Stora debatten börjar

I dag tar så den allmänna debatten på FN:s 62:a generalförsamling sin början.

Gårdagens toppmöte om klimatfrågan får anses vara en framgång. Fredrik Reinfeldt var mycket nöjd med de diskussioner som kunde föras. Och frågan fortsätter att vara på agendan i Washington mot slutet av veckan.

Men om någon timma börjar generaldebatten.

Traditionellt är det Brasilien som inleder – nu med president Lula. Sedan följer President Bush. Och under dagen följer bl a Irans president Ahmadinejad. Och Estlands president Ilves.

Innan mötet börjar samlas dock vi utrikesministrar i EU till gemensam frukost för att snabbt stämma av inför den serie av olika möten i olika frågor vi kommer att ha under de kommande veckorna.

Viktigt blir det särskilda möte om konfliktlösning i Afrika som säkerhetsrådet kommer att ha i eftermiddag. Med stor sannolikhet kommer säkerhetsrådet då att fatta beslut om den FN-insats i Tchad och Centralafrikanska Republiken där man kommer att be EU att svara för den militära säkerheten.

Sannolikt kommer vi att ha en kort diskussion om vad detta kommer att innebära redan på vår frukost.

I kväll blir det så först mottagning som president Bush ger uppe på Waldorf Astoria och sedan samlas vi till stor middag som generalsekreterare Ban Ki-moon ger i FN-byggnaden självt.

4 Responses to Stora debatten börjar

 1. ollemunter skriver:

  Vad kommer regeringen att göra åt Vattenfall. Blundar man för den största svenska miljöboven alla tider.

  Det råder en total flathet gentemot detta företag, som får satsa enorma summorr via sina övervinster, dom tagit in på elkartellerna.

  Nej, det är bättre att huflänga oss bilister med höjda skatter, ynkligt är vad det är.

 2. Dag Selander skriver:

  ”… Och under dagen följer bl a Irans president Ahmadinejad…” Intressant vore det med adekvat kommentar om Ahmadinejad på Columbia University igår och FN idag

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Om det skall bli en bra marknad behövs många fria aktörer av olika slag.
  Det bästa är om man kan rösta med ”fötterna” och/eller ”plånboken” (grundkurs 1a i marknadsekonomi).
  I elbranschen finns ännu mycket kvar att göra.
  Hondas framtidsinitiativ där man kan använda sin bil med bränsleceller som elverk när den står hemma i garaget är en lysande tanke. Kan man då enkelt sälja sitt överskott till nätet så blir det många aktörer med många kriterier. Om detta blir en effektiv metod behöver man inte krusa någon. När nätpriset blir för högt så switchar man automatiskt över till sitt eget elverk (för egen förbrukning och för att sälja överskottet).

 4. soli01 skriver:

  Intressant med bränsleceller-hittade en länk som kan läsas av den som känner för detta. Det pågår tydligen experiment. Som fastighetsägare kanske det i förlängningen medför att vi blir vår egen elleverantör?
  http://www.pts.se/Sidor/sida.asp?SectionId=3382

%d bloggare gillar detta: