Signal till Europa och till Turkiet

I dagens International Herald Tribune skriber Italiens utrikesminister Massimo d’Alema och jag om Turkiet och dess långsiktiga betydelse för den Europeiska Unionen.

Vi är två utrikesministrar från två helt olika delar av Europa och med två helt olika politiska orienteringar. Just därför vill vi visa att vi i en fråga som har så stor betydelse för Europas strategiska framtid företräder samma syn och samma politik.

Att vi publicerar den just nu är måhända avsett att sända en politisk signal till dem eller de som kanske har för avsikt att vrida den europeiska politiken i annan riktning.

Men samtidigt vill vi sända en stark signal till Turkiet om vikten av dess fortsatta reformpolitik. Den nya turkiska regeringen bör på alla sätt uppmuntras att fortsätta på den kurs som med betydande kraft fördes före valet.

35 Responses to Signal till Europa och till Turkiet

 1. GreenSweden skriver:

  Med ett alltmer flexibelt och diversifierat EU är det kanske inte heller uteslutet förhandla in de tredskande lusekofterna i sinom tid.

 2. […] Signal till Europa och till Turkiet « Alla Dessa Dagar […]

 3. Helena Palena skriver:

  ”Vikten av dess fortsatta reformpolitik”. Man kan undra vad som menas med det? Hör Turkiet verkligen till Europa? Ställer frågan igen: Hur stort ska EU bli? Får alla vara med? Får Ryssland vara med i framtiden?

 4. svenike skriver:

  Carl Bildt, varför så tyst om Turkiets vägran att erkänna folkmordet på armenierna? Varför så tyst om Turkiets ovilja att lösa Cypernfrågan? Du har nu varit utrikesminister i snart ett år och ägnat avsevärd kraft i propaganda för Turkiets inträde i EU (på USAs uppmaning?), men i andra frågor är Du fullständigt stum t ex för Mugabe skräckvälde. Varför?

 5. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt,

  Dina uttryckta meningar: ”Vi är två utrikesministrar från två helt olika delar av Europa och med två helt olika politiska orienteringar. Just därför vill vi visa att vi i en fråga som har så stor betydelse för Europas strategiska framtid företräder samma syn och samma politik.

  Att vi publicerar den just nu är måhända avsett att sända en politisk signal till dem eller de som kanske har för avsikt att vrida den europeiska politiken i annan riktning.

  Men samtidigt vill vi sända en stark signal till Turkiet om vikten av dess fortsatta reformpolitik. Den nya turkiska regeringen bör på alla sätt uppmuntras att fortsätta på den kurs som med betydande kraft fördes före valet.” – slut citat.

  Det här upplever jag som så tydligt i riktningen att ALLA länders medborgare skall förändras till sanna MEDmänniskor i ett kommande större EU – att i vart fall jag själv inte alls tvivlar på Ditt ärliga uppsåt i att faktiskt göra allt Du kan i den här riktningen.

  Taaack för det – och Lycka till !

  Ha det…
  vännen Josef
  Lycka till !

 6. Sophia Gilioli skriver:

  Hoppsan, plötsligt så får man kommentra Massimo – den gamle kommunistmurveln. Ja, ok nu kanske jag tar i lite men det är inte ofta man får se Carl Bildt och redaktören för en kommunistisk tidning skriva en artikel tillsammans, även om italiensk kommunism och vänster inte är detsamma som svensk.

 7. Helena Palena skriver:

  Maggi – kunde inte ha sagt det bättre själv!

  Både Mohammed och Herren Sebaot är löjliga figurer som man gärna vill skämta om. Dom har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas. Mänsklghetens pantheon har en spann på flera miljoner år – att då komma dragande med gudar som bara har några hundra år på nacken är ju löjligt.

  Ställ dig frågan vad människan började med att dyrka? Om det får vi aldrig läsa i skolan minsann! Det var vördnaden för naturen, kvinnan och födandet som Mohammed och Herren Sebaot och dess tillbedjare nu spottar på… Det handlar om makten över våra sinnen!

  Gudsbilderna är människornas bilder – några andra finns inte! Så häckla på ni som törs!

 8. Kachina skriver:

  Gud vs Allah, är bara Djurgården vs AIK i ett större perspektiv. Ibland väger det lika, ibland tar ena sidan en delseger som varar till nästa match. I samtliga fall slåss huligan- fansen på gatorna, i Sthlm eller i världen.

  Det är inte där problemet ligger, utan i att EU:s grund är för svag för att belasta den med ytterligare en våning, så tung som denna. Först måste grunden stabiliseras.

 9. Kachina skriver:

  På tal om yttrandefriheten

  Det går aldrig att tysta de ”sinnesförvirrade galningar” som talar direkt ur hjätat. Det har kristendomen försökt, det försöker islam och det har mängder av diktaturer försökt. Tystar (dödar) de en, talar snart en annan och ju fler de tystar desto fler talar, till de är en övermäktig kör.

 10. Bo W. Höglund skriver:

  Talleyrand sade – Förräderi, det är bara en fråga om datum!
  BWH säger – Hädelse, det är bara en fråga om geografi!

  Ecco Homo utställningen – på ”Kultur”huset – det är ju helt OK!
  Samma utställning i Uppsala Domkyrka är väl så nära hädelse man kan komma?

  Detsamma med skämtsamma Mohammedteckningar –

  Uppklistrade på Kaaba i Mecca är väl tveksamt
  Publicerade i Jyllands-eller Nerikeposten har väl bara infödingarna med att göra?

  Eller har islamister en världsomfattande censurrätt?
  Med automatiska demonstrationer eller sanktioner när någon ömhudad mulla känner sig ”Kränkt” på sin profets vägnar?
  mbst
  bwh

 11. canavaros skriver:

  Det är med bitterljuv känsla jag åter sitter framför min dator här hemma i Stockholm efter att ha bevittnat de ”sekuläras” nederlag den 22 Juli, och ”islamisternas” seger. ”Bitter” säger jag då jag själv röstade på de ”sekulära”- ganska mycket för att jag inte tyckte att jag hade annat alternativ och ”ljuv” säger jag då jag ej tidigare i mitt liv sett en större och mäktigare demonstration på vad demokrati är.
  Alllt kom till ytan, allt. Armens republikanska reflexer, det ”sekulära” CHP`s nationalistiska förförelser, det extrem nationalistiska MHP:s hot om att återinföra dödsstraffet, det verkligen riktigt islamistiska SP:s komplott teorier, det Kurdiska DTP`s diverse manöver mm mm. I det närmaste ventilerades allt och AKP kammade hem ändå 46% av rösterna i valet där 86% av ca 40 miljoner röstberättigade. Turkiet är en demokrati, må ingen tveka.
  Turkiet är också en del av europa- historiskt, geografiskt, ekonomiskt och kulturellt.
  Må större delen av landet ligga i asien men i en tid helt asiatiska öar såsom Cypern utan minsta diskussion accepteras som en medlemsstat så borde även Turkiet`s europeiska territorium Trakien som nog är större till area än de minsta EU medlemmarna även få räknas- för att inte tala om det euro turkiska influensen långt upp i balkan, ända till Bosnien, de Polska karpaterna, Rumänien, västra trakien och Bulgarien.
  Ja, Turkiet och turkar är till större delen muslimer. Men att hävda att just detta utgör ett hinder för EU medlemskap är att säga att EU är en ”kristen klubb”. Ty i europa finns ett Albanien, ett Bosnien, ett Sandjak som är muslimska. Små och stora befolkningsgrupper som bulgarien- turkarna, turkarna i väst- trakien, kosova albanerna finns verkligen. Dessa människor är en verklig del av europa, och muslimer… ej invandrade men infödda… och utgör ändå en bråkdel av de fördrivna.
  Hur som helst, så borde det vara klart för de flesta att europa inte bara är kristet även om man i historien försökt gång på gång få denna kontinent till just till detta- senast under 2:a världskriget.
  Åter till Turkiet… AKP, herr Erdogan och herr Gul har lyckats trots ”islamistiska” stigmatan lyckats avskaffa dödsstraffet ! Inte hade jag väntat mig att denna ära skulle tillfalla några enkla ”islamister”. De har lyckats föra fram Turkiets EU närmanden tilltrots ojusta prövningar och tillägg till de sk ”Köpenhamns kriterierna”. Tidvis rena provokationer från EU har bemötts med en oerhörd ödmjukhet som av politiska opponenter nyttjats förödmjukande mot Turkiet. Allt detta och mera därtill har dessa kunnat klara av skickligt och med behållning för Turkiet. De fick tom större delen av de kurdiska rösterna i Turkiet än kurdernas egen rörelse DTP. Folket är nöjd med de, ekonomin går bra för tillfället. Nog har de -beklagligt för mig- visat sig vara demokrati mera trogen än de ”sekulära” i CHP. Och det sista lär vara det viktigaste egentligen, eller hur ?
  Turkiet behöver nu ett varmt välkomnande ! Inte utan krav naturligtvis, men ett varmare förhållande till europa är eftersträvansvärt. Lös Cypern konflikten nu ! Pressa Grek Cyprioterna så att de sansar till sig något. Bekämpa islamofobin som börjar uppnå 30 talets antisemitiska nivåer. Hjälp Turkiet bekämpa terrorismen som delvis finansieras av olika läger i europa. Gör det nu och inte imorgon.

  MVH

 12. Josef Boberg skriver:

  CanavaRos,

  Tack för Ditt inlägg ! Det finns mycket i det Du säger – eller som Nils Bildt´s motto är på hans blogg: ”Det finns någonting i allt.” – slut citat.

  Personligen är jag övertygad om att det är hart när omöjligt att lösa religionsMotsättning – av det enkla skälet att ALLA religioner som Princip ALLTID grundas i dominerat intellektuella och teoretiska = filosofiska DOGMER = statiskt förhållningssätt till det som har med LIV = rörelse och förändring att göra. Sådant kommer som Princip ALDRIG någonsin att kunna fungera – och alldeles oavsett vad det kallas för – i mitt mer än 66-åriga perspektiv sett.

  Lösningen må istället inriktas mot att Wi ALLA börjar med att NU… se på varandra som att ALLA i grunden som Princip ÄR humana MEDmänniskor oavsett religionstillhörighet, politisk tillhörighet, hudfärg, kön osv – och även i fallet att vederbörande inte uppträder humant just NU = för tillfället.

  Förklaringen till att vederbörande kan uppfattas som inhuman i sin dagliga gärning – är ju att söka i att vederbörande INTE agerar som en FRI homo sapiens – utan styrs SLAVISKT av en eller annan DOGM = någons – eller än värre många andras – teoretiska teorier om saker och ting. Detta är sett i mitt mer än 66-åriga perspektiv av hur jag har upplevt mig själv, andra och världen i stort.

  Så mit tips blir: ”Försök i alla lägen att tänka och agera som en FRI = naiv = enkel = Intelligent = human medmänniska mot Dig själv och ALLA andra – och alldeles oavsett vad alla andra synes göra för tillfället. Annars går det åt helvete…

  Ha det…
  vännen Josef

 13. ollemunter skriver:

  Apropå yttrandefriheten ovan. Om man läser vad ismanologen Jan Hjärpe skriver idag på Aftonbladet, så undrar jag, om han inte har rätt i sin analys, eller?

  http://www.aftonbladet.se/orebro/article653925.ab

 14. mrmhalland skriver:

  Jag håller med dig ollemunter.

  Det är inte alltid rätt taktik att gå i svaromål.
  I vår del av världen är detta så betydelselöst att det faktiskt inte är värt att kommentera.
  Jag hoppas att regeringen tiger ihjäl detta och visar att det saknar relevans här.

 15. knightone skriver:

  Som sagt nu har då Iran, Pakistan och även Afghanistan officiellt klagat på Svensk grundlag.. man kan ju undra vilket liv det skulle bli om Polens, Irlands och Vatikanen gick ut och klagade på Svensk aborträtt.. eller ännu värre om de hade åsikter om HBT-lagar ! Uj uj, då hade det varit liv i luckan här hemma kan jag lova.

  Jag motsätter mig hycklare.

 16. mrmhalland skriver:

  knightone :

  De har även krävt att ansvariga ska straffas.
  Det vore intressant att höra dem uttala vilket straff de tycker är lämpligt.
  Då tror jag inte att så många skulle plädera för muslimska länders medlemskap i EU.

 17. soli01 skriver:

  ollemunter-jag tror också att detta ska vi inte förstora själva här. Tidningar o radio bör glömma och sikta på viktigare saker t ex bättre bevaka vad som sker i utrikespolitiken!

 18. mrmhalland skriver:

  Jag skriver en av mina återkommande frågor igen.
  Inte för att vara tjatig, helt enkelt för att jag inte förstår.

  Varför är det viktigt för Sverige att Turkiet snabbt ska bli medlem i EU ?
  Skapar det fler fördelar än nackdelar ?

  Jag uppskattar verkligen denna blog som upplyser oss om utrikesarbetet, men saknar ibland förklaringar till varför vissa saker är så viktiga.
  Ibland får jag uppfattningen att det är viktigare att få något gjort än att göra något bra.

 19. mrmhalland skriver:

  Nu när jag ändå är på krigsstigen :-)

  Varför är det bra för Sverige att Kosovo ska bli ett eget land ?
  De är ju ”gäster” i landet Serbien.

  Ska Kosovo-Albanerna få ett eget land inrymt i Sverige med eftersom vi har tagit emot många av dem som flyktingar ?

  På vår ort har de redan börjat ta över..

 20. friherinnan skriver:

  Yttrandefrihet och yttrandefrihet!!!

  Jag förstår inte varför man i yttrandefrihetens namn måste såra och kränka människor?
  Ställ ut två homosexuella karlar som rondellhundar och du hamnar i fängelse.
  Då är inte yttrandefriheten så mycket värd.

 21. Josef Boberg skriver:

  MrmHalland,

  Två av Dina frågor: ”Varför är det viktigt för Sverige att Turkiet snabbt ska bli medlem i EU ?
  Skapar det fler fördelar än nackdelar ?” – slut citat.

  Ifall Du klickar på artikeln Carl Bildt länkat till – så får Du i vart fall hans syn på varför det är av inte så lite vikt för EU – och därmed Sverige – enär Sverige är med i EU att Grekland kan anslutas till EU.

  Själv tycker jag att det kan finnas ett visst förnuft i att ett muslimskt land med vanliga humana MEDmänniskor – vilket som Princip ALLA är även i Grekland – när dom inte agerar som 100 % styrda av sina MaktElitares dogmer – ansluts till EU. Då kanske Wi i Sverige också kan märka att dom muslimer = humana MEDmänniskor som är här = när dom inte känner sig förslavade av sin religions dogmer – inte varken är eller blir så udda egentligen, kanske…

  Naivt kanske – men i alla fall…

  Ha det…
  vännen Josef

 22. mrmhalland skriver:

  Josef,

  Jag antar att även du pratar om Turkiet och inte Grekland.
  En vacker tanke, men jag håller med om att den är lite naiv.

 23. Josef Boberg skriver:

  MrmHalland – TryckfelsNisse är en häftig följeslagare ha ha ha…

 24. Josef Boberg skriver:

  MrmHalland,

  Det Naiva = det Enkla = det Intelligenta – i min ordbok ! Så vem vet, kanske i alla fall…

  Ha det…
  vännen Josef

 25. mrmhalland skriver:

  Trodde det.
  Jag gillar din tankebana Josef, men dessvärre är vi inte där ännu.
  Jag låter nog lite pessimistisk, men jag tror att det dröjer innan vi kan samexistera på samma villkor.
  Så länge människor måste växa upp i ett samhälle där religion används som ett argument till att alla ”otrogna” har fel, kommer även befolkningen att ha den synen, oavsett om de har flytt sitt land eller inte.
  Glöm inte att dessa regimer fortfarande dödar människor i sin guds namn.

  Även kommunismens grundtanke var vacker, men vi har fått lära oss den hårda vägen att den inte gick att genomföra.

 26. Josef Boberg skriver:

  MrmHalland – Javisst – men vad var det för skillnad på kommun-Ism, kristenDom, müsli-Ism, osv egentligen ? Dogm som Dogm – i mitt perspektiv sett i vart fall…

  Ha det…
  vännen Josef

  PS. Pessim-Ism också för den delen – utan att därför på något sätt säga eller mena att jag upplever att Du domineras av det. Real-Ism är samma skit. Naiv-Ism är annorlunda – för den är inte så förbannat invecklad = den är skitEnkel = Intelligent – i mit perspektiv sett. DS.

 27. smalanningen skriver:

  Religiös fanatism är faktiskt något av det värsta jag vet – muslimsk eller kristen. Det är nog faktiskt dags att börja visa Monty Pythons gamla fina film ”Life Of Brian” i skolorna… Tänker alltid på följande scen när det här med Mohammedkarikatyrer kommer på tal:

  Lite allvar nu: Tryckfrihetslagen är långt mycket viktigare än islam och kristendom. Ingen religion kan någonsin stå över verkligheten, livet vi lever idag – aldrig någonsin.

 28. mrmhalland skriver:

  Ja Josef,

  Ism-er och Dom-ar är ett gissel i vår värld.

  Jag skulle gärna diskutera livsåskådning med dig, men för det får vi nog hitta ett annat forum.
  Ingen som har en tanke om varför Sverige förespråkar att Kosovo blir ett eget land ?? (på Serbiens bekostnad)

 29. smalanningen skriver:

  mrmhalland: Hur många muslimer har du i bekantskapskretsen? Käkar ni middag ihop ibland? Barnen leker med varandra?

  Jag menar – du verkar så säker på att ”det dröjer innan vi kan samexistera på lika villkor”.

  Jämställ inte fanatism med religion. Finns t.o.m. dårar i Jönköping som kämpar vilt för att stoppa Ecco Homo…

  Mina söner går i samma klass som en handfull barn med muslimsk uppväxt, vilket för oss inte medfört något annat än att vi aldrig bjuder på griskött när de äter hos oss. Ungefär som att jag inte är speciellt förtjust i havets insekter, det vill säga skaldjur och hellre väljer något annat till middag…

 30. mrmhalland skriver:

  smalanningen :

  Jo, jag har en hel del muslimer i bekantskapskretsen.
  bl.a är min älsta dotter tillsammans med en Kosovo-alban.

  Det råder ingen tvekan om att det råder en hel del olikheter i tankesättet.
  Då anser jag ändå att just dessa muslimer är väldigt ”västerländska” mot de andra jag känner.

  Jag ser också hur deras vänner påverkar dem att vara mer ”muslimska”.

  Jag har absolut inget emot MÄNNISKORNA, det är när det kommer till att påverka andra i religionens och kulturens namn jag får problem.

 31. mrmhalland skriver:

  >mrmhalland: Hur många muslimer har du i bekantskapskretsen? Käkar ni middag ihop ibland? Barnen leker med varandra?

  Jag tror jag svarade på det mesta ovan, men, visst äter vi middag ihop.
  Fläskkött funkar inte, däremot en staköl eller ett glas vin till middagen.

  Jag tror att de som hävdar att de tillhör en viss religion har ganska lätt att ”plocka russinen ur kakan”.

 32. Josef Boberg skriver:

  MrmHalland – Undrar bara vad StakÖl är…

 33. smalanningen skriver:

  mrmhalland: OK, fint. Men vad är det då som hindrar oss att samexistera på lika villkor?

  Jag håller för övrigt med dig om att ingen ska påverka någon annan i religionens och kulturens namn, men hos oss har det aldrig varit några problem.

 34. Karl H. skriver:

  mrmhalland, angående Kosovofrågan:

  Det finns en mängd goda principiella skäl emot en avknoppning av Kosovo. Dessvärre är nationell samhörighet inget som kan uppnås med rationella argument. Det är mer en ryggmärgskänsla.

  Vi vet av erfarenhet att när ett etniskt avgränsat område inte ser sig som en del av fäderneslandet brukar det bli ganska svårt att hålla samman alltihop utan våld och förtryck. Speciellt nu när kosovoalbanerna har känt vittring av självstyre kommer de knappast att acceptera en återgång till hur det var förr.

  Är det ”rättvist” mot övriga Serbien? Nej. Men konflikten har gått så långt nu att parterna inte längre kan förväntas hantera den på ett civiliserat sätt. Det är som ett dåligt äktenskap. Man får överväga vilket som är värst – att frun tar bilen och sommarstugan vid en skilsmässa eller dagliga gräl år ut och år in i förhoppningen att det ska ordna sig så småningom?

 35. mrmhalland skriver:

  Karl H.

  Tack för din synpunkt på min fråga.
  Ja, kanske är det så att det är ett ”dåligt äktenskap”, jag tror att du har rätt i det.
  Jag ställer mig ändå frågan om Kosovanerna i Serbien har kommit så långt att de är mogna att ha ett självstyre.
  Jag tror ärligt talat att det är för tidigt.
  Man har fortfarande inte ett rättstänkande förankrat i folket, än mindre demokrati och jämnställdhet.
  Vart hamnar vi (FN-medlemmar) om vi låter ”dåliga” nationer skapas samtidigt som vi försöker påverka andra ”dåliga” nationer att acceptera mänskliga rättigheter och i bästa fall skapa demokrati ?

  Jag inser att det jag säger är motsägelsefullt, men jag tror helt enkelt inte att folket är moget att ta ett ”Europeiskt ansvar” ännu,

%d bloggare gillar detta: