Inför veckan

Sedvanliga förberedelser på söndagkvällen för veckan som kommer – eller i alla fall dess första dagar.

Slutet av veckan kommer att domineras av moderaternas partistämma i Gävle, även om jag inte kommer att vara där förrän fredag kväll och framåt.

Innan dess skall jag hinna med att besöka Athen för överläggningar och anförande på ELIAMEP-institutet på onsdag.

Där kommer vi säkert att ha anledning att fortsätta att diskutera också händelseutvecklingen kring Turkiet och norra Irak. Jag hoppas på en mer politisk lösning – men den måste innebära resoluta åtgärder mot PKK:s terrorism.

Då vet vi dessutom hur Javier Solanas samtal i Rom med Iran om den nukleära frågan utvecklats. Signalerna från Teheran under helgen tyder ju på en betydande osäkerhet i den iranska hållningen.

Senare i kväll blir det med intresse jag kommer att ta del av resultaten från parlamentsvalet i Polen. Ett viktigt grannland till Sverige och en viktig partner i arbetet inom den Europeiska Unionen, även om krumelurerna kanske varit lite väl många under den senaste tiden.

På andra sidan Östersjön följer jag också den politiska utvecklingen i Lettland. Regeringen Kalvitis plötsliga beslut förra veckan att suspendera chefen för antikorruptionsbyrån Loskutovs är inte alldeles lätt att förstå, och har ju nu lett bl a till att utrikesminister Pabriks lämnat in sin avskedsansökan.

Vikten av att Lettland i sin politik fortsätter sin utveckling mot en fast förankrad europeisk rättsstat kan inte nog understrykas. Insatser mot korruptionen är en mycket viktig del av denna utveckling, och det är viktigt att kursen i detta avseende åtnjuter både ett inre och ett yttre förtroende.

I morgon tar jag här i Stockholm mot Europarådets generalsekreterare Terry Davis för diskussioner inte minst inför att Sverige tar över ordförandeskapet i dess ministerråd.

Säkert blir det en hel del sagt om utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter i Ryssland.

11 Responses to Inför veckan

 1. hillary2 skriver:

  Lycka till med arbetsveckan!

  Och missa helst inte avajadis kommentar på Globaliseringen gör bättre….

 2. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt – och alla andra med för den delen,

  Javisst – all lycka till med utrikesministerveckan !

  Förhoppningsvis med inte så lite av det STARKASTE politiska vapnet av alla i Dina tankar, ord och handlingar = den MEDmänskliga humana DIALOGEN.

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 3. Bo W. Höglund skriver:

  Trevligt att Du han logga in några kommentarer här före Wolodarski – som gjorde ett oväntat blekt intryck – tyckte jag.
  Och, mht Danielsson, kunde det inte vara dags snart att nämna frågan om vilken förtroendepost som skulle vara lämplig för en borgerlig regering att lämna över till en troende socialist ??

 4. Kachina skriver:

  Jag tror att ni alla bör ställa er frågan om länder som Turkiet, Irak, iran,…har rätt att hålla 35 miljoner kurder som fångar i ett geografiskt område de förfogat över ända fram till efter första världskriget. Kanske det enda rätta är att avstå från området och låta dem bilda staten Kurdistan.

  Sedan, under den kommsnde partistämman, kan ni ju passa på att rensa ut den mest illaluktande skiten ur partiet, av typ den som framträdde i TV i går kväll gällande arbetsrätten. Sådana primitiva arter har inget i politiken att göra, utan de gör nog största nyttan som betraktningsobjekt på zoo.

  Ta nu tillfället i akt och gör partiet rumsrent. Om ni behöver hjälp att bli av med den sorten, säg till, så kan jag komma ner och hjälpa till, med verbala vapen, att neutralisera giftet.

 5. soli01 skriver:

  Det finns olika åsikter i alla partier och detta är inte så konstigt. Extrema åsikter är inget nytt, men givetvis ska inte dessa styra ett helt parti. Jag anar, att dessa personer inte har skuggan av en chans! I sista hand finns Kachina, som verkar på hugget :)

 6. lillies skriver:

  Apropås Lettland..

  ”Insatser mot korruptionen är en mycket viktig del av denna utveckling, och det är viktigt att kursen i detta avseende åtnjuter både ett inre och yttre förtroende”

  Ja, så kan man också skriva något utan att egentligen inte säga något. Det beror väl på vilka åtgärder de avser att tillämpa och hur framgångsrikt det är. Och det gäller väl inte bara Lettland (eller ens endast nya EU länder). Prodi gick väl till val till stor del på det mandatet och det finns säkert ett och annat som tål att synas i ”Svedala” med.

 7. hillary2 skriver:

  anser som Bildt att fragila stater inom EU som hamnar i korruptionsträsket behöver särskilt uppmärksammas
  det är glädjande att så många forna öststater inom EU lyckats bli demokratier med västerländsk syn på ekonomi där fler människor ges individuella möjligheter – och detta utan att fastna i ett träsk av korruption

 8. lillies skriver:

  Mmm..

  men korruption förekommer ju, sedan kan ma kanske inte kalla det ”träsk”, och sedan varierar det väl i omfattning..

 9. lillies skriver:

  Men det är väl ungefär som moderaterna är det enda partiet som motsätter sig öppen redovisning varifrån de får bidrag (från enskilda, organisationer och företag)….de övriga partierna i alliansen motsatte sig inte transparens i den frågan om jag minns rätt.

 10. maartenprinsen skriver:

  Det har lätt sagts: förmiddag I mot terrorism. Men koerden och PKK-slagsmål för ett begripligt syfte. Det är tid för diplomati. Inget våld med våldslagsmål.

  Att hälsa från Wassenaar, Nederländerna

  http:/www.maartenprinsen.nl

%d bloggare gillar detta: