Afrika och Burma i FN

När detta skrivs stiger Irans president just ner från talarstolen i New York. Han tog sig friheten att lägga ut texten i närmare 40 minuter – talartiden är 15 – och slutdelen jag såg var mest en något mysteriös religiös plädering.

Och det har sannerligen varit en hektisk dag här vid East River.

Intensiva samtal har förts om hur situationen i Burma kan påverkas. På morgonmötet med EU:s utrikesministrar tog vi ett starkt uttalande, och strax därefter var president Bush på motsvarande linje i sitt anförande.

På förmiddagen fattade säkerhetsrådet beslut om resolution 1778 om FN-operationen i Tchad och Centralafrikanska Republiken med en begäran till EU att hjälpa till med en militär del. Och när säkerhetsrådet nu på eftermiddagen hade specialsession om Afrika var det åtskilliga som strök under vikten av denna resolution.

Resolution 1778 är ett nytt steg i samarbetet mellan FN och EU. Vi har europeiska möjligheter till snabba och robusta insatser för att stödja FN-insatser som är både bredare och mer långsiktiga, men som annars knappast skulle vara möjlig.

På morgonmötet diskuterades kort de möjligheter som finns för olika länder att vara med i denna EU-operation. Att vi i Sverige överväger ett bidrag är rätt självklart mot bakgrund av operationens karaktär – en begäran från FN till EU om att hjälpa till med att skydda utsatta människor.

Och samma sak gäller en rad andra EU-länder.

Nu fortsätter mina möten närmast med ett möte med Afghanistans utrikesminister Rangin Dadfar Spanta.

Sedan bär det iväg till president Bushs mottagning och generalsekreterare Ban Ki-moons middag.

3 Responses to Afrika och Burma i FN

 1. David Igra skriver:

  Jag har redan ondgjort mig över den uppenbart maktgalne iranske ledaren, den som är intresserad av en mer detaljerad genomgång kring hans rabblande kan läsa på NY Times utmärkta hemsida:

  Vilket svammel, att en statsledare kan vara så här vilse i pannkakan är måhända inte nytt, men det är oroväckande när densamme sitter på en av de större militära styrkorna på denna planet.

  Situationen i Burma visar än så länge alla klassiska tecken på en kommunistdiktaturs sista dödsryckningar, hoppas alla inser det och väljer att ge upp snarare än att ta till vapen. Just nu kan allt möjligt hända.

 2. knightone skriver:

  Alltså kan folk sluta gå in i Ahmadinejads fälla ? Fattar ni inte att han vill skapa uppmärksamhet så att folk ska snacka om hur ”knäpp” han är och fullständigt skita i de övergrepp som mullahstyret verkställer varje dag i Iran.

  Det är tex en tragedi och skamligt att Svenska företag öht exporterar till Iran, investerar i turism och Iran utnyttjar svenska kulturevenemang för att sprida propaganda. Iran sätter dagordningen och Sverige i synnerlighet följer som en valp.

  Angående Tchad så hoppas jag Sveriges Regering och riksdag vågar ta sitt Europeiska ansvar och stödja insatsen med största möjliga kraft. Vi har patetiskt små missioner i ett par länder och nu har vi en chans att verkligen göra nytta. Istället för att plocka upp resterna kan vi förhindra ett fortsatt folkmord. Om Regeringen vill.

 3. Kachina skriver:

  knightone

  ”Angående Tchad så hoppas jag Sveriges Regering och riksdag vågar ta sitt Europeiska ansvar och stödja insatsen med största möjliga kraft. Vi har patetiskt små missioner i ett par länder och nu har vi en chans att verkligen göra nytta. Istället för att plocka upp resterna kan vi förhindra ett fortsatt folkmord. Om Regeringen vill.”

  Nu håller jag med och i det här fallet tror jag på den svenska regeringen. Låt oss hoppas på en jul utan blodiga bilder från det området.

%d bloggare gillar detta: