreringspolitik
  hu så hemskt ord – moderater kunde få mardrömmar vid tanke på oönskade grannar
  tragikomiskt var vidare att höra att moderater nu tagit upp ordet människosyn i sin retorik men det visade sig vara en människosyn för några friska frivilliga rekryter
  det enda positiva som hände var när Carl Bildt rodnade då han fick beröm för sina insatser….

 5. Josef Boberg skriver:

  Hillary2,

  Din uttryckta mening: ”Nej Alliansens ekvation och moderaters “visioner” är verklighetsfrämmande” – slut citat.

  Vilket eller vilka av mitt kära fosterland Sveriges politiska partier har i dags dato något av annat än verklighetsfrämmande politiska = SYSTEMförslavande = DOGMbundna framtids”visioner” ?

  Är det inte dags snart för att skippa ALLA politiska = DOGMbundna partier till förmån FÖR humana = mänskliga partier ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 6. Kachina skriver:

  Det mänskliga samhällsbygget har en konvex form, är alltså bredast på mitten.

  Det är närmast övertydligt att Allianzens samhällsbygge har en konkav form, bredast vid plus- och minuspolen, med en väldigt smal mitt. De rika blir rikare, de fattiga blir fattigare.

  Jag hade en diskussion för några år sedan just kring detta om korta logiska sekvenser och större samband där sekvensen inte längre är logisk. Den andra parten var en maskinleverantör till sågverksindusrtin och menade att man skulle hålla ner industriarbetarnas löner, det säkrade företagets överlevnad.

  Jag menade att det var som att springa in i en vägg, för att ta död på sig själv. Om industriarbetarna, den stora breda massan, får det dåligt ställt, köper de inte nya möbler på tio-tjugo, kanske trettio år. Detta innebär att möbelhandlarna köper mindre från snickerierna, snickerierna köper mindre från sågverken, vilket innebär att sågverken klara de lilla leveranserna med sin gamla utrustning. Rekylen når maskinleverantören som en smäll på käften och han går omkull.

  Det är de som förbrukar sin lön som håller igång det marknadsekonomiska flödet. De starkaste förespråkarna för det marknadsekonomiska, högre tjänstemän, är samtidigt de största motståndarna till marknadsekonomin genom att de har en hög lön som de inte förbrukar fullt ut. Skall lönerna sänkas någonstans, är det på den högre tjänstemannanivån och direktörsnivån.

  Tänk er vad som skulle ha hänt om de etthundra miljarder som gick ut i bonus till börsdirektörer och styrelser, istället gått tillbaka som bonus till kunderna.

  Hur många jobb hade det givit, Fredrik?

  Ni har fel samhällsbild framför er, den skall vara konvex, bredast på mitten. Det konkava samhället slutar ALLTID med att pluspolens huvuden rullar ner i korgen.

  Så, börja tänka nu, Fredrik och Anders.

 7. hillary2 skriver:

  josef

  jag skrev min hjärtas mening men någon klickade bort inlägget – kanske för att ta in i moderaters strategi :-)
  det var inte jag som fibblade med varken musknapp eller tangenter!
  jag tror inte att jag bör skriva något positivt om något annat parti
  det ”osar katt”…
  får ligga lågt se om de erbjuder mig ett jobb istället :-)

 8. stig2entreprenoren skriver:

  1. Normalt är det hälsosammare att arbeta än att hänga framför TVn.
  2. Du måste spänna bågen för att kunna bli starkare, snabbare, klokare, smartare, trevligare, effektivare, rikare, …
  3. För att stärka motivationen hos medborgarna så måste produktivitetsutvecklingen i den offentliga (skattefinansierade) delen av samhället tas på allvar. Politikerna måste våga ta ett grabbatag i denna problematik. Detta är även ett EU-övergripande problem. Tjänstedirektivet kan kanske även hjälpa lite på sikt om man vidareutvecklar detta?
  4. Hur långt kvar är det till smärtgränsen?
  5. När kverulanterna är i majoritet är loppet kört för ett bra tag. Det vore väl synd?
  6. Råd: Använd medborgarnas kreativitet i samhällsbygget. Stimulera nya idéer överallt. Premiera alla typer av goda initiativ. Stimulera job rotation kraftfullt på alla nivåer. Öka arbetskraftsinvandring och arbetskraftsutvandring. Åk ut i världen och studera, arbeta, hitta nya affärer och nya kontakter. Sitt inte hemma och gnäll. Ta med din granne på en joggingtur och diskutera nya affärsupplägg samtidigt.
  7. Du lever bara en gång.

 9. Kachina skriver:

  ”5. När kverulanterna är i majoritet är loppet kört för ett bra tag”

  De blev väl en majoritet för ett år sedan, efter att ha klagat i flera år på att sjuka och arbetslösa hade det för bra. ”Kan man tvätta bilen, kan man jobba.” Maken till kverulanter har inte skådats sedan prinsessan på ärtens tid.

  ”7. Du lever bara en gång.”

  Javisst, men det är inte den här gången. Just nu är ditt enda liv begränsat av materians och hjärnans tröghet. Just nu är ditt enda och eviga liv i dvala, djupt sjunken i materian.
  Om jag säger att du vaknar när du dör, förklarar du mig för skvatt galen och det får du göra om du vill. Det du inte förstår förändrar inte faktum.

 10. karrman skriver:

  Egentligen ganska intressant den politiska utvecklingen i Sverige.
  Moderaterna importerar socialdemokratins moderniseringsprogram för Sverige under 1900-talet – den svenska modellen – och försöker förnya den på ett kreativt sätt.

  Utmaningen för socialdemokratin är inte att överta de konservativa tankegångarna utan
  att förnya sitt eget tänkande på ett nyskapande sätt.

  Hittills har man haft mycket svårt att hantera detta. Att göra arbetslinjen – essensen i den svenska modellen – till en fiende och ett högerspöke är inte en framkomlig strategi.

 11. Kachina skriver:

  ”Att göra arbetslinjen – essensen i den svenska modellen – till en fiende och ett högerspöke är inte en framkomlig strategi.”

  Arbetslinjen var en gång essensen i den svensk/amerikanska modellen, men det var väl inte Allianzen som väckte liv i den, utan George Bush. Han är också den som missbrukat den. Han är också den som blev avslöjad. Hans linje var inte arbete, utan slavarbete.

  Så vitt jag kan bedöma, kör Allianzen samma linje, samma falska faktorer och samma spöken som kommer fram ur skuggorna.

 12. hillary2 skriver:

  stig2entreprenören

  kritik är inte samma sak som kverulans
  mitt TV-tittande inskränker sig till några tim per vecka
  och jag zappade förmodligen fram R. av misstag i samband med klockjusteringar

 13. hillary2 skriver:

  moderater har en enhetslösning på all arbetsproblematik
  försämra socialförsäkringarna
  vifta med en tusenlapp eller två
  muta löntagare med olika bonusprogram och rabatter istället för att medverka till löneförhöjningar
  gör reallönerna maximalt oöverskådliga och svåra att jämföra
  trixa med skatter och framför allt – skit i de verkliga problemen

 14. karrman skriver:

  Tror inte du ska dra för långtgående slutsatser av vad som har funkat i USA.

  De som tagit över republikanerna i USA är i grunden motståndare till välfärdsstaten.
  Det var Barry Goldwater på 1960-talet som lanserade detta för att avskaffa det socialförsäkringssystem som Roosevelt byggde upp på 1930-talet.
  Det var först i och med Ronald Reagan som de tog över makten från
  Eisenhower republikanerna som accepterat välfärdsstaten.
  Att de kunde genomföra detta berodde på det låga valdeltagandet i USA, de spelade på rasmotsättningar i södern, nationalism samt mobilisering av högerkristna väljare.

  Ett parti som hävdar detta i Europa blir snabbt förpassad till marginalen.
  Om moderaterna enbart förknippas med de välbeställda får de kanske 15-20% i valen.
  Vill de ändra på detta långsiktigt måste de ha en strategi som mobiliserar större väljargrupper.

  Vad är det smartaste att göra?
  Jo ta ett framgångskoncept som gått i stå och viderutveckla det.
  I Sverige är det den svenska modellen som är ett sådant koncept.
  Positivt att debatten har förskjutits på detta sätt.

 15. soli01 skriver:

  karrman – trevligt att någon försöker hyfsa debatten, för nu är det ”tuggarnas” julafton. Det är alltid lättast att kritisera och det får vi leva med. Det finns alltid för och nackdelar med allt. De som vill ha mindre i plånboken ska givetvis rösta ”rätt” , när den dagen kommer, på det som är bäst. Skattehöjningar som kommer till medför att vi stackars fattiga låg-och medelklassare får det ännu sämre. Ganska lätt att räkna ut.

 16. Kachina skriver:

  Den nuvarande svenska modellen är otäckt lik den amerikanska. Om du inte håller dig i elitdivisionen, är du inte bara utanför, utan utslagen. Kanske är det därför de börjar dyka upp, ”schimpanserna i gathörnen,” motoriska och psykiska störningar som aldrig kommer att få ett jobb, annat än att ”torka röven åt de rika-jobb.”

 17. Kachina skriver:

  ”Skattehöjningar som kommer till medför att vi stackars fattiga låg-och medelklassare får det ännu sämre. Ganska lätt att räkna ut.”

  Korta logiska sekvenser är ganska lätta att räkna ut. Förläng tanken något och kom ihåg att varje skattesänkning ersätts med en avgift. Plånboken förblir lika lätt, om du inte låter avgifterna styra ditt liv. Redan nu har standard till tandläkaren ändrats från ett, till två år.
  Vissa går dit bara för att dra ut en tand.

  Tänk dig då när vi privatiserat sjukvården och får, likt USA, världens dyraste sjukvård för bara 75% av befolkningen och som största orsak till personlig konkurs, sjukvårdavgifterna.

  Nej, nej, varken Fredrik eller Anders har tänkt till, de har kopierat George Bush.

 18. Josef Boberg skriver:

  GooodSöndag kvällst Kachina,

  Dina uttryckta meningar: ”Det mänskliga samhällsbygget har en konvex form, är alltså bredast på mitten.

  Det är närmast övertydligt att Allianzens samhällsbygge har en konkav form, bredast vid plus- och minuspolen, med en väldigt smal mitt. De rika blir rikare, de fattiga blir fattigare.

  Jag hade en diskussion för några år sedan just kring detta om korta logiska sekvenser och större samband där sekvensen inte längre är logisk. Den andra parten var en maskinleverantör till sågverksindusrtin och menade att man skulle hålla ner industriarbetarnas löner, det säkrade företagets överlevnad.

  Jag menade att det var som att springa in i en vägg, för att ta död på sig själv. Om industriarbetarna, den stora breda massan, får det dåligt ställt, köper de inte nya möbler på tio-tjugo, kanske trettio år. Detta innebär att möbelhandlarna köper mindre från snickerierna, snickerierna köper mindre från sågverken, vilket innebär att sågverken klara de lilla leveranserna med sin gamla utrustning. Rekylen når maskinleverantören som en smäll på käften och han går omkull.

  Det är de som förbrukar sin lön som håller igång det marknadsekonomiska flödet. De starkaste förespråkarna för det marknadsekonomiska, högre tjänstemän, är samtidigt de största motståndarna till marknadsekonomin genom att de har en hög lön som de inte förbrukar fullt ut. Skall lönerna sänkas någonstans, är det på den högre tjänstemannanivån och direktörsnivån.

  Tänk er vad som skulle ha hänt om de etthundra miljarder som gick ut i bonus till börsdirektörer och styrelser, istället gått tillbaka som bonus till kunderna.

  Hur många jobb hade det givit, Fredrik?

  Ni har fel samhällsbild framför er, den skall vara konvex, bredast på mitten. Det konkava samhället slutar ALLTID med att pluspolens huvuden rullar ner i korgen.

  Så, börja tänka nu, Fredrik och Anders.” – slut citat av Kachina ovan.

  Till 100 % mitt i prick – i mitt mer än 66-årade perspektiv sett i vart fall ! ! !

  Partiprogram för slutet på PartiPolitik =SYSTEMpolitik = DOGMpolitik – till förmån för HUMAN Politik = MEDmänsklig politik ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

  PS. Inte så lite av detsamma – som jag har försökt säga på ca 500 A4-sidor = invecklat i ca 100 000 mer eller mindre krångliga intellektuella ord – på http://boberg.nl DS.

 19. karrman skriver:

  Det stämmer inte. Ta sjukförsäkringen. I USA omfattar de 85% och 15% av befolkningen står utan försäkring. Det handlar om 45 miljoner människor varav många är barn.

  I Sverige är den obligatorisk och omfattar alla. Dessutom är den billigare att administrera.

  Finns idag en allmän acceptans för att obligatoriska skattefinansierade socialförsäkringar är den effektivaste lösningen. Allmängods att privata försäkringslösningar är dyrare och inte universella när det gäller socialförsäkringar.

  WFO brukar göra sammanställningar om kvalién på sjukvård i olika länder i världen.
  Frankrike brukar vinna och USA – världens rikaste land – hamnar på runt 35:e plats.

  Varför?

  Jo, man vill av ideologiska skäl inte införa det optimala systemet.
  Att beskatta människor ses som en större synd än att oskyldiga barn nekas vård.
  Horribelt.

  Så det är avgrundsdjupa klyftor mellan välfärdstaterna i Sverige och USA.

 20. Josef Boberg skriver:

  GooodSöndag kvällst Hillary”,

  Dina uttryckta meningar: ”josef – jag skrev min hjärtas mening men någon klickade bort inlägget – kanske för att ta in i moderaters strategi :-)
  det var inte jag som fibblade med varken musknapp eller tangenter!
  jag tror inte att jag bör skriva något positivt om något annat parti
  det “osar katt”…
  får ligga lågt se om de erbjuder mig ett jobb istället :-)” – slut citat.

  Gott att Du ser på det med Humor. Måhända VET Du att humor och Intelligens alltid har gått – går – och ALLTID kommer att gå hand i hand.

  Dock – en undran ifrån mig. Ifall Du länkar mer än en webbadress här på Carl Bildts blogg – så försvinner inlägget helt atutomatiska till ingenstans = ingen person raderar det. Det är bloggägaren som själv bestämmer hur många webbadresser som skall kunna länkas i varje inlägg – för att det helt automatiskt skall spamas bort.

  Hade Du mer än en länk i Ditt inlägg som försvann ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 21. soli01 skriver:

  Vem ska privatisera sjukvården – är inte aktuellt, men att vi får flera möjligheter till hjälp är väl något som vi ska applådera. Har själv fått hjälp genom privat sjukvård och snabb hjälp. Utan att ha haft den möjligheten hade väntetiden blivit mycket längre. Var det fel? Jag ser inget fel i detta. Att helt privatisera sjukvården är ju inte aktuellt och vi bör hålla oss till vad som sägs om detta.

  Mera i min plånbok innebär att jag handlar mera och vad det medför behöver jag väl inte säga. Ju mera skatt ju mindre att handla för – är det så svårt…

 22. hillary2 skriver:

  josef

  tack för informationen
  jag hade ingen länk i inlägget som försvann
  men som en kreativ åldring väntar jag fortfarande på ett lämpligt jobberbjudande :-)

 23. Kachina skriver:

  ”Att helt privatisera sjukvården är ju inte aktuellt ”

  Nej, det var inte heller aktuellt att sälja ut sjukhusen, men blev det ganska snabbt. Den naturliga följden av att privatisera administrationen av byggnader och inventarier, är att privatisera vården.

 24. stig2entreprenoren skriver:

  Man kan gott prova att sälja ut några stycken. Både patienter och personal kan då ”rösta mer med fötterna”, nyckeltal kan jämföras, man kan lära mer och snabbare till gagn för alla.
  Det gäller att vårda sin marknadsekonomi väl på ett klokt och genomtänkt sätt. Om vi däremot inte gör det så kommer vi att sakta men säkert gräva vår egen grav och dö av vår egen gemensamma tyngd.
  Några politiker vet helt säkert detta men orkar och förmår inte dra igång. Man väljer nog tyvärr mer lättsmälta karameller som man klarar att ”ta poäng på”?

 25. Kachina skriver:

  ”Det gäller att vårda sin marknadsekonomi väl på ett klokt och genomtänkt sätt.”

  Det gör man genom att inte falla i samma grop som andra redan fallit ner i.

 26. karrman skriver:

  Kachina

  Det viktiga är att socialförsäkringssystemet är universellt och omfattar alla.

  Mäste skilja på produktion och försäkring. Produktionen av sjukvårdstjänsten kan mycket väl vara privat. Huvudsaken är att försäkringen omfattar alla. Finns olika länder som har olika lösningar. Tror Frankrike och Canada har privata sjukhus medan England och Sverige har offentliga. Man kan också diskutera hur decentraliserad produktionen ska vara.

  Alla har dock skattefinansierade obligatoriska sjukförsäkringar. USA är det stora undantaget, som av ideolgiska skäl inte byggt ut sina system ( MedicCare, MedicAid)
  till att omfatta alla ( 15% oförsäkrade).

  Sverige brukar hamna bra på när det gäller behandlingsutfallen men är sämre på tillgänglighet ( väntetider). Vi kan säkert lära av andra länder för att förbättra detta.

 27. hillary2 skriver:

  hördu stig

  är det inte du som serverar lättsmälta karameller?
  sjukvård som baseras på privatekonomiska intressen är inte bättre än den landstingsbaserade
  högre kostnadseffektivitet och kortvarigare patientlidande kan säkert skapas genom t.ex. spridande av SBU/ Socialstyrelsen/ framtagen evidensbaserad vård
  det finns också framtagna kostnads-effektivitetsstudier som kan ge en hint om vad man mer kan arbeta vidare med
  och det är långt fler faktorer än några nyckeltal som behöver tas i beaktande om en jämförelse ska kunna göras
  och varför tro att det finns enkla lösningar på komplexa frågeställningar?
  ska det bli till att skänka bort gemensam egendom som fru R. gjorde med en skolbyggnad i Täby?
  och varför fortsätta jaga vårdpersonal och ge dem dålig psykosocial arbetsmiljö så hänsynslöst och in absurdum att de som fortfarande har krafter kvar flyr landet?
  min arbetsplats ”budgetiserades” på 80-talet
  industriella modemetoder från fabriker med löpande band skulle appliceras i vården
  vilket inte resulterade i högre effektivitet men betydligt sämre arbetsmiljö
  allt som kunde förvandlades till siffror – i vilket alla typer av arbete naturligtvis inte kunde beskrivas
  den outtalade frågan som ständigt hängde i luften var
  är du lönsam lille vän?

 28. Kachina skriver:

  karrman

  Sjukhuset, själva huset, bara står där och sköts av ett antal vaktmästare. EN privat ägare kan inte göra mer än de gör, annat än att höja hyran. Så, varför sälja huset? För att sedan lämna tillbaka köpeskillingen med hyran. Det verkar så idiotiskt att inte ens en moderat skulle kunna komma på det, om det inte vore för en förberedelse till nästa steg, att privatisera vården.

  Faktum är, den bäste vården finner du i socialistiska och kommunistiska länder,…..inklusive Kuba, som tydligt har en bättre genomsnittlig vård än USA.

 29. karrman skriver:

  Kachina

  Faktum är, den bäste vården finner du i socialistiska och kommunistiska länder,…..inklusive Kuba.

  Stämmer inte. WHO gör undersökningar som Frankrike brukar toppa.
  Kuba är överreklamerat. Visst är det bra med obligatoriska försäkringar men har man inte resurser påverkar det utfall och tillgänglighet negativt.

  Det viktiga när man har privata sjukhus är att det finns bra mekanismer för uppföljning och ett regelverk som premierar bra utfall och tillgänglighet.

  USA är som sagt ett särfall i västvärlden. Tror rätten till sjukvård för alla är en valvinnande fråga för demokraterna.

 30. Josef Boberg skriver:

  GooodKväll Hillary,

  Dina uttryckta meningar: ”josef – tack för informationen – jag hade ingen länk i inlägget som försvann – men som en kreativ åldring väntar jag fortfarande på ett lämpligt jobberbjudande :-)” – slut citat.

  Nähä – men det är också så att Wi på wordpress.com också automatiskt kan spärra kommentarer som innehåller vissa specifika ord – såväl som ordkombinationer = vissa meningar. Så måhända har Du råkat ut för något sådant istället, kanske…

  Troligast sitter det ingen särskilt utsedd person – eller än mindre troligt Carl Bildt själv – och kollar inlägg för inlägg på Carl Bildts blogg, bergis…

  Apropå max antal länkar i kommentarerna – så har jag själv ställt in max 6 sådana – på min egen blogg – på http://josefboberg.wordpress.com – med kommentatorsfunktion. Jag tycker 6 är en rolig siffra – både rättvänd och upp och nedvänd – samt att sex som sådant fortfarande är både roligt och njuuutbart, faktiskt…

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 31. hillary2 skriver:

  snälla josef

  jag tror inte att incidenten på något sätt har med Carl Bildts blogg att göra
  jag är uppkopplad i ett ITförsökshus där oväntade saker inträffar
  fösökte bara raljera

  Godnatt

 32. Kachina skriver:

  karrman

  Frankrike är både socialismens och liberalismens vagga. Under 1900-talet har, tror jag, socialismen dominerat.

  Det som påverkar Kuba mest är USA:s handelsblockad. Det gör att de halkar ned i listan, när de inte får tillgång till instrument och mediciner. Men, kunnigheten hos läkarna är det inget fel på.

 33. karrman skriver:

  Idén om obligatoriska socialförsäkringar var egentligen en socialkonservativ idé från början. Det var Otto von Bismarck som införde det i Preussen i slutet av 1800-talet.

  Kuba låg på en BNP nivå som var högre än Spanien innan Castro. Om man ska jämföra Kuba med något land är det t.ex Spanien. Det visar hur långt de halkat efter pga att de valde statssocialism.

  USA:s utrikespolitik har ofta varit inkompetent och styrts av olika särintressen.
  Dagens politik i mellanöstern är ett typexempel. Kuba ett annat.

 34. Kachina skriver:

  ”Kuba låg på en BNP nivå som var högre än Spanien innan Castro.”

  Det är det stora felet med att räkna med BNP per capita. Den visar inte hur pengarna är fördelade, bara att alla är lika rika även om den stora massan svälter medan några få simmar i pengar.

  Om Bill Gates ställer sig i Frälsningsarmens soppkö och man då räknar de samlade tillgångarna per capita, blir alla i kön multimiljardärer, teoretiskt sett.

 35. karrman skriver:

  Korrekt att BNP/capita inte säger något om fördelningen, men nivån på BNP visar hur stor kakan är som ska fördelas. Inte en ointressant fråga. Slutsatsen var bara att Kuba skulle vunnit mycket på om de valt en socialliberal modell.

%d bloggare gillar detta: