Nordiskt samarbete

I dagens DN publicerar Norges och Sveriges respektive ÖB en gemensam artikel där de beskriver en del av det arbete de fått i uppdrag att utföra och som de nu redovisar för de bägge regeringarna.

Det handlar om möjligheterna att genom samarbete få mer valuta för skattepengarna. I bägge länderna ter sig de långsiktiga försvarsekonomiska perspektiven rätt bekymmersamma. Men det handlar självfallet också om ett ökat samarbete i olika freds- och stabilitetsoperationer.

Mycket av detta är sådant som redan sker med Finland, och det finns anledning att notera att företrädare för Finland i alla delar var och är fullt informerade om det arbete som skett. Ser vi det i det lite bredare perspektivet handlar det om att lyfte vårt samarbete med Norge på olika områden upp till de nivåer de uppnått med Finland sedan något decennium tillbaka.

Och min förhoppning är att det inte skall vara slut med detta. Danmark borde ha samma intressen.

Om allt detta kommer det att diskuteras mer under hösten.

15 Responses to Nordiskt samarbete

 1. bockgaard skriver:

  Konstigt att vår värderade utrikesminister , som inte brukar vara talträngd, inte luftat några synpunkter på rondellhundar och vårt förhållande till främmande makt.

 2. GreenSweden skriver:

  Unionsspöket spökar väl fortfarande i de sturska norrmännens psyke, men unionen fungerade ju smidigt ändå, så det kan väl vara dags att försöka sig på en modern repris.

 3. Kachina skriver:

  Rondellhundar i all ära,…..men det nordiska militära samarbetet är en sådan positiv nyhet att den tränger ut allt annat. Fortsätt så. För en gång skull stöder jag helt den här regeringens initiativ.

 4. knightone skriver:

  Det är ÖB:s initiativ. Den här regeringen stödjer dock ÖB eftersom man vill ha samarbetspartners i dyra utvecklingsprojekt. Den förra regeringen var mer inne på linjen att ge AMS-pengar till Saab och bofors.. köpa röster som sagt.

 5. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Mina applåder till både Dig och Carl Bildt…

  Ha det…
  vännen Josef

 6. mrmhalland skriver:

  Hej alla !

  Jag följer och deltar naturligtvis i denna blog för att jag är intresserad av vår utrikespolitik och tycker självklart att det är mycket intresant att ta del av utrikesministerns tankar om det som häner i vår omvärld.

  Jag har också lagt märke till att det finns flera frekventa bloggare på denna sida faktiskt besitter kunskaper om både utrikespolitik och diplomati.
  Jag har några frågor till Er som jag ställt här tidigare och inte fått tillfredsställande svar på.

  1. Varför är det viktigt för Sverige att utöka EU med nya medlemmar snabbt ?
  (Här tänker jag främst på Turkiet som ju i mycket skiljer sig från dagens medlemmar i fråga om kultur/religion/demokrati)

  2. Varför är det viktigt att Kosovo blir ett självständigt land ?

  3. Varför är det viktigare för Sverige att Ryssland släppte en ”blindgångare” i Georgien än att Irak skjöt skarpt mot ett Svenskt passargerarplan ?

  Vore väldigt tacksam för seriösa svar.

 7. soli01 skriver:

  Intiativiet till samtalen med Norge kom till av den gamla regeringen och har fullföljts av den nya. Inte sämre för det och kan säkert vara ett sätt att nu i ”fredstid” minimera kostnaderna inom vissa militära områden. Det är bra om det nordiska samarbetet kan fördjupas och jag stödjer detta projekt.
  Lycka till!

 8. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Jag kan bara säga att jag instämmer i din frågeställning. Är det någon som har ett, eller tre, bra svar.

  soli01

  Jag instämmer i det positiva med det nordiska samarbetet, men såg nyss på TV4 att Odenberg har tänkt skicka vår trupp ”nakna”. Det saknas utrustning. Kanske för att det saknas handlingskraft på ett visst ställe.

  Odenberg måste få en blåslampa i röven. Han har ett jobb att göra och nu är det dags att börja jobba. Vi har ett överskott på 93 miljarder han kan nalla ur. Om inte Borg öppnar kassakistan, parkera en stridsvagn utanför finansministeriet och rikta eldröret mot ett visst rum. Det torde då inte dröja länge innan vår trupp får det de behöver.

 9. ollemunter skriver:

  Inte bryr sig väl en svensk utrikesminister om, att en Iransk president inte har humor. Carl Bildts blickar är ständigt riktade mot öster. Men intresset för rondellhundar är onekligen stort, hos våra muslimer i Sverige.

  Det man såg på nyheterna i kväll och i Örebro får en ju att undra. Hur anmäla hets mot folkgrupp, det är ju en rondellhundstackare saken gäller. Och vad någon kallar sin hund för, har väl ingen heller med att göra, varken muslimer eller andra.

 10. pokerspelare skriver:

  Varför kommenterar du inte tillbaka carl bildt? varför skriver du blogg och sen inte kommeterar folks tankar och ideer? Jag trodde du skrev en blogg för att komma närmare oss vanliga döda..men kanske har fel? skulle va kul om du kunde kommentera tillbaka.. vet att du e en uppdagen men du kan väl ta din tid….

 11. knightone skriver:

  Kazhina Odenbarg sa ju specifikt att han INTE skulle skicka någon trupp oförberedd och utan utrustning. Lever du på att ljuga eller?

 12. soli01 skriver:

  Jag är mindre pessimistisk och tror-vet inte- att Odenberg fixar fram lite stålar och allt blir frid och fröjd!? Pengar det håller Borg koll på och det är bra om han kan ”pytsa” ut lite där det verkligen gör nytta. Sträng han var sträng när det gällde att hålla hårt om slanten och då gick det inte så illa. Är han avlägsen släkting-kanske.
  Detta med eldrör riktat mot Borgs fönster tror jag inte ”helgar medlen”.

 13. Kachina skriver:

  knightone

  Frågan är vem som ljuger, jag eller Odenberg. Frågan är dessutom ifall Odenberg vet vad som behövs. Kunskapen bland befälen som bodde i bunker med trerättersmiddag var inte speciellt hög då jag gjorde lumpen. Tre skott per soldat i strid, sedan skulle man samla ihop från döda kamrater. En normalbevåvning kunde räkna ut att medan man plundrade döda kamraters magasin, hade fienden dödat en tio gånger om. Detta var alltså tjugo år efter att amerikanarna kommit på att bästa sättet att bekämpa fienden, var med massvis av ammunition mot den punkt fienden befann sig.

  Enligt TV-inslaget var truppen utrustad för en utflykt med scouterna. Det är nog på sin plats att Odenberg gör lite övertid på jobbet.

 14. David Igra skriver:

  Samarbete i Norden är mycket gott, kanske kan vårt danska broderfolk lära oss tampas med muslimer som bränner svenska flaggan och Reinfeldt-dockor.

  Svaret är förmodligen inte fler rondellhundsprofeter, även om det självfallet var en tidsfråga innan någon ”modig” konstnär insåg möjligheten att bli både känd och ökänd (bägge är lika gott för en fattig konstnär på fallrepet) genom att provocera några tacksamma och lättprovocerade offer.

  Som sagt, att provocera är ingen konst. Gäsp åt både profethunden och åt uppjagade muslimer.

 15. erlksson skriver:

  Det ultimata vore ett NATO-medlemskap där vi tillsammans med Norge (och Danmark, som också kollar på nya flygplan) skapar ett gemensamt flygvapen som alltid har uppe/stand-byar 5-10 jaktflyg. Skulle man gå på denna linje hade vi kunnat specialisera våra försvarsmakter kring flygvapen, stridsvagnar och specialförband som alla snabbt ska kunna skickas till konfliktområden. Utöver det hade man kunnat ha kvar värnpliktsförbanden fast då i divisionsstorlek. Hade man gått på denna linje hade vi nog fått ut störst valuta för pengarna och samtidigt fått ett gediget försvar som folk känt förtroende för.

%d bloggare gillar detta: