Fredssamtal om Darfur

Själv sitter jag på moderatstämma i Gävle, men även härifrån går det att följa med vad som händer och sker i den något vidare världen.

I dag startar ju de mer formella fredsförhandlingarna om Darfur i Sirte i Libyen. Från FN:s sida leds ju dessa av Jan Eliasson, och från UD:s sida ger vi självfallet honom stöd i olika avseenden.

Ett fredsavtal om Darfur (DPA) finns ju redan från i maj förra året, men problemet är att detta successivt eroderat genom att de olika rebellrörelserna splittrats i fler samtidigt som regeringen i Khartoum har försökt att flytta fram sina positioner.

Nu handlar det om att komma överens om sådana förändringar i detta avtal att alla kan ansluta sig fullt ut.

Och dessa ändringar måste ju dessutom passa in i de mer övergripande strukturer för Sudan som lagts fast i fredsavtalet (CPA) mellan nord- och sydsidan i landet – ett avtal som f ö just nu befinner sig i en allvarlig kris.

Ett betydande problem för samtalen i Sirte är att vissa betydelsefulla namn har beslutat sig för att t v stanna borta från samtalen i Sirte. Förhoppningen är dock att det successivt skall byggas ett momentum som gör att även de skall ansluta sig.

Viktigt i det sammanhanget är att den kombinerade fredsstyrka som FN och Afrikanska Unionen nu sätter upp i Darfur börjar att komma på plats så fort som möjligt. Men det verkar trögt i portgången. Vi har t ex ännu inte fått grönt ljus för den gemensamma norsk-svenska ingenjörbataljon som borde tillhöra de första förbanden i den styrkan.

Hur som helst har vi all anledning att lycka Jan Eliasson och Salim Salim lycka till under de kommande veckornas besvärliga prövningar.

8 Responses to Fredssamtal om Darfur

 1. hillary2 skriver:

  du är i farten tidigt Carl Bildt

  jag undrar om fred kan uppnås i Darfur utan kvinnorepresentation i fredsförhandlingarna
  alla män är ju i princip något av autister – dvs har begränsad förmåga till empati vilket inte ska förväxlas med blödighet

 2. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt,

  Ja – som inte så sällsynt är, så finns det ju som Princip ALLTID någon eller några som vill sabba en utveckling i riktningen FÖR ett humanare samhälle – som är till för humana MEDmännsiskor att leva LevAnde uti, tyvärr…

  Kan bara hoppas på att det fixar sig i detta enskilda fall – och MÅNGA MÅNGA andra fall framöver också för den delen.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 3. Kachina skriver:

  Bara fredsstyrkan kommer på plats. Det brukar ha en kylande effekt. Tids nog kommer de som saknas vid förhandlingsbordet.

 4. mrmhalland skriver:

  hillay2 :

  >alla män är ju i princip något av autister – dvs har begränsad förmåga till empati vilket inte ska förväxlas med blödighet

  Jag påstår med full kraft att du har fel !
  Det finns många män, troligen de flesta, som har en stor portion empati inom sig.
  Dalai Lama är ett namn som omedelbart poppar upp.
  Jag tror mer att det handlar om det klimat 30- och 40-talister har vuxit upp i där man var tvungen att visa sig hänsynslös för att komma in i maktens korridorer.
  Jag påstår till och med att det idag råder omvänt förhållande : manliga makthavare (chefer etc. födda på 50-,60- och 70-talen) behöver inte bevisa sin ”hårdhet” medan kvinnliga måste vara stentuffa för att komma till samma position.

 5. soli01 skriver:

  Grattis Carl till passerandet av tvåmiljoner besökare på bloggen!
  Vad målet är, får tiden visa.
  Lycka till!

 6. hillary2 skriver:

  mrmhalland

  ”mjukisar eller hårdingar” har inget med empati att göra
  SAOLs ordförklaring av ordet empati:
  förmåga till inlevelse i andra människors känslor
  det handlar om inlevelse – inte uppträdande

 7. mrmhalland skriver:

  hillaty2 :

  ”hårdingarna” tillåts inte visa empati, trots att de besitter förmågan.
  Det är jag övertygad om.

 8. Josef Boberg skriver:

  Mrm Halland,

  Dina uttryckta meningar: ”“hårdingarna” tillåts inte visa empati, trots att de besitter förmågan. Det är jag övertygad om.” – slut citat.

  Nja – jag håller inte helt och hållet med om det. I mitt mer än 66-årade liv har jag mött inte så få ”hårdingar” – och då inte minst under mina ca 6 år som sjöman i början på 60-talet – med seglatser i huvudsak på Sydamerika.

  Min personliga gjorda erfarenheter under mitt långÅrade liv – är att ”hårdingar” i vissa lägen – ifall dom möter en MEDmänniska som inte skräms av deras yttre tuffa attityder – är MEDmänniskor av den mjukaste av mjukisar-sorten, faktiskt…

  Det här gäller för övrigt också – och inte minst – kvinnliga ”hårdingar” – i mitt långÅrade perspektiv sett.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: