Okända hjältar

Hemma i Sverige öppnas i dag på Folke Berndotte Akademin en stor konferens med International Association of Peacekeeping Training Centres.

Jag skulle mycket gärna ha varit där – men att avstå från att vara i New York under denna vecka av global diplomati är helt enkelt inte möjligt.

Just nu är vi inne i ett skede där antalet fredsbevarande operationer runt om i världen ökar mycket starkt. Intill nu har den största FN-operationen varit i Demokratiska Republiken Kongo, men nu blir insatsen i Sudan ännu större.

Jag levde flera år med flera av dessa fredsoperationer nere på Balkan – ledde av antingen FN eller Nato – och vet hur alldeles avgörande de kan vara för att säkra fred, stabilitet och förhoppningsvis också lite av demokrati.

De som arbetar i dessa operationer är ofta fredsarbetets okända hjältar.

Det är viktigt att de som faktiskt sysslar med dessa operationer kan samlas, utbyta erfarenheter och diskutera framtida utmaningar. Det är det som nu sker på Folke Berndotte Akademin – och jag önskar deras arbete all framgång.

52 Responses to Okända hjältar

 1. foretagsledare skriver:

  Åter igen – en som tidigare varit känd som statsministerns dolda hjälte är betraktad som parias av sin chef…
  Att inte ha ett urvecklingssamtal på ett år när han har tid att blogga på skattebetlarnas nota är ytterst anmärkningsvärt !

 2. mrmhalland skriver:

  Haha…expressen förnekar sig inte !
  Igår kom det fram att en sosse åker taxi för mest pengar, idag får de det till att borgliga politeiker är FLER som åker för mycket pengar !!!!!!!
  Det tror väl F-N det ! Det finns fler borgliga i riksdagen !!!

 3. steelneck skriver:

  Hjältar.. hmmm. Det är inte särskilt hjältemodigt att bara lyda order, men här har du två riktiga hjältar som är rätt okända. Det är inte ens säkert att någon av oss hade levt om det inte var för någon ac dessa två:
  Vasilij Arkipov och Stanislav Petrov.

 4. Torsten skriver:

  Halland,

  Expressen fick väl bassning för artikeln i går och måste nu blidka sossarna.

 5. kurper skriver:

  Företagsledare

  Det var väl ändå att ta i. Det har väl framkommit med all tydlighet att han har missskött sitt jobb och undanhållit sanningen. Det bör inte premieras, utan medföra förflyttning till andra arbetsuppgifter utanför UD. Han saknar trovärdighet.
  Att han passade Göran Persson är ju kanske inte så konstigt när man nu ser allt tydligare hur han fungerar som person.

 6. briggen skriver:

  Jag går ALDRIG in på Expressens sidor. Du påminner mig varför jag inte gör det…

 7. Berndt skriver:

  Carl: Det är rätt att hylla de okända hjältarna. Kongo och Sudan är viktiga insatsområden för FN. Vad händer i Tchad?

  Företagsledare: Que?!? Det är ju alldeles utmärkt att en minister ligger på och kommunicerar publikt. Tänk om Odenberg gjorde detsamma, då hade vi fått lite mer kött på benen om varför han så plötsligt la bössan mellan benen. Och om Maudan gav lite mer publik luft åt sina göranden, skulle vi kanske förstå varför hon ännu inte lagt ett kraftfullt i riksdagen som förenklar livet för oss företagsledare. Och vad utvecklingssamtalen anbelangar, kanske Carl kan ge lite nytt syre till den uppenabarligen så infekterade frågan…;-) Hadet!

 8. Josef Boberg skriver:

  Berndt,

  Mina applåder ! Tala om naiv = enkel = Intelligent slutledningsförmåga !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 9. foretagsledare skriver:

  Man ska intye vara chef om man inte talar med underställd personal !
  That´s it !

  Sedan må ni fjäska & svansa bäst ni vill till Calles bloggande, men hans hatering av Danielsson eller rättare brist på hantering av danielsson är under all kritik !!!

 10. Josef Boberg skriver:

  FöretagsLedare,

  Lite spill får Wi alltid räkna med, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 11. foretagsledare skriver:

  Om han har rätt i sina offentliga ”nedlåtande” uttalanden, så ska han åtminstone klara av att hantera ett anställningsförhållande.

  Att undvika en person med arrogant nonchalans främjar ingen – varken han själv eller den organisation han är satt att förvalta.

  Det är ju också ytterst pinsamt att med denna brist på ledarskap, så är det också ett bevis på att UD inte lever efter devisen att varjke skattekrona ska användas effektivt.

 12. foretagsledare skriver:

  Josef…
  använd din kreativa skrivförmåga till nått vettigare än att svassa efter en kritstreckrandig som solkar sin kostym med förnedrande personalpolitisk vendetta.

 13. habe42 skriver:

  Företagsledare
  Det var lustigt att en diskussion om Lars Danielsson kan uppstå i samband med en redovisning av FNs fredbevarande insatser i världen. Jag är övertygad om att Carl vet bäst om vad som gäller beträffande tidigare socialistiska politruker. Om Danielsson är så bra, så kan han göra som tidigare chef – avgå och bli konsult. Det ser ju ut att fungera mycket väl.

 14. Josef Boberg skriver:

  ForetagsLedare,

  Din uttryckta mening om mig som person: ”Josef… – använd din kreativa skrivförmåga till nått vettigare än att svassa efter en kritstreckrandig som solkar sin kostym med förnedrande personalpolitisk vendetta.” – slut citat.

  Jag bugar och tackar för att Du ser mig som kreativ ! Kreativ = skapande, nydanande, skapsam, produktiv och begåvad med skapande begåvning enligt Svenska Akademins och Björn Collinders ordböcker.

  I övrigt så är Din mening om mig som person helt OK för mig – därför att det är ju Din mening om mig och inte min = det är Ditt bord och inte mitt…

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 15. foretagsledare skriver:

  habe…
  Med lite Holistic view så kan man klart konstatera att allt detta bloggande & frekventa resande som denna blogg påvisar, så kan man klart konstatera att det ändå ligger i fatet att Calle under över ett års tid inte stannat upp & påvisat någon form av arbetssamtal med underställd.
  Det solkar kostymen … och ju frekventare han bloggar & reser utan att sköta denna typ av personalärende så befinns kostymen ständigt återspegla denna solkighet varthän Calle än befinner sig med bloggrapporter.

 16. Torsten skriver:

  Företagsledare,

  Av alla som skrivit en massa strunt på denna blogg är Du den som uttalat Dig mest om det Du inte har en susning om.

  Vem vill Du försvara? Lars Danielsson?
  Jag tror inte han kommer att tas till nåder förrän han talat om varför han skyddat Göran Persson och varför.

  Till sist. Vi har inte tidigare haft en Utrikesminister som utfört sitt arbete så effektivt och grundligt.

 17. davidlenefors skriver:

  Calle! med all rätt ska de som arbetar med fredsbevarande insatser hyllas. Du själv gjorde i mina ögon en stor insats på Balkan som du ska ha all cred för. Jagf tycler dock att vi måste flytta fokus framåt ocg strategiskt arbeta på att undvika konflikter. Där har de stora makterna som ofta använder våld och skrämselpropanganda en viktig roll. Hur går de diplomatiska samtalen om att få Kina att sluta kapprusta med USA, USA att sluta leka global militärpolis och allmänt nedrusta så att andra kan känna sig säkrare, Indiens och Pakistans vapenskrammel osv? Detta är viktiga frågor på den allra högsta nivån. De globala militära utgifterna ökar och uppgår till 2,5 av totoal bnp. Det är helt oacceptabelt. Vi måste ha en fredligare värld och då kan vi inte slänga våra pengar på att utveckla vapen. Finns det en diskussion om detta inom FN och EU?

 18. davidlenefors skriver:

  Företagsledare! att Calle bloggar på skattebetalarnas pengar är bra. Han har faktiskt tagit ett stort steg mot en större öppenhet inom regeringen. Behandlingen av Lars Danielsson däremot är under all kritik. Sveriges rättsystem bygger väl fortfarande på att man är oskyldig tills motsatsen bevisats. DET är väl på inga sätt partipolitik?

 19. Torsten skriver:

  Nu är det ju faktiskt så att KU konstaterat att Lars Danielsson undanhållit sanningen.

  Vi kan inte ha personer som representerar Sverige som ljuger.

 20. soli01 skriver:

  Hur Danielsson har behandlats vet vi egentligen inget om och bör därför spara på kritiken. Ingen har monopol på UD-tjänster av vad jag vet!

 21. foretagsledare skriver:

  davidlenefors svar… ja jag instämmer även i det du reoplikerar.

  Nej !
  Ni som skriver emot bör betänka att är man chef ska man ha som kriterie att behandla underställd personal enl. vad som är kutym i organisation & företag med de arbetsrättsligt sunda för ögonen.

  Calle har inte påvisat detta under ett års tid gentemot Danielsson.

  Det är dåligt ledarskap att försätta en underställd i ”frysbox” under ett års tid !!!

  Är nu inte Danielsson (som jag inte försvarar utifrån tjänst) – så får man gå de vanliga vägarna för arbetsuppsägning.

  Att tillåta sig lyxen av att ha en välbetald underställd med fråntagna arbetsuppgifter ÄR ETT UNDERBETYG PÅ CHEFSKAP !

  Det har ingenting med psykologisk straffskala att göra.

  Kostymen är fläckad Calle !!!

 22. foretagsledare skriver:

  Torsten !

  Du verkar inte ha begripit skillnaden mellan förtroendevald & tjänstemanna-anställning !

  Att svar på dina frågor är inte meningsfullt, då du inte kan göra skillnad på sak & personrättsliga förhållanden.

 23. Torsten skriver:

  Jo ”företagsledaren”, jag vet mycket väl skillnaden mellan förtroendevald och tjänstemannaanställning.
  Men jag tror inte att svenska folket vill ha en ambassadör som inte har talat sanning och som av någon anledning skyddat förre statsministern från någon ev skandal.

 24. Kachina skriver:

  Torsten

  ”Vi kan inte ha personer som representerar Sverige som ljuger”

  Då blir det tomt både i riksdag och regering.

 25. Torsten skriver:

  :-) :-)

 26. claesretired skriver:

  Apropå Carl ledarskap. För min del kan jeg ej ud:s org. Är verkligen CB LDs närmaste chef? Möjligheten att vara chef i en förvaltning begränsas starkt av kollektiva regler. Ett naturligt tillfälle att utveckla en medarbetare är ju lönesamtalet. Har en bestämd känsla av att det ej är chefen som har den rättigheten eller möjligheten att b estämma lön, tyvärr!

 27. soli01 skriver:

  Han har ju haft arbetsuppgifter från förra regeringen som han slutfört under det gångna året, enl vad läst. Så lugna ned din upprördhet”företagsledaren”. Tids nog får han nya arbetsuppgifter och beträffande chefsskap-vad vet du om detta!

 28. mrmhalland skriver:

  Företagsledaren :

  CB’s uppgift är att vara ute i världen och informera sig om vad som händer och informera världen om vad vi anser i Sverige.
  Jag är helt övertygad om att han har delegerat ansvaret för ”kvarts-samtal” med de anställda på departementet.
  Att Danielsson inte har haft något samtal beror säkert på att det inte finns någon som planerar andra uppgifter på departementet för honom, men att de är förhindrade av arbetsmarknadslagarna att avskeda honom.
  Det är ingen lag på att ha utv.samtal.
  Anser man att en person inte ska utvecklas på sitt nuvarande uppdrag, utan snarare avvecklas vore det verkligen slöseri med skattepengar att hålla ett..

 29. Kachina skriver:

  Att det luktar räv lite varstans, har vi anat länge, eller hur?

  http://www.expressen.se/nyheter/1.855346/de-anmals-for-misstankt-jav

 30. Torsten skriver:

  Expressen är Kachinas Bibel ;-)

 31. Berndt skriver:

  För övrigt anser jag att utvecklingssamtalet, som här diskuteras livligt av somliga, är ett överskattat instrument. Kvällens poängskörd går i lika delar till mrmhalland, Katchina, Torsten, sol01, davidlenefors, habe42, briggen, kurper, clasretired och vännen Josef.

  Calle får ingen, för han är bortrest. Nån annan som blev utan poäng, räck upp en hand!

 32. Josef Boberg skriver:

  Berndt – tackar tackar för det gör jag… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

 33. mrmhalland skriver:

  Men Berndt,

  Företagsledaren har ju också pratat om det….

 34. mrmhalland skriver:

  Josef,

  Jag tittar på din sida då & då.
  I många fall blir jag inspirerad av vad du skriver.
  Du har väldigt mycket att ”lära ut” = Predika = visa sanning :-)
  Kan du inte strukturera upp det lite ?
  Kanske en kommentarsfunktion ?
  Kan du inte själv kanske jag kan hjälpa dig ?
  Vi är ju trots allt grannar…men…känner inte varandra.

 35. Kachina skriver:

  Torsten

  Vissa här vägrar läsa Bibeln, kanske för att de inte vill se verkligheten, eller kanske för att de inte förstår språkbruket.

  Det var ganska tidigt som jag anade väntjänster och nu kom det fram. Fredrik Reinfeldts kampanjledare. Ack, ack,…..sicken belöning.

 36. anlete skriver:

  Samtal med Lars Danielsson varför? han kommer ju inte ihåg någonting.

 37. Torsten skriver:

  Ytterligare ett bevis på att det var karriärslusta och inte ideologi som drev Göran Persson.
  Är det likadant med Mona?
  http://www.e24.se/dynamiskt/politik/did_17159258.asp

  Kachina,

  Du läser Din bibel som fan läser sin :-)

 38. Kachina skriver:

  Torsten

  Nee,….jag läste precis som det stod. Fredriks kampanjledare fick skolan ”i rättvisans namn”. Förra året var det någon annan, nu var det hans tur. Nästa år är det kanske min tur, om jag gör Reinfeldts en tjänst.

 39. Torsten skriver:

  Tjänster och gentjänster.

  Göran Persson har helt plötsligt bytt åsikt om riskkapitalbolag.

  Förra året var de ”internationella hajar”.
  Nu är omdömet ”bygger värden och skapar jobb”.

 40. Kachina skriver:

  Jo, jag såg det. Hur rutten är politikerkåren, det är frågan?

 41. Torsten skriver:

  Ja Kachina,

  En del är ruttna. Men Göran Person leder nog denna liga.

 42. Kachina skriver:

  Ja, Torsten. Det här sista, med riskkapitalbolagen, blottade en rutten kärna. Fy tusan. Alltså, jag kan förstå en prostituerad som säljer sin kropp på gatan, men att sälja sin själ?

 43. Kachina skriver:

  Är han verkligt i sånt behov av pengar. Kan han verkligt ha skuldsatt sig så mycket på herrgården att inte stadsrådspensionen räcker till?

 44. Torsten skriver:

  Herrgården var väl finansierad tidigare. Delvis med statliga pengar (han lärde väl sig av Gudrun Schyman).
  Och så har han ju Anitra som tjänar en massa pengar på att jaga de stackars butikscheferna.

 45. Kachina skriver:

  Nja, Gudrun Schyman föll väl på att hon hade en karl hon litade på, som ville visa sig duktig.

  Värre är det med Toblerone och blöjor på regeringskortet. Vi företagare har lärt oss, genom revisorer och skattemyndighet att stenhårt skilja på den fysiske och den juridiske personen, privat och företag, även om det gäller enskild firma. Det är bedrövligt att en regeringsmedlem, vid den tiden, inte ser sig för vilket kort man betalar med. Det måste varje företagare veta i varje situation och regering/riksdag måste föregå med gott exempel. Man måste hålla reda på alla kvitton, om det gäller kostnader som skall redovisas.

 46. Torsten skriver:

  Nej Kachina,

  Det jag tänkte på var att Gudrun köpte ett ställe nere i Skåne, skrev sig där men bodde i Stockholm.
  På det sättet, genom traktamenten o d, finansierade hon ett stort flott sommarställe i Skåne.

 47. Kachina skriver:

  Ahaaa,…..kärnan är rutten. Vem blir då förvånad om fruktköttet ruttnar?

  Ned med mänskligheten. Det vidrigaste djur som trampat den här jordens yta.

 48. Torsten skriver:

  Kachina,

  Så drastiska behöver vi inte vara.
  Kan man inte införa någon form av moral och etik index?
  Man måste givetvis ha ett omutbart certifieringsorgan som styr detta.
  Varje gång som en förtroendevald politiker eller hög tjänsteman i statsförvaltningen gör något som strider mot vedertagna moraliska och etiska normer, skall de se till att detta offentliggörs (utan Din ”bibel” och liknande blaskor) och sedan få ett moraliskt index.
  När detta sjunkit under en viss nivå skall dom avpolleteras. Självklart skall det även finnas möjligheter till ”rehabilitering”.

 49. Josef Boberg skriver:

  MrmHalland,

  Taaack för din goa backfeed, men…

  Dina uttryckta meningar: ”Du har väldigt mycket att “lära ut” = Predika = visa sanning :-) Kan du inte strukturera upp det lite ?” – slut citat.

  Bevare mig väl för mig själv som ”predikare” – för att inte tala om bevare väl ALLA andra för mina ”predikningar” – ifall jag nu kan uppfattas som ”predikare”. Min grundidé har varit och är att kort och gott beskriva min egna gjorda erfarenheter i mitt nuvarande liv i kött – och vad jag har lärt av det – och för egen del dragit för slutsatser av det.

  Visst – i detta har jag blandat en del av lite av hörsägner också. Men mina hörsägner kommer ifrån en som vanligast mycket tillförlitlig källa. I detta finns som grundidé att min hemsida måhända kan stimulera en och en annan till att också mera förlita sig på sina egna gjorda erfarenheter som sann kunskap – för att inte säga åt hållet Intelligent kunskap – som alternativ till att förlita sig till andras mer eller mindre teoretiska teorier = Dogmer.

  Apropå ”strukturen” så är min hemsida inte i första hand avsedd att ge dom intellektuellt upptagna något större utbyte. Intellektuella synpunkter på felstavningar, tappade trådar, stora eller små bokstäver, färger hit och dit, uppgifternas intellektuella korrekthet osv – kan jag än så länge i alldeles tillräcklig grad prestera själv. Det leder ju i sig i alla fall till än mera intellektuell inveckling – och det har jag fått mer än nog av redan – under mina hittillsvarande mer än 66 år i kött.

  Men å andra sidan så säger jag aldrig aldrig numera. Wi som fortfar att andas får se hur det blir med det som intellektuellt kan kallas för ”strukturen” på min hemsida, kanske… :-)

  De senaste 24 timmarna har jag ”drabbats” av rubriken nr ”IT6:4 = Jesus foster-, barn- och tonårsliv”. En av dom häftigaste texterna jag har på min hemsida – i mitt perspektiv sett. Så jag kan rekommendera ett besök där. Dit kommer Du ju på ett ögonblick genom att klicka på mitt namn, kanske… :-)

  GooodNatt…
  vännen Josef

 50. mrmhalland skriver:

  Tack Josef….jag uppskattar och inser att struktur är inte det du är ute efter :-)

 51. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon MrmHalland,

  Igen – taaack för Din igen goa backfeed avsseende min nu så boklångrandiga och icke struktuerade hemsida !

  Varför jag har skrivit det jag har skrivit och valt att publicera det som min hemsida – har jag uttömande ordat om i begynnelsen av min hemsida – och i begynnelsen av texten under rubrik IT0. Mer än vad jag sagt om den saken där – finns nog inte att säga, kanske…

  Apropå rubriken IT0 – så har jag nyligen i slutet på texten under den rubriken nyligen tillfört lite om ämnet ”ElectroMagnetic Weapons and Human Rights”. Det rör den frågan utifrån vad jag under den senaste veckan funnit på nätet om den saken. Så att surfa på nätet har faktiskt sina poänger, kanske…

  I anledning av bland annat den här saken som har dykt upp på min kunskapshimmel – så känner jag mig inte så lite tillfreds själv med att jag vågade – eller snarare sagt hade åt hållet ”civilkuraget” att publicera min hemsida i februari 2007, kanske…

  Ett tips till den icke intellektuellt upptagne – som hamnar på min sida – är att använda webbläsarens sökfunktion = ”sök på den här sidan”. Att söka på t.ex. ordet Plasma – gör att man hamnar i stycke efter stycke där det ordet ingår. Genom att då läsa ett stycke här och där på detta naiva = enkla = åt hållet Förnuftiga sätt – så kan det faktiskt i bästa fall bli så att den ”struktur” – Du med all rätt efterlyste – automatiskt på det sättet infinner sig ! I sämsta fall så blir det ändå inte värre än vad det annars kan förefalla som – avseende strukturen.

  Sist vill jag också säga att jag inte uppfattar Dig som helt intellektuellt upptagen. Det styrks i sig av att Du själv säger: ”Jag tittar på din sida då & då. I många fall blir jag inspirerad av vad du skriver.” – slut citat.

  Detta ser jag som mitt i prick – utifrån min grundidé med min sida. Så igen – tack för den fina backfeeden. Som Du ju redan vet – så kommer Du lätt som en plätt till min hemsida genom att klicka på mitt namn. Men jag säger det igen – för måhända kan det finnas någon som blir nyfiken på det här – men inte vet det, kanske… :-)

  Ha det…
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: