Putins besvikelse

I går kväll fick jag reda på att president Putin vid presskonferens i Portugal hade uttryckt besvikelse över att Sverige.

Det handlade om att regeringen inte till Ryssland utlämnat en person misstänkt för att ha varit inblandad i en kidnappning av en journalist som senare befaras mördad i Tjetjenien.

Men president Putin måste veta att Sverige faktiskt var fullt berett att lämna ut personen i fråga, men att detta inte kunde ske därför att Ryssland inte ville ge de garantier som krävs.

Jag har anledning att beklaga att den ryska regeringen inte var villig att ge de garantier som europeisk rättstradition kräver för att en utlämning skall kunna ske i ett fall som detta.

Så det är nog vi som har mest anledning att beklaga – att beklaga den ryska inställningen.

19 Responses to Putins besvikelse

 1. hillary2 skriver:

  hur kan man lita på ”garantier”?

 2. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon igen Carl Bildt,

  Tcha – det är väl bara att konstatera att smaken är som baken delad – i det här fallet som så många andra fall – på den här ”nivån” av politisk strategisk ”massmediapolitik”. Det gäller ju att stressa både andra politiker i vissa lägen – så att dom blir lite mera medgörliga + att se till att stressa oss av vanligt folk också – inte minst, faktiskt…

  Vem faen blir inte lite orolig när Putin offentligt snackar illa om mitt kära fosterlands Sveriges politikers agerande och inte agerande ?

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 3. Kachina skriver:

  Jag blir definitivt inte orolig. För mig är det glädjande att Sverige visar karaktär och inte utvisar folk utan garantier. Visserligen har en garanti bara ett värde om den hålls. Då blir den en kvarnsten runt halsen på den som utställt den.

  Putin vet att Ryssland inte kommer att hålla den garanti som krävs, därför ger han ingen garanti och därför får han ingen utlämnad. Bra gjort. Det kanske är lite mer stake i den här regeringen än i den förra. Vi får vänta och se om den staken finns kvar när USA kräver att vi lämnar ut någon. Kommer det krav på garantier då, före utlämnandet?

 4. pettson skriver:

  ”hur kan man lita på “garantier”?”

  Jag förstår att frågan kommer från en sosse. På den kanten finns det väl ingen tradition, vad gäller garantier. Man känner nog inte ens till ordets innebörd.

 5. carlnorberg skriver:

  Och om jag så mycket som känner lukten av att denna regering hemfaller åt ryggradslöst politiskt spel, så är de för min del inte annat än förklädd socialdemokrati.

  Och nog kan det finnas fog för att hålla på sin integritet, och inte hoppa i säng med första bästa förbipasserande.

 6. testahurdiktaturensss skriver:

  Tänk han har ju RÄTT i att USA tycks vilja starta ww3 via atomboombsraketer i ERA nya Oranga grannstater som styrs av STALINISTER av Värsta sorten men nu Etikett Liberala o Konservativa

  så Tja du Ni skyddade ju Terrorister som VERKLIGEN skadat Moder svea o barn o MÅNGA som INTE andra länder velat ha utlämnade för de ÄR svenskar som DU känner

 7. Helena Palena skriver:

  Tur att han inte sattes på ett plan iklädd svart huva och fot- och handfängsel som vissa andra har fått stå ut med! Garantier i all ära..

  Men å andra sidan har Putin det inte lätt! Gillar honom oavsett att västs journalister vill att vi ska hata honom. Jag menar – vilka options har karl´n att sköta detta gamla välde?

 8. mrmhalland skriver:

  Vi är ett land som värnar mänskliga rättigheter, det ska vi fortsätta att vara.
  Självklart kan man inte lämna ut em medmänniska som riskerar att utsättas för tortyr.
  Jag blir uppriktigt glad att höra att vår regering ”vågar trotsa den stora björnen”.
  Dessutom är det ju troligt att det är den Ryska regeringen som ligger bakom morden på journalister och sedan utser syndabockar.

 9. Anders Gamberg skriver:

  Putins retorik går igen. Är han den moderna tsaren? Sverige och EU borde sätta större kraft på att Ryssland fortsätter sin demokratiseringsprocess som minst sagt avstannat.

 10. mrmhalland skriver:

  Anders Gamberg :

  Jag håller verkligen med dig.
  Jag kanske har svårt att se att Sverige, som liten nation, har så stora möjligheter att påverka ett stort land som Ryssland, men vad vi kan göra är ju att ständigt väsnas och skramla i EU för att visa att vi är ett land som förespråkar och KRÄVER demokrati i alla länder.
  Idag tycker jag att vi ger ett tvetydigt budskap när vi lobbar för att Turkiet ska in i EU trots sina kränkningar mot mänskliga rättigheter.
  Jag är dessutom tveksam till vårt possitiva förhållningssätt till Kosovos självständighet.

 11. Berndt skriver:

  Putin är en ful fisk som man bör hålla både ögon och öron på. Bra att du markerar vad sakfrågan egentligen handlade om.

 12. hillary2 skriver:

  pettson

  visst finns det värre problem än ”sossar” här i världen? :-)
  våra skandinaviska hederskoder är alls icke giltiga i alla andra kulturer
  en sund skepsis skadar inte gentemot alla ”garantier” ja även beträffande ingågna avtal
  fortfarande lär det vara besvärligt att göra affärer med t.ex. fransmän som ibland inte håller avtalade överenskommelser

 13. mrmhalland skriver:

  hillary2 :

  >visst finns det värre problem än “sossar” här i världen? :-)

  Med viss tvekan kan jag hålla med om att 50.000.000 Burmanesers och ytterligare ett par miljarder människors inskränkta mänskliga rättigheter och svält är värre än 2.000.000 Svenska sossar…
  Alla har vi våra bekymmer…:-)

 14. lillies skriver:

  hillary,

  fransmän är kända för att ha en förkärlek för hierarkiska strukturer. Arbetar du på ett franskt företag (även i viss omfattning på ett utländskt företag i Frankrike) är det oerhört viktigt att duföljer den hierarkiska ordningen om du inte gillar att ha det tungjobbat. Däremot kan de var uppriktiga på ett sätt som kanske en del svenskar och andra skandinaver kan finna ”sårande”.

  Kachina,

  för lite sedan klagade du på vad du uppfattar som att jag är för byråkratisk. Jag funderade lite på detta, och i samband med dina kommentarer om Rysslands inställning till utlämningen av Tjetjenen så finner jag mig själv undra var du står i din inställning till korruption?
  Det förhåller sig nämligen ofta så att frånvaron av vad vi ilsket brukar kalla ”byråkrati”, antingen frånvaron av reglerna som sådana eller att man inte iakktar regler som finns ofta är markanta i delar av världen där korrumption är ganska utbredd.

  D.v.s. system där man inte vinnlägger sig om att bekanta eller anhöriga till olika tjänstemän (eller tjänstemännen själva) inom olika förvaltningar inte får olika fördelar med anledning av ”sin kontakt”. Eller där tjänstemän kan ”tjäna extra” på att föra fram någon i kön av ärendebehandlingar.
  Sådana system där sådant inte går för sig brukar ju i allmänhet anklagas för att vara ”byråkratiska” av just de som kan tänka sig ett lite ”smidigare” system (vilket i korrupta länder såklart sker på någon annans bekostnad).

 15. lillies skriver:

  Berndt,

  nja, Ryssland har ju ett utbrett korruptionsproblem som hade tillåtits att eskalera under Yeltsins tid och jag kan ha viss sympati vilken än som sitter vid makten i Ryssland som skall försöka ta tag i detta (åtminståne tycker jag det är en fördel att det är någon som erkänner problemet och försöker göra något åt det. Även om insatserna kanske är klumpiga ibland så anser jag att det är bättre än någon marionett som bara gör vad alla de som dragit fördel av tidigare korrumption vill.
  Men det är ju min högst personliga uppfattning.

  För lite sedan framkom det ju att en polistjänsteman här i Sverige i den grupp som specialiserat sig på att bekämpa organiserad brottslighet otillåtet hade lämnat uppgifter av känslig natur till de han var satt att bekämpa. Ponera att ett sådant ”uppförande” skulle bli lika utspritt som det varit och till viss del är i Ryssland.
  Vad tror ni skulle hända?

  En gissning; i samma utsträckning som detta ”förfarande” skulle bli känt (på flera sätt) bland allmänheten så skulle antagligen brottsanmälningarna gå ned till antalet men det skulle ju inte betyda att den faktiska brottsligheten har minskat.
  Maria Abrahamsson levererade en rätt bra kolumn på ledarsidan i SvD även om jag är lite undrande inför dels vissa av åtgärdsförslagen, och dels inför vad de påtryckningar som organiserade kriminella sätter på olika tjänstemän inom de olika delarna av rättsväsendet. Axberg och ”bombmannen” som sprängde en åklagarvilla och tog in en bomb på Skatteskrapan fick ju livstidsstraff. Detta är väl bekant för de organiserade kriminella. De två tvillingarna som satte eld på en åklagares lägenhet hör knappast till den kretsen även om de redan vid unga år är hårt kriminellt belastade (även om jag svårligen kan se något berättigande i att straffvärdet skulle vara lägre med hänsyn till deras ungdom i dessa fall).
  Lite lustigt var det ju att se bilder från Danmark där ett motorcykelgäng kända som kriminella hjälpte polisen när ungdomsdemonstrationer i Köpenham urartat…och kanske med all rätt och något värt att applådera….har de nu fått betalt för att ”agera vaktbolag” åt butiksinnehavare så är det väl i sin ordning att de gör skäl för ersättningarna(?).

 16. lillies skriver:

  mrmhalland,

  om Turkiet, Ryssland och den svenska inställningen. Jag tycker det har ett värde att man uppmuntrar de framsteg som faktiskt görs. Visst ska kritik mot felaktigeter tas upp men det får ju inte bli så att man blundar för framstegen, vilket jag tyvärr anser att en del gör, vare sig de är journalister eller politiker.

 17. lillies skriver:

  När det gäller att skramla och väsnas för att ”kräva” demokrati i alla länder så står man inför en del problem som man måste fundera över.

  Dels om man själv lever upp till de ”krav” man ställer på andra länder, och dels huruvida den uppfattning som man förfäktar som den demokratiskt riktiga delas av ens en kvalificerad majoritet i det land man kritiserar. Sverige lämnade ju ut misstänkta till Egypten, som är känt för att inte dra sig för fýsiska förhörsmetoder och dels ännu praktiserar kvinnlig könsstympning (även om de flesta imamer motsätter sig det och områdena där man överger denna tradition sakta blir fler). Och detta är ju ett land dit ganska många svenskar gärna åker på semester.

 18. lillies skriver:

  Och angående Ryssland (och Tjetjenien) så kan man ju också se det som berömvärt att ledaren för Tjetjenien tagit avstånd från den idologi som hans far drev (som mot slutet godtog själmordsbombningar med terrorismförtecken). Man kan ju som Politkovskaya studera alla fel från en rent ”objektiv” sida där man inte värderar bakomliggande förutsättningar eller ens om några förändringar har skett ….och en stor andel av det tjetjenska folket anser tydligen att det blivit bättre, och på de flesta ställen lugnare så att en återuppbyggnad kunnat ske även om krigen lett till att en stor del av den manliga befolkningen i produktiv ålder är borta.

  Enligt de rapporter som kommit från Ryssland så verkar de ju vara på gång med att få fast åtminstone en del av de som tros vara inblandade. Och även om det ibland dessa synes finnas en eller ett par tjänstemän så verkar det inte vara någon handling sanktionerad av den ryska staten. Vilket jag antog redan från början, jag tror faktiskt att Putin blev något ställd när han hörde om det och Merkel fick säga till honom att han måste säga något om det.

  Med tanke på vad de bevakade och skrev, och omständigheterna i landet de verkade i, om så var jag inte särskilt förvånad över vare sig Klebnikov eller Politkovskaya. Dock blev jag mer illa berörd av klebnikovs död än Politkovskaya (även om Kachina typer har någon särskild invändning om att hon var kvinna). Enligt mitt sätt att se krävs det dock lite mer än att bära klänning, makeup och vara söt/snygg för att förvänta sig att behandlad som en ”lady”. Det finns ju ett uttryck, ”the pornography of violence”, och av någon anledning så kan jag inte riktigt frigöra mig från tanken på att hennes ”objektiva” rapportering just passar detta uttryck.

%d bloggare gillar detta: