Burma och Kosovo

Åter en sen kväll här under FN-veckan i New York. Men möjligheterna till kontakter och konstruktiva samtal är många.

I dag kom ASEAN:s utrikesministrar på sitt möte här ut med ett mycket starkt uttalande mot regimen i Burma.

Och det betyder faktiskt minst lika mycket – sannolikt mer – än det gemensamma uttalande som EU och USA gjorde i går.

ASEAN har tidigare undvikit att öppet kritisera regimen i Burma, men nu går man ut med någonting som liknar en frontalattack. Det sker samtidigt som det görs klart att Kina inte vill se massiv våldsanvändning i landet.

Juntan blir allt mer isolerad inte minst genom effekterna av den diplomatiska aktiviteten dessa dagar här i New York. Sedan återstår att se om detta räcker för att påverka dem tillräckligt.

Annars är det kontaktgruppens möte om Kosovo som tilldragit sig en del uppmärksamhet här. Efter en del diskussioner enades utrikesministrarna om ett uttalande som bl a vill att förhandlingstrojkan skall vara aktiv med egna initiativ och tankar.

Ett betydelsefullt fall framåt.

I morgon blir det direkta samtal här mellan regeringarna i Belgrad och Pristina. Jag tror inte att man i just dagens läge skall ha några större – knappt ens några mindre – förhoppningar på dem.

Annars har jag sprungit fram och tillbaka mellan olika möten från tidig morgon till sen kväll. Att det är hett och fuktigt gör knappast saken så mycket bättre.

27 Responses to Burma och Kosovo

 1. multilateralist skriver:

  Gnällpelle, sluta oja dig över väder och vind! Det är utmärkt med ett aktivt statsråd som arbetar hårt och utnyttjar sin tid till möten och dialog, men att i inlägg om Burma och Kosovo beklaga sig över värme och luftfuktighet i NY är inte klädsamt. En vild gissning är att de burmesiska munkarna respektive de kosovoalbanska frihetskämparna skulle byta kläder med dig alla dagar i veckan.

 2. knightone skriver:

  multilateralist, va fint att du fokuserar på det viktiga i C.B:s inlägg.

  Ja för all del, kommentera inte politiken.

 3. davidlenefors skriver:

  Håller inte med dig alls multilaterist. Bra att Calle visar att han också är en människa, vi behöver bättre kontakt med våra toppolitiker. Jag hoppas verkligen att Burma frågan inte tillåts dö igen nu Calle utan att ni håller den levande så att det Burmesiska folket kan få ett slut på 20 års förtryck.

 4. soli01 skriver:

  davidlenefors- ja, tänk att vissa personer ibland totalt gör bort sig- och det är inte”klädsamt” :)”

 5. ollemunter skriver:

  Så klart man måste se helheten i Bildts inlägg, han är ju för tusan bara människa, men att uttryck som att juntan blir mer och mer isolerad, kan väl inte vara sanningen. Att vänta sig att Kina kommer att agera är väl långsökt. Man skall alltså vända sig till en diktatur för afå hjälp mot en anna diktatur. Blaha blaha är vad det är. När har demokratiska krafter påverkat Kina till bättring, så att prata med kinesrna, är föga lönsamt, när det gäller Burma och vad FN säger skiter dom fullständigt i.

  Car Bildt ppratar om dialog, den får han hälla för sig själv.

  Här behövs något mera konkret mot psykopaterna i Burma. Dom styranden är en handfull, med generalen i spetsen, som med rätta insatser lätt skulle kunna elimineras.

 6. Helena Palena skriver:

  Varför går inte Bush in i Burma? När han gick in i Irak menar jag… Stack som stack!

  Det är hett och fuktigt väder over there… Måste beundra Bildts nit – att han står ut. Vi får väl glädja oss åt att han inte har klimakterieproblem i alla fall. Fast män har visst också sånt när det kommer down to basics! Ni som vet kan väl vittna…

 7. mrmhalland skriver:

  Helena,

  Jag har nog klimakterieproblem, för aldrig förr har jag varit så vansinnigt arg !
  De mäktigaste männen och kvinnorna sitter och småpratar om än det ena än det andra medans vi andra ser hur regimen mördar sin befolkning i Burma.
  Jag säger det igen : avbryt mötena i USA, det kommer fler tillfällen att sitta och småprata över en middag.
  Åk till Burma !
  Inte ens den vidrigaste militärjuntan skulle anfalla ett helt gäng av världens topp-politiker.

 8. mrmhalland skriver:

  p.s Ni bär väl alla en röd tröja idag ? d.s.

 9. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Svaret är; YES!

 10. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Det som bland annat ständigt får mig att återkomma till Carl Bildt´s blogg är att han visar tydliga drag av att vara människa = inte enbart en biologisk intellektuell MASKIN – som inte tillåter sig att reagera på det NaturLiktVisa – som t.ex. väder och vind.

  Det tycker jag är lovande – därför att mer eller mindre renodlade intellektuella biologiska MASKINER har Wi väl ett ÖverFlöd av redan – ifall jag inte har fått något om bakfoten. Burma just nu kan kanske vara ett gott exempel på hur renodlade biologiska intellektuella MASKINER beter sig – emot sina MEDmänniskor. Men det kan oNaturLiktoVist inte dom biologiska intellektuella MASKINERNA förstå själva – så dom gör ju kort och gott så gott dom kan.

  Dock – jag hoppas NU att dom biologiska intellektuella MASKINERNA snart kan ersättas med sådan som har en gnutta av stänk av en idé om hur det är att vara MEDmänniska också = som kan reagera på t.ex. det NaturLiktVisa – som är t.ex. väder och vind.

  Skäl två till att jag finner inte så lite nöje i att kommentera här – är att inte så få av kommentatorerna visar mer eller mindre tydliga drag av att dom är MEDmänniskor också… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 11. Helena Palena skriver:

  mrmhalland: Akta så du inte får högt blodtryck också! Det räcker med att pulsen ökar i världen.

  Ja, det är ett evigt pratande – mycket snack och lite verkstad som det så vackert brukar uttryckas. Ja, tänk om alla dignitärer tog och for till Burma – det skulle vara mumma! Men man måste komma ihåg att generalerna har små hjärnor. Dom kanske inte ens kan läsa. Och när det handlar om makt då blir det gärna slakt!

 12. Josef Boberg skriver:

  HelEna,

  Din uttryckta mening: ”Och när det handlar om makt då blir det gärna slakt!” – slut citat.

  Mitt i prick vill jag säga ! Antingen är det fysisk slakt av MEDmänniskor – alternativt mental slakt av MEDmänniskor – skulle jag vilja tillägga !

  Men simma lugnt – för det skall Wi av vanligt folk ändra på förr eller senare, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 13. mrmhalland skriver:

  Man kunde väl i alla fall skicka Lars Danelsson :-)

 14. mrmhalland skriver:

  Danielsson skulle det vara…men OBS ! ta det som humor…

 15. ollemunter skriver:

  Helena Palena!
  Bush har ingen röd tröja, när han gick in i Irak kunde han gått naken.

 16. speakupnow skriver:

  Bär röd slips.
  Blunda inte.
  Världen ser.
  Vi vet.

 17. Josef Boberg skriver:

  Hejsan igen,

  Visste Ni att regnbågens färger kommer i ordningen – rött – orange – gult – grönt – blått – indigo (lila) – färgfritt (”stjärneldsglitter”). Dessa färger är också detsamma som fysiska vibrationsfrekvenser – där rött är den lägsta vibrationsfrekvensen = minst rörelse = minst av LIV – och att färgfritt är den högsta = mest rörelse = mest LIV. De övriga ligger på en jämnt fördelad skala däremellan.

  I det här perspektivet sett – så tycker jag det är inte så lite märkligt – att just rött = den minsta rörelsens färg – symbol för det minst LevAnde – har valts av människosläktet som symbolfärg för det Ni beskriver ovan, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 18. pysan skriver:

  Nu gör ni något för Burma. Det kan inte fortsätta så här.

  Fram för ett fritt BURMA…

  Du Kalle.. du ligger alltid högst upp bland oss bloggare på WP. Du har bloggmakten att göra något åt det… gör då något som vi bloggare kan vara stolta över….

  Hjälp oss när det gäller friheten för Burmas folk…

  För du kan göra något…

  Själv har jag bloggat om det.. och även varit klädd i en röd tröja idag… för att vissa att jag stödjer Burmas folk…

  Hjälp till du också…

  Kram Pys

  Ps. Jag har en insamling på min blogg.. och jag hade blivit mycket glad om du hade bidragit med en slant….

 19. mrmhalland skriver:

  Pysan,
  Jag var inne på din blog.
  Jag hittade ingen insamling.
  Vad är det du samlar in till ?

 20. mrmhalland skriver:

  Nu såg jag det !

 21. Helena Palena skriver:

  Märkligt att rött har så låg rörelse när hjärtat och kampen ikläder sig den färgen! Röd skylt – Rotschild!

  Simma lugnt ja – det är bara döda fiskar som simmar med strömmen! Och av dom levande är det nog bara ett fåtal som vågar opponera sig när det gäller. Alla är rädda om sina nackar. I det perspektivet är det modigt av människo och munkar i Burma att demonstrera. Här torde det vara rätt så ofarligt. Men å andra sidan har vi väl inget att klaga på!

  Sven Tolgfors tog regeringsplanet till ett möte i Linköping – det var 20 mil dit! Hur ska vi se på det! Går inte skam på torra land?

 22. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon HelEna,

  Apropå ”simma lugnt” – så har jag igår och idag ordat om det under den nya rubriken F4:1:1 ”Jakt visavi Slakt” i mellandelen på min boklångrandiga hemsida. Dit kommer Du på ett ögonblick genom att klicka på mitt namn ovan, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 23. Helena Palena skriver:

  Josef: Har kollat! Men du måste grabba tag i någon datakunnig ungdom som kan lära dig hur man klicklänkar. Skulle verkligen underlätta ifall du vill ha läsare.
  Boklångrandig var bra ord. Får mig att tänka på en halsduk som man stickar på med olika färger….

 24. Helena Palena skriver:

  Hel och Ena – fyndigt! God morgon på dig själv Josef!! Här var det frost i backen i morse. Träden är ovanligt höstfärgade i år. Allting glöder – kanske träden rentav gråter blod över allt elände på jorden!

 25. Josef Boberg skriver:

  HelEna,

  Taaack för Din goa backfeed, men…

  Dina uttryckta meningar om min boklångrandiga hemsida: ”Men du måste grabba tag i någon datakunnig ungdom som kan lära dig hur man klicklänkar. Skulle verkligen underlätta ifall du vill ha läsare.” – slut citat.

  Så har jag också tänkt – men just nu har jag spolat det projektet. Jag har kommit på att troligast finns det inte något av värde på min hemsida för dom redan intellektuellt upptagna – samt att jag själv inte ser någon större idé i att dominerat intellketuella biologiska MASKINER är där som läsare. ”Läsare” av Dogmer och Ismer finns det väl tillräckligt med ÖverFlöd av redan på jorden – eller ?

  Dock – apropå att klicklänkar på min hemsida – så kommer jag troligast en vacker dag – eller kanske en mulen dag – eller varför inte en både mörk och mulen natt – att själv klicka bort hela skiten, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

  som läsare

 26. Pravoslavac skriver:

  Jag tror inte att man i just dagens läge skall ha några större – knappt ens några mindre – förhoppningar på dem.

  Haha. Det var ju riktigt vitsigt skrivet; och sant!

 27. Hej

  Jag vill bara säga att det var positivt att se det stora engagemanget och att sätta på sig något rött kanske på ytan uppfattas som en onödig och lam gest,.Men det är i alla fall en viljeyttring. Och i samband med med att så många valde att skriva på listor och att så många av oss engagerade oss via bloggar och facebookså är det en signal till oppositionen och de demonstrerande munkarna i Burma att vi i omvärlden stöder deras kamp för demokrati. Och en demokratisk utveckling.

  På min blogg idag fanns en kommentar om att vi i ifrån Sverige borde skicka svenska eller nordiska FN observatörer. Jag kan ju säga att personligen så tilltalas jag av den tanken. Det räcker nog inte med att ett enda sändebud åker dit för att försöka förhandla.

  I min värld handlar det nu främst om dessa ord Besinning Transparens och långsiktighet i den strategi som skall inledas mot Burma, Och jag är personligen skeptisk till att sanktioner eller bojkott av de olympiska spelen kommer att ge någon positiv effekt på demokratiprocessen för Folket i Burma.

  Jag hoppas också att den långsiktiga strategin för Burma men även andra diktaturer även innefattar den tysta diplomatin utan allt för granskande kamera och media öron och ögon som även det kanske förstärker det inbyggda motståndet hos rigida regimer dess strukturer och de personer som utövar en sorts makthunger..

  -jag avslutar med följande…

  It is Bad when the /Governance/Government loses confidence in an individual official or, an individual. It is Munch worse when an individual loses confidence in its own Governance/Government.

  Modern War, is not fought over boundarylines or Economics, but over philosophical issues. The only weapon against an ideal is an better ideal.

  The theory was, that you can’t think straight unless you renew your intellctual capital from time to time.

  Källa:Lauris Nordstad Supreme Commander NATO, SACEUR, SHAPE, Cold war, Roberst S Jordan

  De vänligaste hälsningar
  Tindra-Annette Broström

%d bloggare gillar detta: