Framgång i Lissabon

Så är vi då färdiga med det europeiska toppmötet i Lissabon, och nu styr vi strax kosan tillbaka till Stockholm.

Riktigt vad statsministrarna diskuterat de senaste timmarna vet jag i skrivande stund inte , men det har varit en mycket bra förmiddag med utrikesministrarna.

Det blev ett starkt stöd för våra tankar om Burma och EU:s roll. Vi kommer nu att utse ett särskilt sändebud för att också koordinera vår politik. Jag hoppas vi skall kunna vara klara med det före toppmötet med ASEAN i Singapore i slutet av november.

Och vi hade en bra diskussion också om det mycket allvarliga problem som Turkiet har med PKK och dess terrorism – delvis kommande från baser i norra Irak.

Terrorism måste bekämpas. Ansvaret i detta fall ligger alldeles självklart i första hand på myndigheterna i Irak och dess norra delar. Jag hoppas att det skall gå att finna effektiva metoder i samverkan mellan bl a Irak och Turkiet.

Att PKK nu trappar upp sin terrorism tror jag har samband med att regeringen i Ankara har varit mycket tydliga på att den kurdiska frågan skall lösas med demokratiska metoder och inom den turkiska demokratins ram. För detta har man också fått ett stort stöd bland kurder, och detta har med all sannolikhet uppfattats som ett hot av PKK.

Därav den upptrappade terrorn.

Att de utrikespolitiska diskussionerna var bra var bara en del av ett i allt väsentligt lyckat toppmöte.

Den Europeiska Unionen är tydligt på väg ut ur de två senaste årens författningskris – och lägger med reformtraktatet en bättre grund för framtiden.

Samtidigt står vi starkare i olika viktiga sakfrågor.

Den starka globala ledarroll i klimatfrågan som blev ett resultat av toppmötet i mars var något av ett genombrott. Men jag tycker också vi blir allt bättre på den vidare fredspolitiken.

Och förvisso finns det en aktiv svensk roll i allt detta.

23 Responses to Framgång i Lissabon

 1. Kachina skriver:

  Terrorister eller frihetskämpar?

  Förklara gärna din syn på saken.

 2. knightone skriver:

  Åh vad klassiskt… ”den enes terrorist är den andres frihetskämpe”…

  Den mer hemtrevliga definitionen av frihetskämpande (med våldshandlingar) förutsätter enligt min mening att det finns ett icke-demokratiskt förtryck mot den gruppering som utför aktionerna och därmed avsaknad av demokratiska möjligheter att påverka politiken.

  I PKK:s fall finns alltså inte denna ursäkt. Förutom om Iran. Men de utför framför allt terrordåd i demokratiska stater med folkvalda parlament, dvs Irak och Turkiet. Helt klart terrorism. I både Turkiet och Irak kan alternativa röster komma fram via fredliga medel, Turkiet har stora brister men har en Kurdisk minoritet i palamentet. Irak har en större kurdisk representation i sitt.

  Motsättningar mellan de olika kurdiska politiska affilieringarna är inte heller skäl nog för terrorism. Man skulle däremot kunna förvänta sig att de mer förtryckta assyrierna skulle börja med terrorism men än så längre har de avstått och försöker hävda sig med demokratiska medel. En god förebild.

 3. knightone skriver:

  För att ytterliggare förtydliga, om man nu skall hård-dra saker i denna fråga.

  Terrorister: PKK
  Frihetskämpar: PJAK

  PJAK kämpar för kurdiska rättigheter i islamska diktaturen Iran. De har ett högt antal kvinnor i sin organisation.

 4. lillies skriver:

  Gott knightone.

 5. jenny71 skriver:

  Tack för bra info. Hoppas Fredrik Reinfeldt snart hakar på bloggtrenden. Snacka om möjlighet att nå ut till folket framför allt med all vänstervriden media som förvränger allt. Tror det skulle bli succe.

 6. dogorant skriver:

  Grattis till en lyckad resa, vill bara säga att jag är väldigt tacksam och imponerad att du tar dig tid att skriva så aktivt som du gör på bloggen.
  Följer dig aktivt , och tycker att jag får en bra vinkling att gämföra med dom vanliga nyhetsrappoteringarna.

  Stå på dig Bilt…
  Min röst har ni.

 7. karrman skriver:

  Fredrik Malm hade ett intressant inlägg på sin blogg om utvecklingen Turkiet-Kurdistan:

  Turkiet höjer insatsen

  http://fredrikmalm.blogspot.com/2007/10/turkiet-hjer-insatsen.html

  Verkar som valets förlorare i Turkiet – militären och PKK – vill återta initiativet.

 8. kraljen skriver:

  Kosovo, Europas nya Irak?

  Jag förstår oron inför Turkiets inmarsch i norra Irak, regionen är redan instabil som den är och det sista regionen behöver är ännu en konflikt. Det som dock oroar mig är den extremt farliga situationen i Kosovo som nu har rådigt en längre tid. Extremistiska Albaner börjar se sin chans att äntligen få sitt efterlängtade självstyre. Det finns inte en serbisk politiker idag som jag tror skulle överleva en förlust av Kosovo. Bara gudarna vet vad för politisk kraft som skulle kunna fylla ett eventuellt sådant politiskt tomrum.

  Med dina tidigare erfarenheter från Balkan är jag övertygad om att du är mycket medveten om den rådande situationen. Men jag är inte lika säker om dina kollegor är det. Som du sa 60% av Kosovos ekonomi är idag baserad på ekonomisk bistånd, från 40% som det var under Jugoslavien. Är det ett nytt Irak vi ser skapas i Europa, med terrorism som nästa steg? Varför inte bara införliva hela regionen i EU och låta EU verka som det fredsprojekt det en gång var skapt för? Det är min mening att det är endast då man kan kväva den pyrande elden och hindra den från att sprida sig till hela Balkan.

 9. nubbe skriver:

  bra inlägg knightone

 10. Kachina skriver:

  När man läser Fredrik Malms resume´från 1990 och framåt, är ju Turkiet med råge diskvalificerad som medlem i EU. Ett inträde kan inte komma på fråga förrän de löst kurdfrågan, en lösning som måste omfatta Turkiet, Syrien, Irak och Iran.

  Det handlar om 35 miljoner människor, med råge en självständig stat.

 11. karrman skriver:

  Kachina

  Kritiskt att de ändrar sin konstitution så att minoriteterna ges legala rättigheter.
  Om de inte ändrar detta och rör sig mot ett samhälle som respekterar mänskliga
  rättigheter har de inget att göra i EU.

 12. Helena Palena skriver:

  Släpp inte in Turkiet! Lättare att sätta press innan dom kommer innanför ”stängslet”!

  För övrigt tycker jag EU ska sluta detaljreglera. Nu får inte barnen bre mackorna själva på dagis p g a av smittorisken. Det ska en tant i köket göra. Då faller ju hela tanken med dagis där barn ska lära sig duka, duka av och ta för sig av maten och samhället.

  Då blir det väl slut med det också vad det lider och barnen får som pensionärerna till slut förpackad mat innesluten i folie för en hel vecka. Härliga tider – strålande tider!

 13. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon HelEna,

  Ja – Du är inte så lite go Du i Dina kommentarer !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 14. smalanningen skriver:

  Minoriteter ja. Vi har ju själva gjort ett fantastiskt jobb med samerna. Och romerna. Med flera…

  Helena Palena: I dina två sista stycken håller jag med dig helt. Sånt där fick gärna komma som nån slags allmän rekommendation eller nåt, inte som pekpinnar hur man ska göra. Patetiskt löjligt.

 15. Kachina skriver:

  helena

  Vi i den lilla ankdammen Sverige måste bli lite mer kontinentala i förhållande till den befallande staten. Vi läser regeln om smör på mackan, säger ”Jaså”, och struntar i den.

 16. zaxo skriver:

  Carl bildt hur kan du skriva att turkiet regering vill lösa kurdfrågan på ett demokratisk sätt?? du kan ljuga för dig själv men oss lurar du inte, alla har sett hur turkiet behandlar minoriteter,
  i turkiet får man flera års fängelse för såna säker som ska vara självklart i ett demokratisk land,

 17. kurdistanfreedom skriver:

  Det är med stor beklagelse och rätt ut avsky jag betraktar Carl Bildts agerande i fråga om Turkiet och hennes hantering av den kurdiska frågan. Vi har kommit till en punkt då det internationella samfundet kan aktivt påverka för att förhindra de kurdfientliga regimerna att fortsätta att KVÄVA det kurdiska folket i hela Kurdistan och Carl Bildt med sina erfarenheter hade mycket att tillföra, hade det inte varit för hans viktorianska konservatism och kalla människosyn. Hans ekonomiska intressen i Turkiet, bl a i den armé-ägda företaget OYAK, hjälper förstås inte.

  Carl Bildt står ensam ut i relation till EU och USA, som har tydligt uttalat sig mot och varnat för Turkiets invation (ja. går de in, så stannar de så länge de kan) av södra (irakiska) Kurdistan. Det framgår tydligt i inlägget att hans uppfattning av den turkiska regimen är komiskt overklig. PKK är tyvärr oförsvarsbar men inte ska Bildt få oss tro att frågan handlar endast om ”terrorism” här. Kurdistans delning i första världskriget och kurdernas underordnade ställning i Turkiet, Syrien, Iran och Iraq ledde (och SKA ju ledda) till en befrielseförelse i hela Kurdistan. Denna rörelse bör applåderas och stödjas, för de regimer har varit inget annat än fascistiska och despotiska. Det är därför skrattretande at behöva läsa av Carl Bildt att Turkiet försöker lösa den kurdiska frågan – överhuvudtaget. Fortfarande existerar inte kurderna enligt den turkiska konstitutionen och inget tyder på att den turkiska staten kommer att avstå från det ursprungliga idéen om det kulturella folkmordet på kuderna.

  Saddams bortgång och södra Kurdistans befrielse har stor betydelse för regionen och hela världen. Men Carl Bildt avbokade sin planerade besök till Kurdistan då han var i Irak och på det sättet struntade han helt i att ge sitt stöd till ett nybefriat folk, att önska dem lycka till och att uppleva ett fantastiskt landskap. Hans förlust, förstås, men lite mänsklig får man vara, trots sin kalla realpolitiska råhet.

  Du kan behålla sina aktier i OYAK, Carl Bildt, men jag föreslår att du använder dig utav den världsberömda svenska humanismen i ditt internationella arbete, för verkliga människor påverkas direkt utav det.

  Vad gäller PKK: Istället för att fortsätta den militära vägen (sa du något om Turkiets demokratiska metoder?!), varför verkar du inte för att få PKK att lägga ner sina vapen (till den kurdiska regeringen i Irak, till exempel?) och på så sätt få igång en fredlig process i Turkiet?

 18. kurdistanfreedom skriver:

  Knightstone, för din information: för bara några dagar sedan straffades två kurder, den ene svenk medborgare, till ett års fängelse för att ha ORGANISERAT DEMONSTRATION mot Turkiets aggresion mot södra Kurdistan. Alltså inga vapen är involverade här, men endå STOPPADES de från att föra sin politik. Vissa personers syn, bland dem du och Carl Bildt, på Turkiets ”demokrati” är mycket mycket mycket överskattande. Det är just detta som hela storyn rör sig om: det finns ingen demokrati för de som vill befria Kurdistan eller åtminstone få turkarna att erkänna att kurderna finns och deras fri- och rättigheter måste garanteras. En sådan garanti finns inte för kurderna. Därför är det inte fel att säga att staten i Turkiet är bara turkarnas stat. Därför bör kurderna regera sig själva och inte bli regerade av främmande makter.

  Turkiets demokrati gäller bara de som accepterar de ”ramar” (se Bildts inlägg om Turkiets ”demokratiska ramar”) som dem turkiska regimen påtvingar människorna.

  Jag föreslår att ni tittar närmare och ser bättre.

 19. exter skriver:

  Eftersom olika regioner i Turkiet har regionfullmäktige med folkvalda politiker och riksdagsledamöter från varje region, vore det intressant att veta om det är dessa av kurderna valda makthavare som är representanter för detta orepresenterade och förtryckta folk, dvs kurder.

  DTP (PKKs politiska gren ) har 20 kurdiska riksdagsledamöter i turkiska riksdagen. Sammanlagt finns det närmare 100 kurdiska ledamöter i turkiska riksdagen inkl. andra partier.

  Den här martyrrollen som aktiva eller passiva PKK-kurder håller på att spela i europa inkl. Sverige har omvandlats till till enhel industri på flera miljoner kronor och det kommer inte att vara lätt för dem att släppa detta propaganda material med tanke på alla pengar som går till olika kurdiska föreningar och kuridiska projekt (svenskarnas skattepengar).

  P.S.! Det finns sammanlagt 7 regionindelningar i Turkiet inkl. sydostanatolien och östra Anatolien ända sedan Turkiska republikens bildande 1923…(det som PKK-kurder så gärna kallar för turkiska ”kurdistan” existerar bara i deras dröm- och fiktiva värld)….det är lika skrattretande när assyrier kallar Södertälje för Mesopotälje.

  Se nedanstående länk länk för regionindelningar i Turkiet:

 20. hillary2 skriver:

  I Östersund har vi ett samemuseum som visar den samiska kulturen. Någon PKK-anhängare här i spalten ansåg att förtrycket av kurders gamla kultur var en del av kränkningarna. Skulle ett museum någonstans i Turkiet kunna ge dem någon form av kulturell upprättelse?

 21. lillies skriver:

  De kanske kan få vara med på kort med Börje Salming och så kan någon lobba för att fotona ska publiceras i någon av Time Warners tidskrifter?

 22. lillies skriver:

  Om jag får göra lite reklam så kan ni kolla på SVTs humorkväll. Thomas Järvheden uppträder. Ibland brukar vi ha ”trivselaktiviteter” på SKV och vid ett tillfälle så hade trivselgruppen förutom ordnat mat även ordnat underhållning i form av just Järvheden. Han var ganska bra och hade ett rätt så smidigt sätt att föra vissa skämt i en dialog med publiken (inte lika brutal som t. ex. Jonas Gardell och långt ifrån ”gutter” humorn som..vad heter han nu…ett av fyllona från måndagsklubben, med pappa som var känd pianist?). Det var en MYCKET välinvesterad 50-lapp till den trivselkvällen.

%d bloggare gillar detta: