Rapport från en lyssnare

Den ena debatten efteträder den andra här på moderatstämman uppe i Gävle. Utanför är hösten allt mer märkbar.

Min uppgift här är mest att lyssna – och att träffa gamla och nya vänner. Och det har sitt mycket betydande värde.

På förmiddagen i dag var det Gunilla Carlsson som från partistyrelsens sida manövrerade frågorna om utrikes- och säkerhetspolitiken med bravur. Det efterlystes mer debatt och engagemang i de europapolitiska frågorna – vilket man gärna kan instämma i – och mer tydlighet i försvarspolitiken.

Men nu har diskussionerna gått vidare. Dock först efter att Fredrik Reinfeldt återvalts till partiordförande i denna dags särklassigt minst överraskande beslut.

Nyss besöktes talarstolen av Anders Borg som höll ett mycket bra anförande om jämställdhetsfrågornas betydelse ur ett vidare frihetsperspektiv.

Annars börjar det nog långsamt att dra ihop sig till kvällens stämmofest.

22 Responses to Rapport från en lyssnare

 1. chrispastor skriver:

  Hej Carl,

  Försökte nå dig via ditt chatt på Aftonbladet. Tyvärr publicerades inga av mina frågor där. Därför ställer jag dem till dig här, med hopp om att du kan svara på dem, eftersom de alla är viktiga. I ett fall upprepade jag bara en fårga som en annan chattare redan ställt, eftersom du inte svarade på hans fråga.

  I ett annat fall, är det mer eller mindre en upprepning. Sammanlagt är det fem frågor, som följer här nedan:

  1) Är du glad över moderaternas beslut att stödja homovigslar i partistämman?

  2) Varför svarar du inte på Hans Levanders fråga om den svenska journalisten Dawit Isaak? Tänker regering göra något för att få honom frigiven?

  3) Hur kan man säga att man står för fred, fölrsoning och frihet, men samtidigt stödja försäljning av vapen till militärdiktaturen i Thailand?

  4 )Är det i linje med fred, försoning och frihet att Sverige ämnar sälja vapen till Thailand?

  5) Tycker du att vissa länder borde få ha kärnvapen, men andra inte? Hur gör man i så fall den bedömningen?

  Tackar på förhand för ditt svar.

 2. mrmhalland skriver:

  OBS…
  I detta inlägg gör jag bara en personlig filosofisk betraktelse.

  Idag är det lördag.
  Lönen har betalts ut och vi har råd att unna oss lite extra.
  Både hillary2 och jag fick gott vin till maten igår och Josef fick stekt ungtupp och förhoppningsvis söp han till det lite som han lovade :-)
  Många av oss har varit ute och gjort höstfint i våra trädgårdar.
  Ingen av oss har haft en tanke på att det kan komma en bomb från skyn, eller att man måste se sig för så man inte trampar på en mina.
  Denna afton kommer många Svenskar att få gäster och bjuda av vad huset förmår.
  Inga av gästerna behöver oroa sig över utegångsförbud eller militärer som ligger i bakhåll.
  Vi SKA njuta av att ha det så, vi lever i ett fredligt och demokratiskt land.
  Jag önskar att ALLA kunde få ha det så.
  Hur kommer vi dit ?
  Kan vi ”vanliga människor” göra något ?
  Jag tror faktist det.
  Om vi i våra dagliga gärningar visar vår ”litenhet” istället för att hävda vår ”storhet” och hela tiden kommer ihåg att. om jag tänker och förmedlar medmänsklighet, kommer världen snart acceptera detta.

 3. svenstefjorg skriver:

  Salve Carolus!

  Eftersom jag missade chatten med liten marginal chansar jag på denna möjlighet i ett försök att åstadkomma ett klarläggande från din sida.

  Vårt land har under efterkrigstiden i hägn av FN alltid spelat en aktiv roll i kampen för fred och stabilitet i världen. I vår tid existrar en rad oroshärdar i olika delar av världen. Av dessa framstår USA:s intervention av Irak som kanske det allvarligaste hotet mot världsfreden. Mot denna bakgrund borde Sverige, kan man tycka, spela en väsentligt mer aktiv roll för fred och stabilitet i denna del av världen. Var finns det engagemang och kampvilja som demonstrerades av Olof Palme under vietnamkriget? Var finns våra protester mot de dagliga övergreppen mot Iraks befolkning? Varför protesterar vi inte oftare och kraftfullare mot det våld och den terror som alltmer breder ut sig i världen och som allvarligt hotar världsfreden?

  Hur vill och kan du Carl Bildt verka för att vårt land mer aktivt och kraftfullt än hittills verkar för en stabilare och fredligare värld?

 4. soli01 skriver:

  mrmhalland – visst har vi det bra i jämförelse med många andra länder. Demokrati är något som vi alla måste bevara och utveckla hela tiden. Vill påstå att det är färskvara för det finns alltid möjlighet att den kan ”surna”.
  Håller med din skrivning att vi som åtnjuter den firihet vi nu har ska göra allt för att hjälpa de som mer eller mindre saknar denna. Tror också att vi alla kan göra en insats genom att på olika sätt påverka våra beslutsfattare att agera genom att uppmärksamma dessa i olika frågor.
  Flera av våra politiker skulle ha en blogg – vore inte helt fel.

 5. mrmhalland skriver:

  svenstefjorg :

  Jag håller med dig.
  lite mer ”skramla, väsnas och stå på barikaderna” skulle inte skada.
  Olof Palme var en riktigt dålig inrikespolitiker, men, ingen kan ta ifrån honom sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Där var han en STOR man i världen, vilket ledde till att Sverige blev känt som ett fredsälskande land.
  Detta har dessvärre inte förvaltats efter hans död, med undantag av Sten Anderssons framgångar i mellersta östern, som dessvärre till slut inte blev så framgångsrika.
  (Det var ju då den tysta diplomatin uppfanns).

  Jag hoppas och tror att vi nu har fått en utrikesminister som kan kombinera ”skramel” med diplomati och därgenom kan ”göra skillnad”.
  Jag var besviken när Burmafrågan kom upp (då var det andras problem), men visst växte han med uppgiften när han förstod ”vanliga människors” åsikt i frågan ?
  Jag tycker också att dagens kommentar om Ryssland visar att vi har en utrikesminister som sätter mänskliga rättigheter i första rummet.

 6. knightone skriver:

  Carl Bilds Blogstats

  2,001,866 hits

  Och inte alla är från irriterade ‘journalister’ som letar efter gratis go´bitar att kopiera in i deras blaskor av lägre klass…

  Grattis!

 7. Kachina skriver:

  halland, soli, ,josef

  Jag får gratulera till er nöjsamhet med gott vin och stekt tupp. Mina avsikter i det fallet gick i stöpet när jag stod inför valet mellan vitt vin, rött vin eller bränn vin. Det blev liksom för mycket för en som kan ha svårt att välja mellan Expressen och Aftonbladet.

  Här blev det tre att välja på, vilket orsakade ”error” i den biologiska datorn, något som reslulterade i en middag med potatismos, fläskkorv till den ädla drycken, mjölk.

  Se där vad för många val kan ställa till med. Tänk er då när vi skall välja mellan åtta – tio olika politiska inriktningar, där minst fyra kör sin politik i mixern. Hur vet vi då vad som är vad. Är det inte dags för enbart två partier, ett FÖR och ett EMOT, folket.

 8. mrmhalland skriver:

  >en middag med potatismos, fläskkorv till den ädla drycken, mjölk.
  Det lät gott :-)

  Nej Kachina….
  gör som vanligt….välj rött :-)

 9. Kachina skriver:

  OK, rött ska det va´även när Carl skålar för 2 milj. besökare. Grattis!

 10. soli01 skriver:

  Kachina – finns det inte blått vin :)
  Ang mixern brukar jag inte blanda för mycket och ett parti räcker väl – för folket :)

 11. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Din uttryckta mening: ”Är det inte dags för enbart två partier, ett FÖR och ett EMOT, folket.” – slut citat.

  Jo – VERKLIGEN – och mycket mycket hög tid för det, förvisso… – BERGIS !

  En lite mer än en handfull EMOT-partier finns det ju redan – men var faen håller FÖR-partiet hus ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

  PS. Det blev inte värre med ungtuppen igår kvällst – med FÖR, UNDERHANDS och EFTERDRYCK – än att att jag enligt alkometern var nollad idag på morgonen kl. 08.00. Så det blev en biltur till Höganäs marknad – och kaffe med gräddbakelser där på eftermiddagen hos två vänner. Allt skedde utan intrång av vare sig bomber eller trafikolyckor. Så visst ÖverLever Wi i ett fridfullt samhälle relativt många andra länder i världen, faktiskt…

  Dock – jag så efter motorvägen – på södra sidan av den VÄRLDSBERÖMDA RochagillÅsen – att två stycken bilar hade försökt med att köra igenom vägräckena – men hade misslyckats med det. Räckena hade hållit för påfrestningarna. DS.

 12. Kachina skriver:

  Nu, när det är stiltje i politiken och de rika högermännen sköljer strupen med det dyraste vinet och den dyraste cognacen, skall jag avslöja för er receptet på norrländks fattigmans krisgrogg.

  1 pkt Kronjäst, nedsköljes med 1 liter kraftigt sockrad juice. Sedan är det bara att vänta medans det biokemiska raffinaderiet arbetar.

  Kanske inte det passar den moderata stämman, men gofull blir man. Kanske därför de är så styva i korken moderaterna, fylld till hälften med psykopater? De har aldrig provat norrländsk krisgrogg.

 13. mrmhalland skriver:

  Kachina,

  Jag tror dessvärre att den moderata stämman får vara utan de finaste vinerna.
  De finns nog (som löneförmån för Anitra) i patron Perssons vinkällare på ”arbetarkisens” gods.

 14. weneedtoknow skriver:

  Av Sveriges regerings JANUSHUVUD-politik framkommer ett kluvet regeringförfarande; demokrati versus statssponsrad terrorism mot de egna medborgarna. Då detta kommer att avslöjas för allmänheten, kommer Sveriges regeringsansvariga och ansvariga inom den militära data-operativa sektorn att tvingas fly ut bakvägen, då det inte kommer att finnas någon ursäkt för den dolda organiserade grova brottslighet/teknologiska krigsföring de gemensamt bedrivit under decennier mot det
  svenska civila samhället under Nationell Säkerhet. Detta framkommer också av ett antal riksdagsmotioner.

  Genom JANUSHUVUD-politiken betalar därför svenska folket dels för statssponsrad terrorism gentemot sina landsmän – och för att hålla det demokratiska skenet uppe, betalar det svenska folket också för en utrikesminister som diplomatiskt ska deltaga i internationella freduppdrag för mänskliga rättigheter – då många i Sverige blivit avtvingade sina genom kriminell och diskriminerade regeringspolitik!
  Etik och moral efterlyses inom många av Sveriges regerings politiska beslutsfattare.

  Slutligen vill jag tillägga att detta inte är personligt riktat mot dig Carl Bildt, tvärsom gillar jag din rakhet och försök till att forma mänskliga rättigheter. Men var vänlig och gör ett försök inom Sveriges regering och den militära verksamheten också.

 15. mrmhalland skriver:

  weneedtoknow :

  >Av Sveriges regerings JANUSHUVUD-politik framkommer ett kluvet regeringförfarande; demokrati versus statssponsrad terrorism mot de egna medborgarna.

  Jag är inte säker på vad du vill säga.
  Är det förslaget om FRA’s möjligheter till avlyssning eller IB-affären eller båda du refererar till ?
  Om det är FRA tycker jag att det är bra att förberedelserna sker i dagsljus, även om jag är ytterst tveksam till förslaget.
  Är det IB, kan jag hålla med dig om att myndigeter (staten) har utfört terror mot sina egna medborgare.

 16. gmrg skriver:

  @chrispastor
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=945510

  Det är inte Bildts avsikt att sälja vapen till juntan.

 17. hillary2 skriver:

  gmrg

  gott att läsa – men vore det inte bra om kontraktet innebar att leveranser av plan och försäljning av reservdelar skulle kunna avbrytas ifall militärjuntan åter tar makten?
  d.v.s. – handelspolitik som demokratiskt påtrycksmedel …

 18. ollemunter skriver:

  chrispastor !
  Har du inte märkt att Carl sällan eller aldrig svarar på en kommntar.

 19. ollemunter skriver:

  soli01!
  Blått öl har jag sett, men inte blått vin. Blått öl har förekommit i TV-serien ”Star Trek” och jag tror att det härstammar från ”Klingonerna”, krigarfolket som förekommer i serien, men det kan också var Romulanskt öl, jag är lite osäker.

 20. Kachina skriver:

  Blåbärsöl, förekommer här uppe. Vi har även en gammal hushållsdryck gjord på enbär, enris, jäst och socker. Den har den nackdelen att man blir ganska rund under fötterna om man lagrar den för länge.

 21. Kachina skriver:

  Ang. Thailand, vill jag inte alls kalla det militärdiktatur. Det finns tillfällen då militären har skyldighet att ingripa och villkoren för ett ingripande tycker jag, med den information jag läst mig till, var uppfyllda.

  Jag är till 99,99% säker på att där sitter en demokratiskt vald regering efter den 23 december.

 22. weneedtoknow skriver:

  mrmhalland,

  Jag syftar i första hand på IB-affären, med rötter i T-kontoret och 02 som startades upp tidigt 1900 tal. IB-affären har Sveriges regering valt att inte klara upp, därför den fortsatte obehindrat bakom kulisserna, under ett nytt täcknamn, okänt för allmänheten förståss. (Vi behöver kalla in Jan Guillou och Peter Bratt för försatta undersökningar. ha,ha)

  Omfattningen av IB-verksamheten är okänd för allmänheten, då regeringen valde att enbart visa upp toppen av isberget, såsom; olaglig registerhantering mot personer misstänkta för kommunist involvering. Ytligt vid avslöjandet vidrördes att USA exporterade känslig teknologisk utrustning till Sverige. Det är av stor vikt för allmänheten att känna till vilken typ av teknologisk utrustning detta handlar om. Teknologier för politisk mind control? Det ”Säkerhetforskningsavtal” som Mikael Odenberg undertecknade 13 april 2007 har sitt rotsystem i ett avtal från den 14 juli 1967 och ett möte som lyder under ”Intellectual Property Management and Use of Information”.

  Det som heller aldrig framkommit angående IB skandalen är att Sveriges regering och militära underrättelsetjänst gjort sig skyldiga till grovt dataintrång i nationella databaser, utsatt oskyldiga och ovetande civilpersoner för stöld av deras ID-handligar för upprättande av extremt olagliga register på samband till Ryska kyrkans Julianska kalender, vilken användes i hela Ryssland fram till Ryska revolutionen.

  Efter att de stulna ID-handlingarna behandlats av professionella matematiska arkitekter har personen i fråga brutalt missbrukats under datum-operativa militära mind control teknologier, detta är det MODERNA SLAVERIET, det fungerar i det fördolda för allmänheten. Genom de osynliga (satellit) vapnen är det fritt fram för regeringar att utföra ”De Perfekta Brotten” och brotten mot de lagstiftade mänskliga rättigheterna beläggs under Nationell Säkerhet!

  Utdraget ”Silent Weapons for a Quiet War” från boken ”Behold a pale horse”, William Cooper 1991 ger en utmärkt beskrivning av hur ”korrupta maktpersoners hjärnor” fungerar: http://www.syti.net/GB/SilentWeaponsGB.html

  Beträffande FRA avlyssning, kan vi nog bara utgå ifrån att den redan är väl fungerande, med tanke på allt annat som pågått/pågår i hemlighetsmakeriets Sverige!!

%d bloggare gillar detta: