Kväll vid Tigris

Kvällen i Bagad går mot sitt slut. En och annan helikopter stör lugnet i den varma natten vid Tigris.

Övernattning blir i ett läger uppbyggt av containers. Minnen går tillbaka till det bosniska krigets karga dagar.

Mycket bra överläggningar med utrikesminister Zebari. Och vår gemensamma presskonferens direktsändes av den irakiska televisionen. Det är alldeles uppenbart att man sätter värde på att vi faktiskt har tagit oss mödan att komma hit.

Det blir mycket kryssande genom vägspärrar när vi tar oss in och ut i den internationella zonen i Bagdad. Men även om allt verkar lugnt just vet man ju att nästa sekund kan vara helt annorlunda. Vägen in från flygplatsen visade spår av vad som hänt tidigare.

I morgon fortsätter så de politiska samtalen, inte minst med premiärministern. Jag hoppas också kunna träffa företrädare för de olika minoriteter som ju ofta har en svår situation i dagens Irak.

20 Responses to Kväll vid Tigris

 1. Josef Boberg skriver:

  Carl Bildt,

  ”Lägesrapporten” tolkar jag som att den går i dur…

  GooodNatt i containerLägret…
  vännen Josef

 2. soli01 skriver:

  Du Carl är faktiskt makalöst uppoffrande och som ger oss vanliga medborgare en så intressant blogg. Det är den särklassigt bästa jag har besökt, och jag har ”simmat” på en hel del. Ett farligt ställe Du nu besöker, men skulle tro att det finns en viss vana!
  Lycka till!

 3. knightone skriver:

  Positivt att Sverige och Frankrike nu med mer vettigt ledarskap faktiskt vågar bedriva utrikespolitik. Att faktiskt möta folk öga mot öga betyder mycket.

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Och Reinfeldt hade ett riktigt bra framträdande i ”Lördagsintervjun” i dag!

  Inte så konstigt att ni två inte syns i Sveriges (fortfarande socialistiska) Statstelevision längre!!

 5. Kachina skriver:

  ”Ett farligt ställe Du nu besöker, men skulle tro att det finns en viss vana!”

  Jag kan ha helt fel, men jag har en intuitiv känsla att Carls personlighet passar perfekt i den miljön och kulturen. Min intuition har ibland svikit, men det är sällan.

  Jag håller tummarna för dig och att detta är inledningen till fortsatt arbete bland grupperna i Irak. Som jag brukar säga åt Maggi. Min Ande vakar över dig. Sov gott.

  PS. Så ”smörig” har jag aldrig varit med en politiker, men jag tror faktiskt på dig, i det där sammanhanget. DS

 6. knightone skriver:

  Jaha. Den FJÄRDE utländska staten som uppmanar Sverige att skriva om grundlagen! Jäkla vilket liv det skulle varit om USA eller någon försökt det.

  CAIRO, Sept 1 (KUNA) — Egypt’s Ministry of Awqaf (religious endowments) Saturday condemned as ”irresponsible and offensive” the publication of a caricature of Islam’s Prophet Mohammad (PBUH) by a Swedish newspaper recently.

  The statement urged Swedish authorities, ”known for their moderate attitudes towards Muslims, to adopt measures” against Orebro-based Nerikes Allehanda newspaper which published the offending cartoons, and apology for the act.

  http://www.flashback.info/leave.php?http://www.kuna.net.kw/Home/Story.aspx?Language=en&DSNO=1016268

 7. maja66 skriver:

  Hjäälp Jag har inte varit i Bagad, och nu måste ja bara dit, var finns det??????

 8. maja66 skriver:

  Hjäälp Jag har inte varit i Bagad, och nu måste ja bara dit, var finns det??????
  Heter inte det Bagdad??????

 9. Is your blog’s English version dead? I, unfortunately, know only 3 Swedish words: Spendrupps and Abro Briggeri :)

 10. geneve2 skriver:

  Nu måsta vi skärpa oss i våra kommentarer och verkligen komma med konstuktiva inlägg i denna mycket intressanta och lärorika blogg. Carl Bildt kommer nu att ställas inför KU pga våra slarviga och tanklösa skriverier. Jag vill påstå att de ibland är fullständigt destruktiva. Berit Andnor gör allt hon kan för att klämma åt vår utrikesminister och få honom inför KU. Hur skall hon nu ”vrida till det” för att få ytterligare en andledning till mer KU förhör med Carl Bildt. Jag tänker på hans och Tomas Billströms besök i Irak för att där på något sätt försöka föra fredsförhandlingarna vidare. Jag för min del vill verkligen önska våra ministrar, som nu är i detta fruktansvärt sargade land lycka till.

 11. Kachina skriver:

  geneve2

  Förundersökning och KU-förhör är en fjärt i Universum. Ingen av dessa instanser kan gå emot den allmänna opinionen och är det någonstans Carl Bildt har stöd i opinionen, över alla partigränser, är det för denna blogg. Varken lag eller utskott skall tillåtas hindra flödet av det fria ordet. Jag menar att folk får kalla mig eller någon annan precis vad f-n de vill och att det är upp till mig om jag skall bemöta eller ignorera. (Det är klart, vid spridande av falska rykten går gränsen, men till detta finns domstol.) Men, våra personliga åsikter, hur vi upplever en situation, åtgärd eller ett uttalande, får inte i lag förbjudas.

  När det gäller grupperna i Irak vore det synnerligen önskvärt att Carl, med sina goda kontakter i Turkiet, fick hela regionen att sätta sig vid samma bord och förhandla. En lösning i Irak, utan kurder och Turkiet, är ingen lösning alls.

 12. rln1 skriver:

  Har aldrig sett en så uppblåst, egofixerad man som Bildt, Är uppväxt med silversked och vet ingenting om vanligt folk. Hoppas att han avgår så snart som möjligt. Sverige behöver MÄN inte mesar.

 13. Bo W. Höglund skriver:

  ”Nu går skam på torra land” – som mormor brukade säga.
  Jag håller helt med Kachina!

  Eller är det så att ”När f-n blir gammal, blir han religiös!”?
  Vem av oss som är f-n här säger jag ju inte!

 14. geneve2 skriver:

  rln1

  Är du i maskopi med Berit Andnor? Frågan behöver inte ens ställas. Svaret är givet.

 15. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Rln1: Kan bara konstatera att JanteLagen måhända fortfarande inte är utsuddad – som jag tolkar Din kommentar ovan. I Janteperspektiv sett är det väldigt lite lätt att erkänna att det finns ”duktigare” MEDmänniskor inom ett specifikt område – än vad Wi själva är…

  I mitt mer än 66-åriga perspektiv sett – så är det också så att det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi också ALLTID om oss själva – och inte så sällan minst lika mycket.

  Ha det…
  vännen Josef

 16. Kachina skriver:

  ”Har aldrig sett en så uppblåst, egofixerad man som Bildt, Är uppväxt med silversked och vet ingenting om vanligt folk. ”

  Alla besserwissers, inklusive jag, upplevs som uppblåsta och egofixerade, tills den som gör sig besväret att ”se under skalet” upptäcker personens innersta väsen och ser att vi stammar ur samma källa. Jag vet mycket om vanligt folk men inget om diplomati och utrikespolitik, där Carl har sina kunskaper. Jag tror att han är den person med de absolut bästa kvalifikationerna att hjälpa till vid bygget av Irak och stabilitet i regionen. Sedan, kan det naturligtvis misslyckas, men den mest kvalificerade, Carl Bildt, är just nu på plats. Jag hoppas på framgång.

  Sedan kan man ju diskutera det här med kvalificerade politiker. Jag slog nyss på TV:n. Slog av den igen. Varför? Jo, Bäver- Maud var i rutan. Svenska folket skall vara som bävrar, bygga fördämningar så att allt vatten samlas längst upp och att det blir torrt längst ner. Svammelkärring, det är att bygga oligarksamhället. Är det verkligen det du vill? Du pladdrar utan att tänka. Kastar krokar och hoppas att en röst skall fastna. Den omvända momsen blev ett merarbete för småföretagaren. Årsredovisning av moms vid en omsättning under en miljon, är att gillra en fälla för nyföretagarna.

  Vad händer i december när de ser att kontot innehåller flera hundra tusen? Jo, herregud vad bra det går, ”vi har råd att fira jul och nyår på Bahamas”. Sedan kommer januari. då momsen skall betalas.

  Det varierar i kompetens, bland politiker.

 17. mrmhalland skriver:

  Kachina :

  >Vad händer i december när de ser att kontot innehåller flera hundra tusen? Jo, herregud vad bra det går, “vi har råd att fira jul och nyår på Bahamas”. Sedan kommer januari. då momsen skall betalas.

  Det varierar i kompetens, bland politiker.

  Jag tror du undervärderar svenska företagare.
  Alla som driver företag vet att det inte är bara till att titta i plånboken för att veta vad man har råd med.
  Man använder instrument som bokföring och budget….

 18. Kachina skriver:

  Människan är sig lik, halland. När det går så det ryker, ser de flesta bar vilka pengar som finn på checkkontot. Sedan finns det en massa andra konton som man inte har tid att läsa.

  Maud har gillrat en fälla för många nystartande småföretagare. Jag råder två stycken som startar enskild firma i dagarna att öppna två konton banken, checkkrediten och ett sparkonto dit de flyttar momsen varje gång de bokför. Pengarna måste finnas den dag de skall betalas.

 19. mrmhalland skriver:

  hmmm Kachina…
  konton finns det gott om i kontoplanen.
  Gör ett kontoutdrag så ser du precis vad du är skyldig / ska få tillbaka.
  Det bästa rådet är väl bokföra vaje dag. Det är ett bra sätt att ständigt hålla koll på sin ekonomi.

 20. mrmhalland skriver:

  Forts. Kachina:

  Är firman ny, så är det dessutom bra att göra ett månadsbokslut !
  När man VET att man har en stabil och tillräcklig intäkt räcker det med kvartal.

%d bloggare gillar detta: