Höstsöndag

Höstsöndag i Stockholm. Allt börjar växla över från grönt till gult.

I Polen, Schweiz och på Åland är väljarna just nu på väg till valurnorna.

I Kina har kommunistpartiets 17:e kongress avslutats.

I Turkiet har terroristerna i PKK dödat 15 soldater i ett bakhåll i syfte att trappa upp konfrontationen samtidigt som det är tydligt att Ankara föredrar en politisk lösning.

35 Responses to Höstsöndag

 1. soli01 skriver:

  Carl – finns det inte stänk av rött i löven :)
  Ja, hoppas de väljer rätt!

 2. pettson skriver:

  ”I Polen, Schweiz och på Åland är väljarna just nu på väg till valurnorna.”
  Ja, förhoppningsvis faller de inte pladask för den vänsterextremistiska populismen. Vi ser med stor oro, och som varnande exempel, den oerhört tragiska utvecklingen i Italien. Där håller ansvarslösa maktgalna politiska dilettanter på att rasera allt, som Berlusconi har byggt upp. Exempelvis: 50 tomma fängelser, medan kriminella far fram som aldrig förr. Det låter som Ohlys drömsamhälle. Mängder av outnyttjade sjulvårdsplatser, medan folk dör i sjukvårdsköer. Men det är i alla fall jätterättvist. Det får nog varje sossehjärta i Sverige att klappa av stolthet. För att inte tala om det ökade skattetrycket i Prodis Italien. Sahlin & co dräglar väl av förtjusning.

 3. kurdistanfreedom skriver:

  vinnaren av att konfrtontationen trappas upp är Turkiet som länge har visat sitt missnöje med framgångarna i södra Kurdistan och velat störa… Generalerna måste fira nu…

 4. knightone skriver:

  Beklagligt att terrororganisationen PKK på detta sätt förintar alla fredliga ansträningar som andra kurdiska organisationer för ett starkare självstyre i regionen verkar för.

  Våld föder våld och man kan bara konstatera att ansvaret ligger hos Irakiska myndigheter för det våld som PKK nu driver på.

 5. hillary2 skriver:

  knightone

  visst föder våld våld men varifrån får PKK pengar och varifrån köper de vapen?
  vill PKK ha en egen stat eller vill de som palestinier – ta över en annan?

 6. steelneck skriver:

  Vad talar för att det inte var en ”false flag operation”?

  Sådana brukar ju användas för att skapa opinion för handlingar som annars hade varit politiskt svåra eller rent av omöjliga. Vid all sorts vapenskrammel så brukar ju sanningen hittas bland de första offren. Krig brukar ofta börja precis så.

 7. peshmergeh skriver:

  Hej Carl!
  Du vet som alla andra att Turkiet är en fachistisk stat men du har aldrig kallat de för terrorister trots att de mördat tiotusentals kurder och fördrivit miljoner. De har fört samma politik som Hitler men du väljer att stå på deras sida, det säger mycket om dig. Vi kurder har rätt till självförsvar. Om du kallar oss för terrorister betyder egentligen inte mycket för oss för vi vet mer än vad du vet. Det enda du sett av turkar är dina fina middagar med deras representanter i de finaste husen i Turkiet, vi har sett den andra sidan som du blundar för. Det jag vill säga är att du har valt sida och struntar i verkligheten i denna fråga. PKK har i många år sagt att de vill ha en fredlig lösning på frågan, vem är det som vägrat? Vem är det som VILL ha krig istället för diplomati? Inte är det PKK iallfall. PKK har deklarerat många ensidiga vapenvilor men Turkiet har tagit tillfället i takt och attackerat de ännu mer när de utropat ENSIDIGA vapenvilor. Turkiet vill inte ha en fredlig lösning på frågan, annars hade de tackat ja till samtal med Masud Barzani. NEJ, Turkiet är en stat som hatar kurder och du backar upp de. Vi kurder har aldrig förtryckt folk och vi är stolta över att försvara de mänskliga rättigheterna, de som vi själva vill ta del av. Till slut vill jag säga att jag röstade på ditt parti i valet. Du kan glömma att någon kurd röstar på er igen efter öppna stöd till terroriststaten Turkiet.

 8. kurdistanfreedom skriver:

  Steelnecks kommentar är precis vad jag menade med min hastiga kommentar tidigare. PKK lyder under dess numera fängslade ledare Ocalan, som i sin tur samarbetar helt med den turkiska krigsmakten. Det är vidkänt för alla som följer kurd-turk politiken från nära håll. Hur skulle Sverige uppfatta Bildts pro-turkiska hållning om de kände till dessa fakta?

 9. Kachina skriver:

  knightone

  ”Våld föder våld och man kan bara konstatera att ansvaret ligger hos Irakiska myndigheter för det våld som PKK nu driver på.”

  Och,…..Turkiet är oskyldiga som änglar?

  Jag blir mer och mer tveksam till Turkiet. Av vilken orsak hävdar de den terroritiella

 10. Kachina skriver:

  rätten till ett geografiskt område, fyllt av sten och otillgängliga berg?

 11. kurdistanfreedom skriver:

  Får jag också tillägga att den turkiska spionsmakten är välplacerad bland kurderna… Kanske kommer vi att få veta snart (när det kortsiktiga syftet är uppnått) att det var några höguppsatta agenter inom PKK, eller turkiska soldater i PKK-uniformer (det har hänt, det också) som utfört attentaten… Frågan är väl endå att se helheten. Kurderna saknar sina grundläggande fri- och rättigheter i Turkiet (eller rättare sagt, dessa fri- och rättigheter – rätten till självbestämmande, till att börja med- har ifråntagits dem av den turkiska occupationsmakten) och det är det som ger upphov till både våld och annat. Därför bör Carl Bildt (och USA för den delen) börja tala om nordkurdernas frihet (och vägen dit) och inte bara röra sig inom den PKK-fixerade militaristiska retoriken.

 12. peshmergeh skriver:

  Jag blir så jävla trött på folk som snackar utan att ha någon kunskap om situationen i Kurdistan. Jag gör det enkelt. Kurderna har rätt till sin heliga mark och förtjänar kompensation för all lidande och förtryck de fått utstå. Jag skulle vilja se att den turkiska staten och alla som stött de ställs inför rätta för deras brott mot mänskligheten. Att bo i Sverige och sitta och uttala sig om ett problem man bara hört talas om är patetiskt. Man kan läsa tusentals böcker och det hjälper inte att förstå frågan. Man måste uppleva frågan för att förstå den och för att förstå så måste man vara kurd eller något annat folkslag som varit med om liknande grymheter mot sitt folk. Att politiker i väst har bra band till Turkiet och terroristförklarar kurderna är lika grymt som det förtryck vi fått utstå från turkar, araber och perser. Dessa människor häller bensin på elden och rättfärdigar förtrycket av kurderna. Jag kan garantera att de politikerna skulle kallat Masud Barzani för terrorist också om man hade haft bra band till Saddam. Fast man gjorde ju ingenting åt Saddam heller. Vi tog bort saddam själva.

 13. pettson skriver:

  Väljarna i Schweiz har tydligt visat vägen för övriga Europa.

 14. peshmergeh skriver:

  Hillary 2
  Du undrade var PKK får pengar ifrån. Eftersom PKK representerar det kurdiska folket i kampen så får de pengar från kurderna. Turkarna däremot får pengar ifrån en massa olika håll, från egna folket, export, turism och stater som stödjer de. Men fördelen som turkarna har är västerländska politikers stöd. Världen är fortfarande grym som sagt.

 15. hillary2 skriver:

  peshmergeh

  när du använder ord som helig mark blir jag så trött så trött
  de mest inhumana nationer och politiska rörelser är de som blandar religion med politik
  se inte minst USA som har 70 livstidsfångar som saknar möjlighet till frigivning
  samtliga 70 var under 15 år när de begick sina brott
  uppenbarligen kan man där inte skilja ålderdomliga religiösa inpräntningar från politik
  vi har fred och är världsledande med våra sociala modeller här och i de andra Nordiska länderna – inte minst därför att vi i grunden lyckats med just denna distinktion – att skilja på politik och religion
  man kan helt enkelt inte föra vettiga och framkomliga politiska diskussioner om man blandar in helighet

  och när du skriver om Saddam är du väl rejält ute och cyklar?

 16. peshmergeh skriver:

  hillary2
  Med heligt så menar jag absolut inget religiöst, det var ett uttryck bara. Jag är ateist och erkänner inte Islam som kurdernas religion, den är påtvingad och därför ogiltig. Varje individ ska bestämma själv om man vill kalla sig muslim, kristen eller något annat. Lägg inte sån tyngd på ett ord som jag skrev som inte har någon som helst betydelse i debatten. Men jag kan förstå varför du tände till eftersom det är oönskvärt i sverige att tala om religioner och Gud. Hoppas du har fått svaret på din fråga. Gällande saddam så är jag inte alls ute och cyklar eftersom jag bodde i Irak i 10 år fram till slutet av Gulfkriget. Det var mina kurdiska vänner och mina familjemedlemmar som kämpade mot saddam i den kurdiska regionen, vi var alla peshmergeh och de flesta av mina släktingar är fortfarande peshmergeh och beredda på nästa attack ifrån en ny saddam. Däremot kan du läsa fakta om hur många länder som stödde Saddam med vapen mm, varför har dessa inte ställts till rätta är min fråga till dig.

 17. hillary2 skriver:

  peshmergeh

  jag tror inte att internationella lagar kan användas till rättegångar av den typen du efterlyste(?)
  ordet helig = icke förhandlingsbar och ordet är kontraproduktivt vid konfliktlösning
  och den som brukar ordet visar att den på förhand är låst i sitt tänkande

 18. peshmergeh skriver:

  Hillary2
  Internationella lagar har tusentals brister, än har mänskligheten mycket kvar för att vi ska kunna leva i en rättvis värld. Frågan nu gällde konflikten mellan Turkiet och kurderna. Kolla på bilder från demonstrationerna i Turkiet, där hyllar de Ataturk återigen. Så länge Ataturk lever i turkarnas hjärtan så kommer de inte behandla kurder som människor. Turkarna måste göra upp med sitt förflutna och inte vara så stolta att de går över lik för Ataturk. Ataturk var som Hitler. Det vore intressant att se reaktionerna från omvärlden om tyskarna började hylla Hitler idag.

 19. peshmergeh skriver:

  Hillary
  Att ha bestämda åsikter utifrån fakta (eftersom jag levt under turkarnas förtryck och gör det fortfarande) kallar du för ”låst i sitt tänkande”. Jag kan tyvärr inte disskutera med dig eftersom du inte har någon som helst erfarenhet av konflikten förutom vad du fått höra och läsa av media.

 20. peshmergeh skriver:

  Ni som vill veta vad den kurdiska regeringen i Norra Irak har att säga om konflikten mellan PKK och Turkiet får läsa här. Jag citerar Masud Barzani ifrån hans tal idag i möte med Jalal Talabani. Jag kollade på direktsändningen på kurdisk tv.

  Iraks president Jalal Talabani, tillika ordförande för PUK, sade under en gemensam presskonferens med södra Kurdistan president, tillika KDP:s ordförande, Massud Barzani, att man inte ämnar lämna ut några medlemmar från PKK.

  ”Att lämna ut medlemmar från PKK är en stor dröm som aldrig kommer att
  förverkligas. Vi kommer inte ens att lämna ut en katt till Turkiet”.

  Barzani sa att man inte betraktar PKK som terrorister och inte kommer
  att göra det så länge Turkiet inte presenterar en plan för fred som
  PKK samtidigt avvisar. Barzani underströk även att man inte kommer att
  delta i några operationer mot PKK.

  ”Enligt uppgifter från Firat News Agency så har ytterligare
  peshmerge- styrkor förflyttats mot Zaxo, till de gränsområden Turkiet
  enligt PKK förberedde en invasion. ”

 21. hillary2 skriver:

  peshmergeh

  missförstår du mig medvetet? jag skrev om ordet heligt = icke förhandlingsbar och inte om dig
  du sätter heller inte agendan för kommentarerna här
  och upprörd är inte jag men du?

  såvitt jag förstår av dina inlägg planerar kurder en invasion av Turkiet
  varför kan kurderna inte stanna kvar i Norra Irak nu när ni ”gjort er av med” Saddam?
  är det er heliga mark ni är ute efter? :-))

 22. peshmergeh skriver:

  Hillary2
  Jag missförstår inte dig, jag försöker ge dig lite fakta. Du borde tycka att det är intressant att få höra om situationen från någon som faktiskt har insyn i det. Att vara upprörd är något bra, det är det som demokrati handlar om, att man tar friheten att uttrycka sina känslor med ord och handling. Jag vet inte om du har koll på varför PKK bildades, det är det primära och inte var de opererar ifrån. Fokus har flyttats från det verkliga problemet, nämligen hur Turkiet startade det här kriget mot kurderna. PKK blev ett svar på det systematiska förtrycket av kurderna. Det du verkar ha missförstått är att kurderna i Irak INTE vill invadera Turkiet, ingen har någonsin sagt nått sånt. Kurderna i Irak vill leva i lugn och ro och önskar en fredlig lösning på frågan, men eftersom Turkiet inte erkänner kurder som ett folkslag och inte erkänner regionalregeringen i norra Irak och de kurdiska ledarna så verkar inte en fredlig lösning vara inom räckhåll. Jag påpekade att PKK genom åren gång på gång påpekat att de vill lösa konflikten via diplomati, men tyvärr så är Turkiet inte för det. Anledningen är att OM Turkiet börjar förhandla med kurder så betyder det att de erkänner kurder som ett folk. Däremot vill Turkiet invadera norra Irak (södra Kurdistan). Vi blev av med Saddam, men du ska veta att den som behandlat det kurdiska folket värst är Turkiet. Många stater och människor hatade Saddam. Frågan är varför man hejar på Turkiet istället? Den frågan är för mig obesvarad för att EU, USA och de flesta länderna valt att tiga om kurdfrågan i Turkiet. Man har tystat ner det för att Turkiet samarbetar med de. Just därför existerar PKK. Om vi hade haft kvar Anna Lindh så hade du nog haft andra åsikter om den här konflikten för hon var engagerad i kurdfrågan till skillnad mot vår nuvarande utrikesminister som är vän med den turkiska staten/militären oavsett vilka grymheter de än utsatt och utsätter kurderna för. Kom ihåg att det var Ataturk som utförde folkmordet på armenierna, samma Ataturk som hänger på väggen i varje offentlig turkisk byggnad och i många turkars hem. Samma Ataturk som hyllas hela tiden i Turkiet. Min fråga är återigen. Vad skulle du säga om tyskarna började hylla Hitler idag?

 23. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt… :-)
  vännen Josef

 24. chaoticpoetry skriver:

  Börja agera som en opartisk utrikesminister för böveln!

 25. hillary2 skriver:

  peshmerghe

  jag har ännu inte deklarerat några åsikter i kurdfrågan och när jag skaffar mig åsikter grundar jag dem på mina egna bedömningar och inte andras – inte ens Anna Linds
  mitt svar på din fråga är att jag finner det vara en stor skillnad på att ha kvar porträtt av en omtyckt ledare mot att sätta upp porträtt på en hatad
  men bubblar rasismen vidare i Europa kanske hr h kommer till användning för fler än den nuvarande begränsade skara som hyllar honom
  jag förstår att kurder har varit/är förtryckta i Turkiet men jag kan trots detta inte finna PKK´s strategi med terrordåd år ut och år in vara en vettig metod att få det bättre
  terrordåd är i mina ögon ojusta handlingar som skapar vrede och misstänksamhet och ger upphov till repressalier hämndaktioner och andra irrationella handlingar
  har kurder inte ens rätt att vara politiskt aktiva i Turkiet?

 26. samandonmaestro skriver:

  ”I Turkiet har terroristerna i PKK dödat 15 soldater i ett bakhåll i syfte att trappa upp konfrontationen samtidigt som det är tydligt att Ankara föredrar en politisk lösning.”

  Jag gillar Carl Bildt, och Carl Bildt gillar pengar, helt OK. Hans pengar bara växer om kriget i turkiet fortsätter, för han investerar ju i den turkiska arméns fonder/aktier.

  Därför har han all rätt och kalla PKK eller Kurdiska rörelser för terrorister, då kan turkarna ha detta som stöd i sitt fasansfulla krig mot den Kurdiska befolkningen.

  Tack Carl Bildt!

 27. peshmergeh skriver:

  HIllary2
  Det omvärlden måste förstå, inklusive dig och Carl Bildt är att PKK i våra ögon inte är terrorister. Däremot är Turkiet terrorist i våra ögon. Vi tycker så för att vi har upplevt turkisk terror och gör det fortfarande idag. Vi accepterar inte att bli kallade för terrorister av politiker som hycklar. Politiker som antingen inte vet hur vi kurder lidit under turkisk terror eller de som hycklar. Det är så lätt för dig att argumentera mot mig eftersom vi är ”terrorister”. Hur kan du kalla oss för terrorister innan du ens frågat dig själv varför kriget pågår? Kan du inte fråga dig själv vem som startade kriget? Varför PKK bildades? Varför PKK finns kvar än idag? Att det dör soldater i krig är inget konstigt. Varför ens kalla det för terrordåd när det pågår ett krig? Varför kallar man inte svenska soldater i Afghanistan för terrorister om de dödar en afghan i samband med en sammandrabbning? Det tycker jag är en bra fråga. PKK är en legitim försvarsorganisation i våra ögon. Om man terrorförklarar PKK så terrorförklarar man 40 miljoner kurder.

 28. peshmergeh skriver:

  Hej Smurtette!!!!!! VIVA

 29. karrman skriver:

  peshmergeh

  Förstår din bitterhet. Stormakterna spelade bort kurdernas intressen efter första världskriget. Sedan dess har ni förtrycks på det grövsta sätt.

  Ni borde dock betänka att ni har en historisk chans i dagsläget att med politiska medel stärka er ställning. Varför kan inte PKK träffa kurdledarna i Irak och gemensamt gå ut med en utfästelse att PKK inte ser en militär lösning på kurdfrågan i Turkiet.

  Då skulle bollen ligga hos turkarna. Förefaller att pågå en maktkamp i Turkiet om vilken framtid man ska välja. Finns de som vill behålla militärens inflytande i politiken och de som vill demokratisera samhället inför ett EU medlemskap.

  Att attackera turkisk militär förefaller vara det som de konservativa krafterna i Turkiet mest önskar sig. Oavsett vem som ligger bakom det så borde det vara en självklarhet att ta avstånd från dessa handlingar. Annars får man finna sig att bli isolerade.

 30. kurdistanalways skriver:

  karrman

  PKK erbjöd vapenvila i Turkiet
  Medan strider mellan turkiska soldater och PKK-gerillan fortsatte i sydöstra Turkiet på måndagen erbjöd PKK plötsligt vapenvila – på villkor att Turkiet inte går in militärt i Irak på jakt efter kurdiska rebeller.

  Erbjudandet om eldupphör framfördes på gerillans internetsajt. ”Vi är redo för vapenvila om turkiska armén slutar att angripa våra ställningar, ger upp planerna på intrång och återgår till fred”, hette det i meddelandet från PKK – Kurdistans arbetarparti.

  ”Vi vill ha en fredlig lösning och tar själva avstånd från våldet… vi är beredda att gå in i dialog och att ansluta oss till den politiska processen om Turkiet ger oss en möjlighet”, förklarade PKK vidare.

 31. karrman skriver:

  kurdistanalways

  Låter bra.

  Frågan är vad man kan göra ytterligare för sätta press på den turkiska militäreren.

  Kurderna har ett trumfkort i och med det amerikanska stödet till kurderna i Irak.
  Gäller att liera sig med dem. Är det möjligt ? Vad krävs för att göra detta möjligt?

  Kan man göra en gemensam deklaration där Turkiet ges säkerhetsgarantier och så att säga desarmerar den Turkiska militärens argument?

 32. MrKurd skriver:

  Carl Bildt, du som har varit förmedlare i konflikten på Balkan, du borde veta bättre. Ni och turkarna tillsammans stött den Kosovoalbanska UCK gerillan, och förde deras talan mot Serberna.

  Och nu, när dina vänner, turkarna ockuperar Kurdistan, och förtrycker hela Kurdiska befolkningen så har du Carl Bildt en annan syn på det hela. Nu är helt plötsligt de som kämpar för sina rättigheter är terrorister. Eller förklara din syn på den Palestinska motståndsrörelsen om du är snäll.

  Är det detta som kallas för dubbelmoral? Vänligen förklara!

  Mr Kurd

 33. hillary2 skriver:

  peshmergeh

  du skrev: om man terrorförklarar PKK terrorförklarar man 40 miljoner kurder
  där slirar du rejält på sanningen
  vill påminna dig om att det finns ett stort antal kurder som inte alls sympatiserar med PKK eller dess metoder

 34. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt – en gång till… :-)
  vännen Josef

 35. exter skriver:

  Det är inte bara Carl Bildt som kallar PKK för en teroristorganisation utan hela världen både FN, EU, Interpol, USA, Turkiet och Sverige (Sverige terorstämplade PKK december 1984)

  Så vad Peshmerges och PKK-kurdterrorister tycker om sig själva har ingen betydelse så länge världen har terrriststämplat dem.

  Det är lika idiotiskt att säga att Al-Qaida anhängare tycker själva att de inte är terrorister utan är rebeller , frihetskämpar eller vad det nu kan vara. PKK är terrorstämplat av hela världen!

  De lägger landminor i stora delar av östra Turkiet så att oskyldiga människor blir dödade eller lemlästade. PKK-kurdterrorister kastar in bomber i kommunala bussar, bränner skogar, kidnappar folk, håller på med vapen- och knarksmuggling. De dödar turkiska läkare, lärare samt sjuksköterskor med motiveringen att det är turkiska statens anställda. PKK-kurdterrorister drar ut tänder och naglar på folk som inte vill lämna sina tonåringar till att delta i terrorverksamhet. PKK-kurdterrorister bränner hela byar och hem om en kurdisk eller turkisk by vägrar att ge stöd till dem. PKK-kurdterrorister kidnappar folk och skjuter dem i skallen om de inte ger dessa terrorister mat medan de fortsätter med sina terrorattentat.

  PKK-kurdterrorister håller också på med människosmuggling till länder som Sverige, Frankrike etc och tar storbetalt för det, en klumpsumma samt månatliga avgifter. Med dessa finansierar PKK-kurderna sin övriga kriminella verksamhet bland annat vapensmuggling. PKKs människosmugglingsnätverk delar ut falska pass och idékort samt arrangerar skenäktenskap med övriga kurder som bor i Sverige och andra länder. Tar även betalt, stora summor för det.

%d bloggare gillar detta: