Torsdag i FN

Kvällens transatlantiska middag – Condoleezza Rice var värd på Waldorf Astoria – kom till större delen att handla om de utmaningar vi har att hantera i Afghanistan.

Jag hade anledning att uttrycka bekymmer över att vi förefaller att sakna en samlad och trovärdig internationell strategi mot landets snabbt växande opiumproduktion. Att denna genererar ekonomiska resurser till talibaner och krigsherrar är dessvärre alldeles uppenbart.

Men mot slutet blev det ofrånkomligen ett meningsutbyte också om Kosovo. Och det är rätt uppenbart att det finns ett behov av fler sådana under de kommande månaderna.

Torsdagen börjar med nordisk frukost på den finska FN-representationen. Även om vi ju mötts i olika sammanhang under de senaste dagarna är det nyttigt att sitta ner i den nordiska kretsen och koordinera vårt politiska agerande i olika frågor.

Dagens större begivenhet blir sannolikt lunchen som vi i EU-kretsen har med Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov. Onsdagens motsvarande lunch mellan utrikesministrarna i G8-kretsen blev tydligen påtagligt spänd.

Någon dagordning för diskussionen har vi för en gångs skull inte.

Annars kommer jag att passa på att träffa också andra New York-baserade bedömare av den internationella scenen under dagen. Jag har bokat in möten och samtal med såväl Henry Kissinger som Richard Holbrooke – de har alltid någonting intressant att säga, och i enstaka fall tycker de dessutom samma sak.

Säkert kommer det att handla mycket om vart USA är på väg i utrikespolitiken.

När detta skrivs sänds på TV en debatt på Dartmouth College mellan de olika kandidaterna till det demokratiska partiets presidentkandidat. Hitintills handlar det bara om inrikespolitiken och ekonomin.

Just nu om lämpligheten av ett nationellt förbud mot rökning på offentliga platser. Betydande oenighet genereras i frågan.

Avståndet till våra diskussioner och frågar under denna intensiva FN-vecka är betydande.

30 Responses to Torsdag i FN

 1. knightone skriver:

  Vart är Sverige på väg i utrikespolitiken ? kanske en del undrar också…

 2. Kachina skriver:

  ”Säkert kommer det att handla mycket om vart USA är på väg i utrikespolitiken.”

  En sak är helt klar. De föder fler nya fiender per dag, än de hinner ta död på redan etablerade fiender. Man kan inte bekämpa terror med terror. Man kan inte försvara demokratin genom att själva sätta sig över demokratin, som i Guantanamo och alla CIA:s hemliga fängelser.

  Sedan kan man fundera på varför opiumodlingen ÖKAT markant efter den amerikanska invasionen. Det är inte svårt att se ett opiumfält från satellit. Har vi möjligtvis ett nytt Irangate?

 3. knightone skriver:

  Kachina tyvärr är det väldigt naivt att tro att man bekämpar terror med något annat än våld. Det är inte fattigdom eller förtryck som skapar terrorism det är fundamentalism och de går inte att resonera med på något annat sätt. Man kan förvissa försöka köpa vänner men det håller enbart när det finns ett gemensamt beroende. Man kan ju även konstatera att det inte begåtts något nytt terrordåd i USA heller trots vidöppna gränser.

  Däremot kanske du ska fråga dig varför det skett attacker i Spanien och England, länder som inte tagit i med hårdhandskarna.

 4. Kachina skriver:

  Jag sade att man inte skall bekämpa terror, med TERROR. Våld i självförsvar kan vara befogat, men det CIA och USA sysslar med i sina hemliga fängelser, är terror och tortyr.

  Man kan inte försvara demokratin genom att missbruka demokratin. Det finns internationella lagar som talar om att man måste göra offentligt namnet på en som är anhållen, att han tilldelas en försvarare, att han åtalas inom en viss tid eller släpps. Alla dessa lagar bryter USA mot. Alla som sitter i deras hemliga fängelser är inte skyldiga. Misstag görs, oskyldiga försvinner spårlöst och oroliga anhöriga söker förgäves.

  Det är sådant man tror utförs i outvecklade länder i latinamerika, afrika och asien, men det är USA som utför dessa kriminella handlingar. Det inger inte förtroende för ett demokratiskt USA, utan rädslan för USA:s terror. Rädsla föder fiender, fundamentet för dem är försvaret mot det de är rädda för.

 5. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Att bekämpa våld med våld gjorde Wi in absurdum under 1900-talet. Resultatet av det blev att mer än 100 miljoner MEDmänniskor fick en på tok för tidig resa ner i en GRAV-i-Terra – eller en lite friare plats som avgaser under himlavalvet – ifall jag inte har fel för mig.

  Jag kan ju nu undra över ifall Wi – och då särskilt Wi i form av wåra politiker av typ Carl Bildt, som agerar dagligdags på den internationella lekplanen – har lärt något av 1900-talets barbari – och dragit slutsatsen att som Princip föder ALLTID våld än mera våld = humanDement barbari.

  Dock – jag har full förståelse för – och tycker därför i och för sig att det är helt OK – att det inte så sällan kan vara så att inte så få av oss av vanligt folk ännu inte har gjort den konklusionen – därför att massmedia vräker ju inte sådan i grunden väsentlig information över oss dagligdags precis, kanske… :-)

  För att på egen hand själv skall kunna komma fram till att våld ALLTID föder än mera våld – så krävs inte så lite av tid för att forska på egen hand i den frågan. Tyvärr är ju samhällsstrukturen i dags dato sådan i mitt kära fosterland Sverige – att den tiden normalt inte existerar för oss av vanligt folk. Och massmedeia gör ju som dom gör – och så blir det helt automatiskt som det är, tyvärr, kanske :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 6. mrmhalland skriver:

  Under natten har det varit razzior i burmesiska kloster.
  Många människor har gripits och med stor sannolikhet torteras de nu.
  Allt detta och allt vad som kommer att hända under dagen hade kunnat undvikas om våra politiker hade agerat istället för att äta middag på Astoria.
  Om man kan godkänna ”krig mot terrorism” varför är det ingen som för ”krig för demokrati” ?
  Vad har folk för nytta av att Carl Bildt får lyssna på Kissingers privata tankar ?
  Ta med Kissinger på flyget till Burma / Kina så kan ni prata på vägen.
  Men GÖR något !

 7. davidlenefors skriver:

  Människan har ännu en lång väg att vandra innan vi blir av med det onödiga våldet och utnyttjar vår superba intelligens till bättre saker än krig och terror. Kriget mot terrorismen föder baa mer krig och mer terrorism. Liksom de allra flesta krig föder krig. Så har det alltid varit. Pax Romana var en dröm och en utopi t.o.m. för Romarna så även idag. Bara om vi börjar agera utifrån fredliga principer kommer vi att skapa fred och minska terrorism.

 8. karrman skriver:

  Avgörande att FN reformeras.

  Sammansättningen i säkerhetsrådet breddas, vetoinstrumentet reformeras,
  stadgan utvidgas att omfatta även rätt att intervenera när mänskliga rättigheter kränks mm.

  Även om FN inte kan ha en stående insatsstyrka så måste koordineringen mellan länderna förbättras.

  Verkar inte hänt något alls de senaste åren.

  Kofi Annan tillsatte en reformgrupp 2003. Finns många intressanta förslag här:

  http://www.un-globalsecurity.org/index.asp

 9. soli01 skriver:

  Visst är det så -davidlenefors- och en bra början måste ju vara EU. Kanske alla länder skulle ingå i detta? Det kanske inte är genomförbart-men visst vore det något som skulle minska riskern för våld och terrorism.
  En dämpande faktor att minska terrorismen måste vara att vi bättre samtalar med motparten. Är inte detta en början för att minska det meningslösa våldet? Det är ju ett ”krig” som måste få ett slut, men hur är frågan?

 10. Kachina skriver:

  Regeringen styr Sverige, men vem styr regeringen? Wallenberg?

  http://dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2007%5c09%5c27%5c13188

  Sveriges bankkarta kan ritas om från grunden. Det bli EN tydlig dominant. Det blir inte billigt för småfolket.

 11. davidlenefors skriver:

  Jag kan i det mesta hålla med både Soli01 och Karrman, EU och FN viktiga institutioner men de är absolut inte ”färdiga”

 12. gitfiddle skriver:

  Den där jävla Juntan måste bort nu.

 13. archimboldo skriver:

  Undrar om Henry Kissinger fortfarande tvivlar på att EMU kommer att lyckas?

 14. mrmhalland skriver:

  Det var ett väldigt tjat om Kosovo.
  FN har under många år, till astronomiska summor, försökt ”uppfostra” detta folk och misslyckats totalt.
  De har erbjudits att tillfälligt bo på en samlad plats i Serbien.
  Väl där har de krigat och ägnat sig åt etnisk rensning.
  Att skänka dessa Albaner landområdet de ”lånar” vore att skapa ett kaotiskt land mitt i Europa som vi sedan skulle vara tvugna att skydda alla gränser mot.
  VEM gagnar det att göra Kosovo till ett självständigt land ?
  Är det inte säkert att åka tillbaka till Albanien idag ?
  Det anses ju i Sverige att det är säkert föroliktänkande att åka tillbaka till Irak.

  Lägg inte tid, kraft och pengar till denna utopi.
  Lägg kraften på att demokratisera diktaturer och juntaledda regimer som Burma.

 15. Josef Boberg skriver:

  ArchimBoldo,

  Din fråga: ”Undrar om Henry Kissinger fortfarande tvivlar på att EMU kommer att lyckas?” – slut citat.

  Tja det hänger måhända mera på om dom Kissinger är talesman för TILLÅTER det, kanske…

  Måhända är det i det perspektivet sett – inte så lite snilligt klokt av Carl Bildt att träffa Kissinger och ”känna” på honom lite – rörande bland annat den saken, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 16. karrman skriver:

  Utrikesministern i Serbien Vuk Jeremic höll ett mycket intressant tal på Harvard nyligen.
  Serbien har fått fram en riktig utrikespolitisk stjärna! 32 år gammal.
  Speciellt intressant var frågestunden.

  Serbia and The Future of The Balkans 9/21/2007 Vuk Jeremic

  http://ksgaccman.harvard.edu/iop/events_forum_listview.asp?Type=Y

 17. ollemunter skriver:

  Kanske dom här kan medla. Jonas Gåde har viss internationell erfarenhet, om det inte nu var tvärsom förstås:

  http://www.tv3.se/grannfejden/

  Det som händer i Burma är en svulst som har växt i 30 år och kommer troligen aldrig att sluta växa. Varken FN,s sanktioner, vad som nu menas med sanktioner, kommer troligen inte att hjälpa. Det är nog bara vapen som kan hjälpa folket i Burma, dom styrande skall ha samma medicin tillbaka, det enda som hjäper mot psykopater, tyvärr.

 18. mrmhalland skriver:

  ollemunter :

  Svulsten kan sluta växa på 48 timmar. Det är jag helt övertygad om.
  Dessutom utan att använda vapen.
  Lite utpressning krävs förmodligen Mot Kina.
  Om Kina fördömer regimen tror jag de har svårt att överleva.
  Troligen måste väl Kina skramla lite med sina vapen, men erbjud generalerna fri lejd till Kina, så tror jag de väljer det framför ett blodbad där deras eget blod spelar huvudrollen.

 19. mrmhalland skriver:

  Det kanske är på sin plats med ett förtydligande.

  Jag menar på intet vis att jag har lösningen på världens problem.
  Det vor ju slöseri att ha en sådan person framför datorn i södra Halland :-)
  Jag är bara så trött på att de som verkligen har musklerna och som faktiskt genom ett telefonsamtal kan PÅVERKA utvecklingen, hellre sitter och småpratar än kraftfullt agerar.
  Självklart är det så att allt man gör och allt man säger får konsekvenser, men de behöver inte alltid vara negativa.
  I vissa lägen måste man agera för människors skull.
  Blir det inte en ”perfekt” lösning får man göra den perfekt i efterhand. Det viktiga är att undvika att folk mördas, torteras och kränks.
  Varje lands styre ska vara till för invånarna, det får inte vara så att invånarna finns i landet för sina styrandes välbefinnande.
  Som sagt…just nu är det Burma, men agera där så världens diktaturer riktig känner att vi är dem i hasorna !

 20. Josef Boberg skriver:

  MrmHalland,

  Dina uttryckta meningar: ”Svulsten kan sluta växa på 48 timmar. Det är jag helt övertygad om.
  Dessutom utan att använda vapen.” – slut citat.

  Javisst – ifall uppåt 80 % av vanligt folk fick bestämma – så skulle det inte ens ta 48 timmar – i mitt perspektiv sett – innan landets 30-åriga MaktElitKrigAnde upphörde helt och hållet och för gott.

  Din uttryckta mening: ”Jag menar på intet vis att jag har lösningen på världens problem.” – slut citat.

  Därvidlag har Du ju helt = 100 % fel. Dina spontana = naiva = enkla = Intelligenta uttryckta meningar ovan är ju just – ”lösningen på världens problem” – och då menar jag ALLA ALLA ALLA problem !!!

  Din anspråkslöshet missklär Dig på den här punkten – tycker jag personligen. Så sluta nu upp med att förslösa Ditt eget liv vid en dator i södra Halland vetja. Du själv och HELA världen kan ju vinna ALLT på att Du agerar på annat sätt, kanske… men mest troligt – troligast… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 21. Leo Occam skriver:

  Så synd att man inte inser möjligheten att befria Burma mha en väpnad invasion. Att göra detta i ett arabland där förutsättningar och behov av modern demokrati saknas är misslyckat, det vet vi nu. Men, säkerligen skulle en USA-ledd invasion och befrielse av Burma leda till folkets hyllningar. Calles diplomati och sändebud är självfallet helt verkningslöst. Känns kanske bra för UD-folket o dylika. Upp till kamp – befria Burma nu !

 22. Josef Boberg skriver:

  Leo Occam,

  Så synd att Du inte snappar att Burma behöver inte befrias ifrån sin sinnessvagt förryckta MaktElit genom invasion utifrån. Det räcker gott och väl med att 80 % av befolkningen gör som indierna på sin tid gjorde – invaderar sitt eget land inifrån = ut med dom som inte gagnar vanligt folks syfte att få vara ifred – och ägna sig åt att vara MEDmänniskor på heltid.

  Dock – hur faen skall MrmHalland nå 80 % av MEDmänniskorna i Burma med informationen den reellt föreligande möjligheten ? Ja – kanske genom att sitta kvar i södra Halland framför sin dator kan vara en lösning – för IT-tekniken når väl idag även till Burma, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 23. maccaddam skriver:

  Att införa demokrati (t ex i Burma) med våld är dömt att misslyckas. Speciellt om USA skulle gå in så går det som i Irak, ur askan i elden så att säga. När folket får nog kommer också befrielsen. Så gick det i Grekland, Portugal, Sovjet med flera!

  Lika lite som vi vill att andra ska lägga sig i hur vi styr Sverige borde vi hålla fingrarna borta från andra länder. Men eftersom oljetillgångarna i Burma är minimala så får de nog hållas.

  Förresten, varför alltid detta gnäll om diktaturer i Burma och Kina, varför inte bojkotta Thailand, de har också militärdiktatur!

 24. mrmhalland skriver:

  Tack för dina uppmuntrande ord Josef,
  Tro mig….jag ägnar mycket tid till att fundera över vad just jag kan göra.
  Jag tror och hoppas att vi är många som gör det.
  Men…våra muskler är lika små som munkarnas.
  Vi MÅSTE kunna påverka våra politiker att agera.
  Carl Bilds blog här är en fantastisk början till att informera om vad som händer, och det tycker jag han gör med bravur.
  Jag tror dessvärre inte att han har möjlighet att läsa kommentarerna, vilket är synd.
  Det KAN bero på att det diskuteras andra saker än vad blogginlägget avser men troligt är att det helt enkelt inte finns tid.
  Ingen av oss som ”pratar” här vet hur det fungerar i praktiken, men jag tror att man faktiskt (även som diplomat) kan få en ny vinkel att se saker från om man läser ”vanligt folks” tankar och idéer.

 25. Josef Boberg skriver:

  MaccadDam,

  Dina uttryckta meningar: ”Att införa demokrati (t ex i Burma) med våld är dömt att misslyckas. Speciellt om USA skulle gå in så går det som i Irak, ur askan i elden så att säga. När folket får nog kommer också befrielsen. Så gick det i Grekland, Portugal, Sovjet med flera!” – slut citat.

  Mitt i prick – i mitt mer än 66-åriga perspektiv sett ! Tack för det ! Det känns gott att veta att jag inte är ensam i en hart när öde öken !

  MrmHalland,

  Jag tror faktiskt att Carl Bildt troligast ”skumläser” hela sin blogg – och att han har sådan nivå på intellektuell kapacitet – att han hoppar över det oväsentliga – och av det i någon mån relevanta troligast tar till sig ett och ett annat, kanske…

  Dina uttryckta meningar: ”Ingen av oss som “pratar” här vet hur det fungerar i praktiken, men jag tror att man faktiskt (även som diplomat) kan få en ny vinkel att se saker från om man läser “vanligt folks” tankar och idéer.” – slut citat.

  Mitt i prick här också… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 26. mrmhalland skriver:

  maccaddam :
  Klart att vi ska uppmana /utmana ALLA diktaturer och milisregeringar till att bli demokratiska.
  Någonstans måste man ju börja, det är ju några hundra vi pratar om.
  En bra början är ju självklart ett land som just nu står under omvärldens lupp, det ger ju självklart ”ringar på vattnet”.
  Personligen tror jag att just i Burma finns det möjlighet att via sina grannar, lösa detta utan våld.
  Min personliga uppfattning är att : det GÅR INTE att kriga sig till fred ! (men lite utpressning tycker jag är ok)

 27. Leo Occam skriver:

  citat Josef; ”vanligt folks tankar och ideer”

  Ho, ho, du är skoj du Josef, en riktig skämtare … alla har nog inte upptäckt humorn i dina inlägg !

  Mera sånt tack, ett gott skratt förlänger livet !

 28. Josef Boberg skriver:

  Leo OcCam,

  Humor och humor – Allt ÄR ju Möjligt – så vem vet, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 29. mrmhalland skriver:

  Josef :

  >Dock – hur faen skall MrmHalland nå 80 % av MEDmänniskorna i Burma

  Om vi inte agerar är det snart väldigt lätt att nå 80% av dessa medmänniskor (d.v.s de 20 % som överlevde), det krävs bara några telefonsamtal..

 30. Josef Boberg skriver:

  MrmHalland,

  Javisst – det ligger ju inte så lite i det Du säger. Så hit på nåt för faen… :-)

  Själv är jag just NU tankeförlamad, kanske…

  Ha det…
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: