Samtal om Burma

Samtal om utvecklingen i Burma i anslutning till alla möten här vid FN i New York.

Det som landet behöver nu är en genuin nationell försoningsprocess. Det borde finnas förutsättningar för en nationell dialog som leder till den demokratiska öppning som så väl behövs.

Den fredliga karaktären på de massiva demonstrationerna är en viktig signal i detta avseende.

Varje våldsanvändning från regimens sida är självfallet oacepptabel och kommer att göra landets situation ännu mycket svårare.

Vi kommer nu att sända tydliga signaler från EU med denna innebörd. Och vi söker också kontakt med de grannländer inom ASEAN som sannolikt har större möjligheter än vi att påverka beslutsfattarna i regimen. Jag hoppas att man också i New Delhi och Beijing gör vad man kan för en fredlig utveckling i Burma.

6 Responses to Samtal om Burma

 1. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bild,

  Dina uttryckta meningar: ”Det som landet behöver nu är en genuin nationell försoningsprocess. Det borde finnas förutsättningar för en nationell dialog som leder till den demokratiska öppning som så väl behövs.” – slut citat.

  Javisst – vad annat än DIALOGEN MEDmänniskor emellan – kan föra mänsklighetens HUMANA utveckling framåt i världen överhuvudtaget – och någonstans ?

  Lycka till !

  Ha det… :-)
  vännen Josef

 2. konstprojektet skriver:

  Historien förskräcker! Diktaturer avgår ju sällan utan strid. Men hoppet är ju det sista som överger människan. Kämpa på!

  Vännerna på Asgard

 3. foretagsledare skriver:

  Som ledare för ett departement så är det säkert mer befrämjande att göra ett litet uppehåll med det egocentriska bloggandet & samtala med underställd personal…

  Det solkar kostymen att inte samtala med underställd personal på ett år !

 4. Kachina skriver:

  Dramatiken är stor i världen. Bra att ni ställer upp för Burma. men glöm inte Tchad/Sudan.

  Snart är regnperioden slut och då börjar mördandet igen. Det är bråttom att få dit styrkorna.

 5. martinlindh skriver:

  Det som händer i Burma är den viktigaste händelsen i världen just nu! Fortsätt att uppmärksamma protesterna och gör det klart för regimen att våld mot munkarna inte kan accepteras.

  Kom i håg att Sverige kan påverka Burma bilateralt, vi kan påverka via våra starka förbindelser med Thailand, Vi kan locka med stora turistinkomster, jämför Burmas med Thailands. Något som kanske starkare påverkar generalerna är att ett demokratiskt Burma kommer att få köpa Svensktillverkade vapen. De vet redan vilken kvalité vapnen har då Thailand har använt Boforskanoner mot Burma i gränskonflikter de senaste åren.

 6. anden200 skriver:

  martinlindh, att locka med pengar är nog inte lika effektivt som med vapen. Generalerna tar vad de vill ha ändå, de bryr sig knappast om folket. Men visst, för pengar kan man köpa vapen, och det lär väl ge demen glimt i ögats habegär.

%d bloggare gillar detta: